4740
Sid Meier's Civilization
-
uwu420 #3134 A hunokkal a legkönnyebb beállítás a kis térkép, sok nép, lassú játék.
Nem valami nehéz velük játszani. Kell egy barakk, 4-6 lovasíjász, min 2 faltörő kos és kész. Ellenséges városokat rombolni kell, a városállamokat védeni, ellenséges főváros meg bábállam amíg nincs bíróság.
Egyébként miért jobb szerinted a normal map, és normal sebesség a germánokkal? Fejtsd már ki bővebben mert nem látom benne a logikát. -
mikromanus #3133 Azaz ősi romokban kap(hat) upgradet. Elég gáz, hogy nincs szerkesztési lehetőség... VAgy van? -
mikromanus #3132 Nem vészes. Inkább normál map, normál sebesség. csak legyenek barbárok és városállamok. A katonai idő költséged minimális és nagyon jó sereged lehet. Mondjuk tényleg esetleges hog ymennyire hasznos. Viszont a barbár irtás miatt nagyon jó kapcsolatod lehet a városállamokkal már a kezdeti időben is, ami nagyon OP tud lenni az ős/ókori időszakban.
Katonailag a hunok tudnak kemények lenni az elején. Ha egy barbártáborban egy mezei harcos upgradet kap, akkor van egy nagyon jó ostrom egység kapásból. Egy közeli civet veszett hamer ki lehet golyózni vele (+1-2 unit azért kell, mert azért hamer elhullik egy egység). Harcias stílusban nem vagyok otthon, de gondolom nem csak ennyi a leghetőség benne...
Babylon hibát javítottam (valami texture találós hiba volt), és kapásból ki is próbáltam. Egyrészt nagyon jó területet kaptam. 3 városnyi terület jó sok nyersaqnyaggal, sok heggyel körbezárva, a hegyeken túl meg városállamok ütközőnek. Bizánc és Szulejmán meg egymást öli és mindegyik haver: Apró szépséghiba, hogy az 5-6 városállamból egy friendly, a többi aljasan pislog felém (hostile). Így sok hasznom nem volt a questekből. Sok a nyersanyag, csak nem túl változatos. Ez is elkente a mosolyt egy ideig. Nem volt kinél becserélni másra. Azért muris. -
uwu420 #3131 Szerintem baromira erőlködni kell a beállításokkal, hogy megérje a németekkel játszani. Sok barbár, nagy térkép, kevés nép és a leglassabb játéksebesség mellett talán nem annyira szar.
Babilon, Egyiptom, meg hasonló népekhez képest elég bénácska. -
mikromanus #3130 Hogy lehet normálisan használni a kémeket? lehet egyáltalán valami hasznuk azon kívül, hog ytalán nem lopják el a gatyánkat is a szomszédok? Csak mert kicsapom városállamhoz. Vár egy rakat kört. A siker esélye 10%. Most ez komoly? Kicsapom egy civhez. Egyszer volt 69 kör jelezve, másik alkalommal 212 kör. Most ez komoly, Bezzeg 10-20 kör alatt vagy kétszer bekóstolta a fővárosomat siam. Mitől függa körszám és a siker esélye? Van valami ami felett elsiklottam? -
#3129 Addig a többieknek lehet hogy van már 2-3 városa, de a felturbózott főváros miatt az enyém a legnépesebb civ. -
#3128 Olyan ie 2000. táján. -
#3127 Öööö, mi térül meg 4-5 szinten? Ezt nem értem. -
#3126 Emperor -
#3125 Engem még ez is érdekelne. -
#3124 Hanyadik körben szerzed meg az első settler-t?
-
#3123 Katonai taktika pedig az, hogy maximálisan ki kell használni a távolsági eszközöket. Én pl ijászokkal nem is próbálkozom, katapult, ballista, meg ilyenek a minimum. Mire ágyúvá fejlődnek addigra megkapják a duplalövéses promót, addigra két ágyúval meg a védelmükre, a városok elfoglalására gyártott gyalogosokkal egész seregeket lehet sakkban tartani.
Városoknál lehet csikicsukizni, hagyni hogy bevonuljon, majd visszafoglalni, így elbukta a bennlevő egységet is.
Az elején ha támad, akkor még viszonylag sok a gyalogos lovas egység, amelyek viszonylag erősek a távolságiakhoz képest, de ilyenkor érdemes még is őket megkerülni a távolságiakat pusztítani. Kibaxottul utálja az AI, csak vigyázni kell, hogy 1-2 távolsági egységnél több ne érje el a mi egységeinket. igazi sakkjátszma tud lenni.
Aztán a játék közepe tályán a távolsági eszközök már olyan erősek, hogy pár lövéssel lekapják nagy távolságról a város védelmét, ekkor viszont minden közelbe kerülő gyalogost kell kiiktatni, nem kell törődni még azzal sem, ha kőrökig zéró a védelem, mert egy ágyúval nem tud várost foglalni. -
#3122 Milyen fokozaton tolod? -
uwu420 #3121 Mármint hogy 4-5 szintű városnál térül meg. -
uwu420 #3120 Erre azért ne vegyél mérget. -
#3119 A worker kb akkor válik létszügségletté, amikor kb 4-5 szintet eléri a fővárosod, addig viszont fölöslegesen viszi a pénzt, ha megművelte azt a pár mezőt, amit tudott, aztán leáll, mert még esetleg nincs bányászatod, kőművességed, naptárad, állattartás/csapda technológiád. 4-5 szintig meg ki lehet húzni a természeti csodák adta szmájli bonuszból, meg az alapból meglevővel, nem kell a városod környékét művelgetned. A barbárok csak elkapdosnák a workert, meg kifosztanák a mező fejlesztéseket. A várost viszont úgy sem tudják elfoglalni.
Workert se feltétlenül kell gyártani, mert az egyik policy ad egyet, a Piramis szintén ad kettőt, néha a barbároktól is el lehet csóri. 3-4 worker 4-5 városhoz bőven elég. Utána pedig a hódításokkal csak győzd hova rakni őket. A rómaiak esetében a légiós meg tud utat építeni.
Scoutot én a játék elején nem építek, mert a warrior is tök jó felfedezni, amíg könnyű a terep, erdős, mocsaras, sivatagos terület viszont szopás, mert ott lépéshátrányba kerül a scouttal szemben és elfogynak az ősi romok. Azonban szerencsére meglepően balfax tud lenni a gép scouttal is, érdemes körbejárni a másik civ városait, mert simán ott hagy a közelben érintetlenül ilyeneket.
A scout nálam boldogságtermelő egység, amikor már van elég pénzem meg városom. Betelpítem őket katonai egységnek és a Honor alapján kapom a szmájlit, aztán végül egy másik policy szerint a beszállásolt egységeknek nem kell fizetni, attól kezdve ingyért vannak. A viszonylag nagy fegyveres erő miatt viszont nem fog a többi civ baxogatni, pedig csak létszámban vannak sokan.
A luxus cserebere tényleg csak időleges megoldás, egyszerűen el kell foglani azokat a közeli városokat, ahol termeli őket a másik. Itt is jó a citadell, ha a határ közelében van, még háborúzni se kell, igaz kicsit morci lesz.
Támadásnál fő csapásirány "Moszkva", az ellenséges főváros. Először el kell foglalni 1 ellenséges várost. Ekkor mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze. Egyszerűen a város mellé is be kell rakni egy citadellát az körönként 30-at sebez minden szomszédos egységből. Így egy kisebb kontingessel lehet tartani a várost. 3-4 hullám után a gép kifárad, már csak szorványos ellenállást tud produkálni, akkor el kell indulni és a legrövidebb úton megcélozni a fővárost. Ha ott van pár olyan csoda mait elszalasztottál, esetleg szmájli/pénz termelő is, akkor a további hódításod teljes egészében biztosítva van. A perifériális xar helyen levő 2-4 szintű városokat hagyni kell a fenébe. Ha a civ megmarad minimálisan, legyengülve legalább nem lesz gond, hogy a többiek téged támadnak. Pénzt meg költsenek rá ők ha elfoglalják.
Settler-t csak venni szoktam, talán ez kimaradt, kis ügyességgel, városdállamok felfedezésével, nagykövetség létesítéséért, barbártáborok elfoglalásáért simán össze lehet gyűjteni 2-3 városra valót, pláne, ha addig nincs túl sok egységed. -
#3118 Ha jó területen vagy, akkor nagyon nagy hátrány, ha nincs worker (= nincsenek beépítve a jó mezők). Ha szar területen vagy, akkor mind1, restart.
Scoutot akkor érdemes venni, ha van mit földeríteni (gyk: vannak házikók, városállamok, esetleg nagy a pálya), különben az alap warrior körbejárja a városodat, kb míg találsz egy 2-3. városhelyet, utána védekezik.
Multiban egyébként se házikó, és legtöbbször városállam sincs (túl random, elbassza a multit), itt ritkán kell scout.
Warriort kurvafelesleges venni, kivéve ha rushra számítasz, de akkor is inkább archer.
Boldogság MINDENBŐL kell. Fisfos easy fokozaton alapból van, de emperor/immortalon nem igazán, és a pirosfejes birodalom már középtávon is bukta. Multiban senki sem fog veled cserélni, de sztem magasabb fokozaton az ai sem, mert 5 percenként hadat üzen.
Eleve a városokat úgy kell lerakni, hogy boldogságra (ÚJ boldogságra), különben kirohad a birodalom. -
#3117 Ez is igaz. -
#3116 Szerintem felesleges elösször workert építeni, 3. szintig a város magátol is jól fejlődik. Ha megvan a tech a bónuszok kihasználásához, akkor érdemes a workerban gondolkodni. Majd pedig ha a bányák, camp-ek, ültetvények megvannak művelni a földeket. Utat csak akkor építeni, ha megvan rá a pénz.
Settlert én soha nem építek, kiesik 10-20 kör, ami 1-2 szint a fővárosnak. inkábbb a fővárossal + 3 várossal legyek első a népessécgben. A főváros a legfontosabb, népesség növelésre megyek, mert az hozza a pénzt is. Market, bank minnél előbb kell.
Boldogság meg elsősorban luxusból, policyből, meg vallásból kell. Ha van 2-3 luxus cuccos, egyből megyek csereberélni. Cikkenként 4 szmájli, ezt a trade policy tovább tornáZza. De szmájlit ad a honor (katona, hadi építmény), science, az order is. A csodákra is érdemes hajtani, Notre Dame, meg a színházra. Mellette mindíg maxon tartani a népességet. -
uwu420 #3115 A pályabeállítás a döntő tényező. Mindegyik taktika lehet jobb mint a másik, a körülményektől függ. -
#3114 A romok előbb-utóbb elfogynak, worker-settler-warrior hátrányt viszont be lehet hozni, azt hiszem ez a döntő tényező. -
#3113 Én is. Szerintem a scout worker sorrend a legjobb. -
mikromanus #3112 Ja, csak így az összes romot elcsórják a civek előled. Abból meg lehetne pénz, korai kultúra/vallás/lakosság buff, vagy akár extra technológia is. A németeknél mondjuk jó lehet. 1, vagy 2 harcos, aztán mehet a barbár erőd irtás. Mondjuk egy is elég. Főként ha a scout szerez jobb fegyvert és lesz íjászod is. A barbárok fele csatlakozik a germán hadakhoz (a tábor felszámolásnál). Jó korán össze lehet kapni egy elég népes sereget. -
Thaddeus #3111 Én a worker-settler-scoutra-warrior esküszöm, addig a warrior meg felderítget, amíg nincs scout. Második warriornál meg mehet a barbár vadászat. -
mikromanus #3110 Nem tudom más hogy van vele az elején, de én legelőször egy felderítőt "gyártok". A romkeresősdi és a városállam első felfedezés elég nagy hasznot tud hajtani.
Mostanában kb scout-worker-settler sorrendben építek, Esetleg becsusszan a scout után egy monument a worker elé. Szerintetek mi a jó/optimális sorrend? -
Thaddeus #3109 Cool, köszi a tippeket. Most ezt olvasom, elég érdekes. -
#3108 Ügyelj arra, hogy ne te legyél az uccsó a hadsereg területén mert akkor a gép megtámad. Kivéve a legkönnyebb szinten játszol mert akkor csak fenyegetőzik de mást nem tesz. -
uwu420 #3107 Sok csoda kell mert az fun. -
#3106 Hideg élelmet tárolj a gép közelében :D -
Thaddeus #3105 Üdv, szombaton megvettem én is a játékot (anno a törtet próbáltam, de nem jött be), viszont most a teljesre (főleg magyarítással) teljesen rákattantam, elkapott a "one more turn" érzés :D Van valami általános tanácsotok egy kezdő számára? -
#3104 Ja és a 9 civ: Lengyelek, portugálok, brazilok, zuluk, asszírok, Velence, shosone, Marokkó, malájok. -
#3103 A megjelenést kicsit elírták. Az USA-ban július 9 Európában és mindenütt máshol július 12. Szóval az jövő hét péntek. -
uwu420 #3102 Atombombával lehet igazán jól haladni. Azzal majd felgyorsulnak az események. -
#3101 Megtámadott Amerika, levertem egy csomó egységér, és elfoglaltam 2 városát, amiket puppetre raktam, haladok a fővárosa felé.
Ettől függetlenül ez a játék már bukta, tapasztalatszerzés végett azért végigcsinálom.
Lehet továbbmegyek 2050 után. Ha sikerül kicsinálnom az amcsikat, akkor Vilmos az egyetlen választásom (elég erős serege van), de rajta teljesen keresztül kell gázolnom, csak úgy érem el Gandit. -
#3100 http://gamepod.hu/teszt/civilization_v_brave_new_world_elozetes/teljes.html -
#3099 Pénzem van, de azt a sereg fenntartására tartalékolnám, Amerika ellen muszáj vagyok bővíteni.
Bábállamot azért nem szeretem, mert össze vissza építgeti az épületeit, és aláássa a gazdaságom. De majd kipróbálom hosszútávon mire jutok vele. -
donatus13 #3098 Valakit érdekel baráton keresztül tudok szerezni brave new world öt 18 $ ban. -
mikromanus #3097 Uwu420 + Carmang :
Csak mostanában vagyok "visszaesőben" a gods and kings kiegészítővel, így lehet pár változással nem vagyok tisztában. Korábban a foglalásokat én úgy csináltam, hogy a lezúzott várost bábállammá tettem. Kb itt ki is merült a nagy-nagy hódításom, de párszor teszteltem az annektálást is. lényegében annektálni azután érdemes, hogy a lázongás már elült és normális az élet a városban. A lerombolásnál is megvan ez a probléma (vagy volt). Amíg ég a város, addig boldogtalanságot termel mintha a sajátod lenne (mármint a város). A bábállam kisebb morci faktorral dolgozik.
Foglalások előtt jó dolog tartalékot képezni a smiley-ből. Minden foglalt város visszaveti erősen az "egyenlegedet". Boldogságtermelésre sok-sok policy van és épület is. A hadi/védelmi épületek a honor ágnál és a helyőrség is sokat kap, ott a colosseum, cirkusz, meg 1-2 vallási bónusz is. Másrészt a városállamokkal és más nemzetekkel jó kapcsolatot ápolva kereskedhetsz a luxuscikkekkel, vagy önként adják: A városállam a szövetségesével megosztja a javait (Dzsingisznél gondolom ez kiesik), a nem túl ellenséges civeknél meg 1-1 arányban is kereskedhetsz vele (nehezebb szinten már lehet többet kell adnod mint amit kapsz). A 3 különböző luxuscikk jobb, mint 3 azonos :) -
uwu420 #3096 Először csak bábállamot kell csinálni, abból is amit meg akarsz tartani.
Csak akkor érdemes annektálni, ha azonnal meg tudod venni bele a bíróságot, nem nagyon van más útja ennek.
Egy jól összerakott vallás is sokat tud segíteni.
Ha már így állsz ahogy leírtad, azon nem tudom hogy lehet segíteni, gondolom pénzed sincs. -
#3095 Vagy.
Adok egy mentést, és megmondjátok ti mit csinálnátok jobban, az adott szituban.