10049
-
--deathstroke-- #8682 Pesten nem látom hogy lenne fort, a capital meg alapból nem fogja le a szomszédos területeket, így a török az országod belsején keresztül eljuthat Likára, Istriára, vagy akár Karnteni fortra is. -
#8681 Az, hogy Temesen keresztül megy, még csak nem is Fort nélküli zone of control provincián, hanem egy aktív Fort-on gyalogol át.
Nándorfehérvár fogja Szerémet, Pest fogja Bácsot, Somogyot, Trencsén fogja Szepest és Hontot, a Dunától nyugatra nem mehetne át, mégis kedvére gyalogol, ahova akar, korlátozás nélkül. Korábban is ezt csinálta, ezért bontottam el az Erdélyben levő Fort-okat, semmi értelmük így. -
--deathstroke-- #8680 Nem értem hogy miért ne mehetne el Bécsig, ha nincs fortod ami az útját állná. Temesnél a fort csak Hunyadot fogja le, királyföldön simán átmehet, egészen Bécsig egy fortod sem akadályozza. -
Trojaiak #8679 Magyarországgal vagyok. László V Hunyadi a király. PU van az Osztrákokkal Ezért támadott meg Francia ország.
1.18.1 Rights of Man ig minden dlc meg van de csak az art of war van bekapcsolva. Core hoz gondolom kellene Claim.
Svájc egyszerüen átadta Picardie-t rá küldtem egy sereget még rá se lépet és átkerült.
Szóval hogy kellene az osztrákoktol elkérnem az occupactiont?
Célom ott annyi hogy ha lehet ne az Osztrákok kapják meg hanem én gyorsan továb is adnám egy Vasal nak Burgundy nak akit akkor hozok létre.
Kicsit késöbb kiderül megérte e ez az egész, mivel elég szép koalicó alakul ellenem Igaz nagyrésze törpe HER-e tag.
-
Lysandus #8678 Elkérheti, ha tudja core-osítani. -
gebali #8677 PU esetén is elkérhetsz területet? Mintha az kivétel lenne. -
#8676 Ottomán moslék Pestet s Bécset ostromlá,
Aktív Fortokán át jut el váraim alá.
Nem számít Temes, vagy hős Nándorfehérvár,
Csaló kebabnak mint letaposott fű a Hunyadi Végvár. -
wednes #8675 Mi az istenért nem léphetek egy általam megszállt provinciára, amit épp ostromol az ellen??
Namur erődjét én szálltam meg, visszaostromol az ellenség, de nem vonulhatok oda felszabadítani, mert "blocket by hostile fort", de csak olyan részen kell keresztülmenni, amit én már elfoglaltam!
Vagy ilyenkor bónuszt kap saját erőd visszafoglalására? -
pretorius07 #8674 Ne haragudj,de kicsit érthetetlen a mondatod. Vagy csak nekem nem világos,mit is akarsz.
Ha háborúban egyik subjected elfoglal egy területet,és van art of war dlc-d,akkor az occupactiont át tudod magadnak tenni. Ha nincs ilyen dlc-d,akkor marad austriának.
Az 1.20-as patchel amúgy a subjectektől tudsz területet kérni,csak nem éri meg,mert nagy liberty desire-t ad.
A pápaság nem örökletes.
Sajnos az ai seregeknek nem lehet parancsolni. Egy esély lehet,hogy melléállsz,és bekapcsolod az attach friendly units opciót. Talán,nagyon talán ott marad veled.
Remélem sikerült válaszolni:) -
#8673 Ilyen ajánlatokat is relatíve ritkán kapok, így én hülye még el is fogadtam.. -
Trojaiak #8672 OK akkor megkapja?
Akkor egy kérdés épp békekötés elött/után vagyok a Francia országgal.
[/URL][URL=http://imgur.com/IHVHnVC]HU PU AU Win F
Amit választottam Champagne Hun Bourgogne Ausztria, Charolais, Artois, Picardie Hu majd Vassal Burgundy
Választhatom hogy nem kérem el Bourgogne Ausztriának. Akkor egy kicsit talán nagyobb Burgundy tudok kreálni.
PU ban épp kicsit nagyobb a seregük de nem sokáig. Nagyobb vagyok nagyobb limittel, de Hu 44 limit 31k sereg 11k manpower Au 35 limit 35k sereg 0 manpower.
Ötlet ? Most készült még vissza tudok ugrani a béke elöttre.
+1 kérdés fent Gent 0,7k seregem alatta egy Osztrák 25k hogy tudnám megakadályozni hogy felsétáljon az osztrák 25 k a 29k Holland lázadokhoz inkább várja be a seregem?
Utoljára szerkesztette: Trojaiak, 2017.05.10. 14:02:37 -
gebali #8671 Helyesbítés: Ha Ausztria alattad van PU-ben, nem tudod elkérni tőle a területet. -
gebali #8670 Max háborús fenyegetéssel tudod "elkérni", de sokkal erősebbnek kell lenned Ausztriánál.
Nem lehet. -
Trojaiak #8669 Sziasztok.
Hogyan lehet elvenni/elkérni egy tartományt amit a PU ban lévő Ausztria foglalt el.
Bonusz kérdés nem lehet valahogy örökletessé tenni a Pápai címet ? Épp magyar a pápa.
-
pretorius07 #8668 A csatolt kép szerintem jól működik. Ott a returne province a barbary bay,onnan mehet tovább a megadott provinciába,csak egyel tovább nem. Te nem mehetsz,hisz neked a returne province a fort előtt van.
Azt nem tudom,hogy ha tengerre szállsz,te miért nem mehetsz tovább. Nem volt a fortnál egy olyan sereged,amit merge-öltél a tengerről jövővel? Merge esetén nem mindegy,melyik sereget húzod a másikhoz. Merge esetén amihez teszed a másik sereget,annak a returne provinciáját veszi alapul. -
gebali #8667 Azt hiszem az AI "csak" a határmenti erődökért nem fizet, persze a wasteland és a tenger mellettieket is annak veszi... -
#8666 Épp nemrég panaszkodtam, hogy eléggé visszaesett a bevétel Mo-val, aranybánya ide vagy oda, az elején alig jön valamennyi pénz, talán a sok új Fort miatt. A két új event, a fekete sereg és a végvár rendszer is elég szép summát kér, de egyiket se tudtam volna kifizetni adósság nélkül. Persze nem a világvége 1-2 loan, de amúgy is utálom a merc-eket, nemhogy még harmadával többet fizessek értük. A lovasokra van combat bónusz, de még azok is drágák a játék elején...
Ráadásul mostanra van 3 tengerparti provinciám, már mindháromban kidobtam egy csomó pénzt dokkra, és még mindig csak 6(!!) sailor-t kapok havonta, ami nem elég 12 hajó küldetésének fenntartására, ami miatt attrition-t szenvednek, és újabb tengerészekre lenne szükség a javításhoz (mint kiderült). Szerintem az új sailor rendszer egy bugos sz@rhalmaz, és ahogy tesztelgettem, még csak nem is hoz bevételt a Protect Trade küldi. A legújabb bug amit csinál, hogy elküldve Ragusa node-ba a hajók a Velencei tengeri provincia közepe és kikötője között ugrálnak oda-vissza, pedig eddig legalább kimentek egészen Konstantinápolyig...
Be is fogom zúzni a hajókat, értelmetlen az egész.
A Fort-oknál az AI egyértelműen csal.
Íme egy kép.
Látható, hogy az én csapataim mozgását Annaba-ba a Kabylia-ban levő Fort blokkolja, ott a kis piros X, de a tooltip is megerősíti a tényt (piros nyíl és kocka).
Ezzel szemben Aragónia a Kabylia-ban partra tett félmorálos csapatait gond nélkül öngyilkos küldetésre tudta küldeni Tunisz ellen Annaba-ba (kék nyíl). Habár Kabylia-ba simán át tudok gyalogolni is, de direkt kipróbáltam, hogy fogom a 10 hajót és partra teszem a csapataim Kabylia-ba (ahogy Aragónia), de onnan se tudtam átmenni Annaba-ba amíg a Fort-ot be nem vette Kasztília... -
#8665 Nem, szerintem kimondottan csal az AI a fortoknál. Pl. nem fizet értük. -
pretorius07 #8664 Az biztosan nem ez a játék:)
Itt egy 0 emberes regimentet is küldhetsz egy level 9-es fortra,max nincs siege. -
wednes #8663 Arra gondoltam, hogy mint a valóságban a kisebb erődöknél, ha leraksz ostromlókat a fő sereg vonulhatna tovább. De, ha az ostromzár megszűnik, akkor eshetne a supply a bent császkáló seregnek. Akkor tényleg csak bug, hogy össze-vissza vonulgat az AI.
Akkor lehet kevertem valamivel. Mintha lett volna (van) a játékban olyan szitu, hogy bizonyos létszám alatt nem is léphetsz egy olyan erődös provinciára, ahol az ellenséges sereg is tartózkodik. Tehát a védőnek egy alacsony morálos sereget lehet pihentetni egy erődnél, hogy összekaparja magát. -
pretorius07 #8662 A hadsereg létszámától? Annak mi szerepe lenne a zone if controlnál? Én örülnék,800 000 sereggel nem bánnám,ha így lenne:)
De nem,hivatalosan a zone of control alapján ha a returned province-ból eléred a fortot,akkor max visszafele mehetsz,vagy oldalra egyet. De át már nem jutsz. Pláne nem 3-4 forton keresztül. És még csak garrison sem kell a fortba.
És érdekes módon nekem tökéletesen betartja ezt a játék,míg az ellenfél vígan szaladgál az én területemen. Főleg akkor idegesítő,mikor a taktikába beleveszed,hogy ott nem tud átjönni,elég a kisebb ostromló sereg,aztán paff,máris ott a csata indikátor. A wikin elég sok képpel el is van magyarázva. -
wednes #8661 Nem függ a hadsereg létszámától az "átsétálás"?
Más: A fekete sereg választását inkább érzem hátránynak. Az a +30%-al drágább, mikor az alap semmire nem jó talpasokat (a török ellen pl) is alig bírjuk fenntartani az elején. És, hogy ereje is legyen a csapásnak, jól jönne, ha lovasokból állnának a zsoldosok, nahát az meg megfizethetetlen kategória. :) -
pretorius07 #8660 Igen,az engem is jobban zavar,hogy engem nem enged át az erődök között,az AI meg lazán sétálgat,amerre csak akar...
Az,hogy az ostromlott a defender szerintem valahol jó,ahogy gebali is írta,van értelme erődöt lepakolni egy ilyen területre. -
gebali #8659 Alapvetően szerintem jó ez, hogy az ostromló sereg kapja a büntetést, mert tényleg van stratégiai értéke egy erődnek. Az más kérdés, hogy az AI bántóan gyakran átgyalogol a bekapcsolt erődökön, így meg oda az egész rendszer lényege... -
Timakrisz #8658 Ha Minggel jatszom mindig beut az a szajba.... Birodalmi szintu lazadaS??? Stab 3 on voltam max 3 tartomanyban volt kis revolt kezdemeny es egyszercsak minden ejolel nelkul az egesz birodalom fellazadt. -
AlucardHuN #8657 Üdv, kis rage következik:
Volt szerencsém kipróbálni a Rights of Man-t, nagyon jópofa változtatások vannak, promote culture, great powers, úrjadolgozott confucánus és shinto vallás, ming dlc, Hungary patch stb... Az instuitions-al vegyesek az érzéseim, kicsit röhejes a tech szint bizonyos országokban de mindegy, tűrhető, egyelőre. A Ming-ek meg kicsit túl erősre sikerültek szerintem.
De azt ki bánatos f*sz*m találta ki hogy ha ostromlok egy erődöt, ami alapból fos, főleg ha hegyvidéken van, és a supply limit se magas, tehát az attrition meg néha betegségek ölik az emberimet, nem , ez nem elég, még akkor NEGATÍV modifier-eket kapok azért mert a tulajdonos nekem jön a seregével, és kapom a -1, meg -2 negatív modifiert, hiába lépett át egy folyót is, aztán nézhetem hogy erőfeszítés nélkül leöli az embereim nagy részét még akkor ha időben odaér az erősítés a szomszéd tartományból. Ez retardált, pár ilyen csata és elszáll manpowerem. Nehogy már csak akkor tudjak valakit legyőzni ha 4x-es túlerővel kezdem a háborút, ez beteg, és nekem ne jöjjön senki azzal hogy ez így történelemhű merthogy felmentik a várat, mert ha történelemhűség akkor lehet nerfelni az ottománokat a bánatos francba, kezdve ezzel The Janissaries , hogy csak a zsoldosokra érvényes, ugyanis a janicsárok az zsoldoshadsereg. Így ugyanis jelenleg a TELJES OTTOMÁN HADERŐ janicsárokból áll (plussz lucky nation) ami bullshit, és akkor csodálkozunk hogy az ottománok röhögve elvernek egy létszámban és statban kb hasonló európai haderőt, ami megint csak butaság mert a janicsárok és a tüzérség mellett a török másik fő előnye az volt hogy SOKAN voltak, a török haderőnek szinte a fele irreguláris erőkből állt, aszabok, akindzsik és stb, és még így is több alkalommal győznek ellenük európai (lehet ide venni a magyar illetve a balkáni népeket) seregek hogy túlerő ellen vannak, vagy close defeat mint Várna vagy Mezőkeresztes ahol tulajdonképpen győzött a kisebb látszámú koalíciós had csak átmentek a végén offenízbe.
De visszatérve csak szerintem volt nagy gyökérség ez a változtatás vagy más is szenved emiatt? Ja igen a másik amin már kiínomban röhögtem hogy az ottomán haderő át tud menni két erőd közt a kárpátokon keresztül...a két erőd közt egy provincia van, és ezen átmennek...
Utoljára szerkesztette: AlucardHuN, 2017.05.08. 22:23:17 -
pretorius07 #8656 Hát... diplo ideák nélkül még nem láttam nagyon HRE játékot. Nekem az volt az első... plusz diplomata,plusz relation,plusz reputation,stb...
Amúgy a 17-es admin teched megvan már,ugye? Mert az ad először admin efficiencyt,ami csökkenti a warscore-t is.
Másik megoldás. Szerezz meg pár területet. Engedd el Ausztriát,majd ha van olyan szövetségese a magyarnak,akivel nincs truce,declare war,a magyar ismét háborúban,de még gyengén. Return core különbéke. -
EM64T #8655 Ó, ez jó ötlet, de ez az Ausztria esete Magyarországgal olyan egyedi, én magam meg nem igazán terveztem szándékosan hódítani, ezért nem választottam ezt az ideát. Namost 1640 van nálam, és amíg az osztrák tartományok magyar kézen vannak, addig szinte borítékolt a folyamatos IA vesztés, annyira ki vagyok számolv. Mire eljutok a Diplo idea hatos szintjéig, az mennyi, 1680? És mindezt úgy, hogy még 7 birodalmi ediktet be kellene iktatnom. Lehet, hogy fújhatom ezt :( a reformáció nagyon odavágott, azóta lényegében csak mínuszban van az IA.
Talán egy másik lehetőség, hogy nem imperial ban CB-vel indítok háborút, elfoglalom Pestet, csatolom a HRE-hez, majd visszaadom neki, akkor az osztrák tartományok is HRE tag uralma alatt lesznek, ergo nincs IA mínusz...
Nagy gondom, hogy a fejedelmek szinte folyamatosan háborúznak, ami konstans -0,1 IA-t jelent, ez rengeteg. -
Lysandus #8654 Diplomácia idea goupban van olyan, ami csökkenti a provinciák warscore értékét. Az kell neked!
A hatodik, a flexible negotiations. Az 20 százalékkal csökkenti a tartományok warscore értékét. Szerintem ennek működnie kell.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2017.05.07. 21:04:28 -
EM64T #8653 Nem tudom, ha lenne claimem pár provinciára, össze lehetne hozni, hogy 100% alá kerüljön a felszabadítás warscore-ja? -
EM64T #8652 De idegesítő, hogy hiába nyomom le Magyarországot, Ausztriát nem szabadíttathatom fel vele, mert z 117 % warscore, amit ugye el sem tudok érni sehogy -- ha én magamnak veszem el, majd felszabadítom, az sem megoldás, mert akkor 150 körüli AE büntit kapok, és 50+ ország egyesül koalícióban ellenem. Szóval hiába döngöltem őket a földbe, kb. 3 provinciát tudok tőlük megszerezni. úgy még csak 15 ország egyesül koalícióba ellenem, majd 25 év elteltével vívhatok egy újabb hosszú, költséges, emberfaló háborút ellenük, majd megint 25 év múlva még egyet, mire nagy nehezen felszabadítom Ausztriát. Mindezalatt az a tény, hogy Magyarország birtokolja az osztrák tartományokat, csak magában havi -0,06 IA-t eredményez... Bármikor kitör egy háború a HRE-n belül, mínuszba vált, az IA számláló... -
pretorius07 #8651 Igaz,a kezdetén szét van darabolva,de az kb 20 évig tart max,hacsak nem ott kezd a player a közelükben,és nem csapja szét egyből őket. Ha meg a török begyűjti a sok core-ját,ami az esetek 95%-ában megesik,akkor már nem fognak lázadók,meg egyebek miatt szétesni. (Lucky nation,rengeteg - unrest...
-
#8650 Így realisztikusabb, Ming sosem volt olyan gyenge mint ahogy az EU4 timeline-ja alatt azt láthattuk eddig.
A tributary-k alatt is lehet támadni, az az évi pár mana pont vagy pénz pont megéri azt, hogy én addig megtámadhassam az összes többi tributaryt:)
A töröknek sem ugrass neki csak úgy egyből :p az viszont igaz, hogy az AI, ha a játékos nem foglalkozik vele, keményen eltud szállni -
#8649 A kebab szét van darabolva a játék kezdetén, Timurid háború következményeképpen.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Amíg Timur Indiát dúlta, I. Bajazid átkelt az Eufráteszen, és Azerbajdzsánra támadott. Elfoglalta Erzerumot és több más várost. Ennek hallatán újabb lázadások törtek ki Perzsiában és Grúziában. Timur kivonta hadait Indiából, és gyorsan, kegyetlenül leverte a felkeléseket, majd szokatlanul durva hangú levélben felszólította Bajazidot, hogy vonuljon ki az elfoglalt azerbajdzsáni városokból, emellett pedig bocsássa szabadon vazallusát, Takartán emírt és annak családját.
Mivel Bajazid visszautasította követeléseit, Timur 1400-ban betört a törökök frissen létrejött birodalmába, visszafoglalta Erzerumot, majd tizennyolc napos ostrommal meghódította a bevehetetlennek hitt Szebaszteia (Sivas, más átírásokban: Szivasz) városát, és Kaiszareia (Kayseri) mellett megvert egy török sereget.
Ezután délnek fordult Bajazid szövetségese, az egyiptomi központú Mamlúk Szultánság közel-keleti területei ellen, nehogy a hátába kerülhessenek, ha benyomul Anatóliába. 1400-ban elfoglalta Aleppót, 1401-ben Damaszkuszt. Még ez évben szétverte a mameluk szultán hadseregét és feldúlta Bagdadot – egyes beszámolók szerint 90 000 koponyából emeltetett piramist a füstölgő romok mellett. Damaszkusz valamennyi kézművesét áttelepítette Szamarkandba, és ezzel végleges csapást mért Damaszkusz gazdasági életére. Miután uralma alá hajtotta egész Szíriát, Grúziába vonult vissza téli szállásra, majd 1402 tavaszán mintegy 120 000 fős haddal (amelynek számát a mellé állt törökök is gyarapították) indult meg Anatólia ellen. Végigvonult a Kizilirmak folyó völgyén, és elkezdte Ankara ostromát.
I. Bajazid komoly stratégiai hibák után érkezett meg mintegy 85 000 fős törökökből és szerbekből álló, teljesen elfáradt, hiányosan ellátott seregével a város felmentésére, és az ankarai csatában, 1402. július 20-án megsemmisítő vereséget szenvedett az ütközetre gondosan felkészült Timurtól. Bajazid maga is fogságba esett, és Timur élete hátralevő részében (1403. május 8-áig) nap közben egy vasketrecben tartotta.
Timur végigdúlta Kisázsiát és elfoglalta Bruszát, Bajazid székvárosát, de európai szövetségesei (Bizánc, Trapezunt, Velence, Genova) cserbenhagyták, és nem szállították át seregét a Dardanellákon, hogy a török birodalom európai területeire is lecsaphasson. A szerződésszegés miatt érzett dühében Timur lerohanta és felprédálta Szmirnát, a johannita lovagrend utolsó, kisázsiai erősségét, lemészároltatta a hadifoglyokat és a lakosságot. 1404-ben az egyiptomi szultán és Joannesz Palaiologosz (Mánuel Palaiologosz mellett a Bizánci Birodalom társuralkodója) egyaránt elismerte Timur főhatalmát, a hódító visszatért Közép-Ázsiába. Az alatt a nyolc hónap alatt, amit az Oszmán Birodalom területén töltött, kifosztotta annak fontosabb városait, helyreállította az anatóliai türkmén hercegségeket, a maradék területet három szultanátusra tagolta, és ezek uralkodóinak I. Bajazid fiait tette meg. A fiúk (ide értve negyedik testvérüket, Muszát is) hamarosan hosszú és változatos háborúba kezdtek egymás ellen. Az oszmán interregnumnak nevezett időszak végén Mehmed Çelebinek sikerült megszereznie a főhatalmat, de a birodalom újjászervezése még csaknem fél évszázadig tartott.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Pyramid of Skulls achi pl Bagdad feldúlásából jött.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2017.05.07. 07:53:36 -
pretorius07 #8648 Egyet értek Hitmannel. Meg lehet őket verni,és így van kihívás. Abban mi a kihívás,hogy szétrobban,és levadászod apránként a maradékot? Mintha a kebab is szétesne,és szabad lenne az út bárkinek. -
hitman1028 #8647 https://www.youtube.com/watch?v=xiFnN0Juk1s
ezt nézd meg akkor -
cesar22 #8646 nem értem miért kellett ennyire op-ra csinálni a mingeket, eddig az összes előző dlc-ben 100 év után darabokra estek, most az egész játék ideje alatt ázsia egyeduralkodói, mi ebben a logika? a történelmi hűségről nem is beszélve
ráadásul a játékélményt is rontja, mert magával a mingekkel baromi unalmas játszani, ugyanis semmi kihívást nem jelent, viszont bármelyik másik ázsiai nemzettel is rossz, mert a mingek miatt nem tudok semmit csinálni, viszont lehetek tributeryje a mingeknek 400 évig, nagyon fun -
Torisaru #8645 Nem semmi ahogy visszacsempészted a Hunyadiakat a Magyar trónra.:D
Ha kihalna valamiképpen a dinasztia esetleg arra gondoltam hogy transzilvániát egy tartománnyal vazallussként kiveszem és oda házasítok be, egy Thököly, Bocskai vagy Bethlen is elfogadhatóbb lenne.
Ausztria kemény dió mivel a HRE-t ő vezeti az elején főleg, így inkább Lengyel-Litván perszonálunió vagy Bosznia, Szerbia felé terjeszkednék, főleg hogy koszovoban arany van.
Végső cél pedig az Oszmánok visszaűzése ázsiába, mert ugye aztán csak konstantinápolyt kellene bevédeni és akkor megszűnne a fenyegetés. -
#8644 Igen, lényegében ez a helyzet :D -
gebali #8643 Eddig leszarhattad, most már aktívan hátráltat is :D