4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• Calver
    dehogy öli meg, sőt, még lőni is fog tudni az illető, csak a "kék" akcióját bukod - kinyiffanós móka sectoid-oknál van.
  • LSSAHPAUL
    Úgy emléxem ha kinyírja aki csinálja akkor az ember is kinyiffan!
    Inkább olyan emberekre kell gyúrni akinek van 'mind' képessége, és azzal lelehet venni a hipnózist. De van egy módszerem, pisztolyt teszek a kézbe és azzal küldöm előre a legelső embert (mindig a legközelebbit basztassa) aztán a pisztollyal lövöldözhet a drágám, kibírom. (persze ne plasma pisztolyt adjunk neki). Hm, egy ötlet, ezt nem próbáltam: üres fegyverrel küld előre :) reméljünk nem tölti be..
  • Calver
    hátkérlekszépen... először is, milyen nehézségén játszol?

másodszor meg, szerintem tuti jó taktikai ahhoz, h gyorsan talpra állj elejétől, angolul, mert fingom sincs magyar fordításról:
    - első hónapban vadássz csak scientist-ekre, mert akkor fontos a gyors fejlesztés (később hanyagolhatóak)
    - fejleszd ki xeno biology -> arc thrower cuccot, ezzel fogj meg egy outsider-t (sárga izé)/thin man-t (magas genyó), nem muszáj tároló, a fegyverük a lényeg
    - utána weapon fragments -> light plasma rifle fejlesztésre gyúrj rá - így megkapod kb második hó közepére a játék legjobb fegyverét
    - közben puffants le pár outsider/thin man/floater-t arc thrower-rel, mert akkor megmarad fegyverük, amit használhatsz később

grat, ezzel elég gyorsan a játék egyik legjobb (sőt, amíg hp nem szökik a végtelenbe és tovább, ez a legjobb) puffogóját használod.

ha merész vagy (vagy neadjisten impossible-n játszol és zacsipacsi lesz ha nem csökkented pánikot), ezzel már mehetsz bázist pusztítani. ha kevésbé, faggass ki egy floater-t, és kezd el utána fejleszteni a páncélt is, mivel a kifaggatás felezi fejlesztési idejüket.

6 harcedzett katona nem kötelező, bár egy-két rapid fire (assault cucc, két lövés -15% találati eséllyel) nem árt, support-nál sem a suppress. heavy-ket én a helyedbe otthon hagynám, mert ultrafosok, snipereket meg kültéri küldiken éri meg használni, ahol mindenki meg akar enni, ott annyira nem jó ötlet.

ja, és tartsd életben a katonáidat, mert a játékot baromira nem érdekli, h kipurcantak embereid, ugyanúgy zúdulni fognak rád a morcosabbnál morcosabb dögök, ráadásul még impossible-n is picsafüst karcolás nélkül végigmenni alien bázison. mind control meg legegyszerűbben kivédhető dolog a játékban, szimplán öld meg aki csinálja.
  • akyyy
    csak csuklóból szétlövik :D
  • Sir Quno Jedi
    viszel 2-3 lebegő tankot, azokat csak nem fogják már irányítani a genyák, ugyebár...
  • akyyy
    Segitséget szeretnék kérni, mint újonc :D

Egyszer már újra kellet kezdenem, mert miután letámadtam azt a bizonyos bázist, és kihalt az összes jó katonám, megjelentek olyan ellenségek, hogy át tudták venni az irányitást a katonáim felett. ezt még a régi játékba is utáltam amig én se tudtam ezt csinálni:D

jelenleg ugy vagyok hogy addig nem támadom meg azt a bázist, amig nincs legalább 6 hardedzett katonám (vagy több), stb. csak már most is jelennek meg egyre erősebb katonák, robotok, robotzsaruk ?:O)

szval valami tipp kéne. meg melyek a jó fegyverek, páncélok? magyarul játszom:D
  • Calver
    marathon mód milyen? miként lesz tőle hosszabb a játék?
  • koppim
    Mit lehet tenni az állandó kilépések ellen?
    Korábban nem volt vele semmi gond, de egy ideje elkezdett kilépni a játékból. Mindig máshol.
    Patch-et is feltettem, de még mindig csinálja.
    Van, hogy küldetés közben lép ki, de a bázisomon is előfordul.

• Calver
    nem, mert nem hoztál a nyakadra semmit - konkrétan én *első* hónap közepén szoktam megfogni azt a dögöt (light plasma rifle miatt, meg mert nem kell hozzá alien contain-ment), semmi nem változik, dögök tápossága attól függ, h melyik hónapban jársz, illetve h hol tartasz a történetben.

azzal, h nem vallattál ki senkit viszont lehet, h megszívattad magad - [URL=http://www.ufopaedia.org/index.php?title=Research_%28EU2012%29#Research_Credits]"buktál" vele research creditet[/URL], ami lefelezte volna fegyverek/páncélok fejlesztési idejét. (ezért érdemes btw dél-amerikát mihamarabb lefedni)
  • Tyucsev
    Még csak a harmadik hónap elején vagyok, de sikerült elfognom egy Kívülállót (az a lény, akiből csak egy szilánk marad). Viszont még élő idegent sem vallattam ki. Nem szívattam meg mmagamat azzal, hogy egy jóval későbbi feladatot csináltam meg előre, így nyakamra hozva a táposabb ellenfeleket?
  • Bhalage
    ha 5 mernokod van akkor meg nagyon az elejen lehetsz, jonnek majd azok dogivel..
  • Tyucsev
    Már régóta olvasgatom ezt a fórumot, de csak néhány napja kezdtem el játszani classic fokozaton. Gondoltam az itt felszedett információk segítségével nem lesz gond. Aztán most ott vagyok, hogy két műholdnál többet nem tudok fellőni, mert nincs épületem hozzá, építeni meg nem tudok, mert csak 5 mérnököm van és 10 kellene. Persze olyan küldik jönnek, hogy az istennek sem mérnököket kapok, meg műhelyt sem tudok építeni. Lehet ez ellen valami tenni? Vagy csak trükközni lehet, hogy visszatöltök egy korábbi állást, aztán csak mást dob be jutalomnak?

Közben egy apróságot is észrevettem: a barakkban a saját katonáim lébecolnak. :-)
  • TSL16b
    Szívesen, és jó szórakozást a játékhoz!
  • sevendoor
    A rakétavetővel lehet vmit csinálni, sosem használom, csak a helyet foglalja.
  • sevendoor
    bocsi, természetesen neked ment..
  • sevendoor
    Ezúton is szeretném megköszönni a munkátokat!
  • Calver
    beszarás, valaki képes volt és kiszámolta, h mennyit érnek egyes kontinensek... szerinte.
    a gyakorlatban meg félárú iron will sokkal gyorsabban erősebb emberekhez vezet, rapid recovery meg szintúgy, mert nem fog józsika két hetet minden karcolás után a gyengélkedőben tölteni, főleg ha az ember max fél év alatt végezni akar

btw "rendes" impossible-n (pánikba piszkálgatás nélkül) hogy érdemes uplink/nexus-t lerakni? perpill úgy néz ki bukom első hónapban fél európát (és egyáltalán nem érdekel), és tippre később a maradékot, mert meg sem éri védeni, meg kínát (ez kicsit jobban zavar) - érdemes-e lerakni egy szép négyes kupac uplink-et (12 ország, nem tudom ki tudom-e használni), vagy két uplink + nexus (11), esetleg toljak rá, és egy hármas kupac uplink (8) is elég, így se vesztenék 8 országot? (bár úgy meg nem tudnék mindent lefedni amit akarok )
  • TSL16b
    Lassan már azt is mindig oda kellene írnunk, ki milyen változattal játszott, mert van forgalomban jónéhány. Kezd erősen gyanús lenni, hogy esetleg pont a gyógypisztoly (vagy a mérgeződés) szövege és működése az egyik különbség a különféle patchek, DLC-k, update-ek, repackek és egyebek között.

Csak hogy még nagyobb legyen a zűrzavar, ilyen is van: „Egyik küldetésen a frissen bespawnolt fél tucat vézna egy körben leköpködte mind a 6 Titán páncélos emberemet, és csak az a kettő nem mérgeződött meg, amelyiknél volt gyógypisztoly, a másik 4 igen.” Szóval a Titán páncél nem, a gyógypisztoly birtoklása viszont kivédte a mérgezést. Akkor most mi van?
  • sevendoor
    bakker, lehet igazad van, én azt hittem a pisztoly helyén látszania kell. kipróbálom
  • Calver
    de... nem is kellene látszódnia, nem is kell átváltani rá - simán ott lesz stun opció cuccok között.
  • sevendoor
    sajnos nem látszik a fegyver így sem és át sem tudok váltani rá, remélem nem csak új játék betöltésekor változnak az értékek mert tökön lövöm magam.
  • sevendoor
    köszi, megprobálom
  • Calver
    wow, ez így ritka kreténül néz ki. ide bemásoltam normálisan, vagy nyúld ki mutonizer-ből.
  • Calver
    mutonizer-ből nyúlva, ezzel cseréld le a arc thrower-hez tartozó sort:

Weapons=(iType=eItem_ArcThrower,ABILITIES[0]=eAbility_ShotStun,ABILITIES[1]=eAbility_NONE,ABILITIES[2]=eAbility_NONE,ABILITIES[3]=eAbility_NONE,ABILITIES[4]=eAbility_NONE,ABILITIES[5]=eAbility_NONE,Properties[0]=eWP_Pistol,Properties[1]=eWP_NoReload,Properties[2]=eWP_CantReact,Properties[3]=eWP_Secondary,Properties[4]=eWP_None,Properties[5]=eWP_None,iDamage=0,iEnvironmentDamage=0,iRange=27,iReactionRange=-1,iReactionAngle=200,iRadius=0,iCritical=0,iOffenseBonus=0,iSuppression=0,iSize=eItemSize_Small,iHPBonus=0,iWillBonus=0)
  • sevendoor
    gondoltam átirom, hogy a bénitó fegyver a pisztoly slotba kerüljön asszem SaGa Jr irta meg hogyan kell az egyik HSZbe. Valóban átkerült a küldi indulásnál oda tudtam betenni, csak sajnos akció közben nem látszik, így használni sem tudom. vki esetleg tud segíteni?
  • Tyucsev
    Oké, nem pontosan idéztem, magyarításban birtoklás szerepel (eredeti angolban is holding van írva ugye). Én ezt úgy értelmeztem, hogy elég, ha nálad van. Gyakorlatban nem próbáltam. De most legalább nem ér kellemetlen meglepetés ;-)
  • SaGa Jr
    Túl gyorsan elküldtem.
    Mármint a nem ugyanaz alatt azt értem, hogy Tyucsev szerint az áll a fordításban, hogy elég ha a katonánál van a kütyü és máris nem mérgeződik. Ám a kérdéses szövegrész hold-ról tehát tartásról nem magával cipelésről szól, ami arra utal, hogy kézbe kell vegye a paraszt ha védelmet akar, nem elég ha nála van. A kézbevételnél meg úgyis használat jön ami gyógyítja a mérgezést.
  • SaGa Jr
    A kb ugyanaz azért nem ugyanaz. Egyébként meg nem így működik. Nem ad immunitást csak gyógyítja a mérgezést ha használod.
  • Calver
    ez lesz a nyerő, köszönet. azért nem értettem, mert láttam h elején mérgezték meg többször is őket (akkor nem cipeltem csomagot, mert... minek? egylövéses mindenki úgy is), aztán egyszer csak megszűnt, de akkor ezért. eredeti szövegben szerintem sincs benne btw.

#3434: merész. de tényleg :)
    én nem is használok sniper-t - amikor classicon toltam, a vége felé cipeltem egyet, de nem jött be, pedig nagyon szeretni akartam. nyílt pályákon elképesztően táp tud lenni, főleg mikor megvan double tap, de baromi sok fejlesztés kell hozzá többiekkel szemben (plazma pisztoly + sniper + archangel armor, amik mire megvannak, már nagyjából vége a játéknak), és zárt pályákon (avagy: a játék utolsó felében szinte minden) szegények olyanok, mint egy lassabb support kraft szempontjából.
    na meg nyílt pályákon - főleg council küldik - is meg tudom azt csinálni, h simán adok assault-oknak plazma rifle-t (van elég muton akitől el lehet venni) alloy cannon helyett, aztán hadd szóljon

előző végigjátszásnál btw direkt csináltam egy deep pockets -> battle scanner cserét h kipróbálgassam, de... gyorsan meg kellett tanulnom, h a játékot ilyen apróságok, mint lerakott battlescanner nem zavarják, attól nyugisan berak két három fős csoportot a semmiből a területre, amit épp vizslatok
  • torma1
    Nem csak gyógyítja a mérgezést? Csak ha használod. Érdekes lenne ha már csak cipelnéd akkor is immúnis lennél. :)
  • TSL16b
    Hacsak nem tévedek, nem kerestél rá a m_aItemTacticalText[eItem_Medikit] kifejezésre az XComGame.int fájlban, ahol kb. ugyanaz szerepel, mint az alább linkelt oldalon. Esetleg az okozhat némi zavart, ha a játékban elő is kell venni a gyógypisztolyt, és célratartani, nem elég csak birtokolni (holding).
  • Sir Quno Jedi
    Titán páncélban kényelmesen lehet thinman gázfelhőkben gyalogolni, semmi mérgezés. Nekem ez a tapasztalatom.
  • SaGa Jr
    Erre viszont utalás sincs a játékban semelyik szövegben (csak az alapról és az első patch-ről tudok nyilatkozni az elite soldiers pack-kal egyetemben, a második patch nincs fenn), mi több, képességként sem jelenik meg a medikit esetében a poison immunity ability.
    Engedtessék meg a kételkedés joga, mivel tapasztalni nem sikerült még az immunitást pedig minden emberemnél volt mindig medikit azt mégis mérgeződtek mikor leköpték őket. Ellenben ahogy a tippeknél is szerepel a fejlettebb páncélok esetében már teljesen ki is védhető a mérgeződés (köszönhetően annak az aprócska eltérésnek, hogy külön van kezelve a plague ability-vel történő direkt támadás - ez lenne a poison attack - és a hullák, meg a köpés után maradó felhők által esetleg okozott mérgeződés).

A fordítás, hacsak nem tévedek, szerintem nem az ufopedia hanem a játékban lévő szövegek alapján történik (már úgy lenne értelme, hogy nem egy akárki által szerkeszthető oldalról gyűjtött infók kerülnek pluszban betoldásra).
  • csokasg
    EZ alapján ad :)
  • TSL16b
    A játék mentéskor eltárolja az aktuális szövegeket (nem is enged más nyelven készült mentést betölteni, talán pont ezért), így az angol szövegkészlettel kezdett játékban maradhatnak angol szövegek. A képen látható eset azért lehetséges, mert a játék úgy tudja, hogy továbbra is angol nyelven fut, valójában a nyelvi fájloknak csak a tartalma lett „újangol”, nem minősítettük át őket magyarnak.

A DLC-k miatt a játék egyébként is bűvészkedik a nyelvi fájljaival, lecserél dolgokat, illetve új sorokat tesz be, szóval lehetnek még meglepetések később is. Igyekszünk frissen tartani a magyarítást, ha arról értesülünk, hogy váratlanul nagyobbfajta mérgesgáz-felhő alakult ki az ezután megjelenő DLC-k következtében.
  • SaGa Jr
    Az érdekes ha a magyarításban ilyen van, mert az angol szövegben ilyesmiről szó nem esik sehol (sem a medikit leírásában sem az improved variáns leírásában a foundry-ban sem pedig strategy tip-ként).
    Gyógyítani valóban gyógyítja a mérgezést de immunitást nem ad (ezt egy taktikai tippként hozza tudomásunkra a játék és ugyanitt írja hogy a fejlettebb páncélok mérgezéstől meg is védhetnek teljesen).
    Elképzelhető, hogy csak megtréfált a memóriád (ha mégsem, úgy az elég gáz a fordítókra nézvést)?

A magyarítás szövegébe nem tud mod bekavarni ha csak nem írja át kimondottan a szövegeket tartalmazó fájlok (.int végűek) adott részét valaki. Azok viszont másutt vannak mint amiket módosítgat az ember a játékbeli effektek megváltoztatásához.
  • Tyucsev
    Én most kezdtem el játszani a magyarítással és a elsősegélycsomag leírásánál olvastam, hogy ha van a katonánál, már az is méregimmunitást ad. Nem lehet, hogy nálad is ez volt?

Kandurex, nem lehet, hogy a modok kavartak be a magyar szövegbe?
  • Agamemnon
    Szerintem egyszerűen csak x% esélye van, hogy a méregfelhő miatt a katona mérgezést szenved, talán nem 100% az esélye. Amúgy én is tapasztaltam, hogy ha ketten kerülnek bele ugyanabba a felhőbe, akkor nem szükségszerű, hogy mindketten megbetegedjenek.
  • torma1
    Én most kezdtem el magyarítva csak Sniperekkel. :) Most lett meg a 6.-dik is. Hát aláznak rendesen. :) Best of best.
  • Calver
    na impossible végigjátszás befejezve, bánom már, h az elején megpiszkáltam pánik-rulettet, semmit se számítana, de "tisztább" lett volna az egész. 150 nap lett a vége, annyi is csak azért, mert elfelejtettem vagy két hétig gallop chambert építeni (), végső hatalmas harcot összesen két assault egy kör alatt befejezte

bejött, sokkal jobban, mint classic nehézség - végre nem szednek ki szinte mindent egy lövésből embereim (bár a végére így is a 316 ellenfél több mint fele egylövéses volt), az elején van értelme gránátokat használni, sokkal gyorsabban fejlődik mindenki a több ellenfél miatt (a végére volt 10 colonelem meg 2 major-om!), és gyönyörűen lehet kutatni, mert el van eresztve a kétlábú weapon fragment-ekkel. (labort mondjuk így sincs értelme építeni). jó móka volt, na, és emelem kalapom készítők előtt - nem sok játékot tolok végig háromszor (meg kezdek el... olyan tízszer?) és szórakoztat el több mint 3 hétig (eddig).

ellenben: számolgatta már valaki, hogy mennyire *nem* éri meg lefedni egyes területeket? mert ha nem hagytam ki nagyon valamit, egy kontinens lefedése jobb esetben több mint 3 hónap alatt kezd el egyáltalán bármi profitot termelni - ami kicsit komikus, tekintve h eddig leghosszabb végigjátszásom 6 hónap volt, az is csak azért, mert próbálgattam magas szintű snipereket