Nincs mennyország, a filozófia pedig halott!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De abba is hagyom egyrészt mert le kell lépnem itthonról másrészt átcspnék filozófiába és az mint tudjuk hülyeség...
Gigabyte P55A-UD7, i7 860@4,4 ghz Saphire 5870
A vallásokról álltalában az a véleményem hogy egytõl egyig nettó baromság. Pontosabban nem az hanem irányelvek gyüjteménye ami egy döntési mintázatot kínál a hívõnek aminek a segítségével hasznosan és szépen képes leélni az életét illetve magyarázatokat kínál arra amit az emberek nem értenek de a világképükhöz elengedhetetlen. Ugyanakkor a fenti példából kifojólag fenntartom a kételkedés lehetõségét is. Sõt azt is észrevehetjük hogy pl. a bibliai alapjaiban meglepõen sok a valóságot fedõ mozzanat. Nézzük: A Biblia azt állítja Isten mindig volt van és lesz illetve emberi ésszel felfoghatatlan. Volt(?) olyan idõszak a világegyetem történetében ami annyira felfoghatatlan hogy még csak kérdéssel sem vagyunk képesek rá utalni, vagyis idõtõl független, emberek számára felfoghatatlan? Bizony volt. ill. Isten teremtette a világot. Méghozzá nem is akárhogy hanem varázslással. Csettintett és lett, a semmibõl pillanatszerûen. Történt ilyen? Igen. Csettintésre pillanatszerûen történt és a semmibõl lett egy csomó minden? Bizony.
Nem gondolnám hogy a vallások hagyományos formáikban helytállóak (vagy akármilyen formában) de azt is rendkívül nehezemre esik elhinni hogy az amit magunk körül látunk az a tökéletes véletlen mûve lenne. Nagyon tetszett az amit a kommentek elején olvastam hogy "a vallások szerint isten teremtett a fizika szerint a semmi". Az én véleményem kicsit leegyszerûsítve: Ha feltételezzük isten létét akkor én inkább várnék tõle egy egyszerû és elegáns megoldást mint a fizika törvényeinek létrehozását és finomhangolását és a kezdeti pillanatban azt az egész pici beavatkozást ami létrehozza Hawking professzor kvantum fluktuációit és onnantól az egészhez nem kell hozzányúlni, mint azt hogy egyesével mint egy legózó kisgyeerek teremti meg a világunk összes elemét.
Nem kívánom, hogy olvasd el csak szenvedj vele pár napot. Azt utána írj a Bibliáról véleményt.
Ebbõl adódik, hogy valóban baromság amit hawking állít, fõleg az a kijelentése ökörség, hogy a filozófia halott. HA a filozófia halott akkor minden tudományos spekuláció is halott amit nem bizonyítottak be.
A mai felvilágosult világban egy 3.osztályos gyereknek nagyobb tudása és több tapasztalata van mint egy középkorban élõ egyházi-nak "tanárnak" és így mindjárt nem meglepõ hogy már nem a biblia "a mérvadó" a tudás alapja hanem a tudomány és a gyakorlati tudás! Ami elmúlt az elmúlt, új idõk jönnek a valóság ideje, hinni azért lehet persze nem elhinni mindent.
Azt még a hülye is látja, hogy szar lehet Hawkingnak lenni, de akibe szorult egy hangyányi jóérzés, az egész egyszerûen nem ír ilyet.
Ne ijedj meg hisz mint ahogy a túlvilág ez sem bizonyított, de majdnem biztos vagyok benne, hogy majd valamikor életed folyamán hasonló helyzetbe fogsz kerülni mint Hawking. Egész egyszerûen megérdemled. Aztán sajnos kicsi rá az esély de jó lenne ha valami szaros kis suhanc beszólna, hogy szar lehet neked papa.
Lehet már elemet kellene cserélni,és nem csak a tolószékben.
Egyre öregszik annál ,elképesztöbb sületlenségeket beszél.
Egy kis DMT helyretenné.....
COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.
a sok sületlen hülyeségeit.de a kommenteket olvasva van ám itt is jó pár okostojás
Core Ultra 7 265K Corsair DDR5 2x16G 6000MHz Asus Tuf Gaming 5060TI 16G
hogy nincsen Húsvéti-nyúl vagy Mikulás, és a
fogamat nem a Fogtündér vitte el...
Mindenki abban hisz vagy nem hisz, amiben akar.
Csak senkinek ne akarják, valamilyen hit, vagy
eszme szerint meghatározni, hogy mit, vagy hogyan tegyen.
A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga. ... Hirosima '45 .... Csernobil '86 ...... Windows '95 ...
A piros az ateizmus, a kék a buddhizmus, a sárga a materializmus, a rózsaszín az iszlám, a fehér az "intelligens tervezés", stb, stb.....
Mindnek megvan az értelme, mindnek megvan a maga létjogosultsága, mindegyik "jó", mindegyik "igaz" és egyik sem ér sem többet, sem kevesebbet a másiknál.
Miért akarunk hát a saját, egyedi nézõpontunkból iszapbírkózásba kezdeni egy másik ember eszméjével?
iSS!
mennyország = készen megdögleni, minthogy minden helyesen mûködik és nincsenek gátak az utunkban, jó döntéseket hozunk, akadályok nélkül és élvezzük a létezést, mint a világot magunk körül
pokol = mások átkai a rosszindulataid miatt az agyadba vésõdik, mert a természet törvényeit a környezeted elpusztítására használod és ezért lettél élõsködõ, aki mások dühébõl táplálkozik
felhõ = aberáltaknál is rosszabb, mert életképtelenek vagy éppen hogy átvészelik a következõ 12 percet, mint egy pocok 😄
Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.
Szerintem Hawking unatkozik vagy régen volt drogos partin, majd küldünk neki pár kelekótya manga szellemcsajt 😄
Azt hogy a tudatunk képes e változtatni a környezetünkben ami jelleg alakítja, foglalkoztatja a tudatunkat, az meg hasonlít az emberi felfogáshoz, mint amit írtam, ha ilyen az agy mûködése, és a környezetünk kénye kedvére gondolkodunk és cselekszünk, váltogatott sorrendben
Viszont ven egy jò elméletem arròl, hogy mi történik a halál után. Pont az ami elalvás után. Semmi
Eszembe jutott egy elgondolkodtato dolog a tudattal kapcsolatban. (nem irok tobb ekzetet mert baromi nehez a mobilomrol). Vegyuk azt hogy epitek egy gepet emi tokeletsen lemasol engem. Az uj egyed pont ugy fog viselkedni mint en es ugyanazok az emleki lesznek. Ekkor letrejon egy uj egyed akinek valszeg sajat tudata lesz.Azt mindneki latja mert 2 en leszunk egyzserre. Viszont vegyuk azt hogy en elobb meghalok. Majd ezutan valaki egy ev mulva kepes arra hogy a testemet ujra mukodesbe hozza. Az akkor vajon ki lesz. Ujra en, vagy egy uj tudat aki pont azokkal az emlekekkel rendelkezik es olyan mint en. Ez uj tudat azt fogja mondani es hinni is hogy az en vagyok, de a mostani enem valoszinuleg halott.
Fizikai szempontból ahhoz, hogy az adott állapotukba ugorjanak a dolgok megfigyelõ kell. Az információ fizikai mivoltának boncolgatása is érdekes terület.
És ekkor még nincs szó semmilyen "természetfelettirõl" csak arról, hogy a megfigyelõt olyan nagyon is fizikai jelenségek kapcsolhatják össze az általa megfigyelt világgal amikre a tudósoknak jelenleg még ötletük sincs, de tudják hogy lenniük kell.
Szerintem a tudat egy végtelenül komplex információ mintázat. Másrészt mivel ezek az információmintázatok nagyon bonyolult formában is léteznek és lehetséges egyfajta rezonancia közöttük, igy egy szint fölött kapcsolatba kerülnek azzal az információs konstrukcióval, amit istennek nevezünk, ekkortól már van öntudatuk, miegymás. De ez csupán az isteni tudat egyfajta tükrözödése bennük.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Sajnos ez a dolog a tudományról és a hozzá kapcsolódó szervezet rendszerrõl is elmondható.
Amúgy valójában senkinek nincs tudományos világnézete, hiszen senkinek nem áll rendelkezésre olyan eszközrendszer, amivel egyénileg lecsekkolható, hogy az õsrobbanástól kezdve hogy is voltak a dolgok.
Ráadásul egy sima tankönyv is tele van csúsztatásokkal, egyszerûsítésekkel. Egy biológusnak csak halvány elképzelései vannak a kvantumfizikáról, mint ahogy a fizikusnak is az evolúcióról. Az ismereti likakat mindenki a hitével pótolja ki, legyen az tudós, átlagember, vagy szerzetes.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Egy ember megtanul valamiféle protokol szerint élni, ez lehet igazságos vagy egy rendszertelen, azaz magától mûködésképtelen munkára.
Bajtársak kitartás! - Jogos Önvédelem, youtube
Szóval engem csak ez a tudat dolog zavar ami miatt nem tudom elvetni valami misztikus dolog létezését. Viszont a vallási baromságokban én sem hiszek
Tudod, hogy én nem szoktam az éremnek csak az egyik oldalát mutogatni. Ezért is írtam le, hogy milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha önkontroll nélkül használjuk a tudomány "gyümölcseit".
De a tudomány sokkal több gondunkat és bajunkat oldotta meg mint a vallás.
Én csak azt mondom, hogy létezik emberség, becsület, erkölcs vallás nélkül is.
Nem tudom van-e Isten. Ez a kérdés számomra nem fontos. A választ úgyis meg fogom tudni, amikor majd szükség lesz rá. Az én életemet ez a legkisebb mértékben sem befolyásolja.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
"Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probaly came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. You couldn't be here if stars hadn't exploded, because the elements - the carbon, nitrogen, oxygen, iron, all the things that matter for evolution and for life - weren't created at the beginning of time. They were created in the nuclear furnaces of stars, and the only way for them to get into your body is if those stars were kind enough to explode. So, forget Jesus.
The stars died so that you could be here today."
u dont have to listen anybody else but me
Sztornó, vagy ha úgy gondolod a te gondolataid egyfajta alternatívája.
Ha magadat képes vagy egy gyerekkortól felnövõ személyiségként megélni. Akkor ezt a lehetõséget miért vitatod el istentõl, aki amúgy a saját képmására teremtett bennünket?
Az nem úgy volt...
Az agyunk ebben a dimenzióban van, a lelkünk pedig egy másikban.
Minden tiszteletem és sajnálatom a beteg emberé és fizikusé, de nem szép dolog így leugatni a filozófiát és hitet/hittudományt.
Az nem úgy volt...
Azonban attól, hogy Hawking a saját szakterületén nagyot alkotott, még nem kell úgy tennünk, mintha ezekben az un. végsõ kérdésekben is kompetens lenne.
Nem az, nem kompetensebb, mint bármelyikünk!
Az intelligens tervezettség vizsgálható
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Mert ugyan csak nem vagy olyan beképzelt, hogy azt gondolod, hogy az emberi ismeret teljességét birtoklod, akkor, amikor a tudomány egyfajta mindenhatóságát hirdeted (amit amúgy a tudomány nem hirdet, lévén, hogy az csupán a megismerés egy módszere, és nem több. És persze rendszerezett megismerés már a tudomány elött is volt).
Az, hogy kiket hagyunk meghalni mindig kemény morális kérdés. De sajnos erre pont a tudomány nem fog elfogadható választ adni, talán sohasem
Ettõl még az egyik legokosabb ember a világon, és fõleg vallásosoktól nem méltó, hogy így megtámadják.
Könnyû ilyen helyzetben elhagynia magát valakinek, õ nem tette, egész életében nem adta fel, és nem tesz mást, csak azt mondja ami a meggyõzõdése.
Ez a legbecsülendõbb egy emberben.
Akármit is mond, legfeljebb méltatni lehet, kritizálni soha! (de ez nem elsõsorban neked szól, hanem egy-két korábbi embernek)
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
ha igen akkor kivancsi lennek melyiket valasztottad m nert ugyebar logikailag utik egymast
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Igazából azt a kérdést akartam feltenni, hogy miért lenne kitüntettet az a vallás, amiben akármelyikõtök hisz?
De ezt azt hiszem kérdezte már valaki.
Nekünk az iszlámok pogányok, nekik meg mi vagyunk a gyaurok.
De abszolút igazságot csak a tudomány szolgáltatott eddig. Õ volt aki miatt most ezt neten meg tudjuk vitatni, miatta éheznek sokkal kevesebben Afrikában, miatta lehetünk sokkal többen a Földön, mint nélküle (ez persze hosszú távon öngyilkosság), miatta olcsóbb a kenyér.
Nem mondom, hogy ez jó, azzal hogy megjelentek ez erõgépek csak a fizikai elkorcsosulásunkat idézzük elõ, most az intelligens gépekkel a szellemi is folytatódik, azzal meg hogy mindenkit megmentünk minden betegségtõl az emberi fajt is tönkretesszük.
De úgy látszik erre van igény, miért nem lehet elmenni hagyni azokat, akiknek lejárt az idejük, miért kell akár annak az árán is "életben" tartani õket, hogy testileg és szellemileg teljesen leépülnek?
Minden perc amit itt töltünk, az ajándék, ezt kell elfogadni, eszerint kell élni, úgy, hogy legyen aki továbbvigye azt, amit elkezdtünk.
És ettõl még isten létezhet. És isten nem csak szabad akaratot adott, lelket, tudatot, hanem lelkiismeretet is.
Ha jól használjuk ezeket a képességeinket, talán még fejlõdhetünk is.
A gagyi filmekben, vagy a kocsmapult mellett legalább annyi bölcsesség van, mint a Bibliában, de biztos, hogy több, mint akármelyik nóbeldíjas értekezésben!!!
😊
Legyen annyi hit, ahány ember és legyen még annál is több, hiszen mindenki másban "hisz", amikor gyermek és másban, amikor felnõ és megint másban, ahogy öregszik és közben is változtatja a véleményét a "dolgokról".
#wildcox én csak egyet kérdeznék az anyag mindenhatóságában hívõ, rendszerint ateista materialistáktól:
MI AZ "ANYAG"??? MI "AZ"? MI?
N E M tudjátok megmondani, hogy micsoda! Mégis hívatkoztok rá, mint érv, példa.
Semmiben nem látom a különbséget azokhoz képest, akik ugyanezt teszik, csak az "anyag" SZÓT kicserélik "Istenre".
Mert hogy az az "anyag", amirõl te beszélsz az egy szó, egy gondolatforma az [ielmédben, pont úgy mint az "isten".
Nem azt mondom, hogy az ezért az "ELME", mint olyan akkor most az "anyag", mint olyan fölött áll, csupán azt, hogy hátrább az agarakkal!
Olyan dolgok miatt hordjuk le a másikat, amiben nem biztos, hogy bárkinek is objektíve igaza lehet...<#nyes>#nyes>
iSS!
Sajnálom a magányát, sajnálom más magányát is aki hétköznapi értelemben véve normálisan élt évtizedeken keresztül, de nem volt része abban, hogy bizonyos dolgokat átéljen.
Ilyenkor én magam is átkozom azt, akit istennek nevezek, hogy hogy gondolja azt, hogy ezek az emberek, lelkek, elviselik azt amit rájuk mér úgy, hogy nem adja meg nekik a tisztán látás esélyét!!!!!!!!
Még egyszer ajánlom a figyelmetekbe: olvassatok történelmet és válaszoljatok a kérdéseimre:
Létezik-e Isten, mint a világot folyamatosan alakító entitás?
Létezik-e Isten, mint a világot megteremtõ, de aztán magára hagyó entitás?
Van-e tudat a biokémia után?
Igazak-e a természetei törvények?
Az elsõ kettõre a fizika nem tud válaszolni. Lehetetlen az összes részecskét folyamatosan megfigyelni, elméletileg nem zárható ki, hogy valami mindig befolyásolja a történéseket, amikor nem figyelünk.
A kérdés akkor inkább, hogy ennek mi értelme van? Ha a teremtett világ tökéletes, akkor miért kellene belenyúlni?
Az 100%, hogy "természetfeletti" erõt egy embernél sem mutattak még ki. Aki úgy gondolja ilyennel rendelkezik, egy millió dollárt adnak érte, ha bizonyítani tudja.
Tehát fogadjuk el, hogy az ember nem tud kilépni a fizika ismert törvényei által szabott korlátokból. Ez azt jelenti, hogy az ember nem isten. Számomra ez megnyugtató 😊
Miért létezik a világ? Hawking azt mondja, hogy a gravitációs kötési energiából származik a részecskék létrehozásához szükséges energia, vagyis egy gravitáló csomó ugyanúgy rendelkezhet nulla energiával mint a vákuum. Hogy mi a vákuum abba most ne menjünk bele (én sem tudom). Õ viszont tudja, ha azt mondja ez kijön, neki ELhiszem (nem hiszek benne, hanem megbízok benne).
Következõ dolog: bizonyos fizikai állandók úgy tûnik, hogy nagyon pontosan vannak hangolva. Pl. ha a nukleáris kölcsönhatás egy ezrelékkel erõsebb vagy gyengébb lenne, vagy szénbõl keletkezne sokkal kevesebb, vagy oxigénbõl.
Számomra ez nem bizonyíték semmire. Ha aranyból lenne sok, akkor aranyalapú lenne az élet.
Az élet létrejötte: az hogy eddig a vegyészek nem csináltak a szervetlen trutyijukból szerves trutyit szintén nem magyarázat semmire. Vannak ismert fehérjék, amik képesek magukat másolni. A természet laboratóriuma az egész bolygó volt, talán az egész univerzum, elég ha egy helyen megjelenik az élet.
Ha egy darab önsokszorozó rendszer keletkezik, akkor beindul az exponenciális növekedés és szükségszerûen az evolúció is!
A halál után: az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs rá. Egyenlõre a tudat nem tûnik másnak, mint az agy mûködésének. Pontosan még nem értjük, de az alapfunkciók látszódnak.
Fel lehet tenni a kérdést: ha a tudat nem az anyagból származik, hanem a testen kívülrõl ahogy itt egyesek állítják, akkor miért nem léteznek emberi intelligenciával rendelkezõ állatok? Ezek szerint az agynak mégis van köze a gondolkodáshoz... Akkor azt lehet erre felelni, hogy csak a cselekedeteinket irányítja ez a külsõ valami (amire megintcsak semmilyen bizonyíték nincs), és az agy csak a közvetítõ.
Hogy összefoglaljam a helyzetet: mindenre lehet valamit kitalálni, de attól még nem lesz igaz. Szerintem helyes a szkeptikus álláspont, hogy ne hozzunk be ismertlen tényezõket, ameddig az ismertekkel megmagyarázhatunk valamit!
Személyes meggyõzõdésem:
A világ létrejött (tapasztalat hogy létezik). A kvantumfluktuációk azért kellenek, hogy ne egy homogén gömb legyen az egész.
Amiben én hiszek az a multiverzum elmélet: minden kísérletnek megvalósul az összes lehetséges kimenetele. Ezekbõl mi mindig egyben maradunk benne. Épp úgy bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan, mint Isten léte vagy nem léte, de ez legalább egy izgalmas univerzumot ad, ahol MINDEN FIZIKAILAG LEHETSÉGES ESEMÉNY MEGTÖRTÉNIK! Ne feledjük, hogy a fizikában vannak lehetséges de valószínûtlen események is, amikor az entrópia spontán csökken. Ezeket nevezzük csodának a fizikában.
Nem lehetetlen, megmagyarázhatatlan, csak statisztikailag nagyon valószínûtlen. Ilyen, amikor egy hidegebb test hõt ad át egy melegebb testnek. A tapasztalat szerint ez mindig fordítva történik, de van az ellentétének is valószínûsége.
Ennél látványosabb pl. ha spontán rendezõdés következtében egy álló test mozgásba jön. Ne felejtsük el, hogy a test atomokból áll, a hõmérsékletet ezek mozgása, ütközése okozza.
Elvileg elképzelhetõ, hogy egyszer csak véletlen egy irányba mozdul az összes.
És ezeknek mindnek megvan a valószínûsége. Kb. egy univerzumban egyszer, de végtelen sok univerzum van!
Hogy miért van itt, az egy olyan kérdés, ami totál lényegtelen az életünk szempontjából. Ebben élünk és ezt el kell fogani. Mint ahogy azt hogy van gravitáció és elektromágnesesség.
Nekem teljesen megfelel az a világkép, hogy mi vagyunk az experiment #314152935498158673426851354, ettõl még nem fogok hazudni, csalni, lopni, stb.
Nekem ehhez nem kell a tízparancsolat. Normális embernek jól esik segíteni a másikon, mert ez van bennünk, így éltük túl az elmúlt 300000 évet. Összetartóan, nem egymás torkának esve. És ezt az evolúció tette belénk!
Ez az, amit a neoliberális közgazdaság ki akar irtani belõlünk. Mert ha az emberek nem akarják egymást a földbe tiporni, akkor nincs verseny, nincs növekedés, amire a lufi társadalmuk alapul, ahol tízezrek dolgoznak néhányak kedvéért, akik milliomosok lesznek.
Szerencsére õk lesznek az elsõk akiket majd falhoz állít a forradalom ((c) Douglas Adams), amikor rádöbben a népesség, hogy véges erõforrásokat fogyasztottunk el történelmileg másodpercnyi idõ alatt.
Mellesleg felvilágositani valakit sosem késõ...