Elméleti fizika - Elektrodinamika, Elméleti mechanika, Kvantumfizika
  • kl24h
    #610
    A matematika vezette be a komplex számokat, majd később egyes differenciál egyenletek megoldásában is szerepelnek.
    A fizikában a számításokban csak valós függvényekkel dolgozunk. A kvantummechanikában a hullámfüggvények komplexek, de amikor ki kell számítani valami energiát vagy más dolgot, akkor valós függvénnyel dolgozunk. Az optikában is szerepel komplex függvény mert könnyebb számolni vele, de a végén csak valós függvénnyel számolunk ki valamit.
    Tehát végeredményben azt akarom mondani, hogy a fizikában minden valós, nincs komplex (képzetes) rész. Hozzá lehet adni minden irányhoz egy merőleges komplex irányt és akkor a 3D térből 6D lenne, de nincs értelme, nem helyes. Végeredményben egy 3D térhez nem lehet csatolni képzetes irányt vagy teret, csak valósat.
    Amint még említettem a relativitáselméletben az idő (c*t) sem nem Euklidészi 4D teret alkot, hanem egy szabály szerint van hozzácsatolva a 3D térhez, de ez nem azt jelenti hogy a világ 4D-s.
    Egy másik megjegyzés: "A szögsebesség vektor csak 3D térre van definiálva". 4D nem lehet, mert már két lehetséges irány lehet (nem egy mint 3D-ben) vagy ezek az irányok eredője. Amit a tanulmányodban írtál ("...a töltés egy mechanikus forgás a negyedik dimenzióban...") nem tartom helyesnek. 5D esetében már 3 lehetséges irány lenne.