Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezzel most én is szenvedek, az előző kampányomban jó hamar császár lettem (Brandenburg), és megkaptam Burgundiát, aki előtte jól felhizlalta magát. Most folyamatosan próbálkozom, de csak nem akar valahogy összejönni.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

abba kéretik hagyni a játékot, mert addig nem adja ki a Paradox az EU5-t, amíg a néggyel is ennyien játszanak 😊

Royal marriage és szövetségem volt vele. Majd megtámadta asszem liege-t. Úgyhogy ott védtem a birodalmat,bomlott a szövi. Nyertünk,akkor nem adta be. De a háború 95%-a fele megtámadta őket franciaország,ami még húzódott picit,és mikor mi már békében voltunk,de a házasság még megvolt,akkor adta be.
Gondolkodtam,hogy újra szövetkezek velük és beszállok a franciák ellen,de nem tettem. Még jó,mert akkor bem adhatta volna be (emperor vs france akkor nincs event)
És hogy adta be neked? Te harcoltál a Burgundok ellen? Vagy mással háborúzott?
Igen,osztrák kampány. Nekem most elsőre adta burgundiát,de azért nem az a kampány lényegi eleme😊 vissza is adtam őket egyből. Persze így több herceg-több IA,de magamnak vagy 3 provinciát tartottam meg...
Ausztriaval kezdtel? En 4x alltam neki, de egyszer sem orokoltem meg a Burgundy teruleteket, el is ment akedvem... bezzeg ha mas nemzetekkel jatszottam 😞
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2017.05.28. 20:03:28
Háááát,ez igaz,de nekem az már a túl csalás... én egyetlen dolgot használok,a backupolást. Azt is többnyire peace dealek,vagy declare előtt... Arra pl sosem,hogy jajj,meghalt az uralkodó,vagy ejj de rossz hadvezért pörgettem ki.
Mindjuk nem elítélendő. Ha lehet,akkor használja aki akarja😊
És az új 1821 utáni ironman bugnak köszönhetően idő van mint tenger 😄
Az a baj,hogy a törökkel sokat nem tudsz kezdeni...
két dolog lehetséges. Vagy a mamlukokat intézed el előbb,mint ők,ezzel gyengítve őket (alexandria trade node). Vagy esetleg genovát veszed célba,ott a krím területeket. Keresel valami erős szövetségest,és levered hamar őket.
Bár én próbálnék egy emperor címet,és megalapítani itáliát. El lehet verni mindenkit,csak valakihez több idő kell😊
Firenzéből Római Birodalom stratégiája van valakinek? Meg akarom próbálni. Egyszer már nekiugrottam, de a törökök olyan erősek lettek hogy nem bírtam velük egy idő után.

Így van. A hre és a pápa nem alapíthat meg semmilyen formable nationt.
Meg roman empire-t már csináltam bizánccal anno😊
Azt hiszem HRE-ként nem lehetsz Római Birodalom.
Wow... 😊

Miért nem lettél Roman Empire? Már lehettél volna, nem?

Hát voltak pillanatok,mikor azt hittem,nem lesz meg😊
Nem is készült WC-nek,de ha már olyan korán meglett a revoke the privilegia reform,gondoltam nekiesek. Nem volt rövid kampány,1780-ig végig 2-es sebességen...
Ming volt a húzós,összesen 4 breaking truce háborút kellett ellenük vívni. Nem volt nehéz legyőzni őket,katolikusként meg könnyű a stability visszaszerzése. Csak hát 1700 felé még mindig majd 2000 warscoreba kerültek😊

De az achi megvan,mellette még 25 másik achi jött a kampány során😊 (és elsőre subject nélkül)
16 colonial nation az új világban😊

no,ez húzós volt,most valami könnyedebb játék kell😛

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2017.05.26. 10:46:46
Tuvok
Nincs, ha elbírsz velük, simán jó.

Sziasztok van valami hátránya ha a játékos maga támadja meg a koaliciót ?
Szuper, köszi!
Németországgal lehetsz HRE és egyesítheted is, csak fordítva nem működik 😊
Hmm és ha Némtország vagyok már és ugye nem vagyok HRE tag, ellenben elkezdem vazallussá tenni a választókat, úgy megválaszthatnak, nem?
HRE-ből már nem tudsz Németországot csinálni.
Sziasztok, az a kérdésem, hogy ha Hesse-vel tolom és meg tudom alapítani a HRE-t utána meg tudom még csinálni az An early Reich achi-t? tehát HRE-ből vissza Németország alapítható? Mert azt tudom, hogy ha simán megalapítom Németországot, az elhagyja a HRE-t.
Tuvok
A kettő ugyanaz, csak az egyik háborúban, a másik békeidőben történhet meg, és a háborúsnál nem kitétel, hogy legyen örökösöd (hisz megölték), csak hogy férfi uralkodó legyen, míg a békeidős csak örökös hiánya esetén követhezhet be.

Régen nem feltétlen volt az. Elég volt a herceg halála, a kiskorú örökös, és hogy nagyon rosszul álljon a háborúban.
Hú, jó sok feltétel... Felteszem az első pont, hogy milyen feltételek mellett jöhet be a burgundiai uralkodó halála, a második, a Fate of Burgundy pedig, hogy milyen feltételek mellett örökölhetem meg. Eszerint az örökös kizáró tényező.

Tuvok
King of Burgundy dies:
- Is Burgundy
- Is AI-controlled
- Has never been player-controlled
- The Burgundian succession crisis has not happened before
- Is at war
- Is not a subject nation
- Is not the Holy Roman Emperor
- Government is monarchy
- Is not in a regency
- Is male
- Year is before 1500
- Capital is in Europe
France:
- Exists
- Owns at least 8 non-colony provinces
- Has a border with Burgundy
The Holy Roman Emperor is NOT at war with France, or the empire was dismantled.

Fate of Burgundy:
- Is Burgundy
- Is AI-controlled
- Has never been player-controlled
- The Burgundian succession crisis has not happened before
- Is not at war
- Is not the Holy Roman Emperor
- Year is before 1500
- Capital is in Europe
- Does not have an heir
France:
- Exists
- Owns at least 8 non-colony provinces
- Has a border with Burgundy
The Holy Roman Emperor is NOT at war with France, or the empire was dismantled.

A Burgundian Succession eventnek vannak feltételei? Ha most, 1456-ban 20 éves az uralkodó, és van egy 6 éves örökös, lesz esély az eventre, vagy nem szabad örökösnek lennie?

Akkor az explo+ exp valóban első kettő. A trade sztem felesleges,mert úgyis lesz 5 colonial nation,ami 5 kereskedő,meg még esik majd a trade company-kból is.
Admin megint nem lesz elsődleges,mert többnyire territorial core-jaid lesznek,meg a kolóniák 0 overextension miatt ráérősek. Én harmadiknak influencet tenném,negyedik lehet military,az meg akkor kiderül,miben szenvedsz hiányt.
Kampányként arra gondoltam, hogy a felfedezéseket fogom előtérbe helyezni, de úgy, hogy a hátország se maradjon védtelen. Aztán, miután kiterjedtem Amerikában, gondoltam fordulok Európa felé.
Nem akarok kötekedni,de mindig attól függ az ideacsoportok választása,mit akarsz csinálni...
Azért mert spanyolokkal vagy,nem muszáj kolonizálni sem. (bár botorság lenne,de na)
Szóval először találd ki,mi a célja a kampánynak,és akkor érdemes ideákban gondolkodni. Akarsz terjeszkedni európa felé? Akkor influence kell mindenképpen. Akarsz emperor lenni? Akkor célszerű a diplot is mellévenni. Sokat akarsz harcolni? Akkor egy defensive (morál miatt,mert ugye spanyol tradition mellé nem árt még 20%),vagy egy offensive simán jól jön...
Plusz nem árt megnézni a policykat is,hogy neked mi kellhet.

Franciák ellen burgundia a javallott. Erősek,és ha esetleg bejön az inheritance,és neked van velük házasság,akkor kaphatod németalföldet. Jah,és nem kell annyira elsietni mostanság. Tapasztalatom szerint a franciák az utóbbi peccsekben nagyon passzívak. Alig veszik vissza még a saját core-jaikat is...
Jah,és mostanában a franciák lepaktálnak a törökkel...
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2017.05.14. 18:04:42
Igen, az osztrákok képbe kerültek. Próbáltam még a törököket, de a barátság a történelemben sem ment.
sadface
Az osztrákok általában megteszik mert riválisok, + ha van nagyobb itáliai állam ők jók. Angolok totál haszontalanok általában.

I decide when I'm done.

Köszönöm.
A portugálokra már gondoltam, de még nem akartam elaprózódni. A franciákra figyelek nagyon, próbálok valami értelmes szövetségest találni ellenük.
sadface
igen! <#wink> + wedding után vazallussá tenném a portugálokat.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2017.05.14. 14:49:50

I decide when I'm done.

A "/" az "vagy", igaz?
sadface
Egy ideje nem játszok, de: Explo - Exp - admin / trade / militaryidea úton indulnék el

I decide when I'm done.

Castile-val vagyok. Az ideáknál mi az ajánlott sorrend? Gondolom Exploration-nal kezdeni, de aztán? Még nem alakult meg Spanyolország, de Aragon már PU-ban van, és közeleg az egyesülés. Navarra már beolvadt.
Befutott Mátyás is a Mátyásos sorozatba:

Utoljára szerkesztette: gebali, 2017.05.14. 13:57:51
Ha protestáns császár akarsz lenni,akkor nem kell religious. Mert a ligaháborút meg kell nyerned,és ha megnyered,akkor a te vallásod lesz az elfogadott. Magyarán akkor kaphatsz CB-t a katolikusokra,mint protestáns császár. (Meg akkor már imperial diplo action között is lesz az enforce religion)
Illetve a diplo sem első idea.
Mivel 100 évig csak terjeszkedni fogsz (teuton,lengyel,dánia felé),ezért az influence jobb.
A diplo majd csak császár korodra kell majd.
És akkor, ugye: purgálni a más vallásúakat, nincs helye a vallási toleranciának, illetve religious és diplo idea ajánlott.

Hm. Köszönöm a válaszokat! Újrakezdem a kampányt, és a legutóbbinál is jól esett Burgundia megöröklése 😊

Ezúttal hátha szerencsém lesz, és Ausztriát nem foglalja el Magyarország, illetve figyelek magam is, hogy botor módon ne én magam csökkentsem a hercegek számát, stb... 😊

Sőt,a royal marriage többet számít. Asszem az 1.18 óta a házasságna 70% esélyt ad,míg emperornak csupán 10-et.
Ahhoz hogy megörököld, neked Emperornak kell lenni, + Royal marriage is elkél, legalábbis több esélye van úgy.
Annak, hogy HRE-ként megörököljem Burgundiát vannak még feltételei azon kívül, hogy HRE legyek?

Lehet... Balszerencsém volt azzal is, hogy az elején az összes osztrák tartomány Magyarország uralma alá került.

Újfajta DLC jön az EUIV-hez: immersion pack, Third Rome néven az orosz területekhez.
Bejelentő videó:

Részletek:

Europa Universalis IV: Third Rome is the first immersion pack for Europa Universalis IV, and builds on the incredible depth of the best-selling historical strategy game. The pack focuses on building a deeper experience for Russia and its cultural brothers, introducing new means to wield spiritual, political, and military control in the Russian empire.

Navigate new interactions with the Orthodox Patriarchate to convert piety into political power, expand the power of the state with new government ranks, levy powerful new military units and colonize the Siberian frontier as you aspire to claim your seat as Tsar.

Features

Tsardoms and Principalities: New ranks of Russian government with new abilities and, for Tsars, strong bonuses including the right to claim entire States – not just provinces.

Iconography: Commission great religious icons for the Orthodox church, boosting your empire’s power depending on the saint you choose to revere.

Patriarchs: Consecrate highly developed provinces with Patriarchs, adding to the authority of the Orthodox church, but for a cost.

Streltsy: Special Russian soldiers that excel in combat, but raise the cost of stabilizing your empire

Siberian Frontier: Russian nations can slowly colonize uninhabited border regions, with no fear of native uprisings
Kivéve ha szerencséd van és feljön egy küldetés, hogy befoglalhatod a francia trónt. Nekem ez volt a legutóbbi angol runomban, 1455 körül már PU-ben alattam volt Franciaország, egy háború kellett csak hozzá a Force PU casus bellivel 😛
Mert a franciáknak nagyon nagy a developement,ergo nagyon sok earscore kell hozzá. A béke ablakban látszik is,hogy mennyi. A játék elején ez kb 400%-os béke lenne. Úgyhogy 3-4 háború biztos kell,hogy az utolsóban vazall legyen.
Sziasztok!

Angliával játszok, és háborút indítottam Franciaország ellen, 100%-os győzelem, de mégsem tudom vazallussá tenni.. Van valakinek ötlete, hogy miért?
De,lehet,csak ott más a taktika.
Ott pont az ellenkezője kell. Az első 120 évben nem szabad a hre-vel foglalkozni. Ne légy császár. Ott inkább kifele kell fejlődni,rengeteg provinciát gyűjteni. Erősödni,hogy a ligaháborút te irányítsd. Nem vesztfáliára menni,hanem kiűtni a katolicizmust. Utána vassal kiverni a maradékot. Ligaháborút nyerni,császár lenni,hozzáadni a rengeteg területedet.
Lehet,de neked ez restart gyanús😊
De akkor protestáns állammal a vallási feszültségek miatt nem sok esély van a HRE összehozására, ugye?