Tudományos összeesküvés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A cégek meg arra adják le a rendelést, amit el tudnak adni. És azt tudják eladni, ami 1. kell, 2. mûködik. Az 1.-t rögtön a zemberek határozzák meg, hogy nekik mi kell, a 2.-t meg kizárólag a tudomány tudja szolgáltatni.

Mi a te bajod ezzel?

Molnibalage
És szeritned a cégek kristálygömböt használnak vagy tudományos módszereket...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Megrendelésre fejlesztették ki õket és nem azért, mert a tudósok magunknak fejlesztették. Így lett egy termék. Mert az atomfegyver is az, ugynais azokat MAGÁNCÉGEK gyártották a fegyveres erõknek, ahogy minden harceszközt.

Errõl beszélek. LÖVÉSED sincs semmirõl. Álomvilágban élsz, a sajátodban.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jáj, nem bírom már követni ezt a nagy iramot, hisz olyan öregecske vagyok!<#zavart2>. (köhi, köhi). Megyek is alukálni...

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

És ennek mi köze ahhoz, hogy a tudományos elméleteket lehet igazolni vagy elvetni úgy, hogy tudod bizonyítani vagy sem...?

Ahhoz valóban semmi. De nem is erre volt reakció. (Lásd. #154-et és #155-öt is.)

Ma már nincsenek akkora világmegváltó megoldások

Nem "gigantikus" áttörésekrõl beszélünk, hanem olyanokról, melyek iránt egy cég érdeklõdhet. A kettõ csak szerinted egy és ugyanaz.

Ma n+1 cég saját kutatóbázist tart fennt.

Igen. Pont errõl beszélünk, hogy a kutatás döntõ része konkrét cégek megbízásából folyik, és konkrét termékek kifejlesztésére irányul. Magyarul nem a tudomány határozza meg a fejlõdés irányát, hanem az, hogy a cégek mire adják le a rendelést. Te magad hozod az ezt alátámasztó tényeket. Akkor ezek szerint egyetértünk. De jó.

Csak annyi, hogy nem mindenhez kell gigantikus áttörés, ezért létezhetne elvileg sufni tudomány is, amit megkérdõjeleztél.
Itt bele se kezdtem az áramlási vizsgálataim ismertetésébe, aminek pedig lenne köze a nagy és a sufni tudományhoz is.
Ide csak szupert hozok, mert ti csak arra vagytok kiváncsiak, és rá is szolgáltok.
Pedig pl. az üvegradiátorom- nos, az csodálatos, azzal alszom maci helyett.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Errõl beszélek. Megy a személyeskedés meg a provokáció, és közben azt hiszed hogy a tudósok miatt terjedt el a GM kukorica meg az atombomba.

Molnibalage
És ennek mi köze ahhoz, hogy a tudományos elméleteket lehet igazolni vagy elvetni úgy, hogy tudod bizonyítani vagy sem...?

Semmi...

Nézd, ez mégis csak egy tudományos topik, és nem a csatamezõ. Ti imádjátok a fegyvereket, és tudtok minden kétágú lukról az F22- es farán. Én meg tisztelem az érdeklõdési körötöket, és megértem, hogy egy radart bizony csak nagymenõk tervezhetnek. Ám nagyon sok más is van, amihez még én is, (ti is) értenénk, és az a baj, hogy azt is máshonnan hozzuk be.

Molnibalage
Ma már nincsenek akkora világmegváltó megoldások, hogy a sufniban te saját erõbõl valami gigantikus áttörést érj el.

Ma n+1 cég saját kutatóbázist tart fennt. Ergo bizonyos dolgokat nem is publikálnak. Vagy esetleg neked van bármi jó kis részletes anyagod n+1 különbözõ cég AESA radarjának titkairól...?

Oszt mégis ott vannak a harci gépeken.

Ergo, hol itt a konteó? A cégek piaci elõnyök eléréért fejlesztenek.

Molnibalage
Errõl beszélek. Lövésed sincs semmirõl. Szobafilozófusnak azért még jó vagy. Van kin röhögni.

Igen: alkalmazott kutatói alkalmazott voltam. Azután öt perc alatt megszünt a kutató intézetem, mehettem munkát keresni.

Csak a "minõsítés", mint tevékenység maradt meg. Az viszont magasan szárnyal, annyi import árút kell minõsítenie, és persze el is adnia.
Fontos technológiák is jöttek be, pl. minden radiátort "kitüntettek" költségmegosztóval, ha még nem, majd igen.

Egyesek szerint nagy szerencse, hogy nem én foglalkozok kutatás fejlesztéssel, vagy valaki más, itthonról. Oké, igazuk van.

De bármit feltaláltam, nem volt fórum, amelyet érdekelt. Nyugati széllel szemben csak úgy lehet "megkönnyebülni", ha az ember oda megy, és keletnek fordul?

Aztán, egy kutató nem állít csak be úgy valahová. Fogd már fel, ez nem úgy van, hogy otthon a sufniban feltalálok valamit, és megyek szponzort keresni.

Általában nem így van, vagy soha nem így van?
Az aki azt állítja, hogy adott cégek adott kutatások iránt közvetlenül a kutatónál (feltalálónál) érdeklõdnek, azok hazudnának?

Ellõször is én szétválasztom a tudományt:
- elméleti, bizonyos kisérletekkel.
- alkalmazott (ide sorolok egyes kísérleti dolgokat is, pl ûrtávcsövek..)

Ez szinte minden tudomány ágban így van!
Az alkalmazott tudományok részben mérnöki tudományok is, magam szintén voltam kutató.

A kapcsolat a két tudományféleség között inteaktív:
- néha az elméleti tudományok adnak deduktíven ötletet alkalmazásra,
- néha megfordítva: az alkalmazott tudományok adnak okot gondolkodásra.
Azonban most szerintem az alkalmazott tudományok vannak elõnyben, az elméletiek pedig nagy lemaradásban.
Ennyi

FYI: Egy mûszaki alkotás megszületése és elterjedése (termékké válása) két külön téma.

Aztán, egy kutató nem állít csak be úgy valahová. Fogd már fel, ez nem úgy van, hogy otthon a sufniban feltalálok valamit, és megyek szponzort keresni.

Ha van egy új felfedezés, elmélet, akármi, azt elõször is, a szakmával kell megismertetni. Erre vannak bizonyos szakmai fórumok. (nem netes fórumra kell gondolni, mielõtt valaki nem értené)Mert amint már ezt többször leírtuk, egy új találmányt, elméletet, felfedezést, csak akkor fogadnak el, ha más, független kutatók is tudják bizonyítani.
Az nem úgy megy, hogy építettem egy jobb motort, és megyek vele a BMW-hez, hogy vegye meg.
Publikálom ahol kell, szabadalmaztatom, mások ellenõrzik, hogy tényleg úgy van-e amint mondtam, és ha tényleg igaz a felfedezésem, és gyakorlati haszna is van, na ekkor jön mondjuk a BMW.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Aha. Az államtól nem ? Akkor az MTA-ról még nem hallottál?

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Dehát Zéró7th- tényleg mindenben igazad van, talán csak a rohadásban nem, azon még gondolkodom.
Viszont azt ne mondd, hogy rohangáltam a moderátorhoz! Veled a problémát mindig magam intéztem el, erre azért rátarti vagyok...
Az tehát hazugság, ami egy becsületes trollhoz nem illõ.
Zéró- hiába igyekszel, én akkor se tartalak undorítónak, ha mindenki más már igen.

Molnibalage
Az, hogy lövésed sincs akkor, hogy hogyan születik meg egy mûszaki alkotás, ami egyben egy termék is.

Azt te mire alapozod, hogy a kérdés megítéléséhez elsõsorban természettudományos elõképzettség szükséges?

(Ne személyeskedj, nincs rá szükség, teljesen felesleges...)

Abból, hogy valakit az állam finanszíroz, nem következik automatikusan a pártatlanság. Ahhoz elõször ugyanis az állam pártatlansága kellene, ami szintén nincs meg.

Egyébként meg egyetértek.

Molnibalage
És ezt mire alapozva jelented ki? A természettudományokban való jártasságoat már láttuk máshol is. 0.

Akkor ne fogadd el, te dolgod. Ez róla a teljesen õszinte véleményem. Téged sem tartalak sokkal többre.

A tudományos kutatómunkát végzõ emberek kitõl kapják a fizetésüket?. M Szponzoroktól, alapítványoktól ,olyan alapítványoktól akiknek az éppen folyó kutatások eredményében érdekeltségük van. Az államtól nem igen várhatnak semmit. Ezért fordulhat elõ hogy egy kutató beállít egy szponzorhoz olyan felfedezéssel, vagy újítással ,ami olcsóbbá tehetné valamilyen termék árát, azt felkarolják, de egyben meg is veszik .Õt is és a kutatást is .Aláíratják vele a több száz oldalas szerzõdést amiben természetesen a mindenre kiterjedõ titoktartás is benne van és az „amennyiben” rész is.A tudósok végzik a dolgukat, kutatnak, de hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azt nem õk mondják meg.Miért van az hogy bár a magasvérnyomás ,cukor, koleszterin betegség ,már világszinten elterjedt, még sem adják ingyen a gyógyszert,holott a világ szép és jó .A vegyészek elõállítottak már jóval olcsóbb hatékonyabb gyógyszert, nekünk mégis az új ,nem olyan hatékony gyógyszert kell vennünk.(fájdalom csillapítók)Na persze ez az üzlet. Nem állítom hogy az élet minden területén de a fõbb, életbevágó területeken igenis van konspirációs munka..
Lassan vissza érünk!
Szerintem megint túlzásba estél! Ez a hangnem nem való sem ide, sem máshova, mert ez egy embertõl nem fogadható el!

Ahhoz képest ahol lehetnénk, ez a középkor. Pont.

Amikor megjelentél, én voltam az elsõ, aki elküldött oda, ahová való vagy. Én nem fogok a szintedre süllyedni, hogy a moderátorokhoz futkossak miattad.

Egy utolsó ostoba fejlõdésképtelen szarember vagy, és fejlõdésképtelenségedbõl adódóan ez is maradsz, míg bele nem rohadsz a sírodba.

További szép napot!

Molnibalage
Nem a középkorban vagyunk. Pont.

A tudományos körök munkájáról: Bennfentesek c. film 01:30:04-tõl:

Riporter: - A Harvardon jelezni kell az anyagi összeférhetetlenséget?
(Elnök, Harvardi Közgazdaságtan Tanszék): - Nem tudok róla.
- Ön elvárja, hogy jelentsék a külsõ munkákért kapott javadalmazásokat?
- Nem.
- Ön szerint ez nem gond?
- Miért lenne az?

Tehát fennállhat az a helyzet (és fenn is áll), hogy valaki tudományos munkásságában az X verziót hangoztatja, errõl publikál és kap érte tudományos körökben elismerést, majd "magánemberként" különféle cégeknek az Y verziót írja le szép fizetség ellenében. Nem tudom csak nekem esik-e le, hogy ennek mi a következménye?

Másik példa a filmbõl, ami érzékelteti, hogy ez minden tudományos területet érinthet:

Egy kutatóorvos ír egy cikket, amiben ez szerepel: "A betegség kezeléséhez ezt és ezt a gyógyszert kell felírni." Kiderül, hogy az orvos a keresetének 80 százalékát a gyógyszer gyártásából szerzi.

Összeesküvés elmélet? A tények azt mutatják, hogy ez a valóság. A "tudomány", ahogy az a lexikonokban kerül definiálásra, csak a fejekben létezik. A gyakorlatban csak emberek által alkalmazott tudomány létezik, ami az emberi tulajdonságokkal - fõleg ugye a "rosszakkal" - felhígított tudomány.

<#eljen>

Figyu Öreg!
A saját topikodban úgy hülyézheted a másikat ahogy akarod,a barátoddal zero7h-tel együtt.Mivel ez a topik A TUDOMÁNYOS ÖSSZEESKÜVÉS elméletekrõl szól nem véletlen hogy lesznek, vannak benne, sok naiv lélkek számára elfogadhatatlan dolog.De ez nem ad senkinek jogot arra hogy a másikat bármiféle negatív jelzõvel illesse. Nem hiszem hogy neked mint "minden nagyon jól" van hívõnek rálátása lenne a valódi célra.
Mindazon által ha a középkorban jelentetted volna ki hogy a föld geoid, már rég a máglyán füstölögnél.Mennyi idõnek kellet ahhoz eltelni, és hány embernek kellet meghalnia ahhoz mire a nagy tudományos fõemberek (Akik egyébként semmiféle tudományos ismerettel nem rendelkeztek, de pénzük volt hogy azt megvásárolják) valóban elfogadták hogy a Föld geoid?. Jó lenne ha nem kevernéd össze a tényeket.De ha már olyan jól érted azt amirõl itt szó van, mondj egy ,csak egy, olyan felfedezést amit minden hátsószándék nélkül fel ajánlottak volna úgymond Világgazdasági hasznosításra.Mielõtt másokat ócsárolnál, talán jobb lenne ha magadba fordulnál,és elgondolkodnál azon, hogy a világ valamivel bonyolultabb mint ahogy azt te elképzeled . Eddig egyetlen hozzászólásod sem emelkedett felül a troll színvonalon.Tényeket nem közölsz mások érvit hangoztatod mint a sajátodat.
Nem utolsó sorban ha nem tetszik a társaság senki nem kötelez hogy részt vegyél benne.
Tanult barátaim: Molniebalage, Zero7h, figyuzzatok!

Pusztán jóindulatból jelzem nektek: rossz az ütemezésetek! Korábban kellett volna, amíg még lehetett!
Most már...késõ kiabálni! "Állítsátok meg a Forrai Gyurcit!..."

Sajnos, már nekilendültem, most inkább várjatok, amíg belefáradok! Az is eljön még...

Én pontosan azért, mint kivülálló, próbálom itt jelezni....nem dumálhatnak összevissza...Hiába a varázssipka, a büvös szavak mormolása, a misztikum látszata, ami felé egyre inkább indulnak!

A tudomány maga támogatja leginkább az ezotériát, ahogyan maga is azzá válik!
Lehet, hogy azért, mert tõlünk csak akkor kap támogatást? A tudománynak óhatatlanul vannak kerülõ útjai, amelyek nem vezetnek eredményre, és azokat is támogatnunk kell.
De az Emberiségnek soha nem lenne szabad azt megengedni, hogy a Tudomány teljesen ellenõrizhetetlenné válljon! Akkor olyan lesz az, mint a háztartási robot, amely önálló életre kellt, és a fû után lekaszálja a háziurat is.

Márpedig láthatóan arra haladunk!

- Vajon egyetlen matematikus szólt e arról: Nem értem A. Wiles bizonyítását! Hiszen nem is azt bizonyította, amirõl Fermat beszélt! Nem szólt senki, mindenki kussolt. Ahhoz ugyanis némi munkát kellene végezzenek, amelyhez minden képzettségük mellett nem volt indíttatásuk...

- Vajon bármelyikük elgondolkodott azon, hogy a sötét tömegek nem létezhetnek- legalább is abban az értelemben, ahogyan azt használni szándékoznak? Hogy a fizikából hiányoznak az univerzális forgástörvények, és nemcsak az árapály, amellyel rengeteg, ma félre értelmezett jelenség megmagyarázható lenne? Nem: helyette világszerte tudósok ezrei hajkurásszák nagy kedvvel azt. Szégyen...

- De hát azt sem veszik észre, hogy az elementáris gravitációval is többszáz év óta nincsenek tisztában, hogy azt még a ma ismert vektoralgebrával sem hozták összhangba! Hogy pedig a tehetetlenség és a súlyos tömegek arányát mérésekkel próbálják összhangba hozni, mikor az csak egy deduktíven bizonyítható dolog: "A tehetetlenség a tömegvonzás egy formája, mozgásállapottól függõ."
Ennek hiánya a vektoralgebra ignorálásából következik, és egyenesen elvezet a relatív tömeg értelmezhetetlenségéhez.

- Továbbá a féllábú fényelmélethez, hiszen emiatt kellett Maxwellnek a vákuumot bevezetnie abba, a tömegtöltés helyett. Ez az úttalanság azután gazdagon meghintve folytatódott a kvantumfizika felé, ignorálva egy másik alapvetõ jelenség- csoportot: az általam "töltés fizikának" nevezettet. Amely nélkül valójában semmi nem lehet érthetõ.

- Folytathatnám humán és gazdaságtudományokkal, amit már inkább nem kezdek el.

A "tudomány" ma már ezt a zagyvaságot is kínálja tálcáján, arra hivatkozva: lám, van atomerõmû, ez van, az van, ezt adtuk mi! (Köszönjük, persze).

És van persze Amerika is, mert akkor a hajóknak Indiába kellett elindulniuk!
Tagadhatatlan: a tudomány nem számítható ki pontosan elõre, és "hajózni" ("tudománynak lennie") kell! Kellenek az új gondolatok, és hát lehetnek köztük tévesek is. De úgy tûnik: magában a tudományban nincs meg az a képesség, hogy észre vegye saját, mélyebb ellentmondásait!

Ezért kell az is, hogy ídõnként egy kisgyerek az ámuló tisztelõk mellett megszólaljon: Hiszen a királynõn nincsen is ruha! És hangosan, és pimaszul kell, hogy kiáltson, hogy mindenki meghallja! És ha akkor befogják a száját (kitörülik, amit írt), akkor az bizonyára többségük számára üdvös, de nagy bûn is. Önmagunkkal szemben.

(Most már minden hozzászólásom lemásolom, és ha törlik, visszamásolom, amíg nem zárnak ki.
Ha harc, legyen harc. Ha kûzdelem, legyen kûzdelem!)

Én meg arra kezdek rájönni, hogy nem baj az, hogy ennyi a hülye. Annál értékesebb, ha te nem vagy az. Az ostobaság sok eredményt nem hoz.

Molnibalage
Minden reggel felvídítanak az ilyen hülyék, de egyben vérnyomásomat is emelik.

Az a szemét tudomány teszi lehetõ, hogy hülyeségeiddel szórt tele a netet. Ha így nézzük, ez tényleg nem az emberiség érdeke...

Tudomány befolyásolható? Senki nem tudta még sem pénzzel sem hangos üvöltözzésel megcáfolni, hogy a Föld nem geoid és azt, hogy a gravitáció, mint jelenség létezik.

Komolyan mondom, az ilyen emberek inkább tanuljanak és halgassanak....

"Mert azt, hogy mit fogadnak el, gyakran a legerõsebb hangú, "legerõsebb" csoportok, sõt személyek anyagi, vagy egyéb érdekeitõl függ.
A normál tudomány sohase fog tartozni a "legigazabbak közé", akárhány dombocskát "pottyant" is fejlõdése közben."

Teljesen egyet értek.Csak a nagyon naivak hiszik hogy a tudomány az emberiség érdekeit szolgálja.Semmilyen, az egyébként az emberiség javát szolgáló kutatási eredményt nem tettek még közkincsé.Minden esetben profitorientált egyéneken keresztül juthattunk hozzá.
A tudomány az nagyon képlékeny dolog.Lehet befolyásolni alakítani, és ezt meg is teszik.
Magáról a tudományról sokféle elmélet született. Én azt fogadom leginkább el, amely a tudományt lépcsõzetesen, teraszosan emelkedõ szintû építménynek képzeli (Thomas Kuhn.).
Sík felületén van a "Normál" tudomány, amelynek téztisei (paradigma) akkor a leg elfogadottabbak, és amelyeket oktatnak is. Ami természetes, hiszen adott korban a létezés nem lenne elképzelhetõ másképpen. A normál tudomány azonban nem törekszik ujdonságokra, amelyek menetközben is érlelõdnek, sõt- zavarják azok. De azért végül megbékül velük.
Mégpedig annál könnyebben, mennél inkább belesimulnak abba a fejlõdési görbületbe, amelyen addig is haladt.

Azonban idõrõl -idõre a már elviselhetetlen változások miatt paradigma-váltás kell, hogy bekövetkezzen. Például, speciális és általános relativitás, a kvantumfizika. Azonban agályosnak tûnik, hogy még az ilyen jelentõs szintváltozások sem biztos, hogy jó irányba mutatnak!
Mert az alapok, azok a bizonyos korábbi szintek is csak korlátozott "magasságig" érvényesek.
Ilyenkor nincs más megoldás: vissza kell térni a gruntig, és egy új, erõsebb alapú építményt megkezdeni!
És hát ez az, ami ténylegesen elviselhetetlen a normál, de a rajta épülõ tudományoknak is! A fényelmélet pl. még nem okozott törést, csak bõvülést, mert nem ütközött, csak beleilleszkedett, kiegészítette a korábbiakat. A relativitás elmélet viszont megváltoztatott korábbi nézeteket, ezért igazi szintváltást okozott, amely a múltat is valamilyen mélységig érintette. Azonban õ is, meg a részecskefizika is azon az alapon épültek tovább.

Amelyrõl viszont kiderülhet, és fokozatosan ki is derült, hogy nem bír el további terheket! Mert már a legalsó alapig kell visszalépni ahhoz, hogy a tömegvonzás- tehetetlenség viszonya a fizikában, a számosztályok a matematikában, a kozmológia stb. tovább fejlõdhessenek.

Vagyis ez azt jelenti, hogy ugyan kialakult már egy lépcsõzetes domb, amelyen lehet legalább uborkát növeszteni, de a paradicsomhoz egy teljesen új helyen kell még több munkával újra építkezni!

Mint irtam, a normál tudomány olyan intézmény, amely a legelfogadottabb nézetekre épül. Ami azonban nem jelenti azt, hogy egyuttal a legigazabb, leghelyesebb nézetek azok!
Mert azt, hogy mit fogadnak el, gyakran a legerõsebb hangú, "legerõsebb" csoportok, sõt személyek anyagi, vagy egyéb érdekeitõl függ.
A normál tudomány sohase fog tartozni a "legigazabbak közé", akárhány dombocskát "pottyant" is fejlõdése közben.

Mindenesetre aki változtatni akar, annak is kellõképpen hangosnak és kitartónak kell lennie: suttogással csak a közvetlen környezetében támaszthat szellõcskét, akkor, amikor az orkán is kevés lenne, és így csak nevetséges.

Az Egyén és a Tudomány azonban: azonosan tudati tényezõk!
És akármennyivel nagyobb is az utóbbi: ebben a viszonylatban az egyénnek is van esélye!

Fogadunk mondjuk tízezer forintban, hogy nem fogja felrúgni a fizikát?

[NST]Cifu
Mongyõ, tényleg az volt az. 😊
Köszönöm a korrekciót! 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Miért tán nem így van?

Nem, most magyarázzam el újra? . Leírtam, de más is megtette hogy mûködik a tudományos világ. Az a érv, hogy de bezzeg így meg úgy meg régen a Föld is lapos volt...marhaság.

A középkorban az egyház nem a tudomány szerint szabta meg a dolgokat hanem hit alapján . Mára ez megváltozott. Szó sincs arról ,hogy nem fogadnak el egy új ötletet.

Arról van szó, hogy akkor fogadják el, ha sikerül bebizonyítani.

Egyébként meg, ha maradunk a Föld lapos példánál, azt hogy a Föld milyen alakú, csak azután lehet elfogadni, hogy sikerült bizonyítani. Világos?

Dzsini
csendben javítanálak: Videoton Color Star volt a robbanós 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Molnibalage
Cseheknél 140 Ft / kWh átvételi árat állapítottak meg. Azt most esik le, hogy nem tudnak fizetni...

Tájékoztatásképpen, a széláram ára itthon ~30 Ft/kWh, a paksi atom megy ~9,5 Ft/kWh.

Ez ám a környezetvédelem. No comment...

[NST]Cifu
Miért van az hogy a mostanában gyártott berendezések kivétel nélkül a garancia után megy tönkre.

Mondjuk ehhez az is kell, hogy régebben nem nagyon létezett a garancia fogalma, illetve messze nem olyan volumenben, mint manapság. Ötven évvel ezelõtt kiröhögtek volna, ha egy autóra 100.000km-es garanciát kért volna valaki, vagy egy TV-re három éves garanciát.

BTW nem tudom te milyen világban éltél, de hajdan sem volt minden örökéletû. Sõt. Talán páran még emlékeznek a "robbanós" Orion (még a magyar) színes televíziókra. Sorolni lehetne az eleve tervezéskor alulméretezett alkatrészeket a különféle autókban, és így tovább. Vannak persze híresen strapabíró darabok, de aligha hiszem, hogy egy-két pozitív példa elfedi azt, hogy régen se készült minden az örökkévalóságnak (kérdezz errõl egy autó-restaurátort 😄). Sorolni lehet azokat az autókat, amelyek tizenévesen sz@rrá rozsdásodtak... Sokkal rövidebb ideig lehetne azokat sorolni, amelyekre ez nem jellemzõ. 😊

[NST]Cifu
Amúgy tudsz valamit mondani nekem arra hogy miért a 10%-os hatásfokú napelemeket tolják mondjuk egy parabolatükrös stirling motoros generátor helyett? (nézz utána milyen bonyolult dolog egy parabolatükör, egy stirling motor, és egy indukciós motor/generátor, vedd úgy hogy a hatásfoka 20% fölött van, és hasonlítsd össze egy napelem gyártásának nehézségeivel, és hatásfokával...).

Hát márpedig valami oka csak van, hogy még a NASA is letett a thermodinamikus napenergiáról a fotovoltanikussal szemben. Például az, hogy a napelemnek nincs mozgó alkatrésze, következésképpen elromlani nem nagyon tud (pedig de, csak nem egészen úgy). Szóval akkor válogass, melyik a jobb megoldás?

BTW a napelemeknél azért már 10% felett járnak a kereskedelemben kapható napelemek hatásfokánál. A SANYO HIT napelemek 17% felett vannak, és kaphatóak 23%-osak is (igaz utóbbiak eléggé borsos áron már).

Akkor mutass bárkit aki bárhol tud venni olyat 😄. Ja lehet 7 millióért dízelgenerátorral vagy mivel egybeépítve...

Jah, hogy a SES és a Tessera évek óta küzd a saját Stirling-motoros naperõmûveivel, mert képtelen megoldani a tervezési és gyártási problémákat? Elrõl aligha a többi gyártó tehet. Nem véletlen, hogy a Stirling-motoros naperõmû csak papíron szép, amúgy minden komolyabb annyi hátterû cég (amelyek pedig megengedhetnék maguknak az ilyen luxusokat, hogy belevágjanak egy eféle technológiának) inkább berzenkednek, és más megoldás felé fordulnak - Solar Power-Tower (tükrökkel koncentrált hõt gõzzé alakítják, és gõzturbinákat forgatnak meg vele).

Ja az szimla emberi ostobaság hogy nem látnak fantáziát benne, de azért rásegít az is hogy van akik nem is akarják hogy lássanak 😊 Milyen szörnyû lenne ha otthon olcsóért energiát lehetne termelni bizonyos iparágaknak... a napelem erre nem veszélyes, mert g***drága és nagyon nem hatékony.

A napenergia se lenne hatékony, ha nem kapná meg az állami támogatását mindenhol. Jelenleg a megújúló energiák terén csak a vizierõmûvek tudnak gazdaságosság terén pozitívumot felmutatni, de ugye komoly környezetkárosítás (víztározók létrehozásával) árán. Az összes többi esetben (szélerõmûvek included) a megtérülés állami (vagy államközi, ie.: EU-s) támogatás nélkül közel reménytelen...

"Miért van az hogy a mostanában gyártott berendezések kivétel nélkül a garancia után megy tönkre."

Ez így hülyeség. Ne terjeszd.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.