Rome 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Eddig 3* csináltam végig, de az utolsót 1 hét alatt..nem értem mi a gond, nekem pl. éppen rövid.

Molnibalage
A kieg kisebb térképén játszódó hadjáraton kívül nem terveznek kisebb hadjáratokat? Minden más néppel olyan grandiózus cél van, mint Rómával? Még mindig nem toltam végig, olyan eszméletlen hosszú a gamma. Miután a térkép fele a tied onnan az erõforrások miatt pusztán idõ kérdése a siker.

Jó lenne valami olyan hadjárat, ahol a "mikrózás" fontosabb és nem ilyen kegyetlen hosszú és idõrabló.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Én most kezdtem Rome 2-vel játszani, és szerintem nincs gond az end turn-el, nem zavaróan hosszú. A kiegrõl meg semmit se tudok.
Ebben az új "Caesar in Gaul" kiegészítõben kevés nem játszható frakció van? Sikerült emiatt ennél végre a ROME2 vállalhatatlan end turnözési idejét ésszerû mértékûre (<15másodperc) csökkenteni?

kijött a 8.1..

PrasCo
Óóó, ne is mondd... Spárta elsõre fel is törölte velem a padlót egy az egyben. Már sereg-a-sereg ellen, úgy meg mondjuk nagyjából kétszeres létszámfölényben voltak a lovasság-gyalogság csapatlétszámok miatt, illetve a görög hegyvidéki terep is becsülettel alámvágott, de így is fájó volt. Kénytelen voltam stratégiailag kompenzálni, úgyhogy két sereggel (meg ahol tudtam, ott a haditengerészettel partról támogatva) egyenként nyomtam el õket, mint a csikket.
Az eredeti Rome-ban, emlékszem, Szkítia vitt mindent, mint a piros ász, de gazdaságilag eleinte iszonyúan kényszerpályán mozgott az ember. Az eredeti területek lepusztultsága egyszerûen blokkolta a fejlõdést, azonnal foglalni kellett valami zsírosabbat, erõn felül, ez nálam többnyire Konstantinápoly és a hellén területek voltak. Onnantól volt pénz (bár a lázadásokat nem nagyon tudtam elkerülni), volt sereg, nem volt gond. Úgy vettem észre, ott ettõl volt nehéz a játék. Érdekesmódon ez az AI-ban is szinte kivétel nélkül megmutatkozott: Senki nem tudta cseszegetni Szkítiát, de õk sem tudtak kimozdulni onnan.

Ezzel szemben az R2-ben a unit roster, ami lehúzza a sorompót. Magam eddig úgy vettem észre, hogy a lovasíjászokra és kopjásokra építõ harcmodor nagyon fekszik a könnyûgyalogság ellenében (kelták, dákok, vagy délen-délkeleten a hellén kultúrák kivételével kábé minden), de amint páncél van valahol, szívás van erõsen, heavy shot ide vagy oda. Sok tapasztalatom egyáltalán nincs a falanxok vagy a kardforgató nehézgyalogság ellenében (Rómát szerintem eldózerolják, mire odaérek), de azt hiszem, legközelebb ilyen esetben csökkentem a lovasíjászok arányát, és növelem a kopjások és gyalogosokét. HA szépen megoldható az üllõ-kalapács, akkor még vállalható a dolog, bár ha a terep aláken a lovasságnak, akkor nem sokat segít ez sem.
😄
"Ilyen az, amikor nem veszi észre a ló a bazi nagy sziklát." Ezen elvisítoztam egy darabig! Hatalmas!
Élvezetes kis beszámoló kerekedett itt a sztyeppei bulikról.
A lovas virtusból táplálkozva én is kipróbáltam a szkíta patadübörgést. Ahogy olvaslak, szerintem én a rossz stratégia miatt nem jutottam eredményre. Más nem lehet az oka. 😊 A hellén gyalogsággal 1xûen nem tudtam mit kezdeni. A rossz gazdaságom miatt zsoldosokat nem engedhettem meg magamnak. Mivel most értettem meg az élelmezés mûködését. Na, de majd 2. uccura., lesz itt csínadatra!

PrasCo
Zárásképp, néhány további kép az erdei mókáról. Dák kollégáink talán úgy gondolták, hogy a ~mai Moldova erdõségei megakasztják a lovasaimat.
Nos, nem nyert.
Itt jegyzem meg, hogy mint a térképen látható, elfoglaltam egy hídfõállást Krétán és a Peloponnészoszon is, innen - ha az idõk szele úgy hozza - észak felé török ki, így körülbelül a Duna alatt egyesítve a két inváziót.
A hatvanadik kör körül járhatok most.

Nézeteltérések civilizált megvitatása dák és szkíta lovas között.

Kelevéz, hoplon, kosszarvak...

A lovasság jól idõzített lökése elég komoly hatással bír lenni a morálra.

Hogy ne legyen unalmas a dolog, játsszunk el gondolatban: A korábban már önként a hordához csatlakozott tisszagéta nép kopjása ballag el a hullák mellett, a messzi, rohadt hideg otthonra gondolva. Na jó, akkor a zsíros zsákmányra gondolva.

Azért, ez a pár év tõlem is áldozatokat szedett. Töredékét mondjuk, mint amennyit Dákiától, de még így is kénytelen voltam elfoglalni (és - ha már ott vagyok - mintegy mellékesen szétcseszni) ideiglenesen az egyik közeli városukat, a Duna menti Malva-t az ottani seregemmel, hogy feltöltsem a csapataimat, amivel már biztonságos(abb)an tudok hazavergõdni.

Amúgy meg a tököm meredeken tele az ellenséges ügynökök tevékenységével kábé minden kampányomban újabban. Egy Jókai-regényben nincs ennyi egyszemélyes hõs, baszki, amit ezek elvileg õrzött katonai táborokkal és városokkal szemben bemûvelnek éves rendszerességgel.
PrasCo
A kettes számmal jelzett terület jó kis háborús góc, mindenki öl mindenkit, de zömmel dák kollégák alkotják a probléma magvát. Északon a budini törzs, szintén lovasíjász, jól tartja magát, elháborúzgat a szomszédos germán népekkel, nem nagyon avatkozom be. Közvetlen szomszédságomban, Északkelet-Dákiában felszabadítottam a basztarnákat, de lassan Dákiát elfoglalom, azt hiszem, úgyhogy annektálva lesznek õk is. Pontosszal a kapcsolatom jó (a térkép készítése óta már védelmi szövetség is létrejött), úgyhogy egyelõre jól be van biztosítva a seggem, foglalkozhatok portyákkal.
Ám vissza úgy kábé Erdélybe.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Háttérben a Duna. Ki is jutunk odáig, csak addig még át kell vágni magunkat ezen a k*rva sok dákon.

Nem fogom elkendõzni, hogy az egy szem hadseregemet az elég korrekt mennyiségû dák emberanyag - bár sosem gyõzte le, noha egyszer négy és félszeres, egyszer háromszoros stb. stb. túlerõben támadott - meglehetõsen jól megszabdosta. Itt már kénytelen vagyok dák segédcsapatokra is támaszkodni, elkerülendõ a nagyon égetõ helyzeteket.

Üss és fuss! Közeledõ dák (Getae) haderõt zargatnak páncélozott lovasíjászok.

Az éppen aktuális adok-kapok vezéri szemszögbõl.

...és az azt követõ ütközet, már nem a Dunánál, hanem Északkelet-Dákia "csücskében", egy másik, szépen feltöltött szkíta haderõvel, de még mindig dákok (Biephi) ellen.
PrasCo
Na, akkor a steppérõl is egy képes összefoglalót, ha már a tegnap estémet különféle dák törzsek rendszertelen cseszegetésével töltöttem. Alant Szkítia, azazhogy a Steppe Hordája, mivel néhány testvéri nép már óvó szárnyam árnyai alá ült.

Így állok most. Délen a masszagétákat szándékosan nem olvasztom be, inkább ütközõállamnak használom õket. Itt fõleg egy másik lovasnomád néppel folytak a partik, most úgy tûnik, Aria és Baktria kezd el keménykedni. Probléma nincs, a helyzet stabil. A térképen egyes számmal jelöltem a következõ képek nagyjábóli helyzetét:

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Nyegleó. Nem tudom, a csata után mi történt a kollégával, de az ziher, hogy két tûz közé szorult a szerencsétlen állatja. Még jó, hogy ekkortájt még nincsen PETA.

Ilyen az, amikor nem veszi észre a ló a bazi nagy sziklát. 😄 Szinte látni a kolléga arcán a beletörõdõ "na, ráb*sztam"-kifejezést. A dahae törzs lovasa amúgy.

...ahogy õk is. Háttérben a szkíta-masszagéta törzsszövetség lovassága gondoskodik a zenérõl.

Egy utolsó kép errõl a hadszíntérrõl. Nem bölcs dolog a sztyeppen ló nélkül közlekedni. Elõfordulhat, hogy futni kell...
Köszönöm! Akkor ezt sikerült még idõben tisztáznom. Kr.e. 105
Itt már nagyon menetrend szerû a hadi gépezet. <#papakacsint>

PrasCo
Pontosan. Az élelmiszer-termelés globális elosztású, a lokális számoknak akkor van szerepe, ha éhínség üt be, ilyenkor elsõként azok a tartományok részesülnek a kajából, akik helyben meg is termelik. Jellemzõen tehát a nagyvárosok, ipari-, katonai központok szívják meg ilyenkor. Gyorssegély lehet, ha jól emlékszem, a nettó kajafogyasztó provincia('k) kiemelése az adózásból, ez talán az élelmiszerláncból is kiveszi õket.
Lenne egy alapvetõ játéktechnikai kérdésem. Az élelmezés az globálisan oszlik el? Tehát végül is az a lényeg, hogy a jobb alsó sarokban lévõ cipó pozitív szám legyen.
Csak azért kérdezem, mert mindegyik tartományomban törekedtem a „zöld cipóra”. Így viszont bizonyos fejlettségû épületeket egyszerûen nem építettem meg, hogy „zöldben maradjak”.
Tehát attól nem fog éhezni a seregem, ha egy olyan tartományban van ahol nem pozitív az élelem termelés, de egy másik tartomány összességében pozitívra húzza az átlagot?
Jókor gondolkodok el ezen mikor már Parhiával lassan minden gyõzelmi feltételt elértem!
😊

Én igazából elkerültem load game-el. Legendary-n is ki lehet kerülni, ha jókor nyomok alt-F4-et 😊 De azért kéne rá egy tisztességes módszer is.

Alapvetõen az volt a bajom, hogy a kezdõ tartományomban volt kiépítve az egységgyártás, minden katonai épület egy provinciába, és nem voltam ilyesmire felkészülve.
Ha tudtam volna hogy a polgárháború ilyen, máshol építem ki.
Mondjuk van vagy félmillió a kincstárban, csak idõbe telik átépíteni egy provinciát katonaivá, utána már jöhet aminek jönnie kell 😊

Alapvetõen csak 3 seregem van, azon kívül vagy 6 lázadás elleni meg városvédõ jelentéktelen csapat, összesen tesznek ki még egy sereget. Ennyi is elég volt a terjeszkedéshez, és így dõl a lé. Ha jön a polgárháború, kelleni fog még vagy 3-4 sereg, de elõre meg felesleges legyártani.
igen, elkerülhetetlen a polgár háboru..ha jol tudom, még nem tartok ott
A gallokkal szenvedek, most át kellett vezényelnem a két Hispániai légiót is rendteremtésre, mert a pictones törzs is nekem esett, és a gall szövetség elfoglalt árosai is lázadoznak.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Nem jelenik meg a kép, talán így:

Íme a birodalmam Kr. e. 131-ben:

Nyolc fullos légióm van, ezek közül néggyel most hódítom Galliát, hárommal nemrégiben szálltam partra Asiában (felkészülök lelkileg a Pontus elleni invázióra), egy pedig Hispániában vesztegel, várva az ottani inváziót. Megtörtént a hadseregreform vagy 15 éve, vannak már újonnan toborzott légiós seregeim, de vannak még régi fajta "hadkötelesek" is. Még jó pár év, mire a reform következtében csak zsoldosaim lesznek.

Akivel lehet, azzal kereskedem. Az utóbbi években nagyon jól ment a gazdaságom 10 000+ évi jövedelemmel, de most, hogy hirtelen felhúztam három légiót, meg két flottát, visszaesett évi 1800-re 😄 Úgyhogy újra észen kell lenni, visszatérni a szelíd diplomáciához. Vagy hódítani 😊

Kürfrust:
A spéci alaplap egy M5A99X Evo 2.0 hol tudok driver-t letölteni hozzá?
És valóban ez lehet a gond?
Mert ez így játszhatatlan!!
Help!
PrasCo
Most én vagyok vakegér, vagy frankón nem lehet custom battle-ben az egységek felszerelését variálni? Szkítiával próbálkoztam ránézni, hogy mit lehetne kisütni a(z elsõsorban római) nehézgyalogság ellen, de legfeljebb az XP-t tudom felhúzni.
A polgárháború ellen lehet tenni valamit, vagy az mindenképp jön?
Ha mondjuk csak egy családból való tábornokok vannak, vagy bármilyen trükkel nem kerülhetõ el?
Az onager szerintem jobb, a balliszta csak az elején kell amíg nincs meg a tech az onagerhez. Ha kipróbálod costum battle-be elég egyértelmû.
Azt viszont nem tudom hogy kell hozzá gyújtólövedlket fejleszteni, sehol se írja, azzal lenne jó, de még nem tartok ott.
A balliszával rögtön tudtam robbanósat lõni, egyenlõre nálam is csak az van.
Srácok mi jobb az onager vagy a ballista?
Nézegetve a hivatalos forumot, nagyjából az segít amit leírtunk már.. pontosabban a chariot ellen az sem.

Mindenesetre az ilyen nagyon nehéz egységekkel szemben a sorok mélységét érdemes növelni.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ezt próbáltam én is és tudom hogy mûködik, de igazából az érdekelne hogy közelharcban le lehet e nyomni a fánit valamivel.. próbáltam mély formációt, laza formációt, légióst, triárit... a defensive testudo se nagyon használ, de még talán az a legjobb.

Annak lenne értelme, ha laza alakzatban, könnyû egységek meg tudnák õket fogni sok lúd fánit gyõz alapon. A chariot talán még rosszabb, egyszerûen darálja az embereket.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Szerintem ilyen bracing bonusos egységeket kellene nézni, vagy növelni az egységek mélységét. Én azt vettem észre, hogy nem is a lovasnak a charge-a okozza a nagy veszteséget, hanem a lovak ütközési ereje - az esésektõl is rengeteg gyalogos szenved HP veszteséget, azért hullanak nagyon gyorsan. Az engine ugyanis nézi már az egységek súlyát is, nem csak parasztvakítás a repkedõ gyalogos.

Valami olyan egység kell amelyiknek bracing bonusa vagy ilyent adó skillje van, mert asszem az csökkenti az ütközés erejét. Esetleg valami gall / germán auxilliára érdemes ráhajtani, azoknak van shield screen képességük.

Figyelj kipróbáltam, nagyon megvertem a gépet mindig vh. fokozaton. Legalább próbáld meg amit írtam custom csatában.

A velites-nem tüzes-a kb. harmadik hullámtól(mármint dobás sorozat) irtják az elefántokat. Csak annyi kell elõtte, hogy akasszad meg õket egy idõre.

Azért kérdeztem, mert azt láttam, hogy akkora charge bónusza van a shock-nak, hogy amint egy teljes sereg belerongyol a gyalogságba, azok megfutnak. Hiába marad még olyan egység, ami nem kapott belõle, az kevés, hogy gyõzzön, és akkora morált veszít a többi futása miatt, hogy a csata már biztos eldõlt. Az armored légiósoknál is ez a kérdés, hogy hogy húznád fel a védelmi vonalat, hogy az elsõ csapásnál ne fusson el a fél sereg, mert 18 lovas gyémánt alakzatban majdnem mindene átmegy. Talán a falanx megfogná, de az a rómaikanak nincsen ugye. Még arra gondoltam, 3-4 saját lovast állítom ütközõpályára, és a gyalog talán elkapja õket, mielõtt újabb rohamra indul. Meg azt nem tudom, hogy a teknõsbékába belerongyol e simán, vagy azért az megfogja valamelyest, mielõtt felbomlik az alakzat.
Én a fáni meg a chariot ellefelére lennék kíváncsi, azon túl hogy skirmisherrel agyondobálni meg tüzes nyilazni. Az elsõ rómában még volt olyan a skirmishernek hogy bónusz a fáni meg a chariot ellen, de itt ilyen tudtommal nincs..

A shock cavarlyt én nem nagyon szeretem.. ha bele tudnak rongyolni az ellenbe, tökjó, de egyébként meg rögtön elkezdenek hullani közelharcban. Nincs pajzsuk... a katafrakt durva, de olyan rohadt lassú hogy nem nem bírja magát kivonni..

Nem teknõsbéka..armored légiós egy két triari, és kb 4 velites..ennyi. Úgy elvered mint bohóc a dobot. És nem kell teknõsbéka<#alien>. Arról nem beszélve, hogy ár érték arányban így milyen fölényben vagy(számban is).

Ha valaki tudja, hogy egy teljes csak shock cavalry-ból (Karthágói, de ez talán mindegy)sereget hogyan lehet legyõzni Rómával, ha nem a tükörképével vagyok akkor hálás lennék. Haveromnak ez a taktikája, és majd akarok ellene kampányt játszani, de nem akarom az elején beszívni. Amúgy ezzel gyakorlatilag pillanatok alatt szarráveri az ellenséget, vagy egységben támad, vagy kettébontja õket. Azon gondolkodtam, hogy szoros formációt állítok be + teknõsbéka alakzatot, de nem tudom mennyire mûködõképes. Egy ekkora rohamnál, ha belerongyolnak a seregbe, pillanatok alatt megfut még a pretoriánus is.
Én erõsen elek a gyanúval hogy a "spéci " alap lápi driverekkel lehet valami... az egység lag inkább processzor függõ, de nekem ennél gyengébb konfigon is tökéletesen megy, majdnem minden maxon, igaz csak 720-as felbontással.

Igen csak az a baj ,hogy nekem a patchek után is lagol az egység mozgás 8.1 beta is fenn van.
A gép egyébként:FX-6300 6magos
egy spéci asus alaplap
8gb RAM
hd7790 1GB
ssd
lehet a vidi kártya gyenge?
Mert ez így szinte játszhatatan,mit kapcsoljak ki vagy be??

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_78444649&feature=iv&list=FLihyyKgok1QAXzY-H1Gvgfg&src_vid=leXo4-QLNVc&v=GM4NoLseD0k

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

PrasCo
Mindennek tükrében nem is szórakoztam volna a megjegyzéssel, ha a hosszú 'ó' nem tette volna egyértelmûvé, hogy nem 'ha', hanem 'a' magyar nyelvhasználatból indulunk ki. 😊
Legalábbis ha a magyar nyelvhasználatból indulunk ki. De ez csak az utóbbi 2-3 évtized terméke. Nagyon sok nyelv nem különbözteti meg így a kettõt, mint mi, még a görög sem. Annyi, hogy mi a latinos "c" alakot használjuk a jelenleg létezõ, a görögös "k" alakot az ókori népre. Ez egyébként a hírújságírás terméke, de ha tudományos, vagy rendszerváltás elõtti anyaggal találkozol, akkor a c és k változat is utalhat az ókorira. Volt egy cikk, errõl. Rajtunk kívül még a németek használnak más szót a két dologra. Náluk Mazedonien az új állam.
PrasCo
Egy kis szõrszálhasogatást engedj meg: MaKedón. Macedónia, a'mmás.
Én is nemrég kezdtem el a játékot Spártával. Én úgy vettem észre, hogy csak provincia "fõvárosok" birtokában tudsz kereskedelmi egyezményeket kötni, vagyis spárta esetén elsõ körön Athén, vagy Pella (Macedón) van a legközelebb, amit ennek érdekében el lehet foglalni
PrasCo
Igen, volt nálam ilyen probléma a patchek elõtt, egy különösen agyhalottul nagy ostromnál. Ott annyira el is keserített a dolog, hogy kerestem "megoldásokat" a neten (preferences fájlokban túrkálás és társai), de amikor a unit lagot megszüntettem, akkor jött az általános lag, úgyhogy végeredményben nem találtam kielégítõ választ a problémára.
Aztán jött a patch, és szép lett minden.
Üdv.Az auto frissítést hol lehet kikapcsolni?
A modoknál és a fõ játéknál is?
Fõleg a modoknál probléma így nem lehet normálisan játszani ha pl 2 naponta elõröl kell kezdeni😞

Nektek is van olyan probléma ,hogy szépen fut a csata de amikor az egységek elkezdenek egymással harcolni nagyon elkezd szaggatni DE CSAK AZ EGYSÉGEK ANIMÁCIÓJA,a táj a kamera mozgatás simán fut.MIÉRT?
Néha elõfordul..de a csata ai már nem olyan rossz. Inkább azt mondanám, hogy néha valahogy "lefagy" valamikor meg igen penge.

Sziasztok!

Spártával vagyok. Szerettem volna tengeri kereskedelmet indítani, így elfoglaltam Knossos-t (Hierapytna), aminek ugye van kikötõje, de valami miatt mégsem enged kereskedni. Tud valaki segíteni, hogy miért nem?
ebben a cézár kampányban elég jó már az AI! Viszont nem tudom eldönteni hogy ezt a 8. patch okozza-e vagy a DEI mod ???
Mert most már jellemzõen azt csinálja a gép hogy ugye rám küldi a seregét az AI DE MOST mindig hátrahagy akár 4-5 egységet tartalékba, és nem csak a skirmishereket hanem ezen felül még több lándzsás egységet így már nem olyan könnyû megkerülni az arcvonalat és a szárnyakról bekeríteni, vagy hátulról lerohanni. mert minden próbálkozásra jól reagál hátul és védi a seregét!
Aki mod nélkül tolja az is ezt tapasztalja?
Na ma egy könyvesbolt elõtt mentem el, és véletlen megláttam a Rome- Karthágónak vesznie kell könyvet. Nem bírtam megállni és megvettem 😊

AMD FX 8350, 16GB DDR3, RX 570 , Kingston SSD 120GB

Vegyed le a árnyékolást..csak azt..és megoldódik.

Sziasztok!

A játék megy szépen extrém beállításokkal a gépen, de ha köd van akkor valami miatt kegyetlenül belassul. pl. 3-4 perc mire bejön a menü. Próbáltam a grafikai beállításokkal szórakozni, de nem akar összejönni. A legújabb patch van rajta. Valakinek volt már ilyen problémája?
Jó lehetett.<#vigyor>