Elméleti fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szia(sztok) !
Az Én töltésmodellem a következő, ami a régi fizika írásomban lett megalapozva :

¬ A mi 3D terünkben adva van egy közelítőleg, nem pontosan pontszerű graviációs mezővel rendelkező tömegPont .
¬ Adva van a negyedik dimenzió úgy, ahogyan a geometria plusz derékszögként megkívánja .
¬ Ez a tömegPont "forog" a negyedik dimenzió irányában úgy ahogyan azt előbb Szabikuval megbeszéltük: a forgás alatt a tömegPont koordinátaRendszerének az állandó jellegű elfordulását értjük .
Ennek a forgásnak a bal és a jobb forgása a pozitív és a negatív töltés különbözőségét eredményezi .
Ennek a fogásnak a frekvenciája, szögsebessége, elfordulása exponenciálsan igen nagy, ¬ és ez a frekvencia nagyság az oka az elektromos töltés töltés jellegének, és nem a nyugalmi tömege .
¬ Adva van a "kétoldali gyorsulás", ami kétoldali erőként emlegettünk . Ez exponenciálsan igen nagy, de a csillapodásának a kiterjedése még kérdéses .
¬ A tömegPontunk ennek a "kétoldali gyorsulás" hatásának van kitév, ami miat és csakis emiat komplex matematikát lehet rá használni .
<#smile>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.14. 04:13:00
Szia !
Két ugrást csináltál a levezetésben, ami alatt nem azt értem, hogy rosszak, hanem azt, hogy még jobban részletezned kell:
1.// I*Z*(sinωt*cosφ + cosωt*sinφ), innen Z*cosφ = R és Z*sinφ = ω*L - 1/(ω*C) : Az "innen" hogyan lett ?
2.// Z*cosφ = R és Z*sinφ = ω*L - 1/(ω*C). Az egyenletet megoldva kapjuk hogy Z^2 = R^2 + (ω*L - 1/(ω*C))^2 :
Az "egyenletet megoldva kapjuk" hogyan lett ?
<#lookaround>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.14. 03:44:10
Szia Hiper fizikus!

>ez nekem tulajdonképen már jó is lenne ?

# 3D-ben közel jó, de még csökkenteni kell a forgás lehetőségeire vonatkozó szabadsági fokok számát. Nem derült ki a forgási irány (jobbra vagy balra) és a szögsebesség vagy elfordítási szög. Az invariancia meghatározásod kimerítő, nem azzal kell tovább csökkenteni az előbbi szabadsági fokokat, hanem az előbbi adatok megadásával.
Te "Ezt nagyon elkapkodtad, sajnálom !"
Nagyon meg vagyok lepődve, hogyan lehet ilyen tévesen értelmezni, pedig eléggé konkrétan leírtam. Mivel van időm, leírom mint egy középiskolás diáknak.<#email>
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Az uR az nem u*R, hanem a feszültség az ellenálláson, uL, az nem u*L, hanem a feszültség a tekercsen és az uC nem u*C, hanem a feszültség a kondenzátoron, ezeket így jelöltem hogy lehessen megkülönböztetni.
u = I*Z*sin(ωt +φ) mert valamilyen fázisba el lesz tolódva az áramhoz képest
uR +uL +uC = I*R*sinωt + ω*L*I*cosωt - I*cosωt/ωC = I*(R*sinωt + (ω*L - 1/(ω*C))*cosωt) = u = I*Z*sin(ωt +φ) = I*Z*(sinωt*cosφ + cosωt*sinφ), innen Z*cosφ = R és Z*sinφ = ω*L - 1/(ω*C). Az egyenletet megoldva kapjuk hogy Z^2 = R^2 + (ω*L - 1/(ω*C))^2 és tgφ = (ω*L - 1/(ω*C))/R.
Szia Szabiku !
Enged meg, hogy egy kicsit ravaszkodjak veled !
Legyen adva két koordinátaRendszer: kR1 = kR2 , amik egyenlőek egymással, de nem azonosak .
Ezekben a koordinátaRendszerekben legyen adva egy-egy középPont: kP1 = kP2 , amik egyenlőek egymással, de nem azonosak .
Ezekben a koordinátaRendszerekben legyen adva egy-egy központi egyenes: ke1 = ke2 , amik egyenlőek egymással, de nem azonosak .
A középPont legyen a megfelelő központi egyenesén valahol, és a központi egyenes legyen a megfelelő koordinátaRendszerének egyik tengelye, ajánlott az x tengely úgy, hogy a középPont és az origó egybe essen . Ezáltal lesznek egyenlőek .
Kérdés az, hogy hogyan kell definiálnia forgást, ami egyelőre még csak karakterlánc azonosító úgy, hogy a definíciót a fenti koordinátarendszerekkel és a fenti többi adottakkal végezük el úgy, hogy a középPont és a központi egyenes a forgásra nézve invariáns legyen ? Kell-e még valami invarianciát bevezetni ahhoz, hogy a szabadságfokok csökkenjenek, vagy sem, melyek azok? Vagy avval, hogy kimondtam a középPont és a központi egyenes invarianciáját avval már éppen definiáltam is a forgás fogalmát; ez nekem tulajdonképen már jó is lenne ?
<#ravasz1>
Szia !
Szép-szép, amit elmondtál a töltésről és a mágnesességről, de elfelejtettél kérdést csatolni hozzá .
"nincs pozitív és negatív gravitációs vonzás"
A negatív gravitáció csak a negatív tömegnél jelentkezik, a pozitív tömegtől nem várható negatív gravitáció .
A hipotetikus sötét energiának negatív gravitációt tulajdonítanak Einstein követői, és antigravitációnak nevezik .
<#circling>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.13. 03:03:08
Szia !
Az u/R = i = I*sinωt és nem uR = Ri = I*R*sinωt , mert a uR = Ri = I*R*sinωt -ból az R-t kiegyszerűsítve u = i = I*sinωt ezt kapjuk, de az u = i nem egyenlő egymással . Ha az u/R = i = I*sinωt -et bővítjük az R szorzatávval, akkor u = iR = I*R*sinωt kapjuk .
Továbbá, ha u = uR +uL+uC kiegyszerűsítjük u -val, akkor 1 = R +L+C , ami nem igaz minden esetben .
Ezt nagyon elkapkodtad, sajnálom !
<#ejnye1>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.13. 02:22:39
"'gravitációs Maxwell-egyenletek" ez szép és jó lenne, ha a gravitáció is úgy viselkedne, mint a töltések (taszító gravitáció és vonzó gravitáció).
Kicsit tisztázzuk az elektromosságot. A B mágneses indukció vektornak van egy feltétele: kell egy zárt áramjárta vezető és a B-t a Biot-Savart képlettel számolunk ki. Egy áramjárta vezetőben a pozitív töltések állnak és a negatív töltések mozognak, de úgy, hogy az áramjárta vezető töltésileg semleges. Mikor egy külső töltés egy adott sebességgel mozog ehhez az áramjárta vezetőhöz képest, akkor egy erő jelenik meg F = vxB vektori szorzat alapján, ezt az F erőt relativitás elmélettel is ki lehet számolni. Ha nem áramjárta vezetőről van szó, akkor teljesen másképpen alakul a képlet, mert akkor csak Coulomb erő jelenik meg, persze relativisztikus számítással.

Tehát a "gravitációs Maxwell-egyenletekben" nem lesz gravimágnesesség, mivel nincs pozitív és negatív gravitációs vonzás.
"1"
Azért is tettem fel a kérdést, lássam milyen választ adsz. Amit leírtál ez csak egyfajta modellezése ennek a problémának és hogy "praktikusabb" legyen könnyebb számolni komplex számsíkban. Ezt az impedanciát ki lehet számolni másképpen is, aminek semmi köze nincs a komplex számoknak.
RLC soros áramkörben (ω szögsebességű váltóáram esetében): i = I*sinωt, ekkor a feszültség az R-en uR = I*R*sinωt, a tekercsen uL = ω*L*cosωt és a kondenzátoron uC = -(I*cosωt)/ωC. u = uR +uL+uC = I*Z*sin(ωt + φ), ahol tgφ = (ω*L - 1/ω*C)/R. Most nem részletezem a számolást de a végén a Z = sqrt(R^2 + ...) jól ismer képlet.

Ahogy időm van átnézem a többi részét is tanulmányaidnak, a fizika területén én azt mondom, hogy szabad a gondolkodás, de vannak olyan dolgok, amit nem lehet átlépni (kutya + macska példa). Láttad, ahogy írtam egy régebbi hozzászólásaimban is, hogy nekem pl. a relativitás elmélet, maga az elgondolás túl egyszerűnek tűnik még akkor is hogy az eredmények/következmények egyelőre tükrözik a valóságot. A matematikai levezetés tökéletes, én is levezettem még általánosabban és konkrétan c-re kijönnek a képletek.
Szia Hiper fizikus!

Örülök, hogy segíthettem. Az jó, ha vitatkozol, mert az motivál a dolgok utánanézésére, konkrét megoldandó problémát (tárgyat) vet fel, és így sokat lehet okulni. Engem is egyrészt ez okosított ki. Hajrá!

Először is azt még látni kell, hogy a forgás / forgatás az egy merev mozgás / mozgatás. Ezt úgy lehet a legkönnyebben látni, hogy, ahogy előbb mondtam, ez csupán a test és a koordinátarendszer viszonylagos helyzetét változtatja. (Vigyázat! Nem ekvivalens, hogy melyikét.)

Kérdésedre a válasz az, hogy a test valamilyen középpontjának (geometriai vagy súlyozott) koordinátája nem változik. A mozgás mindig maga után von egy újabb dimenziót, az időt. A kérdésedben a mozgás alakváltozás lesz, vagy forgás. Az alakváltozás viszont ellentétben van a merevséggel, így merev testnek saját mozgása legfeljebb csak forgás lehet. 2-től N dimenzióig minden esetben. És +1 dimenzióként fogható fel a mozgás miatt az idő. Ha a hatásterjedés sebességének van felső korlátja, akkor máris problémás a merev test forgása...
<#wave>
Szia Szabiku !
Így már sokkal jobban értem, "képben" vagyok, de nem vagyok boldogabb . Kérlek mond csak meg nek(em)(ünk), hogy egy 4D merevtest saját nem haladó mozgását, hogyan kell meghatározni úgy, hogy a meghatározást fel lehesen használni vitatkozásokban ?
<#hehe> <#help>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.12. 07:24:38
Sziasztok!

Csak egy-két apróság a teljesség igénye nélkül (mert mostanában nincs sok szabadidőm..):

A forgásnál / forgatásnál ne a tengelyre koncentráljatok, mert az általánosságban egyáltalán nem lényeges, sőt nincsen is, csak speciálisan 3D esetén. A (valós szögparaméterű) forgatás lényegében egy kétdimenziós dolog (egy kétdimenziós sík két báziskomponensének egymásba transzformálása), ami magasabb dimenziójú terekben beágyazottá válik, és így lesz a forgatásnak vektor jellegű (tengely)irányultsága 3D-ben. Magasabb dimenziókban pedig ez az "irányultság" már tenzor jellegű lenne...
Szia!

1.
¬ Az elektromos ellenállás ellenállása +R valós értékű; a tekercs ellenállása +i.ωL komplex értékű; a kondenzátor ellenállása -i.1/ωC komplex értékű .
{; vannak különleges ellenállások, amiknek ugyan a változó ellenállásuk mindenütt pozitív, de a változás függvényének egy rész intervallumában a változás fordított irányú; ezt a spéci ellenállást -R negatív ellenállásnak nevezzük. Az ultraövidhullámú technikában használják, a frekvencia generátor egyik kulcsfontosságú alkatrésze .}
¬ Ezeket az ellenállásokat egy kétdimenziós koordinátarendszerben ábrázoljuk, ahol a vízszintes tengely a valós és a függőleges tengely a komplex .
¬ A +R valós értékű ellenállás számát a valós tengelyre visszük fel, a ( ωL – 1/ωC ) komplex értékű értékű ellenállás számát a valós tengelyre visszük fel. Ekkor még vektormenyiségek a valós és a komplex irányban .
¬ Az impedancia nem más, mint a valós és a komplex ellenállás összege . Mivel ezek vektormenyiségek, ezért az összegüket vektorösszegként kell kiszámolni. Mivel ez a vektorösszeg pedig megfelel egy derékszögű háromszögnek, ezért az összeg a háromszög átfogója .
¬ Mivel a vektorok irányára nincs szükségünk, ezért a vektormenyiséget |<*| abszolútértékbe kell tenni a képletekben .
¬ Mivel a derékszögű háromszögre érvényes a Püthagorasz-tétel, ezért az impedancia kiszámolható vele, csak a vektorok abszolút értékeit el négyzetre emelni .
¬ Ez a válasz a "Miért van ez így?" kérdésedre .

2.
"Nem lehetne akkor direkt valós függvényekkel dolgozni eleitől fogva?"
Az, hogy lehet vagy sem az attól függ, hogy a használt elméletnek milyen a természete: ha egyszerű, akkor lehet, ellenben, ha bonyolult, ill. különleges, akkor nem lehet . Egy elméleti fizikusnak nem ezen kell hezitálnia, hanem meg kell tanulnia az absztrakt gondolkodást igénylő komplex matematikát és a fizikai interpretációit, és kész ; mert, ha nem, akkor nem vagy csúcs elméleti fizikus .

4.
"Hogy megforgasd a merev testet a 4-ik irány"tengelye" körül, több lehetőséged van."
Több lehetőség van, több lehetőség van ... No de amikor épen forog, akkor a merev test a több lehetőség közül éppen csak az egyik valamelyik lehetőséget választja . Csak addig van több lehetőség, amíg nem választott; kiválasztani csak egyet lehet, mert egyszerre nem lehet két helyen az egyvalami .

7.
"sok mindennel nem vagy tisztájában"
Én is csak ember vagyok, és a jóhiszeműség dolgozik bennem . Ha valami csoda folytán valaki jobban ellátna engem, akkor többet tudnák produkálni, de egyelőre nem tudok felülemelkedni a korlátaimon .

"A tanulmányaidban azt ajánlom, hogy részletesen vezesd le az elképzeléseidet, mert még nem láttam egy konkrét levezetést."
Ez a levezetésrendszer meglehetősen terjedelmes, a belinkelt tanulmányom tartalmazza, ezért kérdez rá a konkrét részleteire, és Én a levezetés részletekre vonatkozólag kimerítő magyarázatot adok neked, csak kérdez rá .
<#finom>
"1."
Miért van ez így?
"2."
Nem lehetne akkor direkt valós függvényekkel dolgozni eleitől fogva?
"4"
Téves. Hogy megforgasd a merev testet a 4-ik irány"tengelye" körül, több lehetőséged van. Legyen xyz és a 4-ik irány t (nem idő!). A t körül akarunk forgatást végezni a merev testtel. Ebben az esetben is még lehet az x vagy az y vagy a z tengely körüli forgatás is vagy egy általános irány az xyz térben ami körül van a forgatás. Ezért mondtam hogy 4D be lehet két fix irány körüli forgatásod, 5D-ben viszont 3 és így tovább. A leírásod alapján úgy képzeled el a 4D teret, mind 3D teret, azt ajánlom, ha tudsz számolni magasabb dimenziókban, akkor számold ki és meglátod milyen különlegességek jönnek ki és a merev test akkor is merev fog maradni.
"7"
Nem kell utánaolvasnom, mert én ezeket tudom, ahogyan válaszoltál az előbbi hozzászólásaidban is, nagyon látszik, hogy sokmindennel nem vagy tisztájában, sajnos elkaptalak.
A tanulmányaidban azt ajánlom, hogy részletesen vezesd le az elképzeléseidet, mert még nem láttam egy konkrét levezetést.

Részletesebb magyarázatot nem adhatok, mert kell külön matematika órákra járni.
1.
<Z = <R + <i.( ωL – 1/ωC )
|Z|^2 = |R|^2 +|( ωL – 1/ωC )|^2
Ez azért van mert itt az impadenciákat komplex kapcsolatát háromszöggel modellezük, amire a Pitagorasz-tétel vonatkozik. Tehát nem lesz semmis a komplexség, hanem a valós összesítést a komplex modellel összhangban végezzük el.
2.
Tudjuk, hogy mit akarunk kiszámolni, ami a valós rész, és ehhez olyan számítást használunk, amit a matematikája megkövetel. A dogmatikus véleményedet nem fogja figyelembe venni a matematika, csak azért, mert Te mindig ugyanazt hajtogatod.
3.
„Matematikailag lehet, de fizikailag nem! “
Ezt magyarázom neked, hogy matematikailag lehet, de a fizika nyelve a matematika, és ha a „kétoldalierőt“ komplexként kell modellezni, akkor azt megtehetem.
4.
„Amint még mondtam 3D esetében csak egy lehetséges irány van, de 4D esetében már kettő, 5D-ben viszont “
De egy 4D-és merev test csak egy irányba mozoghat a kettő közül, mert akkor nem lenne merev test.
5.
„Ennek a vetület gömbnek a sugara úgy változik, amilyen távolságra helyezkedik el a 3D tér.“
Amiről te beszélsz az a 4D gömb metszete, de ha 4D határát megjelöljük pl. hiperkockásra, akkor ennek a vetülete és nem a metszete más rajzolatú lesz.

6.
„A leírásod alapján még kell olvasgatni a magasabb“
Egy dolog, hogy utána olvasgatol, de utána számolnod is kell, és a magasabb dimenziók analíziséhez jó használni számítógépet is.

7.
„nem lehet hozzárendelni egy képzetes irányt egy valós irányhoz. “
Pedig a komplex számok Descartes-i koordináta-rendszerében éppen ezt tesszük: a valós tengelyhez hozzárendeljük a komplex tengelyt, ahol a tengelyek az irányt jelölik. Ebben a koordinátarendszerben megrajzolhatunk egy tetszőlegesen elhelyezkedő háromszöget és az oldalakkal úgy számolhatunk, mint valós-komplex irányokkal; de ehhez el kell olvasnod: Geometriai feladatok megoldása a komplex számsíkon -- Reiman István és vidéki Gusztáv könyvét. Csak akkor világosodol meg komplex ügyben, ha ezt elolvastad, mert, ha nem, akkor az egy lyukat hagy a fejedben.
<#law>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.10. 23:15:19
"1. Ellentmondásban vagy, mert egyrészt azt állítod, hogy "komplex függvény mert könnyebb számolni vele", másrészt azt állítod, hogy "csak valós függvénnyel számolunk “; tehát azt állítod, hogy számolunk is vele meg nem is, ez ellentmondás. Én tudom, hogy Te ezt nem így gondolod, de ezt mondtad, és ne lovagoljunk a szövegkörnyezeten. "
Nem érted.
Tehát arról van szó, hogy sok esetben a komplex függvénnyel praktikusabb számolni, de miko egy végeredmény kell kiszámolni, akkor az adott komplex függvénnt meg kell szorozni a komplex konjugáltjával, ha kell utána négyzetgyököt is vonunk belőle.
Adok egy konkrét példát, hogy legyen világos.
Az elektromosságban az ilyen RLC vátóáramú áramkörökben az R vesszük a függvény valós részének, és a tekercs meg a kondenzátor ellenállásait (omega*L, vagy 1/(omega*C)) a függvény képzetes részének. Ha több ilyen alkatrészünk van, akkor a valós részeket külön adjuk össze és a komplex részeket külön, de a legvégén mikor ki kell számolni az impedanciát, akkor a végső komplex függvényt meg kell szorozni a komplex konjugáltjával és még gyököt is kell vonni belőle.
Konkrét példa: RLC soros váltóáramú (omega szögsebességű) áramkör. A függvény ekkor ez lenne f(R,L,C) = R + (omega*L - 1/(omega*c))*i. A Z = sqrt (f*f'), ahol f` = f komplex konjugáltja. Ekkor Z = sqrt(R^2 + (omega*L - 1/(omega*C))^2) egyik jól ismert képlet.

"2. Én jóhiszeműen feltételezem, hogy azt akartad mondani, hogy komplex függvényeket használunk, de csak a valós eredményeket vesszük figyelembe. No most ez azért van, mert a világot valósnak feltételezzük; pontosabban mindaddig, amíg valósnak feltételezzük. "
A fenti példa mutatja, hogy nem jól értetted, amit mondtam. Tehát a fizikában csak valós függvényekkel számolunk ki valamit a végén, aztán hogy felhasználunk komplex függvényeket, az más dolog, de a végeredmény kiszámításában csak valós függvénnyel dolgozunk. Másik példa lenne a kvantummechanikában a hullámfüggvényekkel való számolások. A végén az integrál csak valós függvénnyel történik.
Én nem mondtam semmi ellentmondást magammal.
"Te úgy gondolod, hogy a fizika térhez nem lehet komplex irányt csatolni, mert te a fentiek szerint gondolkodol.
De a matematikai 3D térhez igenis lehet még 1 db komplex számegyenest csatolni: egyszerűen húzok még egy egyenest hozzá és felvonultatom rajta a komplex számokat. "
Matematikailag lehet, de fizikailag nem!
"A 4D golyónak a 3D terünkkel alkotott metszete egy 3D részgolyó, ennek a külsején felveszünk színes pontokat. És immár ezt a 4D/3D pöttyös részgolyót úgy forgatjuk, hogy a mi 3D terünkben állni látszik a pontja, miközben a 4D irányából nézve a 4D golyó forog. Ekkor ez a forgástengely éppen merőleges a mi 3D terünkre. Tehát a forgásom egy 4D merev testet axiomatizál, ami egyszerre csak egy féle képen mozoghat, mert merev test; nem cselezheti ki önmagát."
4D nem így van ahogy írtad, nem lehet hasonlítani a helyzetet a 3D esetre. Amint még mondtam 3D esetében csak egy lehetséges irány van, de 4D esetében már kettő, 5D-ben viszont 3.

"A 4D golyót úgy képzelheted el a legkönnyebben, hogy egy 4D hiperkocka köré rajzolod a 4D golyót. Itt van egy ilyen hiperkocka, e köré képzeld a 4D golyót. Ezt a hiperkockát meg lehet úgy forgatni, hogy a 3D-ből állni látszik, miközben a 4D-ből forogni látszik, amikor is éppen egy irányt vesz fel, ami merőleges a 3D-re."
Egy 4D golyó vagy inkább írjuk hogy gömb, 3D vetülete egy 3D gömb vagy egy pont is lehet, attól függ, hogy melyik 3D térre vetítjük le. Ennek a vetület gömbnek a sugara úgy váltózik, amilyen távolságra helyezkedik el a 3D tér. Ha nem gömbről van szó, akkor a vetületek alakja, nagysága sokmindentől függ.

A leírásod alapján még kell olvasgatni a magasabb dimenziókról és a fizika területen azt szeretném kiemelni, hogy nem lehet "összeadni egy kutyát egy macskával", tehát nem lehet hozzárendelni egy képzetes irányt egy valós irányhoz.

Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.12.10. 18:38:42
+
" hogy a mi 3D terünkben állni látszik "
Pontosítok: mozoghatnak, de nem léphetnek ki a 3D terünkből .
+
Egy test akkor merev a definíció szerint, ha bármely pontjára érvényes az, hogy a pont mozgása egyszerre csak egy irány felé mozoghat, miközben megőrzi a környezete pontjaival a szomszédságot. Ez nem csak a 3D merev testre, hanem a 4D merev testre is vonatkozik. Ha nem tudod fizikailag elképzelni, akkor képzeld el matematikailag, bár úgy sem könnyű, de mi elméleti fizikusok szeretjük a nem könnyű problémákat.
<#smile>
Szia!

" Az optikában is szerepel komplex függvény mert könnyebb számolni vele, de a végén csak valós függvénnyel számolunk ki valamit."
1. Ellentmondásban vagy, mert egyrészt azt állítod, hogy "komplex függvény mert könnyebb számolni vele", másrészt azt állítod, hogy "csak valós függvénnyel számolunk “; tehát azt állítod, hogy számolunk is vele meg nem is, ez ellentmondás. Én tudom, hogy Te ezt nem így gondolod, de ezt mondtad, és ne lovagoljunk a szövegkörnyezeten.

2. Én jóhiszeműen feltételezem, hogy azt akartad mondani, hogy komplex függvényeket használunk, de csak a valós eredményeket vesszük figyelembe. No most ez azért van, mert a világot valósnak feltételezzük; pontosabban mindaddig, amíg valósnak feltételezzük.

3. Tulajdonképen Én is ezt teszem, amikor a komplex tömegegyenértéket úgy használom, hogy csak a negatív és a pozitív irányú erőt tételezem fel valósnak. De ehhez az kell, hogy átmenetileg a töltéssel, mint komplex tömeggel számoljak, és ahogy mondtam a végén csak a valós negatív és pozitív erőket vegyem figyelembe.

4. Az egyenletrendszeremen egy párhuzam mutatkozik:
A mágnes egyenlő egy a mágnesből és a töltésből számolt komplex töltéssel, evvel párhuzamosan a mágnes egyenlő egy belsőleg forgó töltéssel.
A gravitoMágnes egyenlő egy a gravitoMágnesből és a tömegből számolt komplex tömeggel, evvel párhuzamosan a gravitoMágnes egyenlő egy belsőleg forgó tömeggel.
A töltés egyenlő egy a töltésből és a tömegből számolt komplex tömeggel, tehát evvel párhuzamosan a töltés egyenlő egy külsőleg forgó tömeggel.
A mágnes egyenlő egy kétszeresen komplex töltéssel, tehát evvel párhuzamosan a mágnes egyenlő egy külsőleg és egy belsőleg forgó tömeggel.

A párhuzam a komplexség és a keltésses forgás közt mutatkozik, vagyis nem elég a forgás, kell mellé még a keltés is. Én csak ezt a párhuzamot kiterjesztettem a töltésre is, mert az így logikus.

"Végeredményben egy 3D térhez nem lehet csatolni képzetes irányt vagy teret, csak valósat."
Te úgy gondolod, hogy a fizika térhez nem lehet komplex irányt csatolni, mert te a fentiek szerint gondolkodol.
De a matematikai 3D térhez igenis lehet még 1 db komplex számegyenest csatolni: egyszerűen húzok még egy egyenest hozzá és felvonultatom rajta a komplex számokat.

"Amint még említettem a ..."
Ezt magyaráztam Én is az előző hsz.-omban.

"Egy másik megjegyzés: "A szögsebesség vektor ..."
A negyedik dimenzió irányába való forgás úgy van értelmezve, hogy veszünk egy 4D merev testes golyót és ezt a golyót úgy forgatjuk, hogy a középpontja a mi 3D terünk egyik pontja. A 4D golyónak a 3D terünkkel alkotott metszete egy 3D részgolyó, ennek a külsején felveszünk színes pontokat. És immár ezt a 4D/3D pöttyös részgolyót úgy forgatjuk, hogy a mi 3D terünkben állni látszik a pontja, miközben a 4D irányából nézve a 4D golyó forog. Ekkor ez a forgástengely éppen merőleges a mi 3D terünkre. Tehát a forgásom egy 4D merev testet axiomatizál, ami egyszerre csak egy féle képen mozoghat, mert merev test; nem cselezheti ki önmagát.

A 4D golyót úgy képzelheted el a legkönnyebben, hogy egy 4D hiperkocka köré rajzolod a 4D golyót. Itt van egy ilyen hiperkocka, e köré képzeld a 4D golyót. Ezt a hiperkockát meg lehet úgy forgatni, hogy a 3D-ből állni látszik, miközben a 4D-ből forogni látszik, amikor is éppen egy irányt vesz fel, ami merőleges a 3D-re.
hiperkocka
<#worship>

Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.09. 23:56:31
A matematika vezette be a komplex számokat, majd később egyes differenciál egyenletek megoldásában is szerepelnek.
A fizikában a számításokban csak valós függvényekkel dolgozunk. A kvantummechanikában a hullámfüggvények komplexek, de amikor ki kell számítani valami energiát vagy más dolgot, akkor valós függvénnyel dolgozunk. Az optikában is szerepel komplex függvény mert könnyebb számolni vele, de a végén csak valós függvénnyel számolunk ki valamit.
Tehát végeredményben azt akarom mondani, hogy a fizikában minden valós, nincs komplex (képzetes) rész. Hozzá lehet adni minden irányhoz egy merőleges komplex irányt és akkor a 3D térből 6D lenne, de nincs értelme, nem helyes. Végeredményben egy 3D térhez nem lehet csatolni képzetes irányt vagy teret, csak valósat.
Amint még említettem a relativitáselméletben az idő (c*t) sem nem Euklidészi 4D teret alkot, hanem egy szabály szerint van hozzácsatolva a 3D térhez, de ez nem azt jelenti hogy a világ 4D-s.
Egy másik megjegyzés: "A szögsebesség vektor csak 3D térre van definiálva". 4D nem lehet, mert már két lehetséges irány lehet (nem egy mint 3D-ben) vagy ezek az irányok eredője. Amit a tanulmányodban írtál ("...a töltés egy mechanikus forgás a negyedik dimenzióban..."😉 nem tartom helyesnek. 5D esetében már 3 lehetséges irány lenne.
Szia !

"...a kísérletek igazolják a mi 3D terünket..."
Valóban, ez így is van, de ezek a kísérletek nem igazolják azt, hogy a 3D terünkön kívül nem lehet valami, csak azt igazolják, ami a 3D terünkön belül van .

"Ha létezik a 4-k dimenzió, akkor az csakis valós lehet..."
Hát 4-k dimenzió létezik, csak az a kérdés, hogy milyen a tulajdonsága .
Ha a 3 dimenziónk és a 4-k dimenzió ugyanolyan tulajdonságú lenne, akkor nem lenne különbség köztük .
Mivel egyoldalú különbséget tapasztalunk köztük, ezért a 3 dimenziónk és a 4-k dimenzió nem ugyanolyan tulajdonságú . A kérdés csak az, hogy milyen a 4-k dimenzió tulajdonsága ?
Erre egy lehetséges válasz az, hogy komplex geometriával modellezhetjük a 4-k dimenziót, függetlenül attól, hogy mi a valóság . Ha a komplex geometria modell használható, akkor szabad használnunk, ill. használhatjuk is, akkor is, ha nem ez a valóság .

'Milyen a komplex geometria matematikája ?'
Lásd " Geometriai feladatok megoldása a komplex számsíkon -- Tankönyvkiadó -- Középiskolai Szakköri Füzet -- Reiman István munkája ~ vidéki Gusztáv rajzolta -- harmadik kiadás -- megjelent 1972 május -- tartalomjegyzéke a végén van " kis könyvet, ami pont erről szól? Igen jó könyv, nem hagyhatod ki .

"Te említetted a "kétoldali erőt" ez egy érdekes dolog lenne"
Igen, ez egy nagyon érdekes dolog, de nem csak érdekes, hanem ez a kulcsa a 4-k dimenzió megértésének .
A "kétoldali erő" nem az egész 4-k dimenyió végtelenjében hat, hanem csak köyvetlenül a 3 dimenziónk közelében a 3 dimenzió és a 4-k dimenzió hátár vidékén . És ez a kulcsa a komplex geometriának: a komplex geometria csak a "kétoldali erő" konstrukcióban hat, ott ahol a "kétoldali erő" nincs, ill. nem jelentős ott a 4-k dimenzió már nem komplex, hanem valós geometriájú . Első közelítésben ez a "kétoldali erőt"állandó nagyságú, de második közelítésben valamilyen talán elemi matematikai függvény szerint vagy valamilyen tenzoros függvény szerint {;nem tudom még} csöken a "kétoldali erő" nagysága .

"Vannak akik pl. az időt (pontosabban a c*t) a 4-ik dimenziónak tekintik, ami számomra egyáltalán nem helyes"
Egyetértek veled . Olvasd el a " A hozzáadott dimenziók moduláris terének elmélete ! .doc" -- " A hozzáadott dimenziók moduláris terének elmélete ! .zip " tanulmányomat hozzá, rövid .
<#taps>
Bocs, és köszi a helyreigazítást <#wink>

"Világuralmunk és a feletted való teljes kontrollunk végső sikere abban áll, hogy te ostoba ezt nem hiszed el" (George Bush)

Ez az elméleti fizika topik!!! Nem jó helyre írtál.
Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.12.08. 19:57:52

Az Omniverzumról hallottatok már ? A definíció szerint a multiverzum az összes létező univerzum összessége és tartalmazza az „összes teret, időt, anyagot és energiát.”
Hogy igazán megértsük mi az Omniverzum, még egy aspektust figyelembe kell venni: a spirituális dimenziókat, amelyek magukban foglalják a lelkek intelligens civilizációit, a szellemi lényeket, és a Forrást-Forrásmezőt. Az Omniverzum így túlmutat a multiverzum hagyományos tudományos meghatározásán, mivel tartalmazza a fizikai idő, tér, energia és az anyag párhuzamos univerzumait.

Az Omniverzum spirituális dimenziója biztosítja az energiát a multiverzum minden egyes fizikai univerzumának a teremtéséhez és fenntartásához. Az Omniverzum a multiverzum és a spirituális dimenziók összessége – vagyis más szavakkal minden, ami van.
A földi vallások szent és okkult szövegeiben, valamint a csoportos és egyéni hiedelmekben már évezredek óta megfigyelhetőek az Omniverzummal kapcsolatos töredékes tájékoztatások. A többdimenziós Omniverzum tehát nemcsak tudományos hipotézis, hanem olyan igazság is, amelyről sok Földlakó ember vagy ösztönösen tud, vagy tanult róla a családjában, az iskolában, a vallási tanításokban, vagy az olvasmányokban.

"Világuralmunk és a feletted való teljes kontrollunk végső sikere abban áll, hogy te ostoba ezt nem hiszed el" (George Bush)

Ha létezik a 4-k dimenzió, akkor az csakis valós lehet (komplex egyáltalán nem, mert a valóságban nincsenek képzetes dimenziók) és útdimenzió. Az hogy nem lehet kísérletileg kimutatni, az más dolog.
Amit említettem egy másik topikban, hogy a kísérletek igazolják a mi 3D terünket, ezért is a gravitáció, Coulomb erő váltózása (és még van példa) fordítottan arányos a távolság négyzetével. 4D-ben viszont az említett erők váltózása fordítottan arányos lenne a távolság köbével.
A testek 4D lennének, egy robbanás esetében, akkor szét kellene szórodjanak, mint a 4 irányba, ami nem történik meg. Te említetted a "kétoldali erőt" ez egy érdekes dolog lenne, mert ez minden jelenségre kellene hasson, tehát semmi sem lenne szabad, hogy átmenjen a 4-ik dimenzióba (sem fény, sem részecske, semmi sem).
Vannak akik pl. az időt (pontosabban a c*t) a 4-ik dimenziónak tekintik, ami számomra egyáltalán nem helyes, mivel az időnek nem Euklides-i összefüggése van a 3D-vel, hanem másképpen, Minkowski tér.
Túl egyszerűen elintézted a problémát, nem ilyen egyszerű a valóságban.
"Érthető volt, de semmit mondó . A kvantumgravitációm a konkrétum ."

Lehet, hogy neked "semmit mondó" azoknak a véleménye, akik megmondják, hogy amit "írsz" az értékelhetetlen bullshit, de akkor tökéletesen egyedül vagy a világban a saját fantáziavilágoddal, mivelhogy senki nem ért veled egyet. És ehhez még csak fizika sem kell. Mindegy melyik magyartalan, grafomán hányadékodat veszed elő, ugyanúgy értelmetlen baromsághalmaz, ha konkrétan a kvantumgravitációról próbálsz "írni" az is bullshit, vagy bármelyik egyéb egymásra hányt szóhalmazod, amit csak erős jóindulattal lehet írásnak nevezni. Ugye ezzel tisztában vagy, ennyi idősen?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.06. 23:26:18

Szia !
1. Az levelfizika05_2.doc, 7 oldal -on található a Bátor táblázatnak nevezett összeírás, aminek pár oldalnyi előzménye és utóhatása van,de a lényeg ez a Bátor táblázat .
Ez azt fejeezi ki, hogy mivel a töltés egy komplex tömeg {;ehez van a töltésegyenérték állandó}, ezért a töltések közt ható erő állandóját kifejezhetjük a töltésegyenérték és a gravitációs állandó szorzatával, mert matematikailag a gravitációs állandó kiesik .
Másképen megfogalmazva: mivel a töltés visszavezethető tömegre, bár ez a tömeg komplex, ezért a töltések közti erő is visszaavezethető a gravitációs állandóra, miközben a két komplex kiszorozza egymást és negatív előjelet ad vissza.

2. A 4. dimenziós forgásokról a 8. oldalon a "-> szemléltető magyarázat/:" cikk elején olvashatsz, van is ott egy egyszerű elemi matematikai képlet forgásokkal.

Mivel ez egy nagyon régi írásom, ezért lehet, hogy nem tökéletes az írói stílusa, de a fizikája eredeti és örökzöld .
Minden kérdésedre szívesen válaszolok, csak ne sérteges nagyon .
<#integet2>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.06. 21:32:14
"a töltés egy mechanikus forgás a negyedik dimenzió ""irányába"" "
A levezetése is megvan, csak várj egy kicsit amíg előbányászom .

De senki sem tudja, hogy ez a tapasztalati elektromos töltés valójában micsoda, pontosabban hogyhogy van egyáltalán ▪ Én bevezetem egy hatás elvet a töltés létének a magyarázatára:, a töltés egy mechanikus forgás a negyedik dimenzióban ▪

levelfizika05_1.doc, 12 oldal

Levezetés?
Érthető volt, de semmit mondó . A kvantumgravitációm a konkrétum .
<#mf2>
Milyen konkrétumokról beszélsz? Mert én az egész munkásságodról mondtam véleményt, és szerintem tökéletesen érthető volt.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.06. 19:20:55

Most a konkrétumokat tárgyaljuk ki Te balfácán .
"Nem igaz, hogy rosszak . Légy konkrét, melyik tanulmányom a rossz ?"

De igaz, hogy rosszak. És szerintem a magyar nyelv támpontot adhatna neked abban, hogy mit jelent a többes szám. De segítek, mert buta és korlátolt vagy: mindegyikre igaz ez #582. Amit most csinálsz az csak szarrágás, mert ez vagy te.

Csak féligazság, amit mondasz ! Mert a "reprodukálhatóság, falszifikálhatóság, matematika bizonyíthatóság" meget a cáfolhatóság elve áll ! Ez azt jelenti, hogy egy tudományos elméletnek vagy hipotézisnek meg kell tudnia adni magáról azt, hogy hogyan lehet őt megcáfolni vagy bebizonyítani. Nem lehetnek benne cáfolhatatlan tézisek ! Pl. az elsőrendű elmélet axiómái esetiben, minden definícióról meg kell tudni mondani azt, hogy ő axióma vagy sem .
<#felkialtas>
Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.06. 17:34:08
molnibalage83
Az, hogy fogalmad sincs arról, hogy mit jelent a tudomány. Tudod, reprodukálhatóság, falszifikálhatóság, matematika bizonyíthatóság, stb. Nem elborult fingreszelő bullshitgenerátoros elméletgyártást ..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

OFF-topik ; Mit is akarsz vele mondani ?
<#confused>
molnibalage83

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Látod, nem értesz hozzá ! Már a francia felvilágosodáskori úttörő filozófus Descartes is levezette, hogy mivel a térnek kiterjedése van, azért az valami test szerű lehet ! Ugyanis, ha nem tudnád, Descartes szerin a valóság felosztható testiekre és szellemiekre a többi csak fikció ! Én csak ezt az eszmét vittem tovább !
<#ejnye1>
molnibalage83
Ha a kommented tényleg csak afféle kétfarkú kutya párt trollkodás, addig még megértem. Ha te ezt komolyan gondolod, akkor viszont tényleg sürgősen fordulj elmeorvoshoz.

A kvantumgravitációm egy naturalista transzcendens fizikai elmélet. Lényege az, hogy a tér, ill. a vákuum geometrionokból áll, és minden geometrionban tachion részecskék keringenek, amikre a kvantumtérstatisztikák érvényesülnek. Ez teljesen logikus! A natualista transzcendencia azt jelenti, hogy az ismereteinken túli, és nem az idealista természet felettit jelenti .
<#wink>

Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.12.06. 15:56:52
molnibalage83
Konkrétan nincs bennük semmi, ami tudománynak lenne nevezhető. A kvantumgravitációt megnyitottam és kerestem mögöttem a kandi kamerát, mert ez viccnek is durva lenne.

Mintha egy bullshitgenerátor írta volna az összes írásodat, amit megnyitottam.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.06. 15:20:57

molnibalage83
Konkrétan elmeorvosi esetnek tűnik szegény.

Nem igaz, hogy rosszak . Légy konkrét, melyik tanulmányom a rossz ?
<#nemtudom>
De, lényegében rosszak

Elismerem, hogy grafomániám van, ami esetleg agyalás, de lényegében nem rosszak . És most éppen hullámvölgyben vagyok .
<#email>
Ez nem tanulmánygyűjtemény, hanem agymenés, grafománia, szófosás, értelmetlen butasághalmaz. Szerencsére nekem ilyesmim nincs, ugyanis a normális emberek többsége nem pszichiátriai eset...
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.06. 06:09:16

Nekem van egy tanulmánygyüjteményem az interneten . Ezek mind valami újszerű témát dolgoznak fel, eredeti hozzáállással . Egyesek küzülük már régiek . Neked van ilyesmid ? Add meg a linkjét !
<#nezze>
Nem ismertem el. Ha össze kellene foglalni a tevékenységed az interneten, ez a mondat tökéletes példázná azt, hogyan is állsz a fizikához, vagy bármi máshoz. Magyartalan nyelvbűvölés az egész eddigi munkásságod, amiből bűzlik a butaság. Annyi értelme sincs az írásaidnak, hogy egyáltalán azt lehessen rá mondani, hogy legalább a magyar fogalmazás, vagy nyelvtan szabályait betartottad volna! Az egész hányadék. Ennyit tudsz amit most előadsz; ezzel szemben én valós kritikát fogalmaztam meg a hozzászólásoddal szemben, amiből következik: és kimondtam a király meztelen, vagy ha jobban tetszik, hogy ostoba vagy. Ennyi.

Köszi, hogy elismered, hogy okos vagyok, akkor is ha tojásos .
<#wink>
Persze, hogy nem ad magyarázatot, persze, hogy tekintélyre hivatkozik. Ez egy "újságíró" cikke. Érted mit jelent ez? Okostojás.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.05. 21:07:45