4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Molnibalage
    Merchant. Azért nem vehetsz prófátát, mert szerintem már megalapították az max. lehetséges 5 vallást. Ha a többit vehetsz, akkor nem a játék elején jársz, mert kellene hozzák policyk. (Ki is írja az adott fő csoportnál, hogy melyik nagy ember vásárlási lehetősége aktiválja.)
  • Alienator
    Megnéztem. Most 3 fajta "embert" lehet venni. great general, great admiral és valami m betűs (nem missionare). Prophet-et nem. De miért nem? pont olyan kéne.
  • Molnibalage
    Az auto vásárlás a faith menüben van, de a városok purchase részében is lehet venni őket.

A kém beépülés végén automatikusan adja az infót, de az, hogy megosztod, az csak rajtad áll. A bibi az, hogy ha véletlenül eltünteted a felugró jelzés jobboltald, akkor IJ... Ez az infoszerzés néhány kör alatt megvan. Utána jön a tech steal és automatikus. A végén a free tech csodához hasonlóan választhatsz. Azt nem próbálam meg, hogy nem választok, de szerintem kötelező.

A játék elején fővárosba is küldve is 15-40 kör lehet a lopás, játék végén, ha nagyon egyenletes az eloszlás, akkor első szintű kémnél 100-200 kör is lehet... Tehát ott az marad, hogy az első szintű védekezik és a 3. szintű meg városállamot baszkurá vagy esetleg techet lop. Az MI-nél a játék végén 2-2,5 csillagos várost (potential) alig találasz. Nálam mindig főváros a science húzója, ezért mindig igen magas potentialja van. Istenkísértés első szintű kémre bízni a védelmet. Ez van.
  • Alienator
    Na ez már világosabb :)
    Ezeket az embereket (próféta, inkvizitor stb) a faith menüben lehet megvenni ugye? Bár én láttam már sima gyártó menüben is a végén ahol katonákat, épületeket stb lehet gyártani.

Ha a kémet ellenséghez küldöd automatikusan adja az infót vagy erre külön meg kell kérni? Gondlom a találmánylopás azt külön utasításra csinálja.
  • Molnibalage
    Akkor a kémkedés máshogy.

1. Kémet alaphelyzetben a reneszánsz kor elérésekor kapsz és minden korszakban még egyet, amin módosíthat a nép bónusza meg építmény is. (asszem.) (Meg MOD.)

2. Ha van kémed, akkor négy választásod van. Egy városban csak egy kém lehet.

2A. Idegen nép városába küldöd. Először utazik, aztán beépül (establishing survaillance). A beépülés után kapsz információkat esetleges terveiről, amit megoszthatsz. Után próbált technológiát lopni. Bármikor félbeszakíható bármelyik tevékenység, de ha visszaküldöd a városba, akkor nulláról indul minden. (Asszem.) Ha sikeres a lopás, akkor szintet lép. Max. 3 szintű lehet a kém.

2B. Városállamba küldöd. X körönként választások vannak, amitket vagy sikerül jól befolyásolni, vagy nem. Sikertől függően változik a pontszámod és státuszod a városállamnál. A gyakoriságot nem növeli a kém szintje, a hatást erősíti. Városállamban dolgozva SOHA nem lép szintet a kém.

2C. Saját városba küldöd, ahol növeli a kém elfogásának esélyét. Ha kinyír egy kémet, akkor szintet lép.

2D. Hideoutba megy. Itt nem csinál semmit, de őt sem lehet kinyírni, semmilyen módon.

3. Ha meghal a kémed, akkor néhány kör múlva kapsz újat.

Van olyan MOD, ami előrébbhozza a kém megjelenését. Vagy a classical age vagy a medieval age-be. Olyan is van, ami plusz egy kémet ad. Kombinálva a két modot és angolokat választva classical ageben három kémed lesz. Durva. :) Úgy szétlopod a világot, mint állat - egy lopás miatt még senki nem esik neked - aztán védekezel és városállamokat buherálsz.

A vallás (faith) egyfajta plusz erőforrás, mint a happyness. Csak natural wonder tile képes termelni. Ezen felül épületek - shrine (pottery), temple (nem emlékszem, hogy mi kell hozzá, de még középkor előtt van - és a vallások egyes beliefek felvétele lehetővée teszi különféle vallásos épületek felhúzását, de asszem csak faithből húzhatóak fel. Minden körben termelődik X. Adott kölsége van az épületeknek. A misszionárus, próféta, inkvizítor és a nagy ember költsége minden egyes vétel után nő. Ezek az emberek ellenséges területen is mozoghatnak open borders nélkül.

A városokban minden egyesz szint = 1 ember. Attól függően, hogy hány hívő ember van egy városan, annál erősebben terjed a hit a közelében. (pressure) Tehát prófétákkal érdemes az ellenfél és közeli nagyvárosok - ez lehet city state - célbavenni, mert ettől fog jól terjedni magától is. Sok bónusz nem a városok darbszáma szerint, hanem a hívők száma szerint ad bónuszt. Szóval lehet, hogy nem a fő vallás a tied a városban, de ha eléri 3/4/5-öt, akkor az adott belief bónusza már hathat. Van pl olyan, hogy ha egy városban 3/4/5 hívő vana te vallásodból, akkor mindnd 3., 4. vagy 5. hívő ad +1 pénzt, hitet, kultúrát, stb.

Nehéz szinten a vallás szinte semmit sem ér, mert a gép alapból megkapja a pottery-t. Már akkor faith-et termel, mikor én még fel sem találtam azt...

(A piety policy képes tápolni a vallási építményket.)
  • Alienator
    Látnom kell, most melóban vagyok. Próbálgatom és kérdezek ha elakadok.
    Előre is köszi a segítséget.
  • Molnibalage
    Akkor kérdezz bele, én válaszolok.
  • Alienator
    Köszi a választ. Elég bonyolult és érthetetlen még így is, de jópár pont tisztulni látszik :)
  • Molnibalage
    Az elsőre nem tudok mit mondani. Kellene egy screenshot.

A másodike egyszerű. Kém csak akkor fejlődik, ha ellenfél városából ellop valamit vagy védekezés közben megöl egy ellenséges kémet. Városállamban bármilyen sikeresen ügyküdik, nem lép soha szintet, SOHA. Városállamban csak befolyást tud változtatni, de ha van ott ellenséges kém, akkor az gátolja őt asszem.

Az ellenséges városokban meg kell találni a legmagasabb potencált, attól függ, hogy hány körig tart lopni valamit + a kémed szintje. Ez attól függ, hogy melyik városban a teljes science hány %-a termelődik. Az MI és te is nyilván ott védekezik, ahol a legyorsabban lehet lopni, viszont ezáltal a lassú lopásokat nehéz kivédeni...

Az első pár körben beépül az ügynök. Ennek a fázisnak a végén, ha új városba megy át, akkor kideríthet ezt-azt. Ki ellen készül a birodalom, stb. Ezt az infót megoszthatod azzal, akire vonatkozik az infó, ha a kis ikonra nyomsz oldalt, ami a hírt mutatja. Ezután indul az óra a tudomány lopásért. Ha nem kapják el, akkor asszem mindig sikeres a lopás.

A hit úgy megy, hogy fait pontokat termelsz. Építménnyel, natural wonderrel megy nép bónusszal vagy városállammal. (Faithből a városállam a legerősebb a játék elején, mert épülettel elig lehet néhány pontot összeszedni, egy szövetséges városállam ad akár 6/8 pontot is már a classcal age alatt.) Először csak egy pantheont alapítasz. Ez még nem vallás, csak választasz egy bónuszt, ez csak rád vonatkozik. Utána kell egy próféta az alapításhoz, de csak 5 vallás alapítható. A prófétát is faith pontból veszel. Ha megelőztek a többiek az alapítással, akkor IJ, csak más vallása fog terjedni nálad. A vallás terjed magától a városban levő hívak számától függően, de misszionárus és próféta erre szépen rárak. Ezeket cask faith pontból lehet venni. A misszionárius nem gyilkolja ki az különböző vallásokat, a próféta terjeszti a tiédet és kiirtja az eltérő vallást. Viszont jóval drágább. Minden egyes egység vásárlása után egyre drágábbak lesznek. Policytől függően tudsz faith pontból great people is venni. A faith kijelzésre kattintva ugrik fel az ablak, ahol az auto vásárlást tudod szabályozni. Csak olyan városban lehet embert venni, ahol a te vallásod van többségben és eléri a város lakosságának 50%-át, tehát ott van a város neve mellett a vallásod ikonja.

Vallás alapításakor választasz bónuszt, kettőt. Az első csak a saját városaidra hat, ha 50% felett vagy, a második minden városra, tehát adott esetben az ellent is tápolhatja, de ez nem általános. További próféta bővíthető még +1/+1 belieffel, a bizánciaknál erre a választásra van mennyiségi bónusz. Igen hasznosak azok, amik pl. plusz pénzt vagy kultúrát esetleg happy-t adnak, az ellenséges birodalom hívei után is. A beliefek választásánl is verseny van, ha más már kiválasztotta, akkor megintcsak IJ...

Az iknvizítor, ha városban áll, akkor asszem nem tud azzal a várossal mit kezdeni sem a misszionárius sem a próféta. Képes kiirtani idegen vallást a városból.

Kb. ennyi.
  • Alienator
    Na megvan a gods and king kieg...
    Jópár kérdés lenne:

1. Kiírta hogy your people is livid. És beadta hogy nagy unhappy van a birodalomban. De miért? A happy mutató 40-en volt.

2. Kémek. Megkaptam, elküldtem városállamba. De csak establishing surveillance van végig. Ok nő a repu de a kém nem fejlődik és semmit nem lehet vele kezdeni. Elküldtem másik birodalomba, ugyanez. Hogy lehet választási manipulációra vagy találmánylopásra állítani? Van egy coup vagy mi a vér opciója, arra mindig azt írja hogy 0% esély van rá, ha rányomok meghal. Nem tiszta ez a kémkedés.

3. Vallás. Na ez totál homály. Gyűjtöttem a hit pontokat, és egyszer csak lehetett választani valami prophet-et. Én választottam egy olyat hogy kultúrát adjon arany meg ezüst után. Aztán kiírta hogy a köv prophethez 1139 pont kell. De hiába értem el a sokszorosát, nem lehetett mást választani. Volt olyan opció a pontok elköltésére hogy remind later vagy save for great prophet. Hogy lehet mást is választani? A vége felé lehetett ilyen nagy embereket venni hit pontért. Megvettem egyet de sehol nem jelent meg a térképen. Hogy lehet vallást alapítani? Néha benyögte hogy ez vagy az a városom választott vallást. De magától? Én nem tudok pl kereszténységet alapítani? Állítólag el lehet nevezni a vallásomat, ezt se találtam. A vallás képernyőn is csak az van hogy nekem van valami prophet és ennyi. Misszionárius, inkvizítor mire jó és hogy kell használni? Hit pontból ezek a nagy emberek mire jók? Ha ráviszem az egeret a vásárló ablakban semmit nem ír ki.

Jó mély magyarázatot kérnék ha lehet mert tök homály.
    Előre is köszönöm.
  • Molnibalage
    Ha nagyon távol van a város, akkor meg kell várni a kikötőt, ami igen drága a játék elején. Választottam már azt, nem nagyon éreztem a hatását. Egyszer tudtam úgy kombinálni, hogy két belief is + % növekedést adott. A tradition bónusszal a fővárosban asszem +50% növekedés volt. Na, az éreztem. :)

Arra is rájöttem, hogy mire jó a liberty policy. Az, akit dzsungel vesz körül, az nem tud nélküle élni.

Ja, a perfect world modot mindenkinek ajánlom. Nyagyon zúzós térképeket csinál az alappal összevetve. Jó sok folyó, hosszúak, deltavidék, kezdetben nagyon sok erdő ahogy valóságban, stb. A hagységek kellemesen korrelálnak a kontinensek alakjával, stb.
  • Pluskast
    Hááát szerintem még az elején az is jó ami +2 tudomány pontot ad, ha városokat úttal összekötöd.
  • Molnibalage
    Bizánc, bár én a vallást teljesen hanyagolom. Nem éri meg rágyúrni, olyan minimális előnyt ad magasabb szinten. Főleg azért, mert a lent említett módon esélyed nincs még vallást alapítani sem a legtöbb néppel. A bizánciaknak plusz feautre választása van, de szart sem ér, ha

ad 1. nem tudsz vallást alapítani
    ad 2. lassú vagy és a jó opciók elfogytak.

Én a növekedési pluszt leszámítva szinte semmi értelmesen és átütőt nem találtam.
  • Apa27
    thx :)
  • Danton
    Sok-sok óra civ4 után rászántam magam a civ 5 gods and kings-re, nem bántam meg, meg kell szokni.

a második legkönnyebb nehézségi fokozaton fejeztem be rómával, midnig azzal kezdek, nagyon könnyű volt, világhódítással, megértettem a policykat a faith rendszert. A science victory is összejött könynen.

A következő játékot nehezebb szinten szeretném indítani egy olyan néppel ami főleg a vallásra és a culture victoryra gyúr, mit ajánlotok?
  • Danton
    Turn-based strategy games

A real-time például a warcraft sszéria és sokan mások ahol valós időben játszol.
  • Apa27
    Egy kérdésem lenne! Az efféle stratégiai játékokat mint a Civ amik körökre és mezőkre van osztva miknek (mi a gyűjtő neve) nevezik?
    Nemrég próbáltam ki a Civ-et (nagyon megtetszett!) és hozzá hasonló játékokat keresek.
  • Molnibalage
    Az, hogy a kettő vagy több félig-meddig az eseményektől is függ. A program balanszol egy ideig. Ha te hirtelen nagy hadjáratba kezdesz, akkor becsal egységeket a védekező félnek. Tehát áthágja a játék ALAPETŐ szabályait, azon kívül játszik. A másik esteben nem csal be. Ha nincs elég erőforrás, akkor nem gyárt a gép a semmiből. Az AI bénasága azzal van ellensúlyozva, hogy olcsóbban csinál mindent, de SOHA nem hágja át a szabályokat. Nem kezd el egységet spawnoln, csak mert hirtelen a player offenzívána kezdett.

Ez rohadtul minden, csak nem játék a szavakkal. Sakk nyelvére lefordítva olyan, mintha az mondjuk a számítógép minden 20. lépésnél léphetne egyet, de ezt előre tudod, tervezhető. A "csaló" azt csinálja, ha nagyon jól megy, akkor csak úgy visszarak a táblára levett bábukat a HELYZETTŐL függően. Nagyon nem ugyanaz a kettő...
  • lee56
    Ez csak játék a szavakkal, ha nem teljesen egyenlőek a feltételek akkor bizony csal ott is, punktum, maximum a mértéke lehet kisebb vagy nagyobb :)
  • Botond #2755
    Pontosan mi a különbség, ha felébe kerül, vagy ugyanannyiba, de kettőt kap? :)
  • Molnibalage
    Nem, nincs igazad. Nem, nem tesz olyat, ami nem lehetséges a játékos számára. Nem hágja át a szabályokat. Szorzókkal módosít dolgokat. Olcsóbban gyárt, olcsóbban de nem hazudik be olyat, hogy egy város egy kör alatt legyárt két egységet, meg 5 kör alatt kétszer lop, stb. Nagyon nem ugyanaz a dolog.
  • lee56
    csal = előnyöket kap :) A helyzet ugyanaz :)
  • Molnibalage
    Az egyik űrstartégiában nem csal a gép, csak előnyöket kap. Mégis brutálisan nehéz tud lenn. A galactic civilization. A CIV V MINDENT összecsal, a tile és stb. valszeg csak a "csalás" változói. 5 perce sem volt, hogy a főváorsból a kartágói ellen 5 köröb belül kétszer lopott. Ez fizikai képtelenség a te kémjeidnek...
  • lee56
    Hivatalos oldalon asszem volt erről is egy kis diszkurzus nemrég, hogy pontosan miből is áll szintenként a gép előnye/bónusza/csalása a human playerrel szemben. Legnehezebb szinten asszem kapásból két settler és egy worker meg két warrior amivel kezd őfelsége :)

A letiltással viszont az a baj, hogy ezzel elvész a kihívás is, mivel olyan AI-t ami felér egy gondolkodó emberrel egy ideig biztos nem fogunk látni ilyen stratégiai játékban. Ezért van az hogy körökreosztot, de a realtime stratégiák 95%-ában is valamilyen formában csal a nehezebb szinteken a gép, különben egyszerűen nem lenne kihívás, nem lenne ellenfél a gép. Úgy meg mi értelme játszani ha 100%-os eséllyel mindíg tutod előre hogy nyersz :)
  • Molnibalage
    A vallásnál közben megtaláltam, hogy mi a bibi. Magasabb szinten a gép tech előnnyel indul, ami majdnem mindig pottery. ---> Megépül a shirne mikor én még fel sem találtam. Van egy mod, ami letiltja ezt az előnyt. Mindjárt más a játék...
  • lee56
    Mondjuk egy DX11es videókártya még azért nem árt, mert az már támogatja a rajzolási parancsok többszálú végrehajtását, meg egy win764b és 4 vagy 8 GB ram :) De lényeg az hogy egyik se millás összetevő, és összességében még a 100ezret sem kell hogy átlépd hogy összehozd őket ha okosan vásárolsz be, szóval nagyon messze vagyunk még mindíg az állításodtól.. :)
  • Molnibalage
    A Historic progression MOD kellett volna, csak sajnos törölték. Ha jól látom ez pont azt éri el, amit hiányoltam. Az építkezés gyors, a fejlődés lassabb, tehát nem rohansz át egyes korokon és tudsz sok egységet építeni.
  • Apa27
    Sziasztok!
    Magyar leírást, kézikönyvet keresek a játékhoz. Valaki tudna ebben segíteni?
    Van hozzá ilyen?
  • Molnibalage
    Na, eljutottam oda, hogy small contients vagy lare island beállításon 6. nehézségi szinten viszonylag stabilan verem az MI-t. :)

Asszem egy időre most pihi.
  • lee56
    Egyáltalán nem kell millás gép.. 25-30ért már kapsz 4 vagy 6 magos AMD procikat, amikkel nem lesz gond a köridő (kicsit drágábban meg ott az i5/7 vagy FX8), ahogy már a mienkkel sem érzem túl vészesnek amint írtam az előbb...
  • Molnibalage
    Az Ironcladnél valami bibi lehet. Partközelben ok, hogy dupla mozgáspontja van, de nincs hátránya az óceánon...
  • Molnibalage
    Elég durva, hogy flottákkal el lehet foglalni a part menti városokat és a visszafoglalásra indított inváziós sereget egymagukban feltartóztatják. :)
  • donatus13
    Mi csak huge on játszik a multit is, nem tart sokkal tovább csak a körváltás.
  • Molnibalage
    Kinek van ideje és ereje huge térképen játszani? Még a standard is állati nagy.
  • donatus13
    Én ismerek, pont annyiba került a gépe amit mondtál, és sajnos azon is rosszul megy, próbáltunk már minden félét de nem az igazi.
  • Molnibalage
    Még így is több az eredetinél, mert az ikonokra rámenve kírja a viszont.
  • BladeW
    Sajna nálam se működik rendesen a mod.
  • Molnibalage
    Használja valaki az info addictot? A civek közötti viszonyt mutató vonalak nekem nem jelennek meg. :(
  • Molnibalage
    Létezik vajon olyan mod, ami az építési és tile fejlesztési időket nem változatja meg, csak a fejlesztési és a játékidőt nyújtja meg? Semmi értelmét nem látom lassabb sebességen játszani. A gép csalása még erősebb, ezen felül ettől sem lesz több harc egy adott korszakban, mert lassabban építesz mindent. A jövőbeni háborúkban soha nem használtam semmi igazán modernet. Egyszerűen átrohan az ember a jövőn. Vagy az UN-re vagy a Science victoryra gyúr...
  • GanXstaZoleeWrk
    corei7-es procival 8GB rammal lehet tolni nagy pályákat is, nem vészes a köridő a végén sem.