Űrfelvonót ígér egy japán cég 2050-re

← ElőzőOldal 6 / 6

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Egy szuperkönnyû repülõgép annyia könnyû lehet, hogy saját gt. hajtómûvel felmegy akár 20 km-re. Onnen meg baromi kis hajtóanyag tömeg is felemelheti a gépet. Számolgatni kellene. Az ûrlift beruházási költsége akkora és annyira között helye van, hogy soha nem váltaná le egy fellõhetõ ûrezköz rugalmassságát szerintem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"ha meg lezúg a földre az egész kóceráj.... nos akkor kellõen messze van tõlünk szal np"

hát azért ha a Föld szépen felcsavarja mondjuk, a 96k km-bõl jut ide is...
Az elemi szálakat össze lehet fonni, mint a normál köteleket. A fonás még erõsebbé is teheti a kötelet.

én úgy tudom az egyik probléma jelenleg hogy ezt egyben is kell legyártani.
mármint a nanoszálakat.
Nem lehet több részletben, és összekapcsolgatni.márpedig elég limitált amit tudnak jelenleg, és hát ugye itt nincs gyártáshibára mód.
Nem idelenn kéne legyártani, hanem odafent, ahogy Clarke leírta "Az Éden szökõkútjai" címû regényében. Így könnyebb lenne kifeszíteni a kötélzetet. Olvass utána!

Frosty01
biztos nem foteltudósok találták ki, ha nekikezdenek majd csak számolgatnak. ha meg lezúg a földre az egész kóceráj.... nos akkor kellõen messze van tõlünk szal np

practitioner of the forbidden arts of death

NEXUS6
Hát a megépítése kb annyi rakéta indításba kerülne, mint amennyit egész további mûködése során kiváltana.
<#hehe>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hát én nem értek hozzá ezt elõre leszögezem, de az a laikus véleményem, hogy képtelenség ilyet építeni.

Kezdve azzal, hogy olyan erõs lenne ez a centrifugális erõ a földnél, hogy feszesen tartaná a "kötelet"? (think) Folytatva az általatok is forszírozott szakítószilárdsággal...

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Frosty01
gundamokat mikor kapunk hozzá? <#idiota>

practitioner of the forbidden arts of death

Sehogy sem tetszik az ötlet. Még ha mûködne is, ez egy nagyon nagy technikai kihívásokat jelentõ építmény lenne ami ennek ellenére csak egy pár embert tudna felvinni napok alatt. Nem túl hasznos az árához és nehézségéhez képest...
Ebbõl a pénzbõl inkább fejlesszék az ûrhajókat. Amúgy meg hiába kell azokhoz üzemanyag, arra nem gondoltak, hogy itt ugyanazt a távolságot kell megtenni a gravitáció ellenében, akkor ugyanannyi energiát fog igényelni? Az egyetlen elõnye lehetne, ha gazdaságosabban használja az energiát, de ha 1 tonnát vontatnak fel az 1 tonna tömeg mozgatása lesz itt és és egy ûrhajón is. 2050ig ha össze hoznak egy jobb hajtómûvet esetleg akkor dobhatják kukába az addig ebbe fektetett összes pénzt.
Másrészt én ennyi év alatt már azt várnám, hogy legalább a naprendszeren belül legyen egy kis forgalom. Elszörnyülködök mikor ilyen 30-40 éves terveket olvasok ahol még mindig csak az ûrbe jutással problémáznak. Mégis mi a fenébõl számolták ki, hogy addigra tudnak találni egy anyagot ami ilyen teherbírással rendelkezik? 😮
JethroHUN
Poetro: A rakéta forog a tengelye körül, mint a kilõtt golyó. A lég örvény amit kelt az tartja a stabilan. De ez a ûrkötél baromság. Nincs ilyen erõs anyag, irreálisan sokba kerülne, nincs módja kiépíteni. Baromira pontosan kellene belõni a kötél végén lévõ "súly" ûrállomás pályáját és sebességét. Ha csak egy pindurit lassabb/gyorsabb, ilyen hosszú kötélnél nagy görbülést okozna, amitõl + erõk lépnének fel. Nincs ilyen szakító szilárdságú anyag a világon.

Don't need to be accurate, just shoot more bullets!

Tegyük fel, hogy megvan az anyag, amivel képesek áthidalni ezt a távolságot, és képes ezeket a zord körülményeket is kibírni. De hogyan gyártják le, raktározzák, és juttatják fel? Mert egy ilyen kötélnek azért hatalmas súlya van, hatalmas kiterjedése, és gondolom nincs olyan ûreszköz ami pár millió tonnát fel tudna juttatni az ûrbe. Na meg természetesen egy ilyennek hatalmas lehet a kimozdulása is ha jön egy nagyobb szél, és ezt valamilyen energiával ellensúlyozni kell.
A repülõeszköznek fel kell jutnia a LEO-ra legalább. Ahhoz viszont üzemanyag kell, ami drága. (mindegy, hogy az ûrrepülõ részben, vagy egészben rakéta és/vagy sugárhajtású, üzemanyag kell bele)

Az ûrlift kocsiját elektromossággal is meg lehet hajtani, ami azért mûszakilag egyszerûbb.

Ha meg tudják csinálni, az nagyon jó lenne. Ezután jöhetne a Clarke-öv.

A gond az, hogy olyan szál kellene, ami kellene, ami legalább 5000 km-t bír el saját magából. Az eddigi rekorder anyag a bazaltfiber 180 km-nél tart a tesztek szerint. A sokat emlegetett nanoszén kötél talán 300-at tud.

Devil 2010

Két nagyon fontos dolog: Kivel kell majd utaznod és milyen zene szól majd a liftben.
arra is kíváncsi lennék ha ez a cucc keresztülmegy a légkörön akk találkozni fog néhány felhõvel vagy hasonlóval. ott viharok is lesznek. azzal mi lesz?
Igen ám de most a japánok mondják. 😊 És ha õk valamit a fejükbe vesznek...
Molnibalage
Senki nem teszi fel a kérdést. Ha lesz olyan erõs anyag, amibõl lehet ilyen erõs ûrliftet építeni, akkor nem célszerûbb egy pehelykönnyû repülõekszöz...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A legérdekesebb ebbõl nekem még mindig az lenne amirõl túl sok szó nem esik egyébként hogy hogyan akadályoznák meg ilyen ûrlifteknél hogy az ûrszemét szanaszét szedje az egészet. A föld légkörében már most több száz tonna hulladék kering és az ûrben egy darab kavics elég ahhoz hogy egy ûrhajó komplett burkolatát hazavágja.
Pedig nem új keletû a terv, már évtizedekkel ezelõtt felvetették, elméletileg még lehetséges is, csak elég komoly technológiai akadályai vannak.
Babázás már megint..
ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam
Érdekes volna ha valóban megvalósulna, bár szerintem ez is olyan álmodozás mint az állandó Hold vagy Mars bázis. Ha sikerülne megfelelõ anyagokat kifejleszteni akkor is hogyan tudnák megvalósitani? Mikor látom a tv-ben hogy egy tengeri telefon vagy egyéb kábelt fektetnek, amijóval egyszerübb én már akkor is csodálkozok, és az sem egy egyszerü feladat, de mikor ilyesmit hallok akkor csak csodálkozni tudok.

Begin <#boxer><#boxer><#boxer>
← ElőzőOldal 6 / 6