Japánban a szél válthatja az atomenergiát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
mosógép, mosogatógép, sütõ, hajszárító?
netán légkondi?
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
esetleg ha majd megunod õket akkor bejelented, hogy márpedig nincs tévézés, mert te is alig nézel.
akkor jön az általad említett 10 méteres dolog.
Tehát nem lesz családod.(?) Gyerek(ek) miatt nem fogsz többet fûteni, több vizet, több elektromos áramot használni.(?)
És igen, amíg le nem ugrasz nem tudod milyen 10 méter magasról leesni. Honnan is tudnád.(?)
a notit jobb híján autós töltõrõl hajtom, de rajta vagyok az akksi emuláción. egy régi t21-es thinkpad pl. elmegy simán, ha bekötöd a 12v-ot az akksi helyére. najó, a bootnál sír a szája, arra az 5 mp-re sajnos tápot kér. de az is csak cella-feszt hiányol valszeg. az újabbakat még nem sikerült így kihajtani, de elvileg lehet.
a 24v azért nem terjedt el, mert 20-30 éve még szinte semmi sem volt kisfeszen, azóta meg mindenki szart rá. sokat filóztam egyébként, mert a napelemnél alapvetõ döntés hogy 12v vagy 24v. szerintem jól döntöttem a 12v mellett, a veszteségek még emberes kábelezés és annak költsége mellett is elhanyagolhatók. cserébe nem kell minden végpontra egy böszme (a sima kábelhez képest böszme) szaggató, ami nem failsafe és nem 100% hatékony.
szóval ha már kisfesz, akkor 12v. persze nem kell 130w tévét hajtani a 12v-tal, az megint kontraproduktív. egész más nagyságrendben kell gondolkodni az energia kapcsán, nem 100w-okban, hanem szó szerint wattokban. ebbe nem fér bele egy böszme hõsugárzó tévé, hanem közel kell hozni a képet és egybõl kisebb lehet a képernyõ. de ezzel megint csak azt akarom mondani, hogy összefüggéseiben kell nézni az egészet, nem úgy megy hogy fogok egy villanyszámlát, felszorzom napelemre aztán hülyeségnek deklarálom. a megújulóra való átállás töredéke maga a termelés. a hatékonyságot lehet és kell elõtte drasztikusan növelni, egyébként semmit nem ér.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A geotermikussal meg az a baj, hogy pofátlanul magas árakon fúrnak sokméteres lyukat (ilyen 2 milla egy 60 méter mély néhány centi átmérõjû), ami egy vicc.
#149: te hogy hajtasz notit 12v-rõl? általában összevissza vannak a bemeneti feszültségeik 12 és 24 v között.
Egyébként nem tudom hogy miért nem terjedt el az a világban, hogy minden háztartásban van mondjuk egy 230-AC->24V DC nagy egyenirányító és hozzá konnektorok, ami hatékonyabb mint sok kicsi, na meg az eszközökbõl is ki lehetne spórolni ezt a részt, számítógép, lcd tv, ledes lámpa, rádió, hifi, erõsítõ meg mindenféle kis fogyasztású elektronikai eszköz elmehetne róla. Nagyobb fogyasztású AC-t igénylõ dolgokra meg maradna a 230.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
szuper a 12v rendszer egyébként, behúzni pont ugyanakkora macera, mint a 220v-ot, de itt legalább nem kell fosni hogy meghalsz. nyilván egy kész házban nem is kell minden sarokba 3 db 12v konnektor se, mert az eszközök jórészt statikusak. de még ez is megoldható, nálam 7m lengõkábelen lógnak a notik.
rengeteg cucc van 12v-ra, lásd összes szivargyújtós dolog. de ugyanígy a biztosítékok, foglalatok - mind filléres autós cucc. de ugyanez érvényes részben kamionra, bár ott inkább a 24v-ot szeretik. hajózós témában is lehet sok minden érdekeset találni, pl szivattyú, ilyesmi.
a méregetés is egyszerû: biztosíték kivesz, multiméter bedug, kimér, anyázik. ilyen egyszerû. még smart metering is triviális, rászorítottam egy biztosítékra egy 1-wire hõmérõszenzort, a jobb fenti hegy mutat egy kb. 70w csúcsfogyasztást. nem egy kalibrált dolog, de mûködik. 10w pontossággal meg tudom mondani, hogy mennyi az annyi, az meg elég.
a következõ nagy projekt a fûtés lesz, ott is szédítik az embereket a kondenzációs kazánnal, hõszivattyúkkal meg 80 féle ac keringetõ szivattyúval, elektromos szelepekkel, mindennel. de ezek egyike sem autonóm, nem sokat ér. azért lesz érdekes ez a teg dolog, mert lehet majd látni mit lehet kihozni nagy keresztmetszetû csövekbõl kicsi dc szivattyúkkal. megkockáztatom, hogy a mostani fogyasztás (+ keringetés) kivehetõ tömegkályhából is teg-vel, 100% hatásfokkal. a 95% hõ ugyanis megy a padlófûtésbe, szóval veszteséged nincs. csak rá kell kötni a töltésvezérlõre, esetleg elektronikával optimalizálni a munkapontokat és kész. a tömegkályha 80% hatásfok 0 co2-vel. nem egy atom + gázerõmû + távvezeték 35% hatásfoka (mínusz hely konverzió), na.
Szelkereknek Magyarorszagon max. savonius turbinakat erdemes hasznalni, mert azok kis szelsebesseg eseten is forognak. Viszont itthon van egy csomo geotermalis energia, csak gozturbinak helyett hocserelos stirling generatorokat kellene hasznalni, amikhez nem kell annyira nagy hokulonbseg. Naperomubol is ez utobbi eri meg, mert joreszt csak fem (vas es rez) kell a megepitesukhoz, meg egy egyeniranyito/inverter osszeallitas. A napelemekhez kepest meg a hatasfokuk is jobb, csak a mozgo alkatreszek miatt rendszeres karabantartast igenyelnek.
A japanok eseteben a forralos atomreaktorok hasznalatat tenyleg abba kellene hagyni, viszont nekik is van geotermalis energiajuk, csak nem a szarazfoldon, hanem a tengerfeneken, de ott rengeteg. Ezen kivul epithetnenek megbizhatobb nyomottvizes, passziv hutesu mukodesre is kepes reaktorokat is, bar az akar duplajara is emelhetne nalluk az aram arat.
ps: A Fold forgasa csak a magaslegkori szeleket okozza, ezek egyenletes, egy iranyu aramlasok, altalaban a felhok magassaga folott. Minden mas a felszini idojarasbol adodik. A magaslegkori szelek kiaknazasa kb. olyan lenne, mint Fold forgasi energiajat aramfejlesztesre felhasznalni (van ra egy mukodo megoldas, ezt szoktak hozza nem ertok 'ingyen' energianak hivni), amit ha ipari meretekben csinalnanak, akkor az katasztrofalis lenne.
Ráadásul egy idõ után akármilyen mágnesek is elgyengülnek, az indukciós motorban nincs ilyen probléma. Különösen igaz ez a legdurvább Nd mágnesekre, azok már 80 C-on megadják magukat.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
F_cor = - 2 m omega x v
Ha v nulla vagy csak a szögsebesség vektor irányába mutat, akkor nincs Coriolis-erõ.
a nézelõdés eredménye egybevág a statisztikákkal, errefelé még a saját árát se termelné vissza. eleve 5m/s kell az elinduláshoz, az 18-20km/h. ilyen szél még a tetõk felett sincs nagyon, szóval otthoni célra lakott területen nem pálya.
persze japánban a tengerparton más a helyzet. ott egyszerûen hülyeség, mert az atom jobb és a szél híg és broáf.
Sajnos el kell hogy keseritselek, de a ventilatorokban mar 15-20 eve egyen aramu BRUSHLESS, magyarul kefenelkuli motorokat hasznalnak. Ez olyan, mint egy kiforditott szenkefes motor. Az elektromos kommutacioju allo tekercsek korul forog a magnes. Zsenialis talalmany, a motor azonoson meretben sokkal nagyobb teljesitmenyu, mert az allo tekercseket lehet huteni. Es persze a lenyeg, az allo tekercsek miatt, nincs szukseg a csuszo erintkezokre. A tekercsekre pedig egy mikrovezerlo kapcsolgatja az aramot a fordulatszam fuggvenyeben. Ilyen motorok vannak az elektromos autokban, kerekparokban, es modelekben.
Szerintem a BLDC a tokeletes villanymotor <#worship>#worship>
Kefe nélküli egyenáramú motor
Vagy nem. Vannak dolgok ugyanis, amelyek nem a rá költött pénz függvényében teljesülnek. A fizika nem úgy mûködik, hogy csak akarni kell.
A napelemek ma is elég jók lennének, a probléma sokkal inkább ott van, hogy a legtöbb nagy energiafogyasztású országban nem elég a napos órák száma, és éjszaka, amikor kéne az energia, meg rohadtul nem adnak semmit.
Ezenkívül rohadt nagy területet foglal el: melyik európai ország tud mondjuk lemondani területe tíz százalékáról ahhoz, hogy telerakja napfarmokkal?
Napenergiát leginkább a Szaharában tudnánk kihasználni, ahol hely is van, meg napsütés is van. Kérdés, hogy akarod-e, hogy az energiafelhasználásod valamilyen jövõbeli Kadhafi szeszélyeitõl függjön? Mert én speciel nem.
Szóval szép, szép az álmodozás, csak a gyakorlatban nem mûködik.
inverter a gazdagok játékszere. egyelõre a rendszer bemenete egyensúlyban van a fogyasztással, de tény, hogy elég szar idõk voltak-vannak. szóval most még eleve nincs többlet, hogy nagygépeket hajtsak. meg hát az tényleg 180+ ezer, brutális. hogy értsd mennyire darabokban veszem a cuccot: eddig egy használt autóakksi volt befogva puffernek, mert akksira nem futotta.
mindamellett most még nem is tudnám a mosó+gatógépet kihajtani a fûtés miatt. ahhoz elõször meg kell csinálni a forró víz betápot ezeknek, akkor már elbírnák az akksik. azért annyira elvakult nem vagyok, hogy az 50 liter vizeket akksival melegítsem. ja, az akksi 4 db banner 959 01, c/5 90ah, c/100 135ah.
a drótba nem hal bele az ember, 100m 10mm2 tömör volt 20e, ebbõl bõven megvannak a gerincek. a legnagyobb fogyasztó egy 40w csillár, ahhoz 2,5mm2 megy. ehhez az össz vezeték 18 x 10mm2 + 11 x 2.5mm2 (azaz ennek duplája), 3,2w veszteség. de már ez se igaz, mert azóta a 10mm2 rész megszûnt, szóval 2,3w a veszteség. ez 6%, ennél csak jóval kevesebbek vannak máshol. ki lehet számolni pl egy porszívó veszteségét normál 230v-on és 1,5mm2-en a villanyórától, elég meglepõ jön ki ehhez képest.
ami még fontos témakör, az a duplázás. úgy döntöttem, hogy mivel a ház DK fekvésû, a fele panel a DK, a másik fele a DNy oldalra megy. egy oldalon belül is két panel van (most még csak a DK oldal van meg). duplázni azért kell, mert bár a vezérlõ képes az akksikat kénmentesíteni, ezt csak akkor teszi, ha nincs rajta fogyasztó. jobb híján két vezérlõ kell (30e pénz), a panelek és akksik felezve. az egyik vezérlõre megy a világítás, a másikra meg a folyamatos fogyasztók. akkor a világításos kör tud rendszeresen kénmentesíteni, az akksikat meg csak meg kell cserélni néha a két kör között. ezzel azért nagyot lehet lendíteni az élettartamon.
a másik, fentiekhez kapcsolódó dolog, hogy így mindkét körön van egy-egy panel DK és DNy felé is, azaz reggel 7-tõl este 6-ig van értékelhetõ teljesítmény. a folyamatos üzemû cuccokat így az akksi vesztesége és terhelése nélkül hajthatom. az ólomakksi töltési hatásfoka 70-85%, de ilyen kis áramnál meg nem csurig töltésnél még mindig a 85% felé tendál. mindenesetre jobb kihagyni, a dc-dc leskálázás eleve elvisz pár százalékot.
asztali konfig nem tud noti fogyasztást csinálni, akármilyen brazos meg paneltáp meg ilyenek. pláne ha bekapcsolja az ember a monitort. a noti 8w bekapcsolt monitorral, és 17w 720p lejátszáskor. ezeknek a legjobb brazosok is minimum duplái már monitor nélkül is.
Légkör dinamikája
Roviden:
"A SZÉL KELETKEZÉSE:
Légköri áramlások kialakulásának alapvetõokai:
- Különbözõ mértékû felmelegedésbõl adódó hõmérsékletkülönbség(sûrûségkülönbség nyomáskülönbség)
- Gravitáció
- Föld forgásából adódó Coriolis-erõ
- Súrlódás a földfelszínnel, illetve légrétegek között (viszkozitás)A felszín hatása 1.5-2 km magasságig érezhetõ, ez a planetáris határréteg. E felett található a szabad légkör.
- Centripetális erõ–görbült mozgások miatt."
Az biztos hogy a Coriolis erok befolyasoljak a szeleket, de abban nem volnek biztos, hogy onmagaban csak a coriolis ero allando szelet okozna.
Nekem ugy tunik, mintha inkabb a meglevo szeleket erositene, modositana.
Persze nem meg lepo modon, igen osszetett a tema, nem modanam, hogy akar a felet is ertem.
A GPU/CPU: ez sajnos a hulladékot termelõ programozók hibája. Én biztosan nem a java-nál kezdeném a programozás okítását, hanem kb. az assembly szintjén.
Onnan fel lehet jutni magasabb szintre, a matematikát is így tanítják, nem fordítva.
Ez elég szép, szinte hihetetlen. 350e az aprópénz, két évi villanyszámla.
Amúgy meg mi lenne, ha az 1-2W helyett elõbb a 30-200+W CPU/GPU fogyasztásán rágódnál?
De akkor most egy kardinális kérdés: hogyan mérted a fûnyíró üres áramfelvételét?(amúgy nem tudom mennyinek kéne lennie, csak egyszer villanyórán néztem mennyire ugrál a terhelés függvényében, de nem mértem le pontosan)
Ha saját hálózatod van, akkor arról próbáltad inverterrel? Mert ha trapéz invertert használtál, akkor egész más a téma, mint ha rendes szinuszról megy. Nem mondom hogy nem lehet ennyi, csak meglepne.
12 voltos rendszert meg nem számítógép táppal kell csinálni, meg nem is ekkora teljesítményre gondoltam. A világításra szerintem jobb a trafós, egyszerûen a szállítási veszteségek miatt (vagy nagyon sokat költesz rézre).
A fali trafókra gondoltam, amiket szinte soha senki nem húz ki.
És természetesen nem számítógéptáp, hanem egy jó öreg méretes vasmagos toroid trafó, schottky vagy aktív mosfet egyenirányítással.
Szerver van nálam is, egy atomos gép személyében. Valamikor ezt lemértem, de már meg nem mondom mennyit evett.
Még egy valamit nem értek: 350e forintból ellátod az egész házat? Vagy csak a szervert? Mert 350e-ért kb. 300 W csúcsteljesítményû napelemet lehet venni, ebben még nincs benn az akksi meg az inverter és ez idõátlagban kb. 45W-ot tud adni. Ennyibõl ki tudsz jönni? Mert nálunk 500 W körül van az idõátlagolt fogyasztás.
A legegyszerûbb és szinte soha meg nem hibásodó motor az indukciós motor amit váltakozó árammal hajtanak, a konnektorból váltakozó áram jön, ez a kettõ kombinálva tökéletes lenne a számítógépek hûtõventillátorainak, sõt a vinyó motorjának is.
Ezzel szemben hogy van? Bemegy a tápba a váltakozó áram, kis feszültségû egyenáramra alakítják, de mivel közvetlen egyenárammal csak kefés motort lehet meghajtani (ami a leg megbízhatatlanabb, és hangosabb), egy állandó mágneses váltakozó áramú motort raknak a ventikbe és a vinyómotorokba amibe egy kis inverter áramkör van beépítve, ami a tápból jövõ egyenáramot újra váltakozóvá alakítja 😄DD
Tehát ahelyett hogy a számítógép tápokra raknának egy 12v AC kivezetést is és közvetlenül menne egy faék egyszerûségû motorba teljesen értelmetlenül oda vissza alakítják az áramot, drága mágnest raknak beléjük, szintén drága inverter elektronikával. És még nagyon sok dolognál van ilyen értelmetlen túlbonyolított nem hatékony mutatvány.
A legutóbbi igen cifrán hülye megoldást akkor láttam amikor megnéztem hogy mûködik a szovjet "csoda" m62-es dízel elektromos mozdony. Na az egy vicc. És ezeket állítólag tanult emberek tervezik.
a lifttel szerintem spórolsz a környezetnek. brutális felépítmény, mindig égõ lámpa, sok aktív biztonsági elem. nem csodálkoznék, ha egy modern lift megenne párszáz wattot standby. ennél azért az a kevéske többletmunka nem nagy ügy. de ez messzire vezet, mondjuk a magas házak létjogosultságának megkérdõjelezéséig.
egyébként rendkívül fontos dolog az igazság megismerésének útján az ember hatékonysága. idén már nagy erõket fektettünk az élelmiszer-termesztésbe, persze a saját kis korlátolt nyugati-ember-módunkon. jövõre remélhetõleg napenergiával fogunk locsolni. szóval nyilván önbecsapás lehet (még mindig csak lehet...) ha ipari kajával mászod a lépcsõt, de ha ezt futópad vagy szobabicikli helyett csinálod, már beljebb vagy. de mondjuk fûnyírásnál ígyis-úgyis ott vagy, a robotfûnyírókat most hagyjuk.
a 12v-os rendszer rengeteget hoz, de csak ha 12v forrásod van. az ac-dc tápok (lásd pl atx) mind csak egy bizonyos tartományban hatékonyak (20-100%). anno megcsináltam a notikat meg a világítást 12v-ra, és éjszaka sok volt a veszteség. a 400w 85% táp ohne terhelés 10w fogyasztás, ami nem jó. arra alkalmas, hogy az ember elinduljon a 12v kiépítésével, de hosszú távon nem nyerõ. mondjuk tény, hogy elég lett volna 250w táp is, de ezt akkor nem lehetett tudni. meg a 250w egy relatíve minimalista koncept.
amióta megvan a napelem meg rendes akksik sokkal jobban néz ki a dolog persze, de az se tejfel. ugyebár asztali gép meg monitor kizárt, abból nem lehet kihozni egy szervert. a notik viszont 19-20v-tal mennek, bár a táp (fõleg ha többet kötsz rá) elég hatékony. a 90w táp már 10-12w körül megcsinálja a 80%-ot, felette hozza a 85-öt szépen.
viszont tápról minden noti 1w-ot fogyaszt kikapcsolva, bedugva, szóval ez így is kihúzós játék. nem beszélve arról, hogy ha külön tápon lenne mindegyik, akkor 2,5w lenne a kikapcsolt, de bedugott (nem sleep) állapot. ac tápoknál ennél azért elõbbre járunk, ott megvagy 1w-on belül összesen. csak az autós tápnál szartak rá.
a "jó" megoldás az lenne, hogy az akksit kéne emulálni. az akksik úgyis 12v körüliek (persze típusfüggõ), viszont az eredeti elektronikával kell trükközni (pl cellánkénti feszt kell behazudni meg ilyenek). nekem még nem sikerült összehozni, de van akinek igen. akkor 0w kikapcsolva (szép is lenne, ha enné az akksit kikapcsolva), nincs 12v --> 20v --> 12v konverzió, viszont van pár beépített energiatakarékossági opció, ami eleve aktiválódik akksis üzemben. ezzel le lehet menni idle 5-6w-ig egy c2d notival, az meg elég jó egy szerverhez.
persze a világítás, szellõzés meg egyéb fogyasztók elmennek közvetlen 12v-ról, csak a számítógépekkel van ez a szívás. viszont meg is van az eredménye, összesen 200w (=1,16 m2, mert olyan híg fos szar broáf) névleges teljesítményû napelemrõl megy másfél hónapja a teljes világítás, modem-router-switch, egy szerver noti éjjel-nappal (napi 14 órát képernyõvel), két másik noti, az egyik napi 4-5 órát legalább videolejátszással, infrakamerák éjjel-nappal, szellõzés, elem- és telefontöltés, meg egy dvb-s tuner nagyritkán.
összesen kétszer kellett átkapcsolnom egy-egy éjszakára hálózatra, de egyedül az adsl modem nem szereti a 11v környékét, minden más bírta normálisan. nyilván télen ez nem mûködik sehogyse, de A tervként egy 90w notebook tápról még mindig elszalad az egész hóbelebanc egész télen (napelemet emulálva a töltésvezérlõnek), B tervként vállalható összegbõl ki lehet hozni a tömegkályha + teg kombót.
ja, a napelem + akksi + vezérlõ kb. 350e volt. ez nagyon sok, de mondjuk egy játékkonzol meg tévé, vagy egy komolyabb noti / játékgép + monitor ára. a notik használt c2d üzleti szubnoteszek, a ledeknél nagyjából 4000 forintot lehet számolni minden kiváltott 60w izzónál (10w power ledek). a tömegkályha árát nem merem leírni de 10 éven belül megtérül, a szükséges teg 100-150 ezer pénz.
"Szél. Kialakulásának okai:
A két alapvetõ oka a légköri áramlások kialakulásának a terepfajták eltérõ mértékû melegedése és a bolygó forgásából származó Coriolis-erõ."
Attól is fúj a szél amit te írsz, de attól még van a légkörnek tehetetlensége, amirõl én beszélek.
Leülhetsz, egyes. Majd próbálkozz leközelebb...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Szélerõmû az európai tengerparton az atlanti szelekkel szemben 100%-os támogatottságomat élvezni.
No de japánban, ahol 300 km/h-s tájfunt is mértek már? Ne vicceljünk már...
Geortermikus erõmû itthon áramtermelésre? Ugyan. Fûtsére. Igen.
Minden ésszel és nem csak azt szajkózva, hogy megújúoló, megújuló. Tisztára mint az Erik a Vikingben, mikro süllyed a sziget valóságról tudomást sem véve.
amirõl a förd forgása tehet, az a coriolis erõ, ill. hatás.
csak annyi köze van a légmozgáshoz, hogy azt eltéríti ugyanúgy, ahogy a tengeri áramlásokat is, de nem kelti!
tudod, erre mondják, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna..."
Most figyelj te nettó bölcs:
"A Coriolis-erõ az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi erõ. "
(Ha emlékszel még, akkor hülyéztél le elõször, amikor azt írtam, hogy azért fúj állandóan a szél, mert a Föld forog, a légkörnek meg annyira nincs kedve. Mondtam így viccesen <#nevetes1>#nevetes1>
Remélem nem kell azt is elmagyaráznom mi az a tehetetlenség<#csodalk>#csodalk>)
"Mert a jelenlegi hatásfokkal és rendelkezésre állással vicckatagóriásak. A bib az, hogy 3. és 4. generációs atomeraktotorkkal összemérve akkor is az lenne, ha 100%-os hatásfokuk lenne."
ez nekem nem tûnik olybá, hogy rajta vagy ezen a megújulóra váltáson. én legalábbis remélném, hogy a 100-n százalék nem-atom akkor megújulót jelent. de valahogy nem jön le a posztjaidból, hogy esélyt adsz ennek az egésznek.
mint mondtam nekem nem az atommal van a bajom, hanem azzal, hogy folyton egy több évtizedig épült rendszerrel hasonlítják a megújulókat, és ebbõl rögtön eljutnak az "ez egy rakás szar"-ig.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Õszintém: hány ember használ mondjuk wake on lant, wake on modemet, ami miatt értelme van a dolognak?
A lifttel pedig nem spórolsz semmit a környezetnek. Rengeteg energia használódik el, mire az étel, amit megeszel az asztalra kerül, amibõl aztán majd a lépcsõt mászhatod. Sokkal több, mint amennyit a lift elhasznál. De a saját egészségednek jót tesz.
Azt persze nem mondtam, hogy nem lehet spórolni, csak azt, hogy vannak területek, ahol nagyon nehéz.
Pl. a hûtõre is lehetne pakolni fél méter hõszigetelést, de elég furcsán nézne ki, és ettõl még ki kellene nyitni. De az pl. nem lenne hülyeség, ha a hûtõ nem a levegõbe eregetné a meleget, hanem vizet lehetne vele melegíteni. Ez a klímákra is vonatkozik.
Az is kívánatos lenne, hogy a házakban legyen kiépített 12V-os hálózat is. Így nem kellene a sok egyedi transzformátort mentetni, amik csak fûtenek feleslegesen az idõ nagy részében.
Bár le lehetne csökkenteni sok helyen az energiaszükségletet, a "csökkentés" valójában inkább azt jelentené, hogy az energiafelhasználás hosszútávon nem vagy csak nagyon kis mértékben növekszik az újabb berendezések hálózatba kötésének ellenére.
amugy nem kell hogy nyugati eletszinvonalunk legyen, vagy hogy sok aramot fogyasszunk, annak az egyik alapfeltetele kellene hogy legyen, hogy ne 43 HUF legyen az aram hanem legalabb 150 HUF
akkor ketszer megnezne az ember, hogy mikor menjen a huto meg egyeb uri dolgok
Hogyan spóroljak..?
nézd meg világítást, 200lm / w ledeket készülnek sorozatgyártani. a 100% valahol 250 körül van. találtak pár jól mûködõ anyagot, ennyi. pedig annyira hûde nagy pénz nem volt benne, mint az olajipar tizede.
ehelyett itt állunk egy helyben, mert egyeseknek földbe gyökerezett a lábuk.
egyébként van valami terv a szent atomenergiából csúcserõmû építésére? ha drága meg kevés lesz a gáz / olaj akkor az atom alapú infrastruktúra is bajban lesz, nem?
nem beszélve arról, hogy addig is kell neki a gáz / olaj, nem is kevés. most akkor mennyi co2 az annyi? akkor az atom alkalmas a "mostani igények kielégítésére" vagy sem? pedig ezek a legmagasabban lengetett zászlók a nap meg szél ellen.
én továbbra sem vagyok az atom ellen, csak fel kéne ébredni, hogy pont az atomnak van szüksége a megújulókra és paradigmaváltásra az elosztásban. szóval én csak azok ellen vagyok, akik a megújulók ellen vannak.
<#nyes>#nyes>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
senki nem akarta betiltani a vonatokat, pláne ha visszatáplálnak. a lift az más kérdés, 4 emelet alatt elvbõl nem használom. de ez megint olyan dolog, hogy eleve nem kéne ilyen magas házakat építeni, vagy el kell fogadni, hogy a városba költözés lépcsõzéssel jár.
mondom: minden gép, ami körülvesz minket a "végtelen" energiára épül. de sokszor írtam már mosógépet, mosogatógépet is lehetne napkollektorra kötni, -1/3-ad fogyasztás. hûtõt is lehetne sokkal takarékosabbra, lásd tél, szigetelés, nem a hûtött felület hátoldalának fûtése stb.
Az ilyen szintû hülyeségekre nehéz értelmesen válaszolni.