lapaleves#179
ezt ismerem. ez volt mikor az első autókat lovaskocsira építették. ami ezek után történt, az az értelmes megvalósítás.
btw akksival is ugyanúgy lehet inverterezni, és az inverter máris nem 400+ ezer, csak 200. de inverterezni nem szabadna, csak legvégső esetben. bele se merek gondolni mekkora szakadék tátong a valós meg a reklámozott "95%" hatásfok között.
a ledeket sose szabadna az e14, e27-be kényszeríteni, nem arra vannak tervezve, hogy főjenek zárt armatúrában. szóval új csillár nyilván kell, de ezt majd akkor említik meg mikor már mindenki bevásárolt az e27-be gányolt ledekből. ami az után lesz, hogy mindenki bevásárolt a szintén megsülő elektronikás kompaktokból.
egy 10w-os power ledet (600lm = 60w izzó) bordával meg max pár % veszteségű 12v driverrel 4000-ért lehet kapni ebajen. örök élet. ha meg kijönnek a 150lm / w megoldások pár év múlva az ember max kicseréli a 2000 forintos ledet. én igazából nem is gondolkodtam napenergiában, de ezek a 12v ledek annyira meggyőzőek, hogy végül itt kötöttem ki.
anno kipróbáltam: egy lehasznált, de feltöltött 110ah autóakksiról 4,5 napig ment a lakás világítása normál hétköznapi használat mellett, feleségestül.