10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    Hmmm...biztos h a fejletlenebb területet kell odaadni?
    Engem spec. tök hidegen hagyott a téma, mert egy felesleges macerának tartom az estates rendszert,de kicsit belegondolva:
    Ugy tudom, hogy az átadott provincia developmentjétöl függ, hogy mennyire lesz töle boldog az estate, tehát ha 5 helyett 10 developmemtes területet adsz akkor "kétszer" annyira boldog lesz.
  • pocoksari
    Nem küldi el az üzit
  • Timakrisz
    Szerintem amíg van a sejm addig nem fogsz te puzni a lengyelekkel...
  • Oltred
    Fene vigye el, lehet bug volt... elindítottam most a játékot és most engedi, írja is, hogy 6 stage és 2 territory van, 15 a limitem, gondolom ez megy majd feljebb, vasárnap mikor játszottam nem írta nem engedte csak azt, hogy 6 stage...

Vissszavételre azért gondoltam mert mondjuk a fejletlenebb területeket adnám oda vagy nem is adnék az autonómia miatt, de most hogy nézem, nem nyerek annyit rajta mondjuk adóba stb, mint amennyi kiesik, bár fene tudja, azért kipróbálom.

A lengyeleket jó lenne diplomáciai úton pu-ni, kivárok, hétva lesz valami jó lehetőség.

Köszi az infót.

Oltred
  • pocoksari
    A lengyelek müködését nem ismerem.

Mi értelme van visszavenni a területet ha negativ hatása van?

Meghatározott számu stated lehet, ha elérted a maxot akkor nem tudsz a zászloval ujat alapitani, tehát marad a 75% autonomia.
  • Oltred
    Bocsánat, a szerbek élnek még 2 tartománnyal, Bosznia viszont az enyim, 1 tartományt kivéve amit Raguza vitt el.
  • Oltred
    Kérdés,mivel a lengyeleknél választott király van, mennyi esély van rá, hogy pu-ba kerülnek velem ha csak a dinasztiai támogatéssal foglalkozom vagyis, hogy az én családomból legyen valaki az uralkodó? Így, a lentebb említett okok miatt esélytelen, hogy bontsam a szövetséget és nekik menjek a pu-ért.

Másik ami szembe tünt az az, hogy vissza lehet venni a földet az egyházi, paraszt és nemesektől, na most a lázadáson és a módosítók bukásán kívül van még valami változás?

Coreosítás se tiszta pedig lentebb le van írva, viszont elfoglaltam a szerbeket meg a bosnyákokat, de nincs territory, nem tduom benyomni a tartománynál a zászlót, hogy ugye újra coreosítsak és ne legyen autonómia. Ez mért van?

Köszönöm a segítséget előre is!

Oltred
  • gebali
  • pocoksari
    Hmmm..elkezdtem a ruszkikkal, ami viszont érdekes h a gép a törökökkel nagyon durván beindult, very hardon olyan durva sereget tud tartani és potolni amivel ha nem is annyira mint én de azért velem összemérhetöen halad, kicsit megijedtem östintén szolva...föleg h 50 feletti az AE-om náluk:(
    Ami fura volt, h novgorod csak három körböl lett meg, tul nagyok voltak...a térités nem megy, egyszerüen a szunnita területeket nem tudom áttériteni, ilyen 100+ honapos áttéritésekbe bele sem kezdek.
    Az instituion lassan jön, szépen hátrányba is kerülök, van valami bizbasza a ruszkiknak amivel 10el lehet csökkenteni az autonomiát, az elég pofás.
    Oroszország megalapitása a tech miatt elég távoli, meg persze ryazan is rajt ül pár tartományon, én meg balga modon PUztam velük. Az uralkodom mondjuk jo 6-5-1es. A power projection viszont beszakadt, nem tudok olyat választani akit támadni is tudnék...hát, kicsit nyögvenyelös a történet eddig. A lengyelekkel szövit kötöttem, igy nyugatrol nem jön, nem jöhet semmi, igaz, én sem mehetek.
  • Oltred
    Köszi az infót, ezt nem tudtam. Persze jobb lenne a pu, de a lengyelek az egyetlen szövetségesem akik ráadásul a Litvánokat tartják pu-ba és körös körül csak ellenség. Osztrákok rivalizélnak, csehek is, törökök még békén hagytak, szóval ha bontom a szövetségetek és neki megyek a lengyeleknek akkor nekem végem. :D
  • pocoksari
    Buta, buta...5,5marad amiböl 2,2 jön ki...
  • pocoksari
    Akkor ruszki vagyok(-10%), megvan az adaptibility (-25%) és van claimem (-10%), foglalok egy 10 developmentes területet, territorial coret akarod belöle csinálni, az admin eff. 10%os, akkor elöször levonom 45%nyi alapbonuszom, marad 6,5/dev. amit megszorzok az (1-60%)=40%al, tehát 2,6/dev lesz a core költségem?
    Tehát az összegzendö bonuszok lejönnek a szorzandokkal pedig a végén korrigálok?
  • Lysandus
    Igen, jól.
  • pocoksari
    No, olvasgatom a szabályokat...van a state meg a territory...a coreositás két részre van bontva, elfoglalom a területet, ahhoz h ne adjon overextensiont rá kell költenem development*10*50% admin pontot,
    mindezt bonuszokkal korrigálva, de legalább egyet developmemtenként...igy lesz egy core-terr. 75% min. autonomiával (ha statebe rakom 50%), ha statet csinálok belöle (amiböl viszonylag kevés lehet), akkor a maradék 50%coresitási költség árán le tudom vinni az autonomiát akár nullára is, ha jol értem
  • pocoksari
    Hát ja, nekem is az rémlik h veszettmod kolonizálom a partot nehogy tulterjeszkedjenek a migráncsok...elég sok évet cssak ugy átpörgettem, ami nekem nem szimpi
  • Lysandus
    A cserokí és krík próbálkozásom egész jól elsült, írtam is róla itt a fórumon többször. A gond az, hogy azóta eltelt pár patch, és teljesen átírták a játékot. Akkor az volt a lényeg, hogy ne várj az európaiakra, hanem menj eléjük (és foglald el a többi törzset, sőt, esetleg az aztékokat is nyomd vassalba). Tehát a QftNW ideának meg kellett lennie, mire a portugálok, vagy valakik a Karib-szigetekre érkeznek. Melléjük mehetett a kolónia, és utána a reform goverment, és a westerizáció. Ez azért volt jobb, mert hamarabb létrejött a kapcsolat, és adott esetben fel is lehetett adni a tartományt, ha rosszul alakultak a dolgok. Csak nem tudom, hogy most ezt meg lehet-e csinálni, vagy semmiképp sem tudja elkerülni az ember, hogy Észak-Amerikában partot érjenek a hódítók.
  • angelous
    Az Irokézekkel nekem is volt párpróbálkozásom, nem sült el túl jól.. :)
    Ha valaki tudna adni tippeket hozzájuk, azt megköszönném. Mindenképpen neki akarok futni még egyszer..
  • Lysandus
    Lengyeleknél választott király van, ezért tudsz ott támogatni, máshol pedig örökös királyság, ott nem. Ha megnyered háborút, és PU-ba kerülnek, az jobb, mint ha szövetségesek lennének.
  • Oltred
    Sziasztok!

Magyarokkal vagyok, érdekesség, hogy a lengyeleknél tudom csak támogatni azt, hogy az én dinasztiánból kerüljön trónra valaki náluk, de ezt folyamatosan. Egyrészt mért van ez? Tudom, hogy pu volt a történelem során, de ez akkor is bosszantó, akkor már mért nem lehet mindenhol? Kicsit változott a töri, hunyadit megtettem kormányzónak, de hirtelen jött egy trónbitorló követelés I. Zápolya Anasztázia álltal, fel is lázadt én meg hagytam, hogy elfoglalja az országot, szóval most ő uralkodik, a Habsburg örököst megöltél, helyette erős joggal Zápolya Károly az örökös. :D

1470-be járok, a lengyeleknél a Zápolya dinasztia ült a trónra erre egyből kaptam pu visszaállítás cassus belit, szóval ez tök jó, viszont csak a lengyelek a szövetségeseim. :D

Na mind1, a kérdés adott, köszönöm előre is a segítséget!

Oltred
  • pocoksari
    Muahaha, na, azokkal nem, soha...irokézekkel egyszer játszottam, elegem is lett az összes indiánból...
  • Lysandus
    Én pont most gondolkozok egy új cserokí játékon...
  • pocoksari
    Kellene valami jo országot találni, amivel kiélhetem magam, a törököt nagyon szeretem, mert ideális nekem, jo bonuszok, jo helyen van, ráadásul erös is, viszont mivel sokat játszottam vele elég kevés újdonságot hordoz, állítom, h be tudnám rajzolni a térképre h mi lesz 50év mulva...az üzbég mondjuk multkor jo választás volt, valami hasonlo kellene...az osztrákok nagyon tetszenek, de ha a gép megörül akkor annyira piszok macerás h elmenne töle a kedvem...a francia be van szorulva és azt kellene lesnem h két tartomány elvétele után jöne a koalicio vagy sem, ibéria sorsa is le van irva elöre...az angolokkal a franciák ellen kell menni fixen, észek egyáltalán nem tetszik, a lengyelek még érdekesek lehetnek, ott egyböl lehet menni a ruszkik ellen, mondjuk nagyon utálom a velük valo kergetözést
  • pocoksari
    Administrative és diplomatic, bár ez utobbi helyett az exploration jobb lenne...föleg ha tudnám a splendor költö oldalon milyen lehetöség nyilik meg vele...utána kellene néznem
  • Timakrisz
    milyen ideákkal tolod?
  • gebali
  • EM64T
    Hm, tök furcsa, fiatal örökösöm helyett a királyi házasságból származó hölgy lett az uralkodóm (és emperor is), és már 20 éves az örökösöm, de a hölgy csak maradt császár(nő), azt hittem ideiglenes régens lesz csak... ilyesmit nem nagyon tapasztaltam még.
  • pocoksari
    hát, annyira nem vagyok lenyűgözve: térkép50
  • pocoksari
    majd szerintem később megpróbálom a ruszkikkal is, de kell az ismerős terep, mert anélkül elég össze-vissza játszanék
  • gebali
    Így viszont semmit sem fogsz látni a Third Rome újdonságaiból :\
  • pocoksari
    Mennyi hülyeség van...még jo h a törökökkel kezdtem és velük jol kiismerem magam..
  • EM64T
    Vajon van előnye annak, ha Poroszországgal alapítom meg a HRE-t? Például a speciális porosz államformát tovább tudom vinni, mert az megérné a fáradozást, sok discipline bónuszt ad.
  • pocoksari
    még az egység képzés gombot is keresgélnem kellett, muahaha, elszoktam
  • pocoksari
    letöltöm a harmadik rómát, meglátjuk...régen játszottam, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle....
  • EM64T
    Egyébként igen jól állok, 1540 körül megvan négy reform (mondjuk ebben nem kis részt segítettek ezek a váratlan becsatlakozások). Folyamatosan ügyeltem ahogy tudtam, hogy a hercegek lehetőleg ne kebelezzék be egymást, magam is szabadítottam fel hercegeket (jellemzően a megörökölt burgundiai térségből), így még mindig 49 hercegem van, Itália kiválása után is. Ha kellett, háborúval szabadítottam fel tartományokat. Sajnos mostanra 10+ eretnek hercegem is lett, így mindent összevéve (azt is, hogy az utóbbi években újra nagyon háborúznak egymással) épphogy kijön pozitívra az IA számláló, de még sosem ment mínuszba.

Nem csináltam vallási ideákat, fabricate claim módszerrel üldözöm az eretnekeket, békekötéskor force religion -- lehetőleg egy háborúban próbálok több legyet ütni, illetve csak akkor háborúzok, mikor amúgy is ölik egymást. Hátra van még Lengyelország felé terjeszkedés: ott is jó pár tartományt tudok hozzáadni a birodalomhoz, illetve felszabadítok pár hercegséget, szóval abból is jön IA. Ezt a mostani reformot kell még nagy kínkeservvel átverekednem, utána a hercegek nem fognak már egymással háborúzni, tehát állandó lesz a plusz 0,1 IA.

A vallási kérdéssel még egyáltalán nem tudom mi lesz, bár vesszőparipám megalapítani Poroszországot, lehet, hogy ezúttal lemondok róla -- bár egy kiegyezéses vesztfáliai béke még mindig jobban csábít (bármilyen vallású lehet a császár, az eretnek hercegek utáni büntetés feleződik), mint egy force religionos (maradnék katolikus, és üldözzem a reformereket).
  • Lysandus
    Még az elején előfordult ilyen, számos patch-csel ezelőtt. De azóta én se tapasztaltam.
  • EM64T
  • EM64T
    Na, nemrég Ausztria kebelezte be Magyarországot (valószínűleg diplomáciailag, bár nem figyeltem),ez is plusz rengeteg tartományt adott, most meg Lívföld csatlakozott (+5). Furcsa, nem nagyon tapasztaltam még ilyet.
  • EM64T
    Nem tervezett volt, teljesen váratlanul ért. Mint Dánia riválisa, támogattam a függetlenségi törekvéseit elméletileg is, később háborúban is. Utána szövetségesek lettünk, kifizettem az adósságait, és improve relations. 190+ viszonynál jött az üzenet, hogy csatlakozott, egy részleges indoklásszerűséggel is: félnek a nagyhatalom Muscovy-tól.
  • Lysandus
    Hogy vetted rá, hogy csatlakozzon? Nem maradt más tartománya, csak ami HRE-tag, vagy egyszer csak magától belépett?
  • EM64T
    De bosszantó, hogy birodalmi reform elfogadása esetén nem levonódik 50 IA, hanem lenullázódik az IA számláló. Hirtelen Svédország úgy döntött, csatlakozna a HRE-hez, ami úgy plusz 25 IA-t jelent. Ami nem jó a dologban, hogy 46 IA van jelenleg, így 71 lesz. Csakhogy reform bevezetésekor az az 50 fölötti 21 IA egyszerűen elvész, pedig nagyon értékes lenne -- pláne, hogy Svédország csatlakozásával is csak egy eretnek herceggel több lesz...