Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kb itt megtalálod a legolcsóbbat:
https://isthereanydeal.com/#/search:europa%20universalis;/scroll:%23gamelist
köszi a kieligitő válaszokat
Ha teljes értékű játékot akar valaki, akkor meg kell venni a kiegeket (ezek az úgynevezett expansionök, amelyek módosítják a játékmenetet). A content packokat lehet hanyagolni, ezek csak grafikai vagy zenei elemeket adnak hozzá, de a játékmenet ezek nélkül is teljes értékű lehet.
Mind ad valamit, általában mindben van mindenkit érintő változás és olyan is, ami terület-, vallás- vagy államspecifikus. Ami talán kihagyható, az a Conquest of Paradise, ha nekem nem lett volna benne a csomagban amit vettem, sosem szerzem be. Az El Dorado szintén későbbre hagyható, mert a közép- és dél-amerikai őslakosoknak ad új mechanikákat, illetve picit érdekesebbé teszi a gyarmatosítást. A Mare Nostrum szintén későbbre hagynám, aprós hasznos dolgokat hoz be, de semmi eget rengető. A Mandate of Heavennél meg várhatsz amíg lemegy az ára 😊
Úgyhogy:
- Wealth of Nations eléggé határon van, de szerintem elég menő a hindu vallásoknak.
- Res Publica: köztársaságok és a monarch pointok fókuszálása maitt fontos
- Art of War must have.
- Common Sense szintén.
- The Cossacks as estate-ek miatt nagyon hasznos.
- Rights of Man szintén remek.
steam bal alsó sarokba játék hozzáadása és értelem szerüen tovább. Egyébbként télleg jó akciók vannak az EU4 összes kiegére is. Melyiket érdemes megvenni ami nagyban megváltoztatja a játékot ?
Hát ennek a konfliktusnak tényleg nagyobb volt a füstje, mint a lángja. 30 ezres seregemmel, pár szövetségessel simán elfoglaltam az európai területeit, csak egy 16 ezres sereget tudott átdobni. Már most sokat hajlandó beáldozni a békéért, én meg flotta híján nem tudok britanniába menni, így ebben a konfliktusban ennyi volt...

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Igen, ha megveszed bárhol, kapsz egy sorozatszámot, és azt kell aktiválni a steam menüjében.

steamen kell aktiválni,bárhol is veszed
Köszi!
Lenne még egy láma kérdésem:
Ha a Steam-en vettem, használom a játékot, és a wingamestore-on veszek hozzá DLC-t, azt tudom használni a Steamen? Valahogy hozzá kell rendelni, vagy megtalálja magától?
Utoljára szerkesztette: angelous, 2017.04.23. 10:54:48
Itt elég jó ajánlatok szoktak lenni:

https://isthereanydeal.com/#/search:europa%20universalis%204;/scroll:%23gamelist

sadface
És tegyük hozzá, hogy az Art of War és a Common Sense DLC a legajánlottabb!😊

I decide when I'm done.

Köszi! 😊
PetruZ
A content pack csak új egységek grafikája, pár zene, új arcképek, ilyesmik. A DLC kell az új elemekhez, lehetőségekhez, játékbeli változásokhoz, a CP minden esetben opcionális, semmit nem vesztesz vele, nem kell.
Akkor úgy kérdezem, hogy mivel tud többet a DLC, mint a kiegészítő?
Pl mivel kapok kevesebbet az Art of War-nál, vagy a Conquest of Paradise-nál, ha csak a Content Pack-ot veszem meg?
(bocsi a tudatlanságomért, ez az első játékom ami így épül fel.)
most mondtam
És mi a különbség a kettő között?
az expansion maga a dlc,a content meg csak kiegészitő
Sziasztok!
A hónap elejei Steam akcióban vettem meg az alapjátékot, és azóta eléggé rákattantam, bár még bőven tanulom..
Gondolkozom pár DLC beszerzésén, és segítséget kérek ebben:
Mi a különbség az Expansion, és a Content Pack között? (árban sok)
Valamint láttam, hogy jött ki Hungary-s patch Mátyással, az mikortól elérhető?
Köszi.
Akkor meg most mondj le a császárságról,és nem kell szenvedni az IA-val. Szövi a törökkel,azt jól van.

Azt én is észrevettem,hogy a franciák nagyon passzívak a mostani peccsekben. Mondjuk nálam a spanyolok is. Mindkettő inkább csak kolonizál. 1590,és még megvan britannia.
Hát, vannak terveim 😄 aztán lehet, h hülyeség. Ligaháború előtt akarok reformálni, megnyerni a háborút, és újra császár lenni.

Az angolok a spanyolokkal karöltve szétgyalázták Fro.- t, jópár provinciájuk van a kontinensen...

Jah,és poroszországot amúgy sem tudod megalapítani,mert ahhoz nem katolikusnak kell lenned,de mivel te vagy a császár,nem válthatsz vallást. És ha a ligaháború alatt is te leszel a császár,veszítened kell,hogy válthass,de császár maradj.
Az aktuális kampányom a hre. Nem jön máshonnan IA,csak amiket mondtál. Régebben jött a birodalom védelméből,meg a hre provinciák visszaszerzéséből,de az valamikor az1.13 környékén volt.
Az angolok támadnak téged? Mit keresnek azok ott?😊
Mellesleg brandenburg elég erős katonailag poroszország nélkül is. Az előző kampányom az volt,és csak 1820-ban lettem Prussia és Germany. Ugyanazok az ideák vannak.
Amúgy meg az angolok nem sokat tehetnek ellened,nem lesz annyi transportjuk,hogy nálad nagyobb sereget partra tegyenek.
Tanács kellene: botor módon, hogy keltre tudjak összpontosítani, felbontottam a szövetséges Spanyolországgal (mert csak úgy tudtam szövetségre lépni Moszkvával, ami a lengyelek ellen kell). Anglia azonnal kihasználta a lehetőséget, és hadat üzent (valószínűleg eddig Spanyolország tartotta vissza ebben). Van egy két hónappal korábbi mentésem, de már akkor is kint vagyok a spanyol szövetségből, két hónapom van kb. amíg az Angolok hadat üzennek. Van valami lehetőségem megelőzni ezt a hadüzenetet? Vagy nincs, készüljek be a lehető legjobb szövetségesekkel, és jöjjön aminek jönnie kell?

Nagyon rosszkor jönne ez a háború, az elkövetkezendő húsz évet arra akartam kihasználni, hogy elvegyem Lengyelországtól a Poroszország megalapításához szükséges területeket, hogy mire érkezik a vallásháború, katonailag erős ország lehessek.

Szóval mostanában játszottál HRE-re utazva. Az IA jött egyéb módon is, mint a sikeres öröklés (+10), provinciák hozzáadása (+1), és a havi töltődés?

Az ai sosem adja hozzá,max ha ő az emperor... ha belegondolsz,valahol logikus is. Te is csak akkor adod hozzá,ha van értelme. Mondjuk negatív ia esetén botorság hozzáadni a sajátod,mert csak elvesztegeted.

Amúgy lehet én vagyok félresikerült,de engem idegesít ez a vazallustömeg. Semmi ésszerűség,tervezés. Nem merek résztvenni a támadásokban,mert hol rámáll 60k,és akkora az attrition,hogy pápá manpower,vagy otthagynak a csatában egyedül... így meg nincs semmi army traditionöm. Meg amúgy is. Nem tudok egy hre-n kívüli vazallust csinálni,mert azoknak egyből 100% a liberty desire,mondván a vazallok erősebbek nálam összességében. Így meg nem lehet értelmesen területet osztani.
Gondolkodom,hogy inkább egyesülök. Akkor legalább nem hercegség leszek,lesz elég state slot,meg normál módon lehet hávorúzni. Úgyis megvan a spanyol pu is.
sadface
Tudtommal nincs. 😄

I decide when I'm done.

Tehát ha jól értelmezem, más mód nincs provinciákat adni a HRE-hez, mint elfoglalni, és magam csatolni. Nincs lehetőség felajánlani a lehetőséget az AI-nak?

De,kapsz,de csak -2 diplo reputation. Így meg egy háború alatt megvan. Majd annektáltam,visszaadtam neki rómát,de előtte rómát hozzáadtam a hre-hez,így ő is tag maradt.
Ha a pápát vazallussá teszed azért nem kapsz "büntetést"? Vagy változtattak rajta?
azt ne feledd,hogy én Ausztriával kezdtem,jóval könnyebb. Elején itália biztosítva (Pápa vazallussá tétele,és Velence kiiktatása.)
Bohémia PU 1 éven belül. Jóval később ugyan,de a magyarok is PU alá kerültek (miután rivalizáltam velük egy adagot😊)
A reformációnál mázli volt,mert a protestáns központok Írország,Dánok,Svédek voltak. A reformed vallás meg Svájcban-flandriában volt,egyből declare war,el is tüntek hamar. A harmadik központ meg sem jelent. Ekkor már 4 reform megvolt (1510 fele). Utána hamar jött az 5.,amikor nincs több belháború. Bár ekkor páran még váltottak vallást,de a béke miatt kb 0.23 volt a havi IA. A 7. reform előtt meg már 0.33 IA jött,mert elengedtem egy csomó ki államot az Ottomán háború után.
Jah,és a burgund event is nekem adta a területeket,mert házasság volt. Ott is elengedtem a kis hollandokat,luxemburgot,stb.
Nem értem, nálam folyamatosan egymást támadják a hercegek, ami egyrészt csökkenti a számukat, másrészt a folyamatos háború is rontja az IA-t... Hiába küldök figyelmeztetést is, annak sincs hatása.

1565-Revoke the privilegia...

Asszem bontom a spanyol szövetséget,és claim throne,PU a spanyolokra,mert habsburg van a trónon😄

1565
Nem vagyok barátja az exploitnoiknak, de most van egy elég vicces... Szóval ha valamikor 1820 vége felé vagy rögtön 21. január elsején csekkolod menüből a statistics képernyőt, akkor utána nem ér véget negyedikén a játék, mehetsz tovább ironmanben is, achievementeket meg lehet szerezni meg minden...
Hát lehet érdemesebb lenne, már csak azért is mert a végén ha egyesíted a birodalmat akkor egyszerre nagyobb terültet tudsz szerezni. Nekem pl a Pápa megtette azt a szívességet hogy egy tartomány kivételével egész Nápolyt megszerezte, így amikor a végső reformot beiktattam (izgultam hogy mindenki fogadja el, főleg a Pápa), akkor enyém lett Szicília, Szardínia, korzika meg az egyetlen nápolyi tartománykivételével egész Itália.

Persze megpróbálhatod így is folytatni. Nekem is csak 1-2 reformom volt, a reformáció előtt azután a 18. század elején tudtam csak egyesíteni az egészet, (mondjuk én hallottam olyat is aki előbb megcsinálta, de én noob vagyok)

Ha eljutsz addig hogy beszünteted a háborút a HRE-n belül onnantól már jól fog folyni.
Utoljára szerkesztette: AlucardHuN, 2017.04.19. 12:30:07
Szóval ha 1510-ben van már egy reformom, 20 IA körül stagnálok évek óta, és elment észak-itália -- szerinted inkább kezdjem újra, a lentiek figyelembe vételével, vagy ebből azért még lehet valami? Már itt a reformáció, szóval amíg le nem zajlik a nagy vallásháború, valószínűleg nem is tudok újabb reformot végrehajtani. Ott leszek 1600-ban, majdnem lejátszottam a játék felét, és még hátra van hét reform.
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2017.04.19. 12:04:11

Azt nem tudom, de megvolt nekik 😄 Szúrta is a török szemét.

Hogy szereztek görög szigetet?😄
Köszi a tanácsokat! Sajnos Itália már elment, ezt nem tudtam megakadályozni (nem is tettem lépéseket)... A sziget egyébként Híosz volt. Lehet azért nem kaptam érte IA-t, mert nem a birodalom része volt.

Nos én csináltam már Ausztriából united HRE-t, úgyhogy talán tudok segíteni, bár nekem 1.6 körüli verzióm van:

Szóval elsőnek igyekeztem megelőzni a Shadow Kingdom event bekövetkeztét, nem tudom hogy megcsináltad e, ez ugyanis bent tartja az észak itáliai államokat, ami ugye több fincsi IA-t jelent. Én úgy oldottam meg hogy elfoglaltam Velence szükséges szárazföldi részeit, és azt hiszem Milánó is elvitte a maga részét, ha ez megvan akkor a Pápa területeit kell megszerezni, core-olni és hozzáadni a birodalomhoz (Rómát biztos nem kell), mondjuk ezt a vége felé tudtam megcsinálni (1480-1490 között) úgyhogy sikerült magamra zúdítani egy koalíciós háborút élen a Franciákkal de white peace-el úgy ahogy túléltem. Ne engedd továbbá hogy egyes államok túl nagyra duzzadjanak, bekebelezve másokat, mert akkor megint csökken az IA, a Free city-kre pedig főleg vigyázz, bár a legrosszabb az az amikor ők foglalnak, mert ugye akkor elveszítik a Free city státuszt. Ha tudsz akkor indíts háborút olyan országok ellen amelyek birodalmi területet birtokolnak de nem tagjai a HRE-nek, mert így csökkented a negatív IA-t. Az is megoldás ha valahogy sikerül kis államokat bekebelezned amelyek nem tagjai a birodalomnak, core-olod őket, hozzáadod a birodalomhoz majd elereszted. Érdemes pár határszéli provinciát magadnak is behúzni mert akkor pl Lengyelektől akkor Danzigot is be tudod venni a birodalomba. (bár ezt mondták szerintem előttem). Közben erősítsd magadat is, kevés belső hódítás mellett próbáld meg a cseheket meg Magyarországot PU-zni, Csehország már csak azért is vicces mert ő ugye elector és így ha jóban maradsz vele mindig lesz egy biztos szavazatod. Ha meg Magyarországot később beolvasztod akkor lesz csomó free IA-d. A reformáció mondjuk pain in the ass, addig jó esetben tudsz 1 vagy 2 reformot végégvinni (nálam legalábbis így volt), aztán a következő éveket azzal kell tölteni hogy megpróbálod kipurgálni az eretnek államokat (ugye minél kisebb annál könnyebb). Ha a reformációs időszak letelik, és a birodalomban a többség újra katolikus, van elég prince, és nincs terület idegen kézen akkor megint jönni fog az IA, csak arra kell vigyázni hogy jó relationod legyen az electorokkal (diplo ideas ugye), és hogy ne legyen Mária Terkád, vagy ha látod akkor legyen szerencséd hogy be tudod vezetni a Pragmatic Sanction-t.

Amúgy Köln-nek hol volt szigete amit az Ottománok megakartak szerezni?
Utoljára szerkesztette: AlucardHuN, 2017.04.19. 02:36:32
Ehhh... most 1520 körül eléggé stagnál a birodalom, az IA évek óta nem növekszik, vagy ha véletlenül mégis, rögtön utána visszacsökken... Folyamatosak a háborúk, ráadásul megjelent a reformáció. Hogy lesz ebből renováció? Külön bosszant, hogy amikor Köln egy szigetét megvédtem a török hódítással szemben, nem járt érte IA bónusz, mint reméltem.

sadface
"In the game you will be able to create the Black Army, allowing you to hire much stronger mercenaries at the cost of reducing your force limit and higher maintenance costs."

Szerintem decision lesz mondjuk a Corvinus dinasztiához kötve. Legalábbis nekem ezt sugallja...

I decide when I'm done.

És hát Mátyás 😄 Egyébként sajnos semmi új játékmechanika, gondolom a Fekete Sereg is vagy event lesz vagy decision. Nem baj, lesz Fejér és Nándorfehérvár.
sadface

I decide when I'm done.

Add vissza a területeket😊
Én most ausztriával agyok,ahogy megkaptam a burgund eventet,már engedtem is el kis holland államokat. A kereskedelmi központokat megtartottam magamnak,de még burgundiát is elengedtem.
Mindig legyen egy provincia az adott hercegségé. Ha eltűnik,azonnal vissza kell kérni,ha nem adja,akkor háború,release nation.
Igen, a hatalmas katonai bónusz nagy segítség lenne. Jelenleg -- erős kezdés után -- eléggé válságban vagyok, az IA havi 0,02-vel gyarapszik (sajnos idő kellett, hogy felfogjam: ha HRE tagokat annektálok, és ezzel csökkentem a princek számát, az IA is csökkenni fog XD), úgyhogy most valami hosszútávú pro-birodalmi politikába kellene belefogni, és inkább keletre terjeszkedni.

szabii98
Ha eléggé meggazdagszol, a Tributary system Ázsiában eléggé erős. Uesugi-val megszereztem egész Japánt (nem siettem el, úgy 1530ra lett meg minden provincia), most kéne uralom alá vonni az egész területet, viszont Ming eléggé erős. Onnantól viszont, ha te vagy a faszacsávó, dől be a sok mana pont/pénz/manpower 😄
Azthiszem redditen olvastam, hogyha van egy olyan 50 tributary-d, az olyan mintha egy 8.3/8.3/8.3-as uralkodód lenne a játék végéig, annyi pontot össze lehet szopkodni.

I met God. She's black

Szerintem valós lehet,csak meg kell nyerni a ligaháborút. Kicsit hátrányban leszel,mert poroszország kiválik a hre-ből,mikor megalakul,de attól megválaszthatnak.
Nekem franciákkal volt meg anno a 8 reform,úgyhogy megoldható gyakorlatilag bármelyikkel. A poroszoknak meg az új gov type előtt is nagy előnye volt katonai téren😊
Ontják a 3 csillagos tábornokokat,meg hatalmas morál/discipline előnyük van.
ha az enyém lenne a terűlet ,a hre jelen lenne egy kis zöld plusz jel,azzal lehet hozzáadni terűletet a hre-hez
még mindig nem teljesen világos nekem ez a HRE mechanika, akárhogy is próbálok utána olvasni. Provinciákat hogyan adhatok a birodalomhoz? Pl. ott van Savoya, egyetlen provinciával, fabrikálok rá claimet, aztán elfoglalom, és imígyen a birodalom része lesz? Vagy vassalc legyen? Netán elfoglaljam, aztán felszabadítsam, és úgy a birodalom tagja lesz onnantól?

A reformációról jut eszembe... mennyire valós elképzelés, hogy Poroszországgal egyesítsem a birodalmat? Az "új" porosz monarchia ugyanis tetemes katonai bónuszt biztosít.