1281
  • gviski
    mondjuk ez szerintem igaz:
    "csak azért vagyunk itt, mert az egész a véletlen műve"
  • NEXUS6
    Plusza a Titán még kisebb és a földinél sűrűbb légköre van!
  • Joaquin
    A Marsnak van légköre csak ember számára nem belélegezhető (azaz maximum egyszer, haha).
  • Chocho
    Valakik itt már butának neveztek csak azért, mert felhívtam rá a figyelmet, hogy a hit, a halál és a teremtés kérdése nem ilyen egyszerű. A filozófia sem csak a halállal és az élettel foglalkozik, hanem például a tudomány fejlődésével, az erkölcsök meghatározásával és a lélek definiálásával, ami simán tudományos kérdésnek is beillik, hisz az elmét azonosíthatjuk a lélekkel - na nem mintha az érzelmeink ne lenének ellentétesek vele, de sebaj.

Hawking okos ember, de itt mellélőtt. Olyan dolgokba ugat bele amiről láthatólag fogalma sincs. Mi az, hogy azért vagyunk itt, mert az egész a véletlen műve? Na és a véletlen mint olyan miért történt meg? Csak, hangzik a válasz, ami minden, csak nem tudományos. Hasonlóan buta gondolat a halált a materializmusig degradálni. Elhiszem, hogy személyes szempontból így a legkönnyebb feldolgoznia az állapotát, de nekünk ehhez mi közünk? Ha a halál csak egy kikapcsolódás, akkor nyomás kiásni a papit meg a mamit, mert előbb vagy utóbb visszafordítható lesz a folyamat. Milyen kár, hogy erre egyelőre 0, azaz KURVÁRA SEMMI esély nincs, max a nanotechnológia, de az is csak elmélet, és semmi sem mutat arra, hogy a cáfolatai ne válnának igazolhatóvá.

Tévedés ne essék, nem vagyok hívő. A magam módján gondolkodom a világról de ehhez senkinek semmi köze. Csupán arról beszélek, hogy itt olyan dolgokon folyik a vita, amiket már több száz éve is megfogalmaztak. Descartes, valaki?
  • NEXUS6
    De fog. Mert a politikusoknak azt el lehet adni, hogy találtunk egy bolygót, ami olyan mint a Föld. És erre adnak pénzt.

Azt meg lexarják ha találunk 5000 olyan bolygót, ami olyan mint a Jupiter. Mert kb azt sem tudják, hogy az milyen is.
    Bár igazából senki sem tudja ugye:)))
  • NEXUS6
    Szerintem kéne még ezzel a hit kérdésével foglalkoznod.

Kezdjük ott, hogy miből gondolod azt, hogy az a hit amikor egy idea hatására megváltozik a viselkedésed, az meg csak mondjuk vélekedés, amikor nem?
    Ha jól vettem ki a szavaidból, kb így értelmezed.

Ilyen nincs, én filozófiai, pszichológiai ismereteimnél a hitnek ilyen fajta megfogalmazásával még nem találkoztam, de ha gondolod dolgozd ki és építs erre egy filozófiai, vagy pszichológiai irányzatot. Kb a behaviourizmushoz hasonlít a legjobban, bár ők meg igazából lexarták, hogy mit hiszel, mert azt lényegtelen belső mechanizmusnak vagy minek tartják.

Szal ha azt mondom, hogy 30, vagy 40 év év múlva biztosan meghalsz, és te ezt el is hiszed, akkor melyik hitre hogy változik meg a viselkedésed? Szerintem egyikre sem fog semmilyen mértékben. Pedig bármelyiket maximálisan elhiheted és a tartam között mondjuk 33% különbség is van.
  • dronkZero
    Akkor meg már lehet, hogy nem lesz nyersanyagunk arra, hogy elhagyjuk a bolygót.

A Marsnak nem véletlenül nincs(minimális) légköre. Ha iszonyatos munka árán mégis csinálsz neki, akkor azt ugyanúgy el fogja veszíteni, mint az eredetit.
    Nem szabad elfelejteni, hogy mennyivel kisebb a Földnél:

Túl kicsi a gravitációja hozzá, hogy légköre legyen.
  • gviski
    az igazi lökés az fogja adni amikor a földünk annyira ki lesz zsákmányolva, hogy új lehetőség után kell nézni. Itt van a Élet a Marson sztori, nem tudom pontosan de 1000 éven belül lakhatóvá lehetne tenni úgy, hogy az ember mindenfajta légzés segítő eszköz nélkül sétálni tudjon rajta. Az a baj hogy régen láttam a nat.geo.-n a filmet és nem emlékszek a pontos számokra :-(
  • dronkZero
    Az a baj, akinek szánod a mondanivalód, az úgysem érti, aki meg érti, azt már eleve nem kell meggyőznöd... :P
  • dronkZero
    Hát őszintén ennek most nem sok értelme van.

A bolygókutatás jelenleg masszív távcsőbe bámulást meg színképelemzést jelent. Ennek nem fog nagy lökést adni, ha találunk lakható bolygót, mert miért adna? Majd szépen regisztrálják, lejegyzik, aztán bambulnak tovább a távcsőbe. Mint ahogy az eddigi lakhatatlan bolygók esetében történt. Nem értem, miért gondolod, hogy bármit is változtatna a dolgok menetén egy ilyen felfedezés...
  • JMáté
    Mármint de :D. De értitek, ugye?
  • morden
    OFF nemrég találtak esetleg életre alkalmas bolygót nem is annyira messze, hiszem, hogy találunk majd egy tökéletes bolygót magunknak és az nagy lökést fog adni a bolygókutatásnak.
  • JMáté
    Pontosan. Csak a béka meg a gomba azért egyszerűbb dolgok, mert azokat a nagy méretük miatt szabad szemmel is meg tudjuk figyelni, a fényt viszont nem.
  • dronkZero
    Egyébként meg azt tenném még hozzá, hogy nem fog menni lerántani a tudományt a seggből előrántott estimesék szintjére. A te érvelésed tényleg nem állja meg a helyét, az "enyémet" meg elég jól alátámasztja a neurológia, a pszichológia, és a vallástörténet.
  • gviski
    hát úgy legyen, meg már lassan a Marsot is meg kéne szállni.
  • gviski
    vagy mint a gombák, amik se nem növények se nem állatok, de vannak :D
  • dronkZero
    Semmi okom nincs rá, hogy isten létezését valóságosnak tekintsem, így nem is tekintem annak.
    Mi a bajod a nullhipotézissel? Az egyik legtarthatóbb álláspont.
  • JMáté
    Mármint nem hal és nem is nyúl. De természetesen béka.
  • JMáté
    Ezt most nem egészen értem. A fénye nem hullám és nem részecske. Az fény. Néha a viselkedés hasonlít a hullámokéhoz (azokhoz a kis fodrozódásokhoz amiket a vízfelszínen látni néha), néha meg inkább úgy lép kölcsönhatásba mint egy részecske (apró összenyomhatatlan golyó). Már írtam egyszer, de leírom megint: a fény az egy béka. Néha úgy csinál mint egy hal (pl. a szaporodása vízhez kötött). Néha meg úgy mint egy nyúl (pl. nagyot ugrik). De attól még nem béka és nem is nyúl.
  • morden
    Én hiszek benne, hogy így lesz :D (majd 50 év múlva visszatérünk ár :D )
  • gviski
    "mostani fizikai elméletek lehet 50 év múlva a kezzelfoghatóak lesznek."

hát nem biztos, mivel az elmúlt 100 évben volt két világháború, és egy hidegháború, ami felgyorsította az fejlesztéseket, a kísérletezéseket. elég megnézni a NASA költségvetését hogy a 60-as években menni volt, és ma mennyi...
  • gforce9
    Na ez a gond :) Azok az emberek akik vallásosságuk mellett vagy épp annak ellenére normálisak, tisztességesek, azok nemhogy nem próbálják megtéríteni a másikat, vagy épp nyomatni az egyházat anyagilag, hanem megelégszenek azzal, hogy ők saját maguk számára megtalálták azt a megnyugtató világképet, ami szerint ők nyugodtan le tudják élni az életüket. Az ilyen emberekkel semmi gond sincs. Ők nem bántanak engem, én sem őket. Milyen jogon is tenném? Nem vagyok én sem több, sem kevesebb senkinél. Azokkal van bajom, akik magyaráznak mindenféle erkölcsről, meg tisztességről, holott ők nem úgy élnek. Valamint a másik dolog amitől falra mászok: Az egyházi tanítások és az emberi normális értékrend és erkölcsök között semmiféle kapcsolat nincs. Nagyon egyszerű példával élek: Ha a vallási tanításoknak valóban lenne közvetlen nevelő hatása, akkor a börtönökben nagyobb arányban lennének a nem vallásosak. Nem tudok statisztikákat, de biztos vagyok benne, hogy mindkét oldalról ugyanannyian ülnek a dutyiban. Sem ahhoz, hogy előrehaladjuk sem ahhoz, hogy jó emberek legyünk, nem feltétel az, hogy vallásossá kell váljunk. Nincs a kettőnek egymáshoz köze. Ezt csak az egyházi intézmények akarják mindenképpen így beállítani, mert az iszonyatos pénzlenyúlások mellett, valamire ugye hivatkozniuk kell.
  • morden
    Jaja vágom, ha azt hiszed, hogy hullám a fény akkor hullám ként fog viselkedni, ha azt hiszed, hogy részecske akkor részecske ként fog viselkedni, lehet hogy a legújabb fizikának sokkal több köze van a hithez , mint az sokan gondolják.
  • morden
    Valóban nincs hatása egy határon túl a fizikának a mindennapokra, majd elkezded használni a GPS-t, internetet, meg az elektromos áramit aminek a fele kb Paksról jön :D ezek mind mind 100 év elezőtti elméletek kézzelfogható változata, éld bele magad abba, hogy a mostani fizikai elméletek lehet 50 év múlva a kezzelfoghatóak lesznek.
  • JMáté
    Sehonnan. Csak hittem benne :D
  • JMáté
    Az hogy más területeken esetleg a ma ismert elméletek nem írják le a világ működését az régóra vizsgált kérdés. Hiszwe ki tudja mi van ott ahová nem látunk el (jó, hát néhány dolgot azért kizárhatunk, de nem mehetünk biztosra)?
    De ez nem vallás. Az elméletek csak megpróbálják leírni a világot. Könnyebben érthető dolgok működéséhez hasonlítják. Például: néha úgy tekintünk at atomra mint összenyomhatatlan golyóra. Így számolunk vele, mert azt tapasztaltuk hogy jó előrejelzéseket ad. De az atom kurára nem részecske és nem is hullám. Csak néha hasonlít valamelyikhez. De nem lehet abban hinni hogy az atom az részecske, és abban se hogy hullám, mert nem azok, és ilyet soha senki nem is állított.
  • Shakata
    JMáté: már a topic elején leírtam 1x,csak régen volt, hogy ezt hívják agnoszticizmusnak. Nem tudjuk eldönteni.

Zero: Van némi igazság abban, amit mondasz. A legfőbb probléma vele, hogy alapvetésként már előre eldöntöd, hogy nincs Isten. Erre építesz egy érvelést, aminek a végén természetesen az jön ki, hogy nincs Isten. Ennek az ellentéte: az ember valamilyen formában Isten alkotása, ezért keresi Istent. Először a rezgő bokorban, aztán a villámban, aztán a világban stb. Tehát van isten.

Egyik érvelés sem állja meg a helyét.
  • dronkZero
    Jó, ha ennyire erőlteted...

Mégis, mennyiben változna meg a viselkedésed, ha 100% bebizonyosodna, hogy az ősrobbanás megtörtént? Vagy ha az bizonyosodna be, hogy nem? Mert nekem semmiben, az égvilágon.

Egy bizonyos határon túl a tudományos elméleteknek nincs hatása a mindennapi életre, a hit meg kizárólag azt befolyásolja. Az, hogy ezt vagy azt feltételezek, az nem hit. Még mindig. Ha százszor állítod az ellenkezőjét, akkor százegyszer le fogom írni, hogy nem az.
  • NEXUS6
    Ezt honnan szűrted le?
  • dronkZero
    Na jó, közelítsük meg másik oldalról.

A hitre való hajlam is az evolúció következménye. A fejlett gondolkodással jár együtt. Arra van drótozva az agyunk, hogy a lehetséges veszélyeket minél hamarabb azonosítsuk. Így az agyunk real-time elméleteket állít fel, hogy milyen történéseknek mi lehetett az oka. "Azért rezeg az a bokor, mert ott bujkál egy oroszlán?" Ez sokáig nagyon hasznos volt, mert nincs olyan, hogy túl biztonságos, inkább ijedjek meg a széltől, minthogy figyelmen kívül hagyjak egy oroszlánt. Csak ez a dolog borzalmasan pontatlan, a tudomány egyik elsődleges célja ennek a kiiktatása.
    Na ennek a rendszernek az egyenes következménye az istenhit.
  • JMáté
    Spagettiszörny spagettiszörny spagettiszörny spagettiszörny spagettiszörny!
    Mi van vele? Az is tök jó hit. Miért nem hiszel benne? Miért tartod őrültnek aki hisz benne?
  • Shakata
    JMáté: Nem akartam általánossággal válaszolni, csak meg akartam osztani, amit gondolok.

Geforce: egyetértek, de ennek semmi köze azokhoz, akikre a vallás épül. A terepjáróval közlekedő Buddhista szerzetesek sem igazán Buddha tanítását követik...

Zero: Itt sántít amit mondasz. Mert a negatív tulajdonságok sem csak a vallásokra jellemzők. Sőt... Ráadásul ezek az emberek nem a vallás, hanem a hatalom miatt olyanok, amilyenek. A vallás maximum ürügy lehet. Ráadásul, mire alapozva mondod, hogy a negatív dolgokat jobban felerősíti? Rengeteg embernek adott vigaszt, támogatást, nyugalmat mondjuk pont a keresztény hit, az elmúlt 2000 év alatt, csak ők nincsenek benne a médiában. A pedofil papok pedig igen, ezért úgy tűnik, mintha ők lennének többen.
  • morden
    Van az SG-n egy új tudományos cikk, ahol már pedzegetik, hogy Einstein tévedett ebben-abban, érdekes, hogy utólag mindig kiderül, hogy okok nagyrészt jó amit mond a csóka (pl Newton), de jön valaki aki azt mondja, hogy itt már más érvényes (Einstein) majd jön megint valaki és azt mondja, hogy jó ok neki is igaza volt de itt megint más érvényes ( lehet hogy az lesz a nagy egyesített fizikai elmélet, hogy nem lehet ilyen, mert más helyen más fizika uralkodik ? ) Aztán éppen ki melyik elméletben hisz az fogja meghatározni a gondolkodás mósját és íme a modern vallás .
  • NEXUS6
    Miért vagy ilyen vallásellenes és miért azonosítod a vallást az egyházakkal? Van olyan vallás, aminek nincs is egyháza, vagy csak marginális hatású, vagy épphogy kismillió van belőle. és semlegesítik egymás hatását.

A nagy vallások egyhezai meg olyan erősek, mint minden olyan szervezet, aminek x millió tagja van és legalább annyira mossák is az emberek agyát (gyak egységesítik a hitrendszerüket), mint minden más ilyen mamutcég.
  • gforce9
    Nem zárja ki, de nem is teszi szükségessé van akinek kell valamiféle felsőbbrendű dologban való hit, van akinek erre nincsen szüksége. Nekem nincs szükségem rá, de nem bántom azokat akiknek van, amíg ők sem bántanak engem. :)
  • JMáté
    Én arra tekintek tényként ami nagyon valószínű. Pl. hogy holnap felkel a Nap. Istern létezése éppen annyira valószínű mint a repülő spagettiszörnyé, ezért nem hiszem hogy létezne. Sőt, a valószínűség olyan kicsi, hogy hétköznapi szóhasználattal élve azt mondom "kurvára nem létezhet ilyen cucc". Ez persze szigorúan véve csak hit, akárcsak az hogy holnap felkel a Nap.
  • NEXUS6
    De nem hagyom!
    Ennyi minden érved, hogy lehülyézel?
    Fel akarsz idegesíteni, hátha hibázok, vagy mi?
  • JMáté
    Ezt most ne értsd félre, meg az is lehet hogy csak bennem van a hiba, de kicsit zavar hogy mindig amikor humán-beállítottságú emberekkel vitázom, előbb-utóbb eljutunk oda hogy valami nagyon költői dologgal válaszolnak, amit én nekiállok a középiskolai irodalom jegyzeteim segítségével elemzni, azán nem sikerül, aztán nem tudok rá válaszolni, de nem is tudom hogy kell-e, mert nem tudom mit jelent egyáltalán. lehet hogy egyetértését fejezi ki.
  • dronkZero
    Az a baj, hogy úgy válaszolsz, hogy fogalmam sincs mire.
    Igen, ha hirtelen bekövetkezne az armageddon, akkor felülvizsgálnám a nézeteimet. Tudod, ebben különbözik a tudomány és a vallás, hogy a tudomány bizonyos állításai már bekövetkeztek, a vallás állításainak bekövetkeztére meg csak várunk, csak várunk...

"Önfeláldozás, empátia, szeretet, törődés, alázat, békesség. Ezek ott vannak a mérleg másik oldalán, ezeket miért nem mondod soha?"

Mert ezek nem kizárólagosan a vallásosakra jellemzők, és a legnagyobb hazugsága az egyháznak, hogy ez mind tőlük származik. A legaljasabb geciség, jó is, hogy szóba került, mert ez is egy borzalmasan nagy probléma a vallásokkal, hogy megpróbálnak kisajátítani természetes emberi tulajdonságokat.

Igen, amiket írtam, azok is valóban emberi tulajdonságok, viszont ezek olyanok, amiket a vallás felerősít. És sajnos a negatív tulajdonságokat jobban erősíti, mint a pozitívakat, ezt a tapasztalatok alapján kijelenthetjük nyugodtan.
  • NEXUS6
    "2.) nem csak azt tudom, amit látok. Pl nem látom, hogy meg fogok egyszer halni, azonban semmit sem tudok annyira a világon, mint hogy ez be fog következni. És miért pont a közvetlen tapasztalást tekinted tudásnak? Az érzékek is becsaphatóak, ez a definíció a tudásra elég gyenge, pl egy illuzionistáról is tudom, hogy nem varázsló, pedig az érzékek alapján pont az ellenkezőjét kellene "tudnom". Hibás."
    Idáig nem akartam lemenni, mert Zéró már eddig is kiakadt.

De igen, még ez sem, a közvetlen érzékelt valóság sem biztos, közmegegyezésen tanuláson, egyfajta elfogadáson alapul a valóság koncepciója, hiszen látod, hogy vitatkozunk rajta.

Pontosan ez, hogy itt nem tudunk megegyezni a bizonyíték arra, hogy a tudományos ideákhoz is szükség van ilyen fajta elfogadásra, hitre.

Nem vezethetünk le mindig mindent a legalapvetőbb információkból.
    Pl érdekes az, hogy sok emberrel dolgoztattak, a II. VH alatt bonyolult számításokat csináltak, és ugye volt egy módszer arra, hogy ne nagyon tévedjenek.
    Még a számítógép is néha melléüt. Analog műveleteknél meg még bonyolultabb a helyzet, márpedig a világ nem digitális, az agyunk sem. Minden eredmény még az 1+1 is mondhatni statisztikai. Eddig megcsinálták 10 a sokadikonszor és 2 jött ki a legtöbbször. De nem ez volt az egyetlen lehetséges megoldás.
    De ezt fogadjuk el, ezt hisszük helyesnek.