59
  • waterman
    lehet fura kérdés, de nem lett volna esélye a további egyenesben maradásra, ha mondjuk a túloldali ballasztokba át lehet pumpálni üzemanyagot, vagy egyenesen tengervizet? persze nagyobbat merül emiatt, de nem dől fel 20 perc alatt. az alsó pár sor kabinablak meg úgysem nyitható, ha azokat ellepi a víz akkor, na bumm.
    a másik kérdés, hogy nem lehet úgy felépíteni vajon ezeket a merülésvonal alatti struktúrákat, hogy ha egy szikla végigszakítja, akkor ne az egész oldala, hanem csak pár kisebb raktár kerüljön víz alá? értem én hogy 30 méter hosszan karisdolta fel a hajótestet, de 290 méter hosszú a hajó, tehát a teljes hossznak a 10%-án kapott léket. kisméretű vízhatlan raktárakkal az oldalában/aljában ekkora vízkiszorításnál az üzemanyaggal a másik oldalra kiegyensúlyozva biztos nagyobb lenne az esélye az utasoknak. meg úgy az egész szerkezetnek, hogy úszóképes marad.
  • gombabácsi
    egy hírben már volt hogy ott helyben szétdarabolják

a kapitány büntetésére leszek kíváncsi... meg hogy itt nálunk mennyit kapna egy ilyenért?
  • cateran
    Ja, amugy szerintem az ugyeletes tiszt kiment, hogy megdongessen vmi utast, a kormanyos meg szinten kiment elszivni 1 vicces cigit...
  • cateran
    Meg 1x, lassan: mar nem faklyakkal es tajoloval mennek...Pontatlan a sonar...de szar lehet a tengeralattjarosoknak...Gondolom a szikla idonkent felreugrik a hang elol vagy elnyeli es nem veri vissza...De meg ha pontatlan is (meglepne) megis mennyire? 500 meterrel odebbrakta magat a szikla? Mert ki ne talald, hogy 2 meterrel akartak elsuhanni mellette 1 ekkora hajoval...
  • GixEr
    Ennyi vizet ami ekkora keresztmetszeten todul be, nincs az a szivattyu ami ledolgozza.
  • hdo
    Azért millió euróknál ne kerekítsünk már felfele, főleg ne ötvenet!
  • Kelta
    Jaa...szerinted? éjjel sötétben, honnan tudod, hol vagy? gps, meg vízalatti radar..de ha azok kissé pontatlanok? amire utalnak a cikkben is?? akkor megszívtad, azt hiszed, nincs szikla, pedig de :) hát így járt..:)
    Én sem értem mért nincs szivattyú rendszer kiépítve..500millió eu árba nem fért bele pár nagy teljesítményű szivattyú? mondjuk a tervezéskor idióta kapitány effektust nem vették figyelembe :)
    Valszeg feldarabolják ott helyben..
    Mindenesetre a kapitány megdöntötte az egy emberi hülyeségre eső károkozás mértékét...
  • GixEr
    Nem feltetlen. Oldalanken kulon balaszt tartalyok/kamrak es uzemagyag tartalyok/kamrak vannak. ha elkezdi feltolteni a tuloldalt akkor az kb olyan, hogy maga sulyeszti el a hajot. Ha szerencseje van akkor szimplan megfeneklik.
  • cateran
    "Costa Concordia bal oldalát egy szikla lékelte meg az olaszországi Giglio szigete mellett"

Engem inkabb ez izgat...1 szigetnel, ami jo esellyel mar fossa volt terkepezve, illetve azert mar nem tajoloval kozlekednek manapsag a hajok (koltoi tulzassal meg azt is tudniuk kell, ha 1 hal nagyobbat kakal a szokasosnal 100 meteres korzetben..)
  • noland
    Szerintem meg otthagyják a roncsot túristalátványosságnak, később a szárazon maradt részeket kiadhatják alternatív szállásnak, esetleg átalakíthatják világítótoronynak, itnő jelül a következő nemzedéknek!
  • Alfa Of NS
    Gyanítom ha tudják, akkor befoltozzák a lyukat és elvontatják valami dokkba, ahol jó eséllyel szétszedik. Ha nem megy, akkor nekiesnek szétszedni a tengeren. Előbbi valószínűbb.
  • Alfa Of NS
    Az alul befolyó víznek növelnie kellett volna a stabilitását, mert nagyobb lett volna alul a súly. Persze süllyedés mellett :) És nyílt vizen. Viszont valószínűleg épp a befolyó víz miatt ért le a hajó alja teljesen a talajra és oldalra dőlt emiatt, hasonlóan mintha szárazföldön lenne. Persze időnek kellett eltelnie, mire a befolyó víz padlóra rakta a hajót, ezért nem egyből, de azért gyorsan eldőlt. Ezen az sem segített volna, ha hagyományosabb felépítésű a hajó, sőt még talán rontott volna is a helyzeten. Nyílt vizen persze a hagyományosabb felépítésű az stabilabb.
  • torreadorz
    "Kíváncsi vagyok, hogy mi a fenét fognak kezdeni vele?"

Majd 1 hónap múlva olvashatod a hasznaltauton:
    eladó 1 db oceánjáró hajó újszerü állapotban, kevesett futott, törésmentes, megbizható kapitánytól :)

ui: a mentőcsónakok sajnos már nincsenek meg, de könnyen pótolhatóak.
  • Kensin
    Kíváncsi vagyok, hogy mi a fenét fognak kezdeni vele?
  • Kensin
    Azért nem hirtelen fog úgy viselkedni mintha szárazföldön lenne. Még ha le is ér az alja és megdől, nem szabadna teljesen eldőlnie. Azért dőlt el, belefolyt alulról a víz. Ha lett volna jó pumpájuk, sokkal tovább tartott volna míg eldől.
  • brueni
    A Costa Concordia súlya 112 ezer tonna, vagyis 112.000.000 kg.
    Vegyük úgy, hogy nem csak vas, hanem rengeteg aluminium, és réz is van benne, ezért számoljunk egy átlagos 200 ft-os bontottfém árral.
    Az akkor 22.400.000.000 FT vagyis 22milliárd-400millió.
    Kp-ban fizeted? :D
  • Alfa Of NS
    Most mi a a problémájuk? A hajó alja leért a talajra, így elsősorban úgy viselkedik, mintha szárazföldön lenne, persze hogy oldalára dől gyorsan. Víz meg ahhoz kevés van alatta, hogy az egyensúlyt fenntartó hatások érvényesüljenek.

A baleset inkább a hajó irányítási, személyzeti kérdéseit veti fel. Gyakorlatilag dilettáns vezette a hajót, aki poénból tért le a kijelölt útvonalról, nem érezvén a kockázat súlyát. Amikor meg baj lett, nem irányított megfelelően a mentést. Ha a személyzet nem kezd önállóan cselekedni, lehet többen meghalnak. A megfelelő szakember hiánya okozta a katasztrófát.
  • pasi29uk
    Ócskavas árban megvenném...
  • torreadorz
    Ez mindenképp érdekes eset, nem is értettem hogy hogy tudott ilyen gyorsan feldőlni. Még a titanicnak is 2 óra kellett, szerintem ha ez a hajó nyilt vizen kapott volna léket ahol nem fekszik fel a talajra, 20 perc alatt elsüllyedt volna. Ez bőven aggasztó.