Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezek korral leváltódnak de fejleszthetõek ha jól tudom jobb egységgé ha megvan a hozzá szükséges technológia és nyersanyag.

Ha érdekelnek a grand strategy játékok, és fontos neked a történeti hûség esetleg próbálj ki pár paradox játékot. ( Victoria 2, Eu 3, Hearts of Iron sorozat stb )
Tudom még ajánlani a Matrix games által kiadott játékokat is.

Még1 kérdés...

ha pl rómával kezdek és légiósaim vannak, ahogy halad a kor ugye ezeket le kell váltani? Gondolok itt arra, hogy az 1900-as években már nem légiósaim vannak hanem gépesített egységek.
Ok köszi a tippeket.
Molnibalage
Ha kezõ vagy, akkor 4. szint fölé ne tedd és legfeljebb standard térképet válassz. Kezdõként a rómaiakkal könnyû, ha van vasad, mert a légiókkal félisten vagy a játék elejéig-közepéig. Custom játékban én +1-2 népet hozzáadok, hogy mozgalmas legyen már az elején. Continents vagy small contients térkép egész jó, kis tengerszint és sok esõ legyen, mert különben alig van folyó, amik nagyon nagyon fontosak a játék elején.

Sok sikert.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát akkor én sem akarok kimaradni a jóságból, próbálok megbarátkozni a dologgal és belevágok.
Ha fiktív nevek lennének az lenne a baj, civ sorozat mindig is ilyen volt. Mivel tényleg csak körítés megszokja az ember.
Tudom-tudom és 100%-ban igazatok is van. A hiba bennem van hogy ilyen kukacoskodó vagyok hogy ez ennyire zavar.

De ez van 😊
Molnibalage
Figyu, a játék elején 1 kör = 40 év. Akkoriban ki uralkodott 40 évig? Örültek, ha addig éltek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Egy alternatív dimenzióban akár az is megtörténhet hogy iszlám lesz oroszország. De az semmilyen dimenzióban nem történhet meg hogy egy 1800-as évekbeki történelmi alak megjelenik 4000BC-ben az 1800-as évekbeli egyenruhájában 😊

na mindegy, ez a gamma nem nekem való és ennyi. nem tetszhet mindenkinek minden 😊

Köszi az infókat.
Érthetõ , semmi nem tetszene neked itt😊 a vallások is változóak pl van ,hogy az arabok lesznek zsidók és islam oroszország stb, teljesen ostobaság lenne egy ilyen játékot valóságra építeni mindent tönkretenne.

Értem hogy mi a játéktechnika. Csak fiktív nevekkel kellett volna nem valós történelmi személyekkel. Ha egyiptomban XVIII. Ramses van akkor az nem gáz (holott nem is volt ilyen). De Bismarck aki az 1800-as években élt és mégis ott van egyiptomban ahol németország határos perzsiával nos... Nekem nem fér bele. Na nem is tartom fel a topikot tovább, jó játékot.
Molnibalage
Akkor kérj egy olyan modot, ahol átnevezik a városállamokat. Ez szerintem nem egy nagy szám. Sanszosan egy text fájl valahol tartalmazza a választékot, amibõl választ a gép.

Õszintén szólva te vagy az elsõ ember, akit ez zavar. Még a 60 éves fater is megértette a játék koncepcióját, hogy miért ilyen...

Tudom hogy volt ilyen de akkor is hülyén hangzik ez a név.
Nekem az ekkora keveredések nem tetszeken, de hát nem vagyunk egyformák. ha már ennyire eltérnek a történelemtõl nyugodtan lehettek volna fiktív nevek. inkább egy kitalált név mint olyan, amirõl ordít hogy baromság.

na mindegy, engem zavar, másokat nem 😊
Molnibalage
Catal Hüyük az egyik elsõ nagyméretû állandó lakott település volt, ami a szó mai értelmében városnak lehet hívni. Nem kitalált név. Valós.

Fiktív nevek adásának semmi értelme, mert pont az ikonikusság veszne el.

Szerintem nagy marha vagy, ha címzkézés miatt nem játszasz vele. Egy jó stratégia nem attól jó, hogy kit hogyan hívnak benne...

Tiszta és értem én. Igen nekem jobb lenne a játékélmény ha nem budapest lenne perzsiában hanem catal hüyük (röhögtem ezen a néven 😊).

nem kell követnie a történelmet, csak ez az óriási baromság nem kellene bele. jobb lett volna ha fiktív neveket adnak nem olyan ismert történelmi alakokat akiknek közük sem volt az adott korhoz. na mindegy, köszi szépen az infót, nekem ez a game akkor kimarad. az hiányozna hogy rózsa sándor fedezze fel a nanotechnológiát 😊

további jó játékot és még1x köszi a válaszokat
Molnibalage
Látom nem érted. A vezetõk neve, személye és maga a nép az egy "ikonizált". 6000 évvel ezelõtt (4000 BC) nem volt nacionalizmus, ezért a választható népek sem. túlnyomó többsége sem. Így nem lehet olyan speciális egységeket és épületeket adni az adott korban (elõnyöket), amik jellezõek. Mert 4000 BC-ben mi létezett? Még talán az óegyiptomi elsõ birodalom sem, sem sumérok, sem senki más.

Vágod már, hogy mirõl van szó? Ez nem történelem szimulátor. Ez nem Age of Empire, ami csak az ókor egy kis szeletét öleli fel...

Tehát a CIV arra épül, hogy vannak népek, amik adott történelmi korban voltak sikeresek és valamivel kiemelkedtek. Ezeket képességekkel, egységekkel vagy épületekkel kiemelik. Pl. az angol hajók az ipari forradalom elõtt atomdurvák (fregatt helyett erõsebb vitorlása van), és mindig gyorsabban mozog a hajója, a másik spec egysége a longbowman. Erre alapozva van X nép, akivel Y db játéksílus jobban megy.

A városállok dettó ugyanazek. Van X db Y féle tulajdonsággal. Nevet kell kenki adni. Hát választottak párat. Nem tök mindegy hogy hogyan hívják? Ha Bukarest helyett Catal Hüyük lenne, akkor az emelné a játék színvonalát? Nem.

Clear?

37 éves vagyok és nem trollkodni jöttem ide. Imádom a stratégiákoat, de csak most kezdek ismerkedni az olyan globális stratégiákkal mint a civ. És bevallom, sokat olvastam róla az utóbbi pár napban, gondoltam kipóbálom mielõtt megveszem. letöltöttem a demo-t és akkor láttam ezeket a dolgokat.
Te értesz jobban hozzá, én nem ismerem a sorozatot, de iszonyat kiábrándító az ilyesmi, legalább is nekem. A játék nagyon tetszik, de ez teljesen elvette a kedvem tõle. pedig imádnám a stílusa miatt. Akkor ha találkoztam ie 4000-ben Bismarck-al akkor õ az egész történelem során ott lesz évezredeken keresztül? Amúgy a vezetõknek változni kéne ahogy alakul a történelem ahogy a valóságban is. De az is elég lenne ha nem a valós születésük elõtt 6000 évvel jelennének meg. valami kis történemi hûséget vártam volna ha már a történelemrõl szól.
Molnibalage
Vagy a városállamok neve változzon? Áh, várj, mióta is nincsenek városállamok párat kivéve, aminek súlya a világgazdaásban 0? De most komolyan. Hány éves vagy...?

Molnibalage
Látom nem érted. A Civ filozófiája nem ez és játéktechnikailag lehetetlen, hogy menet közben váltogass vezetõk traitjeit. a III-bem változott a vezetõk ruházata. Szerintem tök éényegtelen.

Szerinem te csak trollkodni jöttél ide.

Ie 4000-ben németország meg bismarck? Ráadásul olyan ruhában mint az 1800-as években volt jellemzõ, Erzsébet királynõrõl nem is beszélve. Mi a francért nem lehetett fiktív vezetõket kitalálni legalább erre a korszakra és pl Bismarck 1845-ben csatlakozik vagy ilyesmi? Ezen kívül felderítés közben milyen várost találtam? Na? Budapestet rádaásul egyiptomban bazz….
Ennyire leszarják a korokat és a térképet? Pedig istenkirály game lenne ha nem lennének benne ekkora baromságok.
Molnibalage
Nem. Az a röhej, hogy nem tudsz elvonatkoztatni. Ezek csak címkék. Kellenek nevek és népek. Ennyi.

Szaruman
A mongolnak nem rossz a bónusza (feltéve, h ua, mint az alapjátékban). Persze kell hozzá városállam. A többi tényleg szar 😊

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

Értem én de Bismarck meg Elizabeth a saját koruk ruhájában és portréjában jelenik meg ie 4000 évvel. De a legjobb hogy ma perzsiával kezdtem és ie 3900-ban megtaláltam Budapestet. Röhej 😊
Carmang
Ez a játék nem arról szól, hogy történelemhû. Itt te, és a többi vezetõk alakítják a történelmet.

Én moist tervezem a megvételét, letöltöttem a demót és eléggé ledöbbentem amikor I.E. 3640-ben Bismarck fogadott plusz találtam egy várost Bukarest néven. Ennyire össze-vissza vannak a korok vagy ez valami bug?
Molnibalage
Áh, 7. szinten tök reménytelen. 6. szinten kezdtem el egyet, még ezen is izomszakasztó gyõzni.

Egyébként miért van az, népek fele kb. semmire sem jó? Német, songhai, mongol, török képességei szeritnem semmit sem érnek. Barbárok ellen plusz meg hajó elfoglalás? Vicc az egész olyanokkal összeveve, hogy várost veszel az orsztrákkal, 50%-ka durvábbak a városállamok vagy az angol longbowman és hajó és kém bónuszával összevetve.

Molnibalage
7 .szinten panteont nem tudok alapítani nemhogy vallást...

NEXUS6
Nem egészen. Néhány szerintem érdekes bónusz:

Pantheon Beliefs:
Fertility Rites: 10% faster Growth Rate
Goddess of Protection: +30% increase in city Ranged Combat Strength
Monument to the Gods: +15% Production of Ancient/Classical Wonders
Religious Settlements: +15% faster border growth

Founder Beliefs:
Ceremonial Burial: +1 Happiness for each City following Religion
Church Property: +2 Gold for each City following Religion

Follower Beliefs:
Asceticism: Shrines provide +1 Happiness in Cities with 3 followers
Religious Center: Temples provide +2 Happiness in cities with 5 followers
Swords into Plowshares: 15% faster Growth rate for city if not at war

Enhancer Beliefs:
Defender of the Faith: +20% Combat near friendly Cities that follow this Religion
Just War: +20% Combat near enemy Cities that follow this Religion
Religious Texts: Religion spreads 34% faster (68% with Printing Press)

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Molnibalage
Nekifutottam utoljára a mentésnek. Az industrial age elején lenyomtak. Most nem tökölte, lenyomtam a hollandokat az elején. Így egy ideig még jó voltam. Az angolra ráuszítottam még két népet, de egy idõ után a technikai fölény lenyomott. A tengerpari városokat ironcladdal szétkapta és utána nem volt esélyem a crossbowman és kevés riflemannal.

Molnibalage
Ezek +1 típusú bónuszok. Kerekítési hiba az Excel táblában ketegória.

Kapsz production bonuszt vagy pl science bonuszt ami nagyon kemény + ott van még a happy vagy gold bonusz, mind nagyon brutális kikell választani.

Molnibalage
Hogyan csináljátok? Semmi komoly dolgot nem lehet csinálni a vallással. Nekem olyan, mintha ott sem lenne. Lehet venni faith-ból nagy vezetõt. Ennnyi.

NEXUS6
Így van, én mindig halálra kerestem magamat a vallásokkal és mindenki heppy is volt. Ebbõl aztán olyan sereget vettem magamnak, amilyet nem szégyelltem.
😄

A Civ5-ben így már szintén egy hasonló pozitív spirálba lehet vinni a vallásokkal a birodalmat, csak gyõzze elfoglalni az ember a többieket.😄

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Molnibalage
Teegnap indítottam egy új játékot 7. szinten. Most nem archipelago-t sorsolt a random. Elmentettem az 1. körben. Rómaiakkal vagyok. Itt már tényleg pofátlan csal a gép. A holland elsõ próbálkozásra 5 várost alapított, míg én kettõt. A 2. próbálkozás alatt már én 3-at, mire õ kettõt. Aztán meg semmibõl háború és megjelent két katapult meg öt warrior. Nekem volt két spearmenem...

Én szinte most mindig vallásra hajtok olyan happy bonuszt ad hogy ihaj libertyvel kilehet hozni jó kombot de nagyon gyorsnak kell lenni ami nehéz, pagodak is nagyon jók +2 faith +2 culture +2 happy pl.

Azért a civ4-ben nagy térképen igencsak hasznosak voltak a vallások.
Nem azon keleltt izzadni hogy te szerezd meg, sokkal jobb volt elfoglalni a szent városokat.
Ez persze a csak single playerbe volt igaz, multiba nem volt értelme nagy mapra menni. A nagytemplomokkal megtérített városokkal +1 arany jött. Sok város és több vallás esetén ez rengeteg pénz volt, mert volt egy csoda ami ezt duplázta. Ha megvolt az 5 templom, 20 megtérített várossal számolva 200 extra arany körönként nem kevés. Pacifizmusba a boldogságbónusz sem volt elhanyagolható.

Én nem néztem az új kieget, de gyanítom, hogy itt is lehet ütõs kombinációkat kihozni, legalábbis ebbe reménykedek. Remélem csak nem nézted meg elég alaposan, mint a 4. rész esetén😊
Bár úgy lenne.
Molnibalage
Én semmire sem tudom használni a vallást. 7. szinen még alapítani sem tudok. 6. szinten is mire lesz vallásom gyak. minden értelmes elfogy. Ha nem, akkor egy értelmeset láttam. A trade rout-os városok +2 science adnak.

Szerintem a vallás semmire sem jó, alá Civ IV. Még mindig a nyers erõ a menõ, bár a városállamoknál a kémekkel lehet jól mozogni.

Azt egyébként járható út velük, hogy mindig csak a választás elõtt 3 körrel dobom át õket, addig meg kémkednek? Ha kimozog egy városból, akkor az ellenfél ellen mindig újrakezd a számláló?

NEXUS6
Hmmm. én is toronymagasan vezetek 6. szinten, folyamatosan húzom fel 10-20 körönként a csodákat a fõvárosban, talán 3-4-et szalasztottam el.

Valamiért nem erõsödött meg más civilizáció a többi kontinensen. Még katonailag is én vagyok a legerõsebb, pedig azon takarékoskodni szoktam. Ja simán csak scoutok ülnek a városokban, csak hogy a boldogságpontokat megkapjam. A nagy seregem meg gyûjtöm. Szenet mondjuk nem dobott, szal le kell rohannom a görögöket.😄

Gyorsan letudom aztán lehet, hogy átnyergelek magasabb szintre én is.

A vallás meg szerintem tök jó, elég dúrva bónuszokat dob boldogságra, vagy tudományra, kultúrára, népességre, vagy éppen a seregre. Csak mondjuk sietni kell ugyanis ha késõn alapítasz akkor a jó bónuszokat már elkapkodja a gép, neked meg a maradékból kell okosnak lenned.
Szal ahogy írtam nálam 3-4 warrior aztán elsõ a Stonehenge, amit megépítek az körönként nyom 5 hit pontot. Abból viszonylag gyorsan megvan.

Még nem próbáltam, de talán ha késõbb futottál és jobb a másik vallása akkor érdemes elfoglalni a fõvárosát majd nyomatni mindenhova.

Áh, libertivel képtelenség eredményt elérni egyszerûen nem lehet tartani a tempot az unhappyvel 😞( marad a honor.

Molnibalage
Régen 6. szinten sem volt esélyem. Kétlem, hogy én lettem szupercives. Mintha kevésbé csalna a gép.

Vallás libertyvel könnyen szerezhetõ nagyon, mással nem tudtam eddig hamar elérni, de én már 7 es fokozatot nem szívesen játszok, hiába tudok nyerni nagyon fáraszt a gép hülye csalása így inkább kihagyom ezeket.

Molnibalage
A vallás továbbra is rejtély. 7. szinten úgy csal a gép, hogy én még faith-et sem termelek, õ már vallást alapít. Vicc. Semmire sem jó a vallás. A kémek szerepét kezdem átértéknelni. Az új sok-sok küldetéssel és velük a városállamok igencsak hullámzónan kerülnek át népekhez.

A diplomácia is tud egy ideig nagyon stabil lenne, de meglöksz egy domniót és olyan háborúk indulnak, hogy ehaj. És a gép nem totájik. Már az óceán sem akarály. Olyan partaszállásokat nyom a gép, hogy ehaj.

Molnibalage
Róma egyértelmûen. Meglepõ, de az indiai sem rossz. Ugyanis a játék elején két nagyváros (12-es méret vagy felette) siám össze lehet hozni. Ezek után már tudod nagyobb városzám esetén is biztosítani, hogy ne legyen sok unhappy, csak nem lemming módjára kell terjeszkedni.

7-ik (!) nehézségi szinten kis szigetes térképen értem el velük, hogy nem tudtam más építeni csak egységeket mert akkorára hízott, hogy mindent felhúzott. A csodákat meg becsalta a gép. (A reneszánsz korban már azt sem tudta!) Egyetlen ellenfél tudott csak elhúzni, a bizánci. Rejély, hogy hogyan, neki is csak annyi városa volt, mint másak és olyan sokkal nagyobb sem volt.

Most libertyre próbálok játszani, socialba és szerintetek melyik nép a legalkalmasabb nagy civilizáció építésére? ahogy láttam Róma és Francia ország nagyon jó ilyesmire talán még Oroszország, egyéb ötlet?

Molnibalage
Igen. Ugyanis birka jellemû vezérnek adni a rómait elég ciki sorsolás lehet.

A római légiós azért lehet annyira durva, mert a fél ismert világot meghódították a légiókkal.

NEXUS6
A flottát tényleg flottul használja😉 A késõbbi korokban US NAVY szerû akciókat csinál repülõgép-hordozókkal, partra-szálással. Baba, ha az ember hátrányban van, iszonyat kell kapaszkodni!!!
Azonban az atombomba után beül, én meg hiába nyomom rá ezerrel. Nem tudom miért nem használja.

Szal azt kell mondanom, hogy ugyan elég jó a harc, kicsit már erõsebb spec egységei vannak az egyes népeknek, de a római légiós százalékos arányaiban még mindig túl dúrva.
Vagy a többit kéne még felnyomni, vagy ezt levenni. A késõbbi korokban egy nép hátrányból csak a saját spec egységeire alapozva nem tud új birodalmat létrehozni. 1500 körül becsontosodik az erõsorrend. Olyat nem tud senki csinálni, mint Japán, Kína Korea, akik 50-100 év alatt több évszázadot hoztak be a valóságban. A játékban talán Korea kivétel, mert õk olyan tudományos bónuszt kapnak, hogy képtelenség õket behozni. 2-3 játékom is volt mostanában, hogy 1950-re kész az ûrhajója és csókolom. (Persze addig is végig vezettek, de ilyen tudományos bónusszal nem nehéz).

Csináltam most egy játékot unrestricted leader tulajdonságokkal. Hát mit mondjak. Nekem van 1200 pontom 1700 körül. Az utánam következõnek meg 500.
Vagy kezdek rájönni a játék ritmusára, vagy ez az unrestricted mód egy faxság, mert átlagban csak legyengíti az ellenfeleket.

Molnibalage
A nehézségi szinten mintha finomítottak volna. 7. szinten már majdnem ellenfele voltam az MI-nel. A csodákat és a vallást pofátlanul összecsalja és elõnyt kap a kutatásnál is, de 3-4-nél jobban lemaradva nem voltam, csak a legerõsebb ellenféllel szemben.

Random map generálással nyomtam indiaiakkal. Mit adj isten, archipelago szerût generált le. Ennek ellenére egész jól ment a dolog. Gyakorlatialg semmiféle komoly háború nem volt, hatalmas flották és seregek épültek ki. Ha nem pofázok és semleges maradok, akkor gyak. még itt sem basztat a gép. Aztán mentés után az egyik városállam kérésére bemocskoltam az egyik népet. Igazi lavina lett a vége ennek az egyetlen eseménynek. Igen hamar megromlott a viszony és ketten betámadtak. Az MI igen durván használta a flottát és jól kezelte a partaszállást is.

Hali, van egy gondom barátomtól elkértem a tört verziót hogy kipróbálhassam mûködik e egyáltalán a gépen, eléggé a minimum követelmény körüli a teljesítménye gépemnek, feltelepítettem, menüben járkálok egész jó betöltési idõ is van, viszont nem tudok egységet kiválasztani, barátomnál mûködik kicsivel jobb gépen, mitõl lehet az, hogy nem tudok egységre kattintani?

Carmang
Azért mielõtt megvennéd kérdezz rá, hogy beregelte-e a játékot Steam-en az eladó. Mert ha igen, onnantól kezdve az a példány (termékkulcs) az övé. Ennyi.
Ha nem regelte be, csak simán felbontotta a dobozt, akkor viszont még használható.