10049
Europa Universalis IV
  • methyliso
    Húha akkor a törökökkel bajban vagyok, mert jól lemaradtam a military level-lel, akkor azért van hogy 53000-es sereggel nekimentem a 15000-es Szerbiának, aztán alig maradt emberem? Hiába fejlesztettem az offensive/defensive ideákat?
  • Timakrisz
    Ha én vagyoka "defender of the fait, akkor hogy tudok keresztes hadjáratot hirdetni a török ellen?
  • hitman1028
    sok volt a lázadás és kiváltak
  • Timakrisz
    Hitmen: De érdekes, soha nem láttam még ekkora Bizáncot... nálam mindig megeszika törökök őket...
  • pocoksari
    játszogattam mamelukokkal 100év
    az orosz bikák, nem értem fel időben hozzájuk, mert a törökök nagyon kemények voltak és feltartottak...de legalább nyugati teches vagyok
  • browing
    hát az is igaz, hogy valamit valamiért, de így nem ér semmit a 60 ezer fős seregem,
    4 millitary technológiával vagyok lemaradva az kb azt jelenti, hogy nem tudok egy árva csatát sem megnyerni...
  • pocoksari
    az viszont az alapban van így :P
    valamit valamiért...
  • browing
    azt tudja valamelyikőtök, hogy hol lehet átírni a nyugatiosodáshoz szükséges technológiai lemaradást?
    mert most játszok a veritas moddal ahol 12-vel kell lemaradni ami szerintem nagy kibaszás, jobb volt amikor csak 8 kellett.
  • hitman1028
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_4_26_79iloqzd6t.jpg
    itt van európa részletesebben
  • hitman1028
    most jönnek sorba a német kisállamok ill a cseheket is szeretném
    és már megalakult a magyar kelet-amerika gyarmati állam ,következő cél india lesz
  • hitman1028
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_4_26_lmqap2s1ua.jpg én is feltöltöm mert kb egy időbe tartunk, és ez hardon
  • Timakrisz
    kb 40% overextensionom volt... gondolom az meg, hogy anyagi gondom volt és csak 12 es army limiten voltam... emiatt volt ott sok reload, de megoldottam :D Most megint dilemában vagyok merre, hogyan tovább... valőszínű velence/ausztria lesz a célpont
  • browing
    akkor nem vágom, hogy miért fognak össze egyből, hogy ha tűrés határon belül vagy...
  • Timakrisz
    Terjeszkedésnél maximum 2 tartományt foglalok, azt is csak akkor ha az erősebb államokat nem zavarja (max -10).

4 missionárus: 1db. alap 2db a "minor missionokból" (fehér tekercses küldik) 1db pedig ha jól emlékszem a defender of the faithből (500 gold)
  • browing
    Nekem általában az a célom, hogy egy egészséges kinézetű államot hozzak létre, nem ilyen összevisszaságot, hogy hol itt hol ott vagy egy két tartományom.
    Magyarokkal általában vagy az egész balkán vagy OMM területek.

Timakrisz
    Nem lehet, hogy azért fogtak össze ellened mert túl sokszor volt növekedésed agresszív?
    Mert ha például folyamatosan lebuknak a diplomatáid a claim gyártásánál te meg azután még terület is foglalsz akár olyan is amire nincs követelésed akkor persze, hogy koalícióba lépnek ellened.

Azt megkérdezhettem, hogy hogyan lett négy misszionáriusod és, hogy miért?
  • Timakrisz
    Magyarokkal kill them all? :P Azt megnézem :D
    Engem nem érdekel a történelmi hűség, Magyarok Over the Word! :D a cél :)
    És egyenlőre normál 1.5...

Amúgy 1.1-gyel toltam előtte, ahoz képest 1.5 nehezebb (szerintem), sokkal nehezebb a diplomáciai kapcsolatokat "kijátszani", nehezen állnak szövettségbe veled a nagyobb államok, ha már van egy szövid, illetve ha 2 erős van akkor kizárt a 3. . Nekem rengeteg visszatöltésem volt, mert volt hogy pikk pakk összefogtak ellenem egy területfoglalás után, aztán lengyel lett cseh bosnyák koalíció bedarált mint a szart :( ...
    Most kicsit jobban állok, lengyeleket kijátszottam, litvánokkal svédekkel szövettség, mellettük nápoly és savoy, és közép afrika észak amerikaban gyarmatizálok... oszmánokkal nem tudom mi lesz ha megindulnak...

• pocoksari
    kill them all, kb. így kezdek
  • pocoksari
    nem kell/lehet engedni, mennek azok maguktól is :)
  • pocoksari
    megnéztem, nem rossz különben,de:
    - hardon az agresszív terjeszkedés miatt rengeteg gondod akadt volna, ott beálltak volna eléd, fizikailag lehetetlen olvasztgatni ilyen mennyiséget ilyen szűk körben
    - burgundy megmaradt, ami az osztrákokat, franciákat visszafogta, ez főleg az előbbi pont fényében érdekes
    - a gyarmati rendszer nagyon darabos, nem tudott senki sem elég erőt meríteni belőle (kasztília és a ruszkik erejében kicsit csalódtam, még a limit alatti seregednek sem ellenfelek)
    - nekem spec. az nem tetszett, hogy nincs limiten a sereg (ezt persze lehet azzal indokolni, hogy nincs rá szükség, de én azt mondom, hogy a sereg mérete önmagától gerjeszti a lehetőséget)

a héjas szerkezet tetszett: te belül, ellenség körben, szövetségesek kívül, ezt így kell, a dipo rész teljesen rendben van, maximális a segítség ami közben nem korlátoz
    van kraft benne,csak kicsit beszorult európába
  • bakkerman
    amúgy ti általában ha kezdtek egy játékot,mit tűztök ki célul? Tehát arra mentek rá,hogy a végén elsők legyetek,és daráltok,vagy próbáljátok megőrizni a történelemhűséget,és "realisztikusabban" játszani,inkább az élvezetért mint a sikerekért?
  • pocoksari
    sztem jópáran :)
  • kisbel32
    Brandenburggal kezdtem, normálon, lucky nations kikapcsolva, bónusz nincs, 1.4-es verzió.
  • Timakrisz
    kisbel32: #1608 as -.ra válasz légyszi.

Hogy lehet szabadjára engedni a gyarmatokaT?

Most már 1.5 alatt tolom (első game), 1.1 alatt ilyen sem volt: az ottománoké a fél világ :) szerencsére inkább dél meg kelet felé terjeszkednek, de fogalmam nincs ki fogja őket megállítani... már most (1590) 200ezres armyja van :S nekem meg magyarokkal 43 max :D a ruszkik szintén hatalmas területet birtokolnak... érdekes mód franciaország szinte teljesen megszűnt...
  • kisbel32
    felraktam 3 mentést ha valakit érdekel letöltheti

https://drive.google.com/file/d/0B63ezU_zvl9ZVDhOZW9LbWVUZ0U/edit?usp=sharing
  • kisbel32
    nem volt császár egy percig se egyik vezetőm se, amíg le nem vertem mindenkit.
    Nincs különösebben szükség a gyarmatokra szerintem, meg korábban próbáltam és uncsi volt, az új módszert amiben szabadjára lehet őket engedni, majd legközelebb próbálom ki.
    A gyarmatokról befolyt pénzt szedtem el a franciáktól Bordeauxban az angoloktól Londonban.
    A nyugat európai csomóponton akartam elszedni mindenkitől, de oda hiába raktam kereskedőt nem engedte hajókkal védeni, ez nem tudod miért van?
  • Timakrisz
    A másik amit nem értek, hogy hogyan a fenében tudnak fenntartani akkor a seregeket úgy, hogy 0 épületeik vannak...?

Magyarokkal lett már vki első ?:) (normal v hardon, bonuszok nélkül, lucky nation offal)
  • pocoksari
    ha a birodalmi dontesekkel vetted volna at a hre teruleteit, akkor sztem jobban jartal volna
    mindjuk en meg mindig nem ertem, hogy a gyarmatosdibol miert maradtal ki
  • Timakrisz
    Kisbel32: fokozat, beállítások (lucky nation, mega bonusza human playernek, illetve nehézségi fok), induló kor, nemzet?
  • kisbel32
    az ellenem létesült koalíciót úgy játszottam ki, hogy megnéztem a szomszédos ellenfeleknek kik a koalíción kívüli szövetségesei, kiválasztottam az összességében a leggyengébb csoportot és a külsős szövetségest támadtam meg. Ilyenkor becsatlakozik mellé a szomszédos ellenem koalícióban lévő ellenfél, akihez így nem csatlakoztak a koalíciós partnerei, ez azért jó, mert így lehet a szomszéddal külön békét kötni, hiszen ő csak ment védeni a külsőst akit megtámadtam. Elfoglaltam a szomszéd területeit, annektáltam, aztán a lehető leghamarabb békét kötöttem azokkal akik még bent voltak a csatában. Volt, hogy egy-egy ilyen csatában több 1-2 területes HRE tagot is beolvasztottam a birodalomba. A végére hagytam az osztrákokat, csak akkor lettem a császár amikor elfogyott minden HRE tag...az elején direkt olyan szövetségeseket választottam akik nem HRE tagok lengyel- dán-magyar szövetséggel szereztem a területek nagy részét. Később a franciákkal aragóniával és a portugálokkal.
  • pocoksari
    de minimum közokirat legyen róla :)
  • pocoksari
    nekem eddig se volt...én csak a képet nem láttam amit felraktál elsőre
  • kisbel32
    nem értem mit nem értesz. Milyen bizonyítékra van szükségetek?
  • barnetpowa
    Az igen :D Koalíciókat hogy verted le? :DD
  • pocoksari
    nekem a bizonyíték rész nem világos még mindig...
  • kisbel32
    a térképet csak azért raktam be, hogy látszódjon Európa milyen lett a végére.
    A térképen amúgy látszik az összes provincián nincs gyarmati területem és csak EU-n belüli kereskedelmet folytattam.
  • pocoksari
    ezt most nem teljesen értem...
  • hitman1028
    már bocsi ,de bármelyik országgal megtudom csinálni h ő legyen a világ ura ,egy térkép nem bizonyiték
  • kisbel32
  • kisbel32
  • pocoksari
    a kép nem látszik