10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    mik azzok a karraák?
  • hitman1028
    a franciák mindig előtted fognak járni,sztem a játékba ők a legerősebbek
  • Timakrisz
    Na megint végig toltam megint 10. :( pedig nagyon jól álltam 1780 ig, kelet afrikai és nyugat amerikai gyarmatok, csak ezek a rohadék franciák :(
    hiába voltam technológia szinten a legjobb (26-27-33) egyszerűen az "alfejlesztésekre" nem volt pontom :( nekik meg kimaxolva egy jópár :(
    A gyarmati kereskedelem még mindig nem világos... érdemes karraákat csinálni, hogy több zsetont hozzanak?
  • Kilop
    Tudom hogy ez EU4 fórum, de az EU3 fórum eléggé kihalt, szóval itt is felteszem a kérdésem:)
    Eltűnt a HRE gombom :DD ez mitől lehet?:) mert sajnos így nem tudok provinciák kiléptetni a HRE-ből, aztán így mindig beszólogat a Császár hogy adjam vissza ezt meg azt a tartományt...
  • pocoksari
    nincs 100 hajója és az sem mind hadihajó, ráadásul nem nehéz hadihajó és azok sem egy flottában, 40 nehézzel megverhető bármelyik ország (a képzeletbeli 100-as török flotta is)...az persze más kérdés, hogy ekkora limitje kevés országnak van alapból és még kevesebb bírja el pénzzel (azért ez 20pénz/hó)...de ettől függetlenül verhető...egy közepes flottalimittel le tudod verni az aktuális no.1-t, persze ha gép irányítja :)
  • LSSAHPAUL
    Ha ellenséges hajó van a tengerén akkor nem, ugyanezt lehetne csinálni neked is, nemrég valaki mondta hogy a törökök ellen ezt csinálta, ezzel csak annyi a bibi hogy a törököknek 100 hadihajója van, a magyar poplimit, az összes olasz területtel kb 50, ha megépítjük mindenhova a 3-as kikötőt akkor 60... szal kell hozzá egy szerencsés francia vagy spanyol szövetséges flotta, így elméletileg lehetséges, gyakorlatban viszont a buta szövik 30-as db-okban küldik a flottát, és mind elpusztul azaz még rosszabb, a török zsákmányol párat ezekből a legfejlettebb hadihajókból is :D
  • Timakrisz
    Az mitől van, hogy néha "át tudok menni" ilyen dardanellák/velencenel található "piros szaggatott vonalon" néha meg nem?
  • LSSAHPAUL
    Komoly pénz akkor lesz benne a magyarokkal ha velence a tiéd, utána ragusa, és utána genova. Ezt a 3-at legkésőbb 1550-re illik begyűjteni :) 10-10-10 lightshippel védeni a bizniszt, a területeket átnézni kik tartoznak ezekhez, ezekben minden trade-es épületet felhúzni.
  • Timakrisz
    Akkor máshol nem is érdemes építeni olyat ami ezt növeli?
  • browing
    ha egy "csomópontban" például Bécsben vagy Velencében a tiéd a legnagyobb trade power akkor te hozhatod el a legtöbb hasznot.
    A trade power terület birtoklásával, épületekkel vagy tengeren hajókkal tudod növelni.
  • Timakrisz
    Mi értelme van a trade powernek?
  • browing
    Szerintem is nagyon jó kis mód
    Én is magyarokkal kezdtem, általában a balkán teljes megszállása a cél vagy a OMM területek megszerzése.
    Érdemes nyugatosodni illetve épületeke és megfelelő idea-kat választani és akkor elég jó kis bevételed lesz.
    Most én 1520 körül járok és enyém a legtöbb bevétel.
  • hitman1028
    kipróbáltam a veritas et fortitudo modot,nekem nagyon tetszik
    asszem játszok is egyet a magyarokkal
  • Timakrisz
    Újrakezdttem, és háhá Mátyás alatt az osztrákokkal personal unió :)
  • hitman1028
    ugy tudsz h fellázadsz ausztria ellen,de az stabilitás vesztéssel jár
  • Timakrisz
    Hogy kezdjek így háborút??? Vagy hogyan lépjek ki az uniobol?
  • Timakrisz
    Nem hiszem el basszus... jól megy minden (beverem velencét,romániát, szerbiát, szerzem a teruleteket) erre kihal a királyi ház és personal unió leszek Ausztriával, és persze alárendeltként :(((
  • pocoksari
    nem is kell...2-3 óra elég, meg nekem sincs rá több időm naponta
  • hitman1028
    jó de nem tudok 5-6 órákat egyhelybe űlni
  • pocoksari
    nem baj az...ki kell élvezni :)
  • hitman1028
    multiba az a baj h sokáig tart xd
  • pocoksari
    és multizni akarol vagy nem akarol?
  • pocoksari
    új verzióban nem...ott megmarad és 10-10-10el csökkenek a pontok, amíg le nem szívja a kb. 2000-et (összesen), tehát optimális esetben 6 év alatt lemegy az egész
  • hitman1028
    admin pont csak elvész,mivel -100ról indul bármennyid is volt
  • pocoksari
    különben meg inkább gyere multizni
  • pocoksari
    1. westernizáció minél előbb sztem, kell kis admin pont tartalékba és gyorsan visszahúzod a stabot, akkor nem lesz gond
    2. nem értem, hogy miért kerülted meg afrikát :), kérsz kikötőjogot és átpakolsz sereget amerikába, megtámadod az anyaországot és elkéred a gyarmatot, aki felállítja az önálló seregét és elkezd neked/helyetted koloniálni, ezt párszor megismétled és elfoglalsz mindent...
    3. erővel ne akarj, különben meg szerencse
    4. ahol van sok trade powered, magyarokkal velencét kell elfoglalni (mert az a két végső kereskedelmi központ egyike) és oda, előtte ragusa, bécs, krakkó közül ahol jobban állsz
    5. én taxot kérek mindig ha válaszhatok ill. taxot adó épületet építek inkább
  • pocoksari
    végülis nem olyan rossz a statisztika alapján elsőre (harmincadikra :D )

a techeket rontottal el, meg a hajósdit, meg a foglalalást :)
  • hitman1028
    jó lett volna ewgy világtérkép ,hogy meddig jutottál
  • hitman1028
    én mindig gyarmatositást afrikába,kezdem ,utána dél amerika partjain egész az aztékokig
    ám milyen módba toltad? normal v hard?
    sztem is szívás a westwrnizáció,én lengyelekkel próbáltam,és megusztam viszonylag kevés lázadással
  • Timakrisz
    Na vége :) Kár, még 1-2 évtized és bezúztam volna itáliát+balkánt :( Kezdek ráérezni, van pár dolog amit még nem nagyon kapisgálok (pl a kereskedelem és a hajózás). Írkáltatok itt 100-200ezres seregekről, a legnagyobb egy koalíciós banda volt nekem 80-gyel (de a végére a legnagyobb armym nekem is 74 esvolt).
    1. A westernizációt minnél előbb érdemes megcsinálni? Sajnos egyszer próbáltam de akkora káosz lett a -3 stabilizáció miatt, hogy inkább reloadoltam és easternben toltam végig. Azért elég bika unitjaim lettek a vége fele.
    2.Kolonizációban merre érdemes terjeszkedni először? (és hogy a leggyorsabb??) Egy csomó transporterem meg hadihajóm elveszett afrika megkerülése közben, ráadásul a 13gályámat 3 kalózhajó verte szarrá :(
    3.Hogy tudok egy personal unio "feje" lenni?
    4. Kereskedőket melyik városokba érdemes küldeni?
    5. Mi a fontosabb a tax vagy a trade goods?

• pocoksari
    asszem sikerül valami, vegyél fel:

közben tunnglet telepítsd
    1.5.1re peccseld eut (mondjuk jó lenne ha full dlc is lenne)
  • pocoksari
    ha tudnám...de ráálltam
    eygszer sikerült összehozni, de azóta sem :D
  • barnetpowa
    pocoksari,ha elmondod hogyan lehetséges a multi akkor én játszanék veled szívesen :D
  • pocoksari
    :)annyi azért nekem is van :)
    szerintem csak annyi, hogy aprólékosabb vagyok és nem pörgetek át évtizedeket...
  • Timakrisz
    Szerintem azért telik az idő nálam gyorsan mert otthon egy i5-ön 16 giga rammal tolom a melóhelyen meg egy FX-8350-esen...

Hát nem tudom ez az első europe universalem, és a kb 30-defeat után tökre buszke vagyok magamra, hogy pl se osztrákok se törökök :) és igen az, hogy a törtenelmi magyarországnak van egy 7 tartományi gyarmata :)...

persze nekem is az a célom, hogy idővel a fél világ az enyém legyen :D
  • pocoksari
    viszont multizni még mindig szívesen multiznék
  • pocoksari
    azt nekem tudom, hogy mi a célja, de nekem mindenesetre az, hogy maximalizáljam a telejesítményem

el lehet foglalni a felét...pl. magyarokkal a HRE behúzható egyszerűen imp.aut pontokból, a környék leverhető és beolvasztható, mindezek mellett a teljes gyarmati rendszer megszerezhető...és ezzel meg is van a fele...és különlegeset még nem is tettünk
  • LSSAHPAUL
    Amúgy lehet hülyeséget beszélünk ezzel a kezdjél újat-al, mert eleve mi célja ennek a játéknak? Azt azért senki ne várja hogy a fél világot elfoglalja mindenki.
    Ha a történelmi magyarországot megtudja tartani, már sikeresnek nevezhetjük az állást..
  • pocoksari
    mondjuk abban biztos voltam,hogy ha meg is nyered a csaszari cimet, akkor el is fogod vesziteni

ami hastnos svsz hogy a manualba belelapozol, igy tudni fogod mi micsoda itt meg majd elmondjuk mire kell hasznalni...

amitol a falra maszok az az, hogy ilyen gyorsan telik nalad az ido
  • pocoksari
    a vazallusokat beolvasztjuk, nem disznek vannak
    10es dipoval nem akarnek hajokazni a helyedben...ezt mar menthetetlenul elrontottad...admin tech is keves, sereg szinten keves
    ha a lengyel radmozdul akkor hamar vege lesz ;-)
    ujra kell kezdeni kar ebbe idot olni...