1543
United States of America
  • USAMEN POWER
    Abban a gameben elkúrták a Golden Gate hidat, mert az egy irányba 3 sávos, és nem 2.
  • DIESEL DOG #233
    Örülök hogy tetszik!

Igyekszem minél többet mutatni, és közben én is mégtöbbet tudok meg Amerikáról, tanulok is róla...
    Kellemest a hasznossal. :)
  • ldavid
    Washington, (vessző) D.C - mert csak Washington a város neve
  • USAMEN POWER
    Zsír lett a topik ! Lassacskán elkavarodok a sok infó közt. :D
  • DIESEL DOG #230
    Még nem esett szó Amerika fővárosáról, Washington D.C-ről...

Önálló szövetségi kerület, nevét az ország első elnökéről, George Washingtonról kapta.
    Columbia Kerület (District of Columbia) és Washington város egybeesik és egyugyanazon önkormányzat igazgatja őket. A legtöbbször praktikus szempontból egynek tekintik őket. A kerületben legutóbb 1871-ben volt két önkormányzat, amikor Georgetown elvesztette önállóságát. Az önkormányzat és a polgármester hatáskörei szűkebbek, mint másutt az Egyesült Államokban, mivel a város és a kerület felett a Kongresszus (Congress) rendelkezik fennhatósággal (és a kerület lakóinak teljes kongresszusi képviselete sincs).
    Washington az Egyesült Államok szövetségi kormányzata mindhárom hatalmi ágának székhelye. Itt van a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, az Amerikai Államok Szervezete és más nemzeti és nemzetközi intézmények székhelye is. Washington – különösen a National Mall park – gyakran a színhelye nagy politikai tüntetéseknek. A városban számos nemzeti történelmi emlék, emlékmű és múzeum található, ezért népszerű turistacélpont.
    Köznapi neve D.C. (kiejtve díszí), vagy egyszerűen Washington. Korábban Federal City (Szövetségi Város) vagy Washington City (Washington Város) neveken is emlegették. A D.C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington városról és nem Washington államról van szó.

Columbia kerület lakossága a 2005-ös népszámlálás becslése szerint 582 049 fő. Tősgyökeres washingtoni családot, vagy bizonyos környékeken bennszülött washingtonit nehéz találni, mivel az elmúlt száz évben erős volt az értelmiségiek beáramlása az ország minden tájáról.
    A Washingtoni Nagyvárosi Övezet (Washington Metropolitan Area) népessége meghaladja az ötmillió, a Baltimore-Washingtoni Nagyvárosi Övezeté pedig a nyolcmillió főt. Ha Washington, D.C. állam volna, terület alapján az országban a legkisebb lenne Rhode Island után, népességben az 50. Wyoming előtt, népsűrűségben az első New Jersey előtt, bruttó nemzeti össztermékben pedig a harmincöt.

És egy kép a Washington D.C egyik nevezetességéről, a Fehér Házról:

• DIESEL DOG #229
    romákra gondolt szvsz...
  • DIESEL DOG #228
    A válság ott is válság, nem csak itt, max. annyiban más hogy ott az átlag államolgár nem érzi annyira a hatását...
    De 17 év az szép hosszú idő odakint... :O
  • tenkenorman
    rómák?
  • szabii98
    A papám volt kinn háború után, elakarták vinni a Szovjetunióba tolmácsnak...aztán megszökött Horvátba, onnan repülővel Anglia, onnan Washington és Ottawa, Toronto...17 évig volt kinn, hazajött, mert megunta.Azt mondta semmivel sem különb mint Mo.Ugyan úgy van világ válság, ugyan úgy vannak rómák,zsidók, menekültek és magyarok.Akármerre ment, mindenhol más nyelven beszéltek.
  • stain
    Na ezt még berakom, aztán húzok aludni.

• DIESEL DOG #224
    Ennek örülök... :)

Egyébként én abból a célból nyitottam, mert engem érdekel úgy Amerika teljes egészében, és szeretnék róla többet megtudni, illetve meghallgatni olyan egyének véleményét is akik már voltak kint, illetve kint élnek... :)
  • stain
    Jah, az az egyik legrégebbi város észak-amerikában. Meg hát franciák élnek ott, és sokat adnak a külsőségekre. Állítólag Montréal is nagyon klassz, de ott nem voltam. Ottawát mondták még nekem, de oda sem jutottam el. Az azért Torontotól levezethető távolságra van.
  • szabii98
    Ahoz képest h ma nyitottad, elég népszerű topic lett:)
  • DIESEL DOG #221
    Szép képek!

Québec-nek ez az "old town" stílusa nagyon tetszik! :)
  • stain
    Na ez picit off, mert nem USA. Oda a toronyba érdemes felmenni. Meg közel van a Niagara, az is szuper. Aztán kb. annyi. A második képen Québec City van, az klassz hely.

• zvaragabor
    GTA-ban "Los Angeles", azaz Los Santos légköre tetszett meg nagyon. Egyébként én is hallottam, hogy nem a legjobb oda menni pl a magas bűnözés miatt.

Torontoba lesz a menet, de nem tudom, hogy mekkora távolságban fogunk szétnézni. Rengeteg magyar él kint arra, meg is lepődtem, mikor az adatokat néztem.
  • Legend Killer
    ja.

pl Slipknotra szívesen kizúznék, de pénzem nincs rá, ehh.
  • DIESEL DOG #217
    San Francisco-ban ott van a híres Golden Gate Bridge, szvsz nincs olyan ember aki ne hallott volna róla... :)

Ha Kanada, akkor Quebec...
  • stain
    Ráérnek sok mindenért oda lenni. Meg elég sokan vannak. Aztán a vidéki átlag meg nem túl penge, szóval nekik nem a gondolkodós dolgok jönnek be.

Én pl. a koncertekért vagyok oda. Kint mindig egy csomó zenekar turnézik, sokszor olyanok, akik el sem jönnek Európába vagy Mo-t gondosan kikerülik. Annyi csak a gond, hogy ülősek a koncertek, és úgy pl. egy AC/DC nem az igazi...
  • stain
    Los Angelesben nem voltam, de ismerőseim minden lebeszélés ellenére elmentek és nem nagyon jött be nekik. Kaliforniában San Francisco a tuti hely. Sajna onnan nincsenek fotóim, de ha már GTA, akkor a GTA-ban az sikerült a leggyengébbre.

Kanadában hova mész? Ontario elég unalmas, gondolom valahova oda, Toronto környékére, mert arrafele él sok magyar. Ha teheted, akkor próbálj elmenni Montréalba vagy Ottawába. Vancouver vagy Calgary érdekesebb, ott már ott vannak a hegyek.
  • Legend Killer
    #209: naaaaa, nézned kéne a WWE-t! rengetegen járnak évről évre, olyan náluk, mint egy családi program. mint angoloknak a foci vasárnaponként.
    az idei Wrestlemania tök olyan volt, mint egy foci stadion, rengetegen kint voltak. ja, mer NFL stadionban volt, most jut eszembe.
    szal amcsiknak lassan már minden hagyomány és mindenért oda vannak.
  • DIESEL DOG #213
    Szerencsés vagy, hogy vannak odakint hozzátartozóid, így könnyebb kijutni, meg kint tartózkodni is...
  • Legend Killer
    jaja. én F1t szeretem, de vannak sokan, akik azt, vagy azt is.

#209: igen, baseball is. sokat fellehet még sorolni.
  • zvaragabor
    Az USA engem is csábít, eleinte Los Angeles tetszett meg, ehhez nagyban hozzájárult anno a GTA San Andreas. :)
    De igazából egy Kanadai nyaralás már biztosra mondható, jövő nyáron megyek ki, közeli rokonaim laknak kint.
  • DIESEL DOG #210
    A Nascar az nekik olyan mint nekünk a Forma1... :)
  • stain
    Baseball. Igazán csak a baseballért vannak oda, a többi az olyan, mint itthon a kézilabda meg a vizilabda. Ez az utóbbi kettő jól megy, izgalmas is, mégis mindenkinek a foci számít.
  • Legend Killer
    NBA, NFL, NHL, WWE, Nascar.

ezek is fontosak azért :DDDD.
  • DIESEL DOG #207
    Bőven elég, köszönöm!

• DIESEL DOG #206
    Nem volt még eddig probléma az angol tudásommal, persze anyanyelvi szintet még nem érem el, a volt angol tanárom mondta hogy igazán jól angolul vagy amerikában, vagy angilában lehet megtanulni... :)

• stain
    Akkor az kb. a reptéren lesz elég, ahol megszokták a külföldieket :) Az első feka pénztárosnál el fogsz akadni, amikor megkérdezi, hogy kérsz-e zacskót a cucchoz, amit vettél :)
  • stain
    Én egyetemi pénzekből utaztam, meg volt, hogy a kintiek fizették az utam. A repjegy ára erősen függ attól, hogy milyen útvonalon repülsz, mikor, és mennyire előre veszed meg a jegyet. Ja, meg hogy mennyi épp a dollár árfolyama. Vettem már 150-ért is illetékkel, de volt 200 fölött is. A nagy repterekre általában olcsóbb a jegy. Európai nagyvárosokból van járat New York-ba, Chicago-ba, Atlantába, Washingtonba, Philadelphiába, Dallas-ba, Miami-ba, Seattle-be, LA-be, San Franciscoba talán Denverbe, Portland-be meg Salt Lake City-be. New York-ot nem javaslom, agybaj. Ha a keleti partra repülsz, akkor a philadelphia-i reptér a legjobb választás.

Én eddig mindig vízummal mentem, mert a kinti egyetem intézett nekem diák vízumot, de az pénzbe kerül, olyan 300 dolcsi a költsége, már ha meg tudod hivatni magad valakivel. Amúgy lehet menni turistaként vízum nélkül, ahhoz valami űrlapokat kell kitölteni a neten, de nem tudom, hogy hogyan megy.

A kocsi bérlésre napi 50 dolcsit kell számolni. A benzin féláron van, és mivel általában nyílt úton mész, elég jó fogyasztást el lehet érni. Idén nyáron toltam majdnem 10e km-t, és $500-ból megvolt.

A szállodára olyan $60-at érdemes számolni naponta, de akkor az város széli alap motel. Felkapottabb helyen a motelek is drágábbak, bent a városban meg felmennek az árak 100-150 dolcsira. De szezonon kívül pl. Las Vegasban 80-ért lehet kapni három ágyas luxusszállodai szobát. A költőpént is attól függ, hogy mire költöd. Én kb. heti 100 dolcsit szoktam létfenntartásra költeni, de abban benne van kaja meg minden.

A repülőút hossza attól függ, hogy milyen átszállással mész. Legutóbb Párizsból repültem Seattle-be, az 10 óra 20 perc volt, viszont háztól házig hamarabb megvolt, mint máskor a keleti part. Londonból 8 óra körül szokott lenni Baltimore. A repülőút elég unalmas, de lehet filmet nézni. Én olvasni nem nagyon szoktam tudni. Sokat kell inni, mert könnyen kiszárad az ember. Odafele nem para az időeltolódás, van egy hosszú napod, aztán felébredsz korán reggel, de semmi gáz. Visszafele zűrösebb, mert olyankor a gépen kéne aludni. Nekem inkább az emésztésem szokta megszenvedni a dolgot, illetve hazafele kb. két hét, mire újra rendes ritmus szerint alszom.

Na, remélem kimerítő volt.

Izé, nem apuci pénzéből nyomulok, hanem az eltén vagyok kutató, aztán kutatni járok ki.
  • DIESEL DOG #203
    11 éve tanulom folyamatosan, idén gondolkodom abban is hogy ennyi idő után már illene letennem egy középfokú angol nyelvvizsgát...
  • zvaragabor
    Csak úgy mellékesen, angollal hogy állsz?
  • DIESEL DOG #201
    Hmm... még csak 20 esztendős vagyok, még az amerikai nagykorúságig is van 1 évem, ergo odakint kispöcs lennék... :D

De 21-ik életévem után szeretnék valamikor kijutni, esélyem van rá. Én bőven megelégednék egy autóval is, a motor vagy lakóautó már csak hab lenne a tortán de ez a lakóautós dolog felettéb csábító... :)
    Én meló terén csak akkor fogok dönteni ha voltam kint, lesznek tapasztalataim, viszonyítás, meg meg ismerem közelebbről az ottani társadalmat, kúltúrát, hagyományokat, szokásokat... :)

Bár azt sok blogban olvasom, illetve hallom olyan ismerőseimtől, barátaimtól akik már voltak kint hogy az amerikaiak barátságosak viszonylag...
  • DIESEL DOG #200
    Ez jó link, hasznos infókkal köszi!
  • stain
    Volt, hogy béreltem, de volt saját is, amikor kicsit tovább voltam kint. 25 éves kor alatt para a bérlés, mert sokba kerül. Érdemes körülnézni, hogy hol mennyi, meg csomagban venni mondjuk szállodával expedián, mert úgy olcsóbb. Azt nem tudom, hogy motort lehet-e bérelni, meg hogy arra hogyan vannak kint a kategóriák.

A másik jó módszer, amit én egyszer meg szeretnék játszani, ha majd lesz rá zsém meg társaságom hozzá, hogy bérelsz vagy veszel egy lakóautót és mész körbe egy évig. Igazából sok minden csábít, hogy kimenjek hosszabb időre melózni, de még mindig nem bírtam rászánni magamat, mert jobban elvagyok itthon.
  • DIESEL DOG #198
    Nagyon szép fotók!
    Kicsit most irigykedek hogy Te már voltál odakint... :D

Kis információt kérnék arról hogy egy repülőút az államokba kb. mennyi ideig tart, mennyire viseli meg az embert az időeltolódás, kb. mennyi költőpénzre van szükség, illetve hogyan alakul a reptéri illeték, repülőjegy ára... :)
  • stain
    Egy kis keleti part:

A kidőlt fák is elég jellemzőek. Itthon ugye a gondos kisebbség mindent begyűjt, úgyhogy ilyet nem látni.
  • DIESEL DOG #196
    Az interstate autópálya hálózat német mintára épült... ha az ember elmegy Amerikába és látni is akar belőle valamit akkor érdemes a régebbi utakat választani... motoros túra lenne a legjobb választás, de sajnos a hozzá szükséges A kategóriám nincsen meg csak a B és a C, C1...
    Egyébként az autót bérelted? :)
  • desigo
    nem rajongok Amerikáért de erre szívesen elmennék
    Route 66 USA motorostúra