Űrfelvonót ígér egy japán cég 2050-re
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha meg mást találtam ki, akkor sincs semmi.
Ja, kísérlet? Gyakorlatban? Az érdekelne.
http://lexikon.katolikus.hu/R/relativit%C3%A1selm%C3%A9let.html
Ezt találtam, szerintem érthetõen leírja, miért is nem jó az elgondolásod.
Ha az Androméda galaxisból kiindul egy fénypont és én elõtte (tehát mielõtt az a fénypont elindulna) és szintén fénysebbel haladok a Föld felé, akkor ami mögöttem van nem fog utolérni, igaz? Remélem világos.
Viszont elõttem (pl a Föld és közöttem) bárhonnan idítunk egy fénypontot, akkor az tutira elõbb fog a szemembe jutni mint ami mögöttem van, pedig a mögöttem lévõ már rég elindult, sokkal elõbb mint amelyiket elõbb megláttam.
Mivel nem tudunk annyira gyorsan haladni semmilyen eszközzel, hogy érzékeljük a különbséget ezért ezt csak a hanghoz viszonyítva lehet elképzelni.
Ha közel fénysebbel haladnék egy fénypont felé, akkor majdnem 2X-es sebesseéget mérnék. Ha ugyanennyivel távolodnék tõle, akkor valószínûleg alig mozogna. De ez csak feltevés.
A lényeg az IDÕ-eltérésben van. Az egyiket elõbb látom meg mint a másikat.
Egyidõben, tõled azonos távolságokból indított fénysugarak minden esetben egyszerre érkeznek meg, függetlenül a sebességedtõl.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
De a fénysebességet minden irányból ugyan annyinak érzékeled, tehát ugyanakkor ér oda mindkettõ. Hiába mozogsz a fényforrás felé akkor is ugyanakkor fog odaérni mintha állsz, vagy menekülsz elõle.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Mondjuk a szállítójármûvek energiaellátása sem lesz egy szerû feladat, ha tényleg versenyképes ûrkikötõket akarnak belõlük csinálni. Az aggregátokhoz szintén sok üzemanyagot kell magunkkal cipelni mászás közben. Persze sokkal kevesebbet, mint a rakétákban, de lesz súlya.
Tehát, honnét tudja, hogy mennyire van még az Androméda?
Ez miért kérdés?
Egy darabig én sem hittem el, még akkor sem, mikor már ismertem az elvet. Aztán a távolság változásával értem meg a dolgot.
A "bip"-ek akkkor is sûrûsödnek ha a fényforrás halad a megfigyelõ felé és akkor is ha fordítva! A másik, hogy MINDIG fénysebbel halad a fény, nem abból kell bármit is kiszámolni.
Eszembe jutott egy egyszerûbb "elrendezés".
Legyen a megfigyelõ középen, egy tükörrel a kezében, amiben láthatja a hátulról érkezõ fénypontot, vagyis a "bip"-et. Ha nem mozog senki (a megfigyelõ és a fényforrások együtt mozognak v nem mozognak), akkor a két fényf-ból egyszerre kiadott fénypont egyszerre érkezik a középpontba (az a 15 centi a tükörtõl most ne számítson).
Ha elõre mozgunk, akkor az elõttünk lévõ fényf-ból pontosan fénysebbel kilépõ fény felé mozgunk X sebességgel, a mögöttünk lévõ ff-ból szintén fénysebbel kilépõ fényponttól pedig távolodunk ugyanazzal az X sebbel. Az elölrõl induló fénypont elõbb érkezik a szemünkbe mint a tükörbõl érkezõ. Ennyi.
Azt számolja ki, hogy 3 millió fényév/óra sebessége volt, ami a fénysebességnek sok milliószorosa.
De mi van ha utólag kiszámolja az általa megtett út/idõ alapján?"
A fény sebességét közvetlenül másként nem is lehet meghatározni.
(elsõre amúgy fel sem tûnt, hogy abban is szalagozik az író)
"We have our own place in the universe, and it is a dark, cruel role we play: We are the revolutionaries, we are the usurpers to the heavenly thrones. We are the enemies of the gods."
"We have our own place in the universe, and it is a dark, cruel role we play: We are the revolutionaries, we are the usurpers to the heavenly thrones. We are the enemies of the gods."
Azt hiszem már tudom h hogyan magyarázzam el, hamár szóba került a hullámmozgás.
Képzeljétek el, hogy a fényforrásból (legyen a Hold) pl másodpercenként kiadunk egy-egy fényjelet (bip-bip-bip) és a Földrõl figyeljük. A fényforrástól MINDIG fénysebességgel idul el a fény a tér minden irányába. A Földrõl is azt észleljük, hogy fénysebességgel ért oda.
Ha a fényforrást kilõjük a Föld felé, mondjuk a fényseb felével, akkor az egyes fénypontok ugyanolyan sebességgel fognak végül érkezni, mivel azok mindig fénysebbel haladnak az idulástól kezdve, viszont... innen nézve hamarabb érkezik a következõ impulzus, éppen feleannyi idõ alatt, mint ha állna a fényforrás. Ez a doppler-hatás, ami hosszabb ideig adott fény esetén jön létre.
Az viszont lényegtelen, hogy a fényforrás mozgott-e, mert ha félúton a Hold-Föld között kiadott fény ugyanakkkor ér ide mintha majdnem fénysebbel haladna felénk egy tárgy amirõl aztán ugyanabból a pontból kiadjuk a jelet.
Vagyis ha a megfigyelõ mozog a térben, akkor bizony az állandó (mindig állandó) sebességgel haladó fényhez képest már hamarabb-késõbb észleli. Aki elõl halad az késõbb (mert távolodik tõle), aki hátulról az pedig elõbb észleli (mert közeledik feléje).
-A centrifugális.
De mi van ha utólag kiszámolja az általa megtett út/idõ alapján?
Az jött ki, hogy 50 GPa szakítószilárdságú anyag kell, 1 g/cm3 a sûrûségre normálva.
Az egyszerûség kedvéért hengeres a profillal számoltam, de a valóságban a kötél célszerûen vékonyodni fog a végei felé, így további párszoros csökkenés nyerhetõ, csak most nem volt kedvem ilyen hülye függvényeket integrálni.
A helyzet, hogy ilyen tulajdonságú anyagok már most is léteznek, pl. a cikkben is hivatkozott szén nanocsövek (1,3 g/cm3 65 GPa szakítószilárdság), csak még nem tudnak belõle ilyen hosszú kötelet fonni.
Persze ez a kötél valószínûleg csak pár mm vastag lesz, mert ilyen anyagból 1 mm átmérõjû is elbír a föld felszínén 5 tonnát.
Ebbõl a 36000 km-es darab súlya 35 tonna, aminek az ûrbe juttatása már ma sem gond. (Ez persze nincs ellentmondásban az 5 tonnás szakítószilárdsággal, mert felfelé haladva csökken a gravitáció, és növekszik a centripetális erõ, így felfelé haladva a kötél gyorsan veszít a súlyából.)
Innét már nem nagy mûvészet a dolog. Ûrállomás a geostat pályára. Felvisznek rá két 36 ekm-es tekercs kötelet és az egyiket elkezdik lefelé engedni, a másikat meg felfelé, egyszerre. Ez azért kell kell csinálni, mert a kötél súlya lehúzná a mûholdat a pályájáról.
A cikkben súlyt is kötöttek rá, aminek a tömegével tetszõleges mértékben csökkenthetõ a felfelé „engedett” kötél hossza. Ezt majd akkor optimalizálják, hogy milyen hosszú felfelé menõ kötél és súly arány a legolcsóbb, mert a súlyt is fel kell vinni a geostat pályára, ami lehet, hogy drágább, mint pár ezer km kötél gyártása. (Vagy összefogdossák a már mûködésképtelen GPS mûholdakat. Azok jó nehezek.)
(A mûvelet attól megy, hogy a mûholdon súlytalanság van, alatta a növekvõ gravitáció húzza le a kötelet, felfelé meg a növekvõ centripetális erõ. Persze az induláshoz kelleni fog két apró rakéta is, aztán már a lendület is elviszi a köteleket pár száz km-re ahol már érvényesülnek a húzó hatások).
És szépen leeresztik a kötelet a földig. Lent elkapják a végét, és rögzítik, aztán lehet is mászni rajta (persze egy vékony kopásálló festékréteg még lehet, hogy kelleni fog rá).
Az idõjárás és hasonlók szerintem nem fogják bántani, mert a felülete kicsi a súlya meg nagyon nagy, abban a pár km-es magasságban amíg van számottevõ légkör. Kb. olyan, mintha egy zongorahúron lógna egy teherautó, szóval elég feszes lesz.
Majd a kötél jellemzõinek ismeretében, lehet, hogy nem egy darabból lesz. Lehet, hogy be kell iktatni rövid és vastag, de rugalmas szakaszokat, hogy a kötélben esetleg képzõdõ hullámokat elnyeljék. És még sok egyéb mûszaki probléma is eszembe jutott, amit meg kell majd oldani, de maga az elv technikailag kivitelezhetõ, csak most még nagyon drága.
...a második animáció (balról-jobbra mozog a fény- vagy hangforrás) alapján lehet könnyebben megérteni.
(amúgy a hanggal ugyanez a helyzet a levegõben, ha repült már valaki hangsebesség felett - esetleg tanult valaki repüléselméletet - akkor annak ez is világos)
A kísérlet eredmény az, hogy ha te fölrakod ezt az egészet pl egy teherautóra, akkor is ugyanakkor ér oda a fény.
Még egyszer, ez nem spekuláció, meg nem a tudomány jelenlegi állása szerint, hanem egy rengetegszer megismételt kísérlet eredménye.
A fény sebessége független a fényforrás sebességétõl. ...innen már kitalálod?... Csak egy példa. Van egy központi megfigyelõ (pl én) és a központtól egyenlõ távolságra egy-egy fényforrás a térben. Legyen pl 4db körülöttem és alattam-fölöttem 1-1. Ez 6db. (ezt lehet fordítva is ha középen van a fényforrás...) Ha nem mozgok, akkor a fény mindenhonnan egyszerre éri el a középpontot. Mozgás közben pedig az elmozdulás irányából hamarabb érkezik a fény. Remélem érthetõ. A fénysugár le is lassítható, mivel bizonyos közegben lassabban halad, így könnyebben és pontosabban lehet mérni.
Ezzel a módszerrel megállapítható az abszolút nulla-sebesség a világûrben.<#wilting>#wilting> Világossá válna, hogy merre mozog az egész cucc, de legalább is a mi galaxisunk.