Civilization
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Feládozás után felugrik jobboldalt a sárga jel, ott ugyanaz a választási folyamat zajlik le, mint alapításkor.
A másik dolog. Jött még1 próféta, ugye 2 dolgot tehetek. Vagy megyek terjeszteni az igét, vagy feláldozom. Azt írta a tooltip, ha feláldozom, választhatok még 2 belief-et. Feláldoztam de semmit nem választhattam. Miért?
Persze jöhet visszafelé a válasz, hogy próbáljam én... de pár napja játszok (össz 4órácskát) vele, semmirõl semmi fogalmam. Másabb, mint a Civ IV.
Konkrétan azt olvastam, hogy "Ha Civ-vel szeretnél Multizni, akkor játssz a Civ IV-el!" De miért?
A Civ V alkalmatlan rá? Talán a szerver, szerverek túlterheltek? Vagy a programban van valami hiba, hogy nem lehet Multizni vele?
Csak a Internetes Multi nem üzemel, vagy a Hálózati sem megy?
A kém beépülés végén automatikusan adja az infót, de az, hogy megosztod, az csak rajtad áll. A bibi az, hogy ha véletlenül eltünteted a felugró jelzés jobboltald, akkor IJ... Ez az infoszerzés néhány kör alatt megvan. Utána jön a tech steal és automatikus. A végén a free tech csodához hasonlóan választhatsz. Azt nem próbálam meg, hogy nem választok, de szerintem kötelezõ.
A játék elején fõvárosba is küldve is 15-40 kör lehet a lopás, játék végén, ha nagyon egyenletes az eloszlás, akkor elsõ szintû kémnél 100-200 kör is lehet... Tehát ott az marad, hogy az elsõ szintû védekezik és a 3. szintû meg városállamot baszkurá vagy esetleg techet lop. Az MI-nél a játék végén 2-2,5 csillagos várost (potential) alig találasz. Nálam mindig fõváros a science húzója, ezért mindig igen magas potentialja van. Istenkísértés elsõ szintû kémre bízni a védelmet. Ez van.
Ezeket az embereket (próféta, inkvizitor stb) a faith menüben lehet megvenni ugye? Bár én láttam már sima gyártó menüben is a végén ahol katonákat, épületeket stb lehet gyártani.
Ha a kémet ellenséghez küldöd automatikusan adja az infót vagy erre külön meg kell kérni? Gondlom a találmánylopás azt külön utasításra csinálja.
1. Kémet alaphelyzetben a reneszánsz kor elérésekor kapsz és minden korszakban még egyet, amin módosíthat a nép bónusza meg építmény is. (asszem.) (Meg MOD.)
2. Ha van kémed, akkor négy választásod van. Egy városban csak egy kém lehet.
2A. Idegen nép városába küldöd. Elõször utazik, aztán beépül (establishing survaillance). A beépülés után kapsz információkat esetleges terveirõl, amit megoszthatsz. Után próbált technológiát lopni. Bármikor félbeszakíható bármelyik tevékenység, de ha visszaküldöd a városba, akkor nulláról indul minden. (Asszem.) Ha sikeres a lopás, akkor szintet lép. Max. 3 szintû lehet a kém.
2B. Városállamba küldöd. X körönként választások vannak, amitket vagy sikerül jól befolyásolni, vagy nem. Sikertõl függõen változik a pontszámod és státuszod a városállamnál. A gyakoriságot nem növeli a kém szintje, a hatást erõsíti. Városállamban dolgozva SOHA nem lép szintet a kém.
2C. Saját városba küldöd, ahol növeli a kém elfogásának esélyét. Ha kinyír egy kémet, akkor szintet lép.
2D. Hideoutba megy. Itt nem csinál semmit, de õt sem lehet kinyírni, semmilyen módon.
3. Ha meghal a kémed, akkor néhány kör múlva kapsz újat.
Van olyan MOD, ami elõrébbhozza a kém megjelenését. Vagy a classical age vagy a medieval age-be. Olyan is van, ami plusz egy kémet ad. Kombinálva a két modot és angolokat választva classical ageben három kémed lesz. Durva. 😊 Úgy szétlopod a világot, mint állat - egy lopás miatt még senki nem esik neked - aztán védekezel és városállamokat buherálsz.
A vallás (faith) egyfajta plusz erõforrás, mint a happyness. Csak natural wonder tile képes termelni. Ezen felül épületek - shrine (pottery), temple (nem emlékszem, hogy mi kell hozzá, de még középkor elõtt van - és a vallások egyes beliefek felvétele lehetõvée teszi különféle vallásos épületek felhúzását, de asszem csak faithbõl húzhatóak fel. Minden körben termelõdik X. Adott kölsége van az épületeknek. A misszionárus, próféta, inkvizítor és a nagy ember költsége minden egyes vétel után nõ. Ezek az emberek ellenséges területen is mozoghatnak open borders nélkül.
A városokban minden egyesz szint = 1 ember. Attól függõen, hogy hány hívõ ember van egy városan, annál erõsebben terjed a hit a közelében. (pressure) Tehát prófétákkal érdemes az ellenfél és közeli nagyvárosok - ez lehet city state - célbavenni, mert ettõl fog jól terjedni magától is. Sok bónusz nem a városok darbszáma szerint, hanem a hívõk száma szerint ad bónuszt. Szóval lehet, hogy nem a fõ vallás a tied a városban, de ha eléri 3/4/5-öt, akkor az adott belief bónusza már hathat. Van pl olyan, hogy ha egy városban 3/4/5 hívõ vana te vallásodból, akkor mindnd 3., 4. vagy 5. hívõ ad +1 pénzt, hitet, kultúrát, stb.
Nehéz szinten a vallás szinte semmit sem ér, mert a gép alapból megkapja a pottery-t. Már akkor faith-et termel, mikor én még fel sem találtam azt...
(A piety policy képes tápolni a vallási építményket.)
Elõre is köszi a segítséget.
A másodike egyszerû. Kém csak akkor fejlõdik, ha ellenfél városából ellop valamit vagy védekezés közben megöl egy ellenséges kémet. Városállamban bármilyen sikeresen ügyküdik, nem lép soha szintet, SOHA. Városállamban csak befolyást tud változtatni, de ha van ott ellenséges kém, akkor az gátolja õt asszem.
Az ellenséges városokban meg kell találni a legmagasabb potencált, attól függ, hogy hány körig tart lopni valamit + a kémed szintje. Ez attól függ, hogy melyik városban a teljes science hány %-a termelõdik. Az MI és te is nyilván ott védekezik, ahol a legyorsabban lehet lopni, viszont ezáltal a lassú lopásokat nehéz kivédeni...
Az elsõ pár körben beépül az ügynök. Ennek a fázisnak a végén, ha új városba megy át, akkor kideríthet ezt-azt. Ki ellen készül a birodalom, stb. Ezt az infót megoszthatod azzal, akire vonatkozik az infó, ha a kis ikonra nyomsz oldalt, ami a hírt mutatja. Ezután indul az óra a tudomány lopásért. Ha nem kapják el, akkor asszem mindig sikeres a lopás.
A hit úgy megy, hogy fait pontokat termelsz. Építménnyel, natural wonderrel megy nép bónusszal vagy városállammal. (Faithbõl a városállam a legerõsebb a játék elején, mert épülettel elig lehet néhány pontot összeszedni, egy szövetséges városállam ad akár 6/8 pontot is már a classcal age alatt.) Elõször csak egy pantheont alapítasz. Ez még nem vallás, csak választasz egy bónuszt, ez csak rád vonatkozik. Utána kell egy próféta az alapításhoz, de csak 5 vallás alapítható. A prófétát is faith pontból veszel. Ha megelõztek a többiek az alapítással, akkor IJ, csak más vallása fog terjedni nálad. A vallás terjed magától a városban levõ hívak számától függõen, de misszionárus és próféta erre szépen rárak. Ezeket cask faith pontból lehet venni. A misszionárius nem gyilkolja ki az különbözõ vallásokat, a próféta terjeszti a tiédet és kiirtja az eltérõ vallást. Viszont jóval drágább. Minden egyes egység vásárlása után egyre drágábbak lesznek. Policytõl függõen tudsz faith pontból great people is venni. A faith kijelzésre kattintva ugrik fel az ablak, ahol az auto vásárlást tudod szabályozni. Csak olyan városban lehet embert venni, ahol a te vallásod van többségben és eléri a város lakosságának 50%-át, tehát ott van a város neve mellett a vallásod ikonja.
Vallás alapításakor választasz bónuszt, kettõt. Az elsõ csak a saját városaidra hat, ha 50% felett vagy, a második minden városra, tehát adott esetben az ellent is tápolhatja, de ez nem általános. További próféta bõvíthetõ még +1/+1 belieffel, a bizánciaknál erre a választásra van mennyiségi bónusz. Igen hasznosak azok, amik pl. plusz pénzt vagy kultúrát esetleg happy-t adnak, az ellenséges birodalom hívei után is. A beliefek választásánl is verseny van, ha más már kiválasztotta, akkor megintcsak IJ...
Az iknvizítor, ha városban áll, akkor asszem nem tud azzal a várossal mit kezdeni sem a misszionárius sem a próféta. Képes kiirtani idegen vallást a városból.
Kb. ennyi.
Jópár kérdés lenne:
1. Kiírta hogy your people is livid. És beadta hogy nagy unhappy van a birodalomban. De miért? A happy mutató 40-en volt.
2. Kémek. Megkaptam, elküldtem városállamba. De csak establishing surveillance van végig. Ok nõ a repu de a kém nem fejlõdik és semmit nem lehet vele kezdeni. Elküldtem másik birodalomba, ugyanez. Hogy lehet választási manipulációra vagy találmánylopásra állítani? Van egy coup vagy mi a vér opciója, arra mindig azt írja hogy 0% esély van rá, ha rányomok meghal. Nem tiszta ez a kémkedés.
3. Vallás. Na ez totál homály. Gyûjtöttem a hit pontokat, és egyszer csak lehetett választani valami prophet-et. Én választottam egy olyat hogy kultúrát adjon arany meg ezüst után. Aztán kiírta hogy a köv prophethez 1139 pont kell. De hiába értem el a sokszorosát, nem lehetett mást választani. Volt olyan opció a pontok elköltésére hogy remind later vagy save for great prophet. Hogy lehet mást is választani? A vége felé lehetett ilyen nagy embereket venni hit pontért. Megvettem egyet de sehol nem jelent meg a térképen. Hogy lehet vallást alapítani? Néha benyögte hogy ez vagy az a városom választott vallást. De magától? Én nem tudok pl kereszténységet alapítani? Állítólag el lehet nevezni a vallásomat, ezt se találtam. A vallás képernyõn is csak az van hogy nekem van valami prophet és ennyi. Misszionárius, inkvizítor mire jó és hogy kell használni? Hit pontból ezek a nagy emberek mire jók? Ha ráviszem az egeret a vásárló ablakban semmit nem ír ki.
Jó mély magyarázatot kérnék ha lehet mert tök homály.
Elõre is köszönöm.
Arra is rájöttem, hogy mire jó a liberty policy. Az, akit dzsungel vesz körül, az nem tud nélküle élni.
Ja, a perfect world modot mindenkinek ajánlom. Nyagyon zúzós térképeket csinál az alappal összevetve. Jó sok folyó, hosszúak, deltavidék, kezdetben nagyon sok erdõ ahogy valóságban, stb. A hagységek kellemesen korrelálnak a kontinensek alakjával, stb.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
ad 1. nem tudsz vallást alapítani
ad 2. lassú vagy és a jó opciók elfogytak.
Én a növekedési pluszt leszámítva szinte semmi értelmesen és átütõt nem találtam.
a második legkönnyebb nehézségi fokozaton fejeztem be rómával, midnig azzal kezdek, nagyon könnyû volt, világhódítással, megértettem a policykat a faith rendszert. A science victory is összejött könynen.
A következõ játékot nehezebb szinten szeretném indítani egy olyan néppel ami fõleg a vallásra és a culture victoryra gyúr, mit ajánlotok?
A real-time például a warcraft sszéria és sokan mások ahol valós idõben játszol.
Nemrég próbáltam ki a Civ-et (nagyon megtetszett!) és hozzá hasonló játékokat keresek.
Ez rohadtul minden, csak nem játék a szavakkal. Sakk nyelvére lefordítva olyan, mintha az mondjuk a számítógép minden 20. lépésnél léphetne egyet, de ezt elõre tudod, tervezhetõ. A "csaló" azt csinálja, ha nagyon jól megy, akkor csak úgy visszarak a táblára levett bábukat a HELYZETTÕL függõen. Nagyon nem ugyanaz a kettõ...
A letiltással viszont az a baj, hogy ezzel elvész a kihívás is, mivel olyan AI-t ami felér egy gondolkodó emberrel egy ideig biztos nem fogunk látni ilyen stratégiai játékban. Ezért van az hogy körökreosztot, de a realtime stratégiák 95%-ában is valamilyen formában csal a nehezebb szinteken a gép, különben egyszerûen nem lenne kihívás, nem lenne ellenfél a gép. Úgy meg mi értelme játszani ha 100%-os eséllyel mindíg tutod elõre hogy nyersz 😊
Magyar leírást, kézikönyvet keresek a játékhoz. Valaki tudna ebben segíteni?
Van hozzá ilyen?
Asszem egy idõre most pihi.