Stellaris
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ezzel magamból indulok ki aki nemsokkal ezelőttig csak a játékokból, filmekből, internetről tanult angolul.
Mióta tanárhoz járok azt kell észrevennem hirtelen értek is valamit abból a maszlagból aminek felét se értettem eddig.
Nyilván a szövegek figyelése és utánzása nem tanít nyelvtanra.
Bár a tanfolyam és a tanár között nem tudom mekkora lehet a különbség, de ha valaki el is akar érni azzal valamit hogy időt és pénzt szán rá annak megéri.
De a magyarításra visszatérve.
Azért mert aki fordítja az szeretné fordítani.
Azért mert a magyarítás által olyan is játszhat vele aki nem tud a játékban szereplő nyelveken. Nyilván jobb úgy egy játék ha tudod hogy mégis mi a szar történik éppen.
Engem ez a félkész magyarítás is meg tudott győzni, anélkül már nem biztos hogy játszottam volna.
Na kb. ezért.
Utoljára szerkesztette: LeWyTy, 2016.06.18. 16:44:36
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Van egy ellenséges hajó az egyik naprendszeremben befagyva, szét van lőve, nem lehet kutatni a roncsot (felkiáltó jel ott van).
Ez még nem lenne baj, de felül ott virít az ikon, ha esetleg máshol megtámadnak keresgélhetem a helyszínt, mert ha az ikonra kattintok mindig a lefagyott hajóra ugrik a kamera (újratöltés sem segített).
X universe Home, sweet home
Az elrettentõ példa, amikor a szöveg rengeteg változót használt, például "%1 in %2's %3". Ez a játékban ugyan "General in France's Army" módon jelenik meg, és toldalékolni meg nem lehet, mert hogyan toldalékolsz egy val/vel jelleget, ha csak a változót látod, nem a teljes szöveget. A Stellarisban például a Rival/rivális szöveg az esetek felében változóként jelenik meg, mintha a riválisságnak is lennének fokozatai, de a végsõ játékba csak ez az egy került. A hosszabb szövegeknél a szövegkörnyezet miatt jól lehet fordítani. Minél rövidebb a szöveg, és minél kevésbé evidens, hogy az hol is fog megjelenni, annál nagyobb az esély egy ilyen leiterjakab fordulatra.
A "Regrutál" esetében korlátozó tényezõ, hogy ez egy gomb felirata, és nem lóghat túl a gombon. A "Megbízás" valóban jó ötlet, viszont ezt az "Assign" gomb már használja. A "Toborzás" még jobb, mert nem túl hosszú, szerintem Pares javaslata alapján erre fogom módosítani.
Az angol eredetiben a "Recruit" kifejezés két helyen is szerepel a játékban. Az egyik a katonai tapasztalati szint, azaz zöldfülû, a másik pedig a toborzás. Mivel a játék a szöveget a program indításánál olvassa be, sajnos nem tudok valós idejû visszajelzést kapni arról, hogy a játékban az adott szöveg hogy is néz ki. A dogfooding elvet követve én is csak a magyar változattal játszom, a marhaságokat ilyenkor gyorsabban tudom javítani, de egyes szövegrészek csak bizonyos helyzeteknél jelennek meg, ezért nem tudom teljesen letesztelni az egész fordítást.
A Stellaris fordítása valóban még nagyon nyers, sajnos hiába jelentkeztek többen is fordítónak/lektornak, eddig szöveget még jelentõsebb mennyiségben nem kaptam vissza. A lektorálás pedig rendkívül fontos, ahogy pont ezeket tudjuk kiszûrni.
Nekem sokat segít, ha kapok visszajelzést egy kevésbé sikeres fordításról, lehetõleg változtatási javaslattal, mert néha helyhiány miatt kell kompromisszumokat bevállalni. Egy magyar szöveg átlagosan 60%-kal hosszabb az azonos tartalmú angolnál, de hát szép anyanyelvünk már csak ilyen.
Stellaris magyar fordítása: https://goo.gl/TK654w || Kövess a Twitteren: @MagyarStellaris || Magyar tech térkép: https://goo.gl/pK4AAC
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.06.16. 23:30:27
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Nekem elment az eszem, tehát volt mondom vígan. Akinek nem ment el még nem biztos, hogy van!
Egyszercsak a bolygó megszállás alatt van.(2132) Bár előfordulhat hogy valamit nem vettem észre.
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
The Stronger you become the Weaker you really are! "egy aggro warrior amúgy kinéz, tojás-grim rá a ww-fegyó :D meg inner fire " Switch friend code: SW-4792-5729-8873
Én nem vállalom!
ha valaki vállalja sztem támogatja mindenki
The Stronger you become the Weaker you really are! "egy aggro warrior amúgy kinéz, tojás-grim rá a ww-fegyó :D meg inner fire " Switch friend code: SW-4792-5729-8873
Mivel minek ezért zaklani a modikat?
csata közben
Majdnem 90k volt a flottám kezdéskor + a szövetségesemnek 7k, ennyi maradt a közel egy éves háború után
csata után
Érdekes, és idegesítő, hogy az ellenfél folyamatosan küldi a béke ajánlatot háború közben az elutasítás ellenére is.
http://www.stellariswiki.com/
Gyakorlatilag teljes leírás a játékról, mi hogyan működik. Még a matek képletek is benne vannak, és egyéb finomságok is.
Pl a frontier outpost által generált határ érintkezése másokkal, agresszívebben hat, mint a bolygó által generált határ érintkezés...lol
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
2, Kémkedni nem lehet, ez nagy hiba, vakon kell építeni a flottát...
2. Nincs még kémkedés a játékban, de biztosan lesz. Ha van elég influence felesleged és jóban vagy vele, megpróbálhatsz szövetséget kötni (+100 felett már szokott sikerülni, pláne, ha erősebb vagy), ezzel jól felderíted az egész birodalmát néhány nap alatt, aztán kilépsz a szövetségből.
3. Nem, de az 1.2-es patch-ben elvileg benne lesz. Van pár kutatás, ami a meglévőkre is hat (fire rate növekedése, plusz hp, plusz sebzés, ilyesmik).
- Passz.
- Army = hadsereg. Ship = űrhajók.
- Ezt nem értem.
1.Mit kell tudni a migrációról? Csak birodalmon belül vándorolnak az emberek vagy el is hagyhatják azt?
2.Kémkedni vagy infót szerezni lehet vhogy? Ez annak kapcsán merült fel, hogy amíg nem indítok háborút be sem tudok lépni a másik birodalom területére.
3.Defense platformot lehet valahogy upgradelni? Nekem egyelőre az aktuális tervvel felépíti, de nem tudom változtatni.
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
A játék nagyon jó, de lenne egy pár kérdésem:
- Egy másik népet csak tisztogatással lehet elpusztítani?
- Ha nem követem a fő kutatási projekteket (Alien Speciment Procurement) akkor nem jönnek a féreg lyukakból az idegenek?
- Az elején a népnél a faji beállításnál, vagy kutatásnál a hadsereg sebzése, fenntartása az a hajókra vonatkozik, vagy csak a földi hadseregre vonatkozik?
- Csak az 5 éves kormányfő választásnál van olyan küldetés amiből influencet lehet kapni?
Előre is köszönöm a válaszokat
Maala | Shyuri i7-8700K@5GHz, Asrock Taichi, 16GB DDR4 3000MHz, MSI Gaming X GTX 1080 Ti, Acer XB271HU
Utoljára szerkesztette: LeWyTy, 2016.06.11. 21:54:18
Az új patch-et nem rakom fel az biztos, kár hogy a m.o.o. felől nem érkeznek jó hírek 😞
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
szerintem ez az egész követséges dolog csak egy olcsó megoldás volt, hogy le legyen korlátozva a diplomácia. most már van elég tapasztalat,hogy elinduljanak valamerre a diplomáciával. A stellaris eddigi kontakt funkciói kissé le voltak butítva a többi pardox játékhoz képest, most majd lesz lehetőség kicsit bonyolítani.
Az hogy miért reális, hogy egy több 10 v 100 milliárdos népességet fenntartó birodalom csak három követséget tud fenntartani, azt nem értem.
Szerintem az influence alapú kolonizációval az early game terjeszkedést akarják csökkenteni... Bár érdekes lesz, hogy a diplomáciához is influence kell, honnan lesz ennyi ? Elsőre nem vagyok ezekkel a dolgokkal kibékülve, pedig asimov után akartam beruházni rá, de meglátjuk...
Közben olvasgatom redditen az új patch infókat.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Already confirmed is MAP MODES.
E: Colonization now requires an influence cost depending on how far from your borders it is- expanding naturally is 'cheap', expanding across the galaxy is 'really expensive'.
E3: Hoo-boy, here are alot of changes upcoming:
Embassies are gone, replaced with trust so depending on how many agreements you have you can build up trust over time. Extensive rework of ethics bonuses
War Philosophies are a new policy that limit your CBs, so if you have Unrestricted Warfare you can use any CB, liberation can only use Liberate
Pacifists have more expensive Conquest CB
Fanatic Pacifists CANNOT use Unrestricted Warfare and therefore cannot wage wars of conquest. Instead they get +15% happiness and pacifist governments grant more core system
Xenophobes get more influence from rivalries
Diplomacy now costs influence. Xenophiles get cheaper diplomacy, since embassies are now removed.
Spiritualists no longer get +Happiness, they now get reduced Ethics Divergence so your Imperium of Man has an easier time hating the xeno, the mutant, the heretic.
E4: No matter what your philosophies you can always reclaim planets that were once yours (make the Blorg Commonality Great Again), and I think they said defensive wars are looser with CBs. Will edit this with more if I notice stuff in the stream that isn't mentioned here.
Other notes:
*Pop up to name colonies once you start colonizing a planet.
*Researching multiple projects at the same time in the situation log is a bug. Not a high priority for fixing but will be fixed eventually. Probably not in 1.2.
Edit 1:
*Ringworld building will likely come in the future. Wiz wants it but no promises.
Edit 2: *Open borders impacts both civilian and military ships
*quite a bit has been moved from the trading screen. Diplomacy looks more paradox GSG then Civ 4x now.
Edit 3: *Slave revolts are incoming in 1.2. Factions seem to be based on how many enslaved pops you have. More details will be coming in a future dev diary.
Edit 4: *on to do list on making debris and other projects that don't cost research points to not pause technology research. Not a high priority.
Edit 5: *Appears to be new colonization messages based on either government or ethics
*closing borders will piss off other nations and certain AI personalities will likely attack if you're boxing them in.
Edit 6: *No new victory conditions in 1.2.
*fix to bug of crisis killing everyone but you resulting in you winning. Now crisis counts as another empire for victory conditions.
Edit 7:
*Fallen Empires do not have open borders. Potentially will in future but fallen empire will try to kill your ships if you enter their territory.
*In the future looking to add more weapon sizes.
Edit 8: *on to do to allow deconstructing space stations and refitting with modules. May make it into 1.2. Wiz is also annoyed by it.
*sectors will no longer build certain spaceport modules (no specifics) in 1.2
Érdekes hír még, hogy a Stellaris tervezője egy új, egyelőre titkos projektet kapott (többen a Victoria 3-ra tippelnek) és egy olyan fickó vette át a helyét, aki korábban pl. az EU4-et pofozta ki és eddig a Stellaris AI-t fejlesztgette.