10049
Europa Universalis IV
  • gebali
    Az elsőre a kollega már válaszolt, nekem a második maradt :)

Igazából fájdalommentes módja nincs, ha jól emlékszem, India nem kap olyan könnyű ingyen kikeresztelkedést, mint Japán, ahol egy idő után kb. automatikusan megtörténik. Elvileg az egyetlen lehetőséged az, ha szerzel keresztény területeket, majd hagyod, hogy fellázadjanak, minél több provinciát elfoglaljanak majd végül elfogadod a követeléseiket és máris keresztény vagy.
  • Lysandus
    Nem lesznek nyugati egységeid.

Másikat nem tudom.
  • Oltred
    Szia,

Előszór is köszönöm a segítséget, néhány dolog ami fontos volt azt meg is tudtam, de felvetődött még kérdés :D

1.16.1-el játszom, szóval a régi nyugatiasodás rendszere működik vagyis szomszédos a nyugati hatalom, katt az ikonra és trálálá 10-15 éven belül nyugati technológiánk van megfűszerezve sok-sok lázadással, stb. Viszont itt a kérdés az, hogy a nyugati katona stílusokat nem kapom meg? Speciel megalapítottam indiába a hindu birodalmat, ( Brahma vagy mi fene ) de a katonákat, pl Terciók vagy mik nem kapom meg, ugyan úgy az adott nemzet katonáit fejleszthetem ki ( indiai neház lovasság, stb ) csak gyorsabban ugye mert már nincs büntetés a technológiai szintek megvásárlására. Ez tényleg így marad? :/

Másik kérdés újra a vallás. Miként lehetnék keresztény vallású? Egyetlen egy vallásváltoztatást enged és az a Skit vagy mifene ami morált és 10% haditech bónuszt ad. Valahogy csak át tudnék térni a keresztény hitre? Remélem lehetséges.

Köszönöm előre is a segítséget.

Oltred
  • gebali
    Igaz, nem sok haszna van a legtöbbnek. Mintha nemrég ritkítottam volna, de még mindig sok a felesleges. Egyébként volt már pár runom, ahol automatikusan töröltem minden erődöt, offenzív játékstílussal kb. az a legjobb megoldás.
  • NineTY
    Töröld már ki azt a rengeteg fort-ot, bántja a szemem.
    Nem jelentenek különösebb előnyt háborúban, ha veszítesz, akkor csak késleltetik az elkerülhetetlent.
    Viszont nagyon drága a fenntartásuk (én még régebbi verzióval játszottam, de nem hiszem, hogy olcsóbbak lettek).
    Mivel rengetegbe kerülnek, az idő jórészében kikapcsolva tartod őket, ha egy lázadásban elfoglalják (ha nincs bekapcsolva, akk nagyon hamar), akkor utána ostomolhatod...
    Én nagyon maximum a konstantinápolyit hagynám meg, hogyha valakikkel + a törökökkel egyszerre háborúzol, akkor tán megfogja a törököket egy időre, bár ha nagyon akarnak találnak utat körbe úgyis.
  • Lament
    Naaa mindegy. Az achi-t megadta a többi nem érdekel :D
    No Trail of Tears
    Utoljára szerkesztette: Lament, 2017.07.18. 15:32:42
  • Lament
    legfrissebb 1.22.1
  • gebali
    Milyen verzióval játszol? Ez elvileg az 1.20 vagy 1.21 bugja volt, de azóta mintha kipatchelték volna.
  • Lament
    Valamit nem értek. Cherokee-val játszok és ugye egy idő után kell foglalnom európai kolóniát. Na mármost , én megtámadom, ki is írja, hogy ez X ország kolóniája, aki szövetségben van Y országgal és meg is fogják védeni. De eddig egyszer sem védte meg a kolóniát az anyaország.

Nem panaszként mondom, mert így elég egyszerűvé váltak dolgok, de ez így egy kicsit fura :/
  • Krigare90
    Ez igaz de ennek a játéknak pont a kihívás a lényege szerintem :)
  • gebali
    Mondjuk ezekkel kihívás összekapargatni annyi területet hogy értelme legyen a dolognak :D
  • Krigare90
    Nagyrészt valóban oroszos tartalom van benne de ami az ortodox vallásra megy azt az összes ortodox hitű ország megkapja például Bizánc és Theodoro is.
  • gebali
    Én igen. Tényleg kifejezetten az orosz területeken dob, szóval teljesen kihagyható, ha nem tervezel ott játszani.
  • sadface #8873
    Én nem. Amúgy se szeretem a régiót és amúgyis... :)
  • EM64T
    Valaki megvette a Third Rome immersion packot? Úgy látom csupa oroszos dolog van benne, semmi más.
  • gebali
    Régen úgy volt, hogy azonnal megvehetted pár év alatt, de pár patch-csel ezelőtt kidobták a teljes nyugatosítást, helyette Institution-ök vannak. Ezt kicsit nehezebb elmagyarázni, inkább linkelek :D
  • Oltred
    Sziasztok,

Újra én. :D Kérdés most a technológia. Egy indiai kampányon gondolkodom s tudni szeretném, hogy ha indiaiként határos leszek egy nyugati hatalommal és eléggé le vagyok maradva akkor egyből tudok nyugatiasítani vagy végig kell járnom az EU3-ba megszokott teck létrát vagyis indiai-muszlin-keleti-nyugati? Ha jól emlékszem így volt a sorrend.

Köszönöm előre is az infót!

Oltred
  • NineTY
    Ez a coreolás dolog hogyan működik pontosan? (A képeken múltbeli eseményeket próbálok elmagyarázni, a mostani határok nem feltétlenül számítanak.)

Itt Kongó (piros, warleader) és valami más kis országgal voltam háborúban (kék), és a sárga az én core területemet jelenti. Minden bármilyen színnel áthúzott területet elfoglaltam. Először a kék országgal kötöttem békét, azaz annexáltam, mert tudtam coreolni a telületeit. (Van valami ilyen, hogy core területtől, ha ideiglenes földhíddal (megszállás alatt lévő területek) eléred a területet, akkor coreolhatod.)

Itt Dai Viettel (piros), Ayutthaya (kék), és valami harmadik országgal (a warleader) voltam háborúban és a sárga a coreolt területem. Ugyancsak elfoglaltam minden létező területet. A vörössel jelzett területet akartam elkérni békében a kék országtól (van ideiglenes landbridge a sárgától a piroson át), de nem lehetett, szal gondolom ez csak akkor működne ha nem lenne a kék országnak tengerpartja (vagy nekem).

Itt először elfoglaltam a sárgával jelölt területet, és így szépen egyessével sorban tudtam nekiállni őket coreolni, az egyiket a másik után. Majd jóval később elfoglaltam a kék területeket, erre ahelyett, hogy számomra logikusan a tenger felől is szépen egyessével tudtam volna coreolni, hirtelenjében minden terülteten el tudtam indítani a coreolást (sárgát és kéket egyaránt). Ez mért volt? Tán a tenger mellett lehet mindent rögtön? Vagy azért mert a tenger irányából és fentről (azaz két irányból) is volt összeköttetés?
    Utoljára szerkesztette: NineTY, 2017.07.11. 21:51:19
  • EM64T
    Nincs végleges verzió még az alaphoz sem, pláne nem a legújabb DLC-khez.
  • Timakrisz
    Nehéz lett volna egy linket betolni ? :P
  • JonasSandor
    Magyarítás a magyarítás portálon van fent. Lehet szedni.
  • gebali
    Nem jár pénz a térítés után, csak presztízs, de abból alapból vesztes 100-at, ha vallást váltasz. A református és protestáns vallásoknak megvan a külön játékmechnanikájuk, előbbihez Common Sense, utóbbihoz Wealth of Nations DLC kell. Itt van bővebben róluk:

• Oltred
    Sziasztok újra,

Vallás, reformáció. Elég gyorsan bekövetkezik a játék elején és erről szeretnék pár infót szerezni. Eddig az tiszta, hogy lesznek reformációs központok amik térítenek és ha meg akarom esetleg állítani a reformációt akkor a központot kell megtérítenem. Viszont miben segít mondjuk a protestáns vallás ha áttérek rá? Régebben úgy volt ha jól emlékszem, hogy katolikusról protenstánsra való áttéréskor a megtérített katolikus területek után sok sok pénz kaptam. Ez most is így van? Nézek videókat, de hát ha van még itt valakiben olyan infó ami fontos. Igazából minden érdekel ami vallással kapcsolatos. :D

Köszi előre is.

Oltred
  • pocoksari
    Ha nem foglalsz hanem csak fejlesztesz akkor idövel (elég hamar) a kevésbé hatékony formáját választod a monarch pontok költésének. Mig az elején egy 5developmentes tartományt nulla autonomy mellett hatékonyan pontosabban hasonlo hatékonysággal fejlesztesz 6developmentessé, mint mondjuk foglalsz és coreositasz egy 75autonomisat, ugyanakkor 30rol 31re fejlesztésnél meg már te vagy a drágább egyértelmüen. Gyakorlatilag a fejlesztés korlátos, mig a terület foglalása korlátlan.
  • Oltred
    Köszi, hogy kifejtetted. :)
  • gebali
    Ilyenkor gyakorlatilag azokat a monarch pointokat, amik háborúra mennek (magvasítás admin; béke diplo; ostromok, tábornokok, war tax military) developmentekre költöd, illetve háborút csak presztizsért, pénzért, power projection-ért és a rivális gyengítéséért vívsz.
  • gebali
    Széles az, amikor szokás szerint terjeszkedsz, hóditgatsz, magvasítasz területeket.

Magas ezzel szemben az, ha az országod területileg nem igazán növekszik, max gyarmatokkal, helyette a monarch pontokat arra használod, hogy developmenteket vásárolj, azaz a területeket fejleszted. Így simán előfordulhat, hogy apró német államként akkora sereged és olyan gazdaságod van, mint mondjuk a lengyeleknek vagy litvánoknak. Nyilván ehhez érdemes olyan ideákat választani, amivel mondjuk olcsóbb a területek fejlesztése.
  • Oltred
    Ezt már én is kérdezni akartam. :D
  • hitman1028
    teniszezik xd
  • pocoksari
    Mi a franc az a szélesen ill. magasan játszani?
  • gebali
    Igazából én sosem láttam sok értelmét a kultúrák beolvasztásának, ha szélesen játszol és nem magasan, de szerepjátékos haszna akár lehet is.
  • Lysandus
    Az elsőre: igen, akkor felszabadul egy hely. (De azt neked kell kivenni a listából, aminek azt hiszem szintén ára van, x dipo pont.)

Másodikra: csak egyet fogsz tolerálni, az osztrákot, vagy amelyiket éppen beemelted.
  • Oltred
    Annyit még, hogy ha teljesen beolvasztom mondjuk a horvátokat, magyarán az összes horvát terület magyar kultúrájú lesz akkor felszabadul egy hely ahova új népcsoportot fogadtathatok el, ezzel növelve az elfogadottak számát? Érdemes minnél tágabb népcsoportokat elfogadtatni, mint pl az osztrák és akkor jóformán az egész németajkú kultúrát tolerálni fogom avagy csak azt az egyet?
  • Oltred
    Értem, köszönöm, sokat segítettél. :)
  • gebali
    1. A Government fülön van lehetőség elfogadtatni egy kultúrát. Ezt viszonylag kevésszer lehet megtenni a játék alatt, alapból kettőt elfogadtathatsz, aztán még öt tech level jár +1-es növekedéssel. A játék végére így 7 elfogadott kultúrád lehet, plusz egy ha selyemmel kereskedsz.

2. Itt is úgy van, hogy ha elvered és utána sikerül utánamenned, akkor másodszorra nagy valószínűséggel stackwipe lesz. Mikor először győzöl, akkor shattered retreatbe kerül a másik sereg, azaz egy távoli, baráti provinciába vonul vissza automatikusan, ami alatt gyorsabban halad, mint a normál sebesség, de cserébe se morált se manpowert nem tölt vissza és irányítani vagy megállítani sem lehet. Amint megérkezik, elkezd morált és manpowert visszanyerni minden hónapfordulóban. Ha sikerül utánamenned, és csatába kerülni vele, mielőtt egyet töltene, akkor nagy valószínűséggel stackwipe lesz :)

Témához kapcsolódó magyar tutorial:

• Oltred
    Sziasztok

Idegen kultúra elfogadása hogy lehetséges? Arra gondolok, pl a magyaroknál a szlovák, horvát, stb az elfogadott az elsődleges magyaron kívül ugye, de pl a bolgárt, stb higy tudnám elfogadni, hogy ne kapjak rá negatív módosítót? Igen, opció a kultúra megváltoztatása az adott tartományba, de az sok pontba kerül.

Másik, legyőzök egy sereget, menekül, morálja a béka segge alatt, utána megyek, megint harcba bocsátkozom vele, ilyenkor instant feloszlik az ellen serege a harc után avagy kell még mondjuk 1-2 üldöző harc, hogy végleg megsemmisüljön a sereg? EU3-ba ha sikerült harc után megint harcba kényszeríteni akkor nagy átlágba meg is semmisült. Tudom, hogy van ilyen csak itt EU4-be érdekelne a mechanikája.

Köszi előre is az infót.

Oltred
  • szabii98
    Szerintem soha nem is volt és nem is lesz magyarosítás ehhez a játékhoz, legalábbis 100%-os :D
  • HAnti20
    EU 4 valaki tud adni magyarosítás?(már néztem és ez van kiírva eszem ez kell hozzá nem?)v.22.1.0 Russia (3d00) előre is köszönöm.
  • pocoksari
    Elég küzdelmes volt, de visszanyestem öket...viszont most jobban odafigyelek a manpowerre, igy kicsit kényelmesebb
  • pocoksari
    Azért a mamelukok ellen mindig megszivom, a megnövelt sereglimite a kis vazallokkal kiegészülve elég durván megizzasztja a csapatokat