4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • donatus13
    Az most bugos, ha rámész ,hogy remind me later, akkor nem vesz , de mivel bugos sokszor folyamatosan veszi hiába állítod át.
  • mikromanus
    NEm. Az első néhány alkalommal mindenképp bevásárol 1-2 körön belül ha megvan a kellő faith. Talán valamelyik korváltásnál vagy akkor szűnik ez meg ha már más unitot is tudsz a térítő-inkvizitor egységeken felül gyártani. Persze lehet csak alapértelmezetten be van állítva az elején ez. Majd megsasolom.
  • MrStokes
    "mindenáron prófétát akart gyártani nyóccázé"
    Ezt nem azert csinalta, mert beallitotad a vallasnal, hogy ha osszejon a megfelelo mennyisegu faith pont, akkor automatice vegyen belole profetat?
  • mikromanus
    Tegnap be is fejeztem egy játékot a szokásommal ellentétben. Indítottam amolyan vallásos-kultúra vonalon, de túl jó hely volt és hamar jöttek a techek, íg yarra álltam. Ha komolyan rászánom magam erre az irányra és nem mindenből fejlesztgetek és építgetek, akkor hamarabb is meglehetett volna. Így 1950-re lőttem fel az űrhajót. A kutatási egyezmények buffolva igen szépeket dobtak, meg potyogott művész-tudós dögivel. A tudományos épületek faithért vásárlása is jó, csak sajna nem minden esetben ment azonnal a kivásárlás, mert mindenáron prófétát akart gyártani nyóccázé', az meg nem kellett. :) Azért vicces volt, hogy már bőven a modern/atomkorban repesztek, erre benyögi, hogy Dzsingisz belépett a reneszánszba. Kicsit sokiat dulakodtak rómával és babilonnal a másik kontinensen.

Egy domináns és egy influenced volt már, de a maradék neccesebb lett volna ha kultúrával akarok nyerni. Diplo győzelem is meglehetett volna, csak elszámoltam a szavazatokat a "megkenésnél". Ha városállamokat gyűjtögetek policy és vallásos irányzattal támogatva, akkor ez is meglehet. Lehet visszatöltök valami korai állapotot és más utat választok...
  • korbin555
    Köszi ezekért a vallási infókért,sokat segítettetek.Még reggel kezdtem egy játékot Theodora-val settler fokozaton,kipróbálni,hogy működik ez a vallás dolog.10 civ 20 city state.Hát ezen a szinten egy döbbenet ahogy terjed.Hat városom volt,de mindegyiknél 170-190 volt a nyomás.Az első szavazásnál már 2 főváros kivételével az egész világon az én protestáns keresztem volt.Nem volt kérdés a világvallás.Ráadásul az a bónusz,ami plusz harci erőt ad ott,ahol az én vallásom van,nagyon könnyűvé teszi a háborút is.Persze csak
    settler-en,de feljebb még sokkal fontosabb lehet.Kultúrával/turizmussal kombinálva is nagyon erős.Ilyen gyorsan még nem nyertem a BNW-vel.(Cultural victory)Csak azon csodálkozom,hogy kaptam rá majdnem 3800 pontot,amikor King-en szó szerint végig kellett háborúznom a cult.vic-ért,és adott rá 3100-at.De mindegy.Viszont megint azt vettem észre,hogy a kicsi,gyenge civ előbb veszi át a hitet,még akkor is,ha jóval messzebb van.Misszionáriust csak városállamba küldtem a Borobudur után,a hármat hat helyre,de még a mellette lévő civ-eket is gyorsan megfertőzte.Holnap reggel megpróbálom ugyanezt,de prince fokozaton,ott hogyan működik.Mégegyszer köszi a hasznos tanácsokért.Persze az igazi az lenne,ha valaki lefordítaná magyarra a játékot,mert rengeteg a variáció,alig hasonlít a G&K-re.
  • mikromanus
    Én is Theodorával nyomulok. A vallás tertjesztésree van két módszer:
    - a "harcos" jelleg. Elárasztani misszionáriusokkal és téríteni ezerrel: ha már van saját vallása valakinek, akkor erre érzékeny a város áttérés határán. Vagy bevállalod mert úgyis nyuszi támadni (néha az), vagy kerülöd a bajt és más előnyre hajtasz. Tudomány gyűjtögetésre nagyon jó. Az erős pressure területre benyomulni viszont nagyon nehézkes ha áttéríteni akarsz egy-egy idegen vallásra kényszerített nem saját vallásos civet.
    - a másik módszer a pressuer, vagy a hibrid verzió. Itt a térítés gyorsítására használsz misszionáriusokat, a többire ott a nyomása a többi megtért városnak. Nem csak a saját város, hanem az összes környező azonos vallású is nyomást gyakorol aki benne van a 10-13-as zónában. Volt olyan város ahol 121 volt a nyomás. Nagyon pöpec. Kigyomlálni nehézkes ha nem saját területen van. HA sajáton, akkor az inkvizitor segíthet, de időnként vissza-visszakúsznak az eretnekek. "békés" áttérítésre is jó lehet talán. Térítgetsz misszionáriusokkal amíg lesz pár hívő, majd rábízod a nyomásra. Vagy kiinkvizitorkodja, vagy néha-néha áttérnek a városok. Olyanok mint a vírus. Hiába vágsz ki egy részt,a környező területek visszafertőznek :)))

Egyéb hasznos része a vallásnak:
    - városállamok befolyásolása: van olyan ami a pénzre befolyás növelést erősíti és olyan, ami a minimum befolyást növeli a hívő városokban. Nagyon jó lehet ez ha sok szavazatot akarsz meg sok-sok szövetségest
    - Háború: az áttért városokat könnyebb bevenni (van olyan irányzat, ami erre gyúr). Van ami épp a baráti területen ad harci bónuszt
    - egységvásárlás faith-ért: lehet harci egységet, vagy akár great persont vásárolgatni. Utóbbi erős lehet, de elég költséges.
    - épületvásárolgatás hittel: vagy vallási épületeket vásárolgatsz, vagy tudományosakat. Ha vallásiakat, akkro korán elég durva buffot kaphatsz a turizmusra is. Reformációban van minden vett épületre turizmust adó ág és tudományos épület vehetőség is. Sajna csak egyszer reformálunk, így vagy-vagy. Ha turistáskodunk, akkor a pagoda, mecset, katedrális, monostor közül lehet kettő, vagy hármat összeszedni.
  • donatus13
    Egyébként én még szeretem az ethiopokat, keltákat,egyiptomiakat,mayakat is vallásozni, igaz ilyenkor etiópoknál a sok város miatt oda a harci bónusz, de a Stele-k akkora bónuszt adnak ,hogy bőven kárpótol. Ha tudok még segíteni kérdezzetek:)
  • donatus13
    Mivel én főként vallással játszom tudok adni pár tippet:) Legtöbbször én arra játszom ,hogy szét terjesztem a vallásomat a saját városaimban, majd megpróbálom misszionáriusokkal átterjeszteni az ellenfelek településeire, régen csak azt használtam ,hogy gyorsabban terjedjen a vallás, tehát nagyobb legyen a pressure , alapban 25 % (printing press-el 50 % ) ha jól emlékszem. Most már nem használom ezt, egyszerűen felesleges mert úgy is kell a misszionáriussal "háborúzni" mivel a gép úgy is küld inkvizítort, ezért a pressure lényegében nem számít már, általában most a háborúsat választom ami 20 % ot ad a támadásra ahol az én vallásom van + Holy warriors al vallásból veszem a katonáimat, így a városaim teljes erővel tudnak fejlődni anélkül ,hogy egy katonát is készítenének, aztán amikor a piety-ág fullos akkor reformation beliefnek kiválasztom azt ,hogy industral era katonáit is tudjam venni vallásért, ilyenkorra már olyan körönkénti 200+ a vallásom ezért ez igen gyorsan is megy. Ezt a technikát főként theodorával alkalmazom.

Persze Great person massolásra is lehet használni a vallást ami science victory-hoz elég jó tud lenni.

A lényeg az általában ,hogy a stonehenge-t vinni kell, mivel sok város is kell hozzá érdemes pagodákat választani ami ad 2+ faith-et és +2 happy-t is, a cultura az már csak ráadás, így viszonylag sok várost lehet tartani, és a háborúban is megállod vele a helyed.

• MrStokes
    Csatlakoznek en is Korbin-hoz, engem is nagyon erdekelne milyen elonyoket tud nyujtani a vallas.
  • mikromanus
    +1 dolog. Amíg nem térítek át várost, vagy épp a saját vallása előtt tértek át, akkro nem nagyon csesztetnek. Kb 40% lakosig még örülnek is nekem. Sok-sok tudománypont összeszedheteő így prédikációval. Ha egy város mellett inkvizitos van,a kkro csak odébbslisszolni lehet. Nem enged okoskodni.
  • mikromanus
    Meg akartam kisérelni az "agresszív" vallásterjesztés helyet ezt a fotoszintetizáló (pressure) módszer. Elésőre bevágott a dzsungelba és egy luxus erőforrás se volt a város közelében. 2 egységre tán egy banán azért akadt. Minden irányban tömény erdő és dzsungel. Köcc. Új próba. Egy elég szép és zárt kontinensrészletet adott. Kiszámoltam. Akkor is max a városállamokat érte volna el a nyomás 10-13 lépésnyire ha a szélekre települök.(Három városállam volt a sziget/kontinens 3 sarkában + 3-5 városnyi ideális hely saját városnak. Honolulu a jobb sarokban szűk sivatagi résszel elzárva volt csak elérhető pár rablóbanda mögött). EZt azért elkezdtem és nyomultam vele. Ilyen ziccert ritkán sorsol. Csak épp arra nem jó amit akartam.

No, megkisérlem újra, erre meg majd visszatérek.
  • Carmang
    Eszembe jutott valami hajmosás közben :) Settler fokozaton játszottam, ami elvileg egy tanuló mód. A készítők is érezhették, hogy Settler-en begyűjteni egy csomó acsit komolytalan dolog :)
  • Carmang
    Nem hinném, hogy ez elutasítás, csak éppen megkérdezte a gép, hogy be akarom-e "most" fejezni a játékot, én pedig kattintottam, hogy Várj... Még egy kört...
    Tapasztalatszerzés céljából haladtam tovább, de attól még a győzelmet be kellett volna számolnia. Egyébként 2050-en túl vagyok, de a pontszámos győzelmet sem adta meg. Nem értem.
  • edios
    szerintem nem bug. ha elutasítod az idő előtti győzelmet (tech-cultural-stb.), akkor már csak a pontszámos marad.
  • korbin555
    Először én is azt hittem,hogy valami bug lehet az,hogy egy civ 1800 után alapít vallást.De most már azt hiszem
    szándékos.A megfelelő vallási bónuszokkal felvértezve már a játék korai szakaszában nagyon gyorsan lehet az
    igét terjeszteni.Az egyik játékomban azt a bónuszt választottam,ami távolabbi területekre is gyorsan növeli a befolyást.Mire észbe kaptam,már 3 civ-nél az enyém volt az uralkodó vallás. És mindezt anélkül,hogy egy misszionárius,vagy próféta elhagyta volna az országot.Elsőnek kell lehetőleg a vallást alapítani,és minden saját városba elvinni.Iszonyatos gyorsasággal terjed ott,ahol még nincs saját vallás.Ez a vallás az egyik dolog,ami kimondottan tetszik.Csak még rá kell jönnöm,hogy tudom kihasználni.Valaki igazán leírhatná,pontosan milyen előnyt tudok abból kovácsolni,ha több civ is a vallásom követője.
  • Carmang
    Na érdekes bug, vagy mi... Miután nyertem egy Domination-t, folytattam a játékot. Viszont így már nem aktív a Retire gomb, csak kilépni tudok a játékból, de "befejezni" nem. És nem adta meg a Domination acsit, meg azt sem, hogy Odával nyertem.
  • Nos
    Igen, ez a városállam bug nálam is kijött. 4 városállamnál van ez a 22-23-ból, ebből három Amerikában van azon a mapon, amin te játszol. San Francisco, Puerto Rico, asszem Cusco és Ázsiában Manchuko bugos. Fura, hogy amikor csináltam a modot, akkor nem jelentkezett a hiba, de a workshopról letöltve nálam is kijött. Szerencsére már tudom hogy kell megszüntetni, de legalább egy hétig nem lesz rá időm :(
    Az egyik fő probléma az, hogy a BNW-vel új WorldBuilder és ModBuddy jött ki a moddereknek, és ezek maguk is elég bugosak. Remélem nemsokára kijön a nem béta állapotú SDK a civhez, és akkor biztonságosabban lehet modolni. Most nem mindig egyértelmű, hogy én toltam el valamit, vagy az SDK.
    Amúgy 15-16 civ és 22-23 city-state van egy-egy mapon.

Köszönöm szépen az észrevételeket.
  • Carmang
    Közben én is kilóógikáztam, hogy a "nyomás" miatt konvertálódnak át a városaim :)
    Katarina a kontinens közepén csúnyán szétterjesztette a saját vallását, se misszionáriusokkal, se inkvizítorokkal nem tudtam szétteríteni a sajátomat. Mindegy, egy próbát megért, úgy is azzal nyertem, hogy a városállamokon kívül mindenkit leigáztam, jól.
  • mikromanus
    Ha a város neve fölé állsz, akkro mutatja, hogy mennyi vallásos ember van és, hogy az egyes vallásoknak mekkora a "nyomása". Azaz mekkora hatással van rá a vallás. Ha jól veszem ki az erősebb vallás hatása irányába fog elmozdulni a népesség szépen lassan. A térítésre ez az egyik módszer. Vannak is rá jó vallási speckók. Nagyobb nyomás, gyorsabb áttérítés (azt hiszem van ilyen is). A vallások nyomásgyakorlása 10 cellányi távolságra hat.Nem egyértelmű, hogy a szent várostól, vagy minden vallásos várostól számított táv ez. Szerintem utóbbi lehet. Egyik civnél ez 13. (+30%)

A másik térítési módszer a misszionárius vagypróféta "rush". Benyomuol a területre, hirdeti az igét, a nép meg csodálja. Fürgék a csuhások, de ha embert látnak, akkor kikerülik )nem tudnak áthaladni a szabad területre). Városállamban és Open Borderses civnél szabadon közlekedhetnek, de ha nincs open borders, akkor sérülnek 25-25%-ot (ennyivel gyengébb is a térítésük), majd a 4. kör végén meghalnak.
    A misszionárius móka jó lehet, de a legutóbbi játékban a "nyomásgyakorlásra" is láttam példát és nagyon agresszív. párszáz év magány után mire felleltem a másik kontinenst már a amyák megfertőztek minden civet ott a vallásukkal. A szokásos 3-5 áttérés helyett csak 1-1 lakó tért meg prédikációnként és a fele fölé menni iszonyat nehéz volt mindnél. A nyomás meg olyan 48-60 volt az én 12-24-emmel szemben. Elég szépen visszafertőződtek időről időre. Ez egyrészt vallás terjedésénél szar ügy, másrészt ha van idegen vallású városban prédikálásra tudomány boost ágad, akkor veszett jó. Erős faith termeléssel és a Djenne világcsodával 2-300 tudománypont is lehet egy-egy misszionáriuson, de a 150 mindenképp megvan. 2-3 körönként jött egy misszionárius nekem. Elég kemény menet :)

A vallás siettetése azért is jó, mert ahogy láttam az új vallás tulajdonságainál csak olyan választhatsz amit más még nem. Ha kultúra winre gyúrsz, akkor a faithért épület vásárlás nagyon jó. Bizánc hármat is szerezhet ha fürge (mecset, pagoda, katedrális). A reformáció policy-val meg minden faith-ért vett épületre +2 turizmus jár,. Iszonyat durva. +6 turizmus/city és egy artista slot. Az időszámításunk kezdete körüli időre már a kontinensemen háromból kettő civ influenced volt. A másik kontinens viszont szívós. Messze van, a mayák meg rátelepedtek a vallásukkal erősen (kapásból 2*25% bónusz ugrik. Se kereskedelem, seközös vallás).
  • Carmang
    Nálam ész nélkül konvertálódnak át a városaim más vallásúvá.
    Ennek nem csak misszionáriussal szabadna megtörténnie? De sehol nem látok mozgó misszionáriust a területemen.
  • korbin555
    Hát igen,van egypár bug.Az irokézekkel kezdtem.(Régen játszottam velük)Pár kör után odaértem
    San Francisco city state-hez,erre a város neve Palmyra.(ez számomra nem probléma)A hajózás
    felfedezése után lecsorogtam Kuba környékére,ahol van egy név nélküli városállam.A probléma
    az,hogy úgy mentem át rajta,mintha ott sem lenne.A nemlétező városnév alatt pedig egy kém és
    egy diplomata jele van.Aztán Dél-Amerika közepén ott terpeszkedik Palenque,Maja főváros.Nem
    fogom abbahagyni,mert kíváncsi vagyok,mit találok még.De amúgy komoly fenntartásaim vannak
    azzal kapcsolatban,hogy a mod betöltésénél kiírja,hogy nagy térkép,10 civ,20 városállam.
    Erre a játékban 18 civ van,és bele sem merek gondolni,hány városállam.Nagyon erős videokártya,
    16Gb ram,és egy i5-ös quadcore processzor van a gépemben,de az a gyanúm,sírni fog a vége felé.
    Amúgy sem szeretem,hogy csak epic sebességen lehet játszani.Mindezek ellenére megpróbálom
    végigjátszani.A munkádért amúgy elismerés jár,mert nekem már azzal is nehézségeim voltak,hogy egy map scriptet egy kicsit átvariáljak.Maga a térkép jónak tűnik,csak ez a maja ne foglalná
    el egy várossal egész amazóniát.(Lehet,hogy elveszem tőle)Most más irányú elfoglaltságaim vannak,de ha végeztem,majd leírom a konklúziót.
    Néhány korai tapasztalat megosztása,nem okvetetlenkedés volt a célom.

• Stief
    Srácok szerintem bugos játék, kingen nyomulok és gép szarrá ver egyszerűen a stealt bomerek lelőhetlenek, 10 vadászgép és 45 légvédelem védi a városom, rengeteg lövést kapnak bombázóim még is csak jönnek és jönnek, de nem zuhannak le. Valakinek valami tapasztalata evvel?
  • Nos
    De ez sem jött elő minden indításnál.
  • Nos
    Nagyszerű :)
    Bár van egy bug, amit észrevettem. Első körben nem jelenik meg a külső city-panelen a kiválasztott épület, és a city stateknel a city-panelen szintén csak a következő körben jelenik meg a megítélés változása.
    Elég egyszerű fájlokat használok, szóval szerintem nem a mod a hibás, inkább az új SDK beta miatt van. Remélem nemsoká kijön a végleges verzió.
  • korbin555
    Engem érdekel,fel is iratkoztam.Holnap írok egy-két sort a tapasztalatokról.
  • Nos
    Sziasztok! Csináltam egy modot. A célom az volt, hogy olyan térképet készítsek, ahol a történelemben fontos népek és helyek méretesebb helyet kapnak, míg a nem sok szerepet játszók kisebbet. Mindig utáltam a civben a realisztikus világtérképeket, mert Szibériában elfér például három nép is, míg Európában csak egy. Szóval a játékmechanikához balanszoltam egy térképet. Európa jelentősen megnőtt a többi kontinenshez képest, így még akár az a történelmi helyzet is kijöhet, hogy eleinte a földközi tengeri kereskedelem a fontos, majd az óceánon átnyúló lesz az. Korea és Japán is megnőtt.
    Négy féle térkép van a modban, ahol a népeket a virágkoruk szerint próbáltam csoportosítani, de elég sok kompromisszumot kellett kötnöm, szóval ez csak amolyan első becslés.
    Vannak benne új city-statek is.

Ha valakit érdekel, akkor a Steamworkshopban Sinusgamma's Balanced Earth néven megtalálja.

Várom a javaslatokat is a moddal kapcsolatban., remélem valakinek megtetszik, vagy van javaslata :)
  • mikromanus
    Nem kerülőút építésre, hanem arra ondoltam, hogy esetleg a következő szabad helyen folytatná az utat az akadály túloldalán. Ennyire azért nem "önálló" a munkásembör :)
  • MrStokes
    Nem okozott gondot a dolog, megoldottam. Csak azert irtam, hogy megerositsem, valoban tudja a sajat munkas is blokkolni az utat.

Munkas ne gondolkodjon, csinalja azt amit mondanak neki!
    Vicces is volna, ha az elotte levo terulet blokkolt mivolta vegett gondolna egyet a kedves munkasunk es kerulovel epitene meg az utat. :D
  • mikromanus
    Nem is kell prófétákra vesztegetni: A misszionáriusok sokkal aljasabbak.:) Én bizáncnál erre gyúrtam. Pietyben és vallásnál is van "madár" erőforrás csökkentő az árukra. Emellett van más vallásnál techet kapó rész is, ami nagyon durva. A misszionáriusok darabja 110-160-220-330 faith lesz. Kb 2 körönként megy a 110-es időszakban. Nagyon jól lehet terjeszteni az igét. Ez azért hasznos, mert azt hiszem a világvallás választásnál is kedvedre szavaznak (?), másrészt amíg ninc ssaját vallása a civnek addig nem neheztel érte és ha már áttért a hitedre, akkor sokáig megmarad. Végül ott van az, hogy azonos vallásnál +25% bónuszt kapsz majd a kulturális/turisztikai hatásra csakúgy mint az open borders és a kereskedelmi utaknál. Nem kell jóban lenni a másik civvel ahhoz, hogy jó kis bónuszod legyen. Ameddig nem kezd el fikázni, vagy nem ellenséges/guarded, addig pár aranyért körönként szabad bejárást enged a birodalmába. Saját vallás alapítás után már neccesebb, de ott is lehet téríteni. Egy idő után rádszólnak és kapsz is kis minuszt a kapcsolatjelző okoknál. Ha nem vonultok vissza, akkor még inkább morcik lesznek.

Azt jó lenne tudni, hog ymekkora térités után koppintanak az orrodra. Fővárosnál 40%-tól talán? Vagy ha a többi várost áttérítetted? Van valami infó erről? Mikor jön a kifele vagy morci leszek ultimátummal?
  • korbin555
    Én ha a cultural victory-ra megyek,nem térítek.Nem fogom prófétákra vesztegetni a pontjaimat.Inkább
    művészekre költök,busásan megtérül.Vallásalapításnál is beállítom a templomot,(+2 kultúra minden városban)
    a kezdetkor ez nagyon sokat jelent.Később minden romot kiások,még más területén is.Ha nagyon morog érte,
    és fontos lenne a jó viszony,abbahagyom.Sajnos ez a cserebere hülye kereskedés megmaradt a BNW-ben is.
    A gatyámat is odaadom néha egy open borderért,hogy be tudjam csempészni pl.Beethovent a zulukhoz.De már
    ütött az órája,csak még nem tud róla.Kulcsfontosságú helyen van a fővárosa,hogy elérhessem a többieket,a
    kereskedés miatt.Ez a hátránya a huge map-nak,túl messze vannak.
  • mikromanus
    Jaja. Ismerős. Csak a két indián (maya és irokéz) saját vallással bír, másrészt azt hiszem drágán méri az open borderset (túl sokat térítettem volna?), a karavánhoz meg túl messze vannak. Ezek az alap befolyásolók. Mondjuk majd vagy kiharcolok valami Open Borderset és beküldö pár művészt hozzájuk, vag yelfigalom a csodálatos városaikat. Onnan már jobbak lesznek a ráhatások. Teljes elfoglalás túl költséges lenne, bár ha meggyengítem a mayákat, akkor szerintem a többiek széttépik.
  • korbin555
    És még valami.Kellenek a baráti városállamok,mert így mindent le tudok szavazni,ami hátrányos rám nézve.
  • korbin555
    Még én is csak tanulgatom,de már háromszor is végigvittem a Cultural victory-t.Nem kellett hozzá a
    domináns,de mindenhol befolyást kell szerezni.Karavánok,kereskedőhajók,zenészek,régészek kellenek
    hozzá bőven.Ilyenkor hanyagolom a tech épületeket,és mindenre rámegyek,ami sok kultúrát ad.Operaház,
    múzeum,ermitázs,később hotel,repülőtér.A legvégén a hab a tortán az internet,ami duplázza a kultúrát.
    Ahogy haladok előre,folyamatosan ellenőrzöm,hogy állok befolyással,lassan nő,emelkedik,stb.Amelyik
    civ-nél alacsony,oda küldök zenészt,amennyit csak tudok.Bár nem elengedhetetlen,mert a mellettem
    lévőt minden nélkül is tudtam befolyásolni.Ki is írja,ha a kúltúrád befolyással bírt valakire,
    és azt is hogy hány civ kell még a cult.vic-hez.Ha már befolyással bírsz egy civ-re,az a mellette levőkre is kihat valamelyest.Magasabb fokozaton ez is sokkal nehezebb,mert ők is küldik hozzád a
    zenészeiket,ami csökkenti a befolyásod.Ilyenkor ha tehetem,nem adok nyitott határ szerződést.Az is lényeges,hogy minden városodban,amelyik kereskedik(földön/vízen)legyen épület művésszel.Akkor megy a
    kultúra is folyamatosan.Ne csak a fővárosban legyen festmény,író,zenész,hanem mindenhol legalább
    egy.A vallással sem sokat foglalkoztam,a happy bónuszokra mentem.Nekem így egész jól működött.Prince
    fokozatig könnyen meg tudtam csinálni.Feljebb már persze jóval nehezebb.Most king-en próbálom ismét,
    de itt egyfolytában háborúznom kell,az a gyanúm,hogy a két "kedves"szomszédot le fogom radírozni a
    térképről.
    A befolyás persze csökkenhet is,(pl.ha minden karavánutat elirányítok máshová,vagy más is próbálkozik
    nála,)de ha már minden városban van legalább hotel,akkor már nem kell aggódnom.
  • NEXUS6
    Egy mezőt, ahogy észrevettem, egyszerre csak egy melós művehet, az út, valami csak utána jöhet.
    Szal esetleg még dolgozik ott valaki, ahol az útépítést el akarja kezdeni.
  • mikromanus
    Hát akkor az "úttorlaszra" katt, visszavonod a parancsát és húzhatja ő az utat az adott területen. Vagy cammogjon odébb! Gondolom faék az építés parancs. Csak egyik terület a másik után mehet. Ha nem szabad, akkor sem ugrik a következőre. A melós nem gondolkodik. Nem azért tartják :)
  • MrStokes
    Legutobbi (es egyben elso :D) jatekom soran elofordult, hogy egy adott tile-on dolgozo munkas miatt nem volt hajlando a masik az utat tovabb epiteni, szoval a sajat munkasunk is tudja blokkolni az epitendo ut utjat.
  • mikromanus
    Szerintem ez olyankor fordul elő, amikor más munkások, vagy egységek foglalják el a célponthoz vezető szakaszok egyikét és így nem tud odamenni a munkás. Saját területen nem tudom volt-e ilyen, de mikor a városállamhoz húztam egy munkással utat, akkro igen.

Engem meg az idegesít, hogy ha automata építésen vannak a munkások, akkor most mindig a városba húznak vissza, mert minden fejleszté skész már. Amíg viszont ott vannak, addig nem lehet misszionáriust venni, vagy épp Great Persont. No nem mintha sok sürgős munka lenne kilátásban. Simán kicsaphatóak lennének a mezőre, aztán benyomni nekik a szunyát, aztán nincs gond :)

Kulturális győzelemnél mit kell elérni? Minden népnél domináns állapotot, vagy az egy szinttel alatta levő is elég? (a domináns az 200 pontnyi, az influence vag ymi, az meg 100). Két indián államocsk van akik makacsul kapaszkodnak elavult értékrendjükbe. A mayák tele vannak csodával és egy rakat városállamot lefizettek. Győztem megvesztegetni a világvallás választás előtt az államokat, hogy ne buktasson meg a sunyi fajzat. A shoshonok egyszer a Host helyet kaparintották meg, de velük jóban vagyok. Az irokézek külön kontinensen voltak és sokezer évig a kutyának se hiányoztak, de felszívták magukat és bőszen járják a terepet a fakeresztjeikkel. Kicsit azért morbid. A két "keresztes" vallás az indiánoknál van, az európai népek meg az iszlámot követik (Bizánc, azaz én ezt terjesztem).

Hog ylehet kulturális győzelmet aratni? Ha mindhez 100, vagy 200pont/százalék kell, akkor ezek gondot okozhatnak. El kell öket taposni? Mondjuk az irokézek eddig se voltak senkinek útjában és senkinek nem is hiányoznának, a mayák se túl népszerűek a saját kis provinciális vallásukkal. Mondjuk utóbbiak elég fejlettek tudomány alapján is. Seregük nem vészes szerintem. 3-4 tűzér egység, meg 1-2 lavórfejű gyalogos, aztán nyugi lesz ha ilyesmire vetemedek. Csak eddig toleráns és békeszerető voltam. (H)arcoskodás nélkül nem lesz meg a kultúra win?
  • NEXUS6
    ;D

Nekem az Epic idő jött be a legjobban. Bár most volt 200 év 1550 től ami csak malmozással telt el, és már túl hosszúnak is tűnt, mert krízis volt. De általában viszonylag jól beosztható, van idő harcolni, de a fejlesztésekre sem kell egy örökkévalóságot várni.

(Szemét görögök lenyúlták a városállamokat, rahedli luxusa van, de baxik cserélni, a városállamokat meg nem tudom elszedni tőle. Szal boldogtalanság határán egyensúlyoztam. Vallásom meg egyszerűen befulladt, nagynehezen felépítettem a nagytemplomot, ez fokozatosan azért javít.
    Megvártam az artlleryt és betámadtam. Szerencsére katonailag fejletlennek tűnik, a területfoglalós mod miatt azonnal megkaptam 1-2 luxuscikkes mezőt. Szal nagy nehezen haladok azért. De nagyon kéne már az az order ideológia!)
  • Pluskast
    Próbáld meg egyesével tilenként kiépíteni az utat. Hátha akkor megtudod, hogy melyik az a tile ahol gond van.
  • MaRee
    Hát akkor nem értem, rányomok hogy ettől a tile-től eddig csináljon utat, és valami olyasmit ír, hogy egy épület blokkolja az utat.