1160
Tudományos összeesküvés elméletek,avagy nem zörög a haraszt.....
-
Zero 7th #160 A cégek meg arra adják le a rendelést, amit el tudnak adni. És azt tudják eladni, ami 1. kell, 2. működik. Az 1.-t rögtön a zemberek határozzák meg, hogy nekik mi kell, a 2.-t meg kizárólag a tudomány tudja szolgáltatni.
Mi a te bajod ezzel? -
#159 És szeritned a cégek kristálygömböt használnak vagy tudományos módszereket...? -
#158 Megrendelésre fejlesztették ki őket és nem azért, mert a tudósok magunknak fejlesztették. Így lett egy termék. Mert az atomfegyver is az, ugynais azokat MAGÁNCÉGEK gyártották a fegyveres erőknek, ahogy minden harceszközt.
Erről beszélek. LÖVÉSED sincs semmiről. Álomvilágban élsz, a sajátodban. -
forrai #157 Jáj, nem bírom már követni ezt a nagy iramot, hisz olyan öregecske vagyok!. (köhi, köhi). Megyek is alukálni... -
remark #156 És ennek mi köze ahhoz, hogy a tudományos elméleteket lehet igazolni vagy elvetni úgy, hogy tudod bizonyítani vagy sem...?
Ahhoz valóban semmi. De nem is erre volt reakció. (Lásd. #154-et és #155-öt is.) -
remark #155 Ma már nincsenek akkora világmegváltó megoldások
Nem "gigantikus" áttörésekről beszélünk, hanem olyanokról, melyek iránt egy cég érdeklődhet. A kettő csak szerinted egy és ugyanaz.
Ma n+1 cég saját kutatóbázist tart fennt.
Igen. Pont erről beszélünk, hogy a kutatás döntő része konkrét cégek megbízásából folyik, és konkrét termékek kifejlesztésére irányul. Magyarul nem a tudomány határozza meg a fejlődés irányát, hanem az, hogy a cégek mire adják le a rendelést. Te magad hozod az ezt alátámasztó tényeket. Akkor ezek szerint egyetértünk. De jó. -
forrai #154 Csak annyi, hogy nem mindenhez kell gigantikus áttörés, ezért létezhetne elvileg sufni tudomány is, amit megkérdőjeleztél.
Itt bele se kezdtem az áramlási vizsgálataim ismertetésébe, aminek pedig lenne köze a nagy és a sufni tudományhoz is.
Ide csak szupert hozok, mert ti csak arra vagytok kiváncsiak, és rá is szolgáltok.
Pedig pl. az üvegradiátorom- nos, az csodálatos, azzal alszom maci helyett.
-
remark #153 Erről beszélek. Megy a személyeskedés meg a provokáció, és közben azt hiszed hogy a tudósok miatt terjedt el a GM kukorica meg az atombomba. -
#152 És ennek mi köze ahhoz, hogy a tudományos elméleteket lehet igazolni vagy elvetni úgy, hogy tudod bizonyítani vagy sem...?
Semmi... -
forrai #151 Nézd, ez mégis csak egy tudományos topik, és nem a csatamező. Ti imádjátok a fegyvereket, és tudtok minden kétágú lukról az F22- es farán. Én meg tisztelem az érdeklődési körötöket, és megértem, hogy egy radart bizony csak nagymenők tervezhetnek. Ám nagyon sok más is van, amihez még én is, (ti is) értenénk, és az a baj, hogy azt is máshonnan hozzuk be. -
#150 Ma már nincsenek akkora világmegváltó megoldások, hogy a sufniban te saját erőből valami gigantikus áttörést érj el.
Ma n+1 cég saját kutatóbázist tart fennt. Ergo bizonyos dolgokat nem is publikálnak. Vagy esetleg neked van bármi jó kis részletes anyagod n+1 különböző cég AESA radarjának titkairól...?
Oszt mégis ott vannak a harci gépeken.
Ergo, hol itt a konteó? A cégek piaci előnyök eléréért fejlesztenek. -
#149 Erről beszélek. Lövésed sincs semmiről. Szobafilozófusnak azért még jó vagy. Van kin röhögni. -
forrai #148 Igen: alkalmazott kutatói alkalmazott voltam. Azután öt perc alatt megszünt a kutató intézetem, mehettem munkát keresni.
Csak a "minősítés", mint tevékenység maradt meg. Az viszont magasan szárnyal, annyi import árút kell minősítenie, és persze el is adnia.
Fontos technológiák is jöttek be, pl. minden radiátort "kitüntettek" költségmegosztóval, ha még nem, majd igen.
Egyesek szerint nagy szerencse, hogy nem én foglalkozok kutatás fejlesztéssel, vagy valaki más, itthonról. Oké, igazuk van.
De bármit feltaláltam, nem volt fórum, amelyet érdekelt. Nyugati széllel szemben csak úgy lehet "megkönnyebülni", ha az ember oda megy, és keletnek fordul? -
remark #147 Aztán, egy kutató nem állít csak be úgy valahová. Fogd már fel, ez nem úgy van, hogy otthon a sufniban feltalálok valamit, és megyek szponzort keresni.
Általában nem így van, vagy soha nem így van?
Az aki azt állítja, hogy adott cégek adott kutatások iránt közvetlenül a kutatónál (feltalálónál) érdeklődnek, azok hazudnának? -
forrai #146 Ellőször is én szétválasztom a tudományt:
- elméleti, bizonyos kisérletekkel.
- alkalmazott (ide sorolok egyes kísérleti dolgokat is, pl űrtávcsövek..)
Ez szinte minden tudomány ágban így van!
Az alkalmazott tudományok részben mérnöki tudományok is, magam szintén voltam kutató.
A kapcsolat a két tudományféleség között inteaktív:
- néha az elméleti tudományok adnak deduktíven ötletet alkalmazásra,
- néha megfordítva: az alkalmazott tudományok adnak okot gondolkodásra.
Azonban most szerintem az alkalmazott tudományok vannak előnyben, az elméletiek pedig nagy lemaradásban.
Ennyi
-
remark #145 FYI: Egy műszaki alkotás megszületése és elterjedése (termékké válása) két külön téma. -
remark #144 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1316863469&no=138]#138[/URL] -
TDantes #143 Aztán, egy kutató nem állít csak be úgy valahová. Fogd már fel, ez nem úgy van, hogy otthon a sufniban feltalálok valamit, és megyek szponzort keresni.
Ha van egy új felfedezés, elmélet, akármi, azt először is, a szakmával kell megismertetni. Erre vannak bizonyos szakmai fórumok. (nem netes fórumra kell gondolni, mielőtt valaki nem értené)Mert amint már ezt többször leírtuk, egy új találmányt, elméletet, felfedezést, csak akkor fogadnak el, ha más, független kutatók is tudják bizonyítani.
Az nem úgy megy, hogy építettem egy jobb motort, és megyek vele a BMW-hez, hogy vegye meg.
Publikálom ahol kell, szabadalmaztatom, mások ellenőrzik, hogy tényleg úgy van-e amint mondtam, és ha tényleg igaz a felfedezésem, és gyakorlati haszna is van, na ekkor jön mondjuk a BMW. -
TDantes #142 Aha. Az államtól nem ? Akkor az MTA-ról még nem hallottál? -
forrai #141 Dehát Zéró7th- tényleg mindenben igazad van, talán csak a rohadásban nem, azon még gondolkodom.
Viszont azt ne mondd, hogy rohangáltam a moderátorhoz! Veled a problémát mindig magam intéztem el, erre azért rátarti vagyok...
Az tehát hazugság, ami egy becsületes trollhoz nem illő.
Zéró- hiába igyekszel, én akkor se tartalak undorítónak, ha mindenki más már igen. -
#140 Az, hogy lövésed sincs akkor, hogy hogyan születik meg egy műszaki alkotás, ami egyben egy termék is. -
remark #139 Azt te mire alapozod, hogy a kérdés megítéléséhez elsősorban természettudományos előképzettség szükséges?
(Ne személyeskedj, nincs rá szükség, teljesen felesleges...) -
remark #138 Abból, hogy valakit az állam finanszíroz, nem következik automatikusan a pártatlanság. Ahhoz először ugyanis az állam pártatlansága kellene, ami szintén nincs meg.
Egyébként meg egyetértek. -
#137 És ezt mire alapozva jelented ki? A természettudományokban való jártasságoat már láttuk máshol is. 0. -
Zero 7th #136 Akkor ne fogadd el, te dolgod. Ez róla a teljesen őszinte véleményem. Téged sem tartalak sokkal többre. -
clarck #135 A tudományos kutatómunkát végző emberek kitől kapják a fizetésüket?. M Szponzoroktól, alapítványoktól ,olyan alapítványoktól akiknek az éppen folyó kutatások eredményében érdekeltségük van. Az államtól nem igen várhatnak semmit. Ezért fordulhat elő hogy egy kutató beállít egy szponzorhoz olyan felfedezéssel, vagy újítással ,ami olcsóbbá tehetné valamilyen termék árát, azt felkarolják, de egyben meg is veszik .Őt is és a kutatást is .Aláíratják vele a több száz oldalas szerződést amiben természetesen a mindenre kiterjedő titoktartás is benne van és az „amennyiben” rész is.A tudósok végzik a dolgukat, kutatnak, de hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azt nem ők mondják meg.Miért van az hogy bár a magasvérnyomás ,cukor, koleszterin betegség ,már világszinten elterjedt, még sem adják ingyen a gyógyszert,holott a világ szép és jó .A vegyészek előállítottak már jóval olcsóbb hatékonyabb gyógyszert, nekünk mégis az új ,nem olyan hatékony gyógyszert kell vennünk.(fájdalom csillapítók)Na persze ez az üzlet. Nem állítom hogy az élet minden területén de a főbb, életbevágó területeken igenis van konspirációs munka.. -
clarck #134 Lassan vissza érünk! -
remark #133 Szerintem megint túlzásba estél! Ez a hangnem nem való sem ide, sem máshova, mert ez egy embertől nem fogadható el! -
remark #132 Ahhoz képest ahol lehetnénk, ez a középkor. Pont. -
Zero 7th #131 Amikor megjelentél, én voltam az első, aki elküldött oda, ahová való vagy. Én nem fogok a szintedre süllyedni, hogy a moderátorokhoz futkossak miattad.
Egy utolsó ostoba fejlődésképtelen szarember vagy, és fejlődésképtelenségedből adódóan ez is maradsz, míg bele nem rohadsz a sírodba.
További szép napot! -
#130 Nem a középkorban vagyunk. Pont. -
remark #129 A tudományos körök munkájáról: Bennfentesek c. film 01:30:04-től:
Riporter: - A Harvardon jelezni kell az anyagi összeférhetetlenséget?
(Elnök, Harvardi Közgazdaságtan Tanszék): - Nem tudok róla.
- Ön elvárja, hogy jelentsék a külső munkákért kapott javadalmazásokat?
- Nem.
- Ön szerint ez nem gond?
- Miért lenne az?
Tehát fennállhat az a helyzet (és fenn is áll), hogy valaki tudományos munkásságában az X verziót hangoztatja, erről publikál és kap érte tudományos körökben elismerést, majd "magánemberként" különféle cégeknek az Y verziót írja le szép fizetség ellenében. Nem tudom csak nekem esik-e le, hogy ennek mi a következménye?
Másik példa a filmből, ami érzékelteti, hogy ez minden tudományos területet érinthet:
Egy kutatóorvos ír egy cikket, amiben ez szerepel: "A betegség kezeléséhez ezt és ezt a gyógyszert kell felírni." Kiderül, hogy az orvos a keresetének 80 százalékát a gyógyszer gyártásából szerzi.
Összeesküvés elmélet? A tények azt mutatják, hogy ez a valóság. A "tudomány", ahogy az a lexikonokban kerül definiálásra, csak a fejekben létezik. A gyakorlatban csak emberek által alkalmazott tudomány létezik, ami az emberi tulajdonságokkal - főleg ugye a "rosszakkal" - felhígított tudomány. -
remark #128 -
clarck #127 Figyu Öreg!
A saját topikodban úgy hülyézheted a másikat ahogy akarod,a barátoddal zero7h-tel együtt.Mivel ez a topik A TUDOMÁNYOS ÖSSZEESKÜVÉS elméletekről szól nem véletlen hogy lesznek, vannak benne, sok naiv lélkek számára elfogadhatatlan dolog.De ez nem ad senkinek jogot arra hogy a másikat bármiféle negatív jelzővel illesse. Nem hiszem hogy neked mint "minden nagyon jól" van hívőnek rálátása lenne a valódi célra.
Mindazon által ha a középkorban jelentetted volna ki hogy a föld geoid, már rég a máglyán füstölögnél.Mennyi időnek kellet ahhoz eltelni, és hány embernek kellet meghalnia ahhoz mire a nagy tudományos főemberek (Akik egyébként semmiféle tudományos ismerettel nem rendelkeztek, de pénzük volt hogy azt megvásárolják) valóban elfogadták hogy a Föld geoid?. Jó lenne ha nem kevernéd össze a tényeket.De ha már olyan jól érted azt amiről itt szó van, mondj egy ,csak egy, olyan felfedezést amit minden hátsószándék nélkül fel ajánlottak volna úgymond Világgazdasági hasznosításra.Mielőtt másokat ócsárolnál, talán jobb lenne ha magadba fordulnál,és elgondolkodnál azon, hogy a világ valamivel bonyolultabb mint ahogy azt te elképzeled . Eddig egyetlen hozzászólásod sem emelkedett felül a troll színvonalon.Tényeket nem közölsz mások érvit hangoztatod mint a sajátodat.
Nem utolsó sorban ha nem tetszik a társaság senki nem kötelez hogy részt vegyél benne. -
forrai #126 Tanult barátaim: Molniebalage, Zero7h, figyuzzatok!
Pusztán jóindulatból jelzem nektek: rossz az ütemezésetek! Korábban kellett volna, amíg még lehetett!
Most már...késő kiabálni! "Állítsátok meg a Forrai Gyurcit!..."
Sajnos, már nekilendültem, most inkább várjatok, amíg belefáradok! Az is eljön még...
-
forrai #125 Én pontosan azért, mint kivülálló, próbálom itt jelezni....nem dumálhatnak összevissza...Hiába a varázssipka, a büvös szavak mormolása, a misztikum látszata, ami felé egyre inkább indulnak!
A tudomány maga támogatja leginkább az ezotériát, ahogyan maga is azzá válik!
Lehet, hogy azért, mert tőlünk csak akkor kap támogatást? A tudománynak óhatatlanul vannak kerülő útjai, amelyek nem vezetnek eredményre, és azokat is támogatnunk kell.
De az Emberiségnek soha nem lenne szabad azt megengedni, hogy a Tudomány teljesen ellenőrizhetetlenné válljon! Akkor olyan lesz az, mint a háztartási robot, amely önálló életre kellt, és a fű után lekaszálja a háziurat is.
Márpedig láthatóan arra haladunk!
- Vajon egyetlen matematikus szólt e arról: Nem értem A. Wiles bizonyítását! Hiszen nem is azt bizonyította, amiről Fermat beszélt! Nem szólt senki, mindenki kussolt. Ahhoz ugyanis némi munkát kellene végezzenek, amelyhez minden képzettségük mellett nem volt indíttatásuk...
- Vajon bármelyikük elgondolkodott azon, hogy a sötét tömegek nem létezhetnek- legalább is abban az értelemben, ahogyan azt használni szándékoznak? Hogy a fizikából hiányoznak az univerzális forgástörvények, és nemcsak az árapály, amellyel rengeteg, ma félre értelmezett jelenség megmagyarázható lenne? Nem: helyette világszerte tudósok ezrei hajkurásszák nagy kedvvel azt. Szégyen...
- De hát azt sem veszik észre, hogy az elementáris gravitációval is többszáz év óta nincsenek tisztában, hogy azt még a ma ismert vektoralgebrával sem hozták összhangba! Hogy pedig a tehetetlenség és a súlyos tömegek arányát mérésekkel próbálják összhangba hozni, mikor az csak egy deduktíven bizonyítható dolog: "A tehetetlenség a tömegvonzás egy formája, mozgásállapottól függő."
Ennek hiánya a vektoralgebra ignorálásából következik, és egyenesen elvezet a relatív tömeg értelmezhetetlenségéhez.
- Továbbá a féllábú fényelmélethez, hiszen emiatt kellett Maxwellnek a vákuumot bevezetnie abba, a tömegtöltés helyett. Ez az úttalanság azután gazdagon meghintve folytatódott a kvantumfizika felé, ignorálva egy másik alapvető jelenség- csoportot: az általam "töltés fizikának" nevezettet. Amely nélkül valójában semmi nem lehet érthető.
- Folytathatnám humán és gazdaságtudományokkal, amit már inkább nem kezdek el.
A "tudomány" ma már ezt a zagyvaságot is kínálja tálcáján, arra hivatkozva: lám, van atomerőmű, ez van, az van, ezt adtuk mi! (Köszönjük, persze).
És van persze Amerika is, mert akkor a hajóknak Indiába kellett elindulniuk!
Tagadhatatlan: a tudomány nem számítható ki pontosan előre, és "hajózni" ("tudománynak lennie") kell! Kellenek az új gondolatok, és hát lehetnek köztük tévesek is. De úgy tűnik: magában a tudományban nincs meg az a képesség, hogy észre vegye saját, mélyebb ellentmondásait!
Ezért kell az is, hogy ídőnként egy kisgyerek az ámuló tisztelők mellett megszólaljon: Hiszen a királynőn nincsen is ruha! És hangosan, és pimaszul kell, hogy kiáltson, hogy mindenki meghallja! És ha akkor befogják a száját (kitörülik, amit írt), akkor az bizonyára többségük számára üdvös, de nagy bűn is. Önmagunkkal szemben.
(Most már minden hozzászólásom lemásolom, és ha törlik, visszamásolom, amíg nem zárnak ki.
Ha harc, legyen harc. Ha kűzdelem, legyen kűzdelem!)
-
Zero 7th #124 Én meg arra kezdek rájönni, hogy nem baj az, hogy ennyi a hülye. Annál értékesebb, ha te nem vagy az. Az ostobaság sok eredményt nem hoz. -
#123 Minden reggel felvídítanak az ilyen hülyék, de egyben vérnyomásomat is emelik.
Az a szemét tudomány teszi lehető, hogy hülyeségeiddel szórt tele a netet. Ha így nézzük, ez tényleg nem az emberiség érdeke...
Tudomány befolyásolható? Senki nem tudta még sem pénzzel sem hangos üvöltözzésel megcáfolni, hogy a Föld nem geoid és azt, hogy a gravitáció, mint jelenség létezik.
Komolyan mondom, az ilyen emberek inkább tanuljanak és halgassanak.... -
clarck #122 "Mert azt, hogy mit fogadnak el, gyakran a legerősebb hangú, "legerősebb" csoportok, sőt személyek anyagi, vagy egyéb érdekeitől függ.
A normál tudomány sohase fog tartozni a "legigazabbak közé", akárhány dombocskát "pottyant" is fejlődése közben."
Teljesen egyet értek.Csak a nagyon naivak hiszik hogy a tudomány az emberiség érdekeit szolgálja.Semmilyen, az egyébként az emberiség javát szolgáló kutatási eredményt nem tettek még közkincsé.Minden esetben profitorientált egyéneken keresztül juthattunk hozzá.
A tudomány az nagyon képlékeny dolog.Lehet befolyásolni alakítani, és ezt meg is teszik. -
forrai #121 Magáról a tudományról sokféle elmélet született. Én azt fogadom leginkább el, amely a tudományt lépcsőzetesen, teraszosan emelkedő szintű építménynek képzeli (Thomas Kuhn.).
Sík felületén van a "Normál" tudomány, amelynek téztisei (paradigma) akkor a leg elfogadottabbak, és amelyeket oktatnak is. Ami természetes, hiszen adott korban a létezés nem lenne elképzelhető másképpen. A normál tudomány azonban nem törekszik ujdonságokra, amelyek menetközben is érlelődnek, sőt- zavarják azok. De azért végül megbékül velük.
Mégpedig annál könnyebben, mennél inkább belesimulnak abba a fejlődési görbületbe, amelyen addig is haladt.
Azonban időről -időre a már elviselhetetlen változások miatt paradigma-váltás kell, hogy bekövetkezzen. Például, speciális és általános relativitás, a kvantumfizika. Azonban agályosnak tűnik, hogy még az ilyen jelentős szintváltozások sem biztos, hogy jó irányba mutatnak!
Mert az alapok, azok a bizonyos korábbi szintek is csak korlátozott "magasságig" érvényesek.
Ilyenkor nincs más megoldás: vissza kell térni a gruntig, és egy új, erősebb alapú építményt megkezdeni!
És hát ez az, ami ténylegesen elviselhetetlen a normál, de a rajta épülő tudományoknak is! A fényelmélet pl. még nem okozott törést, csak bővülést, mert nem ütközött, csak beleilleszkedett, kiegészítette a korábbiakat. A relativitás elmélet viszont megváltoztatott korábbi nézeteket, ezért igazi szintváltást okozott, amely a múltat is valamilyen mélységig érintette. Azonban ő is, meg a részecskefizika is azon az alapon épültek tovább.
Amelyről viszont kiderülhet, és fokozatosan ki is derült, hogy nem bír el további terheket! Mert már a legalsó alapig kell visszalépni ahhoz, hogy a tömegvonzás- tehetetlenség viszonya a fizikában, a számosztályok a matematikában, a kozmológia stb. tovább fejlődhessenek.
Vagyis ez azt jelenti, hogy ugyan kialakult már egy lépcsőzetes domb, amelyen lehet legalább uborkát növeszteni, de a paradicsomhoz egy teljesen új helyen kell még több munkával újra építkezni!
Mint irtam, a normál tudomány olyan intézmény, amely a legelfogadottabb nézetekre épül. Ami azonban nem jelenti azt, hogy egyuttal a legigazabb, leghelyesebb nézetek azok!
Mert azt, hogy mit fogadnak el, gyakran a legerősebb hangú, "legerősebb" csoportok, sőt személyek anyagi, vagy egyéb érdekeitől függ.
A normál tudomány sohase fog tartozni a "legigazabbak közé", akárhány dombocskát "pottyant" is fejlődése közben.
Mindenesetre aki változtatni akar, annak is kellőképpen hangosnak és kitartónak kell lennie: suttogással csak a közvetlen környezetében támaszthat szellőcskét, akkor, amikor az orkán is kevés lenne, és így csak nevetséges.
Az Egyén és a Tudomány azonban: azonosan tudati tényezők!
És akármennyivel nagyobb is az utóbbi: ebben a viszonylatban az egyénnek is van esélye!