Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Buta, buta...5,5marad amiböl 2,2 jön ki...

Akkor ruszki vagyok(-10%), megvan az adaptibility (-25%) és van claimem (-10%), foglalok egy 10 developmentes területet, territorial coret akarod belöle csinálni, az admin eff. 10%os, akkor elöször levonom 45%nyi alapbonuszom, marad 6,5/dev. amit megszorzok az (1-60%)=40%al, tehát 2,6/dev lesz a core költségem?
Tehát az összegzendö bonuszok lejönnek a szorzandokkal pedig a végén korrigálok?

Igen, jól.
No, olvasgatom a szabályokat...van a state meg a territory...a coreositás két részre van bontva, elfoglalom a területet, ahhoz h ne adjon overextensiont rá kell költenem development*10*50% admin pontot,
mindezt bonuszokkal korrigálva, de legalább egyet developmemtenként...igy lesz egy core-terr. 75% min. autonomiával (ha statebe rakom 50%), ha statet csinálok belöle (amiböl viszonylag kevés lehet), akkor a maradék 50%coresitási költség árán le tudom vinni az autonomiát akár nullára is, ha jol értem

Hát ja, nekem is az rémlik h veszettmod kolonizálom a partot nehogy tulterjeszkedjenek a migráncsok...elég sok évet cssak ugy átpörgettem, ami nekem nem szimpi

A cserokí és krík próbálkozásom egész jól elsült, írtam is róla itt a fórumon többször. A gond az, hogy azóta eltelt pár patch, és teljesen átírták a játékot. Akkor az volt a lényeg, hogy ne várj az európaiakra, hanem menj eléjük (és foglald el a többi törzset, sőt, esetleg az aztékokat is nyomd vassalba). Tehát a QftNW ideának meg kellett lennie, mire a portugálok, vagy valakik a Karib-szigetekre érkeznek. Melléjük mehetett a kolónia, és utána a reform goverment, és a westerizáció. Ez azért volt jobb, mert hamarabb létrejött a kapcsolat, és adott esetben fel is lehetett adni a tartományt, ha rosszul alakultak a dolgok. Csak nem tudom, hogy most ezt meg lehet-e csinálni, vagy semmiképp sem tudja elkerülni az ember, hogy Észak-Amerikában partot érjenek a hódítók.
Az Irokézekkel nekem is volt párpróbálkozásom, nem sült el túl jól.. 😊
Ha valaki tudna adni tippeket hozzájuk, azt megköszönném. Mindenképpen neki akarok futni még egyszer..
Lengyeleknél választott király van, ezért tudsz ott támogatni, máshol pedig örökös királyság, ott nem. Ha megnyered háborút, és PU-ba kerülnek, az jobb, mint ha szövetségesek lennének.
Sziasztok!

Magyarokkal vagyok, érdekesség, hogy a lengyeleknél tudom csak támogatni azt, hogy az én dinasztiánból kerüljön trónra valaki náluk, de ezt folyamatosan. Egyrészt mért van ez? Tudom, hogy pu volt a történelem során, de ez akkor is bosszantó, akkor már mért nem lehet mindenhol? Kicsit változott a töri, hunyadit megtettem kormányzónak, de hirtelen jött egy trónbitorló követelés I. Zápolya Anasztázia álltal, fel is lázadt én meg hagytam, hogy elfoglalja az országot, szóval most ő uralkodik, a Habsburg örököst megöltél, helyette erős joggal Zápolya Károly az örökös. 😄

1470-be járok, a lengyeleknél a Zápolya dinasztia ült a trónra erre egyből kaptam pu visszaállítás cassus belit, szóval ez tök jó, viszont csak a lengyelek a szövetségeseim. 😄

Na mind1, a kérdés adott, köszönöm előre is a segítséget!

Oltred
Muahaha, na, azokkal nem, soha...irokézekkel egyszer játszottam, elegem is lett az összes indiánból...

Én pont most gondolkozok egy új cserokí játékon...
Kellene valami jo országot találni, amivel kiélhetem magam, a törököt nagyon szeretem, mert ideális nekem, jo bonuszok, jo helyen van, ráadásul erös is, viszont mivel sokat játszottam vele elég kevés újdonságot hordoz, állítom, h be tudnám rajzolni a térképre h mi lesz 50év mulva...az üzbég mondjuk multkor jo választás volt, valami hasonlo kellene...az osztrákok nagyon tetszenek, de ha a gép megörül akkor annyira piszok macerás h elmenne töle a kedvem...a francia be van szorulva és azt kellene lesnem h két tartomány elvétele után jöne a koalicio vagy sem, ibéria sorsa is le van irva elöre...az angolokkal a franciák ellen kell menni fixen, észek egyáltalán nem tetszik, a lengyelek még érdekesek lehetnek, ott egyböl lehet menni a ruszkik ellen, mondjuk nagyon utálom a velük valo kergetözést

Administrative és diplomatic, bár ez utobbi helyett az exploration jobb lenne...föleg ha tudnám a splendor költö oldalon milyen lehetöség nyilik meg vele...utána kellene néznem

milyen ideákkal tolod?
Hm, tök furcsa, fiatal örökösöm helyett a királyi házasságból származó hölgy lett az uralkodóm (és emperor is), és már 20 éves az örökösöm, de a hölgy csak maradt császár(nő), azt hittem ideiglenes régens lesz csak... ilyesmit nem nagyon tapasztaltam még.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

hát, annyira nem vagyok lenyűgözve: térkép50

majd szerintem később megpróbálom a ruszkikkal is, de kell az ismerős terep, mert anélkül elég össze-vissza játszanék

Így viszont semmit sem fogsz látni a Third Rome újdonságaiból :\
Mennyi hülyeség van...még jo h a törökökkel kezdtem és velük jol kiismerem magam..

Vajon van előnye annak, ha Poroszországgal alapítom meg a HRE-t? Például a speciális porosz államformát tovább tudom vinni, mert az megérné a fáradozást, sok discipline bónuszt ad.

még az egység képzés gombot is keresgélnem kellett, muahaha, elszoktam

letöltöm a harmadik rómát, meglátjuk...régen játszottam, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle....

Egyébként igen jól állok, 1540 körül megvan négy reform (mondjuk ebben nem kis részt segítettek ezek a váratlan becsatlakozások). Folyamatosan ügyeltem ahogy tudtam, hogy a hercegek lehetőleg ne kebelezzék be egymást, magam is szabadítottam fel hercegeket (jellemzően a megörökölt burgundiai térségből), így még mindig 49 hercegem van, Itália kiválása után is. Ha kellett, háborúval szabadítottam fel tartományokat. Sajnos mostanra 10+ eretnek hercegem is lett, így mindent összevéve (azt is, hogy az utóbbi években újra nagyon háborúznak egymással) épphogy kijön pozitívra az IA számláló, de még sosem ment mínuszba.

Nem csináltam vallási ideákat, fabricate claim módszerrel üldözöm az eretnekeket, békekötéskor force religion -- lehetőleg egy háborúban próbálok több legyet ütni, illetve csak akkor háborúzok, mikor amúgy is ölik egymást. Hátra van még Lengyelország felé terjeszkedés: ott is jó pár tartományt tudok hozzáadni a birodalomhoz, illetve felszabadítok pár hercegséget, szóval abból is jön IA. Ezt a mostani reformot kell még nagy kínkeservvel átverekednem, utána a hercegek nem fognak már egymással háborúzni, tehát állandó lesz a plusz 0,1 IA.

A vallási kérdéssel még egyáltalán nem tudom mi lesz, bár vesszőparipám megalapítani Poroszországot, lehet, hogy ezúttal lemondok róla -- bár egy kiegyezéses vesztfáliai béke még mindig jobban csábít (bármilyen vallású lehet a császár, az eretnek hercegek utáni büntetés feleződik), mint egy force religionos (maradnék katolikus, és üldözzem a reformereket).

Még az elején előfordult ilyen, számos patch-csel ezelőtt. De azóta én se tapasztaltam.

Na, nemrég Ausztria kebelezte be Magyarországot (valószínűleg diplomáciailag, bár nem figyeltem),ez is plusz rengeteg tartományt adott, most meg Lívföld csatlakozott (+5). Furcsa, nem nagyon tapasztaltam még ilyet.

Nem tervezett volt, teljesen váratlanul ért. Mint Dánia riválisa, támogattam a függetlenségi törekvéseit elméletileg is, később háborúban is. Utána szövetségesek lettünk, kifizettem az adósságait, és improve relations. 190+ viszonynál jött az üzenet, hogy csatlakozott, egy részleges indoklásszerűséggel is: félnek a nagyhatalom Muscovy-tól.

Hogy vetted rá, hogy csatlakozzon? Nem maradt más tartománya, csak ami HRE-tag, vagy egyszer csak magától belépett?
De bosszantó, hogy birodalmi reform elfogadása esetén nem levonódik 50 IA, hanem lenullázódik az IA számláló. Hirtelen Svédország úgy döntött, csatlakozna a HRE-hez, ami úgy plusz 25 IA-t jelent. Ami nem jó a dologban, hogy 46 IA van jelenleg, így 71 lesz. Csakhogy reform bevezetésekor az az 50 fölötti 21 IA egyszerűen elvész, pedig nagyon értékes lenne -- pláne, hogy Svédország csatlakozásával is csak egy eretnek herceggel több lesz...

Nem lehet, hogy nehezítettek az előfordulásán? Az istennek nem akar nekem sem összejönni HRE-ként.

Szétb@szazideg 😞(( Sehogy se akar összejönni a fate of Burgundy event ... franciaval se 😞(((
Mit gondoltok a Kinslayer achi könnyebb vagy nehezebb lesz az új kieg. után?
van rm 😞 vagyis volt minden alkalommal

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2017.06.04. 23:50:21
Kezdj a spanyolokkal,akkor meg tuti az osztrákok kapják😊

Legyen royal marriage,az sokkal többett számít,mint az emperor cím.
Ha kell,adok egy mentést😊 (már ha megvan még...)
6. ra állok neki az Osztrákokkal és 4 ből senki, a maradék kettőből Castile ill HESSE örökölte meg a HRE tartományokat.... MIERT????
Olyan esetleges, hogy mint HRE-től mikor kérnek segítséget tőlem a megtámadott harcegek. Az lehetséges elérni valamiképp (mondjuk lerontom a viszonyt), hogy ne kérjen segítséget?

Tuvok
Sokkal-sokkal nagyobb élmény humánokkal játszani, mint AI-val. És ez szerintem ugyanúgy igaz SC-re, EU4-re, Stellarisra, minigolfra, meg mindenre, amivellehet multizni.

máig nem fér a fejembe h lehet ilyeneket multiban tolni, mert egy starcraftot azt igen, de egy ilyet?!

Tuvok
Újabban igazából csak a multija köt le. 😊

azért nagyon sok választásod nincs, ha fele ilyen jó lenne, akkor is csak ez van, azzal sincs semmi baj, hogy pénzt kérnek érte, kérjenek, de ne szabjanak át mindent évente...ha most elindítanám, akkor fel sem ismerném már

csodálkoztam is rajta, de legalább megoldották 😊 amúgy pont azzal játszom, sg-n van ahhoz is fórum 😊

miért kellene alapvetően megváltoztatni? pont azért játszottam az EU4-el, mert ez tetszett, pont az lenne amúgy a lényeg, hogy ne alapvetően megváltoztassák, hanem, hogy tartalommal töltsék fel...kicsit zavaró, hogy a játék évente teljesen más, mások az alapvető szabályok, ami szerintem nem egészséges
Most néztem, hogy a ruszki kieg, lassan befejezik sztem a játékot...még pár év

Tuvok
De, egy alig tupírozott változatot. Igazából nem is a grafikán van a hangsúly, táblajátékhoz pont elmegy, hanem ami patch listákban látható.. a horribilis mennyiségű bug, exploit, glitch, amire a motor lehetőséget ad. Persze a motor azt csinálja amit beleprogramoznak, de akkor is rettenet, hogy olyan triviális porszemek csúszhatnak a gépezetbe, mint a soha hadat nem üzenő AI a Stellarisban. Meg ja, Zone of Control...

szabii98
Szerintem még tök használható ez a motor 😄 A HoI meg a Stellaris is Clausewitz-et használ, nem?

I met God. She's black

Minek csináljanak EUV-öt? Nagyon bejött a Paradoxnak ez a DLC kiadás. Az eredeti verzióhoz képest szinte minden átalakult már a játékmenetben. Ráadásul egy DLC-ért kifizeti az ember egy fél játék árát. "Gold is flowing into the treasury, my Lord!"

Mondjuk ha szar játék lenne, senki nem adna ki érte pénzt.
Nekem az utolsó dolog, ami kell az EU-hoz, az a szebb grafika.
Tuvok
Egy újabb, modernebb grafikus motor ? 😊

sadface
zone of control kappa.

I decide when I'm done.

szabii98
Tudtommal Johan azt mondta, hogy amíg nincs egy olyan ötlet ami teljesen megváltoztatná a játékot, addig alapvetően nincs szükség 5. részre.

I met God. She's black