10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    köze sincs hozzá...ez a luck:

luck = {
    global_trade_power = 0.1
    colonist_placement_chance = 0.05
    global_missionary_strength = 0.01
    leader_fire = 1
    leader_shock = 1
    mil_tech_cost_modifier = -0.02
    dip_tech_cost_modifier = -0.02
    adm_tech_cost_modifier = -0.02
    spy_offence = 0.05
    stability_cost_modifier = -0.10
    defensiveness = 0.25
    advisor_pool = 1
    free_leader_pool = 1
    heir_chance = 0.25
    global_revolt_risk = -1
    legitimacy = 1
    republican_tradition = 0.01
    }
  • pocoksari
    bónusz nélkül
  • Condás
    Nem erről van szó! :) Csak bakker én nem tudtam eddig,h ha kikapcsolod a historical luck-ot,akkor pl nem rak a szomszédos országok halmaza téged rivalryba egyből. Most már 1 év alatt szövetségesem lett így Csehország,Lengyelország,Ausztria... Nagyon durva,pedig nem is láttam,h ezt írta volna a historical lucknál.
  • pocoksari
    kicsikhez nem házasodunk be, nagyoknál meg várunk, ha 100év, akkor 100év...
  • pocoksari
    hehe, persze mindent megmondok aztán akkor már nem is csodálkoztok a teljesítményemen :D
  • pocoksari
    nem kapsz semmit, csak jönnek automatikusan háborúba, foglalni pedig - persze ha nincs szomszédos provinciád - maguknak foglalnak...
  • Condás
    Lol megnéztem historical luck nélkül,s így em is raktak be egyből a lengyelek,s az osztrákok a riválisaik köze. Pedig elvileg a lucknak erre nem kéne kihatással lennie. Haha így már aztán tényleg könnyű a játék. És még csodálkoztam rajta,h mi a fenéért tudsz te az osztrákokkal egyáltalán 0 fölé érni! Haha. Itt ebben a játékban nálam FRIENDLY-ről indul a viszony az osztrákokkal,a lengyelekkel pedig neutral szintről. Jó mondjuk nem hülyeség az egyenlőség miatt így kezdeni, nem ezt mondom,csak furcsálltam,h nekem mi a fenéért ilyen nehéz normális viszonyt kialakítani velük,de már értem.
  • Condás
    Pocok bónusz nélkül indulsz vagy azzal ?
  • Condás
    MOndjuk azért elég kemény könnyítéssel játszik,mert historical luck nélkül játszik,s így nem hagyják faképnél 5-10 év alatt a régens kormányzás alatt a nyugati országok a fejlődésben. Azért ez elég nagy segítség,mert a historical luck elég kemény bónuszokat adna a top hatalmak kezébe. Mondjuk az kétségtelen,h ez a PU téma biztosan hasznos dolog, nem is értem,h én miért nem figyeltem oda eddig rá. Most már ráállok erre,s megnézem,h miket tud,milyen előnyei/hátrányai vannak.

Supergalaxy: Ha értenék a moddoláshoz,már biztosan csináltam volna egyet a magyarokhoz,mert van pár idegesítő dolog ahogyan te is írtad, az etnikumok elfogadásában például.
  • LeWyTy
    Úhh menyivel szebb lenne így a történelmünk
    (nekem csak az tetszik a játékban hogy átírhatom vele)
  • phylemon
    Próbáltam ezt a PU témát erőltetni, beházasodtam az osztrákokhoz, lengyelekhez meg a csehekhez is. De megoldották az örökösödést mégis. A többi meg ilyen kis jelentéktelen országocska azzal nem sokat érek...
  • phylemon
    Azigen.. Hogy sikerült westernizálni? Nekem folyamatosan jöttek a negatív üzenetek, lázadások, amiket egyszerűen nem lehetett leverni. 600-700 arany gyűlt össze, mikor nekifogtam ez kezdett fogyni szép lassan. A seregem 22ezres volt, de egymás után leverni a 10-12ezres felkelőket, reménytelen volt. Először 8 admin pontot kaptam, a tanácsadó miatt, de az meg iszonyatosan fogyasztotta a pénzt. Utána már csak 6ot, de így is rémálom volt mire összegyűlt a 306 pont a boostoláshoz. A második boosthoz már nem jutottam el...
  • Condás
    Szép. A hatásodra újra is kezdtem a magyarokkal. Most ráállok erre a PU témára. PU esetében kapsz részesedést is ? Vagy mennyire tudod befolyásolni őket ? Vazallussal összehasonlítva gondolom azért nem olyan erős kötelék vagy igen ? Mert még nem volt alkalmam ezt kitapasztalni a játékban.
  • pocoksari
    lement a 2. 50év is magyarokkal:
    100ev
    nyugatiasodás lement
    lengyel, cseh, osztrák, spanyol PU alatt
    portugálokat most ütöm be PU alá, + angolok néhány területét elveszem a kis csatlósoknak...
    magamnak nem nagyon szerzek területet, mindig csak annyit, hogy claimezhessek
    elég nehéz veszíteni innen :)
  • SuperGalaxy
    Nincs kedvünk csoportosan összedobni valami modot?:D
    Kezdetnek pl. Magyarország köré felhúzhatnánk egyet, új eventekkel, decisiönökkel, valósághűbb kereskedelmi termékekkel meg etnikai adatokkal.
  • pocoksari
    bukta lesz...
  • warcat
    Ahogy elemezgették,ez alapján elég gyengék az épületek,főleg mert monarch pontba is fájnak.Nézd meg jó alaposan mennyi bónusz várható belőlük és válogass.
    Elég bonyolult a formula egyébként,mert a kezedben levő pénzt cseréled majdannira,ami kevesebbet ér.Ugyanakkor minél hamarabb épül fel valami annál több ideje van kitermelni az árát és hasznos hozni.
    Szárazföld belsejében egyszerűbb a helyzet,tengeren hasznosabb a light ship spam.
    Durván op,mert a hajókkal elterelt pénz ráadásul amellett,hogy nálad köt ki,még fontosabb,hogy nem az ellenfél szedi be :)
    Franciákat egész jól éheztetem kereskedelem terén,az én nodeom már 12 felett van 1500-ban,úgy,hogy 96%-ott is marad.
  • Condás
    Én speciel mindig ott kezdek el építkezni,ahol a legelőnyösebb pl.: templomot ott,ahol a legtöbbet hoz az épület,vagy más épületet ott,ahol a legnagyobb a termelés az adott áruból.
  • xemperor
    ti mindig minden provinciára építkeztek?
  • phylemon
    Kezdtem egyet a magyarokkal. Cél a westernizálás. Hát ez lehetetlen. -3ról feltornázni 305ösével a stability-t. Lehetetlen. Szóval így most kicsit elegem lett, pihenek..
  • LSSAHPAUL
    Vissza kellett töltsem a gémet a török háború előtti állapotra :P, nem bírtam velük. Az összes seregét leütöttem, de elpusztítani nem tudtam mert menekült, vissza át a boszporuszon, egészen a mameluk határig üldöztem, ez kb fél-1 év ekkora az ő vert serege már erősebb volt az enyémtől (az utánpótlásom 0, elfogyott pillanat alatt a 20k tartalék). Kipróbáltam mi lesz ha nem üldözöm.. szal tesz egy kört, és visszajön de már nagyobb a serege amivel leüt. Tehát az összes fősereget letudom ütni, de csak 1x, utána az utánpótlás dönt, nem úgy mint az osztrákok ellen akiket kb 3. provincián elkapom mint pl itt és a teljes seregüknek végük, ráállok az összes provinciára 1 sereggel, ergo nem lesz több nekik, egy sereggel meg szépen foglalok sorra.
  • xemperor
    most elkezdek egy nagy játékot Hungary-val. Asszem az a legjobb megoldás, amíg nincs uralkodóm, addig nem kötök szövetségeket senkivel sem, így talán elkerülhető, hogy a bajorok vagy a teutronok belesodorjanak egy olyan háborúba, ahonnan vesztesként tudok kikerülni.. Ragusával szövetségre lépek, így amikor betámadja Bosnia-t vagy Serbia-t, akkor tudok csatlakozni területszerzés okán. Ausztria meg a Nyugat/Lengyel irány pedig marad majd egy erős uralkodómra... kiváncsi leszek, mennyire válik be eme stratégiám.
    Max Milánnal barátkozom, azzal ugyis pikk-pakk összejön egy PU..bár kérdés: vajon szükésges e számomra ... :D

Ha vki csatlakozna, akkor ___SOLYOM___néven hostoltam :D (steam: MathiasRex)
  • Condás
    Jaja. Claim the throne,aztán harc.
  • phylemon
    Akkor lényegében a perszonaluniohoz royal marriage kell aztán várni a megfelelő alkalomra, ha adódik aztán háború?
  • pocoksari
    lengyelekkel kb. 30-40év alatt lett meg a PU, sajna nem rajtam múlik, így hav van lehetőség behúzom őket, ha nincs, akkor meg nyilván nem
  • pocoksari
    normálon, luck kikapcsolva (esetleg random, de ezt nem piszkálom így passz)
    hehe, kell még valami, hogy szeressenek :D nekem most 196 a viszonyom úgy,hogy az agresszív terjeszkedés 53al rontja :P
  • Condás
    Sőt a másik játékomnál sem volt még SOHA esélyem sem jóba lenni velük. Mindig riválisként voltam náluk elkönyvelve,azzal meg ugye nincs szövetség...
  • Condás
    Én nem tudom,h easyn játszol-e,vagy nem nyomod be a historical luck-ot,de most kíváncsiságból újra kezdtem a magyarokkal,s egyből riválisként kezdek az osztrákoknál,lengyeleknél,s tekergettem 5-10 évet,de nem akart változni jó irányba a kapcsolat. Az improve relationon,s a nagyon ritka ajándékozáson kívül meg nem tudok mit csinálni. Te mikor lettél velük PU ?
  • Condás
    Jaja. Írja is,h mennyi prestige van a másik félnek.
  • phylemon
    Arról küld a felső sorban értesítést ha valakivel lehetségessé válik a perszonálunió?
  • Condás
    Szép. Nekem most dől a lé. Minden fortom 5-ös,s a legfejlettebb vagyok mindig Európában. Bár te sokkal hamarabb csináltad,érted el ezt,mint én,bár én még nem voltam a helyzet magaslatán mentségemre legyen mondva,amikor elkezdtem a magyarokkal. Mennyire érdemes erre a PU-ra odafigyelni ? Meg ha lenyomom jobb klikkel a disrupted successiont h tudom esetleg visszahozni,vagy legalábbis megnézni,h hol lenne esélyem PU-ra ?
  • phylemon
    A protestáns egy gyűjtőnév lényegében, ha tovább szűkítjük a kört akkor igen, valójában francia reformátusok. De nem a 17. század végén jelentek meg, hanem már a reformáció elterjedésével együtt a 16.sz. első felében, és a virágkoruk a század második fele. Úgy kb. 10% volt az arányuk a lakosságon belül, de ez aránytalanul oszlott el, mert a nemesség és a polgárság soraiban sokkal inkább terjedt, mint a parasztságéban. Szóval lehetett volna több gond a játékban velük. De hála az égnek nem volt.
  • pocoksari
    no, lement a magyarokkal 50év:
    50ev
    osztrákokkal és a csehekkel szövi+házasság+tartósan 150 feletti viszony
    lengyelek PU alatt (így litvánok+moldova velem)
    házasság kiküldve a franciknak és a spanyoloknak...ha lesz claim, akkor fegyverhordozó lesz belőlük
    török agyonverve ;) a sereglimitem jó magas, de csak kis sereget tartok, hogy tudjak építkezni, mert pénzem nincs :S
  • Condás
    Igen,de hugenotta nem egyenlő a protestánsokkal. Meg elvileg csak a 17. század vége felé jelennek meg,játékba nem tudom,h belevitték-e,de ha bele is vitték,addigra már bőven százezres sereggel rendelkezik az ember a franciáknál,tehát olyan nagy ellenfelek sem lehetnek.
  • LSSAHPAUL
    Nekem a játék első 2 évében volt -200 felett az osztrák viszony, most is háborúban vagyok velük :) és hihetetlen hogy ezeket a balfaszokat válasszák meg évről évre HRE császárnak.
  • phylemon
    Azért volt ott némi buli a hugenottákkal.. :)
  • Condás
    Protestantizmus térnyerését annyira ne is várd a franciáknál! :)

Pocok: Én is haverságban próbáltam lenni az osztrákokkal,de valahogy nálam nem igen ment ez fordítva,tehát hanyagoltam. Kb 150 éve nem is volt pozitívba az osztrákok véleménye rólam! :)
  • pocoksari
    hmmm...akkor folytatom a magyar jatekomat...50 evente masolok terkepet...meglatjuk mire jutok
    en kulonben az osztrakok haversagara alapozok...mas szellemben jatszok az is igaz...
  • phylemon
    Nekem lassan véget ér az első játékom amit a franciákkal kezdtem. Gondoltam alapból jó erősek, megfelelőek lesznek kitapasztalni a játékot. Egészen jól boldogultam, még úgy is hogy gőzöm se volt róla hogy érdemes a sereget békeidőben nullára venni, szóval én végig maxon nyomattam őket... Igen láma vagyok tudom. :D Mivel Burgundia nem akart szétesni illetve kb 150 éves perszonálunióba keveredett a spanyolokkal, így a kontinentális terjeszkedést feladtam, inkább a gyarmatosításra koncentráltam. Kvázi egész észak amerika az enyém lett, frankón blokkoltam katonáimmal a britek terjeszkedését, mögöttük pedig gyarmatositgattam. Enyém lett kuba is, illetve miután elfogytak a területek é.amerikában, belekezdtem India kicsinálásába. Viszont a britek tengeren nagyon erősek lettek, a saját trade node-omban kiszorítanak a hajóikkal szóval le kell vernem őket sürgősen mert elveszik a pénzt előlem. Szárazföldön baromi gyengék. Viszont ez a diplomáciai ügyeskedés amit hallok egyesektől, nekem nem nagyon fekszik, senkivel nem sikerült még perszonálunióba kerülni, pedig ahogy látom megérné. Bele se merek gondolni mi mindent el tudtam volna érni ha ezt is erőltetem. Ami még feltűnt hogy az itteni hozzászólásokhoz képest, nálam a protestantizmus semmi gondot nem okozott az égvilágon.
  • browing
    értem
    más: van rá mód, hogy úgy annektáljam az Aztékokat, hogy közben ne kapjak 200%-os túlterjeszkedést?
    Mert kifejlesztette az egyik ideát ami casus bellit ad az amerikai őslakosok ellen, full annektálást de ugye b@szarinthatom, ha közben 200%-os a túlterjeszkedés.
    Itt nincs olyan mint a victoria 2-ben, hogy civilizálatlan népeke ellen történő háború nem érdekli a többi civilizáltat?