Japánban a szél válthatja az atomenergiát

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"A napelemek ma is elég jók lennének, a probléma sokkal inkább ott van, hogy a legtöbb nagy energiafogyasztású országban nem elég a napos órák száma, és éjszaka, amikor kéne az energia, meg rohadtul nem adnak semmit.
Ezenkívül rohadt nagy területet foglal el: melyik európai ország tud mondjuk lemondani területe tíz százalékáról ahhoz, hogy telerakja napfarmokkal?"

Egyaltalan nem ilyen rossz a helyzet. Itt egy kep ami mutatja, hogy mekkora teruletre volna szukseg a vilag aramelatasahoz.

Nalunk eleg volna egy parszaz negyzetkiloter feluletu naperomu. A 93 ezerhez kepest mondjuk 500 negyzetkilometer nem volna nagy veszteseg, a nyereseghez kepest. Tehat nem 10 %-rol, hanem csak tized szazalekokrol van szo.
pölö?

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Szép mondat, csak úgy hazudik, ahogy van.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

A corioli erõnek nem sok köze van a tehetetlenséghez, és nem csinál szelet, egy hangyafingnyit sem, szóval ezt te nézted be. A tehetetlenség viszont valóban csinál szelet, ám igen elhanyagolható mértékût. A szél az nagyrészt a nevezetes körök hõmérséklet, és ezért légnyomáskülönbsége miatt van. Ez észak-déli irányú szelet eredményezne. A corioli erõ csak ad neki egy kelet-nyugati irányú sebességet pluszban. ( a tehetetlenségi erõ is ad neki, de ez sem jelentõs. )

"Led-es 230V-os vilagitasnal nem kell aktiv feszstabos elektronika es hutes, meg lehet oldani egy sima egyeniranyito hiddal, egy kisaramu konstans aramgeneratorral es sorosan kotott led-ekkel is. "

Meg aramgenerator sem kell feltetlenul, ha eleg alacsony aramra allitjuk be, akkor nem lesz homegfutas. Sorba kotottem 99 darab 5mm-es feher ledet, es ez 16 mA aramra all be, ha mar bemelegszik.

"(egyetlen hatrany, hogy a led-es egoben jo sok kis led lesz es ha egy kieg, akkor cserelni kell, mert addig a tobbi sem megy)"

Azert fel ev alatt egy led meg igy is tonkrement, de olyan erdekesen, hogy nem vilagit, es megis tovabb vezeti az aramot. Valoszinu selejt volt azert viselkedik ilyen furan. Egy hatranya azert van, egy erosebb fogyaszto bekapcsolasakor ( porszivo, vasalo ) picit csokken a fenyero, ahogy csokken halozati feszultseg. Viszont cserebe 100 % a hatasfok.
Molnibalage
De én elfogadom, ha neked más a fontos, nekem sokkal jobb otthon a nyugalomban, ahol rendesen tudok aludni is. Utáltam az egyetemi éveket, amíg ott kellett lennem.

Nem annyira a belvárosban keresek majd albérletet. Kelenföld táján vagy még délebbre. BTW mivel a cég olyan hülye helyen lesz, hogy ahol lakom onnan katasztrófa tömegközlekedéssel, ezért sanszosan bringával fogok járni. 14 km. Az 40 perc bringa. Tömegközlekedéssel meg kell kerülnöm a Csepel szigetet, minimum 75 perc lenne. Akkor inkább a napi bringaadagom kétszereés letudom a munkába járással, hacsak aznap nincs más programom. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
ismerek ilyen párokat, az életük mondhatni üres, a közös célok nagyrésze a külföldi nyaralás meg nagyobb autó.

Annyira bírom mikor olyan emberek próbálják más ember életét megítélni akirõl semmit sem tudnak....

Soha nem nyaraltam még külföldön, autóm nincs és nem is lesz egy ideig. Még jogsim sincs. Most fogom megcsinálni, de nem azért, mert annyira vágynék arra, hogy a magyar utakon a magyar közlekedési morál mellett vezessek...

Azért pénügyi öngyilkosság, mert egy 30-40 nm-es új vagy használt lakás, ami nem bóvli cirka 7-8 milla, tehát legább 3 milla kezõdrészlet van. Ebben gyereket nevelni elég vicces, de iknább nem próbálnám ki, mert rossz tréfa.

Ahhoz, hogy nem bóvlival rendezd be, az legalább még 2. Máris 5 millia. Erre jön még rá az ügyvéd, az átiratás, ÁFA, köfa, zsebpéz, borravaló.

No, mi van, ha ezt a pénzt befekteted - azon felül ami már úgyis ott van - és évi 5-6%-ot hoz? (Ennél többet hozott eddig minden befeketésem és egyáltán nem a kockázatos portfóliók híve vagyok.) Az 8 év alatt mondjuk ez már 8 milla táján levõ összeg, de mivel az albérlet tapasztalataim szerint olcsóbb, ezét a megtakarított egyéb összeget is be lehet fektetni.

Ha már lakva megismertél valakit - mert egyedül nem megy a lakás, vadidegennel meg nem költözik össze az ember - akkor ennyival nagyobb összegbõl vehetsz lakást, ha annyira vágy rá. 28 évesen ma teljesen önerõbõl lakást venni szerintem a hülyeség csúcsa, hacsak valaki nem támogat. Engem senki.

a röghöz kötésrõl annyit, hogy ha a mobilitás fontos fegyvered az álláspiacon, akkor már régen rossz. ezt a csoda kapitalizmu

Nem, nem az. 3 éve vagyok ott, ahol vagyok. Ez az elsõ munkahelyem. Elvben hosszútávon alapoznak rám. Elvben. Viszont kibaszottul nincsen már meló az elmúlt hónapkban. A cég nagy, elvben kibírja az ilyen hullámzásokat. Kérdés, hogy meddig. Én meg szeretek felkészült lenni. Most elvben vehetnék lakást úgy, hogy szinte semmi pénzem sem marad. Azt, ha valami történik velem - baleset, betegség, állástalanság - akkor mi van...? Hm...

Albérletbõl meg akkor megyek el gyak. amikor akarok. Az embert nem a lakása határozza meg, ahogy a ruha sem amit visel. Az csak egy eszköz. Lehet jó és rossz, de te formálod ezeket és nem azok téged...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mi a jó állás? Nekem nem éri meg semmilyen állás azt, hogy fõvárosban legyek nap-mint-nap.
De én elfogadom, ha neked más a fontos, nekem sokkal jobb otthon a nyugalomban, ahol rendesen tudok aludni is. Utáltam az egyetemi éveket, amíg ott kellett lennem.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

a cégek mindig költöznek, idõvel látni fogod hogy nem érdemes a cég helyéhez kötni magad. pont a saját példád (2,5 vs 1,5 óra) mutatja. holnap jön egy hülye fõnök aztán mész máshová, ami lehet közelebb is, távolabb is. semmi logika nincs az aktuális munkahelyhez kötni a letelepedést. nem azt mondom, hogy nem érdemes összekötni a kettõt ha erre lehetõség van, de nem erre kell alapozni. fõleg az agglomerációból azért gondolom sok minden elérhetõ, ha alkalmas vagy a feladatra. és itt leginkább ez a lényeges. utazgatni mindenki tud, excelhez érteni, külföldiül beszélni, okosnak, szorgalmasnak lenni stb már nem olyan magától értetõdõ.

nem. pénzügyi öngyilkosság máséba rakni azt a pénzt, amibõl a hitelt is tudnád törleszteni. ráadásul úgy, hogy ott semmit nem érzel magadénak, semmi komolyba nem fogsz bele, mert úgyis átmeneti. még a hideg is kiráz a gondolattól. ismerek ilyen párokat, az életük mondhatni üres, a közös célok nagyrésze a külföldi nyaralás meg nagyobb autó.

a röghöz kötésrõl annyit, hogy ha a mobilitás fontos fegyvered az álláspiacon, akkor már régen rossz. ezt a csoda kapitalizmus diktálta bele nyugaton is az emberekbe, hogy adják fel az életüket a melóért, költözzenek jobbra-balra pár évente mint a vándorcigányok. meg is érdemli, aki ebbe belemegy.

Molnibalage
Nem tervezek lakást venni, mert pénzügyi öngyilkosság és gyakorlatilag röghözköt.

Molnibalage
A cég ahol dolgozok Pesten van. Pont. Nem fogom a jó állásomat feladni holmi magasztos energiaspórolási elvekért. Most agglomerációban élek, de erõsen tendálok affelé, hogya elköltözök, akkor beköltözök, mert sajnálom a napi 1,5 óra utazást (most 2,5 csaj költözik a cég is). Hasznosabban is el tudom tölteni az idõt. Viszont én rühellem a fõvárost. Nem azért szeretnék oda költözni, mert olyan marha jó ott az élet. Imádom az agglomeráció nyugalmát és tisztaságát. Jó kis dilemma...

ja, a linked valahogy nem webshopra mutat, hanem egy olyan olasz oldalra, aminek még angol verziója sincs. klikkolgattam, de ebbõl nem lesz stirling-beszerzés na. én is eddig jutottam, ennél még stirlinges vegyestüzelésû kazánt is többet találtam eladót.

igen, a mostanában terjedõ smd ledes (5050 meg 3528) lámpák is ilyesmi elektronikát használnak, de 6-8-as kupacokban vannak sorba kötve bennük a ledek.

legalább passzív hútés (nyitott foglalat) kell a 6-8w és afölöttieknek, egyébként sokkal rövidebb ideig bírják. egy 6 x 1 cm-es alu lapon van mondjuk 7 ilyen 5050-es led, névlegesen 0,18w darabja. az több, mint fél w azon a csökött, mûanyaggal beburkolt lemezen. nem kevés, forrósodnak mint állat.

mondjuk nem vártam volna, hogy téged kell a halogén ellen kell térítenem, de nézd meg ezt. béka segge alatt a lm/w. nekem a kínai melegfehér ledek csinálnak 60lm/w-ot, de már most a 200lm/w (hidegfehér) sorozatgyártását készítik elõ. az tízszeres hatásfok. 5 év múlva megcsinálják az elméleti maximumot a ledekkel.

innentõl kezdve elég baj, hogy sokáig jók a halogének.

Led-es 230V-os vilagitasnal nem kell aktiv feszstabos elektronika es hutes, meg lehet oldani egy sima egyeniranyito hiddal, egy kisaramu konstans aramgeneratorral es sorosan kotott led-ekkel is. Max. egy buffer kondenzator kell, hogy kisimitsa a hullamzast. A lenyeg, hogy ahogy a sorba kotott 4.5V-os karacsonyfaegok elmennek trafo nelkul, ugy a sorba kotott led-ek is elosztjak egymas kozott a 230V-ot es akkor meg melegedni sem fog semmi, mivel a kapcsolas aramfelvetele ugyanakkora mint egy kisfeszes led-e. (egyetlen hatrany, hogy a led-es egoben jo sok kis led lesz es ha egy kieg, akkor cserelni kell, mert addig a tobbi sem megy)

Viszont energiatakarekosnak ott vannak a halogen egok. Hagyomanyos elven mennek, birjak a valtoaramot, amennyivel dragabbak annyival tovabb birjak es kb. fele akkora a fogyasztasuk mint a hagyomanyosaknak. (autokban is altalaban ilyenek vannak) Egyebkent magyar szabadalom, a tungsram neveben eredetileg a tungstein a halogen egok izzoszala volt. Kb. 20-30 eve jart le a szabadalom...

"Létezik a Siemens-féle ívkemencés acélgyártás is, ez tényleg árammal megy, de az így gyártott acél drágább, mint a régebbi módon gyártott."

Viszont tisztabb is lesz az eredmeny. Aluminiumgyartashoz pedig pont jo az aram.

"van linked kereskedelmi termékre? 0 fokban hogyan termeli az energiát? ezek a deltaT-k nagyon kevesek, "

10 Kwatt nekem otthonra elegnek tunik, de egy panelhaz tetejet is tele lehet veluk rakni:
http://www.youtube.com/watch?v=Z4joQSkQ1_M
nem csak úgy lehet dolgozni, hogy ingázol. most nem mondom meg milyen messze van a munkahelyem, mert úgyse hiszed el. de ingázni sárga busszal nem több idõ, mint egy nagyvárosban innen oda jutni. energiamérlegben sem több. de menj el a boltba egyedül bringával, neadjisten kis bringás gyerkõccel kettesben oviba városban. akkor milyen mérleg?

lakópark? mi köze a lakóparknak a faluhoz? a lakópark panel alul fûvel (bocs, ha valakinek most összetörtem a médiaálmát). ugye most nem kell falusi kertes ház kontra deolcsó panel témába belemélyednem. egyébként mi anno 10 milláért vettük a 400nöl telken a jó állapotú vályogot, az akkor is nem sokkal egy normálisabb panel ára felett volt. mindezt 7 km-re a bp táblától.

cseppnyi különbség a led meg a hagyományos izzó között, hogy ha elõbbinek a maghõmérséklete meghaladja a 80 fokot, zuhanórepülésben csökken az élettartama. persze nagyon fontos az is, hogy a foglalat bírja-e, de annyira nem.

Senkinek nem szorítottak pisztolyt a fejéhez, hogy városba kell költöznie...
És a (nagy)városokon kívül is van élet.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

De van némi súrlódás a Föld légköre és a bolygóközi gáz között. Nem ez okozza a magaslégköri nyugati szeleket?

Villannyal mindent meg lehet csinálni, amit valaminek az elégetésével is. Lásd itt. pl az indukciós kemence.

Érdekes, én soha nem mondtam olyat, hogy csak a Föld forgása miatt fúj a szél. Mellesleg nem is veled vitatkoztam ezen, tehát te kötöttél belém.
Abban is biztos lehetsz, hogy ha a te általad megnevezett szél okokat kiküszöbölnénk, akkor is fújna a szél. (Képzelj el egy tükörsima felszínû bolygót, amit nem melegít egy csillag sem.) Szóval nekem van igazam.

(Nehogy azzal gyere most, hogy ilyen körülmények között a légkör gázai kifagynak, mert ebben a gondolatkísérletben nem fagynak ki. <#eplus2>)

Hirtelen hülyeséget mondtál, de hát nincs ezzel komolyabb probléma.<#nevetes1>
Molnibalage
Bazz, te írtál elsõra baromságot. Az, hogy a Föld forog, önmagában nem okozza a szeleket. Ugyanis a légkör elég jól forog vele együtt. Persze nem tökéletesen szinkronban. A szélhez ez is hozzájárul, de a döntõ hatás nem ez. Lényegében csak a precíz modellezésben van szerepe, de ha a Föld nem forogna, akkor is lenne szél. Vannak olyan bolygók, aminek a saját tengelyforgái ideje szinte állónak tekinthet a Földhöz mégis kibaszott nagy viharok vanna rajtuk.

Égeted még magad egy picit? Pont olyan balfasz vagy, mint a nicked.

Így már tényleg nagyon vicces.<#nevetes1>
A hõmérséklet-különbség miatti légnyomás-változást egyenlíti ki. Alapiskolai tananyag, jobb helyeken.

Molnibalage
Mit kell leakadni? Megmondtam, hogy mitõl fúj. Kicsit vicces, hogy egy áramlástechnikai mérnöknek akarod megmondani a tuti...

Na mitõl fúj a szél, mindenhez értõ?

Csendesen leakadtál a témáról.<#nevetes1>
Egyrészt a panel a legolcsóbb építési mód, akármennyire is köpködik, ráadásul az elsõ lakóknak olyan komfortot adott, amirõl addig csak álmodni tudtak.
Másrészt, az alvófalvak(lakóparkok) egyáltalán nem olcsók. Egy átlagfizetésbõl nem lehet kigazdálkodni 20-40 milliót, és még be is járni(Még akkor sem, ha épp nem teszik utcára az embert).

Másrészt. A led nem fog belefõni a foglalatba. Azokat normál izzólámpáknak tervezték, a led sokkal kevesebb hõt ad le. Az persze igaz, hogy nem váltóáramon mûködnek a legjobban.

Molnibalage
Akkor meg hol van az energiamérlegben a napi ingázás? Errõl nagyvonalúan megfeledjkezel...

akkor tegyél róla, hogy ne legyél sokáig városlakó. a többieket nem kell magaddal vinned, szóval róluk le van a gond.

Molnibalage
Szép szép, de akinek nem kertes háza van, az a legtöbb felsorolt dologgal nem tud mit kezdeni. Márpedig a világon az a trend, hogy már 50% felett van a városlakók aránya...

Molnibalage
Tudnék még példákat mondani. 😊

ezt ismerem. ez volt mikor az elsõ autókat lovaskocsira építették. ami ezek után történt, az az értelmes megvalósítás.

btw akksival is ugyanúgy lehet inverterezni, és az inverter máris nem 400+ ezer, csak 200. de inverterezni nem szabadna, csak legvégsõ esetben. bele se merek gondolni mekkora szakadék tátong a valós meg a reklámozott "95%" hatásfok között.

a ledeket sose szabadna az e14, e27-be kényszeríteni, nem arra vannak tervezve, hogy fõjenek zárt armatúrában. szóval új csillár nyilván kell, de ezt majd akkor említik meg mikor már mindenki bevásárolt az e27-be gányolt ledekbõl. ami az után lesz, hogy mindenki bevásárolt a szintén megsülõ elektronikás kompaktokból.

egy 10w-os power ledet (600lm = 60w izzó) bordával meg max pár % veszteségû 12v driverrel 4000-ért lehet kapni ebajen. örök élet. ha meg kijönnek a 150lm / w megoldások pár év múlva az ember max kicseréli a 2000 forintos ledet. én igazából nem is gondolkodtam napenergiában, de ezek a 12v ledek annyira meggyõzõek, hogy végül itt kötöttem ki.

anno kipróbáltam: egy lehasznált, de feltöltött 110ah autóakksiról 4,5 napig ment a lakás világítása normál hétköznapi használat mellett, feleségestül.

Vagy pedig egyszerûen az energiaszükségletet kéne lejjebb vinni. Csak az már nem kényelmes.
"Mintha lehetne tisztán elektromos árammal is acélt elõállítani, fõleg újrahasznosításnál."

Az acélgyártásban inkább gáz vagy koksz használatos, amivel a reakció-hõmérsékletre melegítik fel a hozzávalókat, azután már a fölös szén kiégetése fedezi a szükséges hõmennyiséget.

Létezik a Siemens-féle ívkemencés acélgyártás is, ez tényleg árammal megy, de az így gyártott acél drágább, mint a régebbi módon gyártott.

Vettem landlite fénycsöves izé "izzót" vagy 20 darabot, elméletileg jóval kevesebbet fogyasztanak 1 év alatt 2 ment el. Most megérte vagy nem?

Ez a led dolog nagyon drága, a dobozokon feltüntetett adatok alapján nem érdemes a fénycsöveseket erre cserélni.

Franciák 80%, oké nagy a rendszer tehetetlensége, de elértek 80% százalékra és
exportálnak is belõle.
Tökéletes megoldás nincs, mûködõ alig.
Szeretnék látni egy kissebb országot pl. Hu csak 50%-t állítson elõ geo,napfény,szél zöld kombináciokkal. Akkor látnánk mûködik, lehet mehet a "sorozatgyártás".

Mintha lehetne tisztán elektromos árammal is acélt elõállítani, fõleg újrahasznosításnál.
"mho ez a kontraproduktív kategória, mint mikor a ledeket erõltetik az alkalmatlan e14-e27 foglalatokba. semmit nem változtat a hatékonyságon, és nyilván nem önellátó. "

Az azért van, mert így nem kell az egész ház elektromos rendszeré újrahuzalozni. A kompaktfénycsöveket is ezért gyártják Edison-foglalattal, mert így csak bele kell csavarni a régi lámpatestbe, nem kell új csillárt venni.

imho ez a kontraproduktív kategória, mint mikor a ledeket erõltetik az alkalmatlan e14-e27 foglalatokba. semmit nem változtat a hatékonyságon, és nyilván nem önellátó. meg az 1-2kw már elég jelentõs felület, amellé bajosan fér el a legalább 5-7-szer hatékonyabb vákuumcsöves koli.

ezen rendesen ledöbbentem legutóbb, mentem vonattal németo-ban és napkoli szinte sehol nem volt, ellenben napelem meglepõen sok tetõn díszelgett. nem tudom másra fogni, minthogy dotálják, ahogy írva is volt. pontosabban csak dotálták, amióta anyuka elkaszálta az atomerõmû-hosszabbítást.

Az acélgyártáshoz aránylag kevés áram kell, annál több földgáz, vagy szén. Az olvasztókemencék fõleg azzal mûködnek.

A rendesen megtervezett családiházba nem kell légkondi, mert nem melegszik túlságosan fel. Éjjel meg ki lehet annyira szellõztetni, hogy nappal kibírja benne az ember.

Itt a közelben árul az egyik cég 1,1 kW-tól felfele napelemes házi energiarendszert, kétirányú hálózati inverterrel. Akku nincs a rendszerben, csak napelem és az inverter, de kell az áramszolgáltató engedélye is hozzá. Az ára viszont húzós, 1-1,5 millió körül indul.

van linked kereskedelmi termékre? 0 fokban hogyan termeli az energiát? ezek a deltaT-k nagyon kevesek, a mélyûrben ennél jóval nagyobbak. annyira kicsi a hatásfokod, hogy mire lehozod a melegvizet a tetõrõl elmûködte a szivattyú a nyereséged.

néztem anno ezeket a lúgos akksikat, de valami furmány volt velük. asszem túltöltésveszélyesek vagymi, és nem kapsz hozzájuk töltésvezérlõt. ahogy a lifepo4-hez sem nagyon, a napelemes vezérlõk általában az ólomra vannak ráállítva.

a kevésbé technikás lakosság eddig is villanyszerelõt, kõmívest meg víz-gáz embert hívott. egyébként csak gondolkodni kell, az a nagy munka mire az ember kitalálja meg összerakja a részeket. rengeteget kell agyban alkotni meg tervezni. leginkább ezért fáj, mikor sokan élbõl elutasítják a gondolatát is, miközben már rég egy csomót kellett volna gondolkodnia a lehetséges és számára alkalmas megoldáson.

árkot ásni mindenki tud, de akár a kõmívessel is le lehet rakatni a csövet. elõtte viszont ki kell találni honnan menjen hová a levegõ a lakásban.

sokat segít a 3d modellezés is, én csináltam anno egy 10cm tûrésû teljeskörû modellt a házról (ingyé, sketchup-ban), amibe mindig be lett rajzolva az aktuális terv. így kiderülnek olyanok, hogy ha nem a tetõ legszélére rakom a napelemet, akkor a napkoli már nem férne el, ezek nagyon fontos tanulságok.

Ha mar nehezipar, akkor a sved acelgyartas joreszt vizieromuvekben termelt energiat hasznal.

Egy jo lakas energiaellatasa megoldhato kulonosebb barkacsolas nelkul, de erdemes eleve az epuletet ugy epiteni. Egyreszt jo szigetelessel, kozponti legcserelessel, masreszt foldbe rakott hocserelovel. Az energia johet pl. egy alalam mar sokat emlegetett stirling generatorrol is, amit reszben napkollektorral, reszben foldhovel lehet meghajtani. (vagy a teton van melegebb vagy a fold alatt, a generator a hokulonbozetbol termeli az energiat) Ennek a rendszernek az uzembiztossaga melyurben kb. 50 ev karbantartas nelkul, foldi korulmenyek kozott en eves karbantartassal szamolnek. (ha mas nem, de idonkent le kell mosni a hocserelot)

A lakason belul erdemes a 230-as halozat mellett egy kisfeszes egyenaramu rendszert hasznalni. A legkisebb fogyasztoknak jo a power over ethernet, a nagyobbaknak egy 72 vagy 24 vagy 12 voltos rendszert lehet kesziteni. (a 72V a vasuti jarmuveknel volt hasznalatban, ott aztan van kapacitas es relative olcso ilyen lugos aksit szerezni) A haztartasi keszulekek jo reszebol kaphato kulso tapos, tehat pl. lcd tv-bol is lehet venni 12V-os bemenetut, ahol a 230V-os tapkockat ki lehet cserelni a sajat 12V-os rendszerunkre.

Viszont ha a hazi aramfejleszto eleg nagy teljesitmenyu, akkor mar megeri venni vagy kesziteni egy rendes 230V-os invertert is, ami elektromos auto toltesehez vagy elektromos futeshez is jol tud jonni, ekkor ugyanis csak nagyobb feszultsegeken tarthato normal korlatok kozott a vezetekekben az aram.
"Erre az élõ példák a Franciák. 80% atom."

és ha elolvasod, akkor drágán veszik az áramot külföldrõl csúcsidõben, mert egyébként összeomlana az egész hóbelebanc a tehetetlenségtõl. meg leállítanak erõmûveket hétvégén ugyanemiatt, így a legrosszabb az átlagos hatásfok a többi országgal hasonlítva... szóval ez is csak zászlólengetés, az atom sem mindenható.

Dicséretes.
Kevésbé technikás lakosságnak nehezen járható út, de rá fogunk kényszerülni mindannyian.
kiegészíteném azzal, hogy fel tudja kapcsolni az összes villanyt azokban a helységekben is, ahová még be se ment aznap. a kikapcsolás még nem megy ennyire jól. amióta mondjuk van smart metering akkor is le tudom b@szni, ha nem vagyok otthon.

nálunk nem véletlenül nincs tévé. azaz van, de notiról kell kirakni a képet a második megjelenítõre (tv). ez a pár kattintás már épp elég ahhoz, hogy ne legyen reggel 8-kor egy "bekapcs" a remotén, egész éjjel 11-ig.

Egyvalamit tudunk, atommal ha nem is hipp és hopp, a teljes elektromos infrastruktúrát el lehet látni. Erre az élõ példák a Franciák. 80% atom.
Persze atombaleset esetén biztos drasztikusan csökken a happyfaktor.
Gyorsan és "olcsón" foszilis erõmûveket lehet építeni, ezért is "küldték" a zöldeket máshová fejlõdõ afrikai országok. Ez van sajnos. Volt "Szovjet" tagállam polgárai megváltóként üdvözölték az orosz mérnököket a világ legkockázatosabb atomerõmûve újraindításánál, mert azóta talán van áram a konnektorokban egész nap. Meg bizonyos gyárak újraindúlhatnak amik leálltak az áramhiány miatt.
A mostani energia áremelkedést még csak valahogy kibírjuk, de ha 1-2 éven belül megint duplázás lesz akkor nagyon nagy lesz a baj. Ez a mostani ingatlanos subprime válság kutyafüle lesz ahhoz képest.
A döntéshozóknak nagyon gyorsan határozniuk kell, zöldülés ezerrel, vagy tisztátalan atom. Mindkettõ fájdalmas lesz!!!
Ez most hazárdjáték tisztán sajnos.
látom nem sikerült a mondandó lényegét feldolgozni. lépésrõl lépésre kell haladni.

de hogy lásd az utat: mosógép, mosogatógép (amelyik olyan) ráköthetõ melegvízre, idén tervezem egy minimál vákuumcsöves koli vásárlását. azzal ezeknek az 1/3 fogyasztása megspórolható.

ha nagyon megszalad, akkor nagyjából 180e egy megfelelõ inverter, azzal a mostani akksikról már ki lehetne hajtani mindkettõt.

a sütõt nem fogom akksiról etetni, de télen tömegkályha, nyáron akár parabola, akár ilyesmi segítségével lehet melegíteni. persze tudom, hülye picsa õsember vagyok, hogy szabadtûzön, saját fával grillezem-fõzöm az otthon termelt zõccséget. de azért besírnál ha tudnád miket varázsolok össze étel gyanánt akár a legprimitívebb gubizott fémrácson, szabadtûzön.

a hajszárítót nálam úgy hívják törülközõ, de régebben lehetett kapni párszáz wattosakat. biztos van autós hajszárító is szivargyújtóhoz, bevallom nem néztem. nem jelentõs a fogyasztása, sokkal rosszab egy pár wattos folyamatos fogyasztó.

kihagytad a hûtõt, ami helyett egy vermet akarok ásni a ház alá, ha már pincére nem futotta. de hûtõhöz is lehetne dc kompresszort rakni, a meleg oldalt meg a légkondihoz hasonló módon elvezetni, pl a vízpufferbe.

netán légkondinak leástam egy mûanyag csövet egyelõre 10 m hosszan, 1,5m mélyre. a padlószinten van egy-egy bemeneti nyílás a lakás egyik végében. a lakás másik végében van a fürdõ, ott fent van az elszívó 4 x 4w coolink 12cm ventivel. télen a kényszeráramlás szellõzteti a lakást 0w energiából, a ventik lapátjai megfelelõen sûrûk és fékeznek. a kinti -10 fokot a mûanyagcsõ +5 fokra konvertálja, még soha nem volt alacsonyabb a hõm (loggolva van).

õsszel meg tavasszal (lásd elmúlt hónap) nem akarjuk, hogy a kinti 20 fok levegõt lehûtse a csõ, így a csövek bemeneti nyílása fölött kivágtuk a ház falát, és ún blakokat építettünk be. bukóra rakva õket nyilván nem a csövön, hanem ezeken jön be a zoxigén.

nyáron van a harmadik fajta módszer, éjszakai folyamatos lassú légcsere meg jól szigetelt ház, minden becsukva.

ezeknek a nagyrésze az elmúlt 3 év alatt realizálódott, a szigetelés egy részén kívül.

te hogy haladsz?

mousee
Hát, én a csak a sajátomról tudok tájékoztatást adni, és igaz õ nem feleség, csak élettárs, de nála a standby a következõképp alakul:

Alapjárat, ezek nagyjából a nap 18 órájában:
- Megy a gépe.. régen asztali, cseréltük netbook-ra, jelentõs spórolás 😊
- Megy a tv a háttérbe, akár némán is, csak menjen. Médiafüggõ 😄 Régi CRT-t cseréltük egy kisebb LCD TV-re, itt is spórolunk 😛

Kiegészítõ:
- Ha fõz a konyhában, akkor rádió, néha mikró.
- Este olvas/tanul, akkor lámpa, mondjuk energiatakarékos izzókat használunk (tudom, szart sem ér, de legalább a tudat 😄)
- Fürdés után hajszárítás évezredeken át, reggelente hajsütõvas, hajszárító.

A fantáziámat pedig felkeltetted a láncfûrészes jégszobrászattal 😄DD

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Molnibalage
Egyébként tényleg, mit fogyaszt a feleség így? Talán egyszerr meg y sütõ és heggesztõgép? Vagy egyszer használ egy atomerõmû erõsségû számítógépet és jégszobrászkodik láncfûrésszel?

No offense, de a mai lányok hány százaléke tud mondjuk fõzni? 😊

Molnibalage
Ez amire aztmondtam, hogy könnyû úgy támogatni õket, hogy szennyezõ iparágak bevételeibõl dotálják õket...

Olvastam valahol, hogy a Németek mennyit költöttek megújuló energiák támogatására, hát dobtam egy hátast a sokmilliárd eurotól.
Ha nem is fektetnek annyit bele mint a foszilis energiák feltárásába, de már szabad szemmel erõsen látható évek óta. Az elõrelépés nem olyan acélos sajna.
Míg a foszilis energiatermelés ki tudja alakítani/fenntartani a saját ökoszisztémájukat, hogy milyen áron hagyjuk..., de ez zöld energiáknál még nem történ meg. Pl. hogy lehetne az acél és fém gyártást, vegyipart, bányászatot, közlekedést zöld-megújuló energiára átállítani legalább mondjuk 70%-ban??????
Itt mély a csend, pedig a nevezett dolgok erõsen kellenek a megújuló energiák berendezéseihez is.