Dwarf Fortress
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
lirikTENK |XMG Neo 17 (M21), RTX 3080(16GB), i7-11800H, 64GB ram
How much can you take,before you snap?
Úgy rémlik, hogy mind a két oldalt kiválasztottam amiket akarok és úgy nyomtam offert.
Szal odahordtad a cuccokat. Trade képernyő, jobb oldalon kijelölöd, hogy mit adsz, bal oldalon, hogy mit kérsz, és trade?
Ugye nem offert nyomtál? Mert az odaadja _ingyen_, kvázi adóként a hegyotthonnak, és akkor tényleg nem kapsz érte semmit cserébe.
Amikor ugye megvolt a trade, odahordtam egy csomó gemet és a tradernél az alku után ott voltak a cuccaim zölddel kiemelve, de viszont amit én kértem cserébe nem tudom hol vannak. Volt pár pickaxe, anvil, 1-2 armor darab ilyesmi.
Kereskedelemnél két dolog van, az egyik a tényleges kereskedelem, amit a bróker csinál, meg a tárgyalás, amit a leader(ez csak a törpéknél van, a többi nép azt hoz, amit úri kedve tartja). Amit a leaderrel kérsz, az csak a következő évben jön.
Tradernél meg kell valaki, aki kereskedik a depónál, haulerek odacipelik a cumót. Aztán amikor megtörtént a tranzakció, a szerzett cuccok a depóba kerülnek, ahonnan a megfelelő raktárba szállítják.
Plusz szerintem már elég jól állok ahhoz képest. Csináltam egy adag silver bar-t is, plusz animal traininget most akarom beizzítani, hogy legyen warhoundom.
Tradenél egy csomó mindent eltradeltem, de az itemek amiket kiválasztottam sehol sincsenek. Ilyenkor még kell ott csinálni valamit mielőtt elmegy? Leginkább az anvil hiányzik.
Edit: lassan megint kéne jönni egy karavánnak és remélem hoz magával. 😊
Mineral Scarcity: 350 (+-50) ez szabályozza,hogy milyen sok érc és egyéb kőzet legyen. ez egyébként a "Frequent" és "Everywhere" közötti érték. rakhatod másra is. 100 a minimum érték,az felel meg az Everywhere-nek a normál map generáláskor. 100000 a max,minél magasabbra veszed annál kevesebb érc lesz, értelemszerűen.
Volcanism Weighted range (80-100): 3 vagy 4. növeli az esélyét,hogy sok vulkán jelenjen meg a térképen
Minimum Volcano Number: 50-60 mennyi vulkán legyen a térképen.
és ami még lényeg, hogy a Maximum Volcanism értéke 100 legyen (ennyi a default értéke egyébként), különben nem alakulnak ki vulkánok.
Történelemmel nem szoktam foglalkozni én általában úgyhogy, ahogy szeretnéd. 😊
Más. Fortom ugye tele van most gold nuggettel, de még parázok ingotot csinálni belőle, mert túl értékes és olvastam, hogy gazdagság alapján is jönnek elvinni a drágaszágot a goblinok. Persze teljesen be is zárkózhatnék, de az úgy túl egyszerű lenne.
Őszintén szólva én nem szoktam sokat szórakozni a worldgen beállításaival, legfőképpen azért, mert általában csak szarabbul sikerül beállítani, mint a default. Múltkor a barlangokat akartam redukálni, aztán lett egy _összesen_ 30 szint mély világom. Volt, hogy a vulkanizmust akartam felturbózni, akkor vagy nem láttam hatást, vagy 1000 rejectnél leállítottam a generálást.
Annyira meg nem érdekel, hogy nagyon utánanézzek, annyira nem fontos, default beállításokkal is lehet jó világot generálni...
Szóval ha advanced worldgenhez van jó sablonotok, vagy értékek, hogy miket állítsak, akkor azt örömmel veszem.
Történelem milyen hosszú legyen? Legutóbb egy 350 éves világot sikerült legenerálnom, 400 fölé még nem sikerült menni, bár lehet, ha éjszakára vagy meló idejére otthagynám a gépet, akkor tudna végezni. 350 év elég ahhoz, hogy a nekromanták elkezdjenek terjeszkedni, de nem annyira sok, hogy kipusztuljanak a megabeastek.
Ásványokat én felraknám sűrűre, de advancedben nem tudom, hol kell.
(Két napja megkezdett hozzászólás, böngésző cache-ben)
Szal nem, nem kezdtem el, még ez a hozzászólás is félbemaradt... 😛 De akkor nekiállok, hétfőre akkor igyekszem valami prezentációt brikkenteni, meg feltöltöm az állást. Sztem szombat délutánig még nyomhatjátok a kezdés előtti tippeket, worldgen, embark cuccok, helyszín, stb, valószínű, annál hamarabb nem kezdek bele.
Zero: van valami fejlemény? esetleg elkezdted már? 😊
kicsit el vagyok havazva most munkával és nem tudom mennyi idõm lesz játszani hétvégén. jövõhétig meg simán letolsz 1 évet és akkor átveszem én.
Akkor ha jól látom, hárman vagyunk, Tera ne kezdjen inkább, úgyhogy hajrá, állj neki a hétvégén, én meg leszek harmadik. Én már túl sokat beszéltem arról, hogy én hogyan szeretem a kezdést, szal nincs pofám ténylegesen kezdeni.
El ne felejtsd a törpéket átnevezni, és SaGa-t is vedd be a bandába, hátha õsszel még meggondolja magát... Én a mason akarok lenni. 😊
Felõlem elkezdhetjük lassan.
Mondjuk akkor azért ne te kezdd el az erõdöt... 😊
Többieknek is:
A héten megcsináljuk a világot meg a kezdõ buildet?
Tippem nincs, miért maradt bennem, hogy 1000 az ára, de tényleg nem annyi.
Közben azt írja a wiki, hogy általában csak cselendzs része a "nem viszünk üllõt"... Ami mondjuk elég érdekes, megnézném azt az erõdöt, aminek az elsõ õszig _szüksége_ van arra az üllõre. Én részemrõl még azt a 100-at is sajnálom érte, mikor kb három totemért lehet egyet elcserélni rögtön az elsõ õsszel...
Elég jól állok a játék megismerésével, de persze még csomó mindent meg kell tanulnom.
Úgy szoktam, hogy pl miner skillt nem viszek, leader skilleket adok a törpének, aztán kezébe nyomom a csákányt. Az elején úgyis árkot ás meg rámpát bont, azzal hamar megnõ a skill, és mire tényleg bányászni kell, addigra már tud, többé-kevésbé.
Az ambusher meg egy kis trükk, ambusher 5 marksdwarf 4 hammerdwarf 1 skillel kap fullos felszerelést, nem kell külön vinni. Bõrpáncél, számszeríj, tegez. Egyébként õ lesz késõbb a craftsdwarf, elkezdi gyártani magának a lõszert csontból. De tényleg kell hozzá butcher, meg tanner is. Lehet, hogy tényleg ráér, vadászok is szoktak jönni tömegével.
Fisherdwarfokat nem szoktam vinni, az szinte mindig jön egy rakással.
Kovácsot azért szoktam embarknál vinni, mert azt a skillt nehéz tápolni, nem jön rosszul egy kis boost.
Anvil tényleg csak 100. Régen nem 1000 volt? Jó, akkor vigyünk, meg menjünk vulkán mellé.
Lehet, hogy woodcuttert külön kéne vinni, axedwarf skillel, hogy legyen vész esetére katona.
Na igen, állatok nem feltétlen kellenek, de szeretem magam túlbiztosítani, és a madarak olcsók. Mondjuk akkor maradjunk a kompromisszumos 1 pár valamilyen madárnál. Jó az a tojás, legalább a plump helmetet lehet alkohollá fõzni. Meg egyébként a lavish meal-ekhez nem árt, ha van sokfélébõl sok.
Az meg biztos, hogy nem kell nehéz környék elsõre, elég nehezítés lesz a folytatásos dolog. 😊
Spoiler alatt kép
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
törpék:
ambusher? csak így magában? vagy hunter-re gondolsz? én inkább fisher dwarfokat szoktam az elején hozni, fõleg, ha folyó is van. hunter mellé kell egy butcher is, igaz így legalább lesz bõr meg csont, meg stb... mindkettõ járható út igazából.
többivel nagyjából egyetértek, de én akkor inkább a doki törp-nek adnék broker meg appraiser skilleket a miner helyett.
plusz:
carpenter-mechanic-woodcutter
anvil csak 100 pont, nem 1000. és ha vulkánhoz telepedünk, akkor már gyakorlatilag 1 hónap után lehet használni és gyártani ezerrel, ami nem kis hátrány. de egyébként ha nincs vulkán, akkor felesleges. ahogy a weaponsmith/armorsmith/blacksmith is embarkhoz.
állatokból én is csak kutyát meg macskát szoktam vinni. még a szárnyasok is feleslegesek, annyira broken op a plump helmet 😄 úgy is tele leszel állatokkal egy-két migration hullám után.
szerintem simán elkezdhetjük 3an is, mire sorra kerülne a 4. ember az úgy is 3-5 hét, hátha kedvet kap addig valaki, aki ide látogat.
Jó, akkor kezdjük megbeszélni, milyen helyet és kezdõfelszerelést, skilleket szeretnénk.
Én javasolnám a következõket:
Nyugodt környék, normal vagy jó, semmiképp nem gonosz.
Legalább normál hõmérsékleti viszonyok, de inkább a meleg végén.
Patak, erdõ, vagy síkon, vagy egy függõleges sziklafal mellett.
Sok nyersanyag, esetleg magma pipe.
NINCS rétegvíz (aquifer).
Törpék:
miner-leader
grower-brewer
herbalist-cook
ambusher
carpenter-mechanic
mason-architect
chief medical dwarf vagy weaponsmith, armorsmith, "végjátékban" hasznos, nehezen skillezõdõ törpe.
(tuti, hogy megint kihagytam valami fontosat, szokásom...)
Üllõ nem kell, nagyon drága 1000 pontért, és szarért-húgyért lehet venni az elsõ karavántól. Kell egy balta, meg egy csákány, más eszköz nagyon nem, csak mag meg ellátmány. Legelészõ állatokat én utálom, azt nem vinnék, viszont két kutyát, egy macskát, meg minden madárból egy párat vihetnénk.
Aztán kb ennyi.
Pár hét múlva ( vagy inkább õsszel), lehet róla szó.
Hárman vagyunk csak? Sirdond, Terawatt meg én?
Darkhorse? SaGa?
Kéne egy dropbox fiók vagy egy google drive acc, amin tudjuk cserélgetni a savegame-eket, aztán kéne generálni egy világot, keresni egy helyet, és hajrá.
Masterwork Dwarf Fortress-t toltad már? 😊
Elsõre én nem akarok semmi extrémet, csak valami életképes fortress a bejárat szokásos a hegynél, de elõtte U alakban fal, elõtte vizes árok két szélén íjászoknak torony. Elképzelés megvan, de hát tudod...törp tervez fun végez. 😄
Mert ugye elsõre odakötöttem közvetlenül a csapóhíd elé. Felhúztam, kutya fröccsent az arra járókra. Oké, lebontottam a pórázt, eggyel hátrébb raktam. Az rendben is volt egy darabig, de az új kutya nõstény volt, kölykedzett vagy ötöt, ott rohangáltak körülötte. Jött egy ostrom, vagy három édibédi kiskutya fröccsent szét...
Ezt a zombisat kezdtem el nagyjából, csak kinn a sarki jégmezõn. És nem csak kinn voltak zombik, hanem minden halott dolog feléledt. Addig eljutottam, hogy körbeástam és körbefalaztam a bejáratom (nyolcágú csillag káosz szimbólum alakban, mert ráértem... 😛), meg vágtam jeget és lett vizem, farmom. Fát vittem egy zsákkal ágynak, másra nem kell. Mondjuk a kõ köcsögök nehezek, eléggé rontják a hatékonyságot...
Aztán kicsit soknak bizonyult a zombisodás, és elkezdtem a szegregálós játékot.
Tantumról ez jutott még elsõre eszembe. off lévén spoilerbe rakom

Olvastam zseniális challangeket is a wikin. Ebbõl beraknék érdekességként pár mókásat:
28 Drinks Later
Embark at a terrifying biome(Scary Biome), make sure there are zombie somethings. Set up a five thick wall around your camp. Never leave the perimeters. All migrants would be wandering survivors, let them in or don't, as they might be infected.
Bonus: If you have "reason" to believe the migrants are infected, sacrifice them to the Armok. Remember, he loves Magma!
Bonus: Only Marksdwarves for defense, You shouldn't get near the zombies, they tend to bite.If they are wounded, they must be quarantined, and shall therefore die.
AdvancedPlay: Add zombie to the creatures list and set them as
Bonus: Send one heroic guy to save the migrants from the zombies, like in 28 days later.
Elf clothing anyone?
Keep a diary from one of the characters perspectives, to be read when the world is repopulated.
Volt egy másik, amit nem találok, de az volt a lényege, hogy valamilyen módon brutálisan végezd ki a foglyokat pl vízesésen erezd le és zuhanjon a halálba. MInden egyes ilyen kivégzés után csinálj egy szobrot. Bonusz: Építsd úgy meg az egészet, hogy a rabnak végig kelljen néznie a szoborcsoportokon halála elõtt. <#ravasz1>#ravasz1><#hehe>#hehe>
Vagy mondjuk nem tûnik fel, hogy a vadászod a szíve mélyén gyûlöli a kutyákat, te meg beosztasz mellé egyet.
Vagy véletlenül odacsukod csapóhíddal valakinek a háziállatát.
Vagy megsemmisítesz egy masterwork tárgyat.
Vizes és magmás elsõ próbálkozások sem szoktak jól elsülni.
Megpróbálod ostrom alatt valahogy beengedni a kereskedõket...
Ezer módon indulhat tantrum spirál, majd elmeséled, neked mi okozta az elsõt. 😊
A zárt erõdben mi okozhat Fun-t? Amit el tudok képzelni az az, hogy valamiben meghal valaki és a haverja megõrül az elvesztésétõl és lemészárolja a többieket.
Edit: De ugye be lehet õket zárni kalitkába és ez is úgy ahogy meg van oldva.
Egyébként szerintem erõsen túlbonyolítod ezt magadnak ezekkel a teljes játékos folyamatábrákkal is...
Néhány dolog kell csak kezdésnek, egy életképes erõdöt összerakni nem nagy ügy. Farm, konyha, pálinkafõzde, kõfaragó, asztalosmûhely kinn a szabadban a kocsi körül, egy lyuk a földben ágyakkal, és az elsõ két évre megvan mindened. Közben megtanulod látni a dolgokat, meg kezelni a sok menüt, megszokod a sûrûn használt parancsokat és kombókat, meg látod, hogyan mûködnek a törpék.
Megvédeni az erõdöt egyébként nem nagyon kell, a farmok, a trade depot, meg a lejárat köré egy árok, mögé egy épített fal, egy helyen háromkockás csapóhíd. Az ostromlók, ha túl sokáig nem történik semmi, hazamennek maguktól. Kereskedõket mondjuk meg szokták fingatni, ami azért kicsit baj, mert a mi számlánkra írja a civilizációjuk a halálukat, de hey, free loot! 😄
Aztán ennyi, ez eléldegél az örökkévalóságig. Utána már úgyis inkább arról szól a dolog, hogy mit AKARSZ csinálni, meg a játék úgyis fogja a nyakadba szórni a funt, ami az elsõ erõdödnél úgyis hamar be fog tetõzni, de a következõvel meg már tovább jutsz majd.
Rá lehetett költözni emberekre, elfekre, goblinokra... Elfekre nem volt sok értelme, mert nem voltak épületeik, csak kint ölelgették a fákat az erdõben. A goblinok furamód nem voltak ellenségesek (állítólag az elsõ ostromnál viszont azzá váltak, én azt nem vártam meg), az épületeik ilyen nagy üres hodályok voltak. Emberek voltak a legérdekesebbek, voltak kisebb-nagyobb házaik berendezve, út ment a falun keresztül, és õk segítettek is az ostromoknál. El lehetett hordani a cuccaikat, lebontani bármit, nem zavarta õket semmi. Nem esznek, nem isznak, nem alszanak... Olyanok, mint a kereskedõk vagy az ellenségek.
Én belaktam a házakat, építettem nekik pincét workshoppal és raktárral, meg felhúztam egy rohadt hosszú falat a városka körül. Aztán túl egyszerûnek találtam, és kezdtem másik játékot. Az is kicsit zavart, hogy elkezdek kicsit fogyni az emberek az ostromoknál, kirohangáltak a swordsmanek mielõtt becsuktam a kaput, és megölették magukat. Nekem meg csak jöttek a bevándorlók, teljesen törpe településsé vált a hely, némi emberrel mutatóba...
A 34.11-ben újraírta Toady a településgenerátort, _sokkal_ nagyobbak lettek a városok, és nem lehet rájuk telepedni.
Újban meg kéne nézni.
Hát ha nem is beköltözni, de oda embarkolni és mondjuk a fortja mellé építeni közvetlenül.