4740
Sid Meier's Civilization
-
#3374 Úgy tűnik kezdem megtalálni, hogy kik az igazán geci civek a játékban.
A töltelék civeket, mint pl a karthagóiak, meg hasonlók elkezdtem kilőni a setupnál, de most kaptam egy rakat olyat, hogy csak győzzek kapaszkodni. Az amcsikkal sem nagyon bírtam, ezért visszatöltöttem, és rámentem, hogy középkori kardosom nekem legyen legelőször. Nagyban segített, hogy a beltenger másik oldalán az oroszok mellett mégis csak találtam egy helyet, ahol egymás mellett volt két hatos vasbánya. 5 longswordmannel, meg 4 katapulttal/ballisztával mentem rá. Az egyik városában neki álltam csikicsukizni. Körülvettem, elfoglaltam, majd hagytam hogy jöjjön felszabadítani. Amikor megjöttek és a várossal voltak elfoglalva kegyetlenül mészároltam öket. 2-3 ilyen menet után az egész birodalmából kiszivattyúztam az egységeit.
Csak közben kimaradt a vallásalapítás. Gondoltam nem lesz baj, szerzek elég kincset, meg kereskedek másokkal, hogy pénzem is legyen.
Csak az Asszírok nagy gecik voltak, amikor a legjobb haverságban voltunk, rengeteg aranyat, meg luxust kaptam tőlük, akkor támadtak a szemetek.
1850 körül vagyok, a legtöbb pontom van, az Asszírokkal még mindig csetepatézok, de nem tudok rendbejönni, mert levadássza a karavánjaimat, hajóimat. -20 vörös fejem van, meg vagy -40 aranyam körönként. Ahhoz képest, hogy azt hittem 5 köröm belül kampec az egész birodalomnak elég jól bírom.
Közben a bizánciak befejezték az Eiffel tornyot.
Nem szoktam feladni játékot, de ebben a menetben eddig nem sok élvezet volt. A lengyelek lassan elfoglalják a kontinens nagyrészét, de az asszírokra még sem tudom ráuszítani őket, azok viszont béketárgyalásról meg hallani sem akarnak. -
#3373 Nem annyira az optimalizáción múlik, hanem, hogy übermagas szintű, szkriptnyelveken, python-ban, sql adatbázisokban, meg xml fájlokban van az egész hóbelevanc megírva.
Amíg az ős civ talán elfért egy floppyn, addig az ötös már 5 GB, persze ennek nagyrésze média fájl, hang textura, meg ilyenek!
Igazából azt hogy az egészen végigvonul egy objektum-orientált koncepció csak a moddolhatóság indokolhatná. Ugyanazt a paramétert ne kelljen minden egyes adatbázisban átírogatni, az egységek harci képességeit leíró, a gyártás és a viselkedést meghatározó adatbázisokban (ha külön van), meg a civilopédiában, meg még 5 helyen. De sajna ez sem igazán így működik.
Most ugyan soxor elég egy paramétert néhány helyen átírni és az mindenhol megjelenik. Cserébe viszont egy sima 1-2 KB nagyságú txt fájlhoz képest (amilyenek az első részben lehettek az adatbázisok) ezek a fájlok jó pár megásak is lehetnek és 99 %-ban csak redundáns infót tartalmaznak.
Sokat ezen a progin már nem fognak gyorsítani, optimalizálni, ahhoz vissza kéne térni egy alacsonyabb szintű kódolásra. Mellesleg szerintem a moddolás sem annyival jobb, mert azért rendesen bele kell mászni ezekbe a dolgokba. Egy normális editornak meg mindegy lenne, hogy a szerkesztett fájl egy txt, vagy xml.
De olyan igazi normális editorral én még nem is igen találkoztam. -
steweee #3372 rendben, köszönöm a válaszokat -
korbin555 #3371 Az utak árát jelentősen lehet csökkenteni,ha kereskedőállomást építünk mindenhova,ahol nincs semmi egyéb resource.Nagy térképen,ahol hosszabb utak vannak,különösen fontos.
A hosszú útról jut eszembe.Huge earth map-on,Washington-nal játszottam,és a játék vége felé a melósokat automatára állítottam.Már szinte az egész amerikai kontinens az enyém volt,de nem építettem utat északról délre,megvolt a kapcsolat a fővárossal kikötőkkel is.Egyszer csak azt vettem észre,hogy vagy nyolc munkás építi az utat,kb.mint Panamától Buenos Aires-ig.Nem igazán zavart,pénz volt dögivel,már közel volt a győzelem is,csak nevettem magamban egyet.
Tehát megépült a transz-amerikai autópálya.Teleszórtam kereskedőállomással,a kereskedő
policy is megvolt,úgyhogy pénzt sem buktam rajta.De ezután jobban odafigyelek,a melósok mit
ügyködnek.
A karavánnak meg teljesen mindegy,hogy milyen terepen közlekedik.
A játék még mindig nincs rendesen optimalizálva.i5-ös négymagos proci,16 Gb ram,ssd,és egy ilyen videokártya(http://www.bluechip.hu/termek/asus-gtx650ti-2gd5-2gb-ddr5)
És huge map-on a rengeteg civ+city state miatt a játék vége felé még ezzel is nagyon belassul.Nem játszhatatlan,de bosszantó.Ez egy halom pénz volt,és mostanában(két-három évig biztosan)nem lesz lehetőségem további fejlesztésekre.Kíváncsi leszek,meddig állja meg a
helyét rohanó világunkban ez az összeállítás.(2-3 évig?)
Más játékok gépigényéről fogalmam sincs.Csak két játék van a gépemen.Ez és a Football Manager aktuális kiadása.Felváltva tolom őket. -
#3370 Az út szerepe nem változott BNW-vel. -
Nos #3369 Még a bányákhoz sem kell út.
Tényleg csak annyi kell, hogy minden városod be legyen kötve a fővárosba. A többi csak akkor, ha valahol gyorsan akarsz mozogni, de viszi a pénzt. -
#3368 En csak a fovarost szoktam osszekotni az egyes varosokkal, amelyek ezaltal penzt "termelnek" (mondvan kereskedelmi utvonal).
Idonkent ha a csapatok mozgatasa megkivanja (ertsd: sokkal gyorsabb csapatmozgas), akkor szoktam meg varosokat utakkal osszekotni. Semmikepp sem szoktam minden tile-ra utat epiteni, sztem az feler egy anyagi csoddel. :D
Mondjuk en meg nem a BNW-vel jatszom, abban lehet, hogy ez a mechanizmus mar nem mukodik es teljesen kivaltotta ot a karavan-rendszer. De meg ha igy is van, gondolom az ottani szarazfoldi karavanok utazasi idejet is szepen lehet utak epitesevel gyorsitani. Az mar mas kerdes, hogy vajon mennyire eri ez meg, de errol majd inkabb a tobbiek meselnek akik mar BNW-vel toljak. -
steweee #3367 win7, új vidkari driver, dotnetfix 4.0 és egy utolsó verziós dirX 9.c.
nálam ezek oldották meg sok játéknál a problémát. furcsa, hogy nincs normális dirX9 a win7 telepítőjében.itt segítettek a dark souls fórumon MerlinW segítségével.
visszatérve a játékra. eszméletlen erőforrásigényés, nálam egy 7750 X2, 7770 hd 1gb, 4 giga ramnál dx11-el kis kétkontinenses játékban 4 résztvevővel a reneszánsz korra már néha megficcent, igaz nem fagyott ki, de szaladt a játékképrenyő megállíthatatlanul, nem készítette el az improvementseket stb. egyértelmú kifogyott a memóriából, és már a proci is nehezen bírta
mennyi lenne az erőforrása egy nagy térkép több játékos mellett ? 8 giga ram és egy 2 gb-s vidkari már vinné jól ?
apropó, itt minhta másképp lenne, az úthálózat fenntartása pénzbe kerül. ezek szerint itt nem érdemes mindent megmúvelt területkockát ellátni úthálózattal ? mivel ha jól vettem észre talán csak a bányáknál van jelentősége -
#3366 köszi az erőforrásra gondoltam. -
mikromanus #3365 Ha a karikában jelzett erőforrás képecskékre és a területen kapottkalapács/alma/arany jelzésre gondolsz, akkor az azt hiszem jobb lenti kis ablak melletta tekercs ikonnál lehet beállítani. Ha a "sejtszerkezet megjelenítésre" gondolsz, akkor azt is ott lehet, vagy G betűvel talán alapártelmezetten. Ha a távoli kép a kérdés, azt meg egérgörgővel. -
#3364 Üdv
Ezt a nézetet hogy lehet előcsalni? :) -
Solyom2 #3363 Nem tudjátok, mi lehet a gond? Akárhányszor elindítanám a játékot azt a hibát kapom, nem tudom mi a baj, a G&K tökéletesen működött:
Az eljárás belépési pontja (GetLogicalProcessorInformation) nem található a DLL-ben (KERNEL32.dll) -
#3362 Kellett volna felirat? :)
Jelmagyarázat: egymáson van 2 város... -
uwu420 #3361 Annyira nem is szembetűnő mi a gáz. -
#3360 Hú baxus, ezt nem hiszem el, tegnap akkorát küzdöttem, hogy ihaj. Az új játéknál csak 2 vasat osztott a gép. Gondoltam az első fontos lépés vasat szerezni. Az amcsik egyik városa mellett volt négy, azt néztem ki. Igen ám, de a brazil, pont közénk települt. Gondoltam tréningnek jó lesz lenyomni a 2 légióssal, meg a ballisztával ezt a várost. Zeusz templom megvolt az amúgy is +15% város ellen. 4 kör alatt megvolt. Gondoltam békét kötök és megyek az amcsira. De a brazil nem akart és nekem össz 3 normális egységem volt. Látom,hogy a fővárosánál is van 2 vas, csak nem használja gondoltam akkor legyen. Letakarítottam az összes warriorját, már éppen kezdeném ostromolni, amikor az elfoglalt város határán megjelenik az usa. Kb 20 egységgel, 2 katapult 4 ijjász, 4 lovas, a többi kardos, meg dárdás!
Rendesen befostam. Jön is a hadüzenet, brazillal békét kötök, kicsiny, de lelkes csapat haza az új városhoz. Az amcsi csak némileg foglalkozik ezzel, a sereg nagyrésze csak robog tovább a főváros felé. Ahol meg egy szintén lelkes cserkész várja az egész díszes társaságot.
Csak poénbol viszem tovább a játékot. A kisebbik csapattal nagyban hadakozom az elfoglalt városnál, aminek szinte zéro a védelme 12. A főváros némileg jobb az 17.
1-2x újra kellett töltenem, de végül az egész társaságot eltakarítottam, és a városok is megmaradtak!
Rögtön az elején kinyírtam a katapultokat, majd az ijjászok jöttek. A swordsmaneket, csak távolrol pusztítottam, mire a fővároshoz értek, az összes sérült volt. Addigra kaptam egy vezért is, akiből gyorsan citadellát csináltam. A terület foglalás miatt viszont bele kellett valakit ültetnem. Vettem gyorsan egy dárdást. 1 kört bírt szegény, de az erőd, mindenkibe 30-at sebzett. Következő körben beküldtem a scoutot. Az is 1 körig tartotta, mielött távozott a valhallába. Utána az összes egysége piros csíkos volt, aki bement az erődbe, azt a várossal szétbombáztam, nem tudták elfoglalni. A hadüzenet utáni 10. Kör végére az egész serege megszűnt létezni!;) -
#3359 -
mikromanus #3358 Kicsit megzavarodott a mai játék. Nem bírja a polákokat? :)
- Egyik városállam értékelné ha bekapcsolnám a kereskedelembe a cukor erőforrást. Közben van cukornádültetvénye. Lefizettem, hogy szövetségesem legyen, aztán még hozzácsapta a cukor bónuszt is következő körben.
- A kínaiak gúnyolódnak. Átváltott guarded állapotra valamiért (talán más vallás, bár nem terjesztem, sok szövetséges városállam, kellemes kis csodák minden városomban?). Aztán körönként ajánlgatja a korábbi 5 goldot a luxuscikkért, de amikor elfogadom azt mondja ez mégse lesz neki jó. Legutóbb Open Borders egyezményt ajánlott, aztán nem fogadta el. Zizi ma a nőszemély.
Meg kaptam a városállamok egyikétől egy velencei kalmárt. Felvásároltam egy másik városállamot vele és kaptam 3 íjászt, egy dárdás egységet meg 5 hajót. NAgyon muris... -
#3357 Köszi szépen a tippekért, mindegyik trükköt ismertem, de nem gondoltam, hogy itt hasznos lehet. Megcsinálom őket! :) -
donatus13 #3356 Most már nagyon sok meccset nyomtam, az a véleményem ,hogy a diplomáciai győzelem borzalmasan korán jön és túl könnyű is, eléggé nerfelni kéne , ellenben kulturális győzelem pokoli nehéz. -
#3355 Ha néha akad a térkép görgetése, a prioritás emelése csökkenti, az ablakok gyorsabban feljönnek. Ilyenek.
A HDD-t érdemes tweakelni még, indexing szolgáltatást kikapcsolni, meg ez is jó eredményt hoz:
-
#3354 Érzel különbséget a prioritási beállításokban? Mert én akárhol próbáltam beállítani őket, nem láttam szemmel látható különbséget, vagy nem tudom, hogy mit kéne figyelnem. Köszi a részletes válaszokat, majd ezt is kifogom próbálni! :) -
#3353 Óooo!
Kb félhónapig szoktam minden lehetséges dolgot átállítgatni telepítés után a registry-ben, group policy-ben, vagy 200 beállítást.
Hülye fejemmel mindig elfelejtem leírogatni, amit neten összetúrok, pedig mostanra már lehetne egy jó kis giude-ot összehozni.
Viszonylag nagy hatása van, ha a programok task priority-jét állandóan magasra állítod ezzel a programmal.
Be kell állítani, hogy bootoláskor automatikusan betöltődjön a Taskinfo és kipipálni az adott proginál, hogy megjegyezze a task prioritás. Win7 + többmagos procinál a real time is elmegy, XP esetében csak highre érdemes, mert annak elég xar a prioritás/többszálúság kezelése és fagyás lehet a vége.
Kis próbálgatással a többi task prioritását érdemes levenni, akár idle szintig kivéve a windóz explorer/abalakkezelés, meg 1-2 másik rendszer task-ét.
De ha csak a CivV prioritását nyomod fel, már attól is érezhetően gyorsul, reakcióképesebb lesz a játék.
Ideiglenesen azonban a beépített Win Task Managerrel is át tudod állítani, de azt újrabútoláskor elfelejti. -
#3352 Köszönöm szépen a segítséget, én is nem rég megtaláltam ezt az alternatívát, holnap ki is próbálom, kiváncsi leszek a különbségekre.
Pontosan mit is "tweakeltél" a Windowson belül?:D -
#3351 Ja, bocs! Nem figyeltem.
A megoldás itt van:
Link
Annyi a különbség, hogy akkor a GraphicsSettingsDX9.ini-t kell szerkesztened, ha te a DX9 verziót használod.
Én levettem tök minimális értékre, szal nálam most már mindig van ilyen jelenség. Azonban a windózt tweakeltem kicsit, így bárhova gördítem a képernyőt félmásodpercen belül betölti. -
#3350 Írtam, 4 gb ramom van. Értem én, de már a legelső perctől kezdve ezt csinálja... :D és zavar, mert néha ettől rettentően rondán néz ki a játék. De ha nincs normális megoldás, akkor beletörődök. Tény, hogy a játék gyorsan tölt. -
#3349 Mennyi memória van a gépben? Akkor csinálja ha fogytán van. A konfig fájl átírásával lehet elvileg megszüntetni. Azonban ha elfogy a memcsi, még ha van virtuális memória is, nagy valószínüséggel fagyás lesz a vége.
Ha nem zavar annyira és működik a játék stabilan, én nem piszkálnám. Legalább rövidebb idő alatt elindítja a játékot.
-
#3348 Na ezaz... nekem az egész játék során újra és újra betöltődik... megoldás? :S -
#3347 Ilyen nálam is létezik, játék betöltése után. De ha egyszer betöltődött azon a részen a textúra, utána marad végig textúrás. Én úgy szoktam, hogy betöltés után rögtön kinagyítok amennyire lehet, és végigjárom a kamerával a térképet, hagyom betölteni. -
#3346 Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy normális-e az, hogy ha játszok a Civ 5: Gods and Kings-szel, akkor amikor ugrálok a térképen a textúráknak kell minimum egy olyan 3 mp, hogy teljes élességükbe betöltsenek? DX9-es beállítások mellett játszok, azok viszont maxon vannak. Nem emlékszem, hogy régen lett volna ilyen "problémám", ezért kérdezem, hogy ez egy normális dolog. GTX 550 Ti videókártyám van, 4 GB RAM. -
#3345 "Diplomatákkal/kémekkel is azt hiszem meg lehet kenni a választásaikat"
Elozo jatekomban 1-2 varosallamban hasznaltam kemeket, hogy a konkurens civ-ek befolyasat csokkentsem adott varosallamban, csak sajna eleg veletlenszeru volt, hogy mikor sikerult es mikor nem befolyasolni a valasztasokat. -
#3344 Az igen!
;) -
#3343 Koszi. Sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a dologban, csak az nem volt tiszta, hogy a kovetkezo korokba lepve emelkedik az ar.
-
mikromanus #3342
Eddig is nagyon kényelmes és hasznos volt, csak most egy kicsit árnyaltabb lett az egész rendszer. Többminden tudja befolyásolni a hatást és már nem feltétlen a pénzzel lefizetés a legbiztosabb módszer. Lehete nélküle is nyomulni, de elég kényelmetlen tud lenni. Science winre nekem tán egy-két ideiglenes városállam szövetségesem volt. Mondjuk szerencsésen helyezkedtem és elég sok kutatási egyezményt is el tudtam lőni. Dominancia winre se feltétlen kell policyből városállam pátyolgató ág. Diplomáciánál egyszerűbb. Sokkal nehezebb a civeket megvesztegetni és úgyis csak 1-2-4 szavazatot "veszel" meg tőlük ha a gatyád is rámegy. A városállamok fixek. Csak az AI is lelkesen beszáll a gyűjtögetésbe, így nagy a konkurencia. A jelenlegi "restart" játékban 1600-nál járok és van 33 vallásos város világszerte és 1-3 más vallású eretnek városka elszórva. Vallási +15 alap és a policy +20 alapjával 35 a minimum minden városállamnál. NAgyon kedvező. -
#3341 Nos igen, a Patronage az eddig általában jól kimaradt nekem, de ebben a kiegben ez már létszükségletnek tűnik. -
mikromanus #3340 Van vallási ág (Papal Primacy), meg reformáció is (Charitable Missions) a városállamoknak adott suska hatásának erősítésére vagy az alap befolyás növelésre. A görögök meg alapból is jók. Patronage rátesz egy lapáttal. Diplomatákkal/kémekkel is azt hiszem meg lehet kenni a választásaikat és akkor elég sokat bukik a többi állam. Ha ezekből keveset szereztél meg, akkor tényleg nehézkes. Van amikor a pénzed csak iszonyat kevés befolyásnövelést ad. -
#3339 Nem tudom észrevettétek-e, de a városállamokat megnyerni sokkal könnyebb lett, azonban ezután sokkal jobban kötődnek is, mint a G'nK-ben. A mostani játékomnál a görögök xopattak ezzel. 300 évig háborúztunk, de elötte már az összes citystatet lenyúlta, már csak 7 városa volt, gondoltam elszedem szépen őket tőle, a birodalmam csak termel annyi kultúrát, pénzt. Éppen komolyan fenyegette az egyik angoloktól lenyúlt városomat, hát békét ajánlottam.
De nem! Mert hiába volt a legnagyobb kontinens majdnem teljesen az enyém, egyszerűen nem bírtam elszedni tőle egyetlen városállamot sem! 4000 pezókat költöttem a városállamokra, majd a következő körben visszaszedte őket. Jött a world leader választás, megnyerte. Elötte halálra xopatott, mert embargózott, meg a luxus cikkeket banolta, bármit megszavaztatott. Kb 3X annyi pontom volt, majdnem mindenben világelső voltam, de egyszerűen békésen nem tudtam elszedni tőle a városokat.
Szal visszatöltöttem a békeszerződés lejártáig és kegyetlenül pofáncsaptam. A maradék 5 városát én nyúltam le, kb 5 arany/körért meg az angolokat is ráuszítottam (valszeg ők is utálták, mint a xart), a fővárosát ők nyomták le. És csak amikor az utolsó városa is elesett, akkor szabadultak föl a városállamok.
Na attól kezdve viszont nyert ügyem volt. Mert akkor már megtudtam venni őket kb 2000-ért és akkortól meg a többiek nem tudták elszedni.
Diplomaták a fővárosokban, az előző szavazáskor még bebannolták valamelyik luxus cikket, de már az embargót nem tudták megerősíteni.
Szal nyerni igazán csak city-state-ekkel lehet, de ha valamelyik civ már rájuk ült az xopás. Nekem ez a tapasztalatom, szal valami kis ballance itt sem ártana. -
mikromanus #3338 Korváltásonként emelkednek az árak. Gondolom azért van, hogy ha tartani akarod a vallásos terjeszkedés tempóját vagy egységet/épületet akarsz venni belőle, akkor be is fektess picit.
Koronként növekszik az ár (klasszikus kor, középkor, reneszánsz, ipari kor, stb). Talán olyan +100-200 lehet váltásonként és 200-tól indít a misszionárius. Vallási irányzat és piety bónusszal ez lehet 110-160-260-360 minimum. Egy bónusszal több. -
#3337 Eszrevettem, hogy ahogy halad elore a jatek, a faith-bol vasarolhato dolgok, de a vallasi egysegek biztosan egyre tobb faith-be kerulnek. Ez miert, mitol van? -
donatus13 #3336 Great persont akkor vehetsz ha elérted az industral erat. -
mikromanus #3335 A játék elején veszi csak folyamatosan ha nem költöd el időben. Amikor már vehetsz érte valami great persont, akkor már nem. Bár ez lehet valamelyik techtől kezdődik vagy épp azért ilyen mert default beállításban a vásárláson van. HA a folyamatos termelésre rakod, akkor misszionáriusokat szépen potyogtatja ahogy illik és ha kikapcsolod, akkor jelzi mikor átléped a határt, de nem vásárol (legalábbi smisszionáriust). Az első 3-4 prófétánál megveszi automatikusan. 200-300-500-800-nál legalábbis. Valamennyire szerintem véletlenszerű. 1-2 kört csűszhat.