1085
Divinity: Original Sin
  • shadar619
    Érdemes felvenni a zsebmetszést és a zárnyitást?
    Ha igen akkor milyen szintig érdemes?
  • Zohar
    Köszi! Egyébként ez azt is jelenti, hogy ha aktiválva van a Lone Wolf, akkor nem csatlakozhat hozzám a játék végig más kari? Vagy csak - relatíve -az elején nem?
  • Shiwo
    a kikötővárosban fogod őket megtalálni, de csak akkor csatlakoznak, ha nem vetted fel a Lone Wolf-ot
  • Zohar
    8 óra játékom van, és még csak a kikötővárosnál tartok, meg ott mászkáltam ide-oda. Voltam valami obszervatóriumba meg ott egy portálon lementem, de semmi értelme nem volt, legalábbis nem lehetett továbbhaladni. Ott kell valamit csinálni? És hol tudok plusz karikat szerezni? Elvileg lehet kapni még kettőt. Köszi!
  • Zohar
    És a harcosnál melyik skillt fejleszted pluszba? Én Knight-al megyek, de jelenleg lövésem sincs, hogy mire költsem az első szintből kapott pontot. Az egyik megy str-re, de abilities-nél nem tudom mi legyen. Ötlet?
  • SaGa Jr
    Jól tudod, egyszerre tényleg csak 1 aktív lény lehet egy karakter mellett. Ha újat idézne a karakter akkor az előző eltűnik.

Zohar:
    Amit akarsz. Én második karakternek egy harcost használok a ranger mellé. Ranger-nek növeld a perception értékét, mert a találati pontosságban távolsági fegyverekkel piszok nagy különbségeket jelent, ugyanis csökkenti a levonás mértékét, ami távolra lövéskor mindenképpen elszenved a lövész.

A constitution plusz HP mennyisége és minimális action pont emelkedése nem hoz annyit, mint a halálos csapdák észlelése mielőtt beléjük rohansz (ezt is a perception értéke határozza meg, menyire hamar veszed észre ha egyáltalán észreveszed) vagy éppen rejtett dolgok felfedezése és ugye a pontosság, meg az AP növekedés.
  • Zohar
    Sziasztok, új vagyok a játékban(a műfajban is), de szeretnék már kezdésként jól indítani, ehhez kérném a segítségeket. Egy rangerrel indulok, de bajba vagyok, hogy mi legyen a másik kari. A ranger Walk in Sahadow, Fast Track ill. Ricochet skillekkel indul, 8-as dexel és 7-es constitutionnal. Bow 1-es, Expert Marksman 2-es, és a Scoundrel 1-es.

Szerintetek mi lenne jó kiegészítés mellé? És milyen statokkal, skillekkel?

Köszönöm előre is a válaszotokat!
  • Tibbbor
    A level editor(Divinity Engine) kizárólag a Steam-ről szerezhető be?
  • MrStokes
    Valamint a #695-ben leirtaknak megfeleloen a warriorod altal idezett lenyek gyenguszok lesznek, hacsak nem fejleszted a karaktered Int erteket is.

Mivel a main stat-okra oszthato pontok szama veges (johet szintlepesbol + az azokra bonuszt ado gear-bol), ezert ez mindekepp egyfajta kompromisszumot fog jelenteni.
  • MrStokes
    Ugy tudom, hogy egy karakter egyszerre csak egy lenyt tud idezni es fentartani.
  • MrStokes
    A spelleknek karakter szint kovetelmenye van, ami ha teljesul akkor tudja a karakter hasznalni adott spell-t.

Viszont van a spell-eknek egy skill szintje is (szerintem ezek, amiket te felsoroltal), de ez nem mint szigoru kovetlemeny, inkabb csak mint tajekoztato jellegu adat szerepel a leirasban.

Ennek a karakter Intelligence stat-jahoz van koze. Eszrevetelem szerint minel magasabb adott spell skill-je, annal magasabb kell legyen a karakter int erteke ahhoz, hogy a spell-t teljes ertekuen, negativ modositok, levonasok nelkul tudd hasznalni.

Az íjaszomnak peldaul, miutan meglett az 5-os szintu marksman, felvettem 3 szintnyi pyro-t (3x osztottam ra skill pontot), viszont meglepve tapasztaltam, hogy az osszes betanult tuzvarazslat -10-30% modositot kapott, mert tul alacsony volt az intellgiencia stat-ja. Amint noveltem az int-et, maris csokkent ez a negativ modosito, az alacsonyabb skill szintu varazslatoknal a hatekonysag visszaallt 100 %-ra, magasabb skill szintueknel csokkent a negativ modosito erteke.

Idezo spell-eknel a negativ modosito az idezett leny tulajdonsagait csokkentik, hp, sebzes, ilyenek. Mas, buffolo vagy debuffolo spellek eseten maganak a spellnek a sikeressegi eselyet csokkenti 100 % ala. Pl. a haste-et ado fire spell (talan Burning Blaze ?) kezdetben csak 80 %-os esellyel volt kasztolhato, int novelese utan ez az esely elerte a 100 %-ot.

Sebzo spell-eknel a negativ modositonak koszonhetoen a leadott sebzes csokken, illetve a masodlagos elementalis statuszeffekt okozasanak az eselye.

Vagyis osszefoglalva: lehet mindenkinek tanitani spell-eket, de maximnalis hatekonysaggal csak akkor tudod majd oket hasznalni, ha az int stat-ot is szepen novelgeted. Aztan mindenki dontse el maganak, hogy mennyire eri meg neki adott esetben 2 main stat-ot is probalni kimaxolni.
  • MrStokes
    Kozben mar tettem egy skillpontot a Barter-re es valoban olcsobban tudok most mar vasarolni, illetve nagyobb ertekben eladni.
  • SaGa Jr
    Fura. Nekem ment 1-es meg 2-es skill-el is az elementál idézés miután meg tudtam tanítani a karakteremnek az adott varázslatot. Legalábbis így emlékszem (azt lehet hogy csak az emlékezetem csap be).

methyliso:
    Harcosnak nem kell idézést tanítani. Ő tanulja csak szépen a saját iskolájának trükkjeit és ha olyan nagyon idézgetni akarsz vele akkor használj scroll-t. Ő az akinek tényleg nincs szüksége idézésre, mert neki a lehető legtöbbet kell ütnie és ebben kell őt segíteni a megfelelő varázslatokkal (man at arms képességek, lightning stike és minden direkt sebző meg ellenfelet véreztető dolog). Az idézéssel egy csomó akciópontot elpazarol amiből létrehozhatna valami zúzós kis hatást (például egy battering ram-ot elsüthetne vagy egy lightning strike-al egy halom ellenfélen végigverhetne).
  • dartonite
    Az nem eleg.
    Elementalhoz minimum 3-as szintu skill kell,szoval 1 pont keves lesz.
    Summon Fire Elemental - LvL 3
    Summon Air Elemental - LvL 4
    Summon Ice Elemental - LvL 3
    Summon Earth Elemental - LvL 5
    Summon Undead Warrior - LvL 3

A geo pokja azt hiszem a legkisebb szinthez kotott summon.
  • methyliso
    Én nagyon szeretem használni a summonokat, az jó ötlet hogy például a warrioromnak adok 1 pontot minden varázslatban (fire/water/earth/air/witch) így tudja használni bármelyik summon varázslatot? Ha kell akkor tűz elementált ha kell akkor water elementált?
  • SaGa Jr
    Csak ne barter közben növeld a skill-t mert akkor nem fog eltérést mutatni (nem tudom miért nem veszi észre vagy használja a változást de nem szokta figyelembe venni a dolgot). Csinálj egy mentést a kereskedő előtt mielőtt beszélnél vele, nézd meg a készletét és az árakat az aktuális barter skill mellett és aztán ha van elkölthető ability pontod akkor töltsd vissza az állást, növeld a skill-t és úgy állj neki kereskedni. A visszatöltésnél az árukészlet változhat ha az előző szintlépésed óta még nem jártál az illetőnél.
  • MrStokes
    Koszonom az infokat, valoszinuleg az a gond, hogy tenylegesen nem adtam meg skill pontot a Barter-re. Na majd este ezt korrigalom es megnezem mi valtozik. :)
  • SaGa Jr
    Miért lennél. Az a feladat level 10-12-re van kitalálva (mikor kijössz onnan akkor leszel nagyjából 12-es szintű csapatnak tulajdonosa). Az a beavatásnak csak az első lépcsőfoka, ennél azért több lépésből áll a teljes feladat (ami kötődik a boszorkányhoz is aki miatt ide átjöttél) és mire a végére érsz lesznek az embereid 14-16-os szintűek is.

Nem mellesleg a könyvekből van egy-egy példány abban a barlangban is a földre ledobva. A pakolászós dolog megoldásánál meg nincs sorrend csak az számít, hogy a megfelelő tárgy kerüljön a megfelelő helyre. Arról meg értesít a program ha jól csinálod mert akkor lesz kattanás (click). A könyv amit meg a kapcsolóra kell tenni ott van a kapcsolóknál lévő polcok egyikén (ahol szintén megtalálható az immaculate könyvek némelyike).
  • Tibbbor
    Kösz a helpet!Basszus, a könyvekért akkor vissza kell mennem.Egyébként is kicsi vagyok még ehhez a küldihez 11-esként, szerintem.
  • SaGa Jr
    Minden skill pont 10% árcsökkenést hoz maximum 50%-ig, de csak akkor ha tényleg rendelkezel legalább 1-es skill értékkel. Az eladási árat már nem emlékszem milyen mértékben befolyásolta de azt is emeli, tehát több zseton járt ugyanazért a cuccért magasabb barter esetén.

Például az ominózus ability és tulajdonság pont könyvek nullás barter-rel 10K aranyba kerülnek a hall of secrets-ben, míg 5-ös skill esetén már csak 5K arany darabjuk. Volt már 8-as skill értékem is, de akkor is csak 5K-ig ment le az áruk.

Arra is érdemes figyelni, hogy 20-as és annál kisebb viszony esetén a kereskedő drágít, míg 80-as vagy jobb viszony esetén kedvezményt ad annak akivel jóban/rosszban van és van neki barter skill értéke (ennek hiányában az olcsóbb áruk elmaradnak de drágítani keményebben fog).

Tibbbor:
    Elolvastad az Immaculate könyveket? 1-től 3-ig sorszámozva felszedhetőek és elolvashatóak voltak már a templomban is a kis településen. Na azokban van mit kell csinálni. A tárgyak meg valóban megtalálhatóak odabent. Az egyik kapcsolóra nehéz hordót vagy vázát kell tenni (van ilyen a környékén), van ahová egy vödör vizet, van ahová egy könyvet és így tovább. A pontos, mit és hová az a könyvekben van leírva.

A kapcsolós dolog is le van írva a könyvekben de a szemét kiveri az embernek a megoldás. Ugyanabba az állásba kell állítani a karokat ahogy a szemközti fal bal oldalán állnak a kék (lila?) csíkok. Vigyázz, mert a karoknak 4 állásuk van, ahol az első a vízszintes.

A szobor egyébként nem segít semmit csak a megfelelő könyvre utal a szövegével. De a szövegek pofonegyszerűek, egy szótárral a kézben vígan és kényelmesen megfejthetőek. De ha már végigjátszást használsz akár azt is rászabadíthatod a Google Translate-re aztán értelemezed a leírtakat.
  • Tibbbor
    Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem igazán értem, mit kell csinálnom az Infiltrating the Immaculates küldetésben a barlangban?! Az angol nyelvű végigjátszás bizonyos súlyú tárgyak megfelelő sorrendben történő elhelyezéséről ír(ezeket állítólag ott a barlangban kell összeszednem?), említ három többállású kapcsolót is, szóval számomra nem világos a dolog. Sajnos annyira nem tudok angolul, hogy a szobor által mondottakat megértsem...Előre is köszönöm!
  • MrStokes
    Az inventory-ban minden, ami a karakternel van, kotelezoen megjelenik, hiszen erre hivatott az inventory, ellenben a toolbar-akra azt teszel ki, illetve azt veszel le roluk, amit csak szeretnel.
    A toolbar egyes gombjai gyakorlatilag nem masok, mint hivatkozasok az oda behuzott skill-ekre, targyakra, csak abban vannak a segitsegedre, hogy ezeket a skill-eket, targyakat konnyebben es gyorsabban tudd elerni es hasznalni.
  • MrStokes
    A barter skill konkretan hogyan mukodik? Mert hiaba agattam a karakterre ilyen skill-t ado targyakat, latszolag ugyanugy a korabbi ertekeket irja a jatek a targyakra.

Netan annyit modosit a dolgokon, hogy vasarlaskor a targyak altal kepviselt neverteknel alacsonyabb arakat is elfogadnak az NPC-k, illetve eladasnal meg tobbet hajlandoak adni ertuk? Ezt a kuszoberteket viszont gondolom nem koti az orromra es nekem kell kikiserleteznem?
  • Tibbbor
    Egyébként a duplán szereplést úgy értettem, hogy az illető tárgy vagy skill(scroll) az Invetory-ban és a lenti quick bar-ban is szerepel egyszerre. Engem ez zavar, de ez maradjon az én egyéni problémám.
  • Tibbbor
    Köszi, jó tippeket adtál!
  • SaGa Jr
    Nekem egyszer sem keveredtek össze a dolgaim. Berendeztem úgy ahogy nekem jó és úgy is maradt mindaddig míg rá nem böktem hogy valamelyik előre beállított szempont szerint rendezze át (ez többnyire az érték szerinti volt az alapján ugyanis piszok gyorsan rábukkantam mindenre, no nem mint ha olyan nehéz lett volna az adott kategóriát kijelölni és így direktben csak az oda tartozó tárgyakat látni). Így nekem az elhelyezés sosem okozott problémát.

Ahogy a vásárlás sem. Egy karakterem volt nekem is aki vásárolt és ha valamelyik másik karakternek akartam vásárolni és nem tudtam volna a cuccai tulajdonságait akkor csak átlapoztam rá és megnéztem a megfelelő fülön mit visel, így mindjárt ment az összehasonlítás. De alapvetően venni nem volt érdemes szinte soha semmit. Csinálni jobbakat tudtam illetve találni is azoknál amik a boltban voltak.

Amúgy érdemes lesz legalább 1 pontot tenni arra a barter-re, nem csak tárgyakból letudni azt. Úgyis lesz dögivel pont és nagyon sokat fog számítani akár 1 pontnyi barter különbség is. 1 pontnyi ability point meg elfér ott.

Inventory-ban csak akkor szerepelnek duplán ugyanazon tárgyak ha betelt az egy slotba rakható mennyiség limitjük. Ha azután fogy belőle, de addigra már vettél fel az adott tárgyból újabb adagot, akkor nem a magasabb számút fogja növelni a program hanem a frissen megkezdettet (nálam legalábbis így volt). De ez pár kattintással letudható (gyógyital kivételével nem fordult elő ilyesmi a gyógypiáknál meg gyorsan feljavítottam a gyengébbeket így nem fulladtam bele a minor healing potion-ökbe). Más esetben nem futottam még bele ilyen helyzetbe. Tárgyat kétszer sosem rakott ki nekem a program a quickbar-ra. A skill-eket kirakta de azokat meg amúgy is egyből töröltem onnan, mert nem érdekelt a dolog. Nekem csak az lehetett quickbar-on amit én ott akartam tudni.

Az új skillek elhelyezése... Én speciel nem pakoltam ki feleslegesen mindent, mert egész egyszerűen szükségtelen volt. Csak a leggyakrabban használt néhány képességet és eszközt (a lockpick csomagot raktam ki a bar-ra egy gyógyító skill kíséretében, pár védelmi meg 2-3 támadó mellé) így mindenkinél így be is telt a 10-es tömb. Nem lapozgattam újabb sorokra mert nem hajtott a tatár, nem kellett egy pillanat alatt harc közben két csapás között aktiválni valamit így nem okozott soha gondot az, hogy megnyomjam a k billentyűt és onnan kiválasszam ami éppen akkor kell a megannyi ismert skill közül és onnan aktiváljam.

A frissen vásárolt skill nevére meg csak emlékszel, nem kéne hogy gondot okozzon az alapján beazonosítani és más quickbar slot-ba tenni azt. :) Tudom, más játékok még ezen a téren is fényesre suvickolják a játékos fenekét és biztosítanak egy rakás kéynelmi funkciót, nos ez a program nem.

A térképes problémával én nem szembesültem egyszer sem, ellenben a különféle frissítések során futottam bele másba. Még a kezdeti időkben, mikor jöttek szinte naponta a frissítések, sokáig leragadtam a 53-as verziónál, mert az 57-62 és 67-es verzió szórakozni kezdett a textúrákkal (egyikben a talaj textúrák tudtak megzavarodni, a másikban a karakterek megjelenítésével volt gond, a harmadikban az AI csesződött el) azt végül ezen verzióval toltam ki mindkétszer a játékot. A frissebbekhez már nem volt türelmem szórakozni velük, hogy most épp mit cseszhetnek el és az a verzió tökéletesen működött hibák nélkül, persze megvoltak a maga nyűgjei (alapanyagok amik nem használhatóak mert nincsenek hozzájuk receptek, rossz sorrendben történő feladat megoldáskor beragadhatott a feladat listába egy feladat attól függetlenül hogy már lezárásra került, de ilyenbe kétszer futottam csak bele és egy korábbi állás visszatöltésével orvosolni tudtam a hibát).
  • Tibbbor
    Kezdettől fogva egy bizonyos karakternél tárolom az eladandó cuccokat és a pénz nagy részét, és kizárólag az ő barter-ét növeltem(azt is gear-ből, mert ilyesmire nem áldozok pontot), ettől függetlenül ilyen körülményesen megoldott trade-elést és ennyire kusza inventory-t rég láttam. Hiába rendezem át bármilyen szempont szerint, ha újra kinyitom, megint ömlesztve van minden.
    Hihetetlenül tetszik a játék, szuper a hangulat, imádom a harcrendszert, de pl. nagyon praktikus lenne, ha a skillbar-ban lévő scrollok, skill-ek, potion-ok nem szerepelnének duplán az inventory-ben is. Baromi macerás pl. új marksman skill felvétele ill. vásárlása után kibogarászni, hogy ez most új skill. és le kell húznom a skill bar-ba, vagy már van iyenem...?!

A portré melletti kis ikonokat ismerem, de ritkán használom.Azért kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

Más: másnál is előfordul néha, hogy a minimap és a map egyaránt használhatatlanná válik, mert fekete lesz rajtuk minden és csak a Waipoint portálok láthatóak?
  • SaGa Jr
    Haladj a sztoriban és majd megtörténik.
    Nagyjából az ötödik megtalált spéci kő (star stone/blood stone) megtalálása után (elsővel csak megnyílik az EoT és megkapod a piramis egyik darabját, másodikkal megnyílik a hall of heroes ahol toborozni lehet új tagokat ha kirúgod az extrákat előtte, utána a karakterek saját lakrésze nyílik meg, aztán egy elemi sík ahol boltolni lehet aztán jön a HoS) mikor átmész az EoT-ba akkor fogja megnyitni neked az imp. Ehhez persze minden megtalált kő után ami kisült át kell ruccanni (ezt jelzi a kis villogó piramis a képernyő jobb oldalán). Ilyenkor mindig történik valami újdonság odaát.
    A megnyitott helyiségekből a saját teleportjukkal gyere ki (ami odavitt) ne csak úgy visszatérj a normál játékba mert akkor leakadnak a történek odaát.
  • shadar619
    És hogy lehet elérni a hall of secrets-et?
  • SaGa Jr
    Viszont emiatt nem kell minden karakterednek barter skill-t növelni, elég egynél feltolni magasra (5-ös skill esetén fele áron vásárolsz és sokkal jobb pénzt kapsz a saját cuccokért) ha jó áron akarsz vásárolni. Az utalgatást is egyszer kell megcsinálni azt annyi. De minderre semmi szükség.

A karakter váltáskor csak bökj a második fülre a listájában (felülről a második fülecske azt hiszem equipped vagy mi a fene csoport, de akad ott mágikus, meg fogyóeszköz kategória is) és akkor az éppen viselt cuccai lesznek ott a mutatott cuccok között, tehát csak ráviszed a kurzort az éppen általa viselt tárgyra és látod a statjait, nem kell megjegyezni, mégis pár pillanat műve az összehasonlítás. Jól van ez kitalálva csak használni kell a beépített funkciókat és máris semmi probléma.
  • SaGa Jr
    Igen az. Úgy sem nehéz a játék ha csak 3 (ha csak az egyik karakternek van felvéve) vagy 2 (ha mindkettő lone wolf) karakterrel bandázol, ráadásul a Lone Wolf nem csak a HP-t növeli de a szintlépésenként kapott Ability pontokat is.
  • SaGa Jr
    End of Time, Hall of Secrets.
  • shadar619
    Hol lehet megtalálni azt a kereskedőt akitől minden szintlépés után vehetek tulajdonságnövelő könyvet?
  • dartonite
    Nem hiszem,nalam par masodperc a mentes es a toltes is.
    Nincs ssd-m.
    Igaz 8giga memoria van a gepben,talan emiatt...
  • Sir Quno Jedi
    Steamben gyorsan megvan, lebackupoltatod vele és utána törlöd a local contentet,majd pedig restorolod az SSD-s steam könyvtáradba...
  • Sir Quno Jedi
    Áttettem SSD-re és megy szépen.
  • Tibbbor
    A lassú töltésről/mentésről sokfélét olvastam, mert nekem is hasonló a gondom(bár volt pályarész, ahol egészen felgyorsult a dolog), szóval van, aki kevés memóriával magyarázza, mások szerint véletlenszerű, kinél lép fel, lényeg, hogy én az ajánlott konfigon játszom, mégis néha ott szobrozom fél percig egy gyorsmentés/gyorstöltés előtt. Azt nem értem, hogy nemrég játszottam végig újra a Dragon Age Origins-t, ahol aztán bőven akad kimenteni való adat, de ott a Quicksave egy szempillantás volt és ugyanennyi a Quickload. Mindegy, a játék van olyan jó, hogy ezt elnézem neki...
  • methyliso
    Ez a nem közös arany nagyon oldskool lett. Bár ez már az oldskool játékok idejében is idegesítő volt. Kivéve a Pool of Radiance-ben mert ott olyan súlya volt a pénznek hogy muszáj volt szétosztani de még úgyis rogyadoztak a parti tagok alatta :)

Nektek meddig tölt/ment a játék? Nekem 1-2 perc a töltési idő, a mentés se villám. Vegyek 1 SSD egységet? Vagy nem a vinyón múlik?
  • Shiwo
    hát igen, jól látod, ez a része eléggé macerás lett
  • Tibbbor
    Jól látom, hogy kereskedés esetén mindig a beszélgetést elkezdő karakter éppen viselt cuccaihoz viszonyítja a megvenni kívánt árú statjait?!
    (Akkor is, ha másik szereplőre váltok a fenti nagy baloldali inventory ablakban.)
    Ez baromi nehézkes megoldás, mert ha venni akarok a 4 fős csapatom valamelyik karijának valamit, akkor előtte mindig meg kell jegyeznem, mit visel, milyen tulajdonságokkal? Ráadásul a pénzt is folyton utalgatnom kell egyik karitól a másiknak. Nem értem, miért nem közös az arany?