1568
10804749371454315238.jpg
  • ttt1
    Hm nekem exom nincs de lényegesen jobb fegyverrel mászkálnak már a katonáim nem ilyen alap szarokkal :)
  • SaGa Jr
    Alapvető játéktechnikai infók már jó ideje nem szoktak beépítve lenni minden részletre kiterjedően a játékokba (főleg az ennyire leegyszerűsítettekbe ahol ikonozás is megy ezerrel). Erre célra jó esetben a játékok saját oldalai, wiki oldalai, fórumai vannak már fenntartva. Egyes alapvető információkat meg csak modderek és fájlok között turkáló játékosok jóvoltából fog megtudni a többi ember (például gyógyulási idők, sérülési mértékek, excavation időtartama).
    A többit spoiler-ben, mert hosszú.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az excavate időtartama előre nem megmondható, mert nem mindegy milyen képességű mérnök fogja végezni (változó a hozzáértésük) és ki fog neki segíteni, valamint a nehézség is befolyásolja, meg az adott helyiség elhelyezkedése. Ezek összessége határozza meg a dolgot. Tehát ezért lehet, hogy előre nem lesz kijelezve. Amikor hozzárendelted a mérnököt akkor meg indul is a takarítás és máris láthatod a dolgot. Ha az túl hosszú akkor válts mérnököt aki jobb a dologban vagy állítsd le az egészet, amennyiben az időtartam alatt másra is kéne a mérnököd.

Amikor fegyvert fejlesztesz vagy páncél variációt gyártanál, előtte érdemes elolvasni a technológiáról a doki által ledarált infót, majd a leányzónál is elolvasni az oda írt infót (nem fogja felsorolni ott az összes előnyt számszakilag, de a körítő szövegből lehet következtetni a páncélok és fegyverek előnyeire és a gyártási menetre).

Alapvetően fegyver fejlesztésnél, ami a weapon kategóriában található, 1 db lecseréli az összes stukkert a fejlettebbre (mi több, a fegyverbe beépített fejlesztések mennek át a fejlettebb csúzliba, a festés és minta, meg esetleges átnevezés nem).
    Nem kell darabonként gyártani a fegyver kategóriákat és új páncél kategóriákat (ott is legyártod egyszer a páncélt - hogy most plated vagy powered az mindegy).

A fogyóeszközök (muníció típusok, speciális gránátok, egyedi nehéz fegyverek, valamint páncél kiegészítő mellények) és a páncél variációk (könnyű és exo) amiket egyesével kell gyártani. Minden mást egyszer elegendő. Szerintem az is egy elég fontos segítség a program részéről a dolog megértésében, hogy mikor egyszer rányomsz, utána eltűnik a lehetőség, így ebből lehet következtetni valamire. Tény, hogy nincs a játékos szájába rágva mindez.

A sérült katona gyógyulási ideje egy intervallumban mozog, nem fix érték, mert maga a sérülés sem az. Az, hogy mennyi lesz elsősorban attól függ, mekkora mértékű a sérülés amit harc közben szerzett. 20% alatti sérülés az könnyű (elméletileg egy héten belül talpra áll a baka), 21-70% közötti az komoly sérülés (akár 2 hétig is ápolva lesz), efölött súlyos a sérülés és akár egy teljes hónapra kikerül a szolgálatból őkelme. Gyorsítani több módon is lehet a gyógyulást.

Az általad nem ismert jelek ott voltak a képernyőn, kicsik ugyan de észrevehetőek. Tehát az információ előtted volt, legfeljebb nem társítottad az adott jeleket az akcióknál láthatóakkal. Kimentés meg akkor is megtehető, ha már nincs akció pontja a katonának de bent áll a mentési zónában.

Feladatoknál a guerilla feladatokat ha nem vállalod el, akkor figyelmeztet a játék, hogy nem húzhatod a végrehajtásukat. Ha ezután is hanyagolod azokat (megteheted), akkor eltűnnek és buktad azokat. Minden hasznukkal és minden következményükkel együtt (mindnél ott szerepel, hogy mit kapsz ha teljesíted és mit befolyásol az ellenfélnél, amit ő nem kap meg ha az adott feladatot teljesíted illetve megkap ha nem teljesíted).

A titokzatos fickó adta feladatok ugyanez pepitában (kihagyhatod de ez az ellenfélnek segít, neked meg nehezít és az ellenállás dolgát is jócskán nehezíti). A sima supply, meg napokig tartó kimentési/begyűjtési feladatok halaszthatóak hetekig is, de talán 2 hét után frissülnek/eltűnnek (van ami egész hónapon át kitart, de hónap váltáskor többségük frissül/lecserélésre kerül, kivéve ha a teljesítés amúgy is átnyúlna a következő hónapba).
    A védelmi feladatok (támadás egy adott ellenálló település ellen) akkor teljesítendőek amikor felugranak, ha nem mész oda azonnal akkor veszted a helyet (de ezt ki is írja neked a program, pontosabban Control elmondja). A raid-ek (lángoló dobozok a jelük és vörös ikon jelöli) során amikor feldobja őket a program akkor egy napig élnek. Ha ennyi idő alatt odaérsz akkor teljesítheted, ha nem akkor nem lesznek teljesítve (ezek csak előnyöket hoznak ha teljesíted azokat, nem teljesítésük csak a hó végi összesítésben vet rád rossz fényt).

- Lehet én vagyok fordítva bekötve, de nekem a 8 köröd van nem azt jelenti, hogy a jelenlegin kívül még 8 hanem a mostanival együtt, elvégre az infó aktuális és te éppen cselekszel. Azaz 1 után vége a bulinak, nem utolsó kör jön.

- A meglepetések márpedig csak ilyenek. :) Főleg amikor még előre szól is a program (elég gyakran szövegel Control az ellenfelekről), mi több kikerül a jelzőfény is az érkezés helyszínére.
    Amikor meg nem lett teljesen felderítve az egész pálya, akkor meg bizony ezek a meglepetések borítékolhatóak (ámbátor a program a fontosabb feladatoknál kiírja a feladat ismertetésének tetejére milyen ellenfelekre lehet számítani, azokról meg a játékos némi tapasztalással meg fogja tudni mondani milyen kísérettel mozognak és mennyien, így ha 11-14 közötti létszámú ellenfélnek illenék a helyszínen tartózkodnia de csak 9 lett leölve, akkor valahol még tuti lapít néhány), hiszen a terep egészén vannak letéve az ellenfelek, nem csak közel a célhoz. A programot meg nem fogja érdekelni, hogy a hős katonák addig kiket és milyen mennyiségben mészároltak halomra, ha belefutnak az ellenfél puskáinak tűzvonalába akkor el fognak hullani.

- Eszméletlen katonákat egy nem eszméletlen embereddel fel tudod kapni és ki tudod vinni (közelükbe mész és megjelenik a járóképes katona ikonlistájában egy új amivel fel tudja kapni a társát vagy éppen a lecsapott VIP-et ha épp elfogni kell valakit). Elvégre ha szegény eszméletlen akkor nem tud kapaszkodni a ledobott kötélbe sem, hiába van ott a kimentési pont a feje fölött vagy benne fekszik a zónában.

- Ha a katonád nem lát fel arra a helyre ahová menne és nem látja az ellenfelet, akkor honnan is kéne tudni, hogy oda lát vagy sem az ellenfél? Ez szerintem jól van megcsinálva.
    A játékos azt látja amit a katonái és bizony a szintkülönbséget neki kell belekalkulálnia a dologba (ámbátor így is előfordul, hogy ha odaviszi a kurzort akkor valamiért vörös jelet mutat a játék, azaz oda nem kéne mennie). Tehát legyen benne a látótávban a hely is ahová menne a katona és az ellenfél is, hogy mutassa a program annak látókörét. Ha csak az egyik teljesül akkor marad a saccolás.

- Padlón átlövés amennyiben általános, akkor szerintem idővel javítják a srácok a hibát, tehát el fog tűnni hamarosan.

Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2016.02.09. 16:00:47
  • Chris
    Teljesen irreleváns volt a dolog, ahogyan a problémák nagyrészét, ezt sem értette meg/fogta fel a srác.
    Lényegtelen, hogy befejezi-e a kört az adott parancs, a kérdés, hogy a végrehajtásához kell-e "akciópont". Értsd, tudod-e használni akkor is, amikor már a második, sárga mozgásod is elhasználtad.

Tutorialt meg egy Europa Universalisban sem játszottam, nemhogy egy ilyen gyökkettő egyszerűségű játékban. Mindenre rá lehet simán jönni, amennyiben van info/visszacsatolás.
  • PiszkosFred
    Kis erdekesseg a melobol hatralevo bo oracskara :)

https://xcom.com/xcom-2-stats
  • Madi92
    Hát pedig, ha mást nem is, azt az ikont biztos elmagyarázzák a tutorialban.
    Utoljára szerkesztette: Madi92, 2016.02.09. 15:23:38
  • SaGa
    Ehhez képest most commanderen van 3 ilyenem...
    Nekiálltam legendary-n is, de aztán visszavettem kicsit és marad a commander. Ki kell tanulni a csíziót előbb...
  • Chris
    Bocs, nem vagyok hozzászokva ehhez a letámadós tini-módihoz, éppen ezért nem is méltatom komoly válaszra a dolgot, de gyakorlatilag ezzel minden észrevételem alátámasztást nyert, lévén arra, ha azt mondom, hogy "nincs elég info/visszajelzés", nem az a jó válasz, hogy "próbáld ki és megtudod".

Ha én eléd tolok egy félig eltakart készfizető kezességi szerződést és azt mondom, hogy "ne érdekeljenek a részletek, csak írd alá és megtudod mi lesz", akkor ezek alapján gondolom te aláírod. Mert hogy információk hiányában szokás döntéseket hozni. Bár ha az alábbiak sem mentek át a funkcionális analfabetizmus jegyében, akkor gondolom ez a párhuzam sem fog.

Fogalmam sem volt mi a >| ikon, lévén ez sem egyértelmű, de legalább ennyi értéke azért volt a hozzászólásodnak.
  • SaGa Jr
    Mindig van az Avenger-en pár ilyen szoba valahol az alsóbb kirámolható fedélzetek valamelyikén (a steam vent-ek helyett van ez). 1-3 között változik a számuk (nehézségi szinttől függő, legkisebb nehézségen 3, veterán és commander szinten 2, legendary-n 1 vagy 2) és az elhelyezkedésük változó (legalsó de egyel fölötti szinten is találtam már ilyen helyiséget).

Emellett az oda telepített energia fejlesztők több energiát is termelnek, szóval egy ilyen helyiséget érdemes erre a célra felhasználni. A második ilyen helyiségbe meg valami drágát felhúzni (bár mire eddig eljut az ember már úgy sem a supplies lesz a gondja, abból lesz elegendő).
  • molnibalage83
    Az XCOM remaket legnehezebb szinten akartam, de az eredeti UFO nehézsége felett volt. Egyszerűen képtelenségnek találtam az egészet. A 3. szinten az eleje picit nehéz volt, ha a fejlődési fát eltoltad, de másodjára ehnyén szólva nem volt nehéz.

Itt sem a lehetetlen kihívást keresem, de azért állítsom elén valamiféle kihívást és agymunkát.
  • SaGa
    Nem tudom, hogy ez is véletlen generált-e, mert az előző két kezdésemnél nem figyeltem, de a mostani űrhajómon az alsó szinten mindhárom mezőben shielded power nemtommi volt korábban, így az oda telepített cuccoknak nem kell power.
  • SaGa Jr
    Én a light-ot favorizálom inkább a páncélból (azért csapatonként egy manus mehet nálam is exo-ban, bár ő így eléggé lemarad a fürge társai mellett).
    Számomra elég nagy segítségnek bizonyult a jókora távolságról magaslati pontra feljutó katona (messzebbre lehet kilőni a mászóhorgot mint amilyen messzire elmozogna a delikvens). Persze ha nem jól belátható a hely akkor könnyen belefuthat az ellenfél érzékelő sávjába és akkor oda a nagy lopakodás, de ennyi belefér az extra mozgás nyújtotta előnyökbe, meg a megnövelt védelembe. :)
  • Maala
    És 5 főtől kezdve már a 2 gránátos az alap... fejenként 3 gránát + 1 rocket. :) Jó kis shred effect.

#312: Akkor viszont célszerű alacsony nehézségen játszani, ahol megbocsátóbb még a játék a hibákkal szemben.
  • PiszkosFred
    Ezert hordok exot a granatosaimmal. Amiota a jatek szamolja a zuhanasbol szarmazo sebzest (pro es kontra), illetve egy jol iranyzott lovessel bamikor flankelhetem az ellent, mert minden bonthato :)

Azokat passzolom, lehet meg ki sincs fejlesztve. Bar a csaklyas pancelbol van (nem tudom a nevet igy hirtelen, skeleton?), mert a mesterloveszeim azt hordjak a "death from above" miatt.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2016.02.09. 15:02:27
  • Maala
    De a predator páncél heavy verziója, ahhoz képest ad +1-et, még mindig. :D Ahogy a Spider meg a light verziója.
  • SaGa Jr
    Az AWC nagyon hasznos az kétségtelen. Ugyanakkor van egy kis hibája is még jelenleg (nem állandó, elég esetleg hogy előkerül vagy sem), mert adhat olyan skill-t is ami sorban következő lenne az adott delikvensnél és ilyenkor annak a katonának a fejlődési fája le is zárulhat, mert nem tudsz az új szintről választani, sem a továbbiakról. Amennyiben ez nem jön elő úgy jó dolog az extra skill. A gyógyítás miatt meg amúgy is szükséges a hely.

A psy lab meg annyira nagyon hamar úgysem építhető meg, hogy komoly gondot jelentsen a fenntartása. Plusz a black market-ről egész szépen lehet folyamatosan pénzhez jutni.
  • SaGa
    Az eszméletlen katonát elvileg fel tudod emelni egy még mozgásképessel és az ki tudja vinni az evac zónából.
    Megj: amikor el kellett kapni egy ellenséges VIP-et, a tetőn őrjáratozott egy mec meg vele két trooper. Egy gránáttól szépen beszakadt alattuk a tető, és szétplattyantak a padlón. Aztán már csak rohanás kifelé...
  • molnibalage83
    Én egy játékot nagyon, de nagyon ritkán játszok kétszer végig, mert időmből még ez is néha aránytalanul sokat vesz el...
  • PiszkosFred
    +5 :) (azert raktam be a random kepet, mert emlekeztem hogy 6-7-8 koruli erteket kapok, de igy mar tuti, hogy +5 - de otthon megnezem)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2016.02.09. 14:58:23
  • Maala
    Jogos, ad +1 hpt is. :)
  • Maala
    "ha azt nyomok mi lesz a következménye, pár nap múlva is meg lehet-e csinálni"
    Én pl. tovább nyomtam scanninget Guerilla OPS-ra, és figyelmeztetett, hogy csak "limitált időkeret van a mission megcsinálására". Retaliationnél is mindig mondják, hogy elveszik az ottani ellenállás - gyak. a terület nem lesz többé a tiéd.

"meddig tart az adott excavate, amit kiválasztani készülök"
    Tök mindegy, elkezded, megnézed, kiveszed az engineert, és nem lesz semmi. Nem kell befejezni az excavationt. Egyedüli hátrány, hogy többet nem látod, hogy mit kapnál a kiásás során, de ezt nagyon egyszerűen meg lehet jegyezni egy papír segítségével. Majd javítják.

"mindenkinek lesz magnetic rifle-je, nem csak egyetlen darab,"
    Trial and error, jobb esetben a játékot nem csak egyszer játszod végig. Első alkalom után már tudni fogod, hogy hogy működik.

"mi alapján sérül le a katona x időre,"
    Bekapott sebzés alapján. Minél jobb páncélja van, annál kevesebb ideig lesz sérült, még nagyobb sérülések esetén (full HP %-ában értve ezt) is.

"kell-e "mozgáspont" mondjuk a skullcracker/evac parancsok végrehajtására"
    Amikor a skillre rákattintasz, a skill ablak jobb felső sarkában van egy >| ikon, ha adott skill blue move esetén befejezi a körödet. Nem nagy rakétatudomány ezt figyelni.

1) Hú, de nagy dolog, egyszer beleszaladsz, és utána megjegyzed, hogy akkor tudod még megcsinálni a dolgot, ha 1 van a számlálón.

2) Szintén ki kell tapasztalni, de nyilván gondolja az ember, hogy a Blacksite-ra nem kezdő cuccokban kell már odamenni... Mechet szintén ki kell tapasztalni, hogy ha találkozol vele, nem rakod egybe az egységeidet, mitöbb, kifókuszolod, hisz úgysincs coverje sosem. Nagyon nehéz dolog nézni a környezetet is, hogy ami ég, ami mellől el kell menni, mert következő körben lehet, robban/eltűnik. Legyen az autó, vagy villanyoszlop...

3) Ez tényleg jogosnak tűnik, bár én még nem próbáltam az Evac zónában letenni embert - révén az azonnal befejezi a turnt, így kurvára nincs értelme. Ha Ironman-en először próbáltad ezt, hát így jártál, túl kapzsi voltál, és nem figyelted a már előbb említett >| ikont a tevékenység leírásánál. Egyébként meg akor yellow move után is lehet evacelni az embereket, szóval lehetetlen, hogy önhibádon kívül valaki elájuljon az evac zónában. Max te voltál túl kapzsi.

4) Nálam nem volt bug a concealmenttel. A fedezékekkel együtt jól működik. Az ellenség mozog, néha belekerülsz a piros részbe úgy, hogy előző körben nem voltál még ott, ilyenkor ha mozogsz, akkor megtörik a conc. Ez sem nagy ördöngősség.

5) A Line of Sight (LOS) az ember fejétől indul, a fegyver meg a kezében van (Pl. a Grenadier esetében). Ha nem vagy hajlandó ilyen apróságot elnézni, akkor ez tényleg nem a te játékod.

Nekem inkább az az érzésem, hogy te nem vagy hozzászokva a nehezebb játékokhoz. Szereted, ha egy játék mindent tálcán kínál fel neked. Pedig ez a játék tényleg nagyon egyszerű már 2. nekifutásra is.

Kerüld el messziről a Dark Souls szériát, ha elfogadsz egy tanácsot.
  • Kmarha
    Na tanultam én is valamit. Ha legközelebb VIP gyilkolás/rablás küldi lesz, akkor 4 rookie-t küldök be, "öngyilkos mellénnyel". Csak berohannak a túszig, valahogy lenyomják a torkán a fegyver csövét, oszt kész, azzal nyertem a küldetést. Amúgy nincs esélyem a felturbózott katonáimat élve (vagyis inkább időben) kihozni onnan. Később talán ha lesz jetpack a játékban talán :D
    Gondolom én vagyok a béna (bár olvasgatva a fórumot, nem vagyok egyedül). Valahogy az öngyilkos küldetés jobban is passzol a játék hangulatához mint a timert birizgáló modok.
  • Chris
    Na pl. ezt pl. honnan tudjam, hogy a spider páncél plusz mobilityt ad? Ez a gyártás ablakban nem jelenik meg, csak a ráfordítások, meg hogy csáklya van rajta. Le sem gyártottam, de ha tudtam volna lehet főként inkább ezt használnám...
  • PiszkosFred
    Az EXO hpt ad, abban jarkal a fel csapatom :)

Tenyleg mutathatna, hogy a gyartasbol mit kell darabszamra, es mit kell csak egyszer, mert vegtelen.
    Az atlovok a foldon a szintkulonbseg miatt remelem javitjak es csak egy krva nagy bug, mert nagyon idegesito :)
    Elvileg a robbanasoknal rendszerint jelzi, ha a kovetkezo korben robbanni fog (vagy mondjuk leomlik a teto, mert ellotem a tartooszlopot), csak hogy mivel minden rombolhato most mar, mint anno a klasszikusban, igy minden fustol egy-egy csata soran, tenyleg a franc sem tudja, ez most robban is fog e vagy sem :)

Kuldetesekkel kapcsolatban jo a kerdes. Meg az elejen jarok, nem sok ido volt jatszani de igyekszem, de eddig en is mindent elfogadtam, sosem hagytam ki kuldetest. Nem is tudom, lehet e, vagy mindenkeppen meg kell kezdeni es egybol evac? (bar azt hiszem van olyan kuldetes, ahol feldobja a begin mission/return to hq, vagy ilyesmi opciokat)

Ezek apro kis bosszanto hibak, de szerintem konnyen orvosolhatoak lesznek. Nagyon kivancsi vagyok, hogy mi kerul bele az elso peccsbe, no meg mikor...
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2016.02.09. 14:44:11
  • Maala
    Az AWC ad szintlépéskor random képességet is a katonáknak másik classból, ezért is (meg a gyorsabb gyógyulás miatt is) eléggé fontos helyiség.

Exo páncél nem hp-t ad, hanem armort.

Psi központtal az a baj, hogy 5 power és 55 supply maintenance havonta... Elég drága a játék elején.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.02.09. 14:36:39
  • Chris
    Bár már nem tudom miért, de beruháztam én is a játékra... vagyis francokat, dehogynem tudom, természetesen az 50 évvel ezelőtti UFO 1-2 miatt érzett nosztalgia okán. Nameg a koncepció is tetszett. És egyetértek, csak az ironman-nek van értelme, eszembe sem jutott nem azon kezdeni.

A legnagyobb bajom a játékkal az információhiány és a nulla visszacsatolás. Szép, színes, szagos, de az egész egy lebutított konzolos akárminek tűnik, ahol bizonyos időközönként megjelenő óriási "ok" és "cancel" gombokra tudsz csak rányomogatni úgy, hogy fogalmad sincs pontosan mit fogadsz el és ha nem fogadod el, akkor mi is történik. Lehet én vagyok control-freak, de azért nézzünk már meg egy Europa Universalis 4-et pl. ilyen szempontból.

Pl. a felugró missziókra tudok-e cancelt nyomni, ill. ha azt nyomok mi lesz a következménye, pár nap múlva is meg lehet-e csinálni, meddig tart az adott excavate, amit kiválasztani készülök, ha legyártom a magnetic rifle fogalmam sincs, hogy abból mindenkinek lesz magnetic rifle-je, nem csak egyetlen darab, mi alapján sérül le a katona x időre, vagy kell-e "mozgáspont" mondjuk a skullcracker/evac parancsok végrehajtására, stb.

Ilyen idegesítő dolgok még, amik el is vették a kedvem a játéktól:
    - Jelenjen már meg pontosan, hogy az a kiba 8 körös timer hogyan számolódik. Nekem az "X rounds until completion" azt jelenti, hogy a mostanin kívül még annyi van hátra, tehát annyiszor nyomhatsz az end turn-re, ergo 1 után még van egy kör... De nem, 1 után nem jön 0, ahogyan a felirat sugallja, hanem bukod a küldetést/embereket, mert baromira nem egyértelmű.
    - Együtt tudok élni a kellemetlen meglepetésekkel is, pl. hogy az advent blacksite milyen nehézségi ugrást jelent kezdő gearben, még azzal sincs baj, hogy lerakétázza a mech a fél csapatomat, de miután a maradék két emberrel mindenkit kinyírok, ne robbanjon már rám minden előjel nélkül egy eltalált villanyoszlop/buszmegálló/köztéri kuka és pláne ne ölje meg a két túlélőt.
    - Ne legyen már olyan, hogy ha eszméletlen katonákra hívom az evac parancsot, akkor azokat az evac zónában állva egyszerűen nem lehet felszedni a földről.
    - Ha a concealment egy új, kihangsúlyozott és fontos alapmechanikája a játéknak, akkor ne legyen már az, hogy a szintkülönbség miatt nem mutatja a játék vörössel a veszélyzónát, ahol megláthatnak az ellenfelek. Amúgy ilyen már történt sima esetben is, ahol nem volt szintkülönbség.
    - Apropó szintkülönbség, mindenki a padlón keresztül is lát/lő, ha egyszer már meglátta az áldozatát.
  • SaGa Jr
    Elég fura módon van a játékban megoldva ez a sérülés és abból felgyógyulás menete. Megnéztem már a játék fájljait, de egyelőre érthetetlen a dolog mikéntje számomra (elég sok változós a dolog). Nem a megszokott mechanizmussal dolgozik a program (sérülés mértéke x nap, megtoldva a nehézség random értékével), hanem valami új metódust használ. A dolog azért zavaró, mert hatalmas számokkal dolgozik (tíz meg százezres értékekkel), de nem tudni a számok mit jelentenek. Ráadásul a legkisebb sérülés kategória valamiért a leghosszabb gyógyítási idejű. Aztán a legnagyobb jön, majd a második legkisebb és végül ami maradt.
    Ezen felül persze van ugyan egy alap érték is a gyógyulási időkre (sérüléstől és nehézségtől függően), ami még a régi napos megoldást használja, de ezt a fentebb említett formula kb magasról letojja és nagyon meredek módon megnöveli. Szóval ez vagy csak benne maradt, mint sok egyéb adat az első részből vagy annyira elhanyagolható a szerepe, hogy szót sem érdemel.

Nem csoda, hogy már két mod is született ennek "korrigálására" (van ami felezi a gyógyulási időt ami még így is magas lesz de már elfogadhatóbb, meg van ami sokkal drasztikusabban lerövidíti azt). Ezeket érdemes lehet letölteni (egyelőre még csak a steam workshop-on láttam ezeket, de szerintem a nexuson is hamarosan fent lesznek).

Alternatívának ott van még ugye a felhúzható átképző/gyógyító állomás, bár ez ugye mérnököt (vagy ha van workshop akkor onnan származó drone-t) fog lekötni.

Pár tipp (inkább spoiler-be, hátha valakinek túl sok infó):
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Páncélból meg amint megvan a reaper (ez az első kikutatható teljes páncél és nem kiegészítő cuccos) és fel van húzva a forge mostani megfelelője, akkor neki kell ott állni gyártani a módosított páncélokat (ellentétben a reaper és majd a power armor-al amiket egyszer kell legyártani és automatice cserélődik a srácokon a páncél, ezen módosítottakat egyesével kell készíteni).

A spider a könnyű változata az első idegenektől szerzett tech-el épített páncélnak, amihez van mászó kampó, Def-et növel (nehezebben találják el a viselőjét) és mobility-t ad. Hátránya ugyanakkor a könnyű páncélnak, hogy csak 1 kiegészítő kütyüt vihet magával a delikvens (a normál és nehéz páncéloknál ez 2).

A nehéz változat az exo páncél nem a mobilitást és védelmet növeli, hanem a HP-t emeli meg jobban, továbbá jár hozzá extra fegyverként egy beépített rakétavető (csatánként egyszer használható). Ez utóbbi helyére lehet gyártani/szerezni alternatív fegyvereket is, mint például lángszóró, shredder gun, blaster, amiket szintén egyesével lehet gyártani és majd feltenni a rakétavető helyére.

Power armor-okból ugyanezen változatok (más néven) szintén egyesével lesznek gyárthatóak. Ezek persze mindenben jobbak, mint az előzőek.

Érdemes mihamarabb felhúzni egy pszíker kiképző központot is és kopaszokból trenírozni ott a pszíket (ők nem lépnek szintet harcok során kapott pontokból, ők attól fejlődnek hogy folyamatosan képzi őket az ember míg meg nem tanulnak mindent amire szüksége lehet).
    Ezek a bakák nagy segítség tudnak lenni a csapat számára. Egy lance (hosszú vonal, amin átmegy azt sebzi védelemtől függetlenül), egy gránát szerű támadás (sebez, védelmeket letojja, és nem mellesleg disorient-től, mind control-ig bármi extra hatást is ráverhet az elkapott célpontokra), gyógyító sebző támadás egyaránt bármikor életmentő lehet, de például a pszík képzéssel immunissá tehetőek számtalan mérgezés és egyéb effektre is. Tudnak emellett plusz akciót adni baráti egységnek, védelmet növelni és még mást is. Viszonylag hamar kikutatható a psy lab és ha megvan, azt energia is van elegendő, akkor érdemes mihamarabb felhúzni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy csak recruit-ok képezhetőek pszívé ezen a helyen.
  • SaGa
    Ha egy katonát maxra visszagyógyítok a terepen, az max fáradt lehetne és egy napot pihenjen, de volt, amelyik ezek után 25 napot gyengélkedett. Majd a modderek... A sérültek lassabb mozgását, meg némi célzási, dobási (távolság) levonást azért kaphatnának, az alienek is, meg az enyémek is...

Megj: a géppisztolyok a speceknek egész jól jönnek. Ugyan nem sebez nagyot, meg gyakrabban kell tölteni, cserébe plusz kettőt mozoghatnak, ami sűrűn jól jön. Én a legjobb rangeremet sajnálnám nagyon, már egy csapásra kettévág egy mutont, vagy ha nem, legalább lebénítja, ami azért sokat jelent a többieknek. Örültem, amikor egy muton mellé bedobott egy csatamechet, ami helyből lebombázott mindenkit 1-1- hp-ra... Szimpla "védd meg az adótornyot" akcióban...
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2016.02.09. 11:15:48
  • PiszkosFred
    Mert ironman parti vagyok, nem toltom vissza, ez az en hulyesegem, nincs is vele bajom. Szeretem ha hozok egy dontest, akkor annak vegleges kovetezmenyei vannak. Pokerben sem veszem vissza a penzt river utan, hogy bocsbaszdmeg, megsem emeltem... :) Siman megmenthettem volna a granatosomat, ha bevarom overwatchban oket az evac zonaban, es a grab utan a mesterlovesszel csak meglovom a vipert (akkor elengedi az aldozatat, aki meg abban a korben lephet is), csak hat rossz dontest hoztam (vagy tulsagosan is biztam a def buffban).

A korhazi ellatasban van mit javitani, ez teny, mert van, amikor minimalis serulessel is 14 nap a recovery, mig mondjuk egy komolyabb critical sebzes utan 7 nap. Biztos, hogy van ra valami belso formula (felszereles, stat, pancel, bekapott sebzes tipusa, stb.), de az ilyenekkel nem szoktam foglalkozni (es/vagy meg nem jottem ra), ennyi idom nincs. Ahogy az .ini baszkuralasat is meghagyom a hozzaertoknek.

Kezdokkel a csapatban nagy a kockazat, de ezert kell rotalni oket menet kozben, es folyamatosan fejlesztgetni a konnyebb missziok alatt 1-2 ujoncot, mert kesobb szukseg lehet (lesz) rajuk. Es speciel az EW/EU reszekben is igy volt, de meg a 94es XCOM-ban is vitted magaddal a zoldfuluket, hogy az utolso panikolt sectoidot a pajtaban (vagy a mindcontroll utan a fegyvereitol megszabaditott alieneket) ok vadasszak le az extra xp/szint remenyeben :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2016.02.09. 10:31:04
  • torma1
    Én ilyenkor töltöm vissza az állást. Nem tudom mi a jó hogy magunkat szivatjuk. Én is szeretem ha egy játék nehéz, de amikor netán csal a gép meg tele van logikátlan hibával akkor minek szenvedni? Pár lövés és tök sokáig kórház?? EW-ben a küldetések között 3 napig pihent a katona?? Mivan? Persze naponta jött fontos feladat. Hogy lehetett kezdőkkel megcsinálni? Ebben meg gerrilák vagyunk nem? Kevesen. Pont ezért cseszik el a játékot a hónapos kórházi kezelés. Vicc. INI-ben nem lehet beállítani?
  • PiszkosFred
    + azt is el tudnam viselni, ha azok a katonak, akiket meg a terepen ellatok es igy a kuldetest 1-2 eletero veszteseggel zarjak, azok kevesebbet toltsenek a gyengelkedon. :) Jo pesze, tudom, terepen a doki csak ideiglenesen tartja eletben a katonat, a belso seruleseket es egyeb traumakat muszaj az orvosi reszlegen kiheverni/gyogyulni, de akkor is... Mar odaig "vetemedtem", hogy a Res HQ-n neha a medical buffot hasznalom, annyira tele van az elfekvo.

Alig esik ki valaki a rookie kikepzesrol (gerilla trening), mar kapja is a felszerelest es nyomas. Ha mazlim van, legalabb a ket legjobb healer kozul az egyik epp nem serult es a profi (egyszer elesik, nem tudom mit fogok csinalni, a tobbi meg csak fejlodik) mesterloveszem is bevetheto - mert ez mar fel siker.

Shaken katonakat azonnal viszem az "egyszerubb" random feladatokra, majd ott rendbe jonnek szepen a feladat vegere.

A viperak meg bekaphatjak a f***mat! :) Tegnap egy nagyon kedves granatosomat buktam, amikor felrobbantottam az egyik Advent bazist. Bejutni nem volt gond, concealed ambusbol a ket helyorseg megvolt egy koron belul. Az epulet mogott/mellett jott a faklya, hogy erkezik az erosites, de eleg tavol volt ahhoz, hogy leszarjam (hiba volt). Odabenn leraktam a C4-et (vagy X4, vagy mittomen mi a megfeleloje itt most), es elindultam kifele az idokozben az epulet bejarata ele lerakott evac pontra. Kozben fogalmam sincs honnan, megjott egy pancelos muton + 2 viper csapat (valoszinuleg eddig elkerultem oket, es nem lett "aktivalva".) Hatulrol jott az erosites, a csapat meg rohant ki az evac zonaba. A granatosom - aki a bombat rakta - ertelemszeruen egy kor hatranyban a tobbiekhez kepest. A healerrel raktam ra +def buffot, es kivontam az 5 fot. Hatan tamadtak a granatosra, muton dodge, lovesek miss, egyedul egy poison kopest kapott be aoe miatt, majd amikor azt hittem, meguszta, jott az utolso viper es a nyomorult grab... Ennyi volt, este felkerul a falra a portreja 20+ sikeres kuldetes utan.
  • SaGa
    Az azért eléggé frusztráló, hogy készülnék a black site lerohanására (4 kezdővel esélytelen, többször is megpróbáltam), képzem az emberimet, de a beeső gerilla akciók közben folyamatosan annyi a sérült, hogy minden visszatéréskor kapom az üzenetet: nincs annyi egészséges katonám, hogy kiállítsak egy osztagot belőlük. Gyakorlatilag az összes rangerem egészséges, épp csak "shaken"...
    A "kedvenc" misszióm az volt, amikor egy VIP-et kellett kiszabadítani egy város közepén egy kódzárral lezárt furgonból és elérni vele 12 körben a kimenekítési pontot. Na pont a 12. körre sikerült és az is csak amiatt, mert az ott várakozó 3 tag (két advent trooper meg egy vipera) ijedtében leugrott a harmadikról, amikor a vip feje felbukkant a létra tetején. Gyakorlatilag figyelmen kívül hagytam őket és csak elrohantam mellettük minden emberemmel...

Mondjuk valami olyan beleférne (a korábbiakból is hiányzott), hogy egy sérült karakter ne tudjon már olyan gyorsan mozogni, mint egészségesen.
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2016.02.09. 07:07:49
  • Maala
    Nekem az első végigjátszásban 37-ből 2 mission failed lett. Meg volt egy, ahol a 4 katona+VIP felállásból csak a VIP menekült ki élve.

Szóval túl lehet élni pár hibát, legalábbis Commander nehézségen. Legendaryn már az első lépés megtétele is halállal járhat. :D
  • PiszkosFred
    Tobbet hibazhatsz - es fogsz is -, mint az elozo reszben. Sot, neha inkabb elbukod a kuldetest, csak inkabb elje tul a csapatod, mert meg akkor sincs nagy gond. Szerencsere a "tamogatas rendszere/havi jovedelem" picit valtozott, igy nagyobb a szabadsag - latszolag legalabbis :)
  • molnibalage83
    Az UFO remake ebből a szempontból pocsékl volt. 3. nehézségi szinten is 2-3 elbukott mission = total fail. Tehát lényegben szinte csak tökéletes módon lehett végigtolni. Legalábbis szerintem. Ha ez itt változott és a régi UFO-ra hajaz, akkor zsír.
  • PiszkosFred
    Gameplay szamomra nagyon jo, sok ideig le fog kotni, es sokkal inkabb ujrajatszhato a "random" helyszinek miatt, mint az EU/EW reboot volt. Nehezseg a szokasos, a 4 lovesbol 4 miss itt is megesik neha, de hat az XCOM mar csak ilyen. A kezelofelulet szerintem nagyon jo lett, rengeteg info van a kepernyon de nagyon jol atlathato. A classokat keveslem (bar a ranger kurvajo lett, de egyuttal nem kicsit imba is), de majd talan idovel lesznek ujabbak DLC-ben es/vagy LW szintu modokkal. Illetve kell majd egy kis sufnituning es balance a hozzaerto modderektol (nem a mostani 90%-ban csalas modok keszitoitol), de addig is el van boven vele az ember.

Hja, es mint mindig, most is csak ironmanban erdemes, reload csalas nelkul, mert igy van igazan ertelme es kovetkezmenye a donteseknek es igy van erteke annak, amikor a vesztett helyzetbol, amikor mar temetted a csapatot hirtelen fel labon is, de elkuszol az evakuacios pontig. (aztan persze egy honap korhaz, de hat legalabbi tulelted).

A performanceon viszont van mit javitani, nem veszes, de neha fagy, illetve bika eros gepeken is kepes komoly fps dropra, foleg az atvezeto animacioknal/cutsceneknel (hogy miert pont ott, passz), es neha nyilt terepen is, bar utobbi nem veszes egy korokre osztott jatekban.

Szerintem boven megeri a penzt, napi 1-2 kuldetes estenkent es bejar egy fel evig :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2016.02.09. 00:04:28
  • Különc
    Enemy Unknown, Enemy Within
  • molnibalage83
    Akkor nem sürgős, megvárom míg helyrepofozzák. Mi az az EU/EW?
  • Különc
    Ha zavar, hogy az engine ini filet kell túrkálnod és trükközni kell a beállításokkal, hogy értelmesen fusson, akkor várj egy esetleges performance patchre előbb. Ha nem zavar, akkor vedd, de alapjában véve ugyanaz, mint az EU/EW

Szerk: redditen van egy post, hogy töltőképernyőkön ha megnyomjuk a caps lockot, akkor jelentősen csökkenthető a loading
    Utoljára szerkesztette: Különc, 2016.02.08. 23:36:47
  • Maala
    Akik szeretik az ilyen játékokat, azoknak megéri szerintem. Nehezebb, sokkal.

2. nekifutás a játéknak Legendary Ironmanen: Első küldetésben háztetőn kezdtem, de nem volt cover a tető szélén, így lejjebb mentem, előre, kék mozgással. Leugráskor alattam láthatóvá vált 3 civil, aki egyből a Concealmentet megbontották. A lépés végére pedig persze aktiváltam 3 advent troopert is. Sakk matt egy lépésből, szerencsére az első missiont lehet restartolni. :D
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.02.08. 23:35:43
  • molnibalage83
    Eddig mi az általános vélemény. Nagyon eltérő és megéri megvenni már most az első remakehez képest?