10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    A seregleszedésest nem láttam, de egy bizonyos létszámbeli különbség (1:10 kb.) esetén ugy tudom h az ellenség serege azonnal elpusztul, ez pl. szabály. Persze azt nem tudom, h a videoban miröl volt szo.
    A HRE europán kivül csalás, a szabály az, hogy nem lehet eun kivüli tartomány.
  • NineTY
    Exploit pl az ahol leszed egy ellenséges sereget egyből, ha az a sereg jóval kisebb mint az övé.
    Ahol valami mód HRE tartományokat generál Kínában, stb, az cheat.
  • Tuvok #9087
    Csak puhakuki módban konzolból.
  • pocoksari
    Pl. az elsö térképes megoldás: látod a térképet, látsz mindent, ez teljesen nyilvánvaloan csalás, pontosan ugyanaz mintha egy cheatet használnál; a fog of war nem kikapcsolhato ugy tudom.
  • gebali
    Exploit, nem csalás. Mindenesetre én sem nagyon használom ezeket.
  • Ntj
    Sziasztok!
    Tapasztalt itt valaki a Veritas et Fortitudo moddal kapcsolatban? A kezdődátumnál indítottam Moszkvával és eléggé furcsa ez a vazallus rendszer. Ugye ezeket se annektálni nem tudom, se megtámadni, se szövetkezni velük. Persze az feltűnt, hogy közben mindannyian csatlósai vagyunk a Kipchakoknak. Mit lenne érdemes csinálnom? Várni csak, hátha valami beüt vagy valamilyen módon elkezdeni terjeszkedni? Illetve, ha úgy gondoljátok, hogy lenne olyan infó amit fontos tudni a modról, azt megköszönném, ha megosztanátok velem. :)
  • pocoksari
    nem néztem meg mind, de ezek csalások
  • Tuvok #9082
  • geo91
    igen, itt a többi is :D

• gebali
    Mindenkit garantálsz és RM-elsz a HRE-n belül. Így nem tudnak háborúzni, illetve ha be is szövetkezel velük, akkor gyakorlatilag nem lesz ellenséged early gameben sem. Cserébe az utolsó előtti reformig gyakorlatilag -999 diploponton fogsz állni és meg kell küzdened a korrupcióval, amint megvagy a reformokkal, gyerekjáték lesz visszahozni.
  • Tuvok #9079
    Csak egy érdekesség:
    Menj fel 5-ös sebességre, majd gyors Pause.
    Jobb fent kattints a Timeline ikonra, és ezzel PONT egyszerre nyomd meg a Space-t (unpause).
    Majd ismét gyors Pause és nézz körül.

Tádám !
  • Lysandus
    Hogyan?
  • gebali
    Igazából elég jó móka a HRE, egy őrzővédősködés a HRE-n belül, egészen másfajta játékmenet, mint bárhol máshol a világon. Én most futottam egy Ausztria runt, 1620 körül vontam vissza a privilégiumokat úgy, hogy a ligákkal döntetlent meccseltem. Amúgy meg most láttam egy elég durva stratégiát, azzal elvileg könnyedén meglehet a reformáció előtt a revoke.
  • pocoksari
    Gyááááj, a hre annyira macerás, állandoan ugrál valaki a határon belül és kivül, ott a vallásháboru, miközben ha megmoccansz már rögtön az egekben az AE mindenkinél. Én ezért kerülöm azt a térséget, meg azokat, akik be tudnak lépni...mert ha kivül kezdesz, miközben megéri belépni, akkor a végén ugyanott vagy (tehát bent) mintha az elején bent kezdenél :(
  • NineTY
    Nem tudom, én egy jó pár verzióval ezelőtt csináltam a HRE-s játékomat, ha jól emlékszem amint beléptem a HRE-be Lengyelországgal, rögtön duchy lettem, és onnantól soha nem is tudtam nagyobb rankra lépni. Pedig én lettem a császár, meghódítottam a világ ~2/3-át, stb.
  • cesar22
    Csak dip rep kell hozzá, nekem elég volt csak az influence ideagroup. Magas legitimáció, magas prestige, és magas relation az electorokkal. Sőt a magyarokkal még lesz egy large empire +50 bónusz is, ami pl ausztriánál csak +25
  • cesar22
    De Kingdomként léptem be, Kingdomként választottak meg császárrá, elector nem is voltam. Akkor lettem duchy amikor lecseréltem a governmetet az újabbra
  • HUmanHunter
    Elég hozzá kb +200 relation hogy belépj nagy országgal, Franciákkal is úgy választottak meg, -50 bónusz az ha HREn kívüli ország vagy, ha belépsz ez +50 lesz. De persze az nagyon necces hogy megválasztanak e vagy nem, én szövetségre léptem az electrorokkal, royal mariage, proclaim guarantee, gift, great power influence, offer military access, így sikerült épphogy.
  • OGMontana
    Mindengyik hercegség lesz aki belép, vagy tagja a HRE-nek. Miután megvan a Renovato Imperii utána válik a császár országa birodalommá. Talán egyetlen kivétel Bohemia, amelyik királyságként kezd, de nem vagyok benne biztos.
    Amúgy nagy országgal belépni a HRE-be úgy lehet, ha szét van verve a jelenlegi császár országa, mert erős bónuszt kap ha elég nagy az országa, azt hiszem +50-et. Felszabdalni az országot és úgy belépni meg elég nagy visszalépés, akkor inkább egy tag switch.
  • NineTY
    Ha tagja vagy a HRE-nek akkor "hercegség" azaz duchy leszel. A császárnak nem kell feltétlenül HRE tagnak lenni, szóval úgy nem "butítja" őket le. De szerintem ha nem vagy a tagja a HRE-nek, akkor sokkal nehezebb császárnak lenni, kapsz tán valami nagy mínusz módosítót érte.
    Meg nem tudom, talán az kivétel, hogy az elektorok lehetnek királyságok nem csak duchy-k, nem figyeltem még azt meg.
  • cesar22
    Most hogy kiléptem, már rögtön upgradelhettem a rankomat kingdomra. Fura. Vajon amikor előfordul az hogy pl a francia vagy a commonwealth blobot választják meg császárnak akkor a government változáskor őket is lebutítja duchyra?
  • NineTY
    Én is haladtam,,, visszafelé. 1720 környékén rájöttem, hogy nem létezik, hogy én ennyi vazallt beintegráljak a hátralévő időben, szal visszaléptem jó 40 évet, ahol még nem feedeltem el borzalmasan másik kettőt a meglévők mellé.
  • Lysandus
    Ez tényleg valami bug, ugyanis eddig, amikor beléptem a HRÉ-be, akkor automatikusan visszavette a rangot hercegségre. Azon csodálkozom, hogy ez nálad miért nem történt meg? HRÉ-ben csak az elektorok lehetnek királyságok.

Ha az evangélikus liga nem indít háborút, akkor egy idő után a katolikus lesz az államvallás a birodalomban.
  • cesar22
    Na közben én is haladtam. Sikerült szövetségre lépnem valahogy a franciákkal, gondolom a tömérdek dip rep az oka. Azóta szárnyalok. Vívtam egy baromi hosszú háborút a törökök ellen, ezúttal a franciák mellettem voltak, a törökök jöttek a 300-as force limitjükkel, ha az AI szövetségekkel lehetne rendesen összedolgozni akkor sima lett volna a dolog, de így tartott vagy 20 évig a háború, ráadásul a franciák az első 10 évben felém se néztek, otthon csücsültek, bezzeg a törökök szövetségese, Hormuz az eltudott jönni Európába. Na de aztán később ők is csatlakoztak, és végül emiatt tudtunk nyerni. Felszabadítottam tőlük bizáncot. Ezzel 3 erődöt is kivetettem belőlük. Aztán közben létrejött az evangélikus unió. Itt kicsit tanácstalan vagyok, megvan a két liga, teljesen jó nekem, mert a katolikus ligában van minden erős nemzet, a protestánsban csak a törökök vannak. Azt nem értem hogy akkor most csak ők tudnak vallásháborút indítani, én nem? és ha nem fognak soha hadat üzenni akkor egy idő után amikor ennek vége akkor automatikusan a katolikus a dominant faith? ebben még nincs tapasztalom. Ja és már szilézia után csehországot is elfoglaltam, vívtam még egy háborút a törökök ellen. Etiópia elég nagy lett, annyira hogy törökökkel szembe is kerültek, én sunyi módon rögtön akkor amikor hadba kerültek megtámadtam őket. Itt konkrétan csata nélkül összeszedtem 45 warscore-t és elcsatoltam tőlük konstantinápolyt. :) Ezzel már csak egy darab erődjük maradt a balkánon, az is korfu, szóval még egy háború lesz ahol elveszem a maradék albán-bolgár területeteket, és onnantól ottó ki van rúgdosva a balkánról. Aztán szerintem nekimegyek ausztriának és elfoglalom az egészet, nagyon kis gyengék, riga meg báden a két szövetségesük. :) Erre jó egyrészt ez a császári cím hogy ausztriának így nem sok hatalma van, ezért is mentem rá, hogy majd ausztria ellen ne kelljen az egész HRE-val háborúzni. Na meg még egy extra jár vele: ha belefutsz egy teljesen reménytelen háborúba, akkor feltudod ajánlani hogy visszavonsz egy reformot, 100 warscore-ért, és emiatt ugye el is fogja fogadni. Én ezt meg is húztam egyszer a törökök ellen amikor a franciák is ellenem voltak, így semmilyen területet nem vesztettem. Jó kis mentőháló, a reformokból úgyse sok haszon jön, csak majd az 5. 6. után, de arra nem akarok rámenni, nincs kedvem vergődni a hereticekkel. Az osztrákok legyőzése után szerintem dobom is ezt a császári címet, mert onnantól már nem kell, meg találkoztam is valami buggal, szerintem legalábbis ez az. Amikor meglett az admininstrative monarchy, akkor change govermenttel át akartam rá váltani, erre a rankomat kingdomról átrakta duchy-ra, és nem is engedi visszarakni, azzal az indokkal hogy csak az electorok lehetnek kingdomok. mivan? na mindegy a végső célom úgyis a HRE feloszlatása lesz, meg még a lengyelektől elveszem krakkót meg moldáviát. Arra ott lesznek a franciák szövetségesnek, meg még majd talán az oroszok is hasznosak lehetnek, legalább annyira hogy az AI jól lemorzsoltatja ott magát :)
  • pocoksari
    különben, a lázadók esetében, ha megállítod az időt az adott hónap első napján, akkor láthatod, hogy felugrott-e 100%-a az adott lázadó csapat...ha "jó" helyen lázadnak, akkor tudsz oda tenni erős hadvezért (nekem pl. van olyan amelyiknek a legrosszabb skillje is 5-ös ) vagy ha "rossz" helyen lázadnának, akkor meg military ponttal csökkenteni tudod őket, ami elég lehet arra, hogy odaérjen egy csapat ( pl. az sem mindegy, hogy az első hónapban lázadnak vagy csak egy év múlva, a csapat már úton, azt nem akarod, hogy elfoglaljanak területet, de előre nem akarsz katonai pontot költeni)

ilyenekkel ügyeskedek éppen :D
  • pocoksari
    nem, ez a horda miatt van, törökkel én is fürödtem a pénzben, míg az üzbég játékban szintén szenvedtem...
  • Lysandus
    Igen, ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.
  • hitman1028
    hát nekem franciákkal legutóbb kb 300 volt a havi bevételem
    szó szerint annyi pénzem volt h nem tudtam mit csinálni vele
  • NineTY
    Hát csak ha nem Európában (ahol a vég nodek vannak) kezdesz, ezt nem olyan könnyű megcsinálni.
    Meg még ha össze is szedsz egy jó kis trade jövedelmet, az még mindig közel se lesz elég 600-700k sereg eltartására.
  • Lysandus
    Pontosan, egy end trade node-ot kötelező lenyúlni, és felépíteni rá egy láncolatot (steering). Nekem a pénz fele így a kereskedelemből szokott jönni a játék közepére.
  • NineTY
    Az a verzió miatt van, nem mert hordával vagy :D

Én is megnéztem most a lengyel WC játékom (Mare Nostrum), 2672 developmenttel jön 35 dukát taxból és 27 dukát productionból.
    Az újabb verziókban nem működik már az, hogy hódítasz és mivel egyre nagyobb az országod, egyre több pénzt is kapsz, mivel a meghódított területek jobbára konkrétan semmit sem hoznak, csak korrupciót :D

Ha pénzt akarsz akkor menj a HRE-vel, ha vazallizálod a döntéssel, megdobnak havonta olyan 60-80 dukáttal, meg dolgoznak is helyetted. Mivel Európában vagy, megszerezheted a nagy vég trade nodekat is.
  • pocoksari
    Az tuti h a következö játékom nem horda lesz, ebböl a pénztelenségböl elegem van már nagyon...
  • pocoksari
    Én az army professionalismet tolom, igy nem használok zsoldost, már csak azért sem mert anyagilag nem is birnám.

Érdekes ez abszolutizmus, ha nyomom a harsh treatmentet akkor nö, ha növelem az autonomyt, akkor meg csökken. Tele vagyok lázadni vágyo idiotákkal és nem tolhatok rájuk plusz autonomiát, hanem a kisebb (és igy olcsobb) lázadokat katonai pontbol kezelgetem, mig a nagyobbakat lecsapkodom. Ezzel viszont az a baj, h seregek a megjelenö lázado csapatokra várnak és nem tudok támadni velük. Ebböl pedig egyenesen az is következik, hogy elég kevés sereget tudok felvonultatni, tehát nagyon figyelnem kell kit támadok.
    53 a power projection, szoval meg kellene minget támadnom, amihez kb. 90k katonát tudtam átcsoportositani, viszont nekik 180-200k van...
  • pocoksari
    Én is jellemzöen az elsök között azt választom, de most másra volt szükségem :/
  • Lysandus
    Én úgy csináltam, hogy volt egy zsoldosseregem (kivéve az ágyúk). Ide kineveztem a legjobb fire, shock, manőver tábornokom, és igyekeztem mindig ezzel a csapattal nyílt csatát vívni. Úgy, hogy felvettem az offense idea groupot is, elég jól, sőt nagyon jól henteltek a franciák és a törökök ellen is.

Nyilván, ahogy a pénzem engedte volt egy vagy több nem zsoldos seregem is, de ezekkel első sorban ostromoltam. Nyilván besegíthettek ők is a csatába, de a fő profiluk a várvívás volt.
  • cesar22
    Bevezettem, kicsit el is gondoltam rajta, mert ugye így császárként van bőven manpower, de ez csak a zsoldosoknak ad discipline-t, de nem baj mert bírja az income, ezt hogy a gyalogság az zsoldos a lovasok meg az ágyúk manpower. Amúgy nem lenne drága ha nem kéne mindig újra fizetni mindig amikor új uralkodó van.
  • cesar22
    Nos így hogy most már van ez a exploit development funkció ez sokkal egyszerűbb :)
  • Lysandus
    Bevezetted a fekete sereget? Drága, de szerintem megéri.
  • Lysandus
    Ezt írtam én is. :-)
  • Lysandus
    Mindig be lehetett lépni valahogy. :-)

Az volt a nagy vízválasztó, amikor behozták, hogy a vazallusok developmentjei is számítanak a méretnél. Mert addig az volt a trükk, hogy az ember átrakta vassalba Erdélyt és Horvátországot (meg még esetleg adott nekik egy-két tartományt), és kész. Addig ugyanis (meg nem mondom, hogy melyik patch vagy DLC-ig) a hűberes országok developmentjei nem számítottak bele az anyaországéba, és ezzel a méretébe.