1016
Mount & Blade II: BannerLord
-
yossarianHUN #133 Hát nemtom, attól függ, hogy csinálják meg a multit. A WB-é nem fogott meg annyira, nem sokat játszottam vele. A single-ért vettem meg őket. -
#132 Multi miatt úgyis day1 vétel még ha csak a graf lett jobb akkor is. [Leginkább a single területés lesz szerintem újítás] -
yossarianHUN #131 Hmm hmm. Az ostromgépek behozatala dicséretes, de maga a harc a falakon még mindig az az agyatlan gangbang, mint az első részben. Félek, hamar el fog veszni az újdonság varázsa. -
#130 -
yossarianHUN #129 Ő sem mondta, hogy lett volna ilyen az elsőben:)
Egyébként tudtommal ilyen nem lesz, de a szokásos parancskiadásoknál (F1, F2, F3) szellemalakzatokkal mutatni fogja a játék a lehetséges formációkat. -
#128 az elsőben biztos nem volt ilyen, legfeljebb valami modban fordulhatott elő, de a modokat nem ismerem
bannerlordot nem tudom
néha tényleg hiányzik... főleg azokat a helyzeteket imádom, amikor vízből vagy egy szakadék faláról kezdek -
steweee #127 az új részben már lesz rá lehetőség hogy a csata előtt lerakjuk felülnézetből a csapatainkat ? az első részből ez nagyon hiányzott nekem. vagy csak én nem jöttem rá vmire ? a 2. rész előzetesében mintha lett volna ilyen funkció -
Although #126 Az RPS készített egy interjút a csapattal és már van némi hírünk. Szóval közelében sincsenek a megjelenések. Alpha vagy open beta lehet mert be akarják vonni a játékosokat.
A lényeg "And, yes, the big challenge was to make a platform for the future with this game. That’s one reason that it took so long. At the beginning, some of the choices that we made – technological and design – were suboptimal. They became limiting factors when we wanted to add more things, which led to having to do things two or three times. We’ve improved in that regard. But the most important thing is to make this a great game, which can hopefully then be a great foundation not only for mods and expansions, but for future games and projects." -
#125 "Nem véletlen, hogy sok gyalogos lovag fulladt meg a páncéljában." - Naa, azért el ne jussunk az tízkilós kardokig meg a nyeregbe daruval beemelt nehézlovasságig. :)
Tény, hogy a lovasság dominanciáját a professzionális gyalogság hanyatlása okozta részben (másrészt a kengyel használata, az, hogy a kontarionból kopja lett, a destrier-ek kitenyésztése stb.), de azt józan ésszel is könnyű belátni, hogy állatság a Warband kavarodásában gondolkodni. Nem azt mondom, hogy ilyen nem alakulhatott ki, hanem azt mondom, hogy ez nem lehetett elsődleges cél. Ha a YouTube-on rákeresel például ultrák küzdelmére, is látni fogod, hogy az elmeháborodottak imádnak 1v1-ezni és elég kavargónak tűnik a dolog elsőre, de egyértelműen kiviláglik, hogy még ott is ritka az olyan barom, aki belecsapódna az ellentábor közepébe. Lándzsával pláne. A középkor folyamán (és előtte is) a szálfegyver az elsődleges, azzal meg annyira nem buli a moshpit közepén szorongani. :) Bármelyik HEMA tagegyesületnél megtapasztalhatod személyesen is, hogy nem kell ahhoz falanx, elég tartani egy körülbelüli vonalat ahhoz, hogy a túlélési esélyeid drasztikusan megugorjanak, a tömeg sodrása legfeljebb akkor áll fenn, amikor mocskosul be van gombázva mindenki, mint a zuluk Isandlwanánál, de a rohamhoz meg kell némi tér. A középkor embere sem volt hülye, hogy belerohanjon a lándzsafalba. :)
Összességében nem világos, hogy ha az ókorban probléma volt megtörni az alakzatot, akkor a középkorban miért lett volna ez másképp. A kavarodás nem magyarázza például azt sem, hogy Visby-nél hogyan szenvedtek a dánok valamivel több, mint tíz százalékos veszteséget olyankor, amikor a gotlandiak szinte teljesen megsemmisültek, egészen hasonló kiindulási számok mellett. Hacsak úgy nem, hogy éppen az történt, hogy valaki "megtörte az alakzatot". :) (Ismét kihangsúlyoznám, hogy nem az az álláspontom, hogy a keveredés sosem történt meg.) Szintén problémásan magyarázná az elhúzódó, akár többnapos ütközeteket, vagy a sebesültek hátravitelét.
Véleményem szerint a római manipulus bokorugrója és a középkori lándzsamarkolászó paraszt között nem az a különbség, hogy az utóbbi nem jött rá arra, hogy célszerű egymás mellé állni, mert akkor csak egy oldalról üthetnek, hanem az, hogy amikor robogott szembe kilencszáz kiló vasalt halál, akkor az előbbi a helyén maradt.
Ráadásul az ókor nem tűnt el a süllyesztőben, visszhang nélkül, a források részben megmaradtak, a harceljárások ismertek voltak, inkább "csak" az államok teljesítőképessége nem tette lehetővé, hogy emögé anyagot is tegyenek. A későbbi tercio-hadviselést sem a hátsójukból rántották elő (és amit a WFaS olyan viccesen próbál átültetni, amikor egyesével rohangálnak fejveszetten a pikások ide-oda a harctéren az össze-vissza álló muskétások szórványos tüzében :)) ), csak lett pénz megfizetni a drillt. Jellemzően ez is a "GDP" bőven több, mint felébe került...
Összességében ami az M&B-ben történik lényegében az ütközet kezdetétől, az egyik félnek sem kedvező. Különösen vicces, amikor ebbe a masszába még a lovasság is belecsapódik, mivel nincs "friendly fire". :)
A rómaiak rotálását is érdemes egy csipet sóval enni meg; eddigi tudomásom szerint mindössze egyetlen forrás utal ilyesmire. -
yossarianHUN #124 Az a vicc, hogy ebből a szempontból az ókori hadseregek sokkal professzionálisabbak voltak a középkoriaknál. Például a történelmileg meglepően reális, Róma című sorozatban lehet remekül látni, hogy a római gyalogság annyira az alakzat megtartására volt kihegyezve, hogy élet-halál árán megtartották a vonalakat, és ha az első vonal kifáradt, a mögöttük lévők a centúrió jelzésére megragadták őket hátulról, hátrarántották őket, és villámgyorsan átvették a helyüket. És így tovább a következő, következő, következő. A perzsa halhatatlanok ugyanerre voltak berendezkedve, pont innen a nevük, hogy ha valaki kihullott az alakzatból, hátulról azonnal kipótolták a veszteséget, a formáció felbomlását elkerülendő. A görög, spártai, makedón, stb. falanxoknak szintén ez volt az alap princípiuma, ott aztán tényleg végzetes volt, ha valaki megtörte az alakzatot. Na most ez a magas fokú fegyelmezettség szinte totál kiveszett a középkorban. -
yossarianHUN #123 Menni önszántából nem is ment, csak akkora rohadt nagy kavarodás volt, hogy sodorta a tömeg, mint falevelet a tornádó. Nem véletlen, hogy sok gyalogos lovag fulladt meg a páncéljában. A videón egy lándzsás sorfal (kvázi "falanx") megtámadása van (azt nem is említve, hogy ez egy rekonstrukció, ami azért elég más, mint egy élet-halál harc), ez kicsit más tészta, de még ilyen esetben is, vagy sikeresen ledöfködtek mindenkit a lándzsások (ez volt a ritkább eset), vagy egy ponton áttörték a vonalat a támadók, és hopp, már a büdös nagy káosznál is tartunk. A legtöbb esetben a csata kezdete után nem sokkal nemhogy felbomlottak az alakulatok és arcvonalak, de az se volt ritka, hogy teljes szárnyak estek kisebb-nagyobb, különálló, egymásba gabalyodott "hangyabolyokká".
Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2016.03.23. 00:40:38 -
#122 Pedig így volt. A veszteségek keletkezésének elsöprő többsége az alakzat, vonal, formáció, nevezzük bárminek, felbomlásához köthető. Épeszű gyalog önszántából nem megy olyan helyzetbe, ahonnét hátbaszúrhatják. :)
A "rekonstrukcióknál" is érdemes nem a Battle of Nations-ös ápoltakból indulni ki, hanem mondjuk mint itt, 7:30-tól.
Szerk.: Egyébként _számomra_ ez a Bannerlordban teljesen jó is, nem érdekel, hogy "szimuláció" legyen. Amit kiemeltem, a WFaS, ott viszont alapjaiban hibás az egész.
Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.22. 22:55:30 -
yossarianHUN #121 Azért ne higgyük, hogy egy valódi csatában ez nagyon másképp volt. Formációk addig voltak, amíg találkozott a két gyalogsági erő, ezután fél perc alatt kitört a büdös nagy káosz, és örülhetett az ember, ha nem a saját bajtársa csapta le a fejét lányos zavarában. Jó lesz ez, meg azért mondta is a csávó, hogy a mesterséges intelligencia azért majd igyekszik tartani a formációkat, nem lesz olyan, hogy egy-két talpas egyszer csak random magánakcióba kezd. -
#120 Az a kavarodás lényegében az M&B óta a része a sorozatnak, és nem láttam még olyan modot, ami ezt orvosolni tudta volna. A WFaS-t pont ez tette számomra nevetségessé, és őszintén - egy jottányival sem várok mást a Bannerlordtól sem. -
Hunor1 #119 taktikai részen még van mit csiszolni azért. amikor az ellenfél gyalogosai támadtak utána egyből kialakult egy "hangyaboly" , vagy "blogging" . egy csomóban tipródtak az emberek . de ezt még szerintem csiszolgatják majd, no és persze őröletes moddolások lesznek majd! Alíg várok majd egy igazi római modot hozzá ! :)) -
#118 Nagyjából ugyanaz megy, mint az előző videóban, de mintha más lenne a városi helyszín (az ütközeté nem). Aztán lehet, hogy tévedek. :) Mindenesetre, ha ugyanaz volna, is megnézném harmadik prezentációban.
Amit a Q&A-ből lényegesebb dolgokat ki tudtam hámozni:
- Fegyvereket lehet összeállítani darabokból (ezeket a darabokat, vagy néhányukat itt-ott a világban mászkálva össze is lehet szedni), de páncélokat nem, az továbbra is vásárlós.
- Elvileg az uraknak különböző személyiségei vannak, így a harctéren is más-más viselkedést mutatnak. Meglátjuk, ez mennyiben jön be...
- Mocskosul modolható lesz a játék.
- A frakciókon belül "klánok" is lesznek (talán pontosabb úgy fogalmaznom, hogy a nemzeteken belül frakciók, klikkek, családi körök), erről sokkal több nem derült ki, de potenciálisan ez nagyon érdekesen is elsülhet.
Az apróságokra, amik maradtak a régiben (pl. a kultúra területhez van kötve, így ha el is foglalsz dolgokat, azok nem "alakulnak át"), nem tértem ki, a kérdezők meg értelmes és lényegesebb kérdéseket nem tettek fel.
-
yossarianHUN #117 Még mindig (egyre jobban) tetszik, amit látok. Még mindig azt mondom, az egyetlen pici szívfájdalmam még, hogy a harcon, az ütéseken egy kicsit finomíthatnának, egyébként már így is tuti vétel a játék. -
#116 nem néztem meg még, csak láttam, hogy van megint egy vidi
-
Hunor1 #115 lehet hogy rosszul láttam, de a karakterünk "kardozása" mit sem változott , ugyan az az animáció. remélem ezen még finomítanak majd. -
Although #114 Wiki oldalon is az van, elvileg ebben az évben kijön.
Edit: Nehéz náluk biztosra menni, gondolom törököknél mikor kedvük van dolgoznak mikor nem akkor nem. :)
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.03.10. 19:49:18 -
#113 jaja, mondta a manusz, hogy ez nem ígéret, vagy bejelentés, de nagyon igyekeznek, hogy idén kész legyenek vele -
yossarianHUN #112 Na az jól hangzik, bár remélem nem december 20-at értenek alatta:) -
#111 A videó végén pöcögtették, hogy "szeretnék még ebben az évben kitolni". -
yossarianHUN #110 Egyébként van már bármilyen, akár tök homályos megjelenési dátum? Nem rémlik, hogy bármit is nyilatkoztak volna erről. -
#109 Hmm, tök jogos, ez eszembe se jutott, hogy az alaptermékek erre is használhatók. -
#108 Az érdekes egyébként, hogy az első javaslatod bizonyos formában például szerepel a Warband-ben! A céhek, amiket birtokolhatsz, alapanyagból dolgoznak, amiket kereskedelemmel szereznek be. Ha nyersanyaghiány van, pl. kirámolták a környékbeli falvakat, amik ércet bányásztak, akkor felkúszik a nyersanyagár és a terméken kisebb volt a nyereség. Lehetőség volt viszont manuálisan venni valahol máshol egy vagon ércet és elvinni a raktárba, akkor a hozott anyagból dolgozott a manufaktúra. -
#107 Én a craftrendszerben még olyat tudnék elképzelni, hogy a kovács nyersanyagból dolgozik, olyanokból, amit eddig csak kereskedésre lehetett használni, és semmi másra. Most viszont lenne egy ilyen haszna is, hogy pl ha te viszed a nyerset, és nem a kovácsnak kell beszerezni, vagy a készletét fogyasztani, akkor olcsóbban is kijöhetsz. Plusz betenném még, hogy súlyos pénzekért, meg több alapanyagból lehetne jobb minőségű fegyvert páncélt kovácsoltatni. Esetleg olyat is beraknék, hogy ez a város gazdagságán is múlna, pl az átlagosban lehetne alapfegyvereket gyártani, a szegényben még azt se, csak negatív jelzőst, a gazdag, virágzó városokban meg akár masterworkot is.
(Egyébként egy magyar mnb fórumon talán warband megjelenése előtt volt egy ötletelős topic, hogy mit látnánk szívesen, többek közt nekem ez is eszembejutott, meg a minigame is.) -
#106 Mocsokmód tetszik a látványvilág részletessége, a hangulat, ahogy az utcai bandát lenyomva a saját embereit állította a helyére, vagy ahogy a kocsmákban minden népnek megvan a saját zenéje, öltözködése, táblajátéka. A kereskedelem is jónak ígérkezik, a szisztéma a Warband-éhoz tűnik hasonlatosnak, ami mindenképpen jó. Amitől rettegek, az az, hogy a falvakban az építkezés továbbra is legfeljebb a kampánytérképen valósul meg, de a faluban, TPS/FPS módban már nem fogom látni, pedig nagyon jó lenne, ha kicsengetném a pénzt pl. a malomra, akkor látom is a nagy bazi szélmalmot a falumban - de ezt még majd elválik, a biztonság kedvéért abból indulok ki, hogy ilyen nem lesz.
A fegyverzet-összeépítés szellemesnek tűnik, meglátjuk, mennyire hamar lehet beleunni, vagy mennyire tudják feldobni ezt a részt (pl. lehetne akár alkatrész-terveket is szerezni a játék során, nem egyből mindent odaadni a játékosnak). A politika érdekesen hangzik szintén, de ebből eddig semmit sem láttunk, úgyhogy ez még azért lehet a porhintés-kategória és kb. ugyanolyan, mint a Warband-ben. (Számomra az is működne.)
Összességében az eddig látottak túlteljesítik az elvárásaimat, a csata is mocsokjól néz ki (íj animáció, lovasság becsapódása, a lóval való felbukáson ["Mekkorát zakózott már a csávó!"] pedig már a Warband-ben is csak röhögni tudtam és itt is - persze, nem tenném, ha a valóságban és én buknék... :D ), de azért megemlítem a negatívumot is: az ütközet pont úgyanúgy folyt le, mint már az eredeti M&B-ben. Kicsit aggódva hallgattam ezt a részt, mert a kommentár olyan dolgokra hívta fel a figyelmet (pl. magaslati védekező pozíciót foglalt el az ellenfél és mindig a játékos centruma felé fordította az arcvonalat), ami már az ős-M&B-ben is így volt és a Warband esetében is így van. Tovább szítja az aggodalmam, hogy a csata már megint egy nagy, kavarodós klaszterfakk - ez az, ami a WB-ben még oké volt, de a WfaS-öt a maga pike-and-shot hadviselésével komplette tönkrevágta. Valójában itt minden volt, csak vonalharcászat nem, márpedig épeszű gyalogos ha egy dolgot megtesz, az a vonal tartása. Nem tudom, hogy ez azért volt-e így, mert az ütközet elején rögtön legázolta a játékos íjászait a lovasság és ebből fejlődött ki a személy-személy elleni kavarodás, de hajlok rá, hogy nem. Ha ez így van, további kérdés, hogy ez akaratlagos fejlesztői döntés volt-e, vagy csak így mennek a dolgok, de végülis mindegy is. Az M&B esetében mindig is a csata volt a legjobb, így a Bannerlord esetében is ezen a ponton bocsájtanám meg a legkevesebb előrelépést. -
#105 -
#104 Ahogy csatarendbe állította a népet, vizualizálva volt, hogy ki hova álljon -
yossarianHUN #103 A fegyverkraftolást ragadnám ki, annak láttam nekem megindult a nyálelválasztásom. Én mindig is, minden játékban fegyverbuzi voltam, úgyhogy már dörzsölöm a tenyerem, hogy milyen gyíklesőket fogok összerakni. Ennél már csak az lenne zseniálisabb, ha megjelenésre már páncélokat is rakhatnál így össze. Nekem már csak ezért a két fícsörért tuti vétel lenne a játék. -
Árcsi1488 #102 Nagyon jónak néz ki, a látottak alapján akkora különbség van a warband és ez között hogy simán kiadhatnák mount and blade 3 néven :). A csata különösen tetszik főleg a gyalogság amikor egymásnak ront szinte vonalban nem libasorban mint a warbandben majd mindenki megtalálja az ellenfelét. A lovasroham lenyűgöző! Ijászoknak is sokkal realisztikusabb az animációja
A videó alapján egységfejlesztős lesz nem mint a fire and swordban, remélem ez viszont nem lesz az egységvariáció kárára. Mármint az alap warbandban nagyon kevés egység van egy egy népnél Khergit-eknél szánalmas. Illetve hogy egy paraszt fejlődik 2 szintet és egyből knight. Remélem sokkal több variáció lesz elérhető és hosszabb fejlődésfa.
A másik dolog amiben nagyon bízom a felszerelések egész tárháza. Tegyük hozzá a warband nagyon nagyon szegényes volt páncélokban legfőképp. Ugye láthatunk a videóban egy kovácsműhelyes részt ahol úgy variálod a fegyvered ahogy szeretnéd ez nagyon kidolgozott és nagyon tetszik remélem páncélok sisakok esetén is hasonló lesz a dolog
Élet telibb térkép, de szerintem ez a látottak alapján meglesz, esetleg több fajta neutral egység banditák stb.
Ha ezek meglesznek akkor azt mondom megérte kivárni azt a sok évet. Nektek mi a véleményetek a felsoroltakról? -
yossarianHUN #101 Na meg 26:30-nál az ürge, aki alól kiütik a lovat. Jó lesz ez -
#100 Szerkesztési időből kifutva: 24:40 után az a lovasroham az íjászokba...! Jól elleszünk majd, érzem. :D -
#99 Könyörgöm, a vizsgaidőszak után jelenjen meg, különben elhasalok mindenből... -
yossarianHUN #98 Tudom én, az első részt is egyből megjelenéskor vettem meg, mikor még szó nem volt Steames Warbandről meg hasonlókról. Nem várom, hogy több legyen, nekem elég, ha ugyanaz, csak tovább csiszolva -
Although #97 Csodákat ne várjál. Ez egy kis indie csapat.
Ahogy nézem mindent fejlesztettek egy kicsit, a grafikát jelentősen. Azt is láttuk az ostrom komolyabb lesz.
Ez a játék marad ami volt, nem lesz több szerintem. :) Így is fricska a nagy cégeknek, mert több innováció van benne mint amit ők produkálnak. -
yossarianHUN #96 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Ez a grafikai fejlődés kellett, mint egy falat kenyér, már csak azt remélem, hogy változatosak is lesznek a helyszínek, nem ugyanaz a 3 kocsma, meg város fog újra meg újra ismétlődni. Az embermodellek baromi jók, merem állítani, nem nagyon láttam még RPG-ben ilyen élethű emberi karaktereket.
A harcrendszerben én még egy pici fejlesztésnek örülnék, például jó lenne, ha valahogy jobban lehetne érezni az ütések/vágások súlyát harc közben, nem pedig csak huss, kvázi ketté kellett volna vágnod szegény ördögöt, de az csak hörög egyet, megpördül, és hanyatt vágódik. Lehet, hogy csak én vagyok szadista, de én személy szerint a csonkolást/roncsolást is mindenképp betenném a játékba, tudom hogy emeli a korhatárt, de azért már mégiscsak viszonylag realisztikus középkori daráldáról beszélünk. Mikor lóháton nagykalapáccsal szájba gyűröd a szemből neked vágtató lovast, abból válltól felfelé nem sok kéne, hogy maradjon.
A párbeszédek és RPG elemek is gyanúsan átemeltnek tűnnek az első részből, remélem ez csak a látszat, és azért mélyítettek valamennyit a szerepjátszáson, mert azért az elsőben a párbeszédek sokszor nevetségesek voltak, egyáltalán a kommunikáció meg egész egyszerűen nagyon korlátolt.
Na de mindent összevetve nagyon ígéretes a dolog, örülök, hogy nem hagyták félbe a fejlesztést. Én nagyon várom.
Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2016.03.09. 01:40:20 -
#95 jól néz ki -
#94 Fél órán keresztül mozog a Mount & Blade 2.