10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    a kicsik esetében a szerencse többet ér mint a stratégia...azokat azért nem szeretem...a hre-t meg amúgysem
  • sadface #8845
    Igen igen! :D De hátha valaki még nem látta...
  • Lysandus
    Igazad lehet. Meleg van...
  • soulless42
    szerintem ez csak egy tipp akart lenni pocoksari problémájára
  • Lysandus
    Nem látni, a link lemaradt.
  • sadface #8841
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ulm
    [spoiler]
    world order

[/spoiler]
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2017.06.28. 13:11:27
  • pocoksari
    na, végre lement a vizsgám, most jön egy bónusz ottomán játék, mert megérdemlem...aztán keresek valami érdekes országot :)
  • gebali
    Igen,ez már az amerikai patchek után volt, úgyhogy jobban meg is szenvedtem vele.

Colonial nemzeteket nem próbáltam csinálni, de azt hiszem, nem lehet, ha a fővárosod egy colonial regionben van.
  • Lysandus
    Szép!!! Ez már az új map, több tartománnyal, tehát nehezebb. Te tudták colonial nation létrehozni? Annak idején lehetett, ha nem volt közvetlen összeköttetése az embernek Dél-Amerikával mondjuk. Akkor lett ott Cseroki Brazil mondjuk. De most nem ez történik, ami gond, ugyanis így nem kapok utánuk plusz kereskedőt.
  • gebali
    Én eddig jutottam velük :) Persze ez sem most volt, valahogy 1.14 körül talán.

Utoljára szerkesztette: gebali, 2017.06.26. 18:31:38
  • Lysandus
    Érdekességnek elmegy, csak az a gond, hogy csak kábé 200-250 év marad velük az érdemi játékra. Egyszer megcsinálom velük az acsit és kész.
  • Lysandus
    Centralizáció tartományi szintű lett, tartomány fülön van. Autonómiának hívják, ha növeled esnek a bevételek, manpower, trade power, production, cserébe kisebb lesz a lázongás. Fordítva is működik.

Kereskedelmet meg kell érteni, ha le tudsz nyúlni egy végállomást (Velence, Genova, La Mance Csatorna - játékban English Channel -), vagy kvázi end node-ot (például Konstantinápoly) és oda irányítod, steereled a kereskedelmet, akkor nagyot lehet kaszálni.
  • Kissssss0 #8834
    megint az indiánok? :D ha jól emlékszem eu3-ban is kísérleteztél velük.
  • Oltred
    Értem, szóval védd az erődöt mert ha nem akkor bukta! :D

Tény, hogy jó taktikai előnyökkel kecsegtet, pl nem tudnak bejutni az ország szívébe, hát nem tudom, meg kell még szokni.

A fenntartást már észre vettem, de szerintem akkor is piszok drága a dolog. :D

Ez a kereskedelmi rendszer meg végképp nem tetszik. Abba igazat adok, hogy jól ki van találva, megint csak kor és élethű, de annyival egyszerűbb volt, hogy kiküldted a kereskedőt, hajókkal védted a partjaidat és el volt intézve a dolog. :D
    Persze nem volt mind1 melyik tartomány hol kereskedett, de az nagyjából adott volt.

Másik ami nagyon hiányzik az a belpolitikai törvények. A 3-ba volt egy olyan fül ahol a teljes belpolitikai beállítotságot lehetett kezelni, vagyis centralizált vs decentralizált, monopólium vs free trade, stb. Jól értelmezem, hogy ez a fül bele lett építve a national ideálokba?
  • Lysandus
    Csak kezdtem egyet cserokival. Mivel az új rendszerben nincs értelme techet fejleszteni az elején (legfeljebb 3-ra húzni a katonait, a kezdeti hódítások miatt, és szintén 3-ra a kereskedelmit az éves +25 telepesért), azt csináltam a mana pontokkal, amit nem szoktam: developmentre költöttem őket. Ennek köszönhetően viszont miután megnyomtam a "reform the goverment" gombot, nagyhatalommá léptem elő. :-)
  • Lysandus
    Én se tudom, de ha olyan tartományt foglalnak el, ami egy erőd zónájában van, akkor ha levered a lázadókat, akkor a provincia is vissza fog térni hozzád. Az új erődrendszernek nem csak az a lényege, hogy nem tudnak rajta átmenni, de egy erőd vonzáskörzetében (zone of controll) lévő tartományt csak úgy lehet tartósan elfoglalni, ha az erőd is elesett.
  • pocoksari
    A választ nem tzdom- szokás szerint-, de azért beleszolok - szokás szerint-.
    A fortokat ki tudod kapcsolni, igy fele annyit fogyasztanak, igaz akkor nem is védenek, de ha szükség van rájuk akkor visszakapcsolod öketé s idö el feltöltenek. Én spec. háboruban is kikapcsolom nagyrészüket, de ez izlés kérdése.
    A lázadások ugye önmagukban kezeéhetöek, én az autonomyt is beáldozom, csak h nyugtom lehessen, érdemes átgondolni h mennyibe kerül a tartományokat megbédeni a lázadok ellen (manpower és pinz) és mennyit buksz az autonomy emelésen. De a military pontbol is hajlando vagyok áldozni...
    Szerintem az uj rendszer jobb, pontosabban nekem jobban tetszik.
  • Oltred
    Sziasztok,

Nem tudom, de eléggé át van alakítva a fort rendszer a játékban. Régebben az volt, hogy minden tartománynak volt védelme már ha volt rajta erőd, most viszont ha jól értem és tapasztalom, építek 1-et, fenntartás 1 arany/hó és az a fort nem engedi tovább az ellent a vele szomszédos tartományokba míg el nem foglalják. Persze most is lehet mindenhova építeni, de a játék elején ez a védelem fenntartása esélytelen, viszont roppant idegesítő, hogy amely területen nincs fort ott egy egyszerű lázadó csapat elfoglalja 1-2 hónap alatt vagy még annyi se... persze fordított helyzetbe előnyös, de na, valahogy még nem barátkoztam meg ezzel a rendszerrel. 1.16.1-el játszom, ha minden igaz csak a 3. Róma kieg hiányzik, a többi dlc megvan. Ha esetleg még se szeretném ezt a fort zonet alkalmazni ( bár sokkal valósághűbb ) akkor melyik az a dlc, amit ki kell kapcsolnom, hogy vissza térjen a régi, jól meg szokott rendszer?

Köszi előre is a segítséget!

Oltred
  • pocoksari
    hmmm, hát ez sem valami rózsás: térkép
    valami miatt nem megy ez, azt hittem hamar belerázódom....
  • Tuvok #8827
    Hehe, I. Mária királynő, ki bár ostoba uralkodó, de remek hadvezér (annyira nem), második férjéül vette a jó kiállású, 23 éves Hohenzollern figurát. Ebből annyira jó középkori MILF rövidfilm lenne. :DD
  • pocoksari
    Na, most meg a francikkal játszom, elég érdekes...
    Az angolokat azonnal megtámadtam, a seregeiket amiket átdobott belelöktem a tengerbe, közben kasztilia elkaptam a portugálokat, igy ök kaptak egy portugál területet én meg calaist leszámitva az összes angol területet a kontinensen.
    Provancet megtámadta britanny, mentem neki segiteni, igy adott egy tartományt, mig magának egyet sem vett el.
    A burgundi pofa meghalt, igy feldobta az ablakot, hogy válasszak, de az elsö választási lehetöségnél nem jutottam tovább, annyit láttam csak h cede meg h france, na mondom, az lesz a tuti. A spanyolok meg megkapták németalföldet.
    Ezután nekimentem aragonnak, a három északi tartományt elhoztam. Az egyik kis ir beállt vazallnak, igy kimentem neki is ütöttem még két tartományt a szigeten.
    Lejárt a truce angolokkal igy enyém lett calais meg a négy angol terület a csatorna tuloldalán.
    Közben már valois ül a spanyol tronon is, jo lenne azt igy megszerezni...van egy subjugate cbm britannyra is.
    Aragont a spanyolok sajna megcsapkodták, de remélem még egy-két tartományt onnan is el tudok csenni. A kuriát is én vezetem...szoval minden happy, leszámitva h a ruszkik nagyon erösek és bár a török nem az,de nekik van a legnagyobb force limitük. Én meg ugye nem tudok odamenni rendet tenni...a hret kellene valahogyan megszereznem...csak nem látom pontosan mennyi esélyem van arra h megválasszanak...
  • PetruZ
    Ez minden Paradoxost jelentősen érint, ezért mindenhová bemásolom, sorry. A Paradox CEO válasza és reakciója a legutóbbi áremelésre. A lényeg: egyelőre vissza fogják vonni a pár héttel ezelőtti emeléseket. Aki a Steam Sale alatt vesz (vagy az emelés után, de még a Sale előtt vett) PDX terméket, amit ez érint (kb. minden), a Sale végén visszakapja a különbözetet, vagy valahogy kompenzálva lesz, ha ez lehetséges. A Sale végén az árak visszaállnak majd és részletesebb előzetes kommunikáció lesz, ha emelni fognak.
  • pocoksari
    Hát, a gép az agyamra megy a rengeteg katonájával, viszont már kezdek belejönni a játékba, szoval lassan elkezdek egy játékot élesbe :)
    A mostani játékomban granada nyert kasztilia ellen, igaz, a franciák közben ütötték öket, de ez a lényegen nem változtat ;)
  • pocoksari
    75 influence felett jön az event h 90lett és aztán szomoru lesz mindenki...
  • zombitibi
    Az estate-knél nem a provinciák számítanak, hanem a bónuszok amiket alapból adnak vagy kérni lehet tőlük. 75% influence felett már 150 power pontot lehet kérni 20 évente, a féláras tanácsadók is elég jók. Elég sok pontot lehet velük csinálni, ha valaki használja, csak kicsit sem szórakoztató a dolog.
  • pocoksari
    A manpowert sem adja vissza a nemesség, mert ott területi bonusz van, az meg a a magasabb autonomy miatt halvány, miközben pl. adoban buksz, a birodalmi szintü recoveryt bonuszt meg kenjék a hajukra ha nincs manpower amit gyorsabban recoveryzne
  • Oltred
    Hát akkor ténylegamikor nem sokat nyer az ember, éa a bónuszokat is bukja, hogy van.pl a nemeseknél terület.
  • pocoksari
    Ki kell számolni, otthon meg is nézem, ha nem ragad el a játék...de ugye a provinciális bonuszok mellett a birodalmi szintüek mindent érintenek.
    Nagyon elnagyolt feltételezés:
    -van három estate: nemesek, papok, polgárok,20%-20% a területük a statekböl, tiéd 40%...és van a statekkel megeggyezö méretö sima territory
    Vegyük az adot:
    1.eset:nincs estate: ekkor minden state a tiéd, legyen az 100egység és a territoryk miatt van még 25egységed, összesen 125 egység ado
    2.eset: mindhárom estate van 20%-20%al: 40egység saját, 60egység 75%al és 100egység 25%al, az 110,erre jpn az átlag 15%os bonusz, igy 126,5, tehát az adon összességében elég keveset nyersz, ha csak és kizárolag azt nézzük, mig minden másban veszítesz
  • pocoksari
    Én ilyen logikus fajta vagyok :)
    Mivel most szuvok mint a torkos borz a moszkovitákkal a szunnita vallású területekkel, ezért igencsak ellezdett érdekelni a clergy téritésbonja, szoval (remélem nekem is van clergy estatem), gyorsan megnézem a stateket, mert bevallom nem rémlik h feldobta volna egyáltalán...ha más nem akkor empire rangot/admin tech 8at szerzek, megalapitok pár statet, odaadom a clergynek, megkapom a bonuszt, gyorsan áttéritem a lakosságot és boldogság...kb. 70% már a vallási egységem, kezd egyre zavarobb lenni
  • Oltred
    EU 3-ba esetleg tud valaki segíteni?

Az itt lévő topikba már írtam. :)
  • Oltred
    Rendben, köszi az infókat. :)
  • Lysandus
    Egyszerűbb, ha megnézed a diplomáciai képernyőn az államformáját. Ha NEM Elective Monarchy az a jó neked. Így nem kell találgatni.

Második kérdésre: igen.
  • Oltred
    Értem, akkor bízom benne, hogy örökletes a pu cb-m mert gy kivárok, hát ha ausztria lemond velem a rivalizálásról és akkor talán szövetséggel nekik tudok menni.

Ha esetleg mégis sikerülne pu-m attól még a lengyel országgyűlés marad szóval akkor állandóan a trónörökösömet kéne támogatnom, hogy megmaradjon a pu?
  • Lysandus
    Szejm. A lengyel Országgyűlés. Ők választják a királyt, és elég sok mindenben megkötik a kezét. A lengyel player csak úgy tud a választott királyságról, mint államformáról áttérni az örökletesre (ekkor már van értelme a lengyel PU-ra hajtani), ha megtöri a Szejm hatalmát. Egyébként ezt az AI is meg szokta lépni.
  • Oltred
    Az EU sorozatból
  • Oltred
    Annyit még, ha lehet, EU3 topikba írtam, lessétek meg és ha tudtok tanácsot adni azt megköszönném. :)

Számomra az a favorit. :)
  • Oltred
    Bocs, gyors kérdés.mert nem minden tiszta, mi az a sejm?

Pocoksari, értem, logikus, elgondolkodom rajta. Viszont mi van akkor ha mindent elveszek? Oké, hogy utálni fognak meg a manpower is esik, viszont eredetileg az adó meg növekszik. Persze itt csak a nemességre gondolok, az egyházat nem bántanám pláne, hogy adó bónusz jön belőlük. :D
  • pocoksari
    Tehát meglátásom szerint (mondom ezt ugy h nincs elöttem a játék) nem az a döntö h mennyire fejlett egy terület, legalábbis development szemponjábol.
    Maradjunk szerintem annyiban ha megjelenik az ikon h kell neki terület, akkor odaadod, ha meg nyugiban van akkor nem piszkálod. Persze most meg kellene néznem h mennyi jo dolog az estates...
  • pocoksari
    Ha valamiböl van alaptermelés, ami nem függ a developmenttöl, akkor a kicsiken többet buksz, mégpedig az egy alaptermelésnyi negyedét, kb. semmit.
    Gépen meg kellene néznem a tartományokat, de szerintem a különbség (már ha van) az elenyészö..
  • pocoksari
    Választhatsz hogy átadsz mondjuk 2db 5-5-5 developmentes területet vagy 1db 10-10-10 developmentest, elvileg mindkét csomagnak ugyannyira örül, tehát ezt kell összehasonlitani.
    Pl. a manpowert nem bántja, mert 2*5*250*0,75=10*250*0*75 (feltéve h egy 0ás military szintü tartománynak nincs alap manpowerje, ha van, akkor az egy nagy tartományt érdemes odaadni)