1543
United States of America
  • Freeda Krueger
    Nem ismerem az ottani árakat,de nehéz összehozni ennyi adósságot?
  • DIESEL DOG #273
    Ehh... szép karcsú összeg, azért 66000$-ért itthoni viszonylatban igen sokat kell melózni...

Pont ma voltam bankban átutalni, és néztem a dollár árfolyamát... mai napon 203,08 Ft-ba kerül 1 USA dollár...
  • wednes
    Én is azt mondom, hogy a felső vezetés mossa el ezeket. Igen az nem egyértelmű mikor írom, hogy "azt állították" akkor nem a 2 pilótára gondoltam, hanem akik összeállították a Pentagonba a hivatalos sajtó jelentést.

2. A tűzparancsot a tiszt adta a rádió másik végén a 2 pilóta vizuális megerősítése alapján. Ő nem látta ezeket a felvételeket a rádiózás alapján. A második tűzparancsot meg már szabályosan kikönyörgi a pilóta:

09:16: Egy teherautót látok, a holttestekért és a fegyverekért jöhetett.

09:20: Tűzparancsot kérek!

09:30: Tűzparancsra várok.

09:32: A sebesülteket viszik?

09:34: Igen, tűzparancsra várok.

09:36: Mi lesz már, hadd lőjünk!

09:45: Egy fekete minibusszal viszik a sebesültet. Bassza meg! Tűzparancsot kérek!

10:05: Megadva, tűzparancs megadva, ismétlem, tüzelhet.
  • DIESEL DOG #271
    Én úgy érzem hogy erre már sosem fog fény derülni... ez az egész dolog kissé átláthatatlan...
  • Molnibalage
    Csak itt megint remekül összemosod a dolgokat. Nem azok titkolták el, akik ott voltak. Ha parancsba kapták, hogy halgassanak, akkor hallgatni kell.

Kibaszottul jó magyar szokás, hogy mindig a kishalat veszik elő.

1. Ki írja a RoE-t?

2. Ki adta ki a tűzparancsot?

3. Kinek a parancsára halgatták el?

(4. Lehet, hogy akik összehozták ezt, már nincsenek is a testütelben, pont a gigantikus elkúrás miatt.)
  • wednes
    OFF:Igen ez így van, csak az a probléma, hogy eddig nem ismerték el, hogy ez tévedés volt úgymond, vagy félre érthető helyzet. A 2007-es eset után eddig a kiszivárgott felvételig, azt állították, hogy MINDENKINÉL volt fegyver és igen, fegyveres felkelőket lőttek agyon.
  • Papirzacsi
    Forint vagy dodó?:-)
  • stain
    Jah, egyik kollegám, aki a kinti egyetemen csinálja a doktoriját, már negyedmilliós adósságnál jár, annyiba volt neki eddig az egyetem. Mondjuk ilyen szempontból inkább én vagyok a szabad ember, és nem ők, mert nekem nincsen adósságom.
  • RelakS
    jesszus..

a Spektrumon megy valami fura műsor, ahol egy családanyát próbálnak rávenni a spórolásra, mert már 66000 dollárral lóg valakinek.
    Egy-két tanács után havi 2000 dollárt (!) tudott spórolni O_O Basszus, nem keresek ennyit! Mire költhette azt a sok lét?
  • Freeda Krueger
    Az is érdekes ha az USA ról beszélünk,hogy a másik oldali "figurák" sem negatív színben vannak feltüntetve.
    Polgárháborús tábornokoknál figyelhető ez meg legjobban szerintem.
  • Molnibalage
    Az. Mintha csak jenkik lőttek le volna a történelem folyamán tévedésből sajtóst vagy bárkit...
  • DIESEL DOG #263
    Valahol hallottam hogy Amerika szabad, de ugyanakkor kapitalista... ha ez nem így van akkor javítsatok ki... :)
  • Molnibalage
    A turbómagyar hozzáállás...
  • DIESEL DOG #261
    A Szabadság Szoborról (Liberty Statue):

A Szabadság Megvilágosítja a Világot, ismert nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország adta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.
    A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát tart a jobbjában és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI– vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. Az United States Information Agency (USIA) szerint a korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.
    A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas. A szobor súlya 204 tonna.
    A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.
    Világszerte több száz másolat készült a Szabadság-szoborról. Van egy nővére Párizsban, és még néhány Franciaországban; létezik másolat Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnamban. Másolatok készültek tematikus parkok számára és reklám céljából, másolatok készültek hazafias felbuzdulásból (a cserkészek legalább kétszázat adományoztak). 1989-ben a Tiananmen téri tüntetésekre a kínai diákok egy tízméteres szobrot készítettek, amelyet a Szabadság Istennőjének neveztek el. Ez akarattal nem hasonlított a Szabadság-szoborra, hogy ne lehessen Amerika-barátsággal vádolni a résztvevőket.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után Liberty Island decemberig nem volt látogatható, a szobor nagy része azonban jelenleg sem az, fenntartói szerint nem a terrorizmustól való félelem, hanem tűzvédelmi okok miatt. A hozzá tartozó múzeum már 2004. augusztus 3. óta újra látogatható, a szobornak azonban csak tízemeletes talapzatába lehet bemenni, ennek üvegmennyezetén át a felső vasszerkezet megtekinthető. Naponta csak 3000 látogatót fogadnak, szigorú biztonsági előírások mellett (hasonlóan a repülőtéri ellenőrzéshez), a jegyeket a szigetre utazás előtt meg kell venni. (Magát a szigetet naponta kb. 15 000-en látogatják.)
    2006 júniusában a Szenátusban, 2007 júliusában a Képviselőházban javasolták a szobor újra megnyitását, a nemzeti park igazgatója, Fran P. Mainella azonban 2006. augusztus 9-én kelt, Anthony D. Weiner New York-i képviselőnek írt levelében közölte, hogy a szobrot határozatlan ideig zárva tartják.
    Ken Salazar belügyminiszter 2009. január 23-án bejelentette, hogy gondolkodik a szobor újra megnyitásán.

A Szabadság Szobor:

A Szabadság Szobor, háttérben New York city:

A Szabadság Szobor a Szabadság Szigeten (Liberty Island):

• Molnibalage
    Mi a majmolás abban, hogy tetszik egy épület? Amilyen házak és épületek épülnek itthon, nem is csoda...
  • DIESEL DOG #259
  • stain
    Fú, az a piros vonal a szálloda körül egy hullámvasút, és naggggyon király. Alig egy perc a menetidő, de olyan adrenalin-szint emelkedést produkált nálam, hogy letettem még egy körről.

Amúgy ami a városokat illeti: nem oda kell menni. Én New Yorkban egy éjszakát bírtam, annyira nem jött be az állandó nyüzsgés (éjjel 3-kor ugyanolyan forgalom van, mint nappal). Más városok meg dögunalmasak vagy gettók. Általában a belvárosokban van egy kis rész, ami érdekes, a többi meg szabvány. Washington klassz, mert ott van az összes állami múzeum, szóval ha holdkompot akarsz látni, akkor oda kell menni. Philadelphiának van egy óváros része, az klassz. San Francisco mondjuk bejött, bár ott meg kézen fogva sétálnak az alternatív srácok, amit mondjuk én nehezen toleráltam, de aztán láttam ilyet Barcelonában is kis retiküllel meg rózsaszín gumicsizmával párosítva. Baltimore-ban van egy kikötői rész, ahol meg lehet nézni mindenféle régi hajót. Van egy nagy vitorlás, meg egy második világháborús tengeralattjáró is. De amúgy meg gettó a város többi része. Seattle dögunalmas, este nem történik semmi sem.

Amúgy Amerikáról mindenki megtanulja a szabadság országa szöveget. Ezt elég sokáig nem értettem, mert én is csak a városokban jártam, ott meg még a parkolóőrnek is egyenruhája van meg tányérsapkája, tilos sörözni az utcasarkon, és igazolványt kérnek, ha sört veszel stb. stb.... ugye a szabadság nem ez. Viszont amikor először elindulsz kocsival a vadon felé egy nyílegyenes úton, ahol egy fél órán át másik autót sem látsz, nemhogy falut... na akkor megcsap a szabadság.
  • Mersant
    persze azt hittek...hagyjal mar. es amikor rohogtek hogy kicsinaltak oket akkor mit hittek? meg a faszit aki ott vonaglott a jardaszegelyen, az aztan marha veszelyes volt rajuk...mikor el akartak vinni a sebesulteket akkor is marhara elensegesen viselkedtek az irakiak mi? 1 helikoptert ilyen tavolsagrol nem szedsz le RPG-vel meg ha az is lett volna naluk. meg a kamu duma hogy rajuk lottek...tz...tz.. mocskos tetvek ezek, az egesz vilagban keverik a szart.
  • tenkenorman
    egyik nap volt a discoveryn hogy még egy ilyen tankot sem gyártottak önerőből. a kasztni teljes egészében régebbi ww2es kikukázott tankok újjáépítve. mivel van belőlük töpp tízezer.
    a motor meg gázturbina. 1000 lóerőre korlátozva, és egy porszemtől tönkremegy de speckós szűrő van benne
  • USAMEN POWER
    The Star-Spangled Banner (1814.)

Oh, say, can you see, by the dawn's early light,
    What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming,
    Whose broad stripes and bright stars, thro' the perilous fight,
    O'er the ramparts we watch'd, were so gallantly streaming?
    And the rocket's red glare, the bombs bursting in air,
    Gave proof through the night that our flag was still there.
    Oh, say does the Star-Spangled Banner yet wave
    O'er the land of the free and the home of the brave.
    On the shore, dimly seen through the mists of the deep,
    Where the foe's haughty host in dread silence reposes,
    What is that which the breeze, o'er the towering steep,
    As it fitfully blows, half conceals, half discloses?
    Now it catches the gleam of the morning's first beam,
    In full glory reflected now shines on the stream,
    'Tis the Star-Spangled Banner, O long may it wave
    O'er the land of the free and the home of the brave.
    O thus be it ever when free men shall stand
    Between their loved homes and the war's desolation!
    Blest with vict'ry and peace May the heaven-rescued land
    Praise the power that hath made and preserved us a nation!
    Then conquer we must, when our cause it is just,
    And this be our motto, "In God is our trust",
    And the Star-Spangled Banner in triumph shall wave
    O'er the land of the free and home of the brave.

A csillagos-sávos lobogó

Oh, mondd, látod-e a korai hajnali fénynél
    Azt, amit oly büszkén üdvözöltünk az alkony utolsó ragyogásánál ?
    Azt, amelynek széles csíkjait és fényes csillagait, a veszélyes csatában
    A bástyák fölött figyeltünk, hogy oly büszkén lobog
    És a rakéta vörös fénye, a bombák robbanása
    Mutatta az éjben, hogy zászlónk még fenn lobog.
    Oh, mondd, a csillagokkal borított lobogó még ott lebeg-e
    A szabadság országa és a bátrak hona felett ?
    A part csak halványan dereng a vízen borongó ködben,
    Míg az ellen gõgös hada rettegett csendben pihen.
    Mi az, amit a szellõ a tornyosuló hullámok között
    Míg fúj, idõnként félig rejt, félig fölfed?
    Most fölragyog a fölkelõ nap sugarában
    És teljes glóriája tündököl a víz tükrében -
    Ez a csillagokkal borított lobogó!
    Lobogj a szabadság országa és a bátrak hona felett!
    És így legyen mindörökké, ha a szabadság hõseinek
    Kell állniuk szeretett honuk és a háború között:
    Áldozatuk gyõzelmet és békét teremt. A Gondviselés
    Megmentette nép dicsérje a nemzetet mentõ Urat,
    Mert gyõznünk kell, amikor az ügyünk igazságos.
    Legyen jelszavunk: Tebenned a bizodalmunk!
    És ez a csillagokkal borított lobogó gyõztesen fog lobogni
    A szabadság országa és a bátrak hona fölött.

A himnusz szövege 1814-ben keletkezett, az angol-amerikai háború idején. A harcok közepette Francis Scott Key, egy ifjú baltimore-i jogász az egyik támadó angol hadihajóra szállt azzal a céllal, hogy közbenjárjon egy amerikai orvos kiszabadulása érdekében. Az angolok azonban õt is a hajón fogták. Szeptember 13-14-e éjszakáján az ágyúnaszád többször támadta a Baltimore-t védõ Fort McHenry erõdöt. Az ágyúdübörgés és az izgalmak miatt álmatlanul töltött éjszaka után a reggeli derengésben a fiatalember megnyugvással és büszkeséggel pillantotta meg az Államok zászlaját az erõd fölött. Örömében ezzel a címmel írta meg versét : A csillagos-sávos lobogó. A tulajdonképpen alkalmi költeményt egy angol bordal dallamára alkalmazta, amelyet John Stafford Smith 1780 körül szerzett és igen népszerû volt Angliában és Észak-Amerikában. Key hamarosan kinyomtatta a dalt saját szövegével - elõször 1814. szeptemberében a The Baltimore Patriot-ban - s rögtön nagy sikere lett.
    Az idõk folyamán mind a dallam, mind a ritmus sokat változott, országos elterjedésében nagy szerepe volt az amerikai polgárháborúnak is. A dalt W. Wilson, az Egyesült Államok 28. elnöke már 1916-ban az ország himnuszává tette, de a kongresszus csak 1931-ben fogadta el hivatalossá. [A Fort McHenry erõd]

A Fort McHenry erõd

A 13. téli olimpiai játékok megnyitóünnepségén tiszti iskolások viszik a csillagos-sávos lobogót, 1980.
  • GregSB
    OFF: Szánalmas ezen lovagolni. Háborúban előfordulnak sajnos ilyenek, ez vele jár. Nem poénból lötték le azokat az embereket, azt hitték RPG van náluk. Bizonyos helyzetekben pedig a legkisebb gyanúra is lövéssel kell válaszolni. Hülyeség azt hinni, hogy ilyen csak az amerikaiak tudnak csinálni, minden háborúban volt már erre példa amióta ember az ember, mindig is voltak és lesznek ártatlan civil áldozatok.
  • degenerator

amerikáról ez jut eszembe.
  • USAMEN POWER
    Nem erre gondoltál véletlen ? :D

Másról nem nagyon tudok, max jóval kisebb méretekben.
  • ldavid
    ez szvsz hülyeség, fényképezd már le azt a képet :)
  • USAMEN POWER
    Amúgy ezek a dolgok nem csak az usa -ra ragadtak rá, ilyen alapon lehetne szídni Nagy Britanniát, Németországot, Oroszországot, és még nincs vége a sornak csak ezek jutottak eszembe hírtelen.
  • USAMEN POWER
    Na ja, csak aki ide bejár fórumozni, többnyire nem a mocskos dolgok olvasásával szeretne foglalkozni. Engem is felháborítanak az ilyenek, youtubeon meg is írtam a kommentem a videóra, de szerintem nem kéne egy hangulatot szétbaszni. Amúgy igazad van, épp ezért át kéne írni a címet.
  • geo91
    alcím:

"Az Amerikai Egyesült Államok története, földrajza, nevezetességei, társadalma, egyszóval minden amit Amerikáról tudni kell a múltban és napjainkban egyaránt"
  • USAMEN POWER
    Ez egy totálisan mocskos dolog volt, egyet értek, de ez a topik nem erről szól. Inkább a tájak, szokások és az ezekkel kapcsolatos dolgokról.
  • Gladiator
    ?
  • Gladiator
    Voltam már párszor Amcsiban, nagyjából az összes ismert helyen / városban, de nekem annyira nem jött be. Valahogy minden túl "nagy", akárhova mentünk, kocsival / repülővel kellett menni, mert minden így teljesen szét van "szórva". Emiatt nincs is nagyon hangulata a helyeknek, nem úgy mint pl. egy hollandiai középkorban épült városnak, ahol mikor sétálsz, érezni lehet a hely "szellemét". Tehát így a városok alapján nem jött be, viszont földrajzilag, természetileg imádom.
  • tommygear
    pfffff
  • geo91
    AMERICA, FUCK YEA...
  • Banano
    A tűz hogy hogy nem ég a fáklyában?
  • szabii98
    Állítólag, 2 szabadság szobor van, 1 New Yorkban, 1 Los Angelesben(nem tudom teljesen h hol, de azt tudom h 2 van, legalábbis suliban 2 fajta van a képeken)
    New Yorki
  • USAMEN POWER
    A New Yorki szabadság szobor se nagyon volt, annyit tudok róla hogy a Franciáktól kapta az USA, a két ország barátsága jelképeként. Képet ! :P

Amúgy nekem meg van képen, üvegezve, csak az a baj, hogy vizet kaphatott az alja, mert a kép legalja teljesen elázott. ://
  • DIESEL DOG #239
    Amerikáról nekem is van egy könyvem, még nagypapámtól örököltem, jó vaskos, és szinte minden benne van az államokról... :)
  • szabii98
    hosszú ó val írtam:/
    na szval röviddel.
  • USAMEN POWER
    Amúgy nekem megvan a Reader's Digest - Észak-Amerika címü könyve, qrwa jó egy könyv, időnként szoktam olvasgatni.
  • sovatalevi

• DIESEL DOG #235
    Ezt nem tudtam, elnézést kérek a pontatlanságért...