24522
sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Fenrir
    A megjelenés után fél évvel úgyis ingyenes lesz :)
  • Tababo
    örülök hogy havidíjas lesz
  • j0nNyKa
    én felfogtam, hogy Nephin ezt miért írta, vázolom, én hogy látom:
    amikor kiderült, hogy a WS havidíjas lesz, azt mondtam Omlás kollégának, hogy ez engem így ilyen formában valszeg nem fog érdekelni, gw2es fizu rendszerrel érdekelt volna - azt a játékot egy guilddel tudtam volna elképzelni úgy, hogy közben nem zavar a... butább játékosréteg
    a TESO-t rétegjátégként, nagy valószínűséggel 90%ban egyedül szeretném majd játszani, csak úgy "magamnak", nagyobb komolysággal, mint egy WS-t - erre pedig tökéletes lesz a havidíjas rendszer, mert no offense azoktól, akik itt ma levágták a világvége hisztit, de úgy érzem, jobb lesz nekem nélkülük
    míg mondom, egy WS-ben nem zavartak volna, mert ahhoz nem ültem volna le solozni, csak is valami guildes - haveros móka játszhatna
    TESO-t egyedül, max pár hasonló fanatic-kal tudom elképzelni, ahol viszont zavarna, ha mondjuk cseten butaságokat olvasnék, vagy retardáltak ugrálnának körülöttem a játékban, etc. - ezen remélem, hogy csökkent alaposan a havidíjas rendszer

ha meg nem így van, és tömegjáték lesz hosszabb távon.. üsse kavics, nem lett igazam, legalább tudom, hogy jól sikerült a cucc (bár tartom, hogy aki a legnagyobb hanggal hőbörög a havidíj miatt, az fogja leghamarabb befizetni minimum az első fél évet, de eskü szeretném, ha nem lenne igazam)

tényleg no offense senkinek. mások az igényeink, ennyi.

most abba bele sem megyek, hogy remélhetőleg a havidíj egyenlő a nagy számú, igényes kontenttel a fejlesztők részéről, merthát ígéreteket láttunk már mindenhol, naív nem vagyok - meglátjuk. én biztos megnézem, hogy mi az igazság.
    remélem, minél több "TES-re érett" játékostárssal egyetemben.
  • Fpocok
    Az is előfizetéses lesz :D
  • j0nNyKa
    igen ezeket az alakokat rotálja a launcher, akkor valszeg ez létezik csak
    bár szép nagyon ez így vegyítve is

update: meg is van, bár nem pont abban a beállásban :)
  • PiszkosFred
    Ennél jobb felbontásban még nem találtam rá, ha te igen, majd lökj egy linket.

• PiszkosFred
    Önállóan az ijász alakról nem tudok, a beta launcher ezen háttere - ha jól látom - a nagy "hármas" képből van kivágva.

Mint az FB oldalunk fejlece vagy minekhivjakja
  • Susarc
    ohh
  • j0nNyKa
    nem.
  • Susarc
    mázlista4!!!
  • j0nNyKa
    Fred (vagy bárki aki tudja):
    Itt a launcherben lévő íjászos kép megjelent valamilyen formában háttérképként nagy felbontásban?
  • PiszkosFred
    Idézet a mai Matt Firor interjúból, a más lesz e esetleg a konzol mint a pc kérdésedre válaszolva.
  • PiszkosFred
    As a lifelong PC developer and gamer, I am very excited by the fact that the next-gen consoles are so powerful and so PC-like. Gone are the days when you had to make sacrifices porting a game like ESO to consoles - now, with the XB1 and the PS4, really the only differences you can expect between the PC and console versions is playing with a controller and player-to-player communication (no keyboard). Graphics, engine, content, etc., are all the same.
  • Nos
    Ámen :)
  • PiszkosFred
    Pont ezért választották ezt az aránylag kevésbé dokumentált Interregnum időszakát, mert itt csak annyit tudunk, hogy ba**ott nagy háború volt, hullák mindenfelé, majd jött Tiber Septim és rendet rakott :) De addig is, amíg újra nem lesz "egységes" Birodalom, bármi lehetséges, főleg ami a zónákat, céheket, lokál sztorikat, Hercegeket, stb illeti. Bármikor átmehetünk bármelyik létsíkra, ami nem akadályozza meg a történelmi folytonosságot... sőt, még akár Tiber Septim is belekeveredhet a játékba, akár egy kieg, vagy bármi képében, és mehet tovább az új Érával a sztori.

Nagyon sok van még az első, és kőbe vésett sztoriig :) (a többi kontinensről nem is beszélve, miért ne lehetne most felfedezni őket)
  • gseldon
    Ne haragudj, de sehol sem írtam, hogy a bukás után sóvárgok, pont, hogy azt mondtam, hogy nagyon szeretném, ha siker lenne. Csak azt a magánvéleményemet fejtettem itt ki szerintem normális hangnemben, hogy szerintem (hangsúlyozom, szerintem) P2P-el nem fog összejönni hosszútávon. Rövid távon iszonyat bevételek lesznek, rengeteg előrendelés, több millióan fogják játszani, semmi kétség. De ugyanezt láttam már az SWTOR esetében is. 2 milliós játékoslétszám, nagy bevételek, aztán az egész elolvadt cirka 4 hónap alatt.
    A különbség egy Skyrim és egy MMO között nagy, előbbinek nincs fenntartási költsége. Egyszer költesz rá, aztán már csak a bevételek jönnek.
    Az XB1-re, meg PS4-re még tippem sincs, de nem az volt, hogy nem leszünk velük összeeresztve? Hogy külön szerveren lesznek? Ha így lesz, akkor nem lehet, hogy a nagyobb profittermelő képesség miatt majd a fejlesztések elsősorban konzolra jönnek, és a PC változat másodhegedűs lesz?
    Kérdésedre a válasz pedig (szigorúan megint csak a saját véleményem) az, hogy szerintem már az arcvesztés nem akkora probléma. A kiadók direkt először P2P-re mennek rá, hogy hatalmasat szakítsanak az elején, annak ellenére, hogy már a launch-nál megvannak a tervek a későbbi F2P-re váltásra. Ez egy kalkulált váltás, és már nem félnek annyira a kudarcélménytől, amit egy ilyen váltás okoz, mert már annyira bejáratott.
  • Nephin
    Mennyi hozzászólás! Már azt hittem, össznépi bétázás folyik... :D

Nem zavar az előfizetés, sőt, bár így valószínűleg pápá, Wildstar :)
  • Nos
    Nem kötekedni akarok, arányokat meg nem ismerek, de ez azert megosztotta a TES "tarsadalmat".
    Mindenesetre egy próbát mindenképp megér, tényleg remélem, hogy jól sül el, én is ki akarom próbálni. Csak attól félek egy kicsit, hogy az mmo köntös nagyon fellazítja Tamriel saját keretein belül viszonylag logikusan felépített világát. Mert főleg így, hogy fizetős lesz, így ugye folyamatosan villantani kell valamit. Eddig az volt a jó, hogy a különböző részek hátterét nagyon jól át tudták gondolni, igazi történelem alakult ki. Viszont ha itt folyamatosan hozni kell az új anyagokat, az új sztorikat, akkor ez már nem lehet olyan átgondolt. Szerencsére elég távol esnek időben egymástól, szóval a későbbi single player TES-ekre nem lesz olyan nagy hatása az itteni történéseknek.
  • PiszkosFred
    Érdekes ez. Emlékszem, amikor 2006/2007 körül (meg nem mondom már pontosan, de előkeresem ha kell) írtam egy cikket arról, hogy a Bethesda létrehozta a Zenimax OS-t (bejegyeztette X tőkével) majd licenszelte a Hero Enginet, és várható a TES MMO, akkor nagyon sokan örültek a hírnek. Kicsivel voltunk az Oblivion után, de már a Morrowind óta akart mindenki egy multiplayer TES-t. (voltak és vannak is ilyen irányú próbálkozások - nem véletlenül - azóta is)

Másik lehetőség a Fallout MMO lett volna, de 2006/07-ben nem volt tiszta még a jogi helyzet, az Interplaynél voltak az online jogok, csak a többit sikerül megszerezni a Bethesdának. Így örült a nagy többség, mert borítékolható volt a TES MMO.
  • TomStorm
    GW2 is minőségi Project mégis B2p és tele van játékossal vagy pl.TSW.Panasz meg nincs.
    Nem tudom TESO mitől lesz minőségibb eddig nem vettem észre:)
    Tetszik persze nem arról van szó de én B2p-nek képzeltem el az egészet.
    Csak ne az legyen,hogy ilyen+olyan kiegészítő amit még külön meg kell venni(mondjuk van rá esély az újabb területek végett) az előfizetés mellé.

Mondjuk én már nem is magam miatt aggódok mert elfogadom lassacskán,hogy P2p lett de jó pár ismerős már fújjog rendesen:D
  • Nos
    A döntést én is logikusnak tartom, de hogy mennyire TES fanok voltak a szavazók, azzal kapcsolatban azért vannak fenntartásaim. Elég sokat játszottam az összes résszel, és pár ismerősöm is, és mind a fejünket fogtuk, amikor kiderült, hogy mmo lesz belőle.
    Akik szavaztak szerintem inkább ESO fanok voltak, a kettő szerintem nem ugyanaz.
    (Bár ez a végeredmény szempontjából asszem mindegy.)
  • PiszkosFred
    Par dolgot elfelejtesz, amikor a bukas utan sovarogsz :)

- XB1 és PS4-re is megjelenik, ahol nem sok mmo van jelenleg, most kezdődik a műsor ott is...
    - ...és a TES sorozatot a konzolok tartotta el. Csak a Skyrim hozott 800 misit, 450-et az első héten...
    - ... amihez kapcsolódik, hogy nincs befektető, a saját maguk ura (Zenimax Media a korábbi Bethesda fejesek cége, pont az ilyen esetekre - ez nem az EA vagy Activision) - bár kétségtelen, hogy veszteséggel nem fogják fenntartani
    - Tudod mennyire minimális létszám is elég, hogy kijöjjön nyereségesre a fenntartás?
    - és a legfontosabb: A TES FANOK SZAVAZTÁK MEG, HOGY LEGYEN HAVIDÍJ. Ez persze túlzás, de az összes szavazáson ez volt a nyerő. Most ne azokra gondolj itt, akik játszottak két hetet a Skyrimmal, és mai napig picsognak, mert az ESO-ban nem lesznek sárkányok, mert az "olyan cooool". Azok szavazták meg főleg, és örülnek a döntésnek, akikre lehet majd számítani - feltehetően, majd meglátjuk - a premier után is, mint közösség.

Tudom, hogy a sértett düh és a csalódás szól sok emberből, amikor szándékosan a pusztulását és a halálát kívánja a játéknak. Ha ez boldoggá tesz benneteket, ám legyen. Mindaddig, amíg erre vártok, a többieknek maximum lesz egy jó évük, játszva, szórakozva.

És még egy kérdés, amelyet egyik kolléga kérdezett meg ma tőlem is. Miért van az, hogy újonnan bejelentett MMO-k közül egyre többen döntenek az P2P rendszer mellett, újra? Lásd FFIVX vagy a Wildstar? Tényleg ennyire hülye lenne a fejlesztő mindkét esetben, hogy ha ennyire egyértelmű a szopás, mégis bevállalják a nyilvános szopóálarcot? Vagy esetleg, vége az alibi és semmirevaló f2p és b2p mmo-knak, amivel dugig a padlás, és visszatérünk a minőségi projektekhez? Csak nem véletlen a döntés, nem?
  • Torzonborz
    mondjuk én attól nem félek hogy ez veszteséges lesz meg be fog dőlni. már csak a név miatt is iszonyat eladásokat fog produkálni és abból meg az első 1-2 fizetős hónap bevételéből lazán hozhatják a nullszaldót vagy akár már profitot is.
    merthogy : ne felejtsük el nem csak pc-re jön hanem konzolra is tehát a felvevő piac irgalmatlan nagy.
    pont emiatt meg merem kockáztatni hogy egy jó start esetén - értsd valóban minőségi cuccot kapunk , olyat amilyet tényleg várunk - akár még a wow sikerét is megközelíthetik.
  • TDC Geronimo
    Bár toltam 42őt, de nem :)
  • gseldon
    Gero, te amúgy nem az egykori BF42-es HBA-s tag vagy? Én Haribo vagyok onnan. Jó rég volt.

Bocs az off-ért.
  • gseldon
    Ezzel csak az a baj, hogy igazad van, nem illenek a csillámpónik az ESO-ban. DE! Ez mégiscsak üzlet, ezért ha az előfizetések olyan szintre esnek le 4-5-6 hónap után, hogy abból ne tudják fizetni a szerverparkot, support-ot, fejlesztőket (akik a folyamatos tartalmat gyártják) ÉS még profitot ss tudnak felmutatni a befektetőknek, akkor kénytelenek lesznek váltani AKÁRMENNYIRE sem illik a világhoz a csillámpóni. Nem fognak azért egy veszteséges vállalkozást működtetni, mert "nem illik hozzá".
    B2P nem illik hozzá, ezért F2P lesz, erős korlátozásokkal. Pénz limit, lassabb fejlődés, lassú lovak mittudomén, majd kitalálják.
    Hangsúlyozom ez csak akkor fog bekövetkezni, ha nem tudják eltartani magukat az előfizetésből, de ez még hosszútávon (több év) a WoW-on kívül senkinek sem sikerült. Szerintem sajnos nem az ESO lesz a második kivétel.
  • Fpocok
    Szerintem meg jobb ezt minél előbb tisztázni... mert ha pl olyan, amit nem akarok, akkor nem szenvedek vele tovább.
  • TDC Geronimo
    Ne én találjam már ezt ki. Ülnek ott erre emberek, akik eleget kapnak ezért :D

• gatyo
    Ez oké, de mond szerinted hogy lehetne B2P modell ESO-ban, ami nem rontja el ennek a világnak a hangulatát.

Nameg arra a 2 hónapra nem tökmind1 neked? :P
  • TomStorm
    Érdekesen alakult.Ami biztos,hogy "sok" érdeklődőt veszítettek már így bő fél évvel megjelenés előtt ezzel a húzással.
    Maradéknak meg még ki kell próbálnia.Amúgy ráértek volna ezzel még pár Beta Phase után
  • Susarc
    milyen tőrbe? a WOWnak 10 év után még mindig 9-10 millió előfizetője van.....nem látom a tőrt:P
  • TDC Geronimo
    Eh. Mondjuk nem mintha 1 év után ne menne f2p-re. 2014ben havidíjas MMO... Nem követik a piacot vagy direkt dőlnek bele a tőrbe?
  • Torzonborz
    Abszolút jó meglátás . Én nem szeretnék semmilyen csillámpónit meg hasonló gay szarságokat látni TESO-ban.
  • gatyo
    Azt nem értem, hogy itt szinte mindenki a fizetési modell üzleti részét firtatja, holott leírták, hogy azért döntöttek e mellett mert ez illeszkedik a legjobban a játékhoz. Miért ne lehetne ez az ok valós? Biztos, hogy lehúzás szaga van csak és kizárólag?

Hogy képzelnétek el ti mondjuk egy B2P rendszert az ESO világában, ami illeszkedik is hozzá? Csicsamicsa ruhák, fegyverek vásárlása aki akar? Fejlődés gyorsító buffok? Extra hátasok? stb. stb. Biztos, hogy egy ESO-ban ez elférne?
  • gseldon
    Persze én is meg fogom venni, 30 nap ingyen aztán meglátjuk, ez sosem a pénzről szólt, csak tényleg drukkolnék a játéknak, hogy sikerüljön nekik, és sajnos nem látom azt, hogy ez így működne.
    Ha a játék eleve F2P-ként, vagy B2P-ként jelenik meg, akkor még ha az aktív játékosok száma csökken is, az internet, gamer közösség stb. szemében nem lesz kudarc ("fail"). Ha P2P-ként indul és utólag vált, az a nyílt elismerése annak, hogy a dolgok rosszul mennek, és máris mindenki temeti a játékot, a közvélemény "szájra veszi" és máris kudarc az egész. Persze a játék attól még elképzelhető, hogy profitábilisan üzemeltethető és méretgazdaságos is lehet, de sikertörténet már soha nem lesz, én pedig azt szeretném, ha az ESO az (is) lenne, nem csak egy 50k méretű hűséges játékosállománnyal rendelkező rétegjáték, amely épp, hogy fenntartja önmagát.

Egyébként pedig szerintem nem, konkrétan a Zenimax-nál/Bethesdánál nem látják át a B2P számokat, hiszen nincs vele tapasztalatuk. Eddig csak az ArenaNet-nek (GW2) és a Funcom-nak (TSW) van erre számuk és kötve hiszem, hogy megosztják ezeket a konkurenciával.
  • Nos
    Biztos igazad van abban, hogy "a legéletképtelenebb is üzleti szempontból", de szerintem azért talán egy picit jobban átlátják a kiadónál, hogy mi éri meg nekik, mint te. Persze nem akarok veled vitába szállni, de az első hónapos nagy lehúzást még akkor sem éri meg kihagyni, ha esetleg nem váltja be a játék a hozzá fűzött reményeket.
    A baj csak az, hogy ha igazad van, akkor a játék nem olyan jó, mint amilyennek várjuk, mert tényleg nem tudják tartani ezt a fizetési modellt.
    Ha meg nincs igazad, és annyira jó a játék, akkor elég sokáig nem lesz olcsóbb.
  • PiszkosFred
    Meglátjuk 2014 tavaszán. Ha nem tudják teljesíteni az elvárásokat (és amit ígérnek), akkor ott baj lesz. Ha tudják, akkor nem.

Konzolos megjelenés miatt pedig tényleg nehéz megsaccolni a következményeket, mert egyelőre nem sok példa volt arra, hogy multiplatform mmoval játszon az ember.

Én drukkolok nekik, hogy jól süljön el a dolog.
  • PiszkosFred
    Nem tudom, de már én is gondoltam rá, hogy nem véletlen :D
  • PiszkosFred
    Lehet. Meglátjuk. Bármi elképzelhető. Ez sem tipp.

Nekem egy fontos: az, hogy jövő tavasszal leülök a játék elé, és úgy érzem - aztán majd kiderül -, hogy a haverokkal és ismerősökkel együtt nagyon jó élményben lesz részünk.

A WoW-t hagyjuk, mert az 2005-ben egy tervezői zsenialitásnak köszönheti a sikerét. A siker nagy részét annak köszönhette, hogy a legjobb időben a legjobb helyen jelent meg. Még úgy is, hogy a játékelemeit konkrétan az addigi mmokból "lopkodta" össze, amelyet sosem titkolt, és amelyet jól tett, hiszen sosem szégyen az, ha egy jól működő és népszerű dolgot átveszel mástól.

És még egy "nem tipp". A mai 2013-as mmo viszonyok között a WoW nem tudná megismételni a korábbi sikereit. Már más világ van, ezért is volt zseni a Blizzard, hogy akkor és ott indította útjára, és tette a hétköznapi játékosok számára is elérhetővé (urambocsá' kommersszé) az MMO-t, mint nagyon rétegműfajt. Zseniális húzás volt, amit az első 2 évben műveltek.
  • Susarc
    miért ilyen agybeteg majmok kapnak bétát minden játékban?:(((