Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mûködõképes multiplayert kéne megcsinálni aztán a kieget!

Lesz kémkedés, vallás, átdolgozott/javított diplomácia és harcrendszer és okosabb AI, új épületek, csodák, unitok, civek.

Így már nem is tûnik olyan rosznak a Civ V, mondtam is már amikor kijött, 1-2 kieg és jó játék lesz belõle 😄

Csak egyetlen egy a problémám vele, hogy újabb 30EUrót kérnek majd azért, hogy olyan legyen a játék amilyennek akár már a megjelenéskor kellett/illett volna lennie, ha kicsit jobban megerõltetik magukat.. <#rolleyes>

Akit érdekel a hivatalos fórumon indítottak egy részletezõs témát is a kieg tartalmáról, bár nem tudom mennyire megbízható forrásokból szedték össze mindezt, azért itt van .:

http://forums.2kgames.com/showthread.php?118092-Gods-amp-Kings-Super-Sleuthing

http://forums.2kgames.com/showthread.php?118085-Expansion-pack-announced-Civilization-V-Gods-amp-Kings

Hoppá, hirtelen bejelentett kiegészítõ lesz, méghozzá nyár eleji/késõ tavaszi megjelenéssel 😊 ráadásul még idén 😄

Látom az alaposságot és figyelmet te is a játék keretei közt tartod kordában, így picit lényegretörõbben mit mire írtam:
" A hosszútávú tervezés még a BF3-ba is "
hm... BF3? Mivanmááá? Kijött a Battle Forge 2 és 3 is? Ejnye. Le vagyok maradva. Amúgy a stratégia legalapabb szinten épp a hosszútávú tervezést jelenti, nem? Mondjuk ha más a játék akkor sejtem, hogy erre ez nem jellemzõ.

"Starcraftba tervezni effektíve nem kell semmit, mivel már létezõ taktikákat alkalmazol."
No. Erre utaltam. Ez az a hibás rész amiért társaságban csak elnézõen mosolyognának rajtad. Röviden: balga tévhit

"Civbe meg gyakorlatilag folyamatosan tervezni kell, sõt leginkáb újratervezni, azért nevezném ezt a játékot sokkal inkább stratégiának." RTS-ben ez jellemzõbb vonás. Ezért Real Time 😊

" Az rts-ekkel viszont tök gyökerek is elvanannak, sõt sikeresek,"
Újabb tévhit. Még hobbi szinten is csak az alsó harmad, max az alsó 50%-ban jellemzõ ez. Többnyire a micro elemeket erõltetik és jól érvényesülnek azok ellen akik sose játszottak még vagy csak most tanulják az alapokat. Civben is van Settler ás egyéb kevés rutint igénylõ nehézség. Most ez alapján értékeljem a civet mint "stratégiát"?

De meghajlok érveid elõtt és becsszó nem offolok többet még távolról se
Leszarom mit hiszel, én leírtam miért nem tartom korrektnek az rts elnevezést, az hogy nem fogod fel, az se érdekel különösebben, a legtöbb ember aki tud olvasni meg fogja érteni, az hogy 1-el kevesebb, nem számít.
Attól hogy lomha az agyad és nem tudod feldolgozni idõben (vagy helyesen értelmezni) a beérkezõ információt, vagy csak egérrel irányítgatsz mindent az nem azt jelenti, hogy épp a körökre osztott játékok ingerszegény környezete az ahol "folyamatosan reagálnod kell" az ellenfeled lépéseire és ez A Stratégia a másik meg sültkrumpli.

Leírom úgy, hogy a TBS edzett "agyizmaiddal" is felfogd mi mit jelent (szerintem):
- Ha az említett játék X zászló megszerzéséhez az kell, hogy ügyesen kattints a "hõsöddel" akkor ez ügyességi.
- Ha elõre kiadott csapattal kell dolgoznod és a képességeiket használva jutsz elõre az a taktikai játék, esetleg némi ügyességi vonulattal. Ez esetben nem kell gyártással, makróval és egyéb csacsiságagl törõdni, csak kihasználni azt amid van.
- Ha biztosítanod kell azonos indulási feltételekbõl a megfelelõ utánpótlást, termelést, sereggyártást és fejlesztést miközben védekezned kell a támadásokkal szemben és megszervezni a támadást akkor ez stratégia. Függetlenül attól, hogy erre mennyi idõd van.

RTS játék értelemben kis segítség mi micsoda:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Val%C3%B3s_idej%C5%B1_strat%C3%A9giai_j%C3%A1t%C3%A9k

Szabvány stratégia értelmezés:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Strat%C3%A9gia

Az, hogy neked valami fura illúziód van a szó jelentésérõl nem jelenti, hogy igazad van 😄
A sakknak csak az eleje sablonos.
Nem volt meggyõzõ miért is lenne hibás a gondolatmenet.

Amit te taktikáak hívsz azt meg rajtad kívül mindenki csak mikrónak hívja.
A taktika ott kezdõdik hogy az akármilyen rush-t hogy kombinálod a faszomtuggya perkkel.

Kár ezen vitázni hogy ki mit hív minek, nem fontos. Az hogy én hibásnak tartom az RTS elnevezést, had legyen már a magánügyem!
Az viszont nem magánügy amiért ezt teszem, és legfõképp nem szubjektív.
Igazad van abban, hogy vannak stratégiai elemek is egy ilyen játékba, de mibe nincs? A hosszútávú tervezés még a BF3-ba is megvan, csak ott kimerül annyiba hogy sok zászló kell, meg sokat kell ölni. És furán fognak rád nézni ha emiatt stratégiai játéknak szeretnéd hívni.
A nem szubjektív tény amirõl fentebb beszéltem az az idõ és a tervezés kapcsolata.
Starcraftba tervezni effektíve nem kell semmit, mivel már létezõ taktikákat alkalmazol. Azt is érdemes megfigyelni mennyi ideig foglalkozol a kérdéssel a játék során az eszetlen sok mikrózás közepette.
Civbe meg gyakorlatilag folyamatosan tervezni kell, sõt leginkáb újratervezni, azért nevezném ezt a játékot sokkal inkább stratégiának. Itt ne ma rohangálással megy el az idõ, hanem még a workerek dolgoztatásánál is minden alkalommal át kell gondolni mire lesz az jó, stb.

A másik dolog amiért az rts-t nem szívesen hívnám stratégiának ha megtehetném (persze nem tehetem meg mer ez lett a neve) az hogy a stratégiába alapvetõen gondolkodni kellene. Az rts-ekkel viszont tök gyökerek is elvanannak, sõt sikeresek, és egy komlikáltabb játékba simán meg lehet fogni õket. Egyszerûen fogalmazva az rts-ek primitívsége miatt nem érdemlik meg a stratégiai jelzõt.
Egyébként is lehet innen elhúzni starcaftozni, annak külön topikja van<#eplus2>

Ja egyébként a véletleneket is lehet ám intelligensen kezelni, hadd ne kelljen magyarázni hogy hogy...
Ez alapvetõen hibás gondolatmenet. Ez alapján a sakk sem stratégiai játék, hanem taktikai, tekintve, hogy a profik is nagy vonalakban azonos nyitásokkal variálnak és tapasztalat/gyakorlat/rutin alapján bizonyított, hogy egyes lépések helyett mást választva hogyan lehet kihasználni a benne rejlõ veszélyeket.
Az RTS-ekben fontos a pontosság, de ez nem minden, hanem magasabb szinten alapkövetelmény. A taktikáról többnyire a rövidebb távú elképzeléseket, egység és csapatmozgatásokat és az egységkezelést lehetne leginkább felhozni. A stratégiai rész abban áll, hogy hosszabb távon mihez kezdesz a rendelkezésedre álló erõforrásokkal és hogy tudod-e kellõképp növelni a termelésed, gyártásod, seregedet és építkezéseidet.

Példa a leírásod alapján a starcraftban:
elején egyszerüsítve két lehetõséged van. vagy korai agresszió, vagy macro elõny biztosítása gyengébb sereg mellett. Ha az elsõt választod, akkor nyerned kell, mert ha elhúzódik a meccs akkor akkora hátrányba kerülsz amit nem tudsz behozni. Lehetsz überpro az irányításban ha nincs meg a hátországod. Megnéznén mit microzol 8-10 marine-nal 50 roach ellen 😊
Ha rusholgatsz akkor nézheted taktikai-ügyességinek a játékot, de elérsz olyan erõsségig ladderban ahol már fél kézzel bevédik a korai agressziót és még a sört se teszik le a jobb kezükbõl közben. Onnan meg csúnya gyalázás megy legyél bármilyen kattintóbajnok.

Az RTS-ben épp hogy a kezedben vana döntés. Vannak épp kiakult jól bevált taktikák, de nincs semmi olyan amit ha követsz akkor tuti nyersz. Minden egység (elvileg) van ami ellen jól használható és van ami simán eltapossa.
Folyamatos derítés és az elenfél lépéseihez igazodás nélkül nincs nyerõ taktika/stratégia. Vagy ez csak zergnél van így? Úgy vélad a terran csak húz 5 barakkot és ontja a marine sereget és Attack-move-val beküldi az ellenhez és free win? khm... Néha lehet, de ne feltételezzük hogy mindenki most játszik a játékkal elõször.

A civ és a körökre osztott stratégiákban az ügyességet a harc irányításában részben felváltja a véletlen. Olyankor azért picitr ideges vagyok ha az ellen Ai 2 db öskori bunkóssal befoglal egy várost úgy hogy második körben már íjász is volt bent. A város mindig egyet sebez, az õsmanus meg folyamatosan 5-6-ot. Azért nekacagtassonmá'! A másik amikor ideges vagyok amikor folyón átkelve, vagy tengerrõl partraszállva támad az ellen és nyolcat sebez zsinórban háromszor. Strategije vazze'! 😊
Én azért mondtam a starcraftra és más hasonszõrû rts-ekre hogy nem igazi stratégia, mert nincs a kezedbe igazi döntési lehetõség.
Vannak bevált taktikák amik a népek sajátosságaihoz igazodnak. Ezeket már nem kell kitalálni, magátol értetõdõ dolgok, semmi csavar nincs benne, csak le kell klikkelni, és nagyon nem mindegy hogy milyen gyorsan klikkeleld le. A nehézséget csak az jelenti hogy a mikrózás közbe még le kell klikeklni a fejlesztéseket is, méghozzá precízen idõzítve.
Tehát összegezve aki jobban tud kapkodni az gyõz😊 Persze ismerni kell az alapvetõ taktikákat, de pont ezért nem stratégia, mert a már meglévõ taktikákból választasz minden játékban. Persze a nooboknak biztos úgy tûnhet hogy egy egy játék után, ha megver egy másik noobot ötletszerûen össze-vissza csinálva dolgokat hogy nagyon kitalált valamit, de a pro játékokra ez nem jellemzõ. Ott még neve is van a különféle taktikáknak amit csak alkalmazni kell, ezért nem stratégia. Ha stratégia lenn minden játékot újra ki kéne találni.
Ezzel azért nem értek egyet. AZ RTS-ek is stratégiai játékok, bár annyi eltérés van, hogy kell némi ügyesség is hozzá. A kézügyesség viszont nem elégséges önmagában.
Mondjuk én RTS játék esetében taktikán a "micro" részt értem részben: Hogy kezeled az egységeidet, milyen módon támadsz és védekezel velük, mi ellen mit használsz. Amolyan rövid távú tervek.
A stratégia része inkább a macro: hogy fejlesztesz, építkezel és biztosítod a gyártást és erõforrásokat a játékban. Ez a része sokakl fontosabb starcraftnál mint a micro, bár ez nem mindig igaz. Microzhatsz te 4-5 egységgel és lehetsz izeltujjú kölök de ha gyatra vagy macroban akkor ha kihúzza az ellen az elsõ pár percet ellened akkor esélytelen vagy. Persze profibb játékosoknál mindegyik készség alapelvárás 😄

A körökre osztott játékokban megvannak a stratégiai és taktikai részek, de az ügyesség/irányítás pontossága teljesen mellékes. Mondjuk szeretem mindkettõt, de multis játéknál szerintem a "real-time" rész szórakoztatóbb. Folyamatosan kell reagálnod élõben az ellen akcióira. A körökre osztott stratégiában picit ez szaggatottabb. Olyan sakk-szerû 😊
Botond
Ruse nagyon jó játék, de inkább taktikai játék az. Amiben tank van az nem mind stratégia. 😊
cifcuk
én most jatszok jagged alliance: back in actiont. Eléggé rákattantam, csak kár, hogy nincs benne normális fog of war. Szerintem ezt is lehet strategianak nevezni.

Ruse, wargame:european escalation, world in conflict , men of war mind igazi stratégiai játék.

A starcraft az nem stratégiai játék. Tudom hogy így hívják, de valólában taktikai akciójáték az összes rts. Semmi stratégia nincs benne.
Pont azért kéne összerakni egy játékot (mondjuk ezt), hogy legyen valami amiben a stratégiai döntésekkel befolyásolod a játék menetét. A civ4 ilyen volt, egész jól lehetet multizni, épp ma sírtam el a bánatom a topikjába, hogy ott se nagyon van már kivel játszani.
Ajnos multis stratégiára nincs igény, a starcraftos eszetlen dara megy. A ki klikkel gyorsabban jellegû játék a menõ, mert azzal bármelyik hülye tud érvényesülni, csak pár taktikát kell betanulni ami egyébként a játék felépítésébõl és az egységek balanszából egyértelmûen adódik...

PvP = playes versus player, mikor emberek eleln játszol. Ketten voltunk, és kerestünk volna másik két balekot.
2v2v2 coop = amikor bemegyünk ketten multiba és berakunk ellenfélnek 4 AI-t két csapatra osztva. Tehát mi ketten két AI és másik két AI ellen játszunk összesen 3db kétfõs csapatba.
Teccik má éteni? 😊
Ehhehe. Uwu úgy látom megent elhasználtál egy user sorszámot. Ez hányadik idén? 😄
A multi része az még szerintem nem túl penge, bár nem próbáltam. Egy ilyen stílusú játékon minek a multi? Akkor már inkább starcraft 2-ben alázom meg magamat 😊

Amugy mi az a PvP és mit takar a 2v2v2v2 co-op?
Bocsi, de erõteljesen RTS/starcraft központú a multis értelmezõ szótáram... Ugyi nem protossokkal nyomtad a mirror meccset?
Megpróbáltunk játszani PvP-is multiba. 2v2-t próbáltunk de nem lehet. Iszonyatos nagy fos ez a játék. Az hogy a lobby lista semmi infót nem tartalmaz az egy dolog, kínszenvedés a hostolás, nem csodálkozok hogy alig van player. De elgdurvább hogy összefossa magát a játék. Fél óra pöcsölés után, mikor végre sikerült egyet elindítani ,összeszarta megát rögtön az elején, se mozdulni, se kör végét nyomni nem lehetett, csak Alt+Ctrl+Delet-el lehetett kilépni. Iszonyatos nagy hulladék ahhoz képest hogy teljes árú játék volt, és jóbát peccs is jött hozzá.
A sok fizetgetõs népecske helyett talán játszhatóvá kellett volna csinálni!
Fogyasztóként fel vagyok háborodva!
A büdöskurvaanyjukat hogy évek óta ülnek rajta és nem tudják összefoltozni!
Mi hétvégén játszottunk AI ellen kettõt is deity fokozaton coop-ba 2v2v2 felállásban.
Az elsõnél sikerült a tech victory, a másodiknál kultúrára mentünk, de az AI beelõzõtt.

Egyébként viccesek ezek a városállamok, csak a játék elején kellett védekezni 1-2 háború idejére, aztán ahogy elkezdtük felvásárolni a városállamokat, már nem támadtak meg. Nekem egész új volt a dolog, én eddig minimális mértékben használtam õket. Most megvettük az összeset, egyetlen várossal lehet akár 800-at is kutatni, sereg meg nem kell, mert az AI nem támad meg ha sok a szövetséges.
Kell hozzá tényleg némi szerencse. Ha kevés az erõforrás, vagy viszonylag jó a kezdõhely, de a nagy semmi közepén vagy és csak búza és sivatag lesz a második/sokadik városodban, az ellen meg jó helyre kerül akkor megszívtad. Vagy ha két szomszédod van csak de az Montezuma és a Dzsingisz Kán. Egyes helyzetekben nem alapoznék a kulturális gyõzelemre és a világhóditás is kérdéses. Fõként mert erõsebb szinteken pofátlanul nagy elõnyöket kap az AI.

Technológiai gyõzelmet eddig még "tiszta formában" nem sikerült elérnem. Ha megvan a tech win, akkor simán meglehetett volna 30-40 körrel korábban a diplomáciai vagy dominancia win. Vagy el se jutok a gyõzelemig. Ezt még kicsit gyakorolgatnom kell. A nehézséget azért nem veszem vissza 😄
Beállítás kérdése. Nem csak a fokozat számít. Alapbeállításokkal igen nagy mák kell hozzá.
Hm-hm... EZ még jó rég ki lett szûrve/patchelve. Most már csak egy upgrade mehet egy unitra, nem? Ugye a luxuscikkek 4 Smiley-t adnak és nem ötöt? Az is kb ugyanakkor lehetett módosítva. Vagy ez a +néhány csoda és erõforrással jött egy idõben?

A gyalázós videók jó része is régebbi patch melletti volt, de persze azóta is megoldható gondolom, csak nem olyan egyszerû. Régebben azt hiszem nem volt különösebb negatívuma az extrém alacsony boldogságnak. Simán kihagyták a hangulatjavító épületeket, nyakló nélkül foglalgattak a népek és mindenhol egységet húztak. A területen meg majd' csak trading post volt. Most ha így indulsz, akkor jönnek -20 Vörösarcú-angrybird-tõl pár körönként a lázadók (azonos fejlettségû egységekkel mint amik játékban vannak), aztán jól lenyomnak, meg pusztítják a fejlesztéseket. Ezek ilyen kis garázda elemek 😊
Emellett az AI most is hülye:
- nyakló nélkül tengerre száll
- akkor is hadat üzen ha 10-20 kör mire elérhet, vagy nem is tud megtámadni
Csatában nem tudom komoly szinten mit csinál, de szerintem sz@rja az unitokat és megy neki az ellennek mint a lemingek a tengernek.

Pár frissebb elmés húzás az AI-tól a legutóbbi meccseken:
- hadat akar üzenni Egyiptom Kínának. Meghív engem is. Tíz kör múlva beszállok a megegyezés szerint. Õ küld 1 DB íjászt én meg befoglalom 2 városát (a kínai fõvárost is). Erre bemorcosodik Egyiptom, hogy túl agresszívan tterjeszkedek, vagy alapítok városokat.
- Hátbaszúr/leminõsít egy korábbi barát. Erre az összes civ arra hivatkozik, hogy egy barát is okot talált a leminõsítésemre (a diplomácia ablaknál a vezetõ hangulatát jelzõ szó fölé állva kilistázza a +/- hatásokat)
- Folyamatosan hadat üzennek nekem. A maradék baráti/semleges civ szerint sokat háborúzok és túl agresszív vagyok. Ja és még terjeszkedek is. Pedig csak az irhám védem. No jó, néha vissza is vágok 😊
- Aztékok és róma hadat üzennek 20 lépésnyi dzsungel-erdõ terep távnyi messzeségbõl.
- Görögök azonos városszámnál körönként szereznek egy városállam szövetségest 2 db Védnökség Policy ág mellett (Császári szint). Ez azért 110 arany körönkénti bevétel mellett elég izmos.
- elpusztított civ szövetséges városállama még a civ halála után 500 évvel is a letûnt civ szövetségese.
-30 kör alatt egy városból kb 6-8 harcos unit az elején (szintén császár szint)
-A mongolok és montezuma is harcolgat ellenem, aztán nagyon barátságos békekötés után. Perzse csak látszólag. A mongolok az erõforrásokat baráti kapcsolat mellett is óvatos-ellenséges civ szinten vennék bagóért. Ezek azok a civek akik szeretnek, aztán jól betámadnak a következõ körben.
Azé' néha mosolyogtam...
Nem vagyok nagy Civ5 spíler, de sok videót néztem, ahol Pangeán símán gyalázzák a Deity-t, kábé 0% veszteséggel.
Szaruman
Na igen, a bc1500as lovaggal nehéz mit kezdeni.

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

Mi cooperatív módba 3v3v3 felállással megcsináltuk a deity-n.
Single playerbe szigetes pályán többször is megcsináltam, de ott nagyon gyökér az AI.
Egyszer pangeán is sikerült úgy hogy betöltögetéssel a falvakból összesedtem 1 riflemant az ókorban. Ha több szomszédod is van a deity fokozat trükközés nélkül lehetetlen.
Én azt figyeltem meg hogy akkor könnyû vele tárgyalni ha levered a seregét, és a fõvárosár fenyegeted. Ennek az lehet az oka, hogy ha a fõváros lemegy, kiszáll a játékból. Ezzel szemben azt is megfigyeltem hogy az AI-nak egyáltalán nem célja a gyõzelem, csak az hogy a játékost basztassa.
Ha eléggé összevered még várost is ad, akár deity fokozaton is.
cifcuk
Igen azt észrevettem, hogy ha mondjuk amerikai kontinensre rak kezdésnek akkor szinte békében telik az ipari korig az idõ.

A mostani játékban 1 olaj körül vagyunk 4-en. Ráadásul úgy, hogy az olaj pont az enyém, és a mongol meg usa is csak 1-1 távra van tõle, a görög meg kettõre. Az egész játékot végig háborúzom...

Egyelõre még normális nehézségen, nem szeretem ha a gép csal.

Én a császári nehézséget tesztelgetem, de picit helyzetfüggõ mennyire vagyok hatékony. Egy szerencsés kezdeti leosztás sokat tud segíteni. Persze ha középre rak körbevéve 5 oldalról 5 különbözõ civvel, akkor azért a jó nyersanyagleosztás mellett is picit stresszes. De tengerpart közelében (vagy max két oldalról ellennel körbevéve), viszonylag kezelhetõnek tûnik a helyzet 😊
cifcuk
Ezt nem is tudtam. Mindig ügyelek a boldogságra. Igaz én normál nehézségi szinten játszom, lehet így könnyebb.

Az ilyen nagylelküségi roham többnyire akkor van amikor nem tudja védeni a fõvárosát és simán befoglalnád. Esetleg ha befoglalod, akkor még azt követõ körben megvan ez az adományozási hajlama. Másik eset (bár ez lehet véletlen) ha szar a bevétele/gazdasága/boldogtalansága és elpasszolja a szemetet. Többnyire mikor szép minuszos vagy te is. Aztán gyõzöd feltornászni -15-20-ról a boldogtalanságot. Gonoszak ezek. Rábízná a harcot a lázadókra (-20 boldogtalanságtól idõnként a fejlettségednek megfelelõ és nagy számú barbár/lázadó jelenik meg a területeiden)
cifcuk
Nekem már ajánlott úgy békét az ai, hogy odaadta minden pénzét és nyersanyagát. Bár ez tényleg ritkaság.

De tény ,hogy az ai lehetett volna jobb is. Online még nem sikerült játszanom senkivel, steames verzióm van, de sosem sikerül eljutnom a játékig, túl sokat várnak.

Az AI egyébként nagyon cuki. Megvan a maga logikája, csak a viselkedése/válaszai alapján totál ostoba. Pár dolog ami megmagyarázható technikailag de ostobaság:
- Csatában lelkesen tengerre szál a szárazföldi seregével. Akkor is ha 2 mezõre ott van a hajóflottád és már ledaráltál némi hadianyagot. A talajfutók tengeren nem túl kemények 😊
- Hadüzenet/háború alatt akkor se köt békét az AI ha minden érv emellett szólna. Mondjuk lehet valami határ, hogy X körön belül nem lehet békét kötni, de ez nem rendszer üzenetként jelenik meg, hanem amikor tárgyalnál a békérõl arcoskodik, hogy jöttél megadásért könyörögni, meg hogy mivan belefáradtál a harcokba? Akkor jó ez, ha épp letarolod a serege nagyját, benyomsz pár várost és esélye sincs visszavágni. A béke feltételeiben is el van szállva. Ha kétes vagy picit jobb csak a helyzeted, akkor kér pl 5 luxusnyersanyagot és 3 stratégiai nyersanyagot a békéért. Persze ez akkor is így van, ha neki 5 bunkós õsembere, neked meg négy tankod van 😄
- hadat üzen az AI: értem, hogy nem szeretnek, de akkor hadat üzenni amikor el se tud érni, mert pl az óceán túlpartján van a birodalma, vagy 3 ellenséges civ van köztünk, az azért vicces. Voltak aranyos helyzetek emellett is. Akik nagyon nem szerettek közzétették, hogy aki engem utál azt õk támogatni fogják és fel is veszik a kapcsolatot a görögökkel akikkel háborúzok. következõ körben elfoglaltam az utolsó görög várost. Auch, rossz helyezkedés.

Diplomáciai gyõzelemhez nem kell civekkel haverkodni, csak a városállamokat kell jól lefizetni (hasznos a Védnökség policy ág ehhez). A nagy civilizációk úgyis magukra szavaznak. A városállamok arra, akikkel szövetségben vannak. Simán lehet úgy is diplomáciai gyõzelmed, hogy minden nemzet utál és véreskkezû diktátornak tart. Ha elhúzódik a meccs, akkor azért vigyázz az atomok használatára. Ha városállam határát is érinti a robbanás, akkor nagyon haragszik rád és hadat üzen. Pár ilyen csúszás és állandó hadiállapot lesz...
Nyílt határok: rövid távon baráti, meg mosolyog aki kéri, de az elsõ adandó alkalommal hátba fog szúrni ez a civ. Legalábbis kis eséllyel tart ki melletted végig. Ha nem adsz nyílt határt attól nem fog elvileg megorrolni rád. Ha látja mid van, akkor ki tudja használni ha gyengének lát. A seregben meg nem az erõ, hanem a darabszám a mérvadó az AI szerint. Így ha van 3 óriás halálrobotod, az ellennek 10 bunkós öskori alapharcosa, akkor is elkezdi simán fikázni milyen gyenge a sereged. Repkednek a leminõsitések és még talán be is kóstol az "erõs" hadseregével 😊

A tág városhatár azt jelenti, hogy a város határok legyenek minnél elõbb minnél terjedelmesebbek. Ha alapítasz egy várost, akkor egy egység sugarú körben a területek mellette a birodalmadhoz tartoznak. A kulturakibocsátás alapján a városhatárok idõnként megnõnek (egy újabb "sejtnyi" terület kerül a birodalmadhoz). Területet vehetsz is magadnak aranyért bármikor (persze csak a meglévõekkel határosat). A várostól max 3 lépésnyi/sejtnyi távolságig tudod felhasználni a területek erõforrásait (azaz rakhatsz rá lakost a város menedzselése közben, így a róla beszedhetõ arany/kaja/termelés-kaplapácsot tudod hasznosítani). A határok nõhetnek túl is a 3 sugarú "körön". Ez annyiban jó, hogy nem látja az ellen mid van a városodban vagy a környékén. Persze csak ha megtagadod a nyílt határokat. Ha nem tudja mid van, akkor ritkábban vállal be ellened háborút. Lehet semmi sereged sincs, de így is békésen ellehetsz évezredekig. Ha adsz nyílt határt valakinek, akkor következõ körben ha satnya a sereg már akár repülhet is egy hadüzenet 😄
cifcuk
Én eddig azt hittem, hogy ha valaki nyílt határokat kér tõlem és azt megadom, akkor ezért kedvelni fog és nem leminõsíteni.

Ez a tágas városhatárok pontosan mit jelent? Ne legyenek sûrûn a városaim egymás mellet?

Bocsi ha hülyeségeket kérdezek...

Most egy elég jó meccsben vagyok. Szegény görögöket és mongolokat mindenki utálja, viszont rajtuk kívül mindenki barátságos egymással. Kb 4-5 védelmi szerzõdésem van csak nekem. Lehet megpróbálkozom most az ENSZ-es gyõzelemmel.
Eddig még sosem sikerült.

A leminõsítések azt jelzik, hogy az adott civilizáció hajlamos megtámadni téged. Bár pontosabban azt hiszem az a pillanat szokott lenni a leminõsítés amikor megutálnak. Amikor te minõsítesz le valakit akit mások is leminõsítettek, akkor akik hasonlóképp nyilatkoztak kicsit barátságosabbak (bár ez nem tudom, hogy csak szócséplés, vagy valós változásban nyilvánul meg). Ha leminõsítés után támadsz meg valakit, akkor kevésbé nehezményezik ezt a többi civ vezetõi. Mondjuk ha baráti viszonyban vannak az áldozattal, akkor azért felírnak a halállistájukra, de ha kimarad a fikázás a hadüzenet elõtt akkor azt mindenki agressziónak veszi.

A leminõsítés egyik legjobb ellenszere ha nem engedsz be az országodba minden söpredék nemzetet és szép tágasak a városhatáraid. Ha bárkinek is nyílt határokat adsz az találni fog okot a leminõsítésre késõbb.
cifcuk
Ezek a leminõsítések pontosan mivel járnak?

Azt észrevettem, hogy ha ugyanazokat minõsítem le mint mások, akkor õk jobban fognak kedvelni.

Úgy rémlik korábbi játékaim alapján, higy az alkatrészeket csatlakoztatni kell az ûrhajóhoz. Azt hiszem mikor a fõvárosba szállítod rá is kérdez. Ha nem, akkor hasonlóan egységként van a városban mint pl egy munkás vagy gyalogos és van olyan "cselekvés" hogy csatlakoztatás (?). A gyõzelmi feltételeknél tudod ellenõrizni, hogy mennyit teljesítettél az elvárásokból. Azt hiszem 3 db gyorsítórakéta vag yhajtómû kell. Rég játszottam vele. Lehet nem vagyok elég pontos...
Hali!
Hogy kel összerakni az ûrhajót?
A fõvárosba szállítom az alkatrészeket, de nem történik semmi. Nem ajánl föl semmit, csak a normál cselekvési lehetõségeket. Mit kéne másképp csinálnom??
Sziasztok

A létrehoztam egy webes fordító oldalt, ahol lehet fordítani a játékot.(a megmaradt részeket, esetleg javaslatokat tenni hibák javítására)
Az oldal címe: http://translator.hostoi.com/
Az oldalon a Civ4, Civ5 és a X3 játékok fordítására van lehetõség.
Az oldalon bárki fordíthat, ezt javaslatként kezeljük tehát ezután még elbírálás következik vagyis csak ez utána kerül be a fordításba.
Látom fõként az online hiányosságokon megy most a vita.

De valami komolyabb tartalmi addon is jó lenne már. Valami bonyolultabb játékmechanika nagyon hiányzik. Persze csak ha korrekt AI-t is írnak hozzá.
settlers 7rõl besz.. amúgy játszanám a civ 5öt is de azt mondják h nemjó még😊visszatérve a settlers 7 nagyon jó és játszák..
Most a civ 4-rõl beszélsz?
Mi a haverokkal 3-an vagyunk akik szoktak civezni is. Most az 5-el coopolunk, de ha a 4-be lenen valami meccs a mi csapatunk megvan.
De ez csak karácsony után fog menni, majd akkor térjünk rá vissza.
Több óráig is elhúzódhat a meccs, bár elég hamar le szokott lépni aki vesztésre áll.
én most játszottam egyet egyre többen vannak nem modom h sokan mindig 6 7 után vannak nekem a gold verzió van meg és szerintem nagyon jó és élvezhetõ a játék....aki akar az jöjjön minnél többen tényleg jó akár csapatban is....ha van aki szereti az írjon ide és összehozunk vmit
Settlers 7 nekem megvan de kb senki nem játszik vele multiban pedig az a játék mûködik jól és nagyon jó is.

okés tehát felejtsem el a civ 5öt multiban....de vmikor érdemes lessz megvenni amikor elvileg jo lessz a multi?ha jó lessz...illetve a settlers 7 azt sokan játszák mert arról helottam még jókat....amúgy nekem a starcraft annyire nemjön be..ja és milenne ha mindenki visszamenne a civ 4hez?😊

köszi minkenkinek😊
Egyébként a Civ játszható Coop módban is, mostanában úgy tolom egy haverommal. Mégiscsak jobb mint a single player. Nem igazán tpasztaltunk komolyabb hibát, több játékot is végigtoltunk.
Az igazi botrány PVP-be jön elõ, a lagg tönkreteszi a játékot.
De én nem hasonlítottam össze csak azt írtam ,hogy többen játszák. Én jó multi játéknak írtam akár ,hogy nézem az írásomat én ne hasonlítottam a civel.

Egyébként a legtöbb játék amit stratégiának hívnak, annak köze sincs a stratégiához. Az összes RTS gyakorlatilag taktikai játék. Sajnos hülyén lettek elnevezve, de errõl nem tehet senki.
Viszont nem értem hogy lehet egy civet starcrafttal összehasonlítani. Ennyi erõvel BF3-hoz is hasonlíthatnád, vagy a Skyrim-hoz.
Igazából semmi.
Én multiba DOW2-vel játszok, néha elõkerül a COH is, de igazából egyik se stratégia, csak valamiért ráragadt az elnevezés. Viszont legalább ezeket jogosan lehetne a Starvrafttal együtt emlegetni. Nem a színvonalat értem ezalatt, hanem a játékmenetet.
"melyik az a stratégiai játék amit sokan nyomnak multiban" starcraft is stratégiai játék nálam.

LOL
Starcraft hol van a civ-hez képest? Kicsit se hasonlít a két játék, nem értem hogy lehet õket együtt emlegetni. A civ körökre osztott, és nagyságrendekkel összetettebb. Az egyik taktikai akciójáték, a másik meg stratégia.

Sajnos az 5-öt elkúrták, nem kicsit, nagyon.
A 4-volt a világ legjobb stratégiája a maga idejében szvsz. Csak onnan meg kikoptak a játékosok, legalábbbis civ 5 megjelenésekor mikor rájöttem hogy multiba játszhatatlan, visszamentem volna játszani a 4-el, de már alig lehetett ellenfelet találni, azóta nem civeztem multiba.