Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm a kimerítő válaszokat, ha valami nem karika jelentkezem 😊
igen,a kettő közül egy biztos h rossz helyen van
igen,előbb afrika kell arguin onnan lehet menni szigetkre és mikor már elég nagy a kolonizációs távolságod(exploration idea 3-as pont,akkor már eléred amerikát,ott a legjobb hely sztem közép-amerika,mexikó és inca között az arany miatt,minndkettőt ellehet foglalni kb egy 10-es hadsereggel
Abba a központba, ahol a fővárosod van, oda nem kell kereskedő, onnan automatán gyűjti a pénzt. Ez az alap kereskedelmi központod (ezt lehet egyébként változtatni később). Oda érdemes küldeni, ahol nagy a részesedésed, és onnan küldeni az alap kereskedelmi központodba, vagy ott helyben kiszedni a lóvét. Az, hogy mennyit szedsz ki vagy küldesz tovább valahova a következőktől függ (sacc per kábé): mennyi a trade value az adott központban, plusz annak az egyenlege, ami ide bejön illetve innen kimegy. Ez megszorozva a részesedéseddel, ha mondjuk 30 százalék, akkor 0,3-mal. Plusz ez még szorozva a trade tech szintedből adódó módosítóval. Tehát ha egy node-ban marad mondjuk 10 arany, ott a részesedésed 30 százalék, tehát három arany, és ha mondjuk a trade tech fejlettségedből adódó módosító 1,5, akkor 4,5 aranyat tudsz onnan kiszedni. Vagy valahogy így.
Na akkor ez tiszta, a kereskedelem viszont még nem ,alapba kirak kereskedőket a központokba, érdemes máshova tenni őket vagy hagyam a gépre ? Mert nem értem hogy hol miért kapok pénzt, a bejövő forgalom vagy a kimenő a lényeg ?
Ahogy fejlődik a teched egyre messzebb mehetsz (magasabb trade tech ad nagyobb colonization range-et bizonyos szintenként). Addig marad Afrika. Madeirát mindenesetre foglald el.
Na itt van a kutya elásva, nem találok olyan földrészt ami közel lenne,így nem tudom megkezdeni a kolonizációt sem. Tehát Europából közvetlen nem lehet Amerikába menni , ugródeszkaként valami kellene? Mert ott van valahol félúton Madeira de az még mindig kevés. Akkor hova menjek ? Fekete afrika az egyetlen alternatíva????
mondjuk pont portugáliával utálok legjobban játszani
kevés manpower ill nemzeti fókusz military -1 xd
kezdőként szerencsésebb egy szárazfőldi országgal próbálkozni,persze ez csak az én véleményem
portugáliának alapból van egy felfedezője,akit kár lenne nem kihasználni
kikell nevezni min egy 3 tagból álló flotta élére,és megkell bízni h menjen
kezdetben csak rövidebb távokra,majd később hosszabbakra is tud menni
ha felfedez egy új területet,akkor lehet küldeni telepeseket,az üres területeknél mutatja h mekkora távolságra vannak,és h az megfelelő -e v nem,kell hozzá az exploration idea első pontja
akkor lesz a tiéd a terűlet,ha a lakosok száma eléri az ezret,ami először elég lassú,de később begyorsul
és a telepes pénzbe kerűl
Portugál, valójában nem köteleztem el magam náluk ,csak az új világ meghóditását tűztem ki célul.Igy szóba jöhet mindegyik olyan nemzet aminek a korai idea-ja a felfedezés.
először is melyik országgal vagy,mert kb mindegyikhez más stratégia kell
Adjon az Isten ! No megvettem én is a steam-os akciót kihasználva ezt a stratégiai gyöngyszemet. Hát mit is mondjak.... az Angol tudásom hagy némi kivetni valót maga után, a jelenlegi Magyarítás a játékhoz 1.16ra van többé kevésbé készem.A jelenlegi 1.19es verzió fagy tőle. 1000 youtube-os ön csilli-villi videó fel van rakva a játékról (persze megvágva,hogy mekkora stratégák vagyunk és minden bejön,minden megy mint a karika csapás)Csak egy normális szájbarágós mit miért / hogyan videó nincs sehol. Nos, a játék brutális számomra,amivel éveket el fogok rágódni. persze csak ha megértek néhány olyan dolgot ami most nagyon nem karika. Ebbe kellene segítség nekem.: A kereskedelem nulla a kincstár folyamat deficitet termelés .A másik a kolonizáció,na ez végképp nem akar végbe menni ,nem tudom mi kell hozzá hogy az új világba megvessem a lábamat. Segítségeteket előre is köszönöm.
A bárki által simán elérhető +15-20% discipline-nal 20-as stackel versz 40-50-es oszmán seregeket.
Kvízkérdés: akkor +25-30% discipline-nal mennyire lehet elverni az oszmán seregeket?

sadface
Jó de cserébe nem kapsz rossz MIL statú királyt, meg rányomhatod a fókuszt + advisor

I decide when I'm done.

Igazad lehet, bár ahhoz 100 százalékra kell tolni a militarizációt, ami jó sok MIL pontba fáj... nekem most 1650 körül havi 0.35 a decay, ami azt jelenti, hogy az egyszeri 50 MIL pont invesztálás, ami 10-el viszi feljebb a militarizációt, durván 3 év alatt vész el. Szóval egyszer kell felvinni 100-ra (500 MIL pont), aztán 3 évente 50-et költeni a fenntartásra.

Egyébiránt 1650-re bazi erős vagyok Poroszországgal, 60 ezres sereg mellett dől a lé. Még kiderül, milyen kihívások várnak a jövőben, de megvan az esélye, h túltápolták.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Nem ad túl nagy bónuszt? A 10% discipline vmi elképesztően brutális bónusz már önmagában is.

mijki
Köszönöm szépen a válaszokat 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Az expansionokat vedd meg a szabi által linkelt listából. Azok befolyásolják a játékmenetet, úgy kapsz teljes értékű játékot. A többi lényegében zenei és grafikai plussz, finomítás.
szabii98
Art of War, Common Sense, a The Cossacks is elég jó lehet az Estate rendszer miatt, és szerintem az új Rights of Man is eléggé nagy és jó DLC lett.

A Mare Nostrum-ot nem venném meg szerintem, a Conquest of Paradise sem annyira fontos, csak random New World-öt ad.

Szerintem a felső 4-el egyetért kb mindenki, de itt van a DLC lista és le is írja, hogy miket tartalmaz 😊

I met God. She's black

mijki
Sziasztok 😊 most hogy akciósak a DLC-k steamen, melyek a "kihagyhatatlan" kiegészítők az alapjátékhoz? 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/1-19-denmark-update-released-checksum-fa37.984414/
Akkor ez történt. De bosszantó. Nem mondhatni, hogy túl aktív császár voltam, csak a magam érdekeit néztem, folyamatosan csökkent az IA 😄 De nagyon jól jött a plusz, amit adott...

Ha protestáns választó volták, és a katik nyertek, akkor a protestáns választófejedelmeket automatikusan leváltják.
Valaki, aki Poroszországgal játszik: kihasználjátok ezt a militarization lehetőséget? Szerintem nem ad túl nagy bónuszt, és borzalmasan nagy a decay

Micsoda szerencsétlenkedés... újra megvívtam nagy nehezen azt a cseh háborút, de persze hogy ne legyen minden jó, a harmincéves háború a múltkor a protestánsok győzelmével ért véget, pár év múlva újra lehettem is császár, ezúttal természetesen a katolikusok győztek... de baromi bosszantó! Ráadásul valami titokzatos, kinyomozandó oknál fogva megszűntem elektor lenni, és így király helyett csak duke vagyok! ez is milyen bosszantó! pedig nagyhatalom vagyok, a HRE tagok legerősebbjei között! ki is lépnék, ha nem járna területvesztéssel... Szerk: mondjuk nem is kell nagy nyomozás, a legnagyobb riválisom, Svédország a császár
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.11.23. 21:06:29

Tudom, hogy Raguza szörnyű, korábban Konstantinápolyban szedtem ki a pénzt, csak most azt szerettem volna, ha nálam (Velence körzetében) jelenik meg a global trade institution. Ami végül sikerült is, de ehhez az kellett, hogy Konstantinápolyból Raguzába, majd onnan Velencébe tereljek. Egyébként Genova megverte volna Velencét értékben és Genova (még) nem az enyém.
Kétféleképpen lehetsz hatással egy trade nodera:
- erős vagy az adott trade nodeban, területeket birtokolsz, light shipeket küldesz oda, stb.
- erős vagy abban a trade nodeban, amibe az előző trade node továbbítja a tradet, ilyenkor "kihúzod" belőle (Ragusa pl. ezért szörnyű node, mert onnan Velence is, Genoa is, de még Bécs is "húzza" ki a pénzt)

De ha rámész a trade node trade powerére, ki is írja a játék, hogy mik a módosítók, a "transfer from traders downstream" az utóbbi.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.11.23. 12:29:56

Nem csak oda, hanem a kereskedelmi utak mentén is... igazából szerintem oda érdemes ami 4-5 fölötti bónuszt ad kereskedelemre, mert csak 100 években mérhető a megtérülés...
Szerintem csak akkor lehet valahol is 100% os bevételed kereskedelemből, ha senki más nem tesz oda merchantot. Raguzaba elég sokan pakolnak, hisz egész Közép-Európa szinte oda küldi az egyik kereskedőjét.
Üdv a klubban 😄

Homályos kicsit nekem is.

Ahhh... az a semmivel össze nem hasonlítható érzés, amikor területszerzés céljából lerohanod Csehországot, rengeteg szerencsével, taktikai tili-tolival, többször összeomlott és újraépített hadseregekkel, tengernyi hitel és kínkeserves küzdelmek árán legyűröd... és a békekötéskor veszed észre, hogy nagy okosan "Humilate rival" CB-vel indítottál háborút... ahhh... ez már szinte fizikailag fáj...

Jó kérdés. Nyilván abban a node-ban, ahová tartozik a provincia növeli a trade powert. Valószínűleg a szomszédos node-kra is van valamilyen hatással. Igazából ez nekem még mindig rejtély. Például minden raguzai node-hoz tartozó tartomány az enyém. Flottám is van ott (25 ligth ships) plusz egy csomó provinciában kereskedelmi épület. Mégis csak 50 százalékos a trade powerem Raguzában. És fogalmam sincs, hogy miért. Konstantinápolyban is minden tartomány az enyém, és ott 100 százalékom van. Nekem ez a Raguza egy rejtély...
Erről jut eszembe. Kereskedelmi épületet építeni, ami uvye trade powert ad, olyan helyeken érdemes, ahol a közeli node-ban jelen vagyok, növelni a jelenlétet?

kalózok a legerősebb kereskedelmi erő velencében,ó
ezt a paradoxnak mond 😊 én tisztában vagyok vele.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Ugyanúgy, ahogyan Németország létrejötte sincs az EU4 idővonalon belül, mégis meg lehet alakítani.
Mellesleg szerintem nem is kellene Osztrák-Magyar Monarcia, az kb. egy egységes nevű perszonálúnió volt.

a monarchia csak a kiegyezés után jött létre.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Több dologtól függ. LEgitimáció, presztizs, dip reputáció, közös vallás, azonos kultúrális csoport.

KönigTiger le tudod írni hogyan csináltad ezt a szép országot? Nekem is valami ilyenre füllene a fogam.
Amúgy ti nem tartjátok hülyeségnek, hogy osztrák-magyar/magyar-osztrák monarchiát nem lehet csinálni, de sosem létező Skandináviát vagy Arábiát lehet....
Vidd rá az egeret, kiírja.
Nem tudom. Attól függ??? 😞 Nekem nem úgy tűnt.
Nem a reputációtól függ, hogy mennyit használ fel a dipó pontokból? Minél magasabb, annál többet?
Na ezt baromira nem értem. Ezen fog elmenni a Mare Nostrum achim 😞
Szóval hogy van az, hogy valakit nekiállok beintegrálni, és kezdődik az egész 7 dipó pont / hónap, majd eltelik pár év és csak 1!!! aztan megint pár év és 2 vagy épp 3 😞((
Igen!
De azt csak majdan későbbi ligaháborúval lehet módosítani, nem?

Attól függ mi az uralkodó vallás
Jaj, eszembe sem ötlött, hogy ha HRE-ként államvallást váltok katolikusról, akkor elveszítem a császári címet... Meg lehet ezt kerülni valahogy?

Én most háborúval térítettem. Az államvallás megváltozott, de egyik tartomány sem tért át magától.
Ne már, ez komoly? Előző patchben enforce religion peace opció még áttérítette a fővárost. Most már biztos, hogy nem?
Nehezen tudom elhinni, ennek azért nagy visszhangja lett volna redditen.

A lengyelek túlbecsülték magukat, Galícia bánja:

A Magyar Egyesült Államok születése:

Most az enforce religion béke sem téríti át a fővárost. Csak az államvallást, térítenie már az adott országnak kell misszionáriussal, ami CoR esetében mission impossible. (Egyébként korábban a dipó opciós is áttérítette, lehet hogy még 1.6-ban, akkor csináltam a HRÉ-t és akkor ez működött. 1.7-ben nem HRÉ-ztem, csak feloszlattam :-).)

Korábban a császár - ha nem tag, de megválasztották - nem kapott büntit a nála lévő birodalmi területek miatt, pont ez volt a lényeg. Persze, be lehet lépni, csak akkor empire szintről vissza duchy szintre, ami -1 diplomata, és -10 state.