Crusader Kings II
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kiegészítõkkel játszol? Mert Retinues csak a Legacy of Rome óta van, ha anélkül játszasz akkor lehet hogy a legújabb patch-ek már kiírják a nevüket a menübe, anélkül hogy magát a funkciót be is építenék.
http://myanimelist.net/animelist/Alterego-X
Van egy olyan beállítás hogy milyen gyorsan pótolják a létszámaikat, talán az van lekapcsolva nullára.
Hiába van pénzem, nem tudok ezekbõl toborozni, elmondanátok ennek a lényegét?
Már négyszer elváltam, de 70es a karakterem.
Egyébként most kilehet engem röhögni, de szerintem nagyon unalmasak a keresztény Európában játszódó mentések, így most ráálltam Alah szavát terjeszteni, ás egy utolsó kis levantei szunnita emírségbõl megalapítottam az Arábiai Királyságot (Szultanátust), s ahogyan Mohhamed is Arábia homokos dûnéi közül indított el az arab népek egyesítését, úgy én is szépen lassan nekitervezek állni lerohanni teljes észak-afrikát + elfoglalni a közel-kelet egészét a mai perzsa határig bezárólag. A másik iszlám mentésem pedig egy andalúz mentés, ahol a mór birodalmat tervezem megalapítani.
Történelmileg elég nevetséges, inkább csak egy ilyen poén-DLC volt, mint sok akciójátéknál a zombis DLC.
a diplomata claimgyártása baromi drága és lassú...ezért csak olyanra haszáld amire várhatóan másképpen egyáltalán nem vagy nagyon kis eséllyel juthatsz (én. pl. rómára szoktam rakni, meg velencére)...jó, még az elején oké, hogy 1 terkásról 2 terkás lehess vagy 2rõl 3ra...de alapvetõen úgy mûködik, hogy holy warozol így jön a terka keltrõl,délrõl...nyugatról, északról meg behívod a claimes embert az udvarba, adsz neki egy terkát és indul a mandula...célszerû mondjuk a németeket leinváziózni...mivel jellemzõen erõsebbek ezért azt okosan kell...
Most kicsit ismerkednem kell, hogy ennyi tartományom van.. .:)
Persze megint van egy kis polgárháború, de ezt elvileg könnyen leverem.
Az a gondom, hogy már egyre drágább a Claim gyártás...
Ha király akarsz lenni, akkor indíts frakciót a magad nevére, az biztonságos, mert megvárhatod hogy a hercegek téged támogassanak és csak akkor indíts háborút ha túlerõben vagytok.
Várd meg amíg a király meghal, és a tapasztalatlan, közutálat tárgyát képezõ örökösét támadd meg nagyobb támogatással.
Odaadom neki az egyik megyémet és hajrá? :)
Mondjuk egyelõre a magyar királlyal ugrottam össze tán a királyi a címért vagy jelölésért?
Kicsit rozokós a dolog, mert 71 éves a karakter :)
Egyébként azt tudod tenni hogy vazallusoddá teszed az illetõt, mondjuk adsz neki egy báróságot vagy grófságot a sajátodból, és aztán hadat indítasz az õ követelése nevében, így az az terület te alád fog tartozni.
Pl. ha Német-római császár vagy, és valamiért az udvarodban téblábol a magyar király földnélküli öccse, akkor gyorsan adj neki egy grófságot, mondjuk Anhalt-ot, és onnantól már hadat üzenhetsz Magyarországnak azon a címen hogy az Anhalt-i grófod trónkövetelését támogatot. Gyõzöl, õ lesz a király, de a királysága a Német-Római császárság vazallusa lesz.
Ugyanezt egy király hercegségekkel, vagy egy herceg grófságokkal.
Ez neked most azért nem mûködik, mert ha te herceg vagy és õ is hercegnek készül, akkor gyõzelem esetén nem a vazallusod lenne hanem veled egyenrangú királyi alattvaló, azzal meg most sokra nem mész.
Pl egy hercegi címre van Strong claimje
Köszi (az eddigieket is)
Csak eddig ha a Feladás gombra kattintottam, mindig kiadott egy számot. Most meg 0-át :)
Valamiért nem müködött az elbitorlás, hiába volt lovém rá, meg elég terület.
Na sebaj valahogyan sikerült a konkrét megye illetve a hercegi címre Claimet szerezni.
NA akkor hajrá... de nem, mert még volt tûzszünet a herceggel 6 évig....
Mit csináljak. Orgyilkosság.... és 2 hónap alatt sikerült.
A fiának már ment a hadüzenet és végre herceg lettem 4 grófsággal.
Sajnos a második fiam meghalt egy kis csetepatében, pedig õt (is) tábornokká neveltem. Az elsõszülött fiam - 20-as tábornok meg ugye egyelõre horvátországban tevékenykedik....
Na de így biztosítva van egy nekirugaszkodás a fiamnak. Az öreg lassan meghal...
Ami nehézségnek tünik, hogy sajnos az unokás (aki alszeg a 3. játszó karakter lesz) gyatra gyámokat kaptak a menyemtõl és nagyon alacsony skilleket szedek össze.
Én meg ugye nem tudom más gyám alá helyezni õket :(
Ez ciki lesz majd.... :(
Ez persze nem csak annyi hogy most már rájuk lehet kattintani oszt jónapot, hanem saját kultúrához illõ, ablakban felugró eseményeik is vannak, meg hozzájuk illõ játémeneti elemeik (pl. a rabló-fosztogató harcmodor a pogányoknál, vagy a dekadencia mérése a muzulmánoknál.
A Legacy of Rome kiegészítõ például az alapból is játszható Bizáncot/ortodoxokat bõvítette ki így.
Ha már három-négy végigjátszás után unod a kereszteseket meg nyugat-Európai kezdõpozíciókat akkor ad egy extra játszanivalót, de alapból nem lesz sokkal jobb tõlük mondjuk egy kezdõ, Magyarországos végigjátszás.
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
Ehhez kapcsolódik egy másik: ha elfogok valakit akkor azt érdemes kivégezni vagy inkább várjam meg míg meghal magától a börtönben? Kiengedni nem akarom. Van arra esély hogy megszökik vagy valami?
- Most a fiad még csak titulus szintjén lesz király hatalom nélkül, úgy mint a regnáló királynõ férje, kvázi egy "királyné-férfi". Magyarul ezt csak hercegnek szokták hívni.
Viszont ha normális házasságot kötöttél, nem nõágú öröklést, akkor a közös gyerekeitek uralkodó horvát királyok lesznek, és velük fogsz tovább játszani. A magyarországi megyéid így átigazolnak Horvátország alá.
"Amit még nem értek. Az elõször elfoglalt megyét elvileg a 2. fiam örökli. Akkor az az elsõ fiam fogja ettõl függetlenül irányítani vagy azért megint háboruznom kell?"
- Ha elõtte megszerzed a Bács fölötti herceséget akkor nem, mert a hercegi címet magát az elsõ fiad fogja örökölni, így az alá tartozó egyik grófságot öröklõ öccse a vazallusa lesz.
A lényeg az hogy a legmagasabb szintû címedbõl ne legyen egyszerre egynél több az ilyen öröklési rendnél, mert akkor függetlenedik. PL. ha két királyságod, két hercegséged, vagy két grófságod van, azok kétfelé tudnak szakadni, de ha egy királyságod alatt van nyolc heregséget, akkor magát a koronát csak egy fiad tudja örökölni, mindennel ami alatta van.
Ha öregkorodig nem sikerül elfoglalnod a hercegséget akkor ölesd meg a második fiadat. (egyébként ha 4-bõl 3 grófságot birtokolsz, a többséget akkor elvileg már fölül meg kellett jelennie egy gombnak, hogy 200 valamennyi aranyért el tudod bitorolni a föléjük tartozó hercegséget.)
"ami még kérdés lenne, hogy a hadseregem létszáma mitõl függ? a harcmûvészet nagyságától?"
A birtokolt területed adataitól. Egyes megyék eleve több katonát tudnak kiállítani mint mások. Kastélyt és többi épületet tudsz fejlesztenni, azért is jár több katona. De nem sok, grófként még jobban megéri zsoldosokra spórolni.
Még a végén belejövök.
Úgy tûnik itt valóban háborúzni kell
Bács grójaként kezdtem, közben sikerült hozzátennem még egy grófságot.
Ennek a kettõ megyének +2 másiknak van egy hercege akinek a helyére nem tudok kerülni. Most épp a börtönömben van + megszereztem a 3. megyét is.
Csak kirobbant valami polgárháború és valamiért a király oldalán vagyok, de nem tudok frakciót váltani, de kellene,
Közben van valami lengyel-magyar kiátkozási háború is, ami szép így a polgi mellett.
Ami a poén: A legidõsebb fiamat hozzáadtam a horvát király nagylányához. A király meg a fia meghalt a Szentföldön, a fiam meg hirtelen az unokákkal átment a horvát udvarba, mert a menyem lett a királynõ :) Vagyis a fiam horvát király.
Most ha "meghalok" a fiammal játszom tovább, kiváncsi vagyok milyen lesz a viszonyom a horvát királysággal és az unokáimmal mi lesz? :)
Amit még nem értek. Az elõször elfoglalt megyét elvileg a 2. fiam örökli. Akkor az az elsõ fiam fogja ettõl függetlenül irányítani vagy azért megint háboruznom kell? Ha jól sejtem ez utobbi.
de ez ciki
A törvényt sajnos nem tudom megváltoztatni.
Frakciót nem tudok indítani.
ami még kérdés lenne, hogy a hadseregem létszáma mitõl függ? a harcmûvészet nagyságától?
A seregek ide-oda pakolása elég idegesitõ. Nem tudom normálisan öszeolvasztani illetve szétszedni :(
Az mitõl függ, hogy ki kapja a csata utáni "nyereménypontokat" ? Akié a legnagyobb harcmûvészeti érték?
Ja meg egy bónusz kérdés :)
A seregnek ugye 3 szárnya van (ha van), aminek ki tudok nevezni vezetõket. ez gondolom ajánlott. Van jelentõsége seregvezérlet szempontjából, hogy ki melyik oldalon van? Tehát a középen lévõ lesz a seregvezér? (Aki majd a pontot kapja a végén?)
A feudális középkorban nem is alakult ki diktatúra vagy abszolút hatalom.
"Mi az, hogy számosítva van mennyi területet vagy címet birtokolhatok? Mátyás címei: Magyarország, Csehország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya"
Miért lenne számosítva? Birtokoltam én már egész Európát, királyságonként.
Ha az uradalomra gondolsz, a közvetlenül birtokolt grófságokra, az meg a középkorban is számosítva volt, ha nem is éles számbeli határral, de gyakorlati nehézségek által. Nem is tudom már melyik történész fogalmazta ezt meg így: "A feudum határa a földesúr hasfala".
Vagyis hogy bürokratikus intézményrendszer és fejlett pénzgazdaság híján a gyakorlatban egy ember csak akkora földterületet tudott birtokolni, amennyin személyesen be tudta gyûjteni adóként azt amit aztán az udvartartásával együtt felzabált. Ennél nagyobb területeket már csak úgy tudott kiaknázni, ha vazallusoknak adta ki, akik aztán maguk zabálták fel a nagy részét.
"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB
Az örökös a horvát király lányát veszi el, a lányom a lengyel trónörökösé lesz. A tartalék fiú pedig az angol király lányát venné el, de azt hiszem ott még lesz változtatás. :)
Remélem ezek a házaságok jók lesznek :)
1. Az lenne a kérdésem, hogy a püspöki uradalmakból, hogy tudok katonaságót és adót szerezni?
2. a Tanács tagjait ki lehet küldeni feladatokra. Kb fél évig nem lehet hozzájukszólni - utána ismét lehet küldeni õket. Ha tartós eredmyént (vagy egyáltalán eredményt) akarok akkor hagyajm õket rajta?
Eddig egy rohadt claimot sikerült összekaparni ennyi év alatt, hogy lehet még szerezni az én poziciomba?
3. Fõlém tettek egy Pécs Hercegét. Hogy tudnék rányomulni erre a címre? :)
De mondhatnánk a tatárjárás elõtti eseményeket is. Pont az aranybulla mondja ki, hogy "Ellenben, ha sereg jönne az országra, mindnyájan tartozzanak menni." Ehhez képest a sereg csak akkor kezdett gyülekezni amikor a mongolok már gyakorlatilag betörtek az országba, elõtte a véres kardra csak tessék-lássék módra reagáltak.
Aztán persze említhetnénk a "magyar trónra magyar királyt" elméletet is, ami bár nem volt írott törvény, mégis egyfajta íratlan szabálynak számított, ehhez képest vígan megválasztották I. Ferdinandot magyar királynak, úgy hogy már volt egy regnáló uralkodó(Szapolyai János).
Most ezek jutottak eszembe, ha valamiben tévedek akkor javítsatok ki. <#wave>#wave>
Zsigmondot azért fogták el a bárók, mert köznemeseket emelt pozícióba. Én nem errõl beszéltem, hanem példul egy király elleni összeesküvésrõl, lázadásról és annak következményeirõl. És nem Zsigmond volt az elsõ vagy utolsó király akit elfogtak vagy megöltek.
Aranybulla: pont errõl beszéltem. Ez egyfajta alkotmány a nemeseknek, ami jogokat és kiváltságokat biztosít, ugyanakkor kötelezi is õket. Jog mondjuk, a király határon kívüli háborúját nem kötelesek támogatni, ill. fizetség fejében. Kötelesség, határon belüli ellenségnél menniük kell ha tetszik ha nem. "(IV. p.) Ha a király sereget akar vinni az országon kivül, a nemesek ne tartozzanak vele menni, hanemha az õ pénzeért. Ellenben, ha sereg jönne az országra, mindnyájan tartozzanak menni."
Szal az Aranybulla példád meg itt bukik és én pont ilyenekrõl beszéltem. Az, hogy valamit megszavaznak a játékban az olyan mintha aláírtak volna egy új bullát. Mert megtámad vki de xy nem ad katonát mert -20 a viszonyom vele. De a valóságban mennie kellett mert ott volt a bulla. Szal ez a pozitív-negatív rendszer nem alkalmas egy ilyen komplex modellre.
Hogyne szólhatott volna! Még királyt is fogtak el (Zsigmond), és király is adott ki oklevelet (Aranybulla), amire hivatkozhattak évszázadokon át.
A Bartus László rokonod amúgy? ;)
"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB
De legyen egyszerû a képlet...
Én - Miniszterelnök
Jóska - képviselõ, cégei vannak
Pista - frakció vezetõ, bányái vannak
Én: "Gyerekek nem ebben egyeztünk meg, nem jön a lé, mi a szar van? Mi lesz így az új stadionnal Botlábfalván?"
Pista: "Megbocsáss Bölcs Vezetõ de már nem vagy szimpi, mert leváltottad a cimbinket, MakkMarcit, az EU források elosztásáért felelõs államtitkárt."
Én: "És? Keveset juttatott a Botlábfalva polgármesterének az EU-s pénzekbõl, leválthatom nem? Itt van az alkotmány 4. pont 5. bekezdés, hogyaszongya... blabla. Megszavaztátok ti is. Akkor mi a gond?"
Jóska: "Úgy értem, meg különben is, blabla..."
Én: "Urak, nem érek én erre rá, vagy perkáltok rendesen, vagy megszavazzuk a mentelmi jog visszavonását és repültök ti is."
Jóska és Pista:"Akkor mi megyünk a sajtóhoz, meg átülünk az ellenzékhez, stb..."
Igeen?, titkosszolgálat közbelép, Jóska és Pista Nokiás dobozokkal kompromittálva és leváltva, bíróság, lopás-sikkasztás-adócsalás-megvesztegetés, vagyon lefoglalás, bünti. Bölcs Vezetõ és holdudvara 3 céggel és 2 bányával lett gazdagabb. Igaz még többen utálják ez miatt de ki merné megkockáztatni, hogy ne tejeljen? Akkoriban meg felnégyelték és senki nem szólhatott egy szót sem ha a királyé lett a birtokuk. Itt meg mindenki huhog ha egy templommal többem van.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Ugyebár elkezdtem Pécs megyével újra. Elvileg most jó oldalt választottam (Lászlóék) még folyik a polgárháború. Az egyik elfoglalt tartoányra (Fehér) sikerült rátenni egy strong claimet 50 presztízsért cserébe. De ezt csak háborúval tudom érvényesíteni. Azt viszont nem tudok, csak ha független lenne.
Na akkor hogyan tovább? :)
Még egy kérdés: ugye Erdéllyel kezdtem, megszereztem a Felvidéket is. Salamon kifeküdt, jött helyette a lánya a skandináv pasijával. Na mondom ilyen nem lesz, magyar trónra magyar királyt. Beütöttem õket, persze senki sem állt mellém csak a fiam, de így is levertem õket, jól jöttek a zsoldosok, bár a pénz rohadtul viszik. Szóval a kérdés az, hogy ha elfoglalom az egész országot akkor tudok magamból magyar királyt csinálni? Vagy annektálni kell és akkor az egész ország Erdély néven megy tovább?
Ez a rendszer ebben a formában úgy néz ki, hogy megszavaznak valamit amit nem tartanak be. Akkor minek szavazzák meg, hogy visszavehessek egy címet ha utánna zúgolódnak? A játék ezen a vonalon történõ elindulása oda vezet, hogy ezen szabályok alapján nem alakulhatott volna ki soha sehol semmilyen diktatúra vagy abszolút hatalom. Mi az, hogy számosítva van mennyi területet vagy címet birtokolhatok? Wiki, Mátyás címei: Magyarország, Csehország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya.
Ergo, ez el van baszva. A játék persze ettõl még lyóóó, csak vicces :D Fõleg az, hogy látszatra tényleg mindenkivel kezdhetsz. Ha akarsz királyként, ha akarsz vmi senkiházi bárócskaként. A baj csak az, hogy kb esélyed sincs. Ja, lehetsz vele, csak úgy indulsz, hogy mindenki utál, kb 100an pályáznak a helyedre, a saját kölkeid traitjei meg csupa ill, wounded, meg ilyen jövõbe mutató tulajdonságok. Aztán 1-2 évi regnálás után egyszerre ott terem egy náladnál 10x erõsebb sereg és kész.
Amitõl végképp hányni tudnék az a kezdéskor felajánlott érdekes személyek. Csupa angol pöcs. Rosszul vagyok Hastingstõl, meg Richárd és társaitól. Nem lehetett volna helyettük pl szláv majmokat betenni? Azokat sem szeressük de legalább nem ennyire propaganda ízû.
Az ok, hogy xy fõnemes aszongya, köcsög király nem szimpi, adót sem fizetek; volt ilyenre példa nem is egy. De nehogymá egy városi vezetõ akinek még a nevét sem tudom, saját szakállára gazdálkodjon az én adómból mert teli a pincém kifaragott karókkal.