4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Carmang
    Sikerült egy jó indulást csinálnom Dzsingisszel, lezúztam Sziámot, Vilmos segítségével, aztán kinyírtam Montezumát, és most pedig Szulejmánt.
    De egy ideje már érzem, hogy valami nem az igazi.
    Konkrétan az, hogy a saját létrehozott városaimon kívül, csak az elfoglalt fővárosok vannak meg, a többit mindet leromboltam, mert dúúrván boldogtalan lett volna a birodalmam.
    Szóval a kérdésem az, hogyan "termeltek" hepifészt? A Notre Dame-ról 3 körrel maradtam le, ez szívás tudom. Aztán vannak katonai épületeim, amik adják a hepifészt a Honor policy miatt, de nem mindenhol, mert az már úgy sokba kerülne. Bíróság szintén. Katonák állomásoznak a városokban, azok is adnak hepifészt, csak éppen azok pihenő státuszban vannak, ami alapvetően nem jó.
    És akkor ehhez kapcsoloódik: hogyan tartotok fenn egy gazdaságot a játék vége felé? Van egy viszonylag erős seregem, de ezt nem igazán bővíteném, mert erősen megindul negatívba a körönkénti aranyam, pedig minden városom Gold Focus-on van. És kellene még erősebb sereg, hogy nekimenjek a többieknek.
    Ja, és a viszonylag kevés város miatt a kutatás sem megy igazán jól, a középkor utolsó cuccait kutatom az 1900-as évek elején.
  • Nos
    "In addition to new features, the developers of Civilization V have also stated that Brave New World will add into it all of the game mechanics added in Gods and Kings, including Religion, Espionage, and advanced combat mechanics. This will not, however, add the nine civilizations nor three scenarios that were added with Gods and Kings."

Ez így nagyon rendben van :)
  • uwu420
    Lófaszt ám a seggedbe! XD
    Most komolyan, ilyeneket ne mondjál már mert sértő.
    Nézd csak meg steam-en! Egészenpontosan 402 óra Civ 5.
    A 4-el mondjuk tényleg csak becsülni tudom, de kb annyit játszottam mint BF2-t, és azt meg tudom hogy 2000 körül hagytam abba.
  • NEXUS6
    Na most elkezdtem felrakni egy rahedli kisebb modot, főleg egységeket. Csoda hogy nem omlik össze a progi, de sajna a nagy modokban mindig van valami ami nem tetszik.

Kell kicsit csuklózni, xml-t szerkesztgetni, de a végén minden a helyére kerül a techtree-ben is.

Nyomatok egy játékot mindjárt, csak még kell egy korai jet fighter szerintem, meg valami csatahajó és az ironclad közé eső gőzös.
  • NEXUS6
    Nagyon minimálisan azért lehetett taktikázni a gép ellen. Erdőre feltápolt egységekkel egész ügyesen lehetett védekezni, ha esetleg partra szállt egy nagyobb hordával.
    De kb ennyi.

A CV-ben meg eccerűen nem hiszem el, hogy tech lopáson kívül nem lehet másra használni a kémeket. Pl ha egy jókedvben amúgy is megroppant népnél elszórhatna még 1-2 mérges fejet, pl rátenném a kezem valami luxuscikkére, azzal alapvetően befolyásolhatnám a harci képességeit is. Jó kis játék lenne ez is.
  • NEXUS6
    Hát ja.
    Az alappal úgy voltam, mint a CivV-tel, kb 1 évig nem jáctam vele inkább, maikor rájöttem mennyire gagyi.
  • Carmang
    Viszont továbbra is csúnya a játékban, hogy körökkel később (néhány 100 év) veszi észre az ember, hogy valamit elrontott, és abból már nem lehet nyerni.
  • Carmang
    Akciósan biztos megveszem.

Ami még egyébként tetszik az V-ben az előző részekhez képest, és tökéletes pozitív fejlemény:
    - 1 tile = 1 egység
    - város elfoglalása után nem veszti el a kulturális határait. Az előzőekben agybajt kaptam, hogy elfoglaltam egy várost, erre a közelben levő ellenséges városok határai "körbeölelték" a frissen elfoglalt várost, és egy 3x3-as mezőn bohóckodhattam vele. Ha pedig elfoglaltam ezeket a szomszédosakat is, akkor a városok közt hirtelen egy nagy űr lett. A gép meg elkezdte új városokkal benépesíteni :D
  • donatus13
    Én és Day0
  • zorrobomber
    Én, de biztos nem 0day.
  • Molnibalage
    Ki tervezi megvenni az új kieget?
  • Molnibalage
    Ez a másik fele...
  • Molnibalage
    A kémkedéssel az a bajom, hogy irgalmatlanul lassú és sehogy sem turbózható fel. Ebben tényleg meglalol a CIV V.

A CIV IV stack harcrendszerénél szarabbat nem hordott a hátán a föld, és rühelltem. Semmiféle komoly taktikázásea nem adott lehetőséget. A túlerőben levő ellenfél mindenből rakott bele és mindig a legerősebb egység szállt szembe a támadóval... Persze voltak olyan fegyverek amik a csoportan mindenkit sebeztek, de semmire sem mentem velük.
  • Botond #3081
    Amiket írtál mint előnyök azok a kiegekkel jöttek a 4-be is.
  • NEXUS6
    Az 5-ben a harc élvezetesebb, mert gyak átvették hexás, kőrös harcijátékok rendszerét. Minden másban gyíkabb, mint a 4.

A IV 1-2 moddal megspékelve tudott olyanokat mint: vazallus államok, forradalmak, városok átvétele kultúrális dominancia megszerzésével, az országok részekre szakadása (ami már az 1-ben is benn volt, ha jól emléxem!), jól átgondolt, kiegyensúlyozott jövőbeni fegyverek, fejlesztések. Stb, stb.

Az V-ben a vallások csak a G&K kieggel jöttek vissza, de egy más, szerintem a játéktól tökre elütő formában. Bonyolultabb lett ettől is, de nem logikusan.
    A IV-ig a civ egy egyforma logika szerinti változás, bövülés volt. Az V-ben ettől gyökeresen eltértek, sok esetben egyszerűsítettek. A későbbi bővítések pedig külön alrendszereket képeznek. Pl a kém nem egy valós legyártható egység, ami akciókat hajt végre, hanem egy képernyőn beállítható opció, ráadásul marha kevés lehetőséggel. Megszokható, összetett, mert bonyolultra sikerült, de baromság.

Ennek ellenére én is az V-tel nyomom, talán végre az új kieg, meghozza a frankót.
  • zorrobomber
    Sokkal több ráfordított energiával. Aki most kezd el civ4-ezni az nem valószínű hogy akkora rajongó, hogy beleöl majd 100 órát meg még pluszban olvas 100 órát civfanatics-on hogy nagyjából képbe jöjjön. Tudom hogy bőven van hátránya is, de gép ellen azért élvezetesebb a tile-based harc is az 5. részben.
  • donatus13
    iszonyatosan csal a gép a magas szinteken:)
  • steweee
    mivel nem játszok online, érdekelene hogy mennyire csal a gép. a harmadik részben tapasztalatam, és más játékokban is, hogy valójában a gép nem úgy játszik mint mi, hanem hirtelen a semmiből jönnek elő technikai fejlesztések és hadseregek

ezt mennyire oldották meg az 5. részben hogy fej fej mellett haladjak a géppel ha faszául csinálok mindent és ne csalással jusson előrébb mint én ?
  • Szaruman
    uwu hazudik ám :D (mármint ami a játékra fordított idejét illeti :P)

imho a 4 jobb, az 5 elég primitív lett. ha vkit nem zavar, hogy kicsit szögletes a játék, akkor sztem a 4ből sokkal több szórakozás hozható ki
  • Carmang
    Nekem azért tezsik sokkal jobban a V, mert egyértelmű a kutatás sebessége. A IV-ben, és III-ban egyszerűen soha nem tudtam eltalálni, hogy a csúszkán, hogy mekkora pénz menjen a kutatásra.
    Ha a lehető legnagyobbra állítottam, hogy még ne legyen nagyon deficites körönként, akkor ment a kutatás. Ha kicsit is lazítottam, akkor ugyan jött befelé a körönkénti lóvé, viszont iszonyat lelassult a kutatás.
    És, akkor még a sereg fenntartásáról nem is beszéltem.
  • Molnibalage
    Az utolsó mondatot nem értem. Ha nem lehet elrontani valamit az azt jelenti, hogy nincs választási lehetőséged. Márpedig van...
  • zorrobomber
    "Az 5-ben ilyesmi nincs, le van írva mi mire jó, kiválasztod és kész, nem lehet elrontani."

Az hogy nem tudod a saját játékodat elrontani egy dolog, de egyrészt választási lehetőséged így is van, és semmi sem garantálja hogy az út amit választasz az sikerre vezet majd. Nyilván nem kell 2000 óra ahhoz hogy mindent kiismerj, cserében az elején nem kedvetlenít el senkit sem magától a játék, szinte játszatja magát. És ez jó. Civ-et minden háztartásba!
  • donatus13
    Hát ja, ez igaz, bár pár óra után civ 4 ben is gyorsan ráérzett az ember ezekre a trükkökre:) meghát ugye civfanatics:D
  • uwu420
    400 óra sem kevés szerintem egy játékra. Jól el lehet lenni az 5-el is, viszont ha több időm lenne, nem civ5-re pazarolnám.

A 4 sokkal összetettebb volt, az tetszett benne, aki mást mond szerintem csak egyszerűen ismeri eléggé a két játékot. És nem csak arról van szó, hogy az 5-ben nincsenek elrejtve a dolgok, 4-ben is volt civilopedia, bármit megtudhatott az ember, de többet kellet benne kombinálni, és nem annyi volt hogy kiválasztasz valamit, azt jól is kellett csinálni.

Például volt benne rabszolgaság, amivel népességből lehetett kalapácsot csinálni. Ha nem jól használtad csúnyán megszívathattad magad. Nem volt mindegy mit gyártasz, mikor kezded a következőt, és hogy mikor nyomod el. Ez mondjuk pont olyan volt amit jól be kellett tanulni, mert rutin nélkül nagyon bonyolult lett volna kiszámolni mit mikor kell csinálni.
    Sokan meg azt hitték hogy a rabszolgaság haszontalan, közbe csak jól kellett volna csinálni.

Az 5-ben ilyesmi nincs, le van írva mi mire jó, kiválasztod és kész, nem lehet elrontani.
  • donatus13
    Én is úgy gondolom 5 elég komplex, csak jobb a felülete sokkal mint a 4 nek.
  • zorrobomber
    De most akkor azért van benne csak 400 órád mert rossz, vagy netán mert nincs annyi időd? :) Változnak az idők... Egyébként azért is tűnik sokkal egyszerűbbnek az 5, mert mindent a szádba rágnak popup notificationokkal, ami tök jó.
  • uwu420
    Mostanában nekem sincs annyi időm, de akkoriban volt, és biza belement vagy 2000 óra.
    Civ 5-ben is van már 400 órám, de szerintem nagyon sokkal több nem lesz.
  • Molnibalage
    Örülök, hogy valakinek van ennyi ideje játszani. Az elmúlt 4 évben nem játszottam ennyit összesen szerintem...
  • uwu420
    Mer annyi idő alatt a IV-ből valószínűleg semmit se láttál.
    1000 óra játék után is van még benne mit tanulni. Az igazi nyalánkságok meg amúgy is csak multiba jöttek elő. Volt egy kisebb társaság akik főleg Inland sea 3v3-at nyomatták, tőlük tanultam a legtöbbet. Magyar haverokkal meg főleg szigetes fejlesztős játékokba bonyolódtunk bele.
  • Molnibalage
    Én nem értem azokat, akik szerint a Civ V primitív és a Civ IV nagyon összetet. Legfeljebb az alapjáték tekintetében, de kieggel már nagyon nem. A IV-et sokkal hamarabb untam meg, mint az V-öt, pedig az V-tel is alig 200-250 órát, ha játszottam.
  • steweee
    oks, köszönöm... én sem akarom hogy nagyon bonyolult legyen, annak is megvan a közönsége, de nekem nincs rá időm

anno a első és a harmadik résszel játszottam sokat, tehát nem vagyok kedző ebben, de bonyolítani sem akarom
  • zorrobomber
    +1
  • uwu420
    Szerintem jobb ha az 5-el játszol.
    A 4 ugyan nekem sokkal jobban tetszik de az annyira összetett, hogy kell pár év mire rendesen megtanulsz vele játszani, és fogod tudni értékelni, elsőre úgyse látsz a 4-ből semmit.
    Az 5 az sokkal egyszerűbb, és kényelmes, minden ott van szem előtt, nincsenek benne olyan bonyolult dolgok hogy sok játék próbálkozása kellene hozzá, hogy használni tudjad, csak végig kell klikkelni.
    Mindkét részre érvényes, hogy a kiegekkel lesz teljes a játék.
  • Timbu
    Ha még egyikkel sem játszottál, akkor szerintem az ötödik jobban fog tetszeni.

De nálam máig a Civ IV: Beyond the Sword a csúcs.
  • Timbu
    Köszönöm a válaszokat.
  • Molnibalage
    Nagyon ellentétes véleményeket fogsz kapni. Az alap kiadásban a Civ IV még szerintem is jobb. A kiegek esetén azonban szerintem már más a helyzet.
  • steweee
    ez a rész mennyivel jobb vagy bővebb mint a negyedik ?

én még azzal sem játszottam, nézem a megjelenési dátuma annak 2005

inkább ezt érdemes beszerezni ?
  • Carmang
    Gondolom az alap, hogy városba beraksz 1 egységet Defense-re. A többit pedig a határ mentén szétszórod, ott ahol megtámadhat az agresszív szomszéd.
    Aztán, ahogy uwu említette, a minitérkép bal oldalán vannak kapcsolók, egyikkel bekapcsolhatod, hogy mutassa buborékban a mező fölött az erőforrásokat.
  • NEXUS6
    Vagy felraksz egy modot, amivel bármennyi egységed lehet egy mezőn.

Ez utóbbi nem annyira ajánlott, mivel a gép nem igazán kezeli jól.

Köztes megoldás, hogy 2-3 egységet engedsz egy mezőn, ami nem is olyan rossz, mivel olyan hatalmas seregeket azért nem lehet gyártani, mert belerokkansz.
  • Szaruman
    A másik lehetőség, h nincs nagy sereged.