3250
QBYTW0tvAwMDBVxLFAVR
  • Maala
    Mert milyen való életbeli tapasztalatod sugallja neked, hogy más méretű _űrhajóknak_ más az irányítása, pláne az űrben? Mitől lenne az szimulátorosabb?

9-re azóta linkeltek megoldást, egyébként ED-be is jóval a megjelenés után került be a leszállás.
  • jocking
    Miért ütné egymást az 1./9. a 7.-el?
    1: nincsenek ígért hajóosztályok, minden hajónak tök egyforma az irányítása => lehetne szimulátorosabb
    9: nincs manuális leszállás, nem lehet lezuhanni, mert az ovis védelem nem engedi => lehetne szimulátorosabb
    vs
    7: az űr ratyi színek kavalkádja, lehetne több fekete/sötét => lehetne szimulátorosabb.

Nem látom az ellentmondást.
  • Hasselhoff72
    rábasznyikov..
    Utoljára szerkesztette: Hasselhoff72, 2016.08.24. 07:08:46
  • kill3r21
    Srácok, kiprobáltam a modot, beragadtam és tropa a hajóm, meghaltam, űrállomáson meg kéne javítani a gépet, de alap cuccaim nincsenek, nem tudom megjavitani, és nem tudok cuccokat se venni, ilyenkor mi van? :S
  • MerlinW
    Ez rendszeres, ismert bug, javítás alatt van.
  • horika
    Nekem egyszer a nagy alumínium fallosz tetejére rakta le a gépet. Kiszálltam, kibányászgattam amit értem, a hajó alatt is. Beszálltam, megnyomtam a W-t hogy szálljon fel, és abban a pillanatban katapultált a bolygóról "valami", kirepültem az űrbe tolatva mentem olyan gyorsan mintha bekapcsolt volna a pulse engine
  • nibron
    ez nem a modtól volt. bányászható helyekre gyakran leteszi a gépet. ha látod, hogy nem tudsz onnan biztonságosan felszállni, ki kell bányászni és akkor jó lesz.
  • csabush
    Ugyanez volt, csak én két fa közé ragadtam be, de szerencsére a gép mining lézerével széttudtam kapni az egyiket, így 1 hp-n kijutottam. :D
  • horika
    Nyilván nem véletlenül van bent a rendszer a játékban, és ezt kikapcsolja a mod, szóval csak óvatosan a repüléssel. Amúgy egy barlangbejáratba majdnem én is beszorultam, de ki tudtam fordulni valahogy. De arra mindenképpen jó, hogy pontosabban lehet leszállni helyekre.
    Utoljára szerkesztette: horika, 2016.08.23. 22:26:45
  • Kenzou
    Az első percben beragadtam egy Heridium-oszlop mellé és tropára ment a gépem. Se leszállni, se gyorsítani, semmit nem tudtam csinálni. Hogy ez most a modtól volt, vagy belefutottam vmi bugba, azt nem tudom.

• Kenzou
    óóó, ez jónak ígérkezik!! Köszi!
    Én a hud-kikapcsoló mod frissítését várnám már nagyon, a jelenlegi update-tel nálam nem megy, és képek lövögetéséhez nagyon kéne. Találtam most egy gyönyörű, Föld-szerű bolygót és mennék fotózkodni. :D
  • horika
    Ha esetleg nem ismerné még vki, itt egy mod ami kikapcsolja az idióta földközeli repülés tiltó cuccot. Frankón lehet vele repkedni ahova akarsz, akár még barlangokba is . Kipróbálva, működik.
    Lowflight mod
  • MerlinW
    Én hányok a realisztikus grafikától. Crysis és társai. Nem szeretem. Egy játék legyen stílusos, artisztikus, szép. De semmikép se realisztikus. Arra ott a való világ:)
  • MerlinW
    Lőttem pár képet a mai kalandozásaimról a második galaxis középpontjánál:)

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.08.23. 21:17:17
  • Mr_no_NaMe
    Valakinek összejött már a refund? :D Én még benne vagyok a 14 napban, de sajna 8 órám már benne van.. :D
  • Kenzou
    Csak apróbb helyreigazítások, mert egyébként igaz, amiket leírtál:
    1. Nem minden hajónak ugyanaz a statja. 3 kategória van, a hajó "életerőpontjait" (páncélzatát?) tekintve: 4 kis négyzet, 5 és 6 (ezt a hajóba beszállva a bal felső sarokban láthatod. kis hajóknak 4 életerejük van, a nagy teherszállító bömbiknek meg 6)
    2. Az ugyanolyan alapanyagok mindenhol ugyanúgy néznek ki, kivétel a vas és a szén, amiket ugye különböző növényekből és sziklákból szedhetsz össze, de a többi alapvetően mindig, mindenhol egyforma.
    3. Alapvetően igazad van, azt leszámítva, hogy random kereskedők és terminálok időnként random cuccokat duplaáron adnak-vesznek, mint a normál árfolyam. Tehát nem mindig ugyanannyiért tudsz mindent eladni. Kezdetleges a dolog, de azért benne van.
    5. Ez nem igaz. Én elég sok olyan bolygón jártam, ahol nem volt semmi. Sem növények, sem állatok.

Utoljára szerkesztette: Kenzou, 2016.08.23. 19:49:24
  • Kenzou
    Mindkettő azt jelenti, hogy él a boost. Ha nem él a boost, akkor egyáltalán nincs az iknonok körül vastag vonal. A multitool-on ahogy láttam a fegyver elemek pirosak, a bányász elemek zöldek, a szkennelő elemek meg azt hiszem sárgák. Ugyanez a boost effekt egyébként megjelenik a ruhád és a hajód fejlesztéseiben is, úgyhogy azokat is érdemes egymást összekötve felépíteni.
    Pár tipp hozzá:
    - amikor farmolod a roncsokat egyre nagyobb hajó után kutatva, akkor ha nagyobbat találtál a jelenlegidnél, bontsd le a jelenlegi összes lebontható fejlesztését és pakold át az új hajódba - ezeket vagy eladod, vagy felhasználod a javításokhoz
    - ha jobb hajót találtál, de még nincs kimaxolva a 48 slotod, és szeretnél tovább kutakodni azon a bolygón, ahol vagy, akkor érdemes csak a Pulse Engine-t és a Launch Thruster-t megjavítanod, ez elég ahhoz, hogy felszállj. Aztán ha olyan hajót találtál, amivel úgy gondolod, hogy egy darabig elleszel, akkor javítsd csak ki a többi fejlesztést is, különben csak pocsékolod az alapanyagokat
    - a ruhádban a legalsó sorba ne tegyél olyan fejlesztést, amit után kell tölteni (pl. hő- vagy hideg-ellenálló pajzsokat), mert egy bug miatt nem lehet őket utántölteni
  • BladeW
    Szerintem egész egyszerűen túl nagy fába vágták a fejszéjüket. Ha minden amit beígértek tartani akarják akkor nem 2 hónapot csúsznak, hanem 1 évet. Idéznék egy kritikából, ami nagyon jól illusztrálja a helyzetet a Hello Games-nél:

Ha esetleg nem azonnal a Sony-hoz rohantak volna a készítők, nem erőltették volna azt, hogy senki, de senki ne láthassa vagy tesztelhesse kiadás előtt - például egy fél/egy éves zárt bétában - akkor a hibák jelentős része javítva lett volna. Ehelyett azonban a csapat feje inkább azzal volt elfoglalva, hogy minél magasabbra tolja a hypeot. A Hello Games csak most tért át a ticket alapú hibajavításra, ami bárkinek, aki nagyobb projekten dolgozott, alapvető dolog. Mintha házat grafikusi látványkép alapján akarna valaki felépíteni: nem teljesen lehetetlen a jó kivitelezés, de minél nagyobb a projekt, annál közelebb van a lehetetlenhez.
  • Maala
    "Űrhajóknál is gyanítom hogy ezek a tényezők szerepet játszanak"

Ez a baj, hogy még nincs ilyesmi, szóval max gyanítjuk. De semmit sem tudunk arról, hogy ha egyszer lesz, akkor milyen lesz. :-)

Ezért sci-fi a sci-fi, és butaság számon kérni rajta a sci-fiséget.
  • Amiga
    Nem tudom. Jó ez a játék, én is szeretem. Az évek alatt összehazudtak róla a fejlesztők mindenfélét, de tényleg hozza azt, amit az utolsó gameplay videókból le lehetett szűrni.

Nekem még mindig nem unalmas, de az Origo lentebb linkelt cikke, vagy az Ipon cikke elég helytálló a játékkal kapcsolatban.
  • PeeTeR
  • Madi92
    Én nem akartam megvenni a játékot, de én már a megjelenés előtt is tudtam, mire lehet számítani. Itt a forúmon is ki lett tárgyalva, hogy mi lesz/ nem lesz benne.
    Én csak youtubon nézek let's playeket és tényleg vannak benne olyan dolgok, amiket nem értek, hogyan gondolták, de amúgy nagyjából ezt vártam a játéktól. Úgyhogy részemről nem értem a felháborodást.
  • lammaer
    REalizmuist a grafikában és könnyítet realizmust az irányításban. Nincs itt ellentmondás kéremszépen :)

Mellesleg ugye a tehetetlenséggel meg a tömeg/tolóerő aránnyal simán lehet a reális fizika mellett is különféle irányítási módokat érzékeltetni. Kb ugy, mint ahogy egy együléses vadászgép vs teherszállitó esetén is nemcsak a légellenállás miatt van más fizika, hanem egyszerűen azért mert az egyik egy hajtműre rárakott szárny, a másik meg egy nagy böhöm hajtóművekkel. Űrhajóknál is gyanítom hogy ezek a tényezők szerepet játszanak, hiszen egy együléses vadászgép tehetetlensége nem összemérhető egy ércszállító monstruméval, és tuti hogy nem kifizetődő arányosan nagyobb hajtóműveket építeni.

Amúgy tolod a játékot?
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.08.23. 16:54:06
  • Maala
    1./9. vs 7. vicces önellentmondásba kerülsz. Most akkor realizmust szeretnél, vagy sem? Vagy ami szerinted úgy van, abban igen, ami pedig szerinted amúgy van, abban nem?

Az űrben nincs levegő, nincs légellenállás, ezért minden hajó ugyanúgy viselkedik. Atmoszférában persze van ellenállás, de egyelőre nincs semmi alapunk arra, hogy azt mondjuk, hogy nem viselkedhet két különböző méretű hajó ugyanúgy. Elég sok kiegészítő mechanizmus kell még a hétköznapi szintű ("consumer") vertikális fel- és leszálláshoz, elsősorban nem a hagyományos O2-t égető üzemanyag. :-D

De abban igazad van, hogy a legnagyobb nebula 1000 fényév átmérőjű, ezért eltúlzott az ilyen mértékű fényorgia. Már, ha a Földről nézed a jelenben, ki tudja, hogy mi van odakintről, ha egynek a közeléből nézed a környező területet, illetve, hogy máshol milyen sűrűen vannak... Vagy, hogy egyáltalán mikor játszódik a játék - az univerzum korának szempontjából -, mostanra, amikor már letisztultabb a helyzet, vagy egy fiatalabb szakaszában, amikor még nagyban működött a csillaggyártás a nebulákban...
  • MerlinW

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.08.23. 16:46:33
  • Krisztiam #1338
    jaa tényleg köszi, csak nem találtam :D
  • MerlinW
    Options, Quit Game.
  • Krisztiam #1336
    sziasztok
    hogy lehet kilépni a játékból? alt f4-el ? :D
  • jocking
    Ez mind szép és jó, de ez mit sem változtat azon, hogy ez a játék minden, csak nem jó. Ha nem lett volna a hype-cunami, most mindenki nekifutásból szarozná.

De akkor én is leírom egy "mini cikkben", mi a baj ezzel a játékkal:
    1) Minden űrhajó minden statja tök egyforma. Mindnek ugyanolyan az irányítása, a teherhajó ugyanúgy képes manőverezni, mint egy vadász.
    2) Minden bolygón mindig ugyanazok a nyersanyagok vannak, van, aminek még a kinézete sem változik soha (pl. plutónium).
    3) A játékban a kereskedelem, mint olyan, nem létezik, nincsenek nagy árfolyamváltozások és szimulált piac. Ha kibányászok valamit, azt a lelőhelytől 3 méterre lévő terminálban ugyanannyiért adhatom el, mint 3 naprendszerrel arrébb egy űrállomáson.
    4) Bár rohadt sok a bolygó, nincs igazi változatosság, mert a "raktár", amiből a játék szedi a generáláshoz a különböző állat/növény/domborzat "alkatrészeket" rohadt kicsi, ezért minden nagyon (túl) hasonló.
    5) Minden naprendszer minden bolygóján van valamilyen formában élet, hőfoktól/sugárzástól/mérgező anyagoktól függetlenül. Néha azért jó lenne látni egy egy "pőre" bolygót (mint pl. a Mars), amin tényleg szó szerint semmi nincs. Így az egész túlzsúfolt képet ad. Arról nem is beszélve, hogy gázbolygók és gyűrűs bolygók sincsenek.
    6) Az "érd el a galaxis közepét" alap misszió vége is felháborító, a playerek arcon köpése (aki eljutott odáig, tudja, miről beszélek).
    7) Az űr olyan színes, hogy azt egy gay pride rendezvény is megirigyelhetné. Ez minden, csak nem realisztikus. Az űrben domináljanak a sötét színek, ne fűzöld meg rózsaszín ködben kelljen már repkedni.
    8) Bár van 3 faj/frakció, ezek soha semmilyen interakcióba nem lépnek egymással (nincsenek nagy űrcsaták, felszíni háborúk bolygókon, stb.)
    9) Nincs igazi kontrollunk az űrhajónk felett, a repülés vele óvodás/gagyi szintű. Az automata leszállás és az automata "elkormányoz, ha lezuhannék" módok röhejesek.
    10) Ez elvileg egy survival játék, mégis röhejesen nehéz meghalni, és ha meg is halnál, nincs semmi szankció, a hajód és a rakomány is megmarad (bár el kell érte menni 20 mp-nyi távolságra...).
    11) A játék a biztosított tartalomhoz képest röhejesen drága, 18000 forintot elkérni egy indie szarért több, mint felháborító.
    12) A többszöri halasztás ellenére is a játék egy optimalizálatlan bughalmaz.

+1) A legnagyobb gond nem is magával a játékkal van, hanem magukkal a fejlesztőkkel, és azokkal, akik táplálták a hype-ot annak ellenére, hogy ők is tudták, hogy a lehetetlenre vállalkoznak. Velük (és főleg sean murray-vel) az a fő baj, hogy zokszó nélkül az emberek pofájába hazudtak. Ugyanis amiket fent leírtam, és szerepel bennük a "nincs" szó, azt ők mind-mind megígérték, hogy lesz. Szó volt róla, hogy lesznek "nagyhajós" űrcsaták, komplex kereskedelem, eltérő hajóosztályok, frakciókkal szövetkezés, bolygókon csillagkapu szerű teleport, repülő nagytestű állatok hogy a multiplayert már ne is említsem. Ezt mind-mind az utolsó pillanatig megígérték (lsd. pre release trailerek), végül kiadtak egy alpha állapotú indie játékot AAA árkategóriában. Na ez a fő baj ezzel a játékkal, a gusztusalan, hazug, kapzsi hello games, meg són mörri, úgy ahogy van.

Aki akar, fogalmazzon meg ellenvéleményt, de ti is tudjátok, hogy minden amit leírtam, tényleg úgy van. Hype ide, hype oda, én is vártam ezt a játékot, és sajnos nagyot csalódtam benne. Magában az alapötletben lenne potenciál, de ezt egy olyan fejlesztőcégre kellene bízni, aki tudja is, hogy mit csinál (és mit hogy kell csinálni), egyszersmind nem hazugsággal próbál pénzt szerezni.

Uff.
    Utoljára szerkesztette: jocking, 2016.08.23. 14:38:48
  • DasIsFuck
    Igen, pontosan erre:)
  • Ironman2
    Végre egy normális cikk a játékról:

ORIGO
  • Tatyla
    Valaki egy kis tip listát össze dobhatna hogy mi amit fontos csinálni és mi amit felesleges,stb...
  • horika
    Minden fajta fejlesztésnek külön színe van, multitoolnál pl a mining laser fejlesztések zöld keretben vannak, a scanner ha jól tudom sárga
  • Voltan
    Igen. Nekem is nagyon várós volt a játék, az év egyik legjobban várt cucca. Viszont egy kis csengő megszólalt az agyamban, hogy ne rohanjak megvenni, mert megjelenés előtt a nagy bullshitelésen kívül nem nagyon lehetett tudni róla semmit, legalábbis a konkrét tartalomról, szavatosságról nem. Az meg a másik, hogy a bácsi igen masszívan a képünkbe hazudott, sok szinten, de ezt akkor még nem lehetett tudni. Mindegy, a lényeg, hogy teszteltem a virágbolti verziót.

Alapvetően nem rossz,sőt, de köszönőviszonyban sincs azzal, amit ígértek, és ezen az árkategórián ennél sokkal, de sokkal többet várnék.

Ez egy 15, max. 20 eurós ligában teljesen jó, akár early access-re is (lássuk be, az a szint...), szó nélkül vettem volna, de ez így egy nagyon rossz vicc.

Szerencsére megtanultam már, hogy semmit ne vegyek day one, az előrendelés meg eleve kizárva. Most igazam volt.
  • pett3rson
    Most nem tudom csekkolni, de emlékeim szerint különböző színű kereteket láttam, piros és zöld az tuti volt. Mindkettő azt jelenti hogy él a boost?? vagy csak a zöld a jó?
  • Pares
    Ahogy TokraFan is írta, keress rá az Egosoft X3:Terran Conflict, X3:Albion Prelude és X:Rebirth játékaira. A legjobb űrben játszódó játékok, amikkel valaha játszottam. Van bennük minden: Fight. Trade. Build. Think. Elsőnek kicsit bonyolultnak tűnhetnek a játékmechanizmusok, főleg az interfacet kell megszokni, de utána eszméletlenül szórakoztatók. A zene mindegyikben 10/10, az X3 grafikája meg még úgy is fényéveket ver a NMS-ra, hogy (a széria első része, az X3:Reunion) 11 éve jelent meg, a legújabb Rebirthről nem is beszélve. Plusz mindegyikhez temérdek mod készült, a legegyszerűbbtől a teljesen átalakítókig.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2016.08.23. 09:58:13
  • Jeffjohnson
    Erre gondolsz?

• DasIsFuck
    TotalBiscout videóját nézd meg, ő érinti ezt a témát is amit te említesz.
  • BladeW
    Amiket találtam a témában játékok, mind ilyen játékosok által pénzelt early accessek, semmi értelmes nincs.
    És annak mi értelme, hogy kiadok egy véglegesnek hazudott early access játékot? Sok early access előrébb jár, mint a NMS. A véglegesnek kikiáltott játéknak ráadásul megvan az a tulajdonsága is, hogy alapvetően már nem fog megváltozni. (Hogy ez jó, vagy nem, azt döntse el mindenki maga.)
  • Kenzou
    Nem legenda, tényleg így van. Akkor csinálod jól, ha színes keretben jelennek meg a fejlesztések, az jelzi, hogy a boost effekt él.