259
  • lapaleves
    ezt ismerem. ez volt mikor az első autókat lovaskocsira építették. ami ezek után történt, az az értelmes megvalósítás.

btw akksival is ugyanúgy lehet inverterezni, és az inverter máris nem 400+ ezer, csak 200. de inverterezni nem szabadna, csak legvégső esetben. bele se merek gondolni mekkora szakadék tátong a valós meg a reklámozott "95%" hatásfok között.

a ledeket sose szabadna az e14, e27-be kényszeríteni, nem arra vannak tervezve, hogy főjenek zárt armatúrában. szóval új csillár nyilván kell, de ezt majd akkor említik meg mikor már mindenki bevásárolt az e27-be gányolt ledekből. ami az után lesz, hogy mindenki bevásárolt a szintén megsülő elektronikás kompaktokból.

egy 10w-os power ledet (600lm = 60w izzó) bordával meg max pár % veszteségű 12v driverrel 4000-ért lehet kapni ebajen. örök élet. ha meg kijönnek a 150lm / w megoldások pár év múlva az ember max kicseréli a 2000 forintos ledet. én igazából nem is gondolkodtam napenergiában, de ezek a 12v ledek annyira meggyőzőek, hogy végül itt kötöttem ki.

anno kipróbáltam: egy lehasznált, de feltöltött 110ah autóakksiról 4,5 napig ment a lakás világítása normál hétköznapi használat mellett, feleségestül.
  • opeca
    Vagy pedig egyszerűen az energiaszükségletet kéne lejjebb vinni. Csak az már nem kényelmes.
  • teddybear
    "Mintha lehetne tisztán elektromos árammal is acélt előállítani, főleg újrahasznosításnál."

Az acélgyártásban inkább gáz vagy koksz használatos, amivel a reakció-hőmérsékletre melegítik fel a hozzávalókat, azután már a fölös szén kiégetése fedezi a szükséges hőmennyiséget.

Létezik a Siemens-féle ívkemencés acélgyártás is, ez tényleg árammal megy, de az így gyártott acél drágább, mint a régebbi módon gyártott.
  • lmisi
    Vettem landlite fénycsöves izé "izzót" vagy 20 darabot, elméletileg jóval kevesebbet fogyasztanak 1 év alatt 2 ment el. Most megérte vagy nem?

Ez a led dolog nagyon drága, a dobozokon feltüntetett adatok alapján nem érdemes a fénycsöveseket erre cserélni.

Franciák 80%, oké nagy a rendszer tehetetlensége, de elértek 80% százalékra és
    exportálnak is belőle.
    Tökéletes megoldás nincs, működő alig.
    Szeretnék látni egy kissebb országot pl. Hu csak 50%-t állítson elő geo,napfény,szél zöld kombináciokkal. Akkor látnánk működik, lehet mehet a "sorozatgyártás".

Mintha lehetne tisztán elektromos árammal is acélt előállítani, főleg újrahasznosításnál.
  • teddybear
    "mho ez a kontraproduktív kategória, mint mikor a ledeket erőltetik az alkalmatlan e14-e27 foglalatokba. semmit nem változtat a hatékonyságon, és nyilván nem önellátó. "

Az azért van, mert így nem kell az egész ház elektromos rendszeré újrahuzalozni. A kompaktfénycsöveket is ezért gyártják Edison-foglalattal, mert így csak bele kell csavarni a régi lámpatestbe, nem kell új csillárt venni.
  • lapaleves
    imho ez a kontraproduktív kategória, mint mikor a ledeket erőltetik az alkalmatlan e14-e27 foglalatokba. semmit nem változtat a hatékonyságon, és nyilván nem önellátó. meg az 1-2kw már elég jelentős felület, amellé bajosan fér el a legalább 5-7-szer hatékonyabb vákuumcsöves koli.

ezen rendesen ledöbbentem legutóbb, mentem vonattal németo-ban és napkoli szinte sehol nem volt, ellenben napelem meglepően sok tetőn díszelgett. nem tudom másra fogni, minthogy dotálják, ahogy írva is volt. pontosabban csak dotálták, amióta anyuka elkaszálta az atomerőmű-hosszabbítást.
  • teddybear
    Az acélgyártáshoz aránylag kevés áram kell, annál több földgáz, vagy szén. Az olvasztókemencék főleg azzal működnek.

A rendesen megtervezett családiházba nem kell légkondi, mert nem melegszik túlságosan fel. Éjjel meg ki lehet annyira szellőztetni, hogy nappal kibírja benne az ember.
  • teddybear
    Itt a közelben árul az egyik cég 1,1 kW-tól felfele napelemes házi energiarendszert, kétirányú hálózati inverterrel. Akku nincs a rendszerben, csak napelem és az inverter, de kell az áramszolgáltató engedélye is hozzá. Az ára viszont húzós, 1-1,5 millió körül indul.
  • lapaleves
    van linked kereskedelmi termékre? 0 fokban hogyan termeli az energiát? ezek a deltaT-k nagyon kevesek, a mélyűrben ennél jóval nagyobbak. annyira kicsi a hatásfokod, hogy mire lehozod a melegvizet a tetőről elműködte a szivattyú a nyereséged.

néztem anno ezeket a lúgos akksikat, de valami furmány volt velük. asszem túltöltésveszélyesek vagymi, és nem kapsz hozzájuk töltésvezérlőt. ahogy a lifepo4-hez sem nagyon, a napelemes vezérlők általában az ólomra vannak ráállítva.
  • lapaleves
    a kevésbé technikás lakosság eddig is villanyszerelőt, kőmívest meg víz-gáz embert hívott. egyébként csak gondolkodni kell, az a nagy munka mire az ember kitalálja meg összerakja a részeket. rengeteget kell agyban alkotni meg tervezni. leginkább ezért fáj, mikor sokan élből elutasítják a gondolatát is, miközben már rég egy csomót kellett volna gondolkodnia a lehetséges és számára alkalmas megoldáson.

árkot ásni mindenki tud, de akár a kőmívessel is le lehet rakatni a csövet. előtte viszont ki kell találni honnan menjen hová a levegő a lakásban.

sokat segít a 3d modellezés is, én csináltam anno egy 10cm tűrésű teljeskörű modellt a házról (ingyé, sketchup-ban), amibe mindig be lett rajzolva az aktuális terv. így kiderülnek olyanok, hogy ha nem a tető legszélére rakom a napelemet, akkor a napkoli már nem férne el, ezek nagyon fontos tanulságok.
  • kvp
    Ha mar nehezipar, akkor a sved acelgyartas joreszt vizieromuvekben termelt energiat hasznal.

Egy jo lakas energiaellatasa megoldhato kulonosebb barkacsolas nelkul, de erdemes eleve az epuletet ugy epiteni. Egyreszt jo szigetelessel, kozponti legcserelessel, masreszt foldbe rakott hocserelovel. Az energia johet pl. egy alalam mar sokat emlegetett stirling generatorrol is, amit reszben napkollektorral, reszben foldhovel lehet meghajtani. (vagy a teton van melegebb vagy a fold alatt, a generator a hokulonbozetbol termeli az energiat) Ennek a rendszernek az uzembiztossaga melyurben kb. 50 ev karbantartas nelkul, foldi korulmenyek kozott en eves karbantartassal szamolnek. (ha mas nem, de idonkent le kell mosni a hocserelot)

A lakason belul erdemes a 230-as halozat mellett egy kisfeszes egyenaramu rendszert hasznalni. A legkisebb fogyasztoknak jo a power over ethernet, a nagyobbaknak egy 72 vagy 24 vagy 12 voltos rendszert lehet kesziteni. (a 72V a vasuti jarmuveknel volt hasznalatban, ott aztan van kapacitas es relative olcso ilyen lugos aksit szerezni) A haztartasi keszulekek jo reszebol kaphato kulso tapos, tehat pl. lcd tv-bol is lehet venni 12V-os bemenetut, ahol a 230V-os tapkockat ki lehet cserelni a sajat 12V-os rendszerunkre.

Viszont ha a hazi aramfejleszto eleg nagy teljesitmenyu, akkor mar megeri venni vagy kesziteni egy rendes 230V-os invertert is, ami elektromos auto toltesehez vagy elektromos futeshez is jol tud jonni, ekkor ugyanis csak nagyobb feszultsegeken tarthato normal korlatok kozott a vezetekekben az aram.
  • lapaleves
    "Erre az élő példák a Franciák. 80% atom."

és ha elolvasod, akkor drágán veszik az áramot külföldről csúcsidőben, mert egyébként összeomlana az egész hóbelebanc a tehetetlenségtől. meg leállítanak erőműveket hétvégén ugyanemiatt, így a legrosszabb az átlagos hatásfok a többi országgal hasonlítva... szóval ez is csak zászlólengetés, az atom sem mindenható.
  • lmisi
    Dicséretes.
    Kevésbé technikás lakosságnak nehezen járható út, de rá fogunk kényszerülni mindannyian.
  • lapaleves
    kiegészíteném azzal, hogy fel tudja kapcsolni az összes villanyt azokban a helységekben is, ahová még be se ment aznap. a kikapcsolás még nem megy ennyire jól. amióta mondjuk van smart metering akkor is le tudom b@szni, ha nem vagyok otthon.

nálunk nem véletlenül nincs tévé. azaz van, de notiról kell kirakni a képet a második megjelenítőre (tv). ez a pár kattintás már épp elég ahhoz, hogy ne legyen reggel 8-kor egy "bekapcs" a remotén, egész éjjel 11-ig.
  • lmisi
    Egyvalamit tudunk, atommal ha nem is hipp és hopp, a teljes elektromos infrastruktúrát el lehet látni. Erre az élő példák a Franciák. 80% atom.
    Persze atombaleset esetén biztos drasztikusan csökken a happyfaktor.
    Gyorsan és "olcsón" foszilis erőműveket lehet építeni, ezért is "küldték" a zöldeket máshová fejlődő afrikai országok. Ez van sajnos. Volt "Szovjet" tagállam polgárai megváltóként üdvözölték az orosz mérnököket a világ legkockázatosabb atomerőműve újraindításánál, mert azóta talán van áram a konnektorokban egész nap. Meg bizonyos gyárak újraindúlhatnak amik leálltak az áramhiány miatt.
    A mostani energia áremelkedést még csak valahogy kibírjuk, de ha 1-2 éven belül megint duplázás lesz akkor nagyon nagy lesz a baj. Ez a mostani ingatlanos subprime válság kutyafüle lesz ahhoz képest.
    A döntéshozóknak nagyon gyorsan határozniuk kell, zöldülés ezerrel, vagy tisztátalan atom. Mindkettő fájdalmas lesz!!!
    Ez most hazárdjáték tisztán sajnos.
  • lapaleves
    látom nem sikerült a mondandó lényegét feldolgozni. lépésről lépésre kell haladni.

de hogy lásd az utat: mosógép, mosogatógép (amelyik olyan) ráköthető melegvízre, idén tervezem egy minimál vákuumcsöves koli vásárlását. azzal ezeknek az 1/3 fogyasztása megspórolható.

ha nagyon megszalad, akkor nagyjából 180e egy megfelelő inverter, azzal a mostani akksikról már ki lehetne hajtani mindkettőt.

a sütőt nem fogom akksiról etetni, de télen tömegkályha, nyáron akár parabola, akár ilyesmi segítségével lehet melegíteni. persze tudom, hülye picsa ősember vagyok, hogy szabadtűzön, saját fával grillezem-főzöm az otthon termelt zőccséget. de azért besírnál ha tudnád miket varázsolok össze étel gyanánt akár a legprimitívebb gubizott fémrácson, szabadtűzön.

a hajszárítót nálam úgy hívják törülköző, de régebben lehetett kapni párszáz wattosakat. biztos van autós hajszárító is szivargyújtóhoz, bevallom nem néztem. nem jelentős a fogyasztása, sokkal rosszab egy pár wattos folyamatos fogyasztó.

kihagytad a hűtőt, ami helyett egy vermet akarok ásni a ház alá, ha már pincére nem futotta. de hűtőhöz is lehetne dc kompresszort rakni, a meleg oldalt meg a légkondihoz hasonló módon elvezetni, pl a vízpufferbe.

netán légkondinak leástam egy műanyag csövet egyelőre 10 m hosszan, 1,5m mélyre. a padlószinten van egy-egy bemeneti nyílás a lakás egyik végében. a lakás másik végében van a fürdő, ott fent van az elszívó 4 x 4w coolink 12cm ventivel. télen a kényszeráramlás szellőzteti a lakást 0w energiából, a ventik lapátjai megfelelően sűrűk és fékeznek. a kinti -10 fokot a műanyagcső +5 fokra konvertálja, még soha nem volt alacsonyabb a hőm (loggolva van).

ősszel meg tavasszal (lásd elmúlt hónap) nem akarjuk, hogy a kinti 20 fok levegőt lehűtse a cső, így a csövek bemeneti nyílása fölött kivágtuk a ház falát, és ún blakokat építettünk be. bukóra rakva őket nyilván nem a csövön, hanem ezeken jön be a zoxigén.

nyáron van a harmadik fajta módszer, éjszakai folyamatos lassú légcsere meg jól szigetelt ház, minden becsukva.

ezeknek a nagyrésze az elmúlt 3 év alatt realizálódott, a szigetelés egy részén kívül.

te hogy haladsz?
  • mousee
    Hát, én a csak a sajátomról tudok tájékoztatást adni, és igaz ő nem feleség, csak élettárs, de nála a standby a következőképp alakul:

Alapjárat, ezek nagyjából a nap 18 órájában:
    - Megy a gépe.. régen asztali, cseréltük netbook-ra, jelentős spórolás :)
    - Megy a tv a háttérbe, akár némán is, csak menjen. Médiafüggő :D Régi CRT-t cseréltük egy kisebb LCD TV-re, itt is spórolunk :P

Kiegészítő:
    - Ha főz a konyhában, akkor rádió, néha mikró.
    - Este olvas/tanul, akkor lámpa, mondjuk energiatakarékos izzókat használunk (tudom, szart sem ér, de legalább a tudat :D)
    - Fürdés után hajszárítás évezredeken át, reggelente hajsütővas, hajszárító.

A fantáziámat pedig felkeltetted a láncfűrészes jégszobrászattal :DDD
  • Molnibalage
    Egyébként tényleg, mit fogyaszt a feleség így? Talán egyszerr meg y sütő és heggesztőgép? Vagy egyszer használ egy atomerőmű erősségű számítógépet és jégszobrászkodik láncfűrésszel?

No offense, de a mai lányok hány százaléke tud mondjuk főzni? :)
  • Molnibalage
    Ez amire aztmondtam, hogy könnyű úgy támogatni őket, hogy szennyező iparágak bevételeiből dotálják őket...
  • lmisi
    Olvastam valahol, hogy a Németek mennyit költöttek megújuló energiák támogatására, hát dobtam egy hátast a sokmilliárd eurotól.
    Ha nem is fektetnek annyit bele mint a foszilis energiák feltárásába, de már szabad szemmel erősen látható évek óta. Az előrelépés nem olyan acélos sajna.
    Míg a foszilis energiatermelés ki tudja alakítani/fenntartani a saját ökoszisztémájukat, hogy milyen áron hagyjuk..., de ez zöld energiáknál még nem történ meg. Pl. hogy lehetne az acél és fém gyártást, vegyipart, bányászatot, közlekedést zöld-megújuló energiára átállítani legalább mondjuk 70%-ban??????
    Itt mély a csend, pedig a nevezett dolgok erősen kellenek a megújuló energiák berendezéseihez is.
  • orkaman
    és a többi?
    mosógép, mosogatógép, sütő, hajszárító?
    netán légkondi?
  • mousee
    "...mennyit fogyaszt egy feleség akár standbyban..." Ez nagyon nagy :D
  • lapaleves
    ott kezdődik a dolog, hogy míg előtte egész nap 18 fokon, éjszakja meg 17 fokon volt a termosztát, lesz legalább 2 év mikor folyamatosan 21 fok nappal, min 19 fok éjszaka. nem keveset szigeteltünk 10 meg 15 centi vastagon, hogy ne nőjön a fogyasztás.
  • lapaleves
    ja, majd pislogsz csak mennyit fogyaszt egy feleség akár standbyban, meg hogy a gyereknek a villanyok kapcsolgatása a legjobb móka.

esetleg ha majd megunod őket akkor bejelented, hogy márpedig nincs tévézés, mert te is alig nézel.

akkor jön az általad említett 10 méteres dolog.
  • immovable
    Na pont ezért mondtam azt amit.

Tehát nem lesz családod.(?) Gyerek(ek) miatt nem fogsz többet fűteni, több vizet, több elektromos áramot használni.(?)

És igen, amíg le nem ugrasz nem tudod milyen 10 méter magasról leesni. Honnan is tudnád.(?)
  • lapaleves
    a stirlingről annyit, hogy van ilyen örökéletű berendezéshez linked? úgyértem ahol árulják, nem csak cad render van róla, hogy elméletileg így néz ki. mert addig az élettartam irreleváns. napelemet kapsz a bótba.

a notit jobb híján autós töltőről hajtom, de rajta vagyok az akksi emuláción. egy régi t21-es thinkpad pl. elmegy simán, ha bekötöd a 12v-ot az akksi helyére. najó, a bootnál sír a szája, arra az 5 mp-re sajnos tápot kér. de az is csak cella-feszt hiányol valszeg. az újabbakat még nem sikerült így kihajtani, de elvileg lehet.

a 24v azért nem terjedt el, mert 20-30 éve még szinte semmi sem volt kisfeszen, azóta meg mindenki szart rá. sokat filóztam egyébként, mert a napelemnél alapvető döntés hogy 12v vagy 24v. szerintem jól döntöttem a 12v mellett, a veszteségek még emberes kábelezés és annak költsége mellett is elhanyagolhatók. cserébe nem kell minden végpontra egy böszme (a sima kábelhez képest böszme) szaggató, ami nem failsafe és nem 100% hatékony.

szóval ha már kisfesz, akkor 12v. persze nem kell 130w tévét hajtani a 12v-tal, az megint kontraproduktív. egész más nagyságrendben kell gondolkodni az energia kapcsán, nem 100w-okban, hanem szó szerint wattokban. ebbe nem fér bele egy böszme hősugárzó tévé, hanem közel kell hozni a képet és egyből kisebb lehet a képernyő. de ezzel megint csak azt akarom mondani, hogy összefüggéseiben kell nézni az egészet, nem úgy megy hogy fogok egy villanyszámlát, felszorzom napelemre aztán hülyeségnek deklarálom. a megújulóra való átállás töredéke maga a termelés. a hatékonyságot lehet és kell előtte drasztikusan növelni, egyébként semmit nem ér.
  • Molnibalage
    Nem étrem, hogy ehhez miért kell elköltözni. Ez olyan, mintha csak az nyilatkozhatna arról, hogy milyen 10 méter magasról leesni, aki már megtette. Akkor sem fogok semmit sem többet használni...
  • immovable
    Majd ha felnőtt emberként élsz és nem anyuéknál, majd rájössz mi mennyi és hol lehet spórolni.
  • sanyicks
    " napelemekhez kepest meg a hatasfokuk is jobb, csak a mozgo alkatreszek miatt rendszeres karabantartast igenyelnek." hát az az egy henger szerintem nem igényel sok karbantartást, tekintve hogy egy autóban a jóval nagyobb igénybevételt viselő hengerekhez is akár évtizedekig nem kell nyúlni. Ha ügyesen van megcsinálva más meg nem mozog.

A geotermikussal meg az a baj, hogy pofátlanul magas árakon fúrnak sokméteres lyukat (ilyen 2 milla egy 60 méter mély néhány centi átmérőjű), ami egy vicc.

#149: te hogy hajtasz notit 12v-ről? általában összevissza vannak a bemeneti feszültségeik 12 és 24 v között.

Egyébként nem tudom hogy miért nem terjedt el az a világban, hogy minden háztartásban van mondjuk egy 230-AC->24V DC nagy egyenirányító és hozzá konnektorok, ami hatékonyabb mint sok kicsi, na meg az eszközökből is ki lehetne spórolni ezt a részt, számítógép, lcd tv, ledes lámpa, rádió, hifi, erősítő meg mindenféle kis fogyasztású elektronikai eszköz elmehetne róla. Nagyobb fogyasztású AC-t igénylő dolgokra meg maradna a 230.
  • sanyicks
    A bldc nem egyenáramú motor, hanem egy váltakozó áramú motor egybeépítve egy inverterrel :D Így látszólag egyenáramú, és valószínűleg ezért olyan pofátlanul drága egy retkes ventillátor a gépbe (1500 ft+). Egyébként nem tudom pl egy ventillátorhoz minek kell teljesítmény... nem vizet kavar.
  • lapaleves
    hát ja nem egy energia-kánaán, de szűk két év alatt nagyjából az eredeti 2/3-a lett a fogyasztás a napelemek nélkül is. 80w szerver helyett 8w szerver, 300w halogén helyett 30w állólámpa (~180w egyenérték), 130w tévé helyett 15w tévé.

szuper a 12v rendszer egyébként, behúzni pont ugyanakkora macera, mint a 220v-ot, de itt legalább nem kell fosni hogy meghalsz. nyilván egy kész házban nem is kell minden sarokba 3 db 12v konnektor se, mert az eszközök jórészt statikusak. de még ez is megoldható, nálam 7m lengőkábelen lógnak a notik.

rengeteg cucc van 12v-ra, lásd összes szivargyújtós dolog. de ugyanígy a biztosítékok, foglalatok - mind filléres autós cucc. de ugyanez érvényes részben kamionra, bár ott inkább a 24v-ot szeretik. hajózós témában is lehet sok minden érdekeset találni, pl szivattyú, ilyesmi.

a méregetés is egyszerű: biztosíték kivesz, multiméter bedug, kimér, anyázik. ilyen egyszerű. még smart metering is triviális, rászorítottam egy biztosítékra egy 1-wire hőmérőszenzort, a jobb fenti hegy mutat egy kb. 70w csúcsfogyasztást. nem egy kalibrált dolog, de működik. 10w pontossággal meg tudom mondani, hogy mennyi az annyi, az meg elég.

a következő nagy projekt a fűtés lesz, ott is szédítik az embereket a kondenzációs kazánnal, hőszivattyúkkal meg 80 féle ac keringető szivattyúval, elektromos szelepekkel, mindennel. de ezek egyike sem autonóm, nem sokat ér. azért lesz érdekes ez a teg dolog, mert lehet majd látni mit lehet kihozni nagy keresztmetszetű csövekből kicsi dc szivattyúkkal. megkockáztatom, hogy a mostani fogyasztás (+ keringetés) kivehető tömegkályhából is teg-vel, 100% hatásfokkal. a 95% hő ugyanis megy a padlófűtésbe, szóval veszteséged nincs. csak rá kell kötni a töltésvezérlőre, esetleg elektronikával optimalizálni a munkapontokat és kész. a tömegkályha 80% hatásfok 0 co2-vel. nem egy atom + gázerőmű + távvezeték 35% hatásfoka (mínusz hely konverzió), na.
  • kvp
    BLDC motorbol is van tisztan elektromagneses valtozat es ma mar az aszinkron motorokat is ugyanolyan felvezetos inverterek hajtjak mint a BLDC-ket, csak mas szoftverrel. (a siemens hajtasi rendszere pl. mindkettot tamogatja)

Szelkereknek Magyarorszagon max. savonius turbinakat erdemes hasznalni, mert azok kis szelsebesseg eseten is forognak. Viszont itthon van egy csomo geotermalis energia, csak gozturbinak helyett hocserelos stirling generatorokat kellene hasznalni, amikhez nem kell annyira nagy hokulonbseg. Naperomubol is ez utobbi eri meg, mert joreszt csak fem (vas es rez) kell a megepitesukhoz, meg egy egyeniranyito/inverter osszeallitas. A napelemekhez kepest meg a hatasfokuk is jobb, csak a mozgo alkatreszek miatt rendszeres karabantartast igenyelnek.

A japanok eseteben a forralos atomreaktorok hasznalatat tenyleg abba kellene hagyni, viszont nekik is van geotermalis energiajuk, csak nem a szarazfoldon, hanem a tengerfeneken, de ott rengeteg. Ezen kivul epithetnenek megbizhatobb nyomottvizes, passziv hutesu mukodesre is kepes reaktorokat is, bar az akar duplajara is emelhetne nalluk az aram arat.

ps: A Fold forgasa csak a magaslegkori szeleket okozza, ezek egyenletes, egy iranyu aramlasok, altalaban a felhok magassaga folott. Minden mas a felszini idojarasbol adodik. A magaslegkori szelek kiaknazasa kb. olyan lenne, mint Fold forgasi energiajat aramfejlesztesre felhasznalni (van ra egy mukodo megoldas, ezt szoktak hozza nem ertok 'ingyen' energianak hivni), amit ha ipari meretekben csinalnanak, akkor az katasztrofalis lenne.
  • Caro
    Azért én nem isteníteném a BLDC motorokat. Egy aszinkronmotor elronthatatlan, ha nem terhelik túl, nagy méretben a félvezetős vezérlés meg azért koránt sem annyire megbízható.
    Ráadásul egy idő után akármilyen mágnesek is elgyengülnek, az indukciós motorban nincs ilyen probléma. Különösen igaz ez a legdurvább Nd mágnesekre, azok már 80 C-on megadják magukat.
  • Caro
    Köszi, ez sok dolgot tisztázott.
  • Caro
    Valóban elég nehezen hoz létre, mivel hogy a forgó rendszerben nem mozgó testekre nem is hat.
    F_cor = - 2 m omega x v
    Ha v nulla vagy csak a szögsebesség vektor irányába mutat, akkor nincs Coriolis-erő.
  • lapaleves
    kis országunk középső részén annyira nincs szél, hogy visszafele fúj. már nézegetek egy ideje (egy éve?) rendszeresen ki az ablakon, mert egy meglévő rendszerhez sokkal olcsóbb lenne (már 20 ezerért van mini szélkerék).

a nézelődés eredménye egybevág a statisztikákkal, errefelé még a saját árát se termelné vissza. eleve 5m/s kell az elinduláshoz, az 18-20km/h. ilyen szél még a tetők felett sincs nagyon, szóval otthoni célra lakott területen nem pálya.

persze japánban a tengerparton más a helyzet. ott egyszerűen hülyeség, mert az atom jobb és a szél híg és broáf.
  • duke
    "Bemegy a tápba a váltakozó áram, kis feszültségű egyenáramra alakítják, de mivel közvetlen egyenárammal csak kefés motort lehet meghajtani (ami a leg megbízhatatlanabb, és hangosabb), egy állandó mágneses váltakozó áramú motort raknak a ventikbe és a vinyómotorokba amibe egy kis inverter áramkör van beépítve, ami a tápból jövő egyenáramot újra váltakozóvá alakítja :DDD"

Sajnos el kell hogy keseritselek, de a ventilatorokban mar 15-20 eve egyen aramu BRUSHLESS, magyarul kefenelkuli motorokat hasznalnak. Ez olyan, mint egy kiforditott szenkefes motor. Az elektromos kommutacioju allo tekercsek korul forog a magnes. Zsenialis talalmany, a motor azonoson meretben sokkal nagyobb teljesitmenyu, mert az allo tekercseket lehet huteni. Es persze a lenyeg, az allo tekercsek miatt, nincs szukseg a csuszo erintkezokre. A tekercsekre pedig egy mikrovezerlo kapcsolgatja az aramot a fordulatszam fuggvenyeben. Ilyen motorok vannak az elektromos autokban, kerekparokban, es modelekben.
    Szerintem a BLDC a tokeletes villanymotor
    Kefe nélküli egyenáramú motor
  • kukacos
    "Szerintem ha az olajra koltott penzek szazad reszet forditottak volna napelem fejlesztesre, az elmult 50 evben, akkor mar 30 eve 90 % hatasfoku, negyzetmeterenkent 100 ft-ba kerulo napcelakat hasznalnank"

Vagy nem. Vannak dolgok ugyanis, amelyek nem a rá költött pénz függvényében teljesülnek. A fizika nem úgy működik, hogy csak akarni kell.

A napelemek ma is elég jók lennének, a probléma sokkal inkább ott van, hogy a legtöbb nagy energiafogyasztású országban nem elég a napos órák száma, és éjszaka, amikor kéne az energia, meg rohadtul nem adnak semmit.

Ezenkívül rohadt nagy területet foglal el: melyik európai ország tud mondjuk lemondani területe tíz százalékáról ahhoz, hogy telerakja napfarmokkal?

Napenergiát leginkább a Szaharában tudnánk kihasználni, ahol hely is van, meg napsütés is van. Kérdés, hogy akarod-e, hogy az energiafelhasználásod valamilyen jövőbeli Kadhafi szeszélyeitől függjön? Mert én speciel nem.

Szóval szép, szép az álmodozás, csak a gyakorlatban nem működik.
  • lapaleves
    az előző postban akkor megtaláltad mik vannak ebben. 200w kínai napelem 150e bruttó. ez nem jelenti, hogy nincs villanyszámla. marad nálunk 7-8 ezer a mosó-gató-szívó-sütő-tűzhely-hűtő. ez 3 fő, mindegyik gép rendszeres használatával.

inverter a gazdagok játékszere. egyelőre a rendszer bemenete egyensúlyban van a fogyasztással, de tény, hogy elég szar idők voltak-vannak. szóval most még eleve nincs többlet, hogy nagygépeket hajtsak. meg hát az tényleg 180+ ezer, brutális. hogy értsd mennyire darabokban veszem a cuccot: eddig egy használt autóakksi volt befogva puffernek, mert akksira nem futotta.

mindamellett most még nem is tudnám a mosó+gatógépet kihajtani a fűtés miatt. ahhoz először meg kell csinálni a forró víz betápot ezeknek, akkor már elbírnák az akksik. azért annyira elvakult nem vagyok, hogy az 50 liter vizeket akksival melegítsem. ja, az akksi 4 db banner 959 01, c/5 90ah, c/100 135ah.

a drótba nem hal bele az ember, 100m 10mm2 tömör volt 20e, ebből bőven megvannak a gerincek. a legnagyobb fogyasztó egy 40w csillár, ahhoz 2,5mm2 megy. ehhez az össz vezeték 18 x 10mm2 + 11 x 2.5mm2 (azaz ennek duplája), 3,2w veszteség. de már ez se igaz, mert azóta a 10mm2 rész megszűnt, szóval 2,3w a veszteség. ez 6%, ennél csak jóval kevesebbek vannak máshol. ki lehet számolni pl egy porszívó veszteségét normál 230v-on és 1,5mm2-en a villanyórától, elég meglepő jön ki ehhez képest.

ami még fontos témakör, az a duplázás. úgy döntöttem, hogy mivel a ház DK fekvésű, a fele panel a DK, a másik fele a DNy oldalra megy. egy oldalon belül is két panel van (most még csak a DK oldal van meg). duplázni azért kell, mert bár a vezérlő képes az akksikat kénmentesíteni, ezt csak akkor teszi, ha nincs rajta fogyasztó. jobb híján két vezérlő kell (30e pénz), a panelek és akksik felezve. az egyik vezérlőre megy a világítás, a másikra meg a folyamatos fogyasztók. akkor a világításos kör tud rendszeresen kénmentesíteni, az akksikat meg csak meg kell cserélni néha a két kör között. ezzel azért nagyot lehet lendíteni az élettartamon.

a másik, fentiekhez kapcsolódó dolog, hogy így mindkét körön van egy-egy panel DK és DNy felé is, azaz reggel 7-től este 6-ig van értékelhető teljesítmény. a folyamatos üzemű cuccokat így az akksi vesztesége és terhelése nélkül hajthatom. az ólomakksi töltési hatásfoka 70-85%, de ilyen kis áramnál meg nem csurig töltésnél még mindig a 85% felé tendál. mindenesetre jobb kihagyni, a dc-dc leskálázás eleve elvisz pár százalékot.

asztali konfig nem tud noti fogyasztást csinálni, akármilyen brazos meg paneltáp meg ilyenek. pláne ha bekapcsolja az ember a monitort. a noti 8w bekapcsolt monitorral, és 17w 720p lejátszáskor. ezeknek a legjobb brazosok is minimum duplái már monitor nélkül is.
  • kukacos
    Szerinted 2050-ben kevésbé lesz oltári baromság, hogy lecseréljük az atomot szélre? Akkor meg?