4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • korbin555
    Honnan tudhatnám előre,hogy mikor akar békét kötni?És hiába állt a másik városa mellett négy lovagom,nem izgatta.
    Alapból jók az ötleteid,de most nem működött.Könnyű fokozaton a gatyáját odaadja,tudom jól,de most nem.
    Ráadásul az indonéz még a második legnagyobb városomat követelte a békéért.Megmondtam,hogy bekaphatja.
    Az övéket meg fel kellett égetnem,mert mit csinálok két olyan várossal,ami semmire sem jó?Mindegyikben volt néhány
    épület,de ki vesz meg a modern korban egy barakkot meg egy istállót?+4-en állt a happyness,utána meg -29-en.Aztán
    már jöttek is a lázadók.20 körbe került amire egyenesbe jöttem,aztán újra lerohantak,aminek a végén megint rám
    maradt két város és kezdhettem elölről.De hát ezért emperor.Mindenben akadályozott az unhappyness,mert nem volt
    nyersanyagom,luxuscikkem,akikkel kereskedtem azokat elfoglalták.Egy nagyon jó helyről indulva meg tudom verni emperoron,most már legalább tudom.De ez egy jó játék volt így is.Tanultam belőle.(remélem)
    Most ugyanezekkel a beállításokkal kezdek egyet prince-en a brazilokkal.Standard map,pangea plus.És erősen odafigyelek,hogy a tengerparti városom közelében legyen néhány városállam.Akkor szép az élet.
  • Party Hard
    Valaki tud olyan modot ajánlani ahol részletesebb és hosszabb az őskor, ókor?
  • NEXUS6
    Mielőtt békét kötök általában még jó nagyot ütök az egységeire, meg ha lehet viszek valami saját erőt egy védtelenebb városa közelébe, hogy azt higyje be akarom támadni. Még akkor is, ha tudom, hogy a köv körben békét kell kötnöm, mert pl elesik az egyik városom. Ezek mindig pozitívan befolyásolják a tárgyalási pozíciót.
    Na és ettől kezdve lehet alkudozni. Várost luxus cikkre becserélni, több kisebb helyett egy nagyobbat lenyúlni, meg ilyenek.
    Elég jól beveszi az AI az ilyen blöfföket.

A múltkor a GaK-ben a Svédekkel vesztem össze. Éppen nagyon nem akartam meghódítani, elég gyik volt, másokkal háborúztam, de egy gyalogost odaállítottam egyik városa határára, ha esetleg kitámadna idejében lássam. Eltelt 10 kör erre felajánlja a várost a békéért. ÓKÉ;)
  • NEXUS6
    Hát akkor köss békét, de ne fogadd el a várost. Vagy fogadd el, adj el belőle mindent és égesd fel.
  • korbin555
    Emperor szinten már csal rendesen.A tundrán szétdobált 3-4-es városai már a játék elején
    okádják a harcosokat.Ráadásul rájuk nem vonatkozik a happyness sem.Az egész területükön alig
    látni fejlesztést,pontban sehol sincsenek,mégis olyan seregekkel jönnek,amit csak a Firaxis
    tudna megmagyarázni.(Bár valahogy meg kellett oldani a nehézségi fokozatokat).És még így sem
    lettem volna esélytelen.Ha a két szélső városom hegyek mögött van,soha nem tudott volna
    legyőzni harcban.Bár amikor elfoglalta a városállamokat,már nagy bajba kerültem.Nem volt szén
    és olaj a területemen.Ezt a pontrendszert sem egészen értem.1100 ponttal állok,éppen küldöm
    ki az új vitorlásaimat,erre az 540 ponttal álló irokézek fregattjaival találkozom.Honnan a francból fejlesztették ki a navigációt?
    De azért a játék jó,hiszen másfél napot már csak rááldoztam.
  • korbin555
    Előzőleg már vagy hatszor visszavertem őket,és mindig békét ajánlottak(vagy 20 körig)és felajánlottak egy
    várost.És itt kerültem a 22-es csapdájába.Mert nincs szükségem olyan 9-10 es városokra amiben semmi nincs csak barakk meg vár.Ha elfogadom,csak visszahúz,ha felégetem az sem jó.Mindenképpen boldogtalanságot termel.
  • NEXUS6
    Akkor asszem veszem magasabb szintre a játékot. Eddig kihagytam, mert még a CivIV-ben az Emperor szint volt az, ahol nem csalt pofátlanul, így maradtam itt is ennél.

Nálam a nagyvezérjeit is geci módon használta a hun. Egyszercsak jön még békében 4-5 a határ mellett és egymás után rakja le az erődöket, két városom is egyből el kezdett éhezni, mert elfoglalta a földeket. Okos. Na hát betámadtam és inkább megkerültem az egész erődrendszert, és hátulról elfoglaltam az első városát.
  • NEXUS6
    Előzőleg, amikor a hunokat végeztem ki, egyszercsak +10 szmájliból lett -9. Pedig nem írta, hogy valamelyik luxus cikkre szóló szerződésem lejárt volna. Háború közben ez nem volt jó móka. Aztán újratölt várok inkább még egy kicsit, először ráuszítom a többieket, aztán támadom. Erre hót üres a birodalma, senki nincs otthon. A boldogság meg nem csökken. Hmmm.

Az előző menetet meg még úgy hagytuk abba, hogy nagy barátság közben betámadott, az egyik városomnak már éppen lőttek, mert 10 egységgel körülállta, még volt egy kis piros csíkja. Aztán egyszer csak békét ajánlott, ad mindent, vasat, 30 aranyat körönként, fehérlovat, meg amit akarok.
    Hmmmm, mi vaaaan? Ja jó, kössünk békét;D
  • korbin555
    Na immortalon beletört a bicskám.A japán meg az indonéz kétoldalról folyamatosan,az elejétől fogva támadott.
    Hiába álltam az élen pontban(+300)és tele voltam arannyal,de nem bírtam velük happyness-szel.Hiába tudtam
    visszaverni minden támadást,nem hagytak levegőt venni.És amikor már közeledtem volna a cultural victory-hoz,elfoglalták a városállamokat akiktől a nyersanyagokat kaptam,és tehetetlen voltam a repülőikkel szemben.Végig egyensúlyoztam,de igazából akkor buktam el,amikor lázadók jöttek elő.Minden létező bónuszt,épületet felhasználtam a boldogság fenntartásához,de ez sem volt elég.Ezen a fokozaton már szó sem volt arról,hogy nem agresszívak.
    Özönlöttek a katonáik,upgradeltek is rendesen.Főleg a japán gyilkolt mindenkit,két másik civet is eltett láb alól.Ravasz is volt,mert letett egy várost a határom mellé,aztán pár körrel később csak néztem,hogy 12 repülője van.(Mondjuk én is így csináltam volna.)Úgyhogy amikor elfoglalta a szélső városomat és özönlöttek a tankjai,
    bedobtam a törülközőt.
  • NEXUS6
    Fogalmam sincs nekem sem, hogy az aranyat hogy számolja. Néha az az érzésem hasraütés módszerével, mert körönként +/- 20-30 eltérés van. Még szerencse, hogy most +200-300 között vagyok.
  • donatus13
    Nekem a gold érdekes, körönként -240 ben vagyok úgy ,hogy út van mindenhol, kevés a unit, bank szintén van mindenhol stb, az Unhappy is nevetséges. G&K ilyenem nem volt...
  • mikromanus
    Bemelegítésnek a susogós indiánokkal kezdtem. Majd újraindítom, mert elég gány helyre kerültem + a vallás bónuszt is félreböktem picit. A romokból "szabadon" választhatod mit kapsz picit csalóka. Ugyanazt nem választhatod egymás után. Vagy időkorlát, vagy 3 ősi romonként egyszer lehet ugyanaz.A vallás bónuszokat visszavették? csak mert mintha korábban erősebb bónuszok lettek volna a vallásalapításnál az alapító és követőknél.
    A pontszámítás is gyanus. A karavánokat beleszámítja a pontba? Izabella gyengébb/kisebb városokkal, csodák nélkül beelőzött pontban. Meglett a karaván. Nyomtam egy kereskedelmi útvonalat. csoda nem jött közben, de pár kör múlva néztem, hogy vagy +50pontom van. Többet számít a pontozásnál mint egy-egy csoda?
  • NEXUS6
    Így a jéték vége felé az jött le, hogy van nagyon töketlen balfax civ, meg amelyik elfogadhatóan nyomja.

A hunok az elején terjeszkedtek, még valamennyire aktív is volt. Csak éppen az elfoglalt városokat mind felégette a hülyéje.
    A karthágói ari volt, csak éppen ő sem nem agresszívkodott, sem nem épített új városokat. Mikor meguntam, hogy 500 évig nem művelte meg a többi ezüst lelőhelyet, hogy kereskedjen és oda települtem az arcába, akkor beszólt, de kb ennyi volt.
    Attila aztán bedarálta őket.
    Ottomán dettó, azokat én nyomtam le, ő viszont legalább még csodákat is épített, ezért a fővárosa viszonylag kemény dió volt.

A többiek a másik kontinensen még utána, a reneszánsz körül kezdtek el mozgolódni. Az orosz viszonylag jól hódított, több civet is lenyomott. Eszméletlen túrizmus pontja volt, de a babilóniaiak, meg a polinézek megálították, pedig kb 2X annyi pontja volt, mint azoknak. Addigra az aztékokat, spanyolokat letakarították a saját kontinensükről.

Na most aki ügyesen, sőt pofátlanul használta a WorldCongress-t az a babilóni volt. Ugyanis szépen elkezdte lenyúlni a városállamokat, ami a szavazatnál +2 pontokat jelentett városonként. Hiába volt 4. a pontszám szerint, folyamatosan az volt a kongresszuson, amit ő akart. Szerencsére azért Katerinával jóban voltam, meg a polinéz csákóval is, így a babilónira mégiscsak rányomtunk egy embargót. Az kicsit lelassította, de így is beelőzte a polinézt. Nagyon nem teccett neki, hogy a rengeteg aranyamból végül megvásároltam a városállamok szövetségét. Ekkor úgy tűnik a diplomáciai győzelmet feladta és elkezdett tudományosra hajtani, mert pár körön belül nyomta az űrhajó boostereit.

Na ekkor kicsit megijedtem, úgyhogy 4 nuke fel egy hordozóra (most már az első előléptetéssel lehet a hordozó szállítókapacitását bővíteni) és rádobtam a két legnagyobb városára.
    Ahogy észrevettem a robbantás után a játék nem állítja vissza a urán kapacitást, szal nem lehet végtelen mennyiségű atombombát gyártani, csak annyit, amennyit kibányászott az ember.

Szal kicsit körkérdés jellegűen kérdezném, hogy kinek mi a tapasztalata melyik civ amelyik komolyan nyomja? Régebben pl. a koreaiakat kifejezetten rühelltem, mert a játék végére már nem lehetett utolérni a tudományukat. Mostanában mindig random ellenfelekkel jáccottam, de erősen hajlok rá, hogy kiválogassak párat, akik kihívást jelentenek.
  • Party Hard
    Hát a World builder az nem lett meg, Visszont ide nézzetek mit találtam

Modolást leíró magyar oldal gondolom nincsen
  • korbin555
    De igen,egyetértek.Csak az összes többinek volt vagy 12-15 városa,háromnak meg 6-7 és az istennek nem
    akartak terjeszkedni.Pedig szuper hely volt,csak nem tudtam beférkőzni.(Bár nem is igazán akartam.Elég
    volt nekem nyolc város is.)Ráadásul a hülye még a jeges tundrán is városokat épített,,de a szép zöld préri nem érdekelte.És G&K-ben még prince fokozaton sem volt ez jellemző hasonló beállításnál.Ráadásul
    megint ott van neki a rengeteg fűszer,de négyezer év nem elég,hogy megművelje.De majd megszokom ezt is.
    Ami most még furcsa,egy hét múlva fel sem tűnik majd.
  • mikromanus
    Odafér-odafér. Ha visszaveszed huge mapon a civek számát, akkor ez sanszos lesz 1-2 helyen, nem?
  • korbin555

Befejeztem Marokkóval a játékot.Huge map,10 civ,gyors játék,prince fokozat.Kizárólag a tech victory-ra mentem.El is rontottam rendesen.Már építettem az űrhajót,amikor az inka diplomáciai győzelmet aratott.Nem tudom milyen hülyeséget nyomtam a World Congressben,de 500 ponttal volt mögöttem,ipari korban.Visszatöltöttem az utolsó auto mentést és 7 kör múlva kényelmesen fellőttem az űrhajót.Nem baj,legalább tudom,hogy alaposan át kell néznem az angol leírást.(Már amennyit megértek belőle.)Most már találkoztam néhány háborúval is,de engem senki sem támadott meg.Ennek ellenére most is állítom,hogy furcsa dolgokkal találkozni.Az aztékok,akik úgy a középmezőnyben voltak végig,1895-ben alapítottak vallást.És két civ között most is akkora üres terület maradt,hogy simán odafért volna még egy harmadik.A három-négy háborúból egy sem tartott tovább 10 körnél.A ballépésem ellenére ezt most kimondottan élveztem.Nem indultam túl jó helyről,és majdnem végig szoros volt.Holnap kezdek egyet kis mapon sok civvel,talán immortal fokozaton.Az a gyanúm,hogy más lesz a véleményem a háborúkról.
  • NEXUS6
    Őöööö, most nálam is történt 1-2 furcsaság.
    Lopom a teknolódzsit éppen a repülést, a gépekhez mondjuk még nincs olajam, mert még a biológia, meg ilyenek hiányoznak. Következő körben még is tudok repcsit építeni, és a városállamok is adnak vagy 8 olajat. Király.
  • Carmang
    Úgy látom dúrván elkélne egy (vagy több) patch.
    Nem sietek a megvásárlásával :) Tulajdonképpen még a G&K-val sem játszottam eleget.
  • donatus13
    Érdekes, nekem semmi ilyenem volt. Engem megtámadott a török elég hamar. Nagyon könnyen tudtam kereskedni luxusokkal, a gép is beépítette mindet, kipróbáltam prince en, meg immortalon, mind kettőn gond nélkül ment, elég hihetetlen amit írsz.
  • korbin555
    Azért a Firaxis-nak még lesz mit csiszolni.Még négy kör volt hátra a vas megmunkálásáig,de már upgradeltem
    a kardosra.A második játékomban egyszerre két lengyel birodalom volt.Egyiknek Krakkó,a másiknak Lódz volt a
    fővárosa.De a Steam se panaszkodhat.Végigvittem a Cultural victory-t,a játék ki is írta rendesen,erre a Steam
    achievment-ben megjelenik,hogy diplomáciai győzelmet arattam.Ezeket biztos hamar javítják majd,remélem.
    Ettől függetlenül érdekes a játék,csak passzív az AI,hogy azt ne mondjam,hülye.Nem fejleszt,nem terjeszkedik
    ahogy szokott.De dühítő,hogy hiába van a területén sok luxus/stratégiai nyersanyag,nem igazán csinál vele semmit.Így meg nehéz kereskedni.Ráadásul én hiába védem tűzzel-vassal az aranytojást tojó karavánutakat,ha ő
    meg hagyja a barbárokat a területén szabadon garázdálkodni.Azonban,ha valaki,ahogy én is,szeret építkezni
    anélkül,hogy nyakra-főre gyilkolna mindenkit,egész élvezetes tud lenni.Könnyű barátokat szerezni,még azt is
    elnézi,ha mellé települök,ha mennek hozzá a karavánok,kereskedőhajók.
  • Party Hard
    Hát nem tudom... Uninstal
  • korbin555
    Revideálom az előző kijelentésemet.Most megint működik a world builder.
  • korbin555
    Steam-játékok-kellékek-civilization V SDk.(Benne van a world builder)De meglepne ha működne.Tele vannak a fórumok,
    hogy nem lehet használni.Én magam is csináltam régebben saját map-ot,de már hónapok óta nem tudom elindítani,mindig kilép.
  • Party Hard
    Mármint a World Buildert?
  • Party Hard
    Vagyis megvan de honnan tudom beszerezni?
  • Party Hard
    Üdv. Pályát hogyan tudok csinálni?
  • korbin555
    Nagy térkép,hadúr szint,III.Kazimir,kultúrális győzelem a 210.körben.A zenészeim az egész világon koncertkörutakat
    tartottak,rengeteg kultúrát termelve.A régészek szintén sok kultúrát ástak elő a világ négy sarkából.A tengeri kereskedelmi utak(nem árt védeni őket)hozták az aranyat és sok barátot szereztek.Az épületekből(pl.reptér,hotel)is sok
    kultúrát lehet szerezni.Futószalagon jöttek az aranykorok is.Most nem elég kirakni öt social policyt,hanem minden civ-nél el kell érni a kultúra elterjedését.Háború gyakorlatilag nem volt,az Asszír pofátlankodott be állandóan a prófétáival,de meguntam,és odacsaptam neki.Pár kör múlva békét kért-megkapta.Lényegében könnyű volt,jó helyről is indultam,pontfölényben voltam.Az utolsó körökre kb.300 kultúra és 250 arany jött be.Korábban leírta NEXUS6 is,és nekem is furcsa volt,hogy a többi civ mintha nem akarna fejleszteni.Majdnem raja ül az aranyon,a fővárosa előtt ott az igazgyöngy,de semmit nem kezd vele.Nem is terjeszkedett agresszívan.Azért néhány dolog meglepett.Az egyik városom egy szigeten volt úgy tíz tile távolságra,de az istennek sem akart összekapcsolódni a fővárossal,kikötő ellenére sem.Valamikor a modern korban gondolt egyet aztán csak beugrott neki.A végén már az ENSZ is elérhető közelségben volt,megvolt a Globalizáció technológia,de az épületnek nyoma sem volt.Nyelvtudás hiányában sok még nekem a fehér folt,főleg ezek a Világ Kongresszus dolgok.Szóval ez egy békés,nyugis játék is volt,de így is akartam.Tanulgatok.A következőben rámegyek egy tech győzelemre valamelyik másik új civ-vel.
  • NEXUS6
    Most, hogy olvasgatom a leírásokat is kifejezetten teccik, hogy a kultúra, diplomácia ilyen nagy szerepet kapott, meg lehet nyerni más módon is a játékot, nem csak agyatlan öldökléssel, és ráadásul élményt is jelent, nem csak csodák, épületek legyártását. Pl ez a régészetes dolog is jónak tűnik, épp most fejlesztem. Megyek vissza majd az előző csaták helyére, kíváncsi vagyok, hogy ott mit talál a prof:)

Annál is inkább ráállok erre a vonalra, mert amit a harc közben csinál a gép az borzalom. Az eddig rendben volt, hogy a barbárokat ugye nem gyógyította. Persze soxor agybajt kaptam tőle, hogy Instant Heal-t nyomott a pusztulás szélén álló ostromló egységeire, de ok, nem kapcsoltam ki, nem moddoltam ki, mert kihívást jelent. Most azt csinálja, hogy ugyan kimenti a csatából a sérült egységeit, de egyszercsak 3-4 kör múlva ott bókásznak ugyan úgy piros csíkosan a katapultjaim elött, szinte könyörögnek, hogy vessek véget a szenvedésüknek!:)
    Miért nem gyógyítja őket, ha már nem is upgradeli!?
  • donatus13
    Mondjuk most ,hogy így jobban belemerültem, az hogy a Piety ág azonnal húzható, Theodorának akkora buffot ad ,hogy valami borzalom :D, A policy ágak változásai marha jók.
  • NEXUS6
    Large térkép, emperor szint, és epic sebesség.

A nagytérkép azért jó, mert nagyobb szárazföldi hadjáratok és birodalmak tudnak kialakulni. A tengeri hadviselés inkább később kap jelentőséget, amikor már van anyahajó, meg tengeralattjáró is. Az emperor szint már kihívás, de még nem csal pofátlanul a gép, az epic sebesség elég sok időt ad pl a fejlestések között, hogy a játék ne válljon egy őrült rohanássá.
  • MrStokes
    Jok ezek az osszegzok, keep them coming! :D
  • Pluskast
    Ja és még egy kérdés. A game pace-t mire állítod?
  • Pluskast
    Milyen fokozaton tolod?
  • NEXUS6
    Összegezve kicsit az eddigieket a köv jön le:
    Igazából anyagi, meg boldogságos gondjaim csak a játék elején voltak, de úgy tűnik másnak is, mert 1200 táján rögtön két szomszédos civ is megtámadott. Elég könnyedén hárítottam őket, mert elég elmaradott technológiájuk volt. Attilával, miután xarrá aláztam a seregét békét kötöttem és mentem a törökökre, akik építettek 1-2 csodát, meg a főváros is közel volt, illetve gyak 3 városa volt, igaz elég fejlettek, ezért ideális célpontnak mutatkozott. Elég eccerű volt lealázni, segített azért hogy az egyik hatalmas 17-es városát harc nélkül átadta, amivel nyert is 10 kört, kb addig tartott volna amúgy is elfoglalni. Utána onnan a fővárosa egy lépés volt, ami miatt 2-3 körön belül azt is elfoglaltam. Épp akkor tartott Világkongresszust és megpróbált volna beembargozni, de nagyjából már mindenkivel friendly voltam, szal senki nem támogatta.
    Most 1700 körül már 150/200 aranyam van körönként, pedig csak a hunokkal kereskedem. Mint irtam a Machu Pichu, óriási segítség, mert az a belső utak után ad bónusz aranyat és nem a kereskedelmi utak után, így akkor sem hal be a gazdaság, amikor háborúzik az ember és a karavánokat kilötték.

Összegezve az eddigieket, az AI tehát xarabb:
    - Nem agresszív, sem politikában, sem katonailag
    - Nem upgradeli a seregeit (a török 1300 körül warriorokat szedett elő, pedig a muskétás tech-et tőle loptam)
    - Nem terjeszkedik (a kontinens közepe hót üresen állt, pedig van ott még ezüst is, meg egyéb luxus cikk amit el lehetne csencselni, most raktam be gyorsan 1-2 várost). Pont emiatt nem tudok luxust cserélni a másokkal, mert az AI megelégszik vele, ha van 1-belőle, nem épít új városokat.

Ha az ember tudja nagyjából, hogy mit kell csinálni, akkor könnyebb a játék (Emperor szint).
    Második vagyok az oroszok 100 ponttal vannak elöttem (1200 pont körül), népességben lassan utolérem, de élemiszer termelésben, városok számában már lehagytam.

Az előző játékaimban 10 induló civből ilyenkorra már csak olyan 5-6 maradt, most még csak a törökök, meg talán még valaki más pusztult el. A városállamok is gyorsabban szövetséget kötnek 1-2 barbár lemészárlása már elég neki, ami hatalmas bónusz az elején.

Szal nem kell megijedni, öröm felfedezni az újdonságokat, de ez a viszonylagos könnyűség, meg az AI bénázása katonai dolgokban az újrajátszást illetően erős mínuszt jelentenek.
    A kereskedelmi utakra épülő gazdaság háború esetén jelentkező korlátai kijátszhatók, a kevesebb policy szmájlit pl az állatkert kompenzálja. Az AI kevésbé agresszív, megbocsájtó, ha nem geciskedik az ember, akkor szépen sorba a többiek is bizalommal lesznek, ami a Világkongresszusban jól jön.

Nagyon jó a játék, de egy egyensúly patch-ért kiált.
  • mikromanus
    A polákok se rosszak. Új kor +1 policy? Az kb egy ingyen ág mire a modern korba ér. Ez is derék... :)
  • donatus13
    Főleg az tetszik meg ,hogy a Piety-vel már azonnal lehet nyitni ami nekem nagyon jó, mert főleg theodoraval játszom:) nagyon jó az új kieg.
  • donatus13
    Valóban jól megváltozott a játék, shoshonok nagyon kemények, bár az én stratégiámnak nagyon jól bejönnek az Indonézek is, jók nagyon az új civek, bár minden megváltozott:) Kicsit gyorsabb lett a játékmenet.
  • Nos
    Az olcsóbb is volt a tied, eredetileg én sem steamen vettem volna. De valahol azt olvastam, hogy ha egy amerikai haver elküldi giftben, akkor játszhatok vele én is 9-től.
    Hát erre r......am :)
  • NEXUS6
    Szerencsére a kémkedésen is fejlesztettek, így már nem csak technológia lopás van (hogy átadás miért nincs azt még mindíg nem értem).

A gondom az, hogy még mindíg nem olyan módon valósul ez meg, mint régen, ahogy a karavánutas kereskedelem sem. Gyak menüből kiválasztasz egy másik várost, oda küldöd a kémet, a karavánt, a diplomatát és amit kapsz az globálisan járul hozzá a dolgaidhoz. Ezért aztán továbbra sincs olyan pl, hogy egy adott város lázong.