Nem dőlhetett volna ilyen gyorsan a Costa Concordia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez is csak kiseggelte a beosztását. Ha igaz amit gugliztam róla, akkor évekig szárazföldi, íróasztal mögötti beosztásai voltak, aztán megdobták a kapitányi ranggal és beosztással.
De nem csak ezért, hiszen a fele ekkora tempó az negyedannyi mozgási energia, ezzel egyenesen arányos a sérülés ha gebasz van, azaz néhány elárasztott rekesz, elégedetlen utasok hada, gyorsan gazdagodó ipari búvárok, meg néhány jelentéktelen cikk a bulvárlapok utolsó oldalain lenne most ahelyett, ami történt.
Ez a Schettino egy igazi baromállat, a dolgok pedig ma úgy állnak, hogy az ilyeneknek simán kapitányi rangot osztanak, ez azért megnyugtató, nem? Persze, elmaradottabb kultúrákban meg álamfõt csinálnak az ilyenekbõl, és mint tudjuk, egy álamon még mentõcsónakok sincsenek...
Nem mondanának ilyeneket, ha csak egy kárrendezésen is részt vettek volna. Akár csak autóbaleset után.
"Ha jól volt megírva a szerzõdés, még az sem kizárt, hogy a kapitány az út elött beszélt a cég vezetésével, akik monták neki, hogy ugyanmár látogassák meg a szakács rokonait a szigeten."
Nem valoszinu, ha hajot selejteznek, akkor altalaban szetvagjak a hajogyarban. Egy ilyen biztositasi esemeny ugyan visszahozza a hajo arat, de par ev alatt nagyjabol a duplajat fizethetik vissza, annyival no az alapdijuk. Meg mindig jobban megeri ha eladjak ocskavasnak, a maradekot meg beepitik az uj hajoba es orulnek a biztositasi dijkedvezmenynek.
A Costa Cruises legújabb büszkesége.
CT rulez!😄
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
"A vészjelzés leadása azonban csak 30 perccel késõbb történt meg, és a kiürítést csak 22.58-kor rendelték el. Ekkor a hajó dõlésszöge már 30 fokos volt!"
Az elozo hozzaszolasomban leirtam az idorendet. Egyebkent a hajto pont az Andrea Doria balesete miatt szereltek fel olyan mentocsonakokkal, amiket akar 20 fokos dolesszog mellett is le lehet ereszteni. A hajo utodjak egyebkent a tulaj mar akkor elkezdte epittetni, amikor meg folyt a vizsgalat. Valoszinuleg most is a napokban fognak szerzodest kotni a Concordia potlasrara egy azonos gepeszeti alapokra epitett, de valamivel nagyobb felepitmennyel es utaskapacitassal rendelkezo hajora.
Majd 1 hónap múlva olvashatod a hasznaltauton:
eladó 1 db oceánjáró hajó újszerü állapotban, kevesett futott, törésmentes, megbizható kapitánytól 😊
ui: a mentõcsónakok sajnos már nincsenek meg, de könnyen pótolhatóak."
Kimaradt a nemdohányzó nõtulaj, meg, hogy sok extrával, meg garázsban tartott.
😄
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A magyarázat: a hajót eladhatja ócskavasnak, ebbõl is van bevétel, plussz a hajónak volt biztosítása, ami lényegében állja az értékének jelentõs részét.
Az utasok kártérítését szintén a biztosító állja, ugyanis minden jegyhez tartozik biztosítás is (persze csak akkor, ha a hajózási társaság betartotta a szabályokat).
Mivel egy ilyen eset után valóban utazásra nem nagyon tudnák használni a hajót, még mindig vannak más felhasználási lehetõségek, pl. átépítés és átnevezés, vagy az eredeti állapotban történõ felhasználás pl. szállodaként.
Más: érdekes problémát mutat az, hogy az a baleset egyik okaként az ECDIS rendszert jelölik meg. Ennek a rendszernek ugyanis 3 fõbb eleme van: egy hanglokátor, aminek az eredeti tervek szerint 10-30 másodpercenként kell térképeznie a tengerfeneket a hajó sebességétõl függõen, egy radar és a GPS rendszer.
Namármost: ha a hanglokátor rendesen mûködik, akkor a hajó elõtti közel 1000 méter láthatónak kell, hogy legyen 45 fokos szögben. Ha ehhez számítjuk, hogy a GPS rendszer maximális eltérése 15-20 méter, akkor máris elõjön az a kérdés, hogy hogyan lehet egy ennyire pontos rendszernél olyan kritikus hiba, ami ilyen balesetet okoz. A válasz: vagy szarul volt kalibrálva a rendszer (ez bizony emberi mulasztás, hiszen rendszeresen ellenõrzi kell ugyanis), vagy a hajó irányítását éppen végzõ személy nemes egyszerûséggel felülbírálta a rendszer adatait és túl közel vitte a hajót a parthoz (egyes tanúvallomások ezt látszanak alátámasztani, de ugye az ártatlanság vélelme...). Egyébként is érdekes kérdés, hogy a GPS adatok egy térképen meg is jelennek, ha azt vesszük, hogy 20 méteres eltérés már kritikusnak számít a rendszernél, akkor felvetül a kérdés, hogy vajon hogy kerülhetett ilyen közel a parthoz az a hajó? Mint kiderült, a 150-200 méteres kötelezõ távolság helyett a hajó 30-40 méterre megközelítette a partot, ez pedig tetszik vagy sem, nem a ECDIS rendszer hibája, hiszen mint már írtam, a GPS 20 méteres hibahatárral dolgozik, nem pedig 100 méteressel...
Tény, hogy a hajó kialakítása amiatt, hogy egyes részekrõl nem lehet közvetlenül kijutna a nyitott fedélzetre, igen veszélyes, de a baleset elkerülhetõ lett volna, ha esetleg hozzáértõ emberek irányították volna a hajót. Másik tény, hogy a hajó 22 órakor futott zátonyra, ekkor kötelezõen el kellett volna rendelni a kiürítést, továbbá azonnal le kellett volna adni a vészjelzést. A vészjelzés leadása azonban csak 30 perccel késõbb történt meg, és a kiürítést csak 22.58-kor rendelték el. Ekkor a hajó dõlésszöge már 30 fokos volt! A kérdésre, hogy miért vártak ennyit a vészjelzés leadásával, az volt a válasz, hogy fel kellett mérni, mekkora a sérülés. Nos, egy modern hajónál szerintem feltûnõ, ha a 290 méteres hajótesten egy 50 méteres lék keletkezik, hogy azt már ne is említsem, hogy elég feltûnõ lehet, hogy bizony elkezdett dõlni az a szerencsétlen hajó...
Felhasználó: mindig a gép a hibás Rendszergazda: a hibát először ne a gépben keresd.
Ja, persze, akkor majd a testvérhajói is mennek az olvasztóba.
"Drágám, befizettem egy fantasztikus tengeri körútra. Tudod, az a híres hajó, ami fölborult és zátonyra futott..."
A sorrend fordított: zátonyra futott és fölborult. Egyébként szimplán átnevezik, átalakítják, kivesznek belõle egy szintet, beletoldanak 30 métert a közepébe, mivel ha már ilyen gatya állapotban van, akkor úgyis csak egy alapként használható új hajó építéséhez. Vagyis az új hajó nem 450 millió euroba fog kerülni, hanem (mentéssel együtt) mondjuk 300 millióba.
Az csak marketing, hogy egy hajó elsüllyeszthetetlen - pláne ha balfasz a legénység. De ha nem is lenne az, akkor is vannak ám csúnya viharok a tengeren, és a mai hajók dimenziója egyszerûen nem normális. Ha egy teherszállítót felemel egy szuperhullám, akkor ketté törhet a saját súlyától, mivel túl hosszú. Egy személyszállító meg hasonló okokból felborulhat, mivel túl magasan van a súlypontja. 150 éve a vitorlások hiába voltak csak 1-2 ezer bruttó regiszter tonnások meg még kisebbek, mégis életképesebbnek tûntek, mint ezek. Hiába, a profitéhség nagy úr...
Egyebkent a hajo oldalra dolese nem uj dolog, 1956-ban pont igy sullyedt el az olasz Andrea Doria is, miutan egy utkozes vegighasitotta az oldalat. Ott a legtobb halott az utkozesben halt meg, a tobbieket joreszt kimenetettek. Ez a hajo ugyanabban a hajogyarban keszult ahol a costa concordia es az elso kulteri uszomedences hajo volt, amit a valtozo korok miatt nem sebessegre es kapacitasra hanem kenyelemre epitettek. A ket 50 ev kulonbseggel epult hajo a viz alatt nagyjabol egyforma volt, csak a concordia sokkal magasabb felepitmenyt kapott, amit elektromosan mozgatott oldalso stabilizalo lapokkal kompenzaltak. Persze ezek csak akkor mukodnek, ha van aram es eleg gyorsan megy a hajo. Szerintem most mar kijelenthetjuk, hogy ez a design alapvetoen rossz es 50 eve sem volt jo.
Különben itt egy árlista.
51387 tonna mindenféle újrahasznosítandó fém és stb. vajon mennyit érhet, na ezt számolja valaki ki. Tehát mennyi a nettó veszteség? esetleg nyereség...
Nem. egyrészt 114.500 Bruttó regisztertonnás, de ez nem a súlya, hanem a szállítókapacitása. A hajó szerkezeti súlya körülbelül 50-55 ezer tonna körül lehet, ehhez jön a tartozékok, a berendezés, az ellátmány súlya, stb.
Ide másolom a bruttóregisztertonna magyarázatát:
A bruttó regisztertonna (gyakran mint: bruttóregisztertonna, rövidítve BRT) (angolul: Gross Registered Tonnage, azaz GRT) a hajók befogadóképességének, szállítóképességének ûrmértékben kifejezett egysége. 1 bruttó regisztertonna kb. 2,8 m³ hajótérnek felel meg. Kiszámításánál a hajóhidat, rádiós szobát, és egyéb meghatározott részeit a hajónak nem számolják bele. Mondhatjuk, hogy csak a hajó hasznos szállítókapacitását jelenti. A bruttó tonna kifejezés megtévesztõ, ugyanis itt nem tömeget, hanem térfogatot jelöl, 1 bruttó regisztertonna értéke térfogatban kifejtve eredetileg 100 köbláb, azaz ~2,8316 m³.
Valószínûleg befoltozzák a felszínen lévõ oldalát, a másikkal is kezdenek valamit (víz alatt is lehet hegeszteni), aztán kiszivattyúzzák belõle a vizet, elvontatják, szárazdokk, nagykalapács, és újra tengerre kerülhet. A biztosító szerintem nem akar kifizetni pár 450 millió eurót, ha kevesebbõl is megúszhatja a dolgot."
Ennek a hajónak annyi. Szerinted ki venne rá többet jegyet?
Drágám, befizettem egy fantasztikus tengeri körútra. Tudod, az a híres hajó, ami fölborult és zátonyra futott...
Ha bárki rendbe hozná, akkor is egy értéktelen vacak lenne.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
A pasit, mert tengerészkapitánynak az ilyen viselkedésû gyökeret nem lehet nevezni, a diszpécser káromkodva, üvöltve próbálta visszazavarni a helyére.
Csori hajo sokat nem ment...
Valószínûleg befoltozzák a felszínen lévõ oldalát, a másikkal is kezdenek valamit (víz alatt is lehet hegeszteni), aztán kiszivattyúzzák belõle a vizet, elvontatják, szárazdokk, nagykalapács, és újra tengerre kerülhet. A biztosító szerintem nem akar kifizetni pár 450 millió eurót, ha kevesebbõl is megúszhatja a dolgot.
A hajó kanyarban való dõlése is ebbõl a lendületbõl következik. Ha a hajó oldalazva halad (vagyis (nagy) szöget zár be a haladási irány és a hajó hossztengelye), egyre nagyobb lesz az a felület, amely a vízben "akad". Mivel a levegõ meg a víz közegellenállása különbözõ, így a vízben lévõ része jobban lassul, mint a víz fölött lévõ része (elõre haladásnál ezt a hajótest kialakítása kompenzálja). Oldalazásnál szélsõséges esetben (magas súlypont, rosszul elhelyezett tõkesúly) bizony felborul. Egyébként a tõkesúlynak (ballasztnak) pont az az értelme, hogy ez ne következzen be (gravitációs erõ kompenzálja a közegellenállást), ezért a nagyobb hajók ha nyílt tengerre mennek (ahol nagyobbak a hullámok) akkor vizet szivattyúznak a hajótestbe, mikor part közelbe érnek (ahol meg sekély a víz, pláne a kikötõkben) akkor meg kiszivattyúzzák. Gondolom itt is csekély mennyiségû volt a ballaszt, ez is hozzájárult a boruláshoz.
0.5919 GT = 1 GRT = 2.8316 m3
Ha ki akarod számolni a tényleges tömegét, akkor indulj ki abból, hogy 8.2 méter a (maximális) merülése. Ez teljes terhelésnél van, egy része a ballaszt (víz), meg ugye az utasokat se olvaszthatod be, de ezektõl most tekintsünk el. A hajó hossza 290m, szélessége mondjuk 20m, és tekintsük téglatestnek. Így a vízkiszorítása (ami ugyebár a tömegétõl függ) 59450 m3, ami vízbõl kb 47560 tonna. Ha nem vagy olyan balfasz mint én, és megnézed wikin, akkor ott is láthatod hogy 51387 tonna :-D
meg csak rá kell nézni a szitura - a hajó középvonala nincs 60 méterre a szigettõl! nem is értem hogy gondolták hogy annyira megközelítik a partot. azt meg hogy nem látták hogy milyen közel van, azt nem hiszem, mert távolabbi képeken látszik egy komplett halászfalu, nem hiszem hogy este 3/4 10kor teljesen sötét lenne a város.
\"The voices are back... Excellent.\"
a másik kérdés, hogy nem lehet úgy felépíteni vajon ezeket a merülésvonal alatti struktúrákat, hogy ha egy szikla végigszakítja, akkor ne az egész oldala, hanem csak pár kisebb raktár kerüljön víz alá? értem én hogy 30 méter hosszan karisdolta fel a hajótestet, de 290 méter hosszú a hajó, tehát a teljes hossznak a 10%-án kapott léket. kisméretû vízhatlan raktárakkal az oldalában/aljában ekkora vízkiszorításnál az üzemanyaggal a másik oldalra kiegyensúlyozva biztos nagyobb lenne az esélye az utasoknak. meg úgy az egész szerkezetnek, hogy úszóképes marad.
\"The voices are back... Excellent.\"
a kapitány büntetésére leszek kíváncsi... meg hogy itt nálunk mennyit kapna egy ilyenért?
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Én sem értem mért nincs szivattyú rendszer kiépítve..500millió eu árba nem fért bele pár nagy teljesítményû szivattyú? mondjuk a tervezéskor idióta kapitány effektust nem vették figyelembe 😊
Valszeg feldarabolják ott helyben..
Mindenesetre a kapitány megdöntötte az egy emberi hülyeségre esõ károkozás mértékét...
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
Engem inkabb ez izgat...1 szigetnel, ami jo esellyel mar fossa volt terkepezve, illetve azert mar nem tajoloval kozlekednek manapsag a hajok (koltoi tulzassal meg azt is tudniuk kell, ha 1 hal nagyobbat kakal a szokasosnal 100 meteres korzetben..)
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)