4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • uwu420
    Vannak kapcsolók amik segítenek látni az ilyesmit (kis ikon, alsó sor). Én ritkán használom.
  • Timbu
    Ez egy nagyon amatőr kérdés: békeidőben hol szoktátok állomásoztatni a csapataitokat? Az a bajom, hogy nagy hadseregnél nagyon sok mezőre jut, így viszont nehéz átlátni, hogy egy-egy mezőn milyen nyersanyagok/épületek vannak? A Civ4-ben könnyű volt, ott egy mezőre lehetett tenni mindenkit.
  • Molnibalage
    Bazz, tényleg. A Civ esetén ez azt jelentette, hogy a BtS tartalmazta a Warlords újításait is emlékeim szerint. Akkor viszont jó, mert ha ezt követik, akkor lesz vallás és minden más, meg az új szabályok. A népek nem túlságosan izgatnak, a nagy részük ugyanis sajnos hulladék, az MI meg azt csal velük, amit akar...
  • zorrobomber
    Szerintem eddig is így volt, hogy ha megvan neked az alapjáték, plusz mondjuk a 2. kieg az első nélkül, akkor minden szabályváltozást megkapsz, a kontentet(népek, térképek), viszont nem.
  • Molnibalage
    Nem ez a kérdés. Nem a vétel izgat. Ha a te általad vázolt forgatókönyv él, akkor van két kieg, de a 2. kieg semmit nem örököl az elsőből? Ha igen, akkor nyasgem nekik...
  • donatus13
    Persze ,hogy külön álló lesz, nem lesz elérhető a G&K tartalma az új kieggel, max a vallás, a népek biztosan nem. Meg kell venni mind a két kieget.
  • Carmang
    Ja... félreértettem amit először írtál. Arra gondoltam, hogy külön-külön elérhetők lesznek-e a kiegek.
    Amire gondolsz, úgy gondolom kumulatív lesz, így logikus.
  • Molnibalage
    Akkor a szarnak adnak egy pofont szerintem, mert ha nem kumulatív, akkor pár olyan dolog hiányzik, amit szeretettem a G&K-ben.
  • Carmang
    De, csak SP1 van még. Passzolom mi lehet nálad, nálam gond nélkül megy 7-en, DX11-gyel.
  • Carmang
    Mintha az előző részekben is ment volna külön-külön, gondolom itt sem lesz másként.
  • precise
    Nekme azt mondja hogy a dx11-hez kell neki Servicepack2. Win7-hez nem csak egy sp van? a játék steames.
  • Molnibalage
    Az új kieg a G&K kieggel együtt fut? Vagy vagy az egyik vagy a másik megy? Tehát a BNW kieben nem lesznek benne a G&K újításai? Kumulatív a kieg?
  • Carmang
    Közeledik a végjáték, a másik kontinensen Odának több, mint kétszer annyi pontja van, mint nekem (szinte az egész kontinens az övé), Apollót is megcsinálta, ez így nekem már bukta.
    Ami érdekes, hogy minden városom Gold Focus-on van, és Waelth-et termel, de körönként csak ~40 aranyam jön be. Az egységeimet sem tudom felfejleszteni. Vagy ilyenkor érdemesebb az erősebből újat csinálni, a régit pedig leszerelni?
  • Carmang
    Engem érdekelne a multizás veletek.
  • uwu420
    Azért van egy bizonyos határ ami után nem érdemes folytani, mert csak fárasztó végigklikkeléssé válik.
    Általában ha lemegy az első város beírják hogy gg, azt kezdünk újat.
  • donatus13
    Mi nem szeretjük feladni, ha kikapunk nem baj, de ez a kilépkedés nálunk is ment, azért hagytuk a pub multit, szánalmas szar.
  • uwu420
    Hát tény hogy haverokkal sokkal jobb fun-olni.
    A legszarabb mikor végre elindul a meccs, és a kezdőterület láttán már ki is lépnek.
    Persze volt már olyan hogy bementem, és azt mondtam hogy naneeee, én itt nem játszok, de aránytalanul sokan lépnek ki már az elején. A másik kritikus pont az első csoda felépítése, vagy az első worker ellopása, sokszor ott is vége a dalnak.
  • donatus13
    Nekünk se működött szinte semmi, de miután megjelent a G&K azután már ment faszán a nagy map is:) A noob host meg ilyesmiket amúgy is leszarjuk mert ha játszunk akkor előre megbeszélt meccset, multiba nem sokat nyomtunk, azok unalmas betanult meccsek:)
  • uwu420
    Asszem elírtam a 3v3v3 nem biztos hogy medimon volt, mindíg akkorát választunk amekkora minimálisan kell az adott játékosszámhoz.
  • uwu420
    Nálunk a 2v2 a kedvenc, tiny mapon west vs east pályán.

Nagyobb pályán csak kooperatívba toltuk AI ellen. Egyszer nyertünk deity fokozaton 3v3v3 felállásban medium mapon. Single playerben a deity fokozat összehasonlíthatatlanul könnyebb, azt már a népek jó részével abszolváltam. 2v2v2 kooperatívot is játszottunk párat, legtöbbet immortal fokozaton.

Ilyen baromi nagy pályát mint ti meg se próbáltunk, nekünk a medium is kifagy néha, nem is értem hogy tudjátok ekkora mapon MP-be tolni. Idegenek ilyen lobby-ba be se jönnének. Van pár standard beállítás ami MP-be kötelezőnek mondható, és ha egy ilyan lobby-ba nézne be egy idegen nagyjábol annyit írna hogy noob host, aztán menne máshova. Nem ok nélkül, a legnagyobb bajok tényleg a játszhatósággal vannak, nem véletlen hogy bizonyos beállítások alapkövetelménynek számítanak ha idegenekkel akarsz játszani. Nem csak a kifagyás veszélye miatt, a hosszú körök is tönkrevágharják a MP-t.
  • donatus13
    De ha kijött a kieg szívesen játszanánk szerintem:) szóval akkor majd tolhatunk.
  • donatus13
    Mi is az új kiegre várunk:) mi az utolsó meccseket kb 2-3 hónapja toltuk.

Általában így játszunk amúgy zárt körben:

Nagyon sok kezdő luxus
    Huge map
    Lehető legtöbb gép
    Immortal fokozat

Lehet, nem mondtam ,hogy legyőzhetetlenek vagyunk, lehet ,hogy rossz amit csinálunk, nekem csak 200 órám van civ 5-ben, többieknek 700 körül.
    Rusholos 1v1 tiny mapeket nem nagyon toljuk mert baromi unalmasak:) 2 v 2 még csak csak, de azokban is csak a bevett szutykok mennek, az már kb starcraft körökre osztva, az is unalmassá válik hamar, nagy pálya, sok lehetőség sok háború, ez a civ:)
  • uwu420
    Ja hogy csak ismerőssel játszottál még?
    Akkor honnan tudod hogy amit csináltok az tényleg olyan jó?
    Csak mert van ám egy-két olyan player akit meglátnál és csak pislognál hogy ezt most hogy csinálta...

Én mondjuk rég játszottam. Mikor a játék kijött akkor Zero-val toltuk, K&K-val meg Saruman-al, mindketten szoktak ide is írni. most leginkáb senkivel se, pár hónapja erősen hanyagolva van, de majd az új kieget előveszzük az tuti. Ha van kedved, feljöhetnél TS-re azt megnézném mit műveltek:) Nyomhatnánk együtt. Majd ha hazaérek küldök privátot, hova kellene feljönni.
  • donatus13
    Mi kontinenseken játszunk gépekkel és egymás ellen:) 2 v 2 , 1 v 1 ritkábban, ott annyi a különbség ,hogy azonnal egymásnak esünk.
  • uwu420
    Én sima 2v2 meg 1v1 meccsekről beszélek. És hidd el hogy igaz.

Én még ilyen fura meccset nem is láttam miről beszélsz. Mi az hogy elkezdi felfalni felfalni a gépeket aztán összecsap valakivel?
  • donatus13
    Hát nem tudom, az én tapasztalataim alapján kb semmi sem igaz abból amit mondtál:) mi sokat multizunk, általában barátom arabokkal van és sivatagban kezd folyó mellett, bár ez az Immortal fokozat miatt van, kipróbáltuk alacsonyabbakon ott valamivel jobbak a körülmények, sivatagban általában rengeteg pénzt csinál, így vesz sok katonát és elkezdi fölfalni a gépeket aztán össze csap valakivel:)

Én még most is libertyre játszok, Kínával, Theodorával, Franciákkal de még lehet többel is. Annyira taktika függő az egész policy, mindenki máshogy szereti.
  • uwu420
    Egyébként a legelején mikor még 200% XP-t lehetett kirakni a Honor-ból, az volt a letámadós taktikához a legjobb policy, de azt nagyon gyorsan megváltoztatták 150%-ra, akkor jött divatba a Liberty-s kezdés.
    Akárhogy balanszolják, mindig lesz egy leghatékonyabb. Nem igaz hogy aszerint játszol ahogy jól esik, csak talán single player-ben.

De nem szabad elfelejteni, hogy ami igazán számít az a kapott terület.. Policy ide vagy oda, aki jobb helyen kezd az fog győzni. Nagyon nagy különbségek vannak, ez az a része a játéknak amitől eléggé lutri az MP. De tény hogy a játékosok skilljében még ennél is nagyobb a szórás.
  • uwu420
    Régebben egyel korábban jött a settler, és elvették a GP-t is a végéről.
    Akkoriban mindenki azzal kezdett, mer egyértelműen az volt a legerősebb. Most csak rush-olásra jó, de azt meg csak a bénák nem védik ki. Bár egy Irokéz, vagy Hun rush-t azért nem annyira egyszerű megfogni, de azt is meglehet. Jó játékos ellen semmi értelme rush-olni, bénákat bealázni az elején, meg akárhogy lehet. Hosszú távon hátrányt jelent kihagyni a Tradition-t. AI ellen is így van ez.
  • donatus13
    Most is azzal kezdem multiban is, szerintem nagyon hatékony, csak jó népet kell hozzá választani:) de hát kinek mi.
  • uwu420
    A liberty-t erősen gyengítették, G&K óta nem éri meg azzal kezdeni.
    Tény hogy régebben meg az volt a legerősebb, de átestek a ló túloldalára.
  • donatus13
    Attól függ mire, én meg mindig libertyvel kezdek mert arra játszom... mind három nagyon erős attól függ milyen taktikára.
  • uwu420
    Nagyon erős bónuszokat kapsz ha megvan egy csoporton belül az összes policy. Szerintem nem szabad abbahagyni, ha valaki elkezdi az egyiket kirakni. Én legalábbis úgy szoktam, hogy addig nem megyek tovább amíg nincs kimaxolva.
    Egyébként Tradition-el szoktam kezdeni, szerintem az a legerősebb az első három közül.
  • NEXUS6
    Szerintem csak a játék végefelé érdemes kimaxolni 1-1 policy kategóriát, addig csak ki kell szedni több kategóriából azt ami a legtöbb szmájlit, meg pénzt adja.

Ha olyan policyt veszel ami adott pillanatban nem fontos, akkor az emelkedő árak miatt később már sokkal nehezebben jutsz hozzá.
    A multkor a játék végén már 200+ számjlim volt, meg 800 aranyam körönként akkor kezdtem el kimaxolgatni a policykat. De végül mégsem a kulturális győzelmet választottam.
  • Carmang
    A Tradition teljesen megvan, most a Commerce-n belül vettem fel ami csökkenti az utak fenntartási költségét.
  • NEXUS6
    Érdekes módon a Honor (katonai) policy-k adnak tök jó boldogságot és érdemes is ezeket választani először.
    Ha kiválasztod máris kapsz extra powert a barbárok ellen +25%-ot, ami gyak sima út a térképen egy warriorral, két előléptetést tudsz is nekik adni, csak a felfedezéses mászkálással.
    De ami fontosabb. hogy elég jó adag kultúra pontot kapsz minden egyes barbárért, ami egyenes út a köv policy-k felé az elején.
    A Discipline csak annyit ad, hogy +10% power ha több egység áll egymás mellett, ami városostromnál vagy védekezésnél fog jól jönni.
    De a Military Caste már 1 boldogság és 2 kultúra pontot ad a városokban levő egységért. Ezért érdemes Scoutokat rakni minden egyes városba. Ami azért is jó, mert ugyan nincs jelentős ereje, de olcsó és a nagy egység szám miatt nem fognak baxtatni a többiek. Emellett egy pár egységből álló várostromos hadsereget érdemes venntartani és tápolni. 4-5 "tankolós" egység (a warriorok upgradelésével), + 2-4 távolsági, ostrom egység. Ezek megfelelő terepen, feltápolva bármilyen ellenfél ellen meg fognak védeni, és bármilyen várost elfoglalnak kis taktikázással.

Ebből az oszlopból a 3. policy a Professional Army, szintén ad jó adag boldogság bónuszt minden várfalért, vagy várkastélyért. Ezeket amúgy is érdemes rögtön felépíteni, mert fenntartásuk nem kerül pénzbe!

Más Policy csoportokból érdemes olyat választani, ami a beszállásolt egységek költségeit csökkenti, meg extra védelmi erőt ad a városnak, ha van bent egység. (Tradition/Oligarchy).

Ha ezt játszod meg az elején és vannak extra luxus cikkeid akkor gyak korlátlanul tudsz terjeszkedni.
  • NEXUS6
    Ha már elég sok pénzed van érdemes a városállamokat is szövetségessé tenni, mert akkor jön olyan kincs, amit máshogy nem tudsz megszerezni: porcelán, ékszer. Ez megint csak boldogságnövelő. Én a policikből szinte mindig a boldogságra megyek rá. Ja és a csodák között is van pár, ami 5-10 szmájlit is ad!

Aztán a vallásból is ki lehet csiholni jó pár szmájlit. Ha azt választod, hogy minden városért, ami követi a vallásodat kapsz egyet akkor érdemes pl rámenni a térítésre.
  • Carmang
    Hát erre nem számítottam, hogy a gép képes rossz helyre ajánlani letelepedést.
    Persze nyersanyag közelsége egyértelmű.
    Közben tolom a játékot, arra jöttem rá, hogy Guilds kifejlesztése, és Market építése után van értelme bármilyen kalapácsot adó épület építésének.
  • uwu420
    Ja és kereskedelemmel is lehet nyersanyagokat szerezni, ha esetleg nem lenne meg mind a területeden ami boldogságot ad. Az elején meg akkor lesz sok ha vásárolgatsz városállamokat.
  • uwu420
    A gép kevesebb esetben ad jó tippet mint rosszat. Ha tudod mire mit lehet építeni, nem kell hozzá sosk ész hogy jó helyet találjon az ember, de egy kis szerencse nem árt. Sok nyersanyag kell azt jónapot.
    Van kivétel is Petra-val pl sivatagba a világ legerősebb városát lehet megcsinálni.

Boldogságot meg nyersanyagokkal, épülettel, policy-vel, csodával és vallással lehet csinálni.
  • Carmang
    A telepített városokat hogyan tápoljátok fel? Mindig olyan helyre települök, amit a játék is ajánl, de valahogy nagyon lagymatag várokáim lesznek. Amíg a fővárosban pl 5 kör alatt legyártok egy erős egységet, addig a további városoknak erre 15+ kör kell. Hiába vannak bányák, vagy kőfejtők a környéken, illetve a Production Focus-t állítom be, összességében gyenge a termelőképességük.
    Illetve ehhez köthetően... hogyan tartjátok fent a jókedvet. Tudom Colosseum meg mittomén, de ahhoz meg pénz is kellene.