5627
-
MaRee #3135 Ókori római sereg felállása:
-
EM64T #3134 Oké, valahol mintha azt olvastam volna, de jobb is, hogy van, mert elég irreális lett volna, ha nincs... -
#3133 Lőjél bele a saját egységbe a katapulttal azt meglátjuk. :) -
#3132 Biztos, hogy van FF. Legalábbis lennie kéne. Az már nagyon tré ha még az sincs... Ha nincs az akkora gamebreak hiba, hogy szó sincs rá... -
TomDantes #3131 De van. Ha megnézed a a csata utáni jelentést, teszem azt: ellenfél ölt 50 főt, te vesztettél 53-at, a plusz három esett el a baráti tűztől. Van benne. -
#3130 Az RTW első részében pedig tudtommal of FF. -
EM64T #3129 Nem, mivel a Rome 1-ben is simán átdobtak a társaik felett, ráadásul itt meg úgy olvasom nincs is friendly fire... ami mondjuk elég gáz, de hát ez van.
Értem, csak én mindig féltem őket, hogy szemtől szemben olyan könnyen ledarálják őket :D -
#3128 Elég nagy hülyeség... AZ nem jut eszedbe, hogy ha a gyalogság mögé állítod a nyilasokat akkor hátba fogják dobálni a saját egységeidet? logika 1-es
Azért hívják őket előcsatározó egységnek, mivel az a céljuk, hogy a a közelharci ütközet előtt megritkítsák az ellenséget. Persze az után be lehet velük futni a gyalogság mögé, kikapcsolni a "fire-at-will" gombot, majd addig várni a míg az ellenség megfutamodik és akkor még egyszer meg lehet szórni őket. Vagy a oldalra fúrni velük és onnan szórni az ellent. -
EM64T #3127 Mi a pláne abban, hogy a gép automatikus seregrendezésnél mindig előre rakja a dárdás könnyűgyalogságot (velites), mögéjük a nehézgyalogságot (hastati). Én magam úgy okoskodnék, hogy előre a hastati, azok összeütköznek az ellenséggel, mögöttük a velites, akik biztonságból dobálhatják így a dárdákat. Vagy ez így hülyeség, és a gép csinálja jól? -
#3126 Inkább a játékot hagyd a francba mert jelenleg csak a helyet foglalja, érdemben játszani nem lehet vele. Ezen meg a heti 1x20Mb-s patchek nem mostanában fognak változtatni. -
MaRee #3125 Hagyd a francba a prológot, "élesben" is simán bele tanulsz. Az advisort be kell állítani hogy mindent magyarázzon, és hamar érthető. -
ratgab #3124 Hát akkor nem segít más csak a restart. -
#3123 8 éve nem toltam RTW-t, és más TW-t sem, ezért nem ismerem a rendszer. Vagy talán más lesz az irányítás a sima hadjárat alatt? Amikor még nem csinálta ezt a fagyást akkor is elég frucsa, az én szememben elég idióta volt az irányítás. -
ratgab #3122 Mi a bánatnak szenvedsz a prologue-al? -
#3121 A játék irányítása egy katasztrófa. Ostrom alá veszek egy várost a prológ hadjáratban és "kifagy" a játék. Nincs end, nem lehet semmit kiválaszani. Mi a frászt kell ilyenkor csinálni...? -
rudanka #3120 Mi a stratégiátok Karthágóval? -
Hunor1 #3119 uhh, szép képek! irigyellek a géped miatt... -
-
EM64T #3117 Itt vannak még érdekes dolgok erről:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Empire#Taxation -
EM64T #3116 Azért annyira hülye nem vagyok :) Külön megragadt, mert eddig én is csak a jobbágyokkal kapcsolatban emlékeztem a tizedre. De egyébként megkérdeztem, és nem, nem volt egységes, rengeteg mindentől függött. Most már kíváncsi vagyok, mit olvastam félre azzal a tizeddel. Esküszöm megnézem hétfőn. -
TomDantes #3115 Én se a sarki kocsmában tanultam...és én nem emlékszem semmilyen tized fizetésre. Nem erről szólt, lentebb leírtam mi volt a lényege. -
TomDantes #3114 Erre kiváncsi leszek...nem a középkort olvastad véletlenül?
A római klienskirályságok lényege nem zzz volt hogy adóznak, hanem egyfajt ütkozőálamok a határon, akik ha kell katonai értelemben is segítik Rómát.
Ráadásul ez sem mindegy, hogy a köztársaság béli időket nézzük, vagy már amikor javában benne vagyunk a császár korban. Voltak létrehozott, germán kliens királyságok, nem tized fizetés miatt hozták őket létre. -
EM64T #3113 Ez mondjuk igaz, az oszd meg és uralkodj, de hát az vonatkozhatott csak a római polgárjog fokozataira, ettől még lehet egységes adó. De van római tudor (egyetemen tanulta, tán azt is tanítja) ismerősöm a témában, mindjárt megkérdezem. -
EM64T #3112 Talán úgy volt, hogy "jellemzően, döntő többségben" tizedet fizettek. De hétfőre pontosan meg tudom nézni.
-
EM64T #3111 Talán úgy volt, hogy -
EM64T #3110 Pont a Rome megjelenése előtt elkezdtem bújni a könyvtárakat, egy történelemkönyvben olvastam. Igen jó könyv, de a címe fejből nem megy, de hétfőre meg tudom nézni. Egy sorozat egyébként, amelynek a második kötete szól a római korról. -
TomDantes #3109 Arról nem is szólva, hogy Róma, a meghódított/szövetséges vagy szövetségessé kényszerített népeket különböző jogállásba tette, szóval ez zavaros hogy tizdetet fizettek, kik mikor kinek hol? -
TomDantes #3108 Ezt mégis honnan veszed, hogy tizedet fizettek? Minden meghódított állam a hódítónak tizdet? Mert a satraphia egész más, mint például a római mintájú cliens királyság,vagy a görög gyarmatok és különben sem az adózás volt a lényeg, hanem hogy egy: csapatokat küldtek, kettő: később beolvadtak Rómába. -
Nos #3107 ???
Na ezt honnan vetted? :)
Az ókor hosszabb, mint az azt követő összes kor együtt véve, és iszonyú mennyiségű letűnt kultúra és társadalmi rendszer működött benne, szóval még lehet, hogy valamilyen tized is volt, csak kérdés, hogy minek a tizede. A legtöbb államalakulatnak nem volt államháztartása, sok a pénzt is alig használta. A tizedelést csak egy viszonylag fejlett államapparátussal rendelkező államtól tud egy szintén ilyen állam behajtani.
Sokkal kézzelfoghatóbb dolgokat kértek inkább, mint mondjuk x marhát, x kiló aranyat, x katonát, x rabszolgát, határvédelmet, vagy csak befenyítést és nyugalmat, hajót, bort . . . és ami épp eszükbe jutott, egyszerre, vagy évente, vagy amikor kedvük tartotta. A tizednél azért bonyolultabb volt a fantáziájuk és az igényük is a párezer év alatt. -
EM64T #3106 Én csak azt mondom, adózhatna többet, mert ez így nagyon harmatos. Az ókorban a meghódított államok tizedet adóztak. -
Nos #3105 Lehet, de ahhoz oda kell menni. Kliensé tenni viszont diplomácián keresztül is lehet, ha sokkal erősebb vagy és jóban vagytok. -
#3104 hát ez kurvajóóóó, tegnap fagyott a progi, kiléptem, de már nem folytattam., ma tölteném be, persze hogy nem tölti be az autosave-t, se az előtte lévő mentést, se a tíz körrel előtti mentést, csak a 30 körrel előttit!! A francnak van kedve megint olyan messziről nekiugrani :( -
EM64T #3103 Na, most kaptam egy hatalmas zakót a veneti néptől. Terjeszkedni akartam észak felé, és egy kb. ugyanakkora sereggel megtámadtam a fő erőjüket. Nem jött össze, a tábornokom is oda, és szétabriktolták a seregemet... -
EM64T #3102 Most már nem tudja levenni a sisakot
-
#3101 Ezért ne vakard meg a fejed csata közben.
-
Szpecnyaz #3100 Viszont jó ütköző államokat lehet belőlük létrehozni a neccesebb határoknál. -
TomDantes #3099 Nem kell mindent elfoglalni. Vagyis mindenki úgy játszik ahogy akar, de nem szeretek mindent elfoglalni. Nem vagyok vérengző. -
#3098 Csak semmi értelme sincs, olyan kevés bevételt jelent. Jobban megéri elfoglalni a területet és agyon adóztatni hogy fellázadjon. (Ha nem akarjuk megtartani) -
Szpecnyaz #3097 Érdekes, mert pl a szatrapiák nem tudnak hadat üzenni, ha jól tudom. Szóval jobbak mint a kliens államok. -
Bandras DaSilva #3096 Igen, ez vicces, mondjuk egy kis dolgot kéne még igazítani rajta, mert én elfogadtam egy kliens államos ajánlatot, aztán a kedves kis kliens elkezdett hadat üzengetni mindenkinek.
Nem kéne saját külpolitikájuknak lenni.