4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• lammaer
    Én is belekezdtem, de 1 órányi játék után olyan érzésem van vele kapcsolatban, hogy ez kb azt a szintet üti meg mint a kínai piacon az "akaiwa" magnók:

Csillog villog, még a hangszórókban is szines ledek villognak, 10 sávos equalizer meg rá van írva hogy 1000W (pmpo persze).
    Aztán amikor megszólal rosszabb mint egy sokol rádió, fél év után kiesik a hangszóró és kontakthibás lesz benne minden.

Ugyanez a játék: látszik hogy az animátorok meg a designerek halálradolgozták magukat, a tálalás 2012-höz méltó - csak éppen a tartalom az annyira diétás, hogy még Schobert norbi is bedobna utána még egy jó zsíros pacalt friss kenyérrel.

• tugyiti
    Na ki ért velem egyet most ,hogy a cassual gamerek és konzolosok miatt ez egy rakat szar lett ? :DDD
  • lammaer
    Végigjátszanád még1x?
  • vaakuum
    A foundry az micsoda?
  • Molnibalage
    Ahogy mondja. Szerintem ez egyszer végigtolom vagy talán még egyszer aztán annyi. Ez soha nem fog olyan magasságokba érni hírnév terén, mint az 1993-as. Nem fogja ezt 20 év távlatából a kutya sem emlegetni, mint + dolgot.
  • KingPunisher
    Haha ez a legnagyobb gondod ? Olyan hogy látótáv nem létezik a játékban.
    Kölcsönös érzékelési határ van, minden egység egyformán lát és hall érzékel, mindentől függetlenül.

Kedvencem az mikor egy egységem, iszonyat nagy mozgással befut mindehova :) volt hogy 5-en állták körbe, persze nem állt meg befutott a tömegbe. Az 5 ufo meg szétszaladt coverbe.. :)
    Persze második mozgásponttal spuri ki és jöttek a vágóhídra..
    Ajajajajjjj
    A legnagyobb gond az, hogy maga az alapkoncepció szar, így se patch se semmi nem fog segíteni.
  • KingPunisher
    Maradjunk annyiban 1x ki lehet tolni, már csak hangulat miatt is, de pénzt adni érte nem érdemes :)
    Én már a végét várom :P pedig elején igen tetszett, csak hát szépen lassan laposodik az egész.
    Olyan mint a szaros Wc kefe, kurva jó játék de azért rá lehet unni 6 évesen is.
    No mind1 ez van..
    Talán majd Roma2 vagy Company of Heroes 2 jó lesz.. :)
  • Molnibalage
    Az is röhejes, hogy fényes nappal érek oda a helyszínre, de éjszaka van. Semmiféle hatása nincsa a taktikai helyztre az éjszaka/napplanak. Ezt is szépen ledegradálták. Megáll az ész...
  • vaakuum
    Másfél képernyő távolság. Ha egyel messzebe lépek, nem látja...
  • gravicam
    Na végigtoltam classicon. Eleinte eléggé kihívás volt, de miután a fejlettégi szintem kb magasabb lett mint maga az ufo technológia, már sokkal kevésbé volt nehéz. Még a legdurvább Sectopodot is szinte kihívás nélkül lehet leszedni. Node ez már a régi UFO-ban is ugyanígy volt.. A "vége" egész izgalmas...! :)
    Nos, ezek után kiváncsian várom, mikor jelenik már meg az UFO 2: Terror from the Deep...
    Nekem nagyon tetszett a játék.
    A zeneszerzőt szerintem külön dícséret illeti: Michael McCann -t.

A földgömb forgatható.
    A füstgránátot meg ne az ellenfére dobáljátok. ;-)

• SaGa Jr
    Ez érdekes, mert ilyen UFO kategória elméletileg nincs is a játékban.
  • Carmang
    Ez a játék tényleg egy vicc...
    Kisméretű, lelőtt ufóhoz mentem épp az előbb ki. Az az energialényizé oneshotolta 3 emberem 3 kör alatt, miközben fedezék mögött voltak. Ellenben embereimnek őrá 20% találtai esélyt írt ki. A sniper 60%-os esély mellett elvétette, őt aztán messziről egy sectiod lekapta, mission vége.

Ez a négy ember így NAGYON kevés. A kötelező klassz választás egy vicc. Perk-rendszer komolytalan, ami miatt aggódtam is, az a "best build". És innentől kezdve kuka az egész. Egyébként sem passzol ilyen játékhoz a perkezés. Valamit vagy meg tudok csinálni az adott körben, az adott fegyverrel, mert van rá TP-m, vagy nincs TP-m, és akkor nem csinálom meg. A mozgás-mozgás/mozgás-lövés/dash rendszer nem jó, a taktikai részt csúnyán elrontó rendszer.
    Valaki említette, hogy addig nem mozognak az idegenek, amíg meg nem látom őket. Alátámasztom. Utána is csak fedezékből fedezékbe mozognak (akárcsak én). Lövöldözéskor meg mindenki várja, hogy talál-e vagy sem. Ez így AI szinten nevetséges. Mondjuk nem is írhattak volna hozzá kemény AI-t, mert akkor meg pillanatok alatt szétkapnák a 4 emberem.

Gagyi felszerelhetőség. Mi az, hogy vagy plusz pajzsot, vagy medi kit-et, vagy gránátot vihetek? Ez tipikus példája annak, amikor a dizájner kitalálja, hogy "milyen jó taktikai lehetőség lesz, mert egyik emberemnek ilyen cuccot adok, másiknak olyat, stb, és akkor jajdejó változatos lesz". Valójában a legrosszabb módon vágja haza az egészet, ez nem taktikai lehetőség, ez megintcsak "best build".

Fölösleges fícsörök. Frankón le van animálva, hogy elindul a Skyranger a bázisról, aztán leszáll, küldi végén hazaindul, majd beparkol. Kb a harmadik küldi után unalmassá vált. Nyomkodhatom az Esc-et. Kétszer is, mert a hazaindulás, és a hazaérkezés két külön videó. Plusz ahányszor meglátnak az embereim egy új lényt, annyiszor beadja a "felkapják a fejüket a szektoidok" videót. Unalmas, fölösleges. A TPS nézetet, és az Action Cam-ot a második küldi után kikapcsoltam. Csilivili, tutifrankó szép, de egy taktikai/stratégiai játékba ilyen nem kell!

A konzolos irányítás is érdekes. Nem mondom, hogy teljesen rossz, de ez PC-n máshogy kellene működjön. Persze tudom a konzolosok voltak az elsődleges célcsoport.

Összességében a játék ebben formában, a hatalmas csalódáson felül konkrétan az XCom-nak mint "jelenségnek" az arculköpése.
    De az XCom név nélkül is egy gagyi, casual, taktikailag porrázúzott vacak az egész.
    Egy hétvégés játék után megy is az Uninstall.

Nagyobb csalódás, mint két hete a Carrier Command, és tavasszal a Heroes VI. És ilyenkor örülök, hogy ezért a 3 játékért egy fillért nem adtam ki. Ha már az időmet fölöslegesen elvették, mert nem élveztem őket még erre a kis időre sem.
  • Molnibalage
    Pedig ezt írta ki... Very small recon ufo...
  • SaGa Jr
    Ahogy twi452 is írja.
    A sniper puskával való lövésre a katona meg levonást kap ha közel van a célpontja (én ahhoz tartom magam, hogy ha a célpontra még rá tudnék dobni egy gránátot, akkor az túl közel van a sniper puskához és így inkább stukkerrel lövök, mert akkor biztosabban találok, a százalékos kiírt értékektől függetlenül).

A scope-ot meg kiüti a tény, hogy a light plasma rifle ad egy 10-est a használója támadási képességére. Az alap támadási értéke a két delikvensnek mennyire eltérő amúgy?
  • SaGa Jr
    None taken. :)
    De te meg kérlek azt értsd meg, hogy very small UFO nincs a játékban.
    Van small scout, medium scout (és ennek nagyobb változata ami felfogható large scout-ként és ebben lehet 10 ellenfél), abductor/supply és végül battleship.

Az akkor valószínűleg nem a legkisebb volt, hanem egy medium (amennyiben meg mégis small volt akkor egy bug-ba futottál bele, vagy a leírásban volt a hiba, vagy a telepített idegenek számában). Az ha rommá lett lőve nem nagyon különbözik a small-tól.

A földgömb nem forgása újraindítással sem volt orvosolható? Esetleg a patch kavart be (fenn van egyáltalán)?
  • twi452
    Lehet, hogy túl közel volt az ellen nem? Ilyenkor nyomd át pisztolyra és nézd meg azzal is :) Mesterlövész puskára van valami bünti ha közel van az ellen :)
  • vaakuum
    Ez a füst ötlet hasznos, magam is rájöhettem volna, mert néha tényleg rendesen működött...

Jelen helyzetben egymás mellett álló sniper és support:
    Sniper látja floatereket 37 és 51%-al lézer sniper puskával+távcső, míg a support 52% és 72%-al, könnyűplazmával, extra távcső nélkül...
  • Molnibalage
    A földgömb nem forog...
  • Molnibalage
    No offense, a very small UFO-t végül megcsináltam. 10 ellefél volt benne. Innentől fogva szép elmélet amit írsz...
  • Molnibalage
    Most kezdi felbaszni az agyam. Mindeféle kis szirszar ellefél 9-es criticalokat oszt ki. Így lehetetlen bármit is megcsinálni. Vicc az egész..
  • pluhi
    A füstgránát alapon +20 def, skillel +40. Amúgy meg nem csinál semmit a def bónuszon kivül, nincs hatással se LOS-ra se semmire. Dobd magadra és megnövelted a def-ed. UFO-ra meg ne dobd, mert annak is megnöveli.
  • SaGa Jr
    Ha előbb kinyírod azt aki átvette fölötte az irányítást, akkor nem lesz gond. :) Plusz ugye sniper, így nem kell elöl loholnia.
    Az átvétel nem aktiválja azonnal a célpontot (szerencsére, bár mikor az ember saját psyker-e veszi át az irányítást az ellenfél fölött akkor jól jönne). Kihagy egy teljes kört, szóval van idő elintézni a fogva tartóját.

Valóban van a játékban némi eltérés a bakák között, de ez eszement ritka.
    Normál esetben a felvett katonák fix értékűek a statok terén (én eddig 50 újoncot vettem fel majd szórtam ki ha nem a megfelelő katonává vált az első előléptetése után, és sajna egyiknek sem volt eltérő értéke a többiekétől, pedig jó lett volna). Ellenben akik pluszban jönnek feladatok jutalmaként, azoknál szinte mindig bejátszik a DefaultGameCore.ini-ben lévő low és high értékek véletlenszerű meghatározása (ez will esetében például 25 és 60 közötti szám lesz, HP-ra és def-re nincs módosító, offense-re meg szintén lehet gyengébb de erősebb is az átlagnál).
  • vaakuum
    Van egy olyan mesterlövész sergeantem, akinek a will értéke 37.
    Tuti, hogy van benne valami véletlenszerűség, ezért kár, hogy nem lehet a tulajdonságok alapján jobban menagelni a katonákat, mint az első részben.

Gondolom a fickó időzített bomba, ha átveszik fölötte az irányítást, mindenkit lehentel.
  • SaGa Jr
    Majd kifejleszted a megfelelő upgrade-et a forge-ban (kell hozzá pár muton) azt akkor minden tárazásig kétszer annyit lőhetsz majd.

A füst meg igazából fejlesztés nélkül (tehát amikor választani lehet hogy további +20-as defense-t adjon vagy ehelyett + Will értéket és kritikus esélyt) kb semmit sem ér. Az a 10 pont amivel növeli a benne vagy mögötte állók védelmét az nem egy érdemi növekmény ha nem párosul komoly fedezékkel és megfelelő (def növelő vérttel). Ezeken túl persze én is azt tapasztaltam, hogy aki eleve benne van (tehát nem belegyalogolt később, hanem mondhatni köré települt a füst), azt abszolút nem zavarja. Ha azt akarod hogy nehezítse az ellenfél dolgát, akkor úgy dobd eléjük, hogy ne legyenek benne. Ha később másznak bele akkor már zavarni fogja őket de ha "rajtuk robban" akkor nem igazán zavar senkit (a tieidet sem ha magad elé dobod közvetlenül).

A százalékos esély kijelzés sem mindig a pontos értéket mutatja sajna. Van hogy oda és vissza váltva pisztolyra, változik az érték (és most nem arra gondolok hogy a sniper levonást kap ha túl közeli célpontra lő a puskájával vagy az assault rifle kategóriás fegyverek ha túl messzire lőnek, hanem arra, hogy átváltasz stukira, azzal is célzol, megnézed mekkora lenne az esély majd visszaváltasz megint a fő fegyverre azt időnként teljesen más esélyt tud kijelezni mint tette rá korábban).
  • SaGa Jr
    Az UFO-k méretei alapján most is ugyanúgy van létszámkorlát mint az eredeti Enemy Unknown-ban volt anno. Tehát nem lesz a small-ba (a legkisebb méretű hajó ez, ennek belül egyetlen helyisége van összesen) belezsúfolva 10 fős csapat az ellenfélnél sem.
    A small-ban mindig 5 fős banda van. A következő lépcsőfok a közepes scout UFO amiben van 1 vezér meg 2 csapat idegen (ennek már több helyisége van, kétoldalt 1-1 az energiaforrásoknak, meg egy előtér és emögött, kerülővel elérhető a belső részleg ahol a parancsnok is szokott dekkolni). Ennek egy variációja lesz majd az a hajó ahol először jön szembe ethereal. Na ott rajta kívül lesznek 10-en (össz 11).
    Efölött már a nagyobb hajók vannak (abductor és supply ship) ami mondhatni többszintes, baromi hosszú és sok helyiséges. A legénység ezekben 2 vezért jelent és 5 csapatot (összesen 17 fő ha senki nem pusztult bele a zuhanásba, míg a lelőtteknél eddig a max 14 fő volt ami szembe jött). Ennél nagyobb hajó már csak a battleship lesz (ott állítólag pont a duplája a létszám az abductor-nál leírtaknak).

Egyéb küldetésen meg a legnagyobb létszám eddig 18 volt (bomba hatástalanítós feladatoknál volt ennyi, ebből 12 az első körben majd még 6 utána). Ennél max akkor van több, ha terror feladatnál túlságosan ráérősre veszem a figurát azt lesz egy nagy halom zombi (majd azokból chrysalis megint) pluszban az eredeti létszámon felül.

Földgömb forgatása - egér bal klikk nyomva tart a gömbön és egér mozgat. :)

Illetve egy kis segítség ha ennyire gondban vagy (szerintem ugyan nincs rájuk szükség impossible fokozat alatt, de aki nehéznek érzi a classic-ot annak némi segítség lehet míg kineveli a saját embereit; használd őket míg az embereid megerősödnek valamelyest aztán ki is dobhatod a manusokat) és nem akarsz steam achievementeket gyűjtögetni:
    menj be a barakkba, nyisd meg egy embered stat blokját és nevezd át a delikvenst az alábbiak valamelyikére:
    - Sid Meier (ezredesi rangú istencsapása kategóriás support csóka, minden pszí képességgel, ha nem figyelsz rá attól még ugyanúgy szétkapják)
    - Otto Zander (ezredesi rang, istencsapása kategóriás assault manus akinek a lelövése nagyon nem egyszerű, mert 100 HP-ja van)
    - Ken Levine (ezredes, sniper)
    - Joe Kelly (ezredes, heavy)
  • vaakuum
    Lézerpuskát tárazni kell 4 lövés után?
  • vaakuum
    Egykupacban álló három plazmás muton elé ledobom a növelt terjedelmű füstgránátot, és onnantól 1% eséllyel látom mindegyiket. Következő körben anélkül hogy mozdulnának, 3/3 találattal agyonlövik a képernyőtávra fél fedezékben rejtőző supportot.
    Ezmiezmár?
  • pluhi
    Ilyen mikor sokan látnak meg egyszerre:
    problem?
  • Molnibalage
    A Földgömböt hogyan lehet forgatni? Valamiért most már nem megy az sem...
    Sniperem eddig egy volt, azt is azonnal agyonlőtték...
  • KingPunisher
    Nem a játék nehézségével van bajom, a bajom azzal van hogy mindig ugyan azt kell csinálni. Nem nagyon van benne változás előre lépés..
    Ha ráérzel mit kell csinálni azt csinálod..
    Mondok egy példát :
    Beküldöm előre valamelyik embert vagy tankot, nem fog rálőni senki coverbe vonulnak, a második mozgással meg kihozom a tankot.
    Mögötte öt emberem full coverbe, az Ai szépen okosan hozza az agyonlőni valót. Arra kell vigyázni ne tul sokan "lássanak" meg 1x-re mert akkor gond lehet.
    Meg ha én meglátom őket akkor az miért jelenti, hogy ők is meglátnak engem..
    A kihívás igazából a mennyiségi szintbe van..
    Nem rossz ez csak X óra után a kevés lehetőség miatt unalomba fullad..
  • pluhi
    Újrakezdtem classicon, nem sokkal nehezebb, többet vannak overwatchban, jobban flankelnek, aggro nélkül is mozognak. Viszont egyáltalán nem tűnt még fel, hogy jobban találnának, mint normálon. Hard cover, sosincs dash, mindig overwatch. 4 veteran 1 rookie a csapatban, rookienak legyen killje (gránáttal tipikusan). Lassú haladás. Squadsight sniper hátul, ha meglepnek még mindig ott a füstbomba és sipirc. 7-9HP-val már nemigen van instagib sectoidtól és thin man-től, support kihealel.
    Probléma az élve elfogás, de kell eröltetni, mert megkapod a fegyót és a kikutatás után már lehet is felszerelni a bandát, nem kell a drága nyersanyagot/zsét pazarolni a gyártásra. Sajna run&gun után nem lehet bénitani, de igy is a lightning reflexes assault a legjobb esély (esetleg sprinter support, de ott ugye medikit figyel az elején).
  • Molnibalage
    Egyébként a klasszik UFO-ban sem szórtam szét az embereimet egyes helyzetekben.

Az klasszik UFO egyik kedves feature eleme volt, hogy sorozatlövésnél a közel álló ellenfelet eltalálhatta a szórás. Itt ez lehetetlen. A 4 floater pár mezőn belül volt, de hiába lősz, egyszerre csak egy sebződik. Bevágtam egy gránátot, a 4-ből 3 1 HP-val de túlélte...
  • Murlo91
    hát akkor valszeg nagyon rosszul csinálhatok valamit, nekem már a 3. tutorial küldinél gondjaim támadtak, 3x-a tudtam megcsinálni, akkor is szerencsével(több enemy miss, kevesebb saját).:)
  • Molnibalage
    Aha... Egy 10 HPs muton két kör alatt két vértben levő embert gyakott le az ötből. 10 HP-t 4 ember nem lőtt le róla. Aztán meg jött erre még a 4 floater és aztán még egy muton.
  • Molnibalage
    Igen, halomra mészárolják őket...
  • yesname #1597
    Nem tudom nekem classicon semmi bajom a nehézséggel, pedig már kb. a 15. pályát csinálom és még mindig az alap fegyverekkel vagyok.
  • Murlo91
    A classic nekem is nehéz, már rögtön az elején. Nem is volna baj, csak a normal meg túl könnyű. Igaz még csak két fáradt estén tudtam próbálni, de egyenlőre elmaradt a beszippant érzés...jelenleg picit azért örülök, hogy nem vettem meg vakon, hiába gondolkodtam rajta erősen. Néztem meló közben pár videot, classic nehézségen, hátha látok valamit, mit csinálok rosszul...de nem nagyon találtam ilyet. csak nem találták el, amikor engem igen.:) szal olyan random érzésem van egyenlőre. Mindenesetre szivesen néznék, olvasnák taktikákat, ha tudtok ilyet ajánlani, mert még nem adtam azért fel.
  • tugyiti
    szarrá gránátoznak
  • Carmang
    Ha "kasszikus ufo" módszerrel szétszórod az embereidet, akkor esélytelen vagy. Egymáshoz közlében kell tartani az embereket, és egymást támogatva kell működni.
  • Masakari
    Classion viszem és röhögve csinálok meg akármit.