10049
-
Lament #8722 Sziasztok, az a kérdésem, hogy ha Hesse-vel tolom és meg tudom alapítani a HRE-t utána meg tudom még csinálni az An early Reich achi-t? tehát HRE-ből vissza Németország alapítható? Mert azt tudom, hogy ha simán megalapítom Németországot, az elhagyja a HRE-t. -
#8721 A kettő ugyanaz, csak az egyik háborúban, a másik békeidőben történhet meg, és a háborúsnál nem kitétel, hogy legyen örökösöd (hisz megölték), csak hogy férfi uralkodó legyen, míg a békeidős csak örökös hiánya esetén követhezhet be. -
Lysandus #8720 Régen nem feltétlen volt az. Elég volt a herceg halála, a kiskorú örökös, és hogy nagyon rosszul álljon a háborúban. -
EM64T #8719 Hú, jó sok feltétel... Felteszem az első pont, hogy milyen feltételek mellett jöhet be a burgundiai uralkodó halála, a második, a Fate of Burgundy pedig, hogy milyen feltételek mellett örökölhetem meg. Eszerint az örökös kizáró tényező. -
#8718 King of Burgundy dies:
- Is Burgundy
- Is AI-controlled
- Has never been player-controlled
- The Burgundian succession crisis has not happened before
- Is at war
- Is not a subject nation
- Is not the Holy Roman Emperor
- Government is monarchy
- Is not in a regency
- Is male
- Year is before 1500
- Capital is in Europe
France:
- Exists
- Owns at least 8 non-colony provinces
- Has a border with Burgundy
The Holy Roman Emperor is NOT at war with France, or the empire was dismantled.
Fate of Burgundy:
- Is Burgundy
- Is AI-controlled
- Has never been player-controlled
- The Burgundian succession crisis has not happened before
- Is not at war
- Is not the Holy Roman Emperor
- Year is before 1500
- Capital is in Europe
- Does not have an heir
France:
- Exists
- Owns at least 8 non-colony provinces
- Has a border with Burgundy
The Holy Roman Emperor is NOT at war with France, or the empire was dismantled.
-
EM64T #8717 A Burgundian Succession eventnek vannak feltételei? Ha most, 1456-ban 20 éves az uralkodó, és van egy 6 éves örökös, lesz esély az eventre, vagy nem szabad örökösnek lennie? -
pretorius07 #8716 Akkor az explo+ exp valóban első kettő. A trade sztem felesleges,mert úgyis lesz 5 colonial nation,ami 5 kereskedő,meg még esik majd a trade company-kból is.
Admin megint nem lesz elsődleges,mert többnyire territorial core-jaid lesznek,meg a kolóniák 0 overextension miatt ráérősek. Én harmadiknak influencet tenném,negyedik lehet military,az meg akkor kiderül,miben szenvedsz hiányt. -
jocika #8715 Kampányként arra gondoltam, hogy a felfedezéseket fogom előtérbe helyezni, de úgy, hogy a hátország se maradjon védtelen. Aztán, miután kiterjedtem Amerikában, gondoltam fordulok Európa felé. -
pretorius07 #8714 Nem akarok kötekedni,de mindig attól függ az ideacsoportok választása,mit akarsz csinálni...
Azért mert spanyolokkal vagy,nem muszáj kolonizálni sem. (bár botorság lenne,de na)
Szóval először találd ki,mi a célja a kampánynak,és akkor érdemes ideákban gondolkodni. Akarsz terjeszkedni európa felé? Akkor influence kell mindenképpen. Akarsz emperor lenni? Akkor célszerű a diplot is mellévenni. Sokat akarsz harcolni? Akkor egy defensive (morál miatt,mert ugye spanyol tradition mellé nem árt még 20%),vagy egy offensive simán jól jön...
Plusz nem árt megnézni a policykat is,hogy neked mi kellhet.
Franciák ellen burgundia a javallott. Erősek,és ha esetleg bejön az inheritance,és neked van velük házasság,akkor kaphatod németalföldet. Jah,és nem kell annyira elsietni mostanság. Tapasztalatom szerint a franciák az utóbbi peccsekben nagyon passzívak. Alig veszik vissza még a saját core-jaikat is...
Jah,és mostanában a franciák lepaktálnak a törökkel...
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2017.05.14. 18:04:42 -
jocika #8713 Igen, az osztrákok képbe kerültek. Próbáltam még a törököket, de a barátság a történelemben sem ment. -
#8712 Az osztrákok általában megteszik mert riválisok, + ha van nagyobb itáliai állam ők jók. Angolok totál haszontalanok általában. -
jocika #8711 Köszönöm.
A portugálokra már gondoltam, de még nem akartam elaprózódni. A franciákra figyelek nagyon, próbálok valami értelmes szövetségest találni ellenük. -
#8710 igen! + wedding után vazallussá tenném a portugálokat.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2017.05.14. 14:49:50 -
jocika #8709 A "/" az "vagy", igaz? -
#8708 Egy ideje nem játszok, de: Explo - Exp - admin / trade / militaryidea úton indulnék el -
jocika #8707 Castile-val vagyok. Az ideáknál mi az ajánlott sorrend? Gondolom Exploration-nal kezdeni, de aztán? Még nem alakult meg Spanyolország, de Aragon már PU-ban van, és közeleg az egyesülés. Navarra már beolvadt. -
gebali #8706 Befutott Mátyás is a Mátyásos sorozatba:
Utoljára szerkesztette: gebali, 2017.05.14. 13:57:51 -
pretorius07 #8705 Ha protestáns császár akarsz lenni,akkor nem kell religious. Mert a ligaháborút meg kell nyerned,és ha megnyered,akkor a te vallásod lesz az elfogadott. Magyarán akkor kaphatsz CB-t a katolikusokra,mint protestáns császár. (Meg akkor már imperial diplo action között is lesz az enforce religion)
Illetve a diplo sem első idea.
Mivel 100 évig csak terjeszkedni fogsz (teuton,lengyel,dánia felé),ezért az influence jobb.
A diplo majd csak császár korodra kell majd.
-
EM64T #8704 És akkor, ugye: purgálni a más vallásúakat, nincs helye a vallási toleranciának, illetve religious és diplo idea ajánlott. -
EM64T #8703 Hm. Köszönöm a válaszokat! Újrakezdem a kampányt, és a legutóbbinál is jól esett Burgundia megöröklése :)
Ezúttal hátha szerencsém lesz, és Ausztriát nem foglalja el Magyarország, illetve figyelek magam is, hogy botor módon ne én magam csökkentsem a hercegek számát, stb... :) -
pretorius07 #8702 Sőt,a royal marriage többet számít. Asszem az 1.18 óta a házasságna 70% esélyt ad,míg emperornak csupán 10-et. -
AlucardHuN #8701 Ahhoz hogy megörököld, neked Emperornak kell lenni, + Royal marriage is elkél, legalábbis több esélye van úgy.
-
EM64T #8700 Annak, hogy HRE-ként megörököljem Burgundiát vannak még feltételei azon kívül, hogy HRE legyek? -
EM64T #8699 Lehet... Balszerencsém volt azzal is, hogy az elején az összes osztrák tartomány Magyarország uralma alá került. -
gebali #8698 Újfajta DLC jön az EUIV-hez: immersion pack, Third Rome néven az orosz területekhez.
Bejelentő videó:
Részletek:
Europa Universalis IV: Third Rome is the first immersion pack for Europa Universalis IV, and builds on the incredible depth of the best-selling historical strategy game. The pack focuses on building a deeper experience for Russia and its cultural brothers, introducing new means to wield spiritual, political, and military control in the Russian empire.
Navigate new interactions with the Orthodox Patriarchate to convert piety into political power, expand the power of the state with new government ranks, levy powerful new military units and colonize the Siberian frontier as you aspire to claim your seat as Tsar.
Features
Tsardoms and Principalities: New ranks of Russian government with new abilities and, for Tsars, strong bonuses including the right to claim entire States – not just provinces.
Iconography: Commission great religious icons for the Orthodox church, boosting your empire’s power depending on the saint you choose to revere.
Patriarchs: Consecrate highly developed provinces with Patriarchs, adding to the authority of the Orthodox church, but for a cost.
Streltsy: Special Russian soldiers that excel in combat, but raise the cost of stabilizing your empire
Siberian Frontier: Russian nations can slowly colonize uninhabited border regions, with no fear of native uprisings -
gebali #8697 Kivéve ha szerencséd van és feljön egy küldetés, hogy befoglalhatod a francia trónt. Nekem ez volt a legutóbbi angol runomban, 1455 körül már PU-ben alattam volt Franciaország, egy háború kellett csak hozzá a Force PU casus bellivel :P -
pretorius07 #8696 Mert a franciáknak nagyon nagy a developement,ergo nagyon sok earscore kell hozzá. A béke ablakban látszik is,hogy mennyi. A játék elején ez kb 400%-os béke lenne. Úgyhogy 3-4 háború biztos kell,hogy az utolsóban vazall legyen. -
angelous #8695 Sziasztok!
Angliával játszok, és háborút indítottam Franciaország ellen, 100%-os győzelem, de mégsem tudom vazallussá tenni.. Van valakinek ötlete, hogy miért? -
pretorius07 #8694 De,lehet,csak ott más a taktika.
Ott pont az ellenkezője kell. Az első 120 évben nem szabad a hre-vel foglalkozni. Ne légy császár. Ott inkább kifele kell fejlődni,rengeteg provinciát gyűjteni. Erősödni,hogy a ligaháborút te irányítsd. Nem vesztfáliára menni,hanem kiűtni a katolicizmust. Utána vassal kiverni a maradékot. Ligaháborút nyerni,császár lenni,hozzáadni a rengeteg területedet.
Lehet,de neked ez restart gyanús:) -
EM64T #8693 De akkor protestáns állammal a vallási feszültségek miatt nem sok esély van a HRE összehozására, ugye? -
Lysandus #8692 Jaja, van valami bája. :-) Az ember folyamatosan rohangál ide-oda, mint valami pásztorkutya. De egy pillanatig sem unatkozik! -
pretorius07 #8691 Ha szeretnél egy jó hre kampányt,akkor ausztriával menj. Ott meg tudod tapasztalni,mi a jó,hogy kell jól csinálni. Utána a többivel könyebb.
Bár nekem az első full reform a franciákkal volt meg.
Nem nehéz ez,csak előre kell gondolkodni. Első idea a diplomatic. Második religious. De mivel itt a deus vult a végére került,fontos,hogy a reformáció idejére MINDEN hercegre legyen claimed. Erre pont jók az említett halott core-ok,amiket te kapsz meg. Gyakorlatilag mindenkivel határos leszel,tudsz fabrikálni. Ez azért kell,hogy amint megjelenik a reform központ hre-n belül,azonnal declare war,végén force religion béke.
Mindig minden diplomata ápolja a relationt. Mindenkivel. Ha tudsz,enfore peace-el álljt parancsolj. Ehhez kell a +100 relations.
Foglalj olyan hre-n kívüli területeket,amiken van halott nemzet,add hozzá a hre-hez a provinciát,majd return core,voila,plusz egy herceg.
A belháborúk az 5. reformig folyton lesznek.
A reformáció a kulcsa mindennek,azt nem szabad engedni. Nálam max 5 herceg volt egyidőben nem katolikus,az is csak egyszer. Sosem volt negatív IA. És a 6. Reformig gyakorlatilag nem volt hre-n kívüli tartományom,leszámítva pár magyar provinciát,és ragusát.
Most meg van 1711-ben kb 700 provinciám,és 8000 developementem. A hre játék első kb 90 éve gyakorlatilag arról kell szóljon,hogy improve relations mindenkivel,őrizni a tagokat,ha kell,háborúval. Kintre nem kell nézni,csak annyira,hogy vissza tudd szerezni a bitorlóktól a hre területeket. Úgy is mondhatnám,hogy unalmas,bár nekem ez a stílus is tetszik. Máshogy kell játszani ezt,figyelni mindenhova,tervezni sokat,nem bonyolódni éveken át tartó háborúkba. -
EM64T #8690 Totálisan lefárasztanak ezek a HRE fejedelmek. Örökké háborúznak, mindig jön tőlük a -0,1 IA bünti, folyton elfoglalják egymást amivel csökken a hercegek száma, amivel ismét csak az IA csökken hosszú távon, ha a jogtalan területet követelem, akkor hol simán felszabadul, hol egész érthetetlen módon én kapom meg -- ettől még ugyanúgy egyel kevesebb a herceg, ami nekem rossz, mert sokkal fontosabb a sok herceg, mint a plusz egy provincia... Fárasztó...
Egyszerűen képtelenségnek érzem összehozni a HRE-t. 10 évből 8-ban tuti háborúznak, ami IA büntetéssel jár, az eretnekséggel nem tudok mit kezdeni, az folyamatosan csökkenti az IA-t, ha most megszerzem az idegen kéz alatt álló HRE tartományokat, és elképzelhetetlen szerencsével soha többé nem háborúznak a hercegek (ami kb. totálisan lehetetlen), akkor is csak ahvi 0,05 körül fog csordogálni az IA.
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2017.05.11. 21:47:41 -
pretorius07 #8689
Peace
Első Ming háború. Kicsit vicces,hogy a 147 agressive expansion még a szomszédoknál sem számít semmit:) Nem mintha bárki meg merne támadni úgy 150 éve,de na...
De Ming bajban,fellázítottam a partikulárisokat,majd csak azután békéztem,és még el is vágtam a harmad országát,az egész serege a túloldalon:) Remélem ha már eddig nem estek szét,akkor bepótolják. Úgy még alkothatok nagyot is...
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2017.05.11. 21:11:07 -
Kotomicuki #8688 A valóságban ez a jelenség, ill. az ennek megszüntetése iránti vágy késztette az európai államokat Afrika északi partvidékének megszállására, gyarmatosítására, mely az érdemi ellenállás hiányában és az egyre-másra felfedezésre került ásványkincsek miatt az egész kontinensre kiterjedt.
...és most ezen rablógyilkosok utódaival népesítenék be Európánkat ezek a félkegyelműek!
Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2017.05.11. 18:40:14 -
#8687 Ha egy provinciát Fort, vagy annak zone of control-ja véd, akkor azon nem lehet túlmenni, nem így van ? Nem kikerülni, nem mellette elmenni, hanem AZON egyenesen átmenni. Temes Fort, körülőtte minden zone of control. Hiába volt Királyföldön is Fort, ha a kettőt között Hunyadban, vagy akár magán a Fort-on simán átgyalogol. Olyan nincs, hogy "így jön ki a lépés", szimplán csak az AI tesz a ZoC-ra. -
wednes #8686 Ezt én sem értem néha. A sereg biztos nem segít, nekem olyan provinciát raboltak le, ahol egy hadsereg állomásozott. :P
Elvileg a Hunt Pirates segít, bár ez nem igazi kalózkodás, hanem rabolják a partvidéket, ami spéci képesség és az észak-afrikai (abból is talán a keletiek) államok tudják művelni. Azt kéne figyelni, hogy a fosztogató mekkora erőt képvisel, és annyi hajót (ágyú erőben) küldeni ellene. Ha több van neki, lehet mint trade node private-nál akkor ők "nyernek". Igazából ütközet nincs.
-
--deathstroke-- #8685 Pestet mi védi? Attól hogy főváros azon még simán átmehet, Temesen meg szerintem azért sétálgat mert így jön ki neki a lépés hogy leghamarabb elérje útiécélját, mivel alapból be tudna menni Szolnokig és tovább, így ergó értelmét veszíti a fort. (befoglalnia ugyan úgy kell a warcsore-ért de át tud sétálni egészen Pestig) -
jocika #8684 Biztos sokszor volt már, de mégis. Állandóan feldúlják a partvidékem a fosztogatók. Kiküldtem a flottát kereskedelmet ellenőrizni, kiröhögték. Kiküldtem őket kalózvadászatra, szintúgy kiröhögték. A járőröző hajók békésen hajókáznak és nem csinálnak semmit. Talán még kártyanaptárat is csereberélnek...
Mi a péket lehet kezdeni ezekkel a nyüves kalózokkal, vagy fosztogatókkal? Rakjak abba a tartományba sereget? -
#8683 A zone of control Hum-tól Trencsénig egybefüggő, nem jöhetne át rajta, csak Ragusán keresztül, de ismételten mondom, a temesi Fort-on gyalogolt át.