Rome 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A rómaiakra meg van egy rakás teória, de kb mindegyikben vannak ellentmondások.
Én speciel az alakzat tolóereje nélkül nem igen tudom elképzelni azt hogy hogyan mehetett az elõre nyomulás, meg az elsõ sorokból történõ felbomlás megakadályozása.
\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"
Hovatovább önellentmondásba keveredtek akkor, amikor azt mondjátok, a legionáriusok az újabb kutatások szerint válthatták egymást. Hogyan, ha nyomva voltak? Õk lehet, hogy már más harcmodort követtek (már csak a scutum umbóján a markolat helyzete miatt is), de az ellenfelet a passzírozásban semmi nem akadályozta, nemde? A "balra hárít, jobbra szúr" is problémás, amikor egy betonfalat kéne idõlegesen megnyitnod.
Hovatovább ilyen logika alapján az elsõ vonalból sérülten kikeveredni, tehát túlélni sem lehetett. Mégsem szórványlelet emlékeim szerint a gyógyulófélben lévõ vágott sérülés.
Szándékosan a legvégére hagytam azt, hogy én ugyan nem háromszáz, csak száz emberrel küzdöttem, és nem pajzzsal, de hosszúkarddal, és az is mocskosul igaz, hogy az egyéni harcászatot (ezúttal a fogalmat jól használva) el lehet felejteni, de csapatszinten manõverezni, HA volt oldalt hely, lehetett, a "sérülteket" ki lehetett hozni, és aki "nyomott", ha a hülyéjének lokálisan még sikerült is, az meghalt, mivel három oldalról kapott az arcába.
Végül, csak hogy tiszta legyen: Nem azt állítom, hogy nem fordult elõ. Azt kérdõjelezem meg, hogy ez a hosszútávú taktikai cél volt.
Mondjuk, amíg még a történelemkönyvek is, fogalmazzunk finoman, ellenõrizhetetlen, vagy eddig még soha nem reprodukált dolgokat írnak, vagy keverik az ok-okozatokat abban az öt mondatban, amit a harcászatra szánnak, addig nem lep meg, hogy olyan emberekkel találkozom, akik szerint mittudomén, a hosszúkard "öt kiló volt és kaszálva vívtak vele", még akkor is, ha a kezébe adok egyet és az orra alá tolok három gigabájtnyi konzisztens, korabeli anyagot, aztán megfogjuk azt a szart, és három órán keresztül élõben prezentáljuk, hogy hogyan mûködik a dolog.
De azt hiszem, befejezem, mert emlékszem, még a pilumban sem tudtunk megegyezni, még úgy sem, hogy videót linkeltem, mivel idõgépem meg nincs.
A tekintélyre hivatkozás önmagában pedig érvelési hiba, nem végkövetkeztetés.
\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"
Kár mert egy zseni volt a fickó, mindig olyan dolgokra világított rá amikre nem is gondoltam volna. Nem véletlen hogy a legnagyobb hatású hadtörténsznek tartják.
Érdemes elolvasni John Keegan: A csata arca c. könyvét, ott az Agincourti csatára levonatkoztatva nagyon jól ki van ez fejte.
Az úszás szakkifejezéseit is meg lehet tanulni könyvbõl. Úszni nem feltétlenül.
Játsszunk el a gondolattal. Ha Te akár hoplita, akár falangitész vagy, hajlandó vagy-e csatába menni azzal a tudattal, hogy a mögötted álló X ember bele fog tolni az elõtted álló lándzsafalba? 😊
A hadviselés ezen területe a középkorban egyszer újra elõkerült, egész elfogadhatóan mutatja be az Alatriste c. film. Épeszû élõlény, akár ló, akár ember, akár eukarióta, vagy megáll a fegyver külsõ körén, vagy befut ugyan, de nem "nyomni", ahhoz a lándzsa nem effektív. Gladiussal, falcatával stb. még lehet alakítani valamit, de akkor minek viszel lándzsát in da förszt plész?
Érdemes meghallgatni ezt az úriembert is. Nem mondom, hogy az észrevételei kritizálhatatlanok (a többi videó némelyikével nem értek egyet), de általában a felvetései között nem egy a jogos. Ez is, pölö.
Am töri szakos vagyok, szóval az évek során elég sok ókori és középkori forráson rágtam át magam. Szvsz egyik se túl pontos, mindegyik közös toposzokból építkezik, jelentõsen túloznak. Sokszor építkeznek korábbi mûvekre, már az ókorban is. Egy rakás történet író van aki rém elfogult, állandóan ellent mondanak egymásnak, ha nem toposzokról van szó. Nem véletlen hogy nagyon óvatosan használják ezeket a komoly hadtörténészek.
A felek arra törekedtek , hogy átnyomják egymás vonalát. Természetesen e közben ment a folyamatos döfködés stb. de a nyomás volt a lényeg. Általánosságban elmondható hogy a mélyebb sorok elõnyben voltak,mert a hátsó sorok nyomták az elõtte lévõket. Iszonyat fontos volt a kiképzés és az erõnlét.(érdekes módon pl. errõl a harci stílusról sokat tudunk) A kiképzés jó része éppen ezért arról szólt, hogy a falanx tartsa a vonalat-és az egyéni harcosok maradjanak talpon..akkora nyomásban talpon maradni és harcolni nem volt egyszerû.
Na most ha sokáig tartott a harc ez kb. miután összeértek a sorok 10-15
(a játékban ez általában 2-4 perc)
percnél tovább, a felek azt kockáztatták ha átszakad a soruk nem tudnak elmenekülni..így a fáradsággal együtt arányosan csökkent a harci kedv. Ha viszont átszakadt a sor a támadó miután benyomult a szakadásba, kétoldalt hátba támadta a még harcoló ellenséget. (A villámháború egyik alapvetõ célja is pont ez,csak úgy megemlítem.) Az üldözés nem tartott az elsõ idõkben sokáig így is egyértelmûen nagyobb volt a vesztesége az elmenekült félnek. Na ezen (is) változtatott Spárta, õk ameddig tudták üldözték az ellent, borzalmas veszteséget okozva ezeknek. A legerõsebb csapatokat mindig jobb oldalra rakták-gondolom errõl már hallottál miért. A következõ állam aki ezen taktikán nagyot változtatott a Thébai,Epameinóndasz-al az élen, de nem akarok itt nagyon (tovább) okoskodni..<#alien>#alien>
Meg ami a harc menetét illetõen tényleg bizonytalan, az az általad is említett dolog. Ami igazából elég baj, mert most már kb lehetetlen megmondani hogy pl harc közben milyen veszteségek voltak stb.
Pl sok mindenki panaszkodott amiatt hogy a vanila játékban villám gyorsan megfutottak az egységek. Amit igazából ma a hadtörténet pont reálisnak tart. Legalábbis abból a szempontból hogy a csaták során valszeg minimális veszteség után bomlott meg a morál.
De.<#alien>#alien>
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Attól, hogy egymás mellé rakod a két változatot és kijelented, hogy neked az új tetszik, attól még semmi sem validálja, hogy az a jobb vagy valóságos...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
<#alien>#alien>Amúgy emlékezetem szerint már volt hasonló beszélgetésünk. Inkább azt mond meg mikor lesz leárazva a minyó!
Talán így!
Nagyon jól összerakta a készítõje. Egybõl kedvet kapok, hogy rá klikkeljek a csata gombra! <#violent>#violent>
Nekem így még realitás szempontjából még mindig harmatos<#vigyor>#vigyor>, de majd megoldják a móderek.
Ráadásul igen csak alakulnak a módok-évszakok, csata idõ, stb..
Én pl. elsõre arra gondoltam, hogy 1.9. patch után különbözõ játékmódok lesznek, pl. az RTW-hez hasonlóan rövid és hosszú hadjáratok.
361 óra van benne.
http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB