Europa Universalis IV
  • pocoksari
    vazallust nem engedünk el (max. császárként a pluszpontokért vagy ha valaki a HRE-be akar integrálódni, ettől függetlenül egyik esetben sem a valós szándék a vazall elengedése, kicsit mesterkélt szvsz)

szerintem meg a sok lázadás ellen simán rakja fel a friss peccset, akkor nem jön üstökös kétnaponta...ha a stab 1-2, eészséges szinten van a vallási egység, akkor kb. kizárt a durva lázadássorozat...ha mégis, akkor fel kell venni egy -3 revolt riskes advisort és kész

vallás a revolt risk miatt fontos, én térítek ill. ha kell veszek fel advisort...magyarokkal nem olyan vészes téríteni, mert a Balkánon alacsony a base tax, a többi szomszéd meg katolikus

a lucky nations kikapcsolásával meg egyetértek, ki kell kapcsolni, bár szvsz másért... én a létével nem értek egyet, ugyanúgy eltiprom őket, amíg PU alá lehetett ütni őket még hasznos is volt (lett volna)

flotta: alapvetően azzal egyetértek, hogy békeidőben hasznos meg szép és jó a light ship, viszont amikor háború van akkor bent kell a kikötőben campelned, ott meg nem ad trade bónuszt és még magadat sem tudod megvédeni (blokád alá vonnak és így simán elveszíted pénzben és war exh.ben, war scoreban a korábban behúzott előnyt)...szerintem heavy ship, odaviszed a full morális flottádat az ellenfeléhez, hadüzi, majd szénnélövöd...ha nincs pénz, akkor gályák (én nem használtam őket mondjuk)...a gépnek van pár nehéz hajója (itt ugye egálban vannak a sajátjaid), könnyű ellen (a gép is rá van gerjedve a kereskedelmi flottára) lazán jó, de a gályáktól is erősebb...minden pénz kérdése