Nincs mennyország, a filozófia pedig halott!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A matematika csak számokat, függvényeket, akármilyen elvont dolgokat ad. A matematikában nincs benne, hogy a kapott dolgok azonosak az ismert világ elemeivel. Sõt a legtöbb matematikai modell egy határon túl elvérzik, nem reális eredményt ad. Hogy hol ez a határ, soxor ez is csak "hit" kérdése.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Érdekes volt amúgy megfigyelni Hawking átalakulását. Korai munkáiban mintegy explicite feltételezi Isten létét, majd érezhetõen pár éve elkezdte erõsen foglalkoztatni a téma (a kutatások nem haladnak sehova, de ez nem az õ hibája), és szép lassan eltûnt a vallásosság a mûveibõl, most pedig már kifejezetten az ateista nézeteket látszik igazolni. Azért megjegyzem: azt állította, a világról alkotott képünk Isten nélkül is teljes. Ezzel nem állította, hogy Isten nem létezik, ez maradjon az ateista vallás alaptétele, csak azt, hogy a világon nem történik semmi, ami természetfeletti magyarázatra szorulna. Isten ettõl függetlenül akár létezhet is. Az, hogy ezen kiakadtak vallási vezetõk, jól mutatja a dolog paradox oldalát: ha a hit a fontos, akkor ez nem változtat semmit; ha viszont a logika, akkor eddig sem volt okunk azt gondolni, hogy Isten létezik.
A filozófiás megjegyzését viszont nem értem, E. Szabó László A nyitott jövõ problémája pl. szerintem remekül lépést tart az fizikával, biztos vannak még ilyen mûvek bár én másikat nem ismerek.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Másrészrõl a valótlanságok terjesztéség morálisan kb a gyerekmolesztálással tekintem egy szintûnek. Egy elkúrt világkép jobban tönkretehet egy életet, mint egy gyerekkori erõszak.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
tegnap valaki már jól össze szedte, itt három dologról van szó, hit, vallás, egyház
hinni mindenki hisz valamiben! de attól hogy hiszel valamiben még nem vagy vallásos...
A Biblia meg egy szén nagy mesekönyv ;-) vannak benne jó tanítások, amitõl jobb emberek lehetünk, a többi meg hülyeség, kitalált mítoszok. Jézus? hagyjuk már...
Virtual SimRacing
Istenrõl, a vallásokról, a halálról van véleményed?
Pedig ezekrõl sem tudhatsz semmit (tudományosan)!
Ha nincs, akkor meg mit irkálsz ide?
Csak, hogy logikusan levezessük az ellentmondást a szavaid és a tetteid között.
<#hehe>#hehe>
"A dogma egy olyan állítás, amit bizonyítani lehetetlen, tagadni bûn. Amiket te dogmának nevezel, az meg pont az a kategória, hogy minden tapasztalat alátámasztja, nincs kivétel, és tagadni értelmetlen."
A tapasztalat egy gondolati rendszerben önmagában nem bizonyítás.
Épp ellenkezõleg, a tapasztalat az a valami, amit magyaráznunk kell. Miért kel föl a Nap minden reggel keleten és nyugszik nyugaton (tapasztalat)? Erre nem az a válasz hogy a Nap minden reggel keleten kel föl és nyugaton nyugszik, hanem az, hogy mert a Föld forog a tengelye körül. És ezzel gyakorlatilag létrehoztam egy gondolati rendszert, ami predikciókat tud nekem generálni. Pl ha egy aszteroida eltalálja a Földet, akkor ez már nem biztos hogy utána is így lesz.
Ha csak a tapasztalatokat zsolozmázod, az nem fog neked minden esetben választ adni ám. És ezért dogma az, amit az emberkék fejébe középiskolás szintig a tudományról bevernek.
Egyetemen kezdhet el mindenki gondolkodni, ha ugyan addig ezt a képességét még megõrizte.
Feltételezik, remélik, hiszik, egykutya, ha van van, ha nincs nincs.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Mert a csillagászat mit csinál? Minden valamire való koncepciójuk a sötét anyag létezésétõl függ, amirõl _hiszik_ - vagy inkább remélik? - hogy ott van!
Igen, vannak tudományos korlátok, vannak határterületek, és vannak teljesen ismeretlen részei a világnak. De a tudás hézagait NEM kell kitölteni hittel. Persze, az a könnyebb út, az egyszerûbb megoldás. Nem mindenki választja azt.
Nekem speciel nem esik nehezemre azt mondani, hogy "kevés az információnk ahhoz, hogy megalapozott kijelentéseket tehessünk, ezért nincs véleményem sem a dologról".
És lófaszt dogma, épp az ellenkezõje, ezek szerint nem érted a szó jelentését.
A dogma egy olyan állítás, amit bizonyítani lehetetlen, tagadni bûn. Amiket te dogmának nevezel, az meg pont az a kategória, hogy minden tapasztalat alátámasztja, nincs kivétel, és tagadni értelmetlen.
Az állatoknak nincs kultúrájuk. amikor azt mondja pl a biblia, vagy egy erkölcsi alapelv, hogy ne ölj, akkor ez nem a csoport evolúció miatt kialakult törvényszerûség, hanem egy kulturális elem.
Az emberi lényeg a lélek, a kultúrához kötõdik és nem ahhoz, hogy néha úgy viselkedünk, mint a csoportban élõ állatok.
Az állatok ugyan csoportbnan élnek, néha háborúznak is, de nem írnak szerelmes verseket, nincsen erkölcsük, nincsenek ebbõl fakadó kofliktusaik, nincsenek jelképeik, meghatározott értékeik.
Nem kéne összekeverni a szinteket, szerintem.
Akibe meg ez nincs belekódolva és belenevelve, azt meg a Biblia sem fogja meghatni.
Komolyan mondom. Ha az ember nincs tisztában azzal, hogy a világképe ugyan kemény kövekbõl áll, de mellette jó adag hitet is tartalmaz, ami a malter köztük, akkor becsapja magát.
A tudománynak vannak ugye axiómái pl., amelyek sajnos nem levezethetõk magából a rendszerbõl (lásd pl. Gödel tétel).
Fénysebesség, mint határsebesség, entrópia növekedés, idõ iránya, energia megmaradás, evolúció stb.
Ezek ugyan általánosan tapasztalt és végül axiómaként felállított törvények, de nem következnek a jelenlegi tudományos gondolati rendszerekbõl, de sok szempontból alapját jelentik.
Istenen szoktunk vitatkozni, de azt megkérdõjelezni, hogy az idõ egyirányban telik a múltból a jövõ felé, vagy az energiamegmaradást, vagy akármit az az adott egyén nem beszámíthatóságára vall.
Pedig ezek a tudományos elvek, amelyeket kiskorunktól az agyunkba vernek, ugyan olyan dogmák, mint pár száz éve az egyház tanai.
Mert kurvanagy pénz és hatalom.
A falkában élõk meg NEM ölik meg az alfahímet a versengés során, csak legyõzik és átveszik a helyét. Itt is elõfordulhat gyilkosság fajon belül, amikor két rivális falka verseng, de az megint az az eset, hogy két populáció van egymás ellen.
De ezek gyakorlatilag háborúk. Csoporton belül nem ölnek.
De ahogy nézem, erre használják.
Hááát azért amikor jön az új alfahím és kinyírja az elõzõt meg annak a kölkeit, az simán fajtárs és "gyerekgyilkosság" meg meg a rivalizáló közösségiek állati és emberi szinten is simán kinyírják egymást, pedig csak más a pisijük szaga/mást gondol vagy másabb a bõrszine.
Ha erre az irományra egy konzisztens vallást, tanokat, skolasztikát akarok építeni, akkor bizny elég nehéz dolgom van, és sajnos nem is feltétlenül fogja kiállni az idõk próbáját. A probléma gyökere valahol ott van, hogy a sztorik sokáig csak szájhagyomány útján terjedtek, és az írott formában létezõ infónak is több verziója volt.
De ugyan ez igaz talán az összes vallásra. Igazából a vallásoktól olyan fajta konzisztenciát és egységességet követelünk meg, mint a tudománytól.
De szükség van erre egyáltalán, miért kell az emberek hitét egységesíteni?
Másrészt az erkölcs, az értékek átadásához viszont kell egy hordozó. A vallás, az egyház ilyen. Önmagában az ember nem tudja meghatározni az értékek, a jó fogalmát, ha ez nem kapcsolódik valamihez, vagy nem áll vele szemben.
Ha egyesek úgy tudják meghatározni az egyik értéket, hogy pl harc a dogmatizmus ellen, és a dogmatizmus legfõbb megjelenítõjét az egyházban/vallásban látják, akkor is az az egyház/vallás volt az, aminek segítségével adott emberke az értéket meghatározta.
Ez egy picit régebbi dolog, mint a vallások, meg mint az emberiség.
Ez odakent rendesen! 😄
Az egy dolog, hogy az ember életének a része a hit, a wishful thinking, és az irracionalitás, de a világképnek nem feltétlenül kell ezeket tartalmaznia.
Kb mintha azt mondanád, hogy most meg megy a vámpírpropaganda. Lófaszt propaganda ez, csak divat.
<#hehe>#hehe>
Nézd az én hitem, racionalitáson, tapasztalatokon, és un "wishful thinking"-en alapul, mint mindenki másé.
Másnak más tapasztalatai vágyai vannak, hogy milyennek szeretné látni a világot, és benne magát. Én tisztában vagyok azzal, hogy a hitemnek vannak racionális és irracionális összetevõi is.
És a legtöbb vallásos ember ilyen, mindkettõt elfogadja magában. A vágyak, a remény meg azért kell, hogy elviselhetõnek érezzük a sorsot.
A gond az, amikor valaki már, vagy még nem tudja kívülrõl látni a saját hitét és korlátait. Ha mondasz egy jobbat, ami többet ígér, mint az én szeméylreszabott hitem, és érzek benne leheletnyi realitást, akkor abban fogok hinni.
A gond az szerintem, hogy sok olyan ember, aki elutasítja a vallásokat ezzel elutasítja azt is, hogy a saját világnézete is tartalmazna irracionális (mondjuk úgy nem bizonyított elemeket) elemeket, és hitet reményt. Pedig mindenkié tartalmaz. Az un tudományos világkép is egy idea és vágy konstrukció, merthogy nem vagyunk mindentudók.
Vallásos vagyik, hiszek? Igen. Tartozni akarok valamilyen egyházhoz? Isten ments!
<#nyes>#nyes>
Érdekes, van egy olyan bölcsesség a Bibliában, hogy: "Ha megdobnak kõvel, dobd vissza kenyérrel." De egy olyan is van: "Szemet szemért, fogat fogért..."
Úgy vélem, egyik a másiknak tökéletes ellentéte... <#idiota>#idiota>
Igen, a vallás ötletek kifogyhatatlan tárháza, amivel az átlagnál okosabb emberek saját céljaik érdekében befolyásolni tudják az emberek. Volt is, van is példa rá, nem kevés.
Morális kérdésekben pedig nem segít, mert a Biblia nélkül is tudom, hogy más embert megölni nem jó dolog. Furcsa, ugye? 😄 (Sarkítás, de kb. mindenre igaz.)
Vallás, hit nélkül is lehet élni, mint ahogy pl. mûkörmök nélkül is. De legalább a mûkörmök szépek. 😄
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
Ja és minden álltalam ismert vallás alapja, hogy ne árts embertársaidnak, és segíts mindig a másikon ha tudsz, a többi, hogy most még hozzá imádkoz, vagy megfürdesz a gangeszbe, esetleg elsétálsz Mekkába már tök mindegy, a leglényegesebb dolgora kell koncentrálni (szeresd a másik embert mind önmagad abból baj nem lehet)
Igen de elfogyot a manaja es azert nem csinal most semmit 😄😄😄
Felreteve a viccet, azt nem ertem hogy, ugye volt az UFO PROPAGANDA amit ugye amerika hasznalt fel sajat celjaira. Ez a mese ugye a 1990-es evekig elt amig ki nem derult minden a hazugsagokrol. Ma mar egy 8 eves sem hisz az ufokban.
Utana itt van ez a konyv amit 16 latens homo irt evszazadokkal ezelott amikor meg azt sem tudtak mi az az atom, amit modositgattak hogy megfeleljen minden kovetelmenynek. Igazabol nem ertem hogy a 22. szazadban hogy lehet ezen a nyomon elni es igazabol NEXUX6 benned csalodtam azt hittem az ertelmes emberek koze tartozol de mar latom teged is megfertozott a vallas propagandaja.
A legnagyobb hiba ugy elni hogy vallast kovetsz vagy hiszel benne, a vilagert tenni kell dolgozni hogy jobb legyen mert nem sok van hatra a foldnek amugy se, es nincs aki varazsoljon masikat. De igazad van ugy konnyebb ha hiszem hogy van tulvilag van isten ugyis megmenekulok akkor ugyis mindegy ehezhet akarki.
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
Nem hiszem, hogy mást írtam volna, minthogy megértem, mint embert, leírom neked mégegyszer, mert talán elkerülte a szíves figyelmedet.
És volt más kommentem is ezzel kapcsolatban, de én is elfáradtam, amíg végig olvastam a kommenteket. Nem mindenki jutott gondolom a végére, mert én megértem, hogy vannak nálam gyengébb képességû emberek, mint ahogy vannak erõsebbek is ugye.